Monday, May 21, 2012

ၾကက္သားဆူးပုပ္၊ ငွက္ေပ်ာဖူးသုပ္ ႏွင့္ ဖရံုညြန္႕ဟင္းခ်ိဳ


ဆရာမ လမင္းမိုမိုက ဟင္းအတြဲအစပ္ေလးေတြတြဲစပ္ျပင္ဆင္တာ ခ်က္ျပဳတ္တာက ဆန္းပါတယ္။ ျပီးေတာ့ အရသာေကာင္းေအာင္ လည္းခ်က္တတ္ပံုပါ။ ဆရာမအေနနဲ႕ ဟင္းခ်က္နည္းစာအုပ္ေတြထုတ္သင့္ပါတယ္လို႕ ကြၽန္ေတာ္ေတာ့ အၾကံေပးလိုပါရဲ႕။

အခု ၾကက္သားကိုဆူးပုပ္ရြက္နဲ႕ႏွပ္တယ္၊ ဟင္းရန္အျဖစ္ ငွက္ေပ်ာဖူးသုပ္ေလးနဲ႕ အရည္ေသာက္ကိုေတာ့ ဖရံုညြန္႕ဟင္းခ်ိဳေလးခ်က္ျပ ထားပါတယ္။

ၾကက္သားနဲ႕ဆူးပုပ္ႏွပ္
လိုအပ္ေသာပစၥည္းမ်ား
ၾကက္ႏုႏုေပါင္ ႏွစ္ျခမ္း၊ ဆူးပုပ္ရြက္ႏုႏု အညြန္႕လက္တစ္ဆုပ္ခန္႕၊ ဆီ ခုႏွစ္က်ပ္သားခန္႕၊ ၾကက္သြန္နီ ႏွစ္ဥ၊ ငရုတ္သီးအနီေတာင့္ ေျခာက္ေတာင့္၊ နာနတ္ပြင့္ေျခာက္ တစ္ပြင့္၊ ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႕ အနည္းငယ္၊ ခရုဆီ စားပြဲဇြန္း တစ္ဇြန္း၊ ပဲငံျပာရည္အပ်စ္ စားပြဲဇြန္း တစ္ဖြန္း၊ ဆား၊နႏြင္းမႈန္႕ႏွင့္ ဟင္းခ်ိဳမႈန္႕ အနည္းငယ္စီ။

ခ်က္ရန္ၾကာျမင့္ခ်ိန္ - ၂၀မိနစ္
- ၾကက္သားမ်ားကို ခပ္ၾကီးၾကီးတံုးျပီး ႏူးသြားေအာင္ ဘူးအလံုပိတ္နဲ႕ ၁၀မိနစ္၊ ၁၅မိနစ္ေလာက္ ေရခန္းေအာင္ျပဳတ္ေပးရင္ရပါတယ္။
- အသားအနည္းငယ္ က်က္သြားတဲ့အခါ ဆား၊နႏြင္းမႈန္႕၊ဟင္းခ်ိဳမႈန္႕၊ ပဲငံျပာရည္အပ်စ္၊ ခရုဆီ၊ နာနတ္ပြင့္ကို ညက္ညက္ေထာင္းထားတဲ့ အမႈန္႕၊ ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႕တို႕နဲ႕ ေသေသခ်ာခ်ာစိမ့္၀င္ေအာင္ နယ္ေပးပါ။
- ဆီကို အပူေပးပါ။ ဆီဆူလာရင္ နယ္ထားတဲ့ၾကက္သားကိုထည့္ပါ။ ေျခာက္လာတဲ့အထိ ခ်က္ပါ။
- ၾကက္သြန္နီကို အဖတ္ေလးေတြခြာျပီး ထည့္ပါ။ ငရုတ္သီးအနီေတာင့္မ်ားထည့္ပါ။ ေရေလးအနည္းငယ္ထည့္ျပီး ေရခန္းေအာင္ျပန္ခ်က္ပါ။
- အႏွစ္ကေလးရျပီဆိုရင္ ေရစင္စင္ေဆးထားတဲ့ ဆူးပုပ္ရြက္အညြန္႕ေလးေတြကို ထည့္လိုက္ပါ။
- အနည္းငယ္ေမႊျျပီး ဆူးပုပ္ရြက္ေလးႏြမ္းရင္ ခ်လို႕ရပါျပီ။ အရသာတစ္မ်ိဳး ထူးကဲတဲ့ ဟင္းလ်ာတစ္ခြက္ျဖစ္ပါတယ္။

ငွက္ေပ်ာဖူးသုပ္
လိုအပ္ေသာပစၥည္းမ်ား
ငွက္ေပ်ာဖူးေသးေသးႏုႏု တစ္ဖူး၊ ၾကက္သြန္နီဥ ေလးဥ၊ ပုစြန္ေျခာက္မႈန္႕ စားပြဲဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း၊ သံပရာသီး တစ္ျခမ္း၊ ပုစြန္ငံျပာရည္ အနည္းငယ္၊ ဟင္းခ်ိဳမႈန္႕အနည္းငယ္။

ခ်က္ရန္ၾကာျမင့္ခ်ိန္ - ငွက္ေပ်ာဖူးႏူးေလာက္သည္အထိ ျပဳတ္ရန္
- ငွက္ေပ်ာဖူးႏုႏုေလးကို အေပၚခြံအၾကမ္းေတြ သံုး၊ေလး၊ငါးဖတ္ခြာပစ္လိုက္ပါ။ အတြင္းက အသားႏုႏုပဲက်န္တဲ့အခါ ေရစင္စင္ေဆးျပီး ဆားအနည္းငယ္မွ်နဲ႕ျပဳတ္ပါ။
- ႏူးညံ့ေပ်ာ့ေပ်ာင္းသြားတဲ့အထိ ၾကာၾကာျပဳတ္ပါ။ ေသခ်ာႏူးျပီဆိုရင္ ေရေဆး၊ ေရညႇစ္ျပီး ပါးပါးရိတ္ရိတ္ေလးေတြ လွီးပါ။ ၾကက္သြန္နီ ပါးပါးလွီးျပီး တစ္၀က္ကိုဆီခ်က္ခ်က္ပါ။
- က်န္တဲ့ၾကက္သြန္နီတစ္၀က္၊ ငွက္ေပ်ာဖူး လွီးျပီးသား၊ ဆီခ်က္၊ ပုစြန္ေျခာက္မႈန္႕၊ ငံျပာရည္၊ဟင္းခ်ိဳမႈန္႕ အားလံုးေရာျပီး သုပ္ပါ။ ငွက္ေပ်ာဖူးသုပ္ဆိမ့္ဆိမ့္ေလးပါ။

ဖရံုညြန္႕ဟင္းခ်ိဳ
လိုအပ္ေသာပစၥည္းမ်ား
ဖရံုညြန္႕ တစ္စည္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ႏွစ္ျမႊာ၊ ၾကက္သြန္နီ တစ္ဥ၊ ပုစြန္ေျခာက္မႈန္႕ စားပြဲဇြန္း တစ္ဇြန္း၊ ဆား၊ဟင္းခ်ိဳမႈန္႕ အနည္းငယ္စီ။

ခ်က္ရန္ၾကာျမင့္ခ်ိန္ - ၁၀မိနစ္
- ဖရံုညြန္႕ကို အမွ်င္သင္ျပီး ေျခြပါ။ ေရစင္စင္ေဆးပါ။ ဟင္းခ်ိဳအိုးအတြက္ ေရေႏြးတည္ပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴကို ထုထည့္၊ ၾကက္သြန္နီ ပါးပါး လွီးထည့္။ ပုစြန္ေျခာက္မႈန္႕ထည့္ျပီး ေရဆူပြက္လာေအာင္တည္ပါ။
- ေရဆူရင္ ဖရုံညြန္႕ေလးေတြခတ္၊ ဆား ဟင္းခ်ိဳမႈန္႕ ထည့္၊ အရသာျမည္းျပီး အိုးခ်ႏိုင္ပါျပီ။ အင္မတန္လြယ္ကူျမန္ဆန္ေသာ ဖရံု ညြန္႕ဟင္းခ်ိဳေလးကို ပူပူေလးသံုးေဆာင္ပါ ခင္ဗ်ာ့။

Credit: The Chic Magazine, No.19, May 2012

No comments: