Saturday, November 19, 2011

သူငယ္ခ်င္းေတြႏွင့္ အပ်င္းေျပ စားေသာက္ၾကဖို႕

-->
သူငယ္ခ်င္းေတြစုျပီး ဘီယာေသာက္တာပဲျဖစ္ျဖစ္၊ စာစုက်က္တာပဲျဖစ္ျဖစ္ မနက္ခင္းေက်ာင္းမသြားခင္ စုမိတာပဲျဖစ္ျဖစ္ တစ္ခုခုေလး လုပ္စားၾကရင္မေကာင္းဘူးလား။ ဒီတစ္ခါေတာ့ မႏၲေလးနန္းၾကီးသုပ္ကို မနက္ေစာေစာစားၾကမယ္၊ ယုိးဒယား ငါးခဲပတ္ကင္ႏွင့္ အာလူးေခ်ာင္းေက်ာ္ကိုေတာ့ ညပိုင္း ဘီယာေသာက္ျဖစ္တဲ့အခါ စားၾကည့္ၾကတာေပါ့ေနာ္။

မႏၲေလးနန္းၾကီးသုပ္ (ေခါက္ဆြဲနန္းျပား)
ဂ်ဳံေခါက္ဆြဲ          ၁ ပိႆာ ၅၀သား
အုန္းသီး                         ၁ လံုး
ၾကက္သြန္ျဖဴ/ နီ   ၂က်ပ္ခြဲသားစီ
ၾကက္သား           - ၅၀ သား
ဆီ                     ၂၀ သား
မုန္႔ၾကြပ္              ၅၀သား (ေၾကာ္ထားပါ)
အခ်ိဳမႈန္႔              စားပြဲတင္ဇြန္းတစ္ဇြန္း
ငံျပာရည္             ၅က်ပ္သား
ပဲမႈန္႔                  ၅က်ပ္သား
အေရာင္တင္မႈန္႔    ၂က်ပ္ခြဲသား

ျပင္ဆင္ပံု
အုန္းသီးဦးေရကိုသပ္သပ္ဖယ္ ေႏွာင္းေရကို ပ်စ္ေအာင္က်ိဳ၊ ၾကက္သားႏူးရုံျပဳတ္၊ အသားေသးေသးႏႊင္၊ နႏြင္း၊ အခ်ိဳမႈန္႕ႏွင့္နယ္ထား။ ၾကက္သြန္ျဖဴ-နီေထာင္းထားျပီးဆီသတ္၍ နီေရာင္သန္းလာလွ်င္ အေရာင္တင္မႈန္႔ထည့္။ ငရုတ္စိမ္းနံ႔ေပ်ာက္လွ်င္ ၾကက္သားထည့္ေမႊ၊ အုန္းႏုိ႔ရည္မ်ားထည့္ပါ။ အေပါ့အငန္လိုသလိုထည့္၊ ဆီက်န္ေရ က်န္ခ်က္ထား။
ပန္းကန္တြင္ ေခါက္ဆြဲထည့္၊ ၾကက္သားအုန္းႏို႔ဟင္းဆမ္း၊ မုန္႔ၾကြပ္ျဖဴး၊ ငရုတ္သီးေျခာက္ မညက္တညက္ေထာင္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴဓားျပား ရိုက္၍ ဆီႏွင့္ေၾကာ္ထားေသာ၊ေရွာက္၊သံပရာစိတ္၊ၾကက္သြန္ဥၾကီး ပါးပါးလွီးျပီးသားမ်ားကိုထည့္ပါ။
ၾကက္ရိုးဟင္းခ်ိဳကို ၾကက္သြန္ျဖဴခတ္၍ သံုးေဆာင္ပါ။
စာၾကြင္း ။ ။ မုန္႔ၾကြပ္ဆိုသည္မွာ မုန္႔တီဖတ္ သို႔မဟုတ္ေခါက္ဆြဲဖတ္ကို ဆီျဖင့္ၾကြပ္ေနေအာင္ေၾကာ္ထားျခင္းကိုေခၚသည္။ အုန္းႏို႔ၾကိတ္ ထားျပီး ပ်စ္ေအာင္ၾကိဳထားတာ မွာ အေပၚပိုင္းအရည္ၾကည္ကို ဦးေရ၊ ေအာက္ဘက္က နည္းနည္းပ်စ္ေနတဲ့အရည္ကို ေႏွာင္းရည္လို႕ ဦးေရ ေႏွာင္းေရခြဲျခားျပထားျခင္းျဖစ္သည္။

ယိုးဒယား ငါးခဲပတ္ကင္
သူငယ္ခ်င္းမ်ားနဲ႕ျဖစ္ျဖစ္ မိသားစုမ်ားစံုလင္စြာရွိတဲ့အခါျဖစ္ျဖစ္ အလြယ္တကူျပဳလုပ္ စားေသာက္ႏိုင္ရန္အတြက္ ေဖာ္ျပေပးလိုက္ ပါတယ္။ 

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
၁။ ကကတစ္ငါး - ၃၀ သားတစ္ေကာင္
၂။ ရွမ္းနံနံ - အနည္းငယ္
၃။ နံနံပင္ - အနည္းငယ္
၄။ ၾကက္သြန္ျဖဴ - သံုးလံုး
၅။ ေရွာက္သီး - တစ္ျခမ္း
၆။ ပင္စိမ္း - အနည္းငယ္
၇။ ခေနာမႈန္႕ (Knorr) - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
၈။ ငရုတ္သီးစိမ္း - အနည္းငယ္
၉။ ခ်င္း - ႏွစ္က်ပ္သား
၁၀။ ပုစြန္ ငံျပာရည္ - ဟင္းစားဇြန္းတစ္ဇြန္း
၁၁။ ေခါင္းစိမ္းငံျပာရည္ - ဟင္းစားဇြန္းတစ္ဇြန္း
၁၂။ ခရုဆီ - အနည္းငယ္
၁၃။ ခဲပတ္စကၠဴ (၂၀" x ၂၀") - တစ္ရြက္

ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္နည္း
ငါးကို အေၾကးခြံခြာ ေရေဆးသန္႕စင္ ျပီးဓားျဖင့္မႊန္းရပါမည္။ ရွမ္းနံနံ၊ ငရုတ္သီးစိမ္း၊ ပင္စိမ္း၊ နံနံပင္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ခေနာမႈန္႕၊ ခ်င္း၊ ေရွာက္သီး၊ ပုစြန္ငံျပာရည္၊ ေခါင္းစိမ္းငံျပာရည္၊ ခရုဆီတို႕ကို ေရာၾကိတ္ပါ။ ၾကိတ္ျပီးသား အစာၾကိတ္ဖတ္မ်ားကို ေစာေစာကမႊန္း ထားေသာ ငါး၏အတြင္းထဲသို႕ သိပ္ထည့္ရပါမည္။ ထို႕ေနာက္ ခဲပတ္စကၠဴျဖင့္ လိပ္ျပီး မီးျဖင့္ အက်က္ညီေအာင္ ကင္ရပါမည္။ ကင္ျပီးေနာက္ စားလို႕ေကာင္းတဲ့ ငါးခဲပတ္ကင္ကို ေပ်ာ္ေပ်ာ္ရႊင္ရႊင္သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါျပီ။

အာလူးေခ်ာင္းေၾကာ္
အာလူး -၂၀ က်ပ္သား
ဆား - အနည္းငယ္
ဆီ - ၁၀ က်ပ္သားခန္႕
ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႕ - အနည္းငယ္
ေရခဲ - လိုခ်င္သေလာက္

ျပဳလုပ္ပံုအဆင့္ဆင့္
ပထမဦးစြာ အခြံမႏႊာထားေသာ အာလူးမ်ားကို ေရခဲထည့္ထားေသာပံုး (သို႕မဟုတ္) ဇလံုအတြင္းသို႕ထည့္၍ အခ်ိန္အနည္းငယ္ခန္႕ စိမ္ ထားပါ။ ေခတၲၾကာလွ်င္ စိမ္ထားေသာ အာလူးမာမာေလးမ်ားကို အခြံႏႊာ၍ အရြယ္ေတာ္ အေခ်ာင္းေလးမ်ားရေအာင္လွီးပါ။ လွီးထား ေသာ အာလူးေခ်ာင္းေလးမ်ားကို ဆားႏွင့္ ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႕အနည္းငယ္စီထည့္၍ သမေအာင္ နယ္ပါ။ ထို႕ေနာက္ အိုးထဲသို႕ ဆီအနည္း ငယ္ထည့္၍ တည္ထားပါ။ ထို႕ေနာက္ အာလူးေခ်ာင္းေလးမ်ား ထည့္၍ေၾကာ္ပါ။ မိမိလိုခ်င္ေသာ အေနအထားသို႕ ေရာက္လွ်င္ အိုးထဲမွ အာလူးေခ်ာင္းေလးမ်ားကို ဆယ္ယူပါ။ ဆယ္ယူထားေသာ အာလူးေခ်ာင္းေၾကာ္ေလးမ်ားကို ပန္းကန္ျပားအတြင္းသို႕ အစီအရီထည့္၍ အနည္းငယ္ႏွင့္ တြဲဖက္ကာ အသင့္သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါျပီ။

No comments: