ၾကက္ကခ်င္ခ်က္
-------------------------------------
ဒီေန႔ ဝတ္ရည္အိမ္မွာ ၾကက္ကခ်က္ေလး ခ်က္စားျဖစ္လို့ ခ်က္နည္း ျပန္ရွဲေပးလိုက္တယ္ေနာိ
-------------------------------------
ပါဝင္ပစၥည္မ်ား
ၾကက္ ေပါင္၊ ရင္ဗုံ – ၂တြဲ(အတုံးေသးမ်ား တုံးပါ)
မၽွစ္ခ်ဥ္ – ၁ခု (အရွည္ပါးပါးလွီးပါ)
ၾကက္သြန္ျဖဴ – ၃မႊာ (ေထာင္းထားပါ)
ဂ်င္း – လက္တဆစ္ (ေထာင္းၿပီ အရည္ညႇစ္ပါ)
နႏြင္းမွုန႔္ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၃ပုံ၁ပုံ
င႐ုတ္သီးမွုန႔္ – စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း
င႐ုတ္သီးစိမ္း – ၃-၄ ေတာင့္ (အစပ္ႀကိဳက္သူမ်ား ၅ေတာင့္ထိ ထည့္နိုင္သည္)
နံနံပင္ – ၁စည္း (ႏွုတ္ႏွုတ္စဥ္းပါ)
ပင္စိမ္း – စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း (ႏွုတ္ႏွုတ္စဥ္း)
ဆား – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္း
ၾကက္သားမွုန႔္ – စားပြဲတင္ဇြန္း တဝက္
ဆီ – စားပြဲတင္ဇြန္း ၄ဇြန္း
ခ်ဥ္ေစာ္ခါးသီးေျခာက္ – လက္တဆုပ္စာ (၁၀မိနစ္ခန႔္ ေရစိမ္ထားပါ)
ဖက္ဖယ္ရြက္ – လက္တဆုပ္စာ
(ခ်ဥ္ေစာ္ခါးသီးေျခာက္၊ ဖက္ဖယ္ရြက္ Supermart တြင္ ဝယ္ယူနိုင္သည္)
-------------------------------------
ျပင္ဆင္နည္း
၁။ အရင္ဆုံး ၾကက္သားတုံးမ်ားကို ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ဂ်င္း၊ နႏြင္းမွုန႔္၊ ဆား(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဝက္)၊ ၾကက္သားမွုန႔္(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဝက္) တို့ျဖင့္ သမေအာင္ ေရာႏုယ္ၿပီ ၁၅မိနစ္ခန႔္ ႏုပ္ထားေပးပါ။
၂။ နံနံပင္၊ ပင္စိမ္း၊ င႐ုတ္သီးစိမ္း၊ ဖက္ဖယ္ရြက္ တို့ကို ဆုံေထာင္းျဖင့္ ညက္ညက္ေထာင္းေပးပါ။
၃။ ခ်ဥ္ေစာ္ခါးသီး ေျခာက္မ်ားကို ၁၀မိနစ္ခန႔္ ေရစိမ္ထားေပးပါ။
-------------------------------------
ခ်က္ျပဳတ္နည္း
၁။ ဒယ္ထဲ ဆီထည့္ ဆီပူလာလၽွင္ င႐ုတ္သီးမွုန႔္ ထည့္ၿပီ ႏုပ္ထားေသာ ၾကက္သားမ်ားကို ထည့္ကာ ၁မိနစ္ခန႔္ ေရာေမႊေပးပါ။
၂။ ၿပီမွ ခ်ဥ္ေစာ္ခါးသီးစိမ္ထားတဲ့ အရည္(စားပြဲတင္ဇြန္း ၄ဇြန္း)၊ ေရ(၄ခြက္)၊ ပင္စိမ္း၊ ဖက္ဖယ္ရြက္၊ င႐ုတ္သီးစိမ္း၊ နံနံပင္၊ ဆား(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဝက္)၊ ၾကက္သားမွုန႔္(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္း) ထည့္ကာ အဖုံးအုပ္ၿပီ ၾကက္သား က်က္သည္အထိ တည္ထားပါ။
၃။ ၾကက္သားက်က္ခါနီးတြင္ ေျမအိုးထဲ ေျပာင္းထည့္ပါ။
၄။ မၽွစ္ခ်ဥ္ထည့္ကာ ေနာက္ထပ္ ၃မိနစ္ခန႔္ တည္ေပးပါ။ ေရလိုလၽွင္ ေရထပ္ထည့္ေပးပါ။
၅။ ၾကက္သား ေပၚ႐ုံ ေရက်န္လၽွင္ အရသာ အေနေတာ္ ျမည္းၾကည့္ပါ။ အေပါ့အငံ အေနေတာ္လၽွင္ အေပၚမွ နံနံပင္၊ ဖက္ဖယ္ရြက္၊ ပင္စိမ္းအုပ္ေပးၿပီ မီးပိတ္လိုက္ပါ။
၆။ အရသာရွိေသာ ၾကက္ကခ်င္ခ်က္ကို ထမင္းပူပူေလးျဖင့္ တြဲဖက္သုံးေဆာင္နိုင္ပါၿပီ…
Wutyee Food House
ၾကက္ခပတ္ေၾကာ္
----------------------
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• ၾကက္သား - ၃ဝဝ ဂရမ္
• ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၃၀ ဂရမ္
• င႐ုတ္သီးစိမ္း - ၁၅ ေတာင့္
• ၾကက္သြန္နီ - ၄၀ ဂရမ္
• ဆီ - စားပြဲဇြန္း ၅ ဇြန္း
• မဆလာ - စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
• ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
• ခ႐ုဆီ - စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
• ခရမ္းခ်ဥ္သီး - ၁ဝဝ ဂရမ္
• နႏြင္းမွုန႔္ - ၁/၃ ဇြန္း
ျပဳလုပ္နည္း
၁။ ၾကက္သားကို အေနေတာ္ အေခ်ာင္းပုံစံ ပါးပါးေလးေတြ လွီးပါ။ ပန္းကန္ထဲ လွီးထား ေသာ ၾကက္သားမ်ား ထည့္၍ ဆား၊ မဆလာ၊ ခ႐ုဆီတို့ႏွင့္ သမေအာင္ နယ္ၿပီး ၁၅ မိနစ္ခန႔္ ႏွပ္ထားပါ။
၂။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို ၈ စိတ္စိတ္ထားပါ။ ၾကက္သြန္နီကို အခြံႏႊာ၍ ေရေဆးၿပီး အဝိုင္းပုံစံ ေလးေတြ လွီးထားပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴႏွင့္ င႐ုတ္သီးစိမ္းကို ေက်ညက္ေအာင္ ေထာင္း ထားပါ။ င႐ုတ္သီးစိမ္းတခ်ိဳ့ကိုလည္း ထက္ပိုင္း ပိုင္းထားပါ။
၃။ အိုးထဲ ဆီထည့္၍ နႏြင္းမွုန႔္ထည့္ၿပီး အပူေပးပါ။ ေထာင္းထားေသာ င႐ုတ္သီးႏွင့္ ၾကက္သြန္ျဖဴကို ထည့္ၿပီး ဆီသတ္ပါ။ ႏွပ္ထားေသာ ၾကက္သားမ်ားကို ထည့္ၿပီး ၾကက္သားမ်ားက်က္သည္အထိ ၈ မိနစ္ခန႔္ ခ်က္ပါ။ ၾကက္သားမ်ားက်က္လၽွင္ ၾကက္သြန္နီ၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီးႏွင့္ င႐ုတ္သီးတို့ကို ထည့္ၿပီး အနည္းငယ္ ႏြမ္းသြားသည္အထိ ေမႊပါ။ အရသာကို ျမည္းၿပီး ထမင္းႏွင့္ တြဲဖက္စားသုံးနိုင္ပါၿပီ။
-----------------------------------
Htain Lin Maung
ေက်းလက္ဆန္ဆန္ တမာဖူးသုပ္
တမာရြက္ခ်ဥ္စပ္သုပ္
•••••••••••••••••••••
တမာရြက္..................၃စည္း
ၾကက္သြန္နီ................၁လုံး
ခရမ္းခ်ဥ္သီး..............၁လုံး
ၾကက္သြန္ျဖဴ..............၃တက္
င႐ုတ္သီးစိမ္း.. ...........၅ေတာင့္
နံနံပင္.......................အနည္းငယ္
ပုစြန္ေျခာက္မွုန္႔...........၁ဇြန္း
ေျမပဲေထာင္း..............၁ဇြန္း
တမာရြက္သုပ္မယ္ဆိုရင္ေစ်းေတြထဲကအခ်ဥ္သပ္ၿပီးသားတမာကိုေရြးၿပီးဝယ္ရပါမယ္။အခုလိုအခ်ိန္မွာတမာဖူး၊တမာညႊန္႔ေတြလွိုင္လွိုင္ေပါေနပါၿပီ။
တမာခ်ဥ္ေလးေတြကိုေရစင္ေအာင္အထပ္ထပ္ေဆးပါ။
ႏုတဲ့အညႊန္႔အဖူးေလးေတြကိုေရြးခ်ယ္သန္႔စင္ယူၿပီးေရစစ္ထားကာခပ္ႏုပ္ႏုပ္ေလးလွီးထားပါ။
ၾကက္သြန္နီ၊ၾကက္သြန္ျဖဴ ၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊င႐ုတ္သီးစိမ္း၊နံနံပင္ေတြကိုပါးပါးလွီးပါ။
ဇလုံတစ္ခုအတြင္းမွာပါဝင္ပစၥည္းအားလုံးကိုေရာထည့့္ပါ။
ေျမပဲေထာင္း၊ပုစြန္ေျခာက္မွုန္႔၊ဆား၊ဟင္းခတ္မွုန္႔၊သံပုရာရည္ညႇစ္ၿပီးခပ္ဖြဖြေလးနယ္ပါ။
တမာရြက္ရဲ့ခါးသက္တဲ့အရသာကိုမပ်က္ေစပဲခ်ိဳ၊ခ်ဥ္၊စိမ့္တဲ့အရသာအသစ္ေလးကိုျမည္းစမ္းၾကည့္ပါခင္ဗ်ာ။
ကၽြန္ေတာ့္ေဖေဖအႀကိဳက္ဆုံးဟင္းပြဲတစ္ခုဆိုရင္လည္းမမွားပါဘူး။တမာရြက္၊တမာဖူးေတြေပၚရင္ေဖေဖ့အတြက္စီစဥ္ေပးေနက်ဟင္းပြဲေလးပါ။
ဒညင္းသီးႏွင့္ေရႊပုစြန္ေျခာက္ငါးပိခ်က္
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
ဒညင္းသီးျပဳတ္...........၁၀လုံး
ေရႊပုစြန္ေျခာက္...........၂ဇြန္း
စိမ္းစားငါးပိ.. ..............၁ဇြန္း
င႐ုတ္သီးစိမ္း.. ...........၁၅ေတာင့္ခန္႔
ၾကက္သြန္နီ.. .............၁လုံး
ၾကက္သြန္ျဖဴ.. ...........၅တက္
ခရမ္းခ်ဥ္သီးမွည့္မွည့္..၅လုံးခန္႔
ဒညင္းသီးျပဳတ္ကိုထက္ျခမ္းခြဲၿပီးအေညႇာင့္
ေလးေတြထုတ္ေပးပါ။ထိုအေညႇာင့္ေလးကအခန္႔မသင့္ရင္အစာအဆိပ္တက္တဲ့ဓာတ္ကို
ျဖစ္ေပၚေစတတ္ပါတယ္။
ထက္ျခမ္းခြဲၿပီးင႐ုတ္ဆုံမွာေထာင္းျပားျပားေပးပါ။
ငါးပိကိုေရခပ္ေႏြးေႏႊးႏွင့္ေဖ်ာ္ထားပါ။
ၾကက္သြန္နီ၊ျဖဴႏွင့္င႐ုတ္ေျခာက္၃ေတာင့္ေလာက္ကိုေရာၿပီးညႇက္ေနေအာင္ေထာင္းပါ။
ခရမ္းခ်ဥ္သီးႏွင့္င႐ုတ္သီးစိမ္းကိုခပ္ၾကမ္းၾကမ္းလွီးပါ။
ဒယ္အိုးတစ္လုံးမွာေထာင္းထားေသာအေရာ၊ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ေရႊပုစြန္ေျခာက္တို့ကိုနႏြင္းမွုန္႔၊အနည္းငယ္ႏွင့္အတူေရာထည့္ၿပီးဆီအနည္းငယ္ေလာင္းထည့္ပါ။
အဖုံးအုပ္ၿပီးမီးေအးေအးမွာဆီျပန္ေအာင္ခ်က္ေပးပါ။
ဆီျပန္လာလၽွင္ေထာင္းျပား(သို့)ျခမ္းထားတဲ့
ဒညင္းသီးေတြထည့္ခ်က္ပါ။
၃မိနစ္ခန္႔ဆက္ခ်က္ၿပီးလၽွင္အရည္ေဖ်ာ္ထားတဲ့ငါးပိကိုေလာင္းထည့္ၿပီးင႐ုတ္သီးစိမ္းေတြ
ထည့္ပါ။
အဖုံးအုပ္ၿပီးေရခမ္းသည္အထိဆက္ခ်က္ေပးပါ။
အရသာအတိုးအေလၽွာ့ခ်ိန္ဆၿပီးရင္ထမင္းၿမိန္တဲ့ဒညင္းသီးငါးပိခ်က္ေလးတစ္ခြက္ရပါၿပီ။
သတိျပဳရန္။ ။
ဒညင္းသီးစားလိုအဟာရမျဖစ္ဘူးဆို
ေပမယ့္လဲဒညင္းသီးကိုမေရွာင္နိူင္ၾကတာေၾကာင့္အလြန္အကၽြံစားသုံးျခင္းကိုသတိထားၿပီးေရွာင္ၾကဥ္ၾကပါလို့အသိေပးအပ္ပါတယ္။
-------------------------------------
ဒီေန႔ ဝတ္ရည္အိမ္မွာ ၾကက္ကခ်က္ေလး ခ်က္စားျဖစ္လို့ ခ်က္နည္း ျပန္ရွဲေပးလိုက္တယ္ေနာိ
-------------------------------------
ပါဝင္ပစၥည္မ်ား
ၾကက္ ေပါင္၊ ရင္ဗုံ – ၂တြဲ(အတုံးေသးမ်ား တုံးပါ)
မၽွစ္ခ်ဥ္ – ၁ခု (အရွည္ပါးပါးလွီးပါ)
ၾကက္သြန္ျဖဴ – ၃မႊာ (ေထာင္းထားပါ)
ဂ်င္း – လက္တဆစ္ (ေထာင္းၿပီ အရည္ညႇစ္ပါ)
နႏြင္းမွုန႔္ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၃ပုံ၁ပုံ
င႐ုတ္သီးမွုန႔္ – စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း
င႐ုတ္သီးစိမ္း – ၃-၄ ေတာင့္ (အစပ္ႀကိဳက္သူမ်ား ၅ေတာင့္ထိ ထည့္နိုင္သည္)
နံနံပင္ – ၁စည္း (ႏွုတ္ႏွုတ္စဥ္းပါ)
ပင္စိမ္း – စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း (ႏွုတ္ႏွုတ္စဥ္း)
ဆား – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္း
ၾကက္သားမွုန႔္ – စားပြဲတင္ဇြန္း တဝက္
ဆီ – စားပြဲတင္ဇြန္း ၄ဇြန္း
ခ်ဥ္ေစာ္ခါးသီးေျခာက္ – လက္တဆုပ္စာ (၁၀မိနစ္ခန႔္ ေရစိမ္ထားပါ)
ဖက္ဖယ္ရြက္ – လက္တဆုပ္စာ
(ခ်ဥ္ေစာ္ခါးသီးေျခာက္၊ ဖက္ဖယ္ရြက္ Supermart တြင္ ဝယ္ယူနိုင္သည္)
-------------------------------------
ျပင္ဆင္နည္း
၁။ အရင္ဆုံး ၾကက္သားတုံးမ်ားကို ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ဂ်င္း၊ နႏြင္းမွုန႔္၊ ဆား(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဝက္)၊ ၾကက္သားမွုန႔္(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဝက္) တို့ျဖင့္ သမေအာင္ ေရာႏုယ္ၿပီ ၁၅မိနစ္ခန႔္ ႏုပ္ထားေပးပါ။
၂။ နံနံပင္၊ ပင္စိမ္း၊ င႐ုတ္သီးစိမ္း၊ ဖက္ဖယ္ရြက္ တို့ကို ဆုံေထာင္းျဖင့္ ညက္ညက္ေထာင္းေပးပါ။
၃။ ခ်ဥ္ေစာ္ခါးသီး ေျခာက္မ်ားကို ၁၀မိနစ္ခန႔္ ေရစိမ္ထားေပးပါ။
-------------------------------------
ခ်က္ျပဳတ္နည္း
၁။ ဒယ္ထဲ ဆီထည့္ ဆီပူလာလၽွင္ င႐ုတ္သီးမွုန႔္ ထည့္ၿပီ ႏုပ္ထားေသာ ၾကက္သားမ်ားကို ထည့္ကာ ၁မိနစ္ခန႔္ ေရာေမႊေပးပါ။
၂။ ၿပီမွ ခ်ဥ္ေစာ္ခါးသီးစိမ္ထားတဲ့ အရည္(စားပြဲတင္ဇြန္း ၄ဇြန္း)၊ ေရ(၄ခြက္)၊ ပင္စိမ္း၊ ဖက္ဖယ္ရြက္၊ င႐ုတ္သီးစိမ္း၊ နံနံပင္၊ ဆား(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဝက္)၊ ၾကက္သားမွုန႔္(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္း) ထည့္ကာ အဖုံးအုပ္ၿပီ ၾကက္သား က်က္သည္အထိ တည္ထားပါ။
၃။ ၾကက္သားက်က္ခါနီးတြင္ ေျမအိုးထဲ ေျပာင္းထည့္ပါ။
၄။ မၽွစ္ခ်ဥ္ထည့္ကာ ေနာက္ထပ္ ၃မိနစ္ခန႔္ တည္ေပးပါ။ ေရလိုလၽွင္ ေရထပ္ထည့္ေပးပါ။
၅။ ၾကက္သား ေပၚ႐ုံ ေရက်န္လၽွင္ အရသာ အေနေတာ္ ျမည္းၾကည့္ပါ။ အေပါ့အငံ အေနေတာ္လၽွင္ အေပၚမွ နံနံပင္၊ ဖက္ဖယ္ရြက္၊ ပင္စိမ္းအုပ္ေပးၿပီ မီးပိတ္လိုက္ပါ။
၆။ အရသာရွိေသာ ၾကက္ကခ်င္ခ်က္ကို ထမင္းပူပူေလးျဖင့္ တြဲဖက္သုံးေဆာင္နိုင္ပါၿပီ…
Wutyee Food House
ၾကက္ခပတ္ေၾကာ္
----------------------
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• ၾကက္သား - ၃ဝဝ ဂရမ္
• ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၃၀ ဂရမ္
• င႐ုတ္သီးစိမ္း - ၁၅ ေတာင့္
• ၾကက္သြန္နီ - ၄၀ ဂရမ္
• ဆီ - စားပြဲဇြန္း ၅ ဇြန္း
• မဆလာ - စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
• ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
• ခ႐ုဆီ - စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
• ခရမ္းခ်ဥ္သီး - ၁ဝဝ ဂရမ္
• နႏြင္းမွုန႔္ - ၁/၃ ဇြန္း
ျပဳလုပ္နည္း
၁။ ၾကက္သားကို အေနေတာ္ အေခ်ာင္းပုံစံ ပါးပါးေလးေတြ လွီးပါ။ ပန္းကန္ထဲ လွီးထား ေသာ ၾကက္သားမ်ား ထည့္၍ ဆား၊ မဆလာ၊ ခ႐ုဆီတို့ႏွင့္ သမေအာင္ နယ္ၿပီး ၁၅ မိနစ္ခန႔္ ႏွပ္ထားပါ။
၂။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို ၈ စိတ္စိတ္ထားပါ။ ၾကက္သြန္နီကို အခြံႏႊာ၍ ေရေဆးၿပီး အဝိုင္းပုံစံ ေလးေတြ လွီးထားပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴႏွင့္ င႐ုတ္သီးစိမ္းကို ေက်ညက္ေအာင္ ေထာင္း ထားပါ။ င႐ုတ္သီးစိမ္းတခ်ိဳ့ကိုလည္း ထက္ပိုင္း ပိုင္းထားပါ။
၃။ အိုးထဲ ဆီထည့္၍ နႏြင္းမွုန႔္ထည့္ၿပီး အပူေပးပါ။ ေထာင္းထားေသာ င႐ုတ္သီးႏွင့္ ၾကက္သြန္ျဖဴကို ထည့္ၿပီး ဆီသတ္ပါ။ ႏွပ္ထားေသာ ၾကက္သားမ်ားကို ထည့္ၿပီး ၾကက္သားမ်ားက်က္သည္အထိ ၈ မိနစ္ခန႔္ ခ်က္ပါ။ ၾကက္သားမ်ားက်က္လၽွင္ ၾကက္သြန္နီ၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီးႏွင့္ င႐ုတ္သီးတို့ကို ထည့္ၿပီး အနည္းငယ္ ႏြမ္းသြားသည္အထိ ေမႊပါ။ အရသာကို ျမည္းၿပီး ထမင္းႏွင့္ တြဲဖက္စားသုံးနိုင္ပါၿပီ။
-----------------------------------
Htain Lin Maung
ေက်းလက္ဆန္ဆန္ တမာဖူးသုပ္
တမာရြက္ခ်ဥ္စပ္သုပ္
•••••••••••••••••••••
တမာရြက္..................၃စည္း
ၾကက္သြန္နီ................၁လုံး
ခရမ္းခ်ဥ္သီး..............၁လုံး
ၾကက္သြန္ျဖဴ..............၃တက္
င႐ုတ္သီးစိမ္း.. ...........၅ေတာင့္
နံနံပင္.......................အနည္းငယ္
ပုစြန္ေျခာက္မွုန္႔...........၁ဇြန္း
ေျမပဲေထာင္း..............၁ဇြန္း
တမာရြက္သုပ္မယ္ဆိုရင္ေစ်းေတြထဲကအခ်ဥ္သပ္ၿပီးသားတမာကိုေရြးၿပီးဝယ္ရပါမယ္။အခုလိုအခ်ိန္မွာတမာဖူး၊တမာညႊန္႔ေတြလွိုင္လွိုင္ေပါေနပါၿပီ။
တမာခ်ဥ္ေလးေတြကိုေရစင္ေအာင္အထပ္ထပ္ေဆးပါ။
ႏုတဲ့အညႊန္႔အဖူးေလးေတြကိုေရြးခ်ယ္သန္႔စင္ယူၿပီးေရစစ္ထားကာခပ္ႏုပ္ႏုပ္ေလးလွီးထားပါ။
ၾကက္သြန္နီ၊ၾကက္သြန္ျဖဴ ၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊င႐ုတ္သီးစိမ္း၊နံနံပင္ေတြကိုပါးပါးလွီးပါ။
ဇလုံတစ္ခုအတြင္းမွာပါဝင္ပစၥည္းအားလုံးကိုေရာထည့့္ပါ။
ေျမပဲေထာင္း၊ပုစြန္ေျခာက္မွုန္႔၊ဆား၊ဟင္းခတ္မွုန္႔၊သံပုရာရည္ညႇစ္ၿပီးခပ္ဖြဖြေလးနယ္ပါ။
တမာရြက္ရဲ့ခါးသက္တဲ့အရသာကိုမပ်က္ေစပဲခ်ိဳ၊ခ်ဥ္၊စိမ့္တဲ့အရသာအသစ္ေလးကိုျမည္းစမ္းၾကည့္ပါခင္ဗ်ာ။
ကၽြန္ေတာ့္ေဖေဖအႀကိဳက္ဆုံးဟင္းပြဲတစ္ခုဆိုရင္လည္းမမွားပါဘူး။တမာရြက္၊တမာဖူးေတြေပၚရင္ေဖေဖ့အတြက္စီစဥ္ေပးေနက်ဟင္းပြဲေလးပါ။
ဒညင္းသီးႏွင့္ေရႊပုစြန္ေျခာက္ငါးပိခ်က္
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
ဒညင္းသီးျပဳတ္...........၁၀လုံး
ေရႊပုစြန္ေျခာက္...........၂ဇြန္း
စိမ္းစားငါးပိ.. ..............၁ဇြန္း
င႐ုတ္သီးစိမ္း.. ...........၁၅ေတာင့္ခန္႔
ၾကက္သြန္နီ.. .............၁လုံး
ၾကက္သြန္ျဖဴ.. ...........၅တက္
ခရမ္းခ်ဥ္သီးမွည့္မွည့္..၅လုံးခန္႔
ဒညင္းသီးျပဳတ္ကိုထက္ျခမ္းခြဲၿပီးအေညႇာင့္
ေလးေတြထုတ္ေပးပါ။ထိုအေညႇာင့္ေလးကအခန္႔မသင့္ရင္အစာအဆိပ္တက္တဲ့ဓာတ္ကို
ျဖစ္ေပၚေစတတ္ပါတယ္။
ထက္ျခမ္းခြဲၿပီးင႐ုတ္ဆုံမွာေထာင္းျပားျပားေပးပါ။
ငါးပိကိုေရခပ္ေႏြးေႏႊးႏွင့္ေဖ်ာ္ထားပါ။
ၾကက္သြန္နီ၊ျဖဴႏွင့္င႐ုတ္ေျခာက္၃ေတာင့္ေလာက္ကိုေရာၿပီးညႇက္ေနေအာင္ေထာင္းပါ။
ခရမ္းခ်ဥ္သီးႏွင့္င႐ုတ္သီးစိမ္းကိုခပ္ၾကမ္းၾကမ္းလွီးပါ။
ဒယ္အိုးတစ္လုံးမွာေထာင္းထားေသာအေရာ၊ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ေရႊပုစြန္ေျခာက္တို့ကိုနႏြင္းမွုန္႔၊အနည္းငယ္ႏွင့္အတူေရာထည့္ၿပီးဆီအနည္းငယ္ေလာင္းထည့္ပါ။
အဖုံးအုပ္ၿပီးမီးေအးေအးမွာဆီျပန္ေအာင္ခ်က္ေပးပါ။
ဆီျပန္လာလၽွင္ေထာင္းျပား(သို့)ျခမ္းထားတဲ့
ဒညင္းသီးေတြထည့္ခ်က္ပါ။
၃မိနစ္ခန္႔ဆက္ခ်က္ၿပီးလၽွင္အရည္ေဖ်ာ္ထားတဲ့ငါးပိကိုေလာင္းထည့္ၿပီးင႐ုတ္သီးစိမ္းေတြ
ထည့္ပါ။
အဖုံးအုပ္ၿပီးေရခမ္းသည္အထိဆက္ခ်က္ေပးပါ။
အရသာအတိုးအေလၽွာ့ခ်ိန္ဆၿပီးရင္ထမင္းၿမိန္တဲ့ဒညင္းသီးငါးပိခ်က္ေလးတစ္ခြက္ရပါၿပီ။
သတိျပဳရန္။ ။
ဒညင္းသီးစားလိုအဟာရမျဖစ္ဘူးဆို
ေပမယ့္လဲဒညင္းသီးကိုမေရွာင္နိူင္ၾကတာေၾကာင့္အလြန္အကၽြံစားသုံးျခင္းကိုသတိထားၿပီးေရွာင္ၾကဥ္ၾကပါလို့အသိေပးအပ္ပါတယ္။
Horchata Drink (ဆန္နဲ႔လုပ္တဲ့ နာနတ္သီးေဖ်ာ္ရည္)
------------------------------------------------------------------
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• နာနတ္သီး - ၁ လုံး (အခြံႏႊာပါ)
• ေရ - ၈ဝဝ မီလီလီတာ
• ရွမ္းဆန္ - ၅၀ ဂရမ္
• သစ္ႀကံပိုးေခါက္ - ၃ ဂရမ္
• သၾကားရည္ - ၅၀ မီလီလီတာ
ျပဳလုပ္နည္း
နာနတ္သီးကို အေနေတာ္အတုံးေလးမ်ား လွီးထားပါ။ ၿပီးလၽွင္ ဒယ္အိုးထဲ ေရ၊ လွီးထားတဲ့နာနတ္သီး၊ ရွမ္းဆန္တို့ကို ထည့္ၿပီး ဆူေအာင္တည္ပါ။ ၿပီးလၽွင္ သစ္ႀကံပိုးေခါက္ ထည့္ပါ။ အဖုံးအုပ္ၿပီး မီးပိတ္ကာ အေအးခံထားပါ။ ၿပီးလၽွင္ ႀကိတ္စက္ထဲ နာနတ္သီး၊ သၾကားရည္၊ ဆန္အရည္ႏွင့္ ရွမ္းဆန္တို့ကို ထည့္ၿပီး ႀကိတ္ပါ။ ေရခဲထည့္ထားတဲ့ ဖန္ခြက္ထဲ ႀကိတ္ထားတဲ့အရည္ကို ဆန္ခါႏွင့္စစ္ခ်ၿပီးလၽွင္ ဆန္နဲ႔လုပ္တဲ့ နာနတ္သီးေဖ်ာ္ရည္ ေအးေအးေလး ရပါၿပီ။
---------------------------------------
Pyone
No comments:
Post a Comment