Friday, April 17, 2020

ၾကက္ေၾကာ္အခ်ိဳႏွပ္ - ေရမုန္ညင္းပဲပုပ္ေၾကာ္ - ဝက္အူေခ်ာင္းပင္စိမ္းအစပ္ဟင္း - ၾကက္ဥေပါင္းခ်က္



ၾကက္ေၾကာ္အခ်ိဳႏွပ္
--------------------------
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• ၾကက္သား  -  ၂၅၀ ဂရမ္
• ခရမ္းခ်ဥ္သီး  -  ၂ လုံး
• ၾကက္သြန္ျဖဴ  -  ၅ ႁမႊာ
• ၾကက္သြန္နီ  -  ၁ လုံး
• ေကာ္မွုန႔္  -  အနည္းငယ္
• ပဲငံျပာရည္အၾကည္  -  အနည္းငယ္
• ပဲငံျပာရည္အေနာက္  -  အနည္းငယ္
• ဆား  -  အနည္းငယ္
• င႐ုတ္သီးေၾကာ္  -  အနည္းငယ္
• သၾကား  -  အနည္းငယ္
• င႐ုတ္ေကာင္းမွုန႔္  -  အနည္းငယ္
• ဆီ  -  အနည္းငယ္
• ၾကက္သြန္ၿမိတ္  -  အနည္းငယ္
• ခ်င္း  -  အနည္းငယ္
• တ႐ုတ္နံနံပင္  -  အနည္းငယ္
• ႏွမ္းဆီေမႊး  -  အနည္းငယ္


ျပဳလုပ္နည္း
 ၾကက္သြန္ျဖဴကို ဓားျပားရိုက္ထားပါ။ ၿပီးလၽွင္ ခရမ္း ခ်ဥ္သီး၊ ၾကက္သြန္နီႏွင့္ ခ်င္းတို့ကို  လွီးထားပါ။ ၾကက္ သြန္ၿမိတ္ကို အေနေတာ္လွီးျဖတ္ပါ။ တ႐ုတ္နံနံကိုလည္း အေနေတာ္ လွီးျဖတ္ပါ။ ၾကက္သားကို င႐ုတ္ေကာင္းမွုန႔္၊ သၾကား၊ ဆား အနည္းငယ္၊ ႏွမ္းဆီေမႊး အနည္းငယ္၊ ေရအနည္းငယ္ႏွင့္ ေကာ္မွုန႔္ အနည္းငယ္ ထည့္ၿပီး ေမႊပါ။ အရသာနယ္ၿပီးလၽွင္ ဆီပူပူမွာ ျြကပ္ေအာင္ ေၾကာ္ပါ။
 ဒယ္အိုးကို အပူေပး၍ ဆီထည့္ၿပီး ဆီပူလာလၽွင္ ၾကက္သြန္ျဖဴႏွင့္ ခ်င္းကို ဆီသတ္ပါ။ အနံ့ေမႊးလာၿပီဆို လၽွင္ ေၾကာ္ထားေသာ ၾကက္သားထည့္ပါ။ အရသာမ်ား အျဖစ္ ပဲငံျပာရည္အၾကည္/အေနာက္၊ သၾကား၊ ဆားႏွင့္ င႐ုတ္ေကာင္းမွုန႔္တို့ကို ထည့္ပါ။ ေရ အနည္းငယ္ ထည့္ ပါ။ ေရဆူလာၿပီဆိုလၽွင္ အကြင္းလိုက္လွီးထားေသာ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ ၾကက္သြန္နီ၊ တ႐ုတ္နံနံ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴႏွင့္ ၾကက္သြန္ၿမိတ္တို့ကို ထည့္ပါ။ ေၾကာ္ထားေသာ င႐ုတ္သီးေၾကာ္ အနည္းငယ္ထည့္ပါ။ အနံ့အရသာ ျပည့္စုံၿပီဆိုလၽွင္ ပန္းကန္ျပင္ၿပီး သုံးေဆာင္နိုင္ပါၿပီ။
----------------------------------
Eant Wint Htut

ေရမုန္ညင္းပဲပုပ္ေၾကာ္ (Stir Fried Watercress)
------------------------------------------------------------


 သဘာဝ အေလ့က်ေပါက္တဲ့ ေရမုန္ညင္းကိုေတာ့ မ်ားေသာအားျဖင့္ ရွမ္းျပည္နယ္ေတြမွာ ေတြ႕ရတတ္ပါတယ္။ ယခုအခါ ဆိုဖီယာေနတဲ့ နယူးဇီလန္နိုင္ငံမွာလည္း ရာသီဥတုေအးတဲ့ အရပ္ေဒသမို့ ေရမုန္ညင္းေတြကို ကိုယ္တိုင္ သြားခူးၿပီး ရွမ္းျပည္နယ္ အလြမ္းေျပ ေၾကာ္စားျဖစ္တာေလးပါ။ ေရမုန္ညင္းကို သုပ္စား၊ ေၾကာ္စား၊ ဟင္းခ်ိဳခ်က္စား နိုင္ပါတယ္။ ယခုေတာ့ ရွမ္းပဲပုပ္ေလးနဲ႔ ေၾကာ္ထားတဲ့နည္းေလး မၽွေဝေပးလိုက္ပါတယ္။

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• ေရမုန္ညင္း  -  ၁ ပန္းကန္
• ရွမ္းပဲပုပ္ေထာင္း  -  စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
• ေျမပဲေထာင္း  -  ၂ ဇြန္း
• ဆား  -  အနည္းငယ္
• ဆီ  -  အနည္းငယ္

ျပဳလုပ္နည္း
၁။ ဦးစြာ ေရမုန္ညင္းႏုႏုကို အေနေတာ္အရြယ္ေလးမ်ား ျဖတ္ေတာက္၍ ေရေဆးၿပီး ေရစစ္ထားပါ။
၂။ ရွမ္းပဲပုပ္ကို မီးကင္ၿပီး ေထာင္းထားပါ။
၃။ ေျမပဲဆံကို ေလွာ္ၿပီး မညက္တညက္ ေထာင္းထားပါ။
၄။ အားလုံးအသင့္ျဖစ္လၽွင္ ေၾကာ္မည့္အိုးကို အပူေပးၿပီး ဆီထည့္ပါ။
၅။ ဆီပူလာလၽွင္ ေရေဆးၿပီး ေရစစ္ထားေသာ ေရမုန္ညင္းကို ထည့္ေၾကာ္ပါ။ ရွမ္းပဲပုပ္ေထာင္းႏွင့္ ေျမပဲဆံေလွာ္ေထာင္းတို့ကို ထည့္ပါ။ အသုံးျပဳေသာ ပဲပုပ္ေပၚ မူတည္၍ ဆားကို လိုသေလာက္ ထည့္ၿပီး အားလုံးသမေအာင္ ေမႊပါ။ လိုအပ္လၽွင္ ေရ အနည္းငယ္ထည့္ပါ။ မီးျပင္းျပင္းျဖင့္ ခဏသာ ေၾကာ္ၿပီး အရသာအေပါ့အငန္ ျမည္းကာ ထမင္းပူပူျဖင့္ တြဲဖက္တည္ခင္းနိုင္ပါၿပီ။
--------------------------------
Sofia

ဝက္အူေခ်ာင္းပင္စိမ္းအစပ္ဟင္း
-------------------------------------


ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• ဝက္အူေခ်ာင္း  -  ၆ ေခ်ာင္း
• ပင္စိမ္းရြက္  -  ၂ ဂရမ္
• ၾကက္သြန္ၿမိတ္  -  အနည္းငယ္
• ၾကက္သြန္ျဖဴ  -  ၅ ႁမႊာ
• ၾကက္သြန္နီ  -  ၂ လုံး
• င႐ုတ္သီးအနီ  -  အနည္းငယ္
• င႐ုတ္သီးစိမ္း  -  ၅ ေတာင့္ခန႔္
• ဆီ  -  စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
• ဆား  -  အနည္းငယ္
• သၾကား  -  အနည္းငယ္
• င႐ုတ္ေကာင္းမွုန႔္  -  အနည္းငယ္
• ငံျပာရည္  -  အနည္းငယ္
• ခ႐ုဆီ  -  စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
• ေကာ္ရည္  -  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
• ပဲငံျပာရည္အၾကည္  -  အနည္းငယ္

ျပဳလုပ္နည္း
 ၾကက္သြန္ျဖဴကို ဓားျပားရိုက္ပါ။ ၾကက္သြန္နီကို ပါးပါးလွီးၿပီး ၾကက္သြန္ၿမိတ္ကို အေနေတာ္လွီးျဖတ္ပါ။ ပင္စိမ္းအရြက္မ်ား ေျြခထားပါ။ င႐ုတ္သီးမ်ားကို ထက္ျခမ္းျခမ္းပါ။ ဝက္အူေခ်ာင္းကို အေနေတာ္ လွီးျဖတ္ပါ။ ဒယ္အိုးကို အပူေပး၍ ဆီထည့္ၿပီး ဆီပူ လာလၽွင္ ၾကက္သြန္ျဖဴ/နီကို ဆီသတ္ပါ။ ၾကက္သြန္နံ့ ေမႊးလာလၽွင္ ဝက္အူေခ်ာင္းထည့္ပါ။ ဝက္အူေခ်ာင္း အနံ့ေမႊးလာလၽွင္ င႐ုတ္သီးထည့္ပါ။ အရသာမ်ား
အတြက္ ခ႐ုဆီ၊ ပဲငံျပာရည္အၾကည္၊ ငံျပာရည္၊ ဆား၊ သၾကားႏွင့္ င႐ုတ္ေကာင္းတို့ကို ထည့္ပါ။ ေရဆူလာ
လၽွင္ ၾကက္သြန္ၿမိတ္ႏွင့္ ပင္စိမ္းကို ထည့္ပါ။ အနံ့
အရသာျပည့္စုံလၽွင္ ေကာ္ရည္ထည့္ပါ။
------------------------------
Eant Wint Htut

ၾကက္ဥေပါင္းခ်က္
------------------------


 ဒါေလးကေတာ့ ၾကက္ဥကို ၿငီးေငြ႕လာသူေတြအတြက္ စားေကာင္း ေစမယ့္ ၾကက္ဥေပါင္းခ်က္ေလးပါ။ စားေကာင္းလို့ ခ်က္စားၾကည့္ပါေနာ္။

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• ၾကက္ဥ  -  ၁၀ လုံး  (ၾကက္ဥေပါင္းရန္)
• ဂ်ဳံမွုန႔္  -  စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
• ခ်င္းရည္  -  အနည္းငယ္
• ၾကက္သြန္ျဖဴရည္  -  အနည္းငယ္
• နံနံပင္  -  အနည္းငယ္
• င႐ုတ္သီးစိမ္း  -  အနည္းငယ္
• ဆား  -  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁  ၁/၂ ဇြန္း

ၾကက္ဥေပါင္းနည္း
၁။ ဦးစြာ ၾကက္ဥကို ပြလာေအာင္ ေခါက္ပါ။ နံနံပင္မွလြဲ၍ က်န္ပါဝင္ ပစၥည္းမ်ားအားလုံး ထည့္ေခါက္ၿပီး ေပါင္းမည့္ပန္းကန္ထဲ ထည့္၍ အေပၚမွာ နံနံပင္ျဖဴးၿပီး ေရေႏြးေငြ႕ႏွင့္ က်က္သည္အထိ ေပါင္းပါ။
၂။ ၾကက္ဥေပါင္းကို စိတ္ႀကိဳက္ပုံစံ လွီးထားပါ။

ၾကက္ဥေပါင္းခ်က္ရန္ ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• ၾကက္သြန္နီ  -  ၂ လုံး
• ၾကက္သြန္ျဖဴ  -  ၁ လုံး
• ခရမ္းခ်ဥ္သီး  -  ၂ လုံး
• င႐ုတ္သီးအစိမ္းမွုန႔္  -  စားပြဲဇြန္း ၁/၂ ဇြန္း
• ဆီ  -  ၅ က်ပ္သား
• ဆား  -  သင့္႐ုံ
• သၾကား  -  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁/၂ ဇြန္း
• ငံျပာရည္  -  စားပြဲဇြန္း ၁/၂ ဇြန္း

ျပဳလုပ္နည္း
၁။ ၾကက္သြန္ျဖဴ/နီႏွင့္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို လွီးထားပါ။ ဆီပူလာလၽွင္ ၾကက္သြန္ျဖဴ/နီကို ဆီသတ္ပါ။
၂။ ႏြမ္းလာလၽွင္ င႐ုတ္အေရာင္တင္မွုန႔္၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီးႏွင့္ ငံျပာရည္ ထည့္ပါ။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးမ်ား လိပ္လာသည္အထိ ဆီသတ္ပါ။ ဆားႏွင့္ သၾကားထည့္ပါ။ ေရေႏြးေလာင္းၿပီး အႏွစ္က်ေအာင္ ခ်က္ပါ။
၃။ အႏွစ္က်ၿပီး အရသာရွိၿပီဆိုလၽွင္ လွီးထားတဲ့ ၾကက္ဥေပါင္းကို ထည့္ပါ။ ၾကက္ဥေပါင္းထည့္ၿပီးလၽွင္ ခဏပဲ ခ်က္ရပါမယ္။ ေနာက္ဆုံးမွာ နံနံပင္ေလး အုပ္ပါ။ ဆီလည္ ေရလည္နဲ႔ စားေကာင္းေစတဲ့ ဟင္း တစ္မည္ပါ။
--------------------------------------
ပန္းခေရ

No comments: