.........................................................
🥥 MWD: မဂၤလာပါ ဆရာ..ဒီကေန႔ ကြ်န္မတို႔ျမန္မာလူမ်ိဳးေတြ အၿမဲစားသံုးေလ့႐ွိတဲ့ ျမန္မာ့႐ိုးရာအစားအစာေတြမွာမပါမျဖစ္တဲ့ အုန္းသီးအေၾကာင္းကို ေဆြးေႏြးခ်င္ပါတယ္.. ပထမဆံုးအေနနဲ႔ အုန္းသီးနဲ႔ပတ္သက္တဲ့ သိမွတ္ဖြယ္ရာ မိတ္ဆက္စကားေလး အရင္ဆံုးေျပာျပေပးပါ ဆရာ..
Dr. KML: အုန္းပင္ကို ႐ုကၡေဗဒအရ Cocos nucifera လို႔ေခၚပါတယ္.. မ်ိဳးစု (Genus) Cocos ေအာက္မွာ မ်ိဳးစိတ္အေနနဲ႔ အုန္းပင္တစ္မ်ိဳးတည္း႐ွိတာမို႔ Monospecies လို႔ေျပာႏိုင္ပါတယ္.. ဆိုလိုတာကေတာ့ တစ္ကမၻာလံုးမွာ႐ွိတဲ့ အုန္းပင္အားလံုးဟာ ပုတာနဲ႔၊ ႐ွည္တာပဲ ကြာျခားၿပီး မ်ိဳးစိတ္အားလံုးမွာ တစ္ခုတည္းျဖစ္လို႔ အုန္းသီးအားလံုးဟာလည္း တစ္မ်ိဳးတည္းျဖစ္တယ္.. Coconut ဆိုတဲ့ ေဝါဟာရက ၁၆ ရာစုႏွစ္ ေပၚတူဂီ (Portuguee) နဲ႔ စပိန္ (Spanish) ေဝါဟာရျဖစ္ပါတယ္.. "Coco" ဆိုတဲ့ ေဝါဟာရက ဆင္းသက္လာခဲ့ၿပီး "Coco" ရဲ႕အဓိပၸာယ္ကေတာ့ အုန္းသီးအခြံဟာ လူဦးေခါင္းခြံ (Skull) နဲ႔တူၿပီး ထိပ္ကမ်က္တြင္းေပါက္သံုးေပါက္မွာ လူရဲ႕မ်က္စိႏွစ္လံုး၊ ပါးစပ္ေပါက္နဲ႔ တူတာကို ဆိုလိုပါတယ္.. အတြင္းအခြံမာတာေၾကာင့္ "nut" ဆိုတဲ့စကားလံုးကို တြဲဖက္သံုးစြဲရာကေန Coconut ဆိုၿပီး ျဖစ္လာတာပါ... လူဦးေခါင္းခြံနဲ႔တူတဲ့ အခြံမာအသီးလို႔ အဓိပၸါယ္ရပါတယ္..
အုန္းသီးတစ္ခုလံုးမွာ စားလို႔ေသာက္လို႔ေကာင္း႐ံုမက လူ႔အသံုးအေဆာင္ပစၥည္းေတြအတြက္ပါ အသံုးဝင္လွပါတယ္.. အုန္းသီးခြံကရ႐ွိတဲ့ အုန္းဆံဖတ္ေတြဟာလည္း အလြန္ခိုင္ခံ့တဲ့အမွ်င္ေတြျဖစ္လို႔ ႀကိဳးအျဖစ္သံုးႏိုင္သလို တျခားလူ႔အသံုးအေဆာင္ ပစၥည္းအမ်ိဳးမ်ိဳး ျပဳလုပ္ရာမွာလည္း အသံုးျပဳၾကပါတယ္.. ဒါ့ျပင္ အုန္းသီးအခြံကို ေရခပ္တဲ့ခြက္၊ ေသာက္ေရခြက္ကအစ အႏုပညာပစၥည္းမ်ိဳးစံုအထိ ထုတ္လုပ္ေရာင္းခ်လ်က္႐ွိၾကပါတယ္.. အုန္းသီးအသားကို သူ႔အတိုင္းသင့္ေတာ္သလို အေျခာက္ခံၿပီး အုန္းဆီညႇစ္ကာ လိုအပ္သလို အသံုးျပဳႏိုင္ပါတယ္.. အုန္းရည္ကေတာ့ လူတိုင္းႀကိဳက္တဲ့ သဘာဝသစ္သီးရည္အေနနဲ႔ ေသာက္သံုးေနၾကပါတယ္..ဒါ့ေၾကာင့္ အုန္းသီးတစ္ခုလံုး ဘယ္အစိတ္အပိုင္းမွ လႊင့္ပစ္စရာမလိုေလာက္ေအာင္ အသံုးဝင္လွပါတယ္..
🥥 MWD: အုန္းသီးဟာ အသီးလား အေစ့လားဆိုတာလည္း ကြဲကြဲျပားျပား သိခ်င္ပါတယ္ဆရာ.. အခ်ိဳ႕က အုန္းသီးဆိုတာ အသီးမဟုတ္ဘူး၊ အခြံမာတဲ့သစ္ေစ့လို႔ ေျပာေနၾကတာ ၾကားဖူးလို႔ပါ ဆရာ..
Dr. KML: အုန္းသီးကို အျပင္ကေနတစ္လႊာခ်င္းၾကည့္ရင္ အျပင္ဆံုးအလႊာေျပာင္ေခ်ာေခ်ာ၊ ပါးပါးအလႊာကို Exocarp လို႔ေခၚပါတယ္.. ေနာက္ အတြင္းမွာ အုန္းဆံဖတ္ေတြ၊ အမွ်င္ေတြပါဝင္တဲ့ အလယ္လႊာ Mesocarp ႐ွိမယ္.. သူ႔ကိုဖယ္လိုက္ရင္ အတြင္းမွာ အခြံမာမာ လံုးလံုးေခ်ာေခ်ာကို ရ႐ွိပါမယ္.. အဲ့ဒီအခြံလႊာကို Endocarp လို႔ ေခၚပါတယ္.. ဒီလိုအလႊာသံုးခု႐ွိေနတာေၾကာင့္ ႐ုကၡေဗဒမွာဆိုရင္ အေစ့တစ္ခုတည္းပါ သစ္သီးအုပ္စု (Drupe) ထဲကို ထည့္သြင္းထားပါတယ္..
🥥 MWD: အုန္းရည္ကေရာ ေဆးဖက္ဝင္/မဝင္သိပါရေစ ဆရာ.
Dr. KML: အုန္းသီးအခြံကိုခြဲလိုက္မယ္ရင္ အတြင္းမွာ စားလို႔ေကာင္းသည့္ အျဖဴေရာင္ အုန္းသီးအသားေတြကို ရ႐ွိၿပီး အဲ့အတြင္းထဲမွာမွ အုန္းရည္ကို သိုေလွာင္ထားပါတယ္.. အုန္းရည္ကေတာ့ အုန္းသီးအတြင္းမွာ႐ွိတဲ့ သေႏၶသားဖြံ႕ၿဖိဳးဖို႔နဲ႔ လိုအပ္တဲ့ အာဟာရဓာတ္ေတြေပးဖို႔၊ သေႏၶသားမပ်က္စီးေအာင္ ကာကြယ္ေပးဖို႔ (as a shock absorber) သဘာဝတရားႀကီးက ဖန္တီးေပးထားတာ ျဖစ္ပါတယ္.. အုန္းသီးႏုစဥ္မွာ အုန္းရည္ပမာဏမ်ားၿပီး တျဖည္းျဖည္းရင့္လာတာနဲ႔အမွ် အုန္းသီးအသားေတြ ပိုမ်ားလာၿပီး အရည္တျဖည္းျဖည္းနည္းလာပါတယ္.. အုန္းရည္ဟာ က်န္းမာေရးအတြက္ အေထာက္အကူျပဳတဲ့ သဘာဝသစ္သီးရည္တစ္ခုလည္း ျဖစ္ပါတယ္.. ပင္လယ္ကမ္းစပ္မွာေပါက္ေနတဲ့ အုန္းပင္အျမစ္ကေန ပင္လယ္ေရေတြကိုစုပ္ယူကာ အဆင့္ဆင့္ျပဳျပင္ေျပာင္းလဲၿပီး ေနာက္ဆံုး အုန္းသီးထဲမွာ အုန္းရည္အျဖစ္ ဖြဲ႕စည္းထုတ္လုပ္ထားပံုကေတာ့ လူေတြလိုက္မမီတဲ့ အုန္းပင္ရဲ႕ စြမ္းေဆာင္ႏိုင္မႈျဖစ္ပါတယ္.. တစ္နည္းေျပာရမယ္ဆိုရင္ လူတို႔ေသာက္သံုးလို႔မရတဲ့ ပင္လယ္ေရကိုေသာက္သံုးလို႔ရတဲ့ အုန္းရည္အျဖစ္ ေျပာင္းလဲေပးျခင္း ျဖစ္ပါတယ္..
အုန္းရည္ကို ဓာတ္ခြဲစမ္းသပ္ၾကည့္ပါက အုန္းရည္တစ္ေအာင္စမွာ ကယ္လိုရီ ၅.၄၅ ကယ္လိုရီ ၊ သၾကားဓာတ္ ၁.၃ ဂရမ္၊ ပိုတက္စီယမ္ ၆၁.ဝ မီလီဂရမ္၊ ဆိုဒီယမ္ ၅.၄၅ မီလီဂရမ္ တို႔အဓိကပါဝင္ေနပါတယ္.. အုန္းရည္ဟာ ပိုတက္စီယမ္ဓာတ္ၾကြယ္ဝတဲ့ အရည္တစ္မ်ိဳးျဖစ္ပါတယ္.. အေနေတာ္အုန္းသီးတစ္လံုးမွာပါတဲ့ ပိုတက္စီယမ္ပမာဏဟာ ငွက္ေပ်ာသီး (၄) လံုးမွာ ပါဝင္တဲ့ ပိုတက္စီယမ္ပမာဏနဲ႔ ညီမွ်ပါတယ္.. ဒါ့ေၾကာင့္ အုန္းရည္ကို ေသာက္သံုးေပးရင္ ေရငတ္ေျပ႐ံုမက ကုန္ဆံုးသြားတဲ့ ပိုတက္စီယမ္နဲ႔ ဆိုဒီယမ္မ်ားပါ ျဖည့္ေပးတာေၾကာင့္ ခႏၶာကိုယ္ပင္ပန္းႏြမ္းနယ္မႈကို ေျပေပ်ာက္ေစပါတယ္.. နာမည္ေက်ာ္အားကစားသမားေတြဟာ ကစားစဥ္အတြင္းမွာ အုန္းရည္ကို မၾကာခဏေသာက္ေပးျခင္းျဖင့္ ေမာပန္းႏြမ္းနယ္မႈေလ်ာ့နည္းေစတာကို ေတြ႕ရပါတယ္.. ဝမ္းပ်က္ဝမ္းေလွ်ာတဲ့သူေတြလည္း ဓာတ္ဆားရည္ အလြယ္တကူ ဝယ္မရတဲ့ေဒသမ်ားမွာ အုန္းရည္ေသာက္ေပးျခင္းျဖင့္ ဆံုး႐ံႈးသြားတဲ့ ပိုတက္စီယမ္ဓာတ္နဲ႔ ေရဓာတ္မ်ားကို ျပန္လည္ျဖည့္တင္းေပးရာေရာက္ပါတယ္..
ဒုတိယကမၻာစစ္ကာလက ေ႐ွ႕တန္းစစ္ေျမျပင္မွာ ေသြးေၾကာသြင္းေဆးရည္မ်ား ျပတ္လပ္တဲ့အခါ ေသြးေပါင္ခ်ိန္က်ဆင္းၿပီး ေ႐ွာ့ခ္ရေနတဲ့လူနာေတြကို အုန္းရည္နဲ႔ ေသြးေၾကာထဲတိုက္႐ိုက္ထိုးသြင္းၿပီး ကုသခဲ့တဲ့ သမိုင္းအေထာက္အထားမ်ားလည္း ႐ွိခဲ့ပါတယ္.. ဒါေပမဲ့ ေက်ာက္ကပ္မေကာင္းတာေၾကာင့္ ခႏၶာကိုယ္ထဲမွာ ပိုတက္စီယမ္မ်ားၿပီး ျပင္ပကိုမစြန္႔ထုတ္ႏိုင္လို႔ ပိုတက္စီယမ္မ်ားေနသူေတြ ဒါမွမဟုတ္ အျခားအေၾကာင္းေၾကာင့္ ေသြးထဲမွာပိုတက္စီယမ္မ်ားေနသူေတြအုန္းရည္ကို မေသာက္သင့္ပါဘူး.. ပိုတက္စီယမ္ အလြန္အကြ်ံမ်ားလာရင္ ႏွလံုးကိုထိခိုက္ၿပီး အသက္ဆံုး႐ံႈးႏိုင္ပါတယ္.. ဒါ့ေၾကာင့္ သာမန္က်န္းမာေနသူေတြလည္း အုန္းရည္ကို ေရေသာက္သလို အမ်ားႀကီးမေသာက္သင့္ပါဘူး.. တစ္ေန႔ကို အေနေတာ္ အုန္းသီးႏွစ္လံုးကရ႐ွိတဲ့ ပမာဏထက္ ပိုမေသာက္သင့္ပါ.. ပံုမွန္တစ္ေန႔တစ္လံုး ေသာက္ရင္ေတာ့ ျပႆနာမ႐ွိပါဘူး.. ေသြးတိုးေရာဂါ႐ွိသူေတြ အုန္းရည္ကို ပံုမွန္ေသာက္ရင္ ေသြးေပါင္က်ေစရန္ အေထာက္အကူျပဳပါတယ္.. အုန္းရည္မွာ ပိုတက္စီယမ္နဲ႔ ဆိုဒီယမ္အခ်ိဳးအစားဟာ ေသြးတိုးသမားမ်ားအတြက္အထူးေကာင္းမြန္လွပါတယ္.. ေသြးတိုးသမားအမ်ားစုမွာ ဆိုဒီယမ္မ်ားေနေလ့႐ွိၿပီး ပိုတက္စီယမ္ခ်ိဳ႕တဲ့ေနေလ့႐ွိပါတယ္.. ဒါ့ေၾကာင့္ အုန္းရည္အျပင္ တျခားသစ္သီးမ်ားစားျခင္းအားျဖင့္ ေသြးတိုးက်ေစရန္ အေထာက္အကူျပဳပါတယ္.. အေရးအႀကီးဆံုးအခ်က္ကေတာ့ အုန္းရည္ကို ခြဲၿပီးခ်က္ခ်င္းေသာက္ရမွာျဖစ္ပါတယ္.. အုန္းရည္ကို ခ်က္ခ်င္းေသာက္မယ္ဆိုရင္ ေရာဂါပိုးမႊားေတြမဝင္ဘဲ အလြန္သန္႔႐ွင္းစင္ၾကယ္ေနမွာျဖစ္ၿပီး ခြဲၿပီးေနာက္ အျပင္မွာတာ႐ွည္ထားမယ္ဆိုရင္ ေလထဲကေရာဂါပိုးေတြဝင္ေရာက္ေပါက္ဖြားၿပီး လူကိုအႏၱရာယ္ေပးႏိုင္တာေၾကာင့္ျဖစ္ပါတယ္..
🥥 MWD: အုန္းသီးထဲမွာပါတဲ့ အျဖဴေရာင္အသားအေၾကာင္းကိုလည္း ေျပာျပေပးဦး ဆရာ..
Dr. KML: အုန္းသီးအသားကို အရသာ႐ွိတာမို႔ လူအမ်ားစု ႀကိဳက္ႏွစ္သက္ေလ့႐ွိၾကပါတယ္.. အုန္းသီးႏုမွာ အုန္းရည္မ်ားၿပီး အသားပါးလႊာတာေၾကာင့္ ဇြန္းနဲ႔ျခစ္စားရတဲ့အတြက္ ဇြန္းျခစ္လိုု႔ ေခၚေလ့႐ွိၾကပါတယ္.. ဇြန္းျခစ္အဆင့္မွာ အုန္းသီးအသားဟာ ႏူးညံ့ေပ်ာ့ေျပာင္းၿပီး လြန္စြာအရသာ႐ွိလွပါတယ္.. ပင္လယ္ကမ္းစပ္မွာ အုန္းရည္ေသာက္ၿပီးေနာက္ အုန္းသီးကိုထပ္ျခမ္းခြဲၿပီး ဇြန္းျခစ္ကို ထန္းလ်က္ခဲႏွင့္စားရင္ လြန္စြာလိုက္ဖက္လွပါတယ္.. အုန္းသီးရင့္မွည့္လာတာနဲ႔အမွ် အသားတျဖည္းျဖည္းထူလာၿပီး မာလာပါတယ္.. လံုးဝရင့္မွည့္သြားရင္ အုန္းရည္မ႐ွိေတာ့ပဲ အျဖဴသားပဲ က်န္ပါေတာ့တယ္.. အဲဒီအခ်ိန္မွာခြဲၿပီး အုန္းသီးအသားကို ထုတ္ယူကာ မ်ိဳးစံုလုပ္စားၾကပါတယ္.. ခြဲၿပီးအစိမ္းအတိုင္း စားႏိုင္သလို အုန္းဆံျခစ္နဲ႔ျခစ္၊ အမွ်င္ငယ္ေတြ လုပ္ၿပီး ျမန္မာမုန္႔အမ်ိဳးမ်ိဳးမွာ အေပၚမွျဖဴးစားၾကပါတယ္.. ျမန္မာ႐ိုးရာမုန္႔ေတြျဖစ္တဲ့ မုန္႔လံုးေရေပၚ၊ မုန္႔စိမ္းေပါင္း၊ ေကာက္ညႇင္းေပါင္း၊ မုန္႔ကြ်ဲသဲ၊ မုန္႔ဗိုင္းေတာင့္၊ မုန္႔လက္ေဆာင္း၊ ဆီထမင္း အစ႐ွိတဲ့ မုန္႔ေတြမွာ အုန္းသီးမွ်င္မပါလွ်င္ မၿပီးပါ.. က်န္းမာေရးအက်ိဳးေက်းဇူးအေနနဲ႔ကေတာ့ အုန္းသီးအျဖဴသားကိုစားရင္ အေမာခံႏိုင္ျခင္း၊ အသားအရည္လွပျခင္းစတဲ့ အက်ိဳးေက်းဇူးမ်ားရ႐ွိႏိုင္ပါတယ္.. သာမန္အနည္းငယ္စား႐ံုနဲ႔ ေဘးထြက္ဆိုးက်ိဳးမ႐ွိပါဘူး.. အုန္းသီးအျဖဴသားကို အစိမ္းအတိုင္း အဖတ္ေသးေသးေလးေတြလုပ္ကာ အုန္းႏို႔ညႇစ္ၿပီး အသံုးျပဳႏိုင္သလို အေျခာက္ခံၿပီးဆီႀကိတ္ကာ အုန္းဆီအျဖစ္လည္း အသံုးျပဳေလ့႐ွိၾကပါတယ္..
🥥 MWD: အုန္းႏို႔ကေရာ က်န္းမာေရးကိုထိခိုက္မႈ ႐ွိ/မ႐ွိသိပါရေစ ဆရာ..
Dr. KML: အုန္းႏို႔ဆိုတာကေတာ့ အုန္းသီးအသားကို အုန္းျခစ္နဲ႔ျခစ္ၿပီး ရလာတဲ့ အဖတ္ကေလးေတြကို ေရေႏြးအနည္းငယ္နဲ႔စိမ္ၿပီးေတာ့ ညႇစ္ယူလို႔ ရ႐ွိလာတဲ့ ႏြားႏို႔လို အျဖဴေရာင္႐ွိတဲ့အရည္ ျဖစ္ပါတယ္.. အုန္းႏို႔မွာ အုန္းသီးအဆီေတြနဲ႔ အျခားအနံ႔အရသာ႐ွိတဲ့ ဓာတ္ပစၥည္း (Aromatic compounds) ေတြ ပါဝင္ပါတယ္.. အဆီပါဝင္မႈအေနနဲ႔ စုစုေပါင္းအဆီ ၂၄% ပါဝင္ၿပီး ထိုထဲမွ ၈၉% မွာ ျပည့္ဝဆီမ်ားျဖစ္ပါတယ္.. အဆိုပါ ျပည့္ဝဆီထဲမွာ အမ်ားဆံုးပါဝင္သည့္အဆီကေတာ့ ေလာရစ္အက္ဆစ္ (Lauric acid) ျဖစ္ၿပီး က်န္းမာေရးအတြက္ ေကာင္းက်ိဳးမ်ားစြာေပးပါတယ္.. အုန္းႏို႔ကို ေရခဲေသတၲာထဲထည့္ထားရင္ အေပၚယံမွာ မလိုင္လို အႏွစ္ (Coconut cream) ေတြ တက္လာတာကို ေတြ႕ရပါမယ္.. အုန္းႏို႔ကို မုန္႔မ်ိဳးစံုလုပ္မွာပဲျဖစ္ျဖစ္၊ အုန္းႏို႔ေခါက္ဆြဲ၊ အုန္းထမင္း၊ ေရခဲမုန္႔၊ ေဖ်ာ္ရည္မ်ိဳးစံုျပဳလုပ္ရာမွာပဲျဖစ္ျဖစ္ အနံ႔အရသာေကာင္းေစဖို႔ အသံုးျပဳၾကပါတယ္..
🥥 MWD: အုန္းဆီကို ဘယ္လိုထုတ္ယူႏိုင္ပါသလဲ ဆရာ.. က်န္းမာေရးအတြက္ ေကာင္းက်ိဳး၊ ဆိုးက်ိဳး႐ွိရင္လည္းသိပါရေစ ဆရာ..
Dr. KML: အုန္းဆီဆိုတာ အုန္းသီးဖတ္ေတြကေန ထုတ္ယူရ႐ွိတဲ့အဆီျဖစ္ၿပီး ျပည့္ဝဆီမ်ားစြာပါဝင္ပါတယ္.. သူ႔ကိုစားလို႔လည္းရၿပီး အျခားအသံုးျပဳတဲ့ေနရာမ်ားလည္း မ်ားျပားလွပါတယ္.. ထုတ္ယူရာမွာ အေျခာက္နည္းစဥ္ (Dry process) နဲ႔ အစိုနည္းစဥ္ (Wet process) ဆိုၿပီး ႏွစ္နည္း႐ွိပါတယ္..
အေျခာက္နည္းစဥ္မွာ အုန္းသီးအသား (Kernel) ကို အခြံမွခြာယူၿပီး ေနပူလွန္း ဒါမွမဟုတ္ အပူေပးၿပီး အေျခာက္ခံရပါတယ္.. အဲ့ဒီေနာက္ စက္နဲ႔ညႇစ္ကာ ဆီႀကိတ္ၿပီး ထုတ္ယူႏိုင္သလို ဆီေပ်ာ္ဝင္ေသာအရည္ (Solvent) တစ္ခုခုနဲ႔လည္း ေဖ်ာ္ထုတ္ယူႏိုင္ပါတယ္..
အစိုနည္းစဥ္နဲ႔ ထုတ္ယူတဲ့အခါမွာ ေရေႏြးနဲ႔ျပဳတ္၍ ရ႐ွိလာတဲ့အရည္ကို ဆီနဲ႔သီးျခားစီ ျပန္လည္ခြဲထုတ္ယူတာ ျဖစ္ပါတယ္.. ဒီနည္းစဥ္နဲ႔ထုတ္ယူမယ္ဆိုရင္ ေရေႏြးပြက္ပြက္ဆူေအာင္ အခ်ိန္ၾကာၾကာတည္ရျခင္း၊ ဆီနဲ႔ေရကို ျပန္လည္ခြဲထုတ္ယူရျခင္းတို႔ေၾကာင့္ လုပ္သူနည္းပါတယ္..
အုန္းဆီမွာပါဝင္တဲ့အဆီေတြ (ဖက္တီးအက္ဆစ္) ကို ဓာတ္ခြဲၾကည့္လွ်င္ အမ်ားစုမွာ ျပည့္ဝဆီ (Saturated fatty acid) ေတြျဖစ္တာကို ေတြ႕ရပါမယ္.. အုန္းသီးအသား ၁၀ဝ ဂရမ္မွာ အုန္းဆီ ၃၁ ဂရမ္ေက်ာ္ေက်ာ္ပါဝင္တဲ့အနက္ ၂၉.၆၉၈ ဂရမ္မွာ ျပည့္ဝဆီေတြျဖစ္ၿပီး၊ ၁.၄၂၅ ဂရမ္မွာ မိုႏိုမျပည့္ဝဆီေတြျဖစ္ကာ ဝ.၃၆၆ ဂရမ္သာ ေပၚလီမျပည့္ဝဆီ (Poly unsaturated fatty acid) ေတြျဖစ္တာ ေတြ႕ရပါတယ္..ျပည့္ဝဆီေတြ အဓိကပါဝင္တာေၾကာင့္ ေလထဲ႐ွိေအာက္ဆီဂ်င္နဲ႔ လြယ္ကူစြာေပါင္းစပ္ျခင္း (Oxidation) မျဖစ္တာေၾကာင့္ အုန္းဆီကို ၾကာ႐ွည္ထားေပမယ့္ ဆီေခ်းေစာ္နံတာမ်ိဳး (Rancidification) မ႐ွိပါဘူး..
သုေတသနျပဳလုပ္ခ်က္မ်ားအရ ၂၄ ဒီဂရီစင္တီဂရိတ္႐ွိတဲ့ ပတ္ဝန္းက်င္မွာ ၆ လၾကာတဲ့အထိ ဆီေခ်းေစာ္နံၿပီး ပ်က္စီးတာမ်ဳိးမျဖစ္ႏိုင္ပါ.. အုန္းဆီမွာအဓိကပါဝင္တဲ့ ဖက္တီးအက္ဆစ္ျဖစ္တဲ့ ေလာရစ္အက္ဆစ္ (Lauric acid) အေၾကာင္းကို နည္းနည္းေျပာျပလိုပါတယ္.. ေလာရစ္အက္ဆစ္ဟာ ကာဗြန္အက္တမ္ ၁၂ ခုပါဝင္တဲ့ ျပည့္ဝဆီ ျဖစ္ေပမယ့္လည္း ၂၀ဝ၁ ခုႏွစ္မွာ ေပၚထြက္ခဲ့တဲ့ သုေတသနစာတမ္းတစ္ခုအရ [Journal of Nutrition, 2001 Feb; 131 (2) : 242-5] ခႏၶာကိုယ္အက်ိဳးျပဳအဆီျဖစ္တဲ့ HDL-cholesterol ကို တက္ေစႏိုင္တာေၾကာင့္ အျခားအဆီေတြစားျခင္းထက္ အက်ိဳး႐ွိတယ္လို႔ သိရပါတယ္.. ေနာက္ပိုင္းေပၚထြက္လာတဲ့ သုေတသနစာတမ္းေတြအရ အုန္းဆီမွာပါဝင္တဲ့ ေလာရစ္အက္ဆစ္ဟာ အသင့္အတင့္စားရင္ အႏၱရာယ္မ႐ွိႏိုင္ဘူးလို႔ဆိုပါတယ္..
🥥 MWD: အုန္းဆီနဲ႔ စားအုန္းဆီ ဘယ္လိုကြာျခားတယ္ဆိုတာကိုလည္း ႐ွင္းျပေပးပါ ဆရာ..
Dr. KML: အုန္းဆီနဲ႔စားအုန္းဆီက လံုးဝမတူညီပါဘူး.. အုန္းဆီကို အဂၤလိပ္လို Coconut oil လို႔ေခၚၿပီး စားအုန္းဆီကို Palm oil လို႔ေခၚပါတယ္.. အပင္မွာလည္း ႐ုကၡေဗဒအရ သီးျခားစီျဖစ္ပါတယ္.. အုန္းပင္ကို Cocos nucifera လို႔ေခၚၿပီး စားအုန္းဆီပင္ကို ေဒသအလိုက္ မ်ိဳးစိတ္ေတြကြဲျပားလို႔ သီးျခားစီ အမည္ေပးထားပါတယ္.. ဥပမာ အာဖရိကက ဆီအုန္းပင္ကို Elaeis guineensis ၊ အေမရိကန္မ်ိဳးကို Elaeis oleifera ဆိုၿပီးေခၚပါတယ္..
အုန္းဆီနဲ႔ စားအုန္းဆီႏွစ္ခုစလံုးဟာ ျပည့္ဝဆီ (Saturated fatty acid) ေတြျဖစ္ေပမဲ့ ပါဝင္တဲ့ ဖက္တီးအက္ဆစ္ေတြ ကြာျခားၾကပါတယ္.. ျပည့္ဝဆီပါဝင္မႈကို ႏိႈင္းယွဥ္ၾကည့္ရင္ အုန္းဆီမွာ ၈၈.၅% ပါဝင္ၿပီး စားအုန္းဆီမွာ ၄၇.၈%သာ ပါဝင္တာကို ေတြ႕ရမွာျဖစ္ပါတယ္.. တစ္ခုသတိျပဳရမွာက အုန္းဆီမွာပါဝင္တဲ့ ျပည့္ဝဆီမ်ားမွာ ကာဗြန္ပါဝင္မႈနည္းတဲ့ Short-chain နဲ႔ Median-chain fatty acid မ်ားျဖစ္ၿပီး စားအုန္းဆီမွာ ကာဗြန္ပါဝင္မႈမ်ားတဲ့ Long -chain fatty acid ေတြပါဝင္ပါတယ္.. ကာဗြန္ပါဝင္မႈမ်ားေလေလ ျပည့္ဝဆီမွာ လူကိုဒုကၡေပးေလေလျဖစ္တယ္.. အုန္းဆီမွာ အဓိကျပည့္ဝဆီအေနနဲ႔ ေလာရစ္အက္ဆစ္ပါၿပီး စားအုန္းဆီမွာေတာ့ ပါလ္မစ္တစ္အက္ဆစ္ပါတာျဖစ္ပါတယ္.. ေလာရစ္အက္ဆစ္က HDL ကိုျမင့္ေစၿပီး ႏွလံုးနဲ႔ေသြးေၾကာေရာဂါေတြအတြက္ ေကာင္းပါတယ္.. ပါလ္မစ္တစ္အက္ဆစ္ကေတာ့ သူနဲ႔ေျပာင္းျပန္ LDL ကို တင္းေစၿပီး ႏွလံုးနဲ႔ေသြးေၾကာေရာဂါမ်ား ပိုဆိုးေစႏိုင္ပါတယ္..
အုန္းဆီႏွင့္ပတ္သက္တဲ့ သုေတသနလုပ္ငန္းေတြ အမ်ားႀကီး႐ွိသလို စားအုန္းဆီကိုလည္း သုေတသနစာတမ္းေတြ အမ်ားအျပားျပဳလုပ္ခဲ့ၾကပါတယ္.. ႏိုင္ငံေပါင္း၂၃ ႏိုင္ငံမွာ ျပဳလုပ္ခဲ့ၿပီးတဲ့ စာတမ္းေတြအရ စားအုန္းဆီစားသံုးမႈေၾကာင့္ ႏွလံုးေသြးေၾကာပိတ္ၿပီး ေသဆံုးမႈႏႈန္းျမင့္မားေစႏိုင္ေၾကာင္း ခိုင္ခိုင္မာမာေတြ႕႐ွိခဲ့ၿပီးျဖစ္ပါတယ္.. ပါလ္မစ္တစ္အက္ဆစ္ တစ္ေန႔ ၄၀ဝ မီလီဂရမ္သာစားရင္ အဆိုပါအႏၱရာယ္မ႐ွိတာေၾကာင့္ ဆင္းရဲတဲ့ႏိုင္ငံေတြမွာ အသက္႐ွဴေခ်ာင္စရာ႐ွိပါတယ္.. အဲ့ဒီပမာဏက အလြန္နည္းပါတယ္.. ပါလ္မက္တစ္အက္ဆစ္ ၄၀ဝ မီလီဂရမ္ဆိုတဲ့ပမာဏက စားအုန္းဆီ ၁ ဂရမ္ေလာက္သာ႐ွိပါတယ္ ..၁၀ဝ ဂရမ္မွာ ဆီ ၆.၂၅ က်ပ္သားနဲ႔ညီၿပီး အဲ့ဒီပမာဏကို ရက္ေပါင္း ၁၀ဝ စားမွသာ အႏၱရာယ္ကင္းမယ္ ဆိုပါတယ္.. ပို႐ွင္း႐ွင္းလင္းေအာင္ ေျပာျပရရင္ စားအုန္းဆီကို က်န္းမာေရးမထိခိုက္ေအာင္ စားရမယ့္ပမာဏမွာ တစ္လလံုးေနမွ ၂ က်ပ္သားခန္႔သာ႐ွိတာေၾကာင့္ ဘယ္လိုမွမျဖစ္ႏိုင္တဲ့ ပမာဏျဖစ္ပါတယ္..ျမန္မာျပည္မွာစားအုန္းဆီစားသံုးသူေတြအေနနဲ႔ တစ္လကို သာမန္အားျဖင့္ ၅၀ က်ပ္သားကေန ၆၀ က်ပ္သားအထိ စားေလ့႐ွိတာေၾကာင့္ စားသင့္တဲ့ပမာဏထက္ အဆေပါင္း ၃၀ ခန္႔ ပိုမိုေနရာ ႏွလံုးေသြးေၾကာေရာဂါ မလြဲမေသြရမွာ ျဖစ္ပါတယ္..
🥥 MWD: ေနာက္ဆံုးအေနနဲ႔ ျမဝတီပရိသတ္ႀကီးကို ဘာမ်ားေျပာခ်င္ပါေသးလဲ ဆရာ..
Dr. KML: ႏွလံုးေသြးေၾကာက်ဥ္းလူနာေတြ အုန္းသီးအသားကို ဒီတိုင္းစား၍ျဖစ္ေစ၊ အုန္းရည္ကို ေသာက္၍ျဖစ္ေစ၊ အုန္းဆီကိုခ်က္ျပဳတ္စားေသာက္ရာ၌ အသံုးျပဳသည္ျဖစ္ေစ၊ စိတ္ခ်လက္ခ်စားသံုးႏိုင္ေၾကာင္းကို အသိေပးခ်င္ပါတယ္..
#MWDHealthTalkProgramme
#Dr_Khin_Maung_Lwin
#FAME_Pharmaceuticals
No comments:
Post a Comment