အစာေျပအစားအစာဆိုတာ လူမ်ိဳးတိုင္းမွာ
သူ႕ထံုးစံႏွင့္အညီျပင္ဆင္စားေသာက္ၾကရတဲ့ဟာေတြရွိသလို အလြယ္တကူ
စားလို႕ရတဲ့ အစားအေသာက္ေလးေတြလည္းရွိတတ္ၾကပါတယ္။
အေရွ႕တိုင္းႏိုင္ငံေတြကေတာ့ ဆန္လို ေကာက္ညႇင္း လို
အရာေတြကိုအေျခခံျပီးလုပ္တတ္ၾကသလို အေနာက္ပိုင္း ဥေရာပႏိုင္ငံေတြလို
အေနာက္ပိုင္းေတြမွာေတာ့ ဂ်ံဳကို အေျခခံျပီး လုပ္တတ္ၾကပါတယ္။ဒီတစ္ခါေတာ့
ကြၽန္ေတာ္ဘာအစားအစာေလးေတြကိုေ၀မွ်မွာလည္းဆိုေတာ့ ျမန္မာျပည္ တနံ
တလ်ားမွာရတတ္တဲ့ ရွမ္းေခါက္ဆြဲ၊ အိႏၵိယ သြားေရစာတစ္မ်ိဳးျဖစ္တဲ့ ပလာတာကို
ငွက္ေပ်ာသီးႏွင့္လုပ္စားတဲ့ ငွက္ေပ်ာ သီးပလာတာ၊
အစားအစာေတြစားျပီးအစာပိတ္အျဖစ္ပဲစားစား
သူ႕ခ်ည္းသက္သက္လုပ္စားတာပဲျဖစ္ျဖစ္ လုပ္စားလို႕ရတဲ့
အုန္းႏုိ႕ပဲတီစိမ္းမုန္႕လံုးေရေပၚျပဳလုပ္နည္းအေၾကာင္းေလးေတြ႕ကိုေ၀မွ်မွာျဖစ္ပါတယ္။
ရွမ္းေခါက္ဆြဲ ျပဳလုပ္နည္း
ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား -
(၁) ၾကက္သား(သို႔)၀က္သား - ၅၀ သား
(၂) ရွမ္းေခါက္ဆြဲေျခာက္ (အစီး/အဖြယ္ ကိုယ္ၾကိဳက္ႏွစ္သက္ရာ) - ၂စီး
(၃) ဂ်ံဳေခါက္ဆြဲ - ၁၀ သား
(၄) ဘဲဥ - ၂လံုး
(၅) ဆီတို႔ဟူး - ၁တံုး
(၆) ပဲပုပ္ - အနည္းငယ္
(၇) ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႔ - အနည္းငယ္
(၈) ေရွာက္တေကာပါေကာ္မႈန္႔ - အနည္းငယ္
(၉) ၾကက္သြန္မိတ္၊ နံနံပင္ - အနည္းငယ္
အဆင့္ဆင့္ျပဳလုပ္နည္း
ရွမ္းေခါက္ဆြဲေျခာက္ကို တစ္နာရီခြဲေလာက္ ၾကိဳတင္ေရစိမ္ထားပါ။
ၾကက္သား(သို႔)၀က္သားကို ေရေႏြးပြက္ပြက္ဆူတြင္ ထည့္ျပဳတ္ပါ။ အသားႏူးအိပါက
ဆယ္၍ႏႊင္ထားပါ။ ဘဲဥကို ေမႊေခါက္၍ ဒယ္အိုးျပားတြင္
ဆီအနည္းငယ္သာထည့္ေၾကာ္ျပီး လိပ္၍ ပါးပါးျပန္လွီးပါ။ ဆီတို႔ဟူးကို
ေရေႏြးနည္းနည္းျဖင့္ ေရေဖ်ာ္ထားပါ။ ဂ်ံဳေခါက္ဆြဲကို ဆီမ်ားျဖင့္
အၾကြပ္ေၾကာ္ပါ။ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား အဆင္သင့္ျဖစ္လွ်င္ ေခါက္ဆြဲကို
ေရေႏြးျဖင့္ အေနေတာ္ေျဖာ၍ ျပင္ဆင္ထားေသာ ဟင္းအမယ္မ်ားကို စံုလင္စြာထည့္၍
သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါသည္။
(တစ္ပြဲစာစီခန္႔မွန္းထည့္ျပီးျပင္ဆင္စားေသာက္ၾကတာေပါ့)
၀က္ေခါက္ေၾကာ္၊ တို႔ဟူးေၾကာ္၊ မုန္႔ညင္းခ်ဥ္တို႔ မုန္လာဥျဖဴခ်ဥ္တို႔ႏွင့္
ျပီးေတာ့ ၾကက္ရိုးျပဳတ္ရည္နံနံခတ္ျပီး တြဲဖက္ စားေသာက္လိုက္ရင္ေတာ့
အရမ္းဂြတ္မယ္ထင္ပါတယ္။
ငွက္ေပ်ာသီး ပလာတာ
အထူးအဆန္းေတာ့ မဟုတ္ေပမယ့္ အေျပာင္းအလဲသေဘာ အိမ္မွာလုပ္စားႏိုင္တဲ့
ငွက္ေပ်ာသီးပလာတာ လုပ္နည္းေလး ပါ။ ဒီမွာအဓိကလိုအပ္တာကေတာ့ ပလာတာပါ။
အိမ္မွာ ကိုယ့္ဘာသာကိုယ္ ပလာတာ မလုပ္တတ္လို႔ စိတ္ပ်က္မသြား ပါနဲ႕။
စူပါမားကတ္ၾကီးေတြကေရာင္းတဲ့ ရယ္ဒီမိတ္ ပလာတာ အလြယ္တကူ
ရွာေဖြ၀ယ္ယူႏိုင္ပါလိမ့္မယ္။
လိုအပ္တဲ့ ပစၥည္းေတြကေတာ့
ပလာတာအခ်ပ္ၾကီး - ၅ခ်ပ္
ငွက္ေပ်ာသီးမွည့္ – ၅လံုး (ပလာတာ ၁ခ်ပ္စီအတြင္ ငွက္ေပ်ာသီး ၁လံုးစီ သံုးရန္)
ႏို႔ဆီ(သို႔)ႏို႔စိမ္း - စားပြဲတင္ဇြန္း ၅ဇြန္းစာ (ပလာတာ ၁ခ်ပ္စီအတြက္
၁ဇြန္းစီသံုးရန္)
ျပဳလုပ္နည္း
ဒယ္အိုးျပားထဲတြင္ ဆီ၁ဇြန္းထည့္ျပီး အပူေပးပါ။ ဆီအိုးပူလာလွ်င္ ပလာတာ
၁ခ်ပ္ထည့္ျပီး ေရႊ၀ါေရာင္သန္းလာေအာင္ တစ္ဖက္ကို ၁မိနစ္ခြဲခန္႔စီ
ေၾကာ္ေပးပါ။ ထိုနည္းအတိုင္း က်န္သည့္ပလာတာမ်ား ဆက္ေၾကာ္ပါ။
ေၾကာ္ထားေသာ ပလာတာပူပူေႏြးေႏြးေပၚတြင္ လွီးထားေသာ ငွက္ေပ်ာသီးမ်ား
စီထည့္ျပီး အေပၚမွ ႏို႔ဆီ(သို႔မဟုတ္) ႏို႔စိမ္းဆမ္းျပီး သံုးေဆာင္ပါ။
အုန္းႏို႔ပဲတီစိမ္း မုန္႔လံုးေရေပၚ
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
ေကာက္ညႇင္းဆန္မႈန္႔ (အခြံခၽြတ္ထားေသာ) - ခြက္တစ္ဝက္
ပဲတီစိမ္း - ခြက္ ၃ ပံု၊ ၁ ပံု
အုန္းႏို႔ - ၂ ခြက္
ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၄ ပံု၊ ၁ ပံု
ထန္းလ်က္ - ခြက္တစ္ဝက္
ေရ - ခြက္ ၄ ပံု၊ ၁ ပံု
ျပဳလုပ္ပံုအဆင့္ဆင့္
ပဲတီစိမ္းကို ေရစင္ေအာင္ ေဆးပါ။ ေရခပ္ေႏြးေႏြးထဲထည့္ၿပီး ၃ နာရီခန္႔
စိမ္ထားပါ။ ၿပီးလွ်င္ ေရစစ္ၿပီး က်က္သည္အထိ ေပါင္းအိုးထဲ ထည့္ေပါင္းပါ။
ေပါင္းၿပီးပါက အိုးထဲမွ ထုတ္ၿပီး ညက္သြားေအာင္ ေခ်ေပးပါ။ အိုးတစ္လံုးထဲ
အုန္းႏို႔တစ္ဝက္ ေလာင္းထည့္ပါ။ သၾကားႏွင့္ ဆားထည့္ၿပီး မီးဖိုေပၚတည္ပါ။
အုန္းႏို႔ရည္ ဆူလာသည္အထိ အဆက္မျပတ္ ေမႊေပးပါ။ ဆူလာလွ်င္ မီးဖိုေပၚမွ
ခ်ပါ။
ေကာက္ညႇင္းဆန္မႈန္႔ႏွင့္ ေခ်ထားေသာ ပဲတီစိမ္းကို ေရာလိုက္ပါ။
တစ္ႀကိမ္လွ်င္ ေရနည္းနည္းစီခန္႔ ထည့္ၿပီး နယ္ေပးပါ။ အလံုးေလးမ်ား လံုး၍
ရေလာက္သည္အထိ ႏူးညံ့လာသည္အထိ ေရထည့္လိုက္၊ နယ္လိုက္လုပ္ပါ။
လက္မဝက္အခ်င္းအရြယ္ခန္႔ အလံုးေလးမ်ားလံုးေပးပါ။ ေရပြက္ပြက္ဆူေနေသာ အိုးထဲ
မုန္႔လံုးေလးမ်ား ထည့္ပါ။ မုန္႔လံုးေလးမ်ား က်က္လွ်င္ေရေပၚ
ေပၚလာပါလိမ့္မယ္။
၎တုိ႔ကို ဇကာေပါက္ပါေသာ ဇြန္းျဖင့္ ဆယ္ယူၿပီး ဆူေအာင္ တည္ထားေသာ
အုန္းႏို႔အိုးထဲ ေျပာင္းထည့္ပါ။ ထည့္ၿပီးလွ်င္ ၎အုန္းႏို႔အိုးကို
မီးဖိုေပၚ တစ္ဖန္ ျပန္ဆူေအာင္ ထပ္တည္ပါ။ ဆူလာလွ်င္ က်န္ေသာ
အုန္းႏို႔တစ္ဝက္ထပ္ထည့္ၿပီး ဆူေအာင္ ဆက္တည္ပါ။ ၿပီးလွ်င္ အိုးကို
မီးဖိုေပၚမွ ခ်ပါ။ သံုးေဆာင္ရန္ အသင့္ျဖစ္ပါၿပီ။
Ref: Myin Kwin
သူ႕ထံုးစံႏွင့္အညီျပင္ဆင္စားေသာက္ၾကရတဲ့ဟာေတြရွိသလို အလြယ္တကူ
စားလို႕ရတဲ့ အစားအေသာက္ေလးေတြလည္းရွိတတ္ၾကပါတယ္။
အေရွ႕တိုင္းႏိုင္ငံေတြကေတာ့ ဆန္လို ေကာက္ညႇင္း လို
အရာေတြကိုအေျခခံျပီးလုပ္တတ္ၾကသလို အေနာက္ပိုင္း ဥေရာပႏိုင္ငံေတြလို
အေနာက္ပိုင္းေတြမွာေတာ့ ဂ်ံဳကို အေျခခံျပီး လုပ္တတ္ၾကပါတယ္။ဒီတစ္ခါေတာ့
ကြၽန္ေတာ္ဘာအစားအစာေလးေတြကိုေ၀မွ်မွာလည္းဆိုေတာ့ ျမန္မာျပည္ တနံ
တလ်ားမွာရတတ္တဲ့ ရွမ္းေခါက္ဆြဲ၊ အိႏၵိယ သြားေရစာတစ္မ်ိဳးျဖစ္တဲ့ ပလာတာကို
ငွက္ေပ်ာသီးႏွင့္လုပ္စားတဲ့ ငွက္ေပ်ာ သီးပလာတာ၊
အစားအစာေတြစားျပီးအစာပိတ္အျဖစ္ပဲစားစား
သူ႕ခ်ည္းသက္သက္လုပ္စားတာပဲျဖစ္ျဖစ္ လုပ္စားလို႕ရတဲ့
အုန္းႏုိ႕ပဲတီစိမ္းမုန္႕လံုးေရေပၚျပဳလုပ္နည္းအေၾကာင္းေလးေတြ႕ကိုေ၀မွ်မွာျဖစ္ပါတယ္။
ရွမ္းေခါက္ဆြဲ ျပဳလုပ္နည္း
ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား -
(၁) ၾကက္သား(သို႔)၀က္သား - ၅၀ သား
(၂) ရွမ္းေခါက္ဆြဲေျခာက္ (အစီး/အဖြယ္ ကိုယ္ၾကိဳက္ႏွစ္သက္ရာ) - ၂စီး
(၃) ဂ်ံဳေခါက္ဆြဲ - ၁၀ သား
(၄) ဘဲဥ - ၂လံုး
(၅) ဆီတို႔ဟူး - ၁တံုး
(၆) ပဲပုပ္ - အနည္းငယ္
(၇) ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႔ - အနည္းငယ္
(၈) ေရွာက္တေကာပါေကာ္မႈန္႔ - အနည္းငယ္
(၉) ၾကက္သြန္မိတ္၊ နံနံပင္ - အနည္းငယ္
အဆင့္ဆင့္ျပဳလုပ္နည္း
ရွမ္းေခါက္ဆြဲေျခာက္ကို တစ္နာရီခြဲေလာက္ ၾကိဳတင္ေရစိမ္ထားပါ။
ၾကက္သား(သို႔)၀က္သားကို ေရေႏြးပြက္ပြက္ဆူတြင္ ထည့္ျပဳတ္ပါ။ အသားႏူးအိပါက
ဆယ္၍ႏႊင္ထားပါ။ ဘဲဥကို ေမႊေခါက္၍ ဒယ္အိုးျပားတြင္
ဆီအနည္းငယ္သာထည့္ေၾကာ္ျပီး လိပ္၍ ပါးပါးျပန္လွီးပါ။ ဆီတို႔ဟူးကို
ေရေႏြးနည္းနည္းျဖင့္ ေရေဖ်ာ္ထားပါ။ ဂ်ံဳေခါက္ဆြဲကို ဆီမ်ားျဖင့္
အၾကြပ္ေၾကာ္ပါ။ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား အဆင္သင့္ျဖစ္လွ်င္ ေခါက္ဆြဲကို
ေရေႏြးျဖင့္ အေနေတာ္ေျဖာ၍ ျပင္ဆင္ထားေသာ ဟင္းအမယ္မ်ားကို စံုလင္စြာထည့္၍
သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါသည္။
(တစ္ပြဲစာစီခန္႔မွန္းထည့္ျပီးျပင္ဆင္စားေသာက္ၾကတာေပါ့)
၀က္ေခါက္ေၾကာ္၊ တို႔ဟူးေၾကာ္၊ မုန္႔ညင္းခ်ဥ္တို႔ မုန္လာဥျဖဴခ်ဥ္တို႔ႏွင့္
ျပီးေတာ့ ၾကက္ရိုးျပဳတ္ရည္နံနံခတ္ျပီး တြဲဖက္ စားေသာက္လိုက္ရင္ေတာ့
အရမ္းဂြတ္မယ္ထင္ပါတယ္။
ငွက္ေပ်ာသီး ပလာတာ
အထူးအဆန္းေတာ့ မဟုတ္ေပမယ့္ အေျပာင္းအလဲသေဘာ အိမ္မွာလုပ္စားႏိုင္တဲ့
ငွက္ေပ်ာသီးပလာတာ လုပ္နည္းေလး ပါ။ ဒီမွာအဓိကလိုအပ္တာကေတာ့ ပလာတာပါ။
အိမ္မွာ ကိုယ့္ဘာသာကိုယ္ ပလာတာ မလုပ္တတ္လို႔ စိတ္ပ်က္မသြား ပါနဲ႕။
စူပါမားကတ္ၾကီးေတြကေရာင္းတဲ့ ရယ္ဒီမိတ္ ပလာတာ အလြယ္တကူ
ရွာေဖြ၀ယ္ယူႏိုင္ပါလိမ့္မယ္။
လိုအပ္တဲ့ ပစၥည္းေတြကေတာ့
ပလာတာအခ်ပ္ၾကီး - ၅ခ်ပ္
ငွက္ေပ်ာသီးမွည့္ – ၅လံုး (ပလာတာ ၁ခ်ပ္စီအတြင္ ငွက္ေပ်ာသီး ၁လံုးစီ သံုးရန္)
ႏို႔ဆီ(သို႔)ႏို႔စိမ္း - စားပြဲတင္ဇြန္း ၅ဇြန္းစာ (ပလာတာ ၁ခ်ပ္စီအတြက္
၁ဇြန္းစီသံုးရန္)
ျပဳလုပ္နည္း
ဒယ္အိုးျပားထဲတြင္ ဆီ၁ဇြန္းထည့္ျပီး အပူေပးပါ။ ဆီအိုးပူလာလွ်င္ ပလာတာ
၁ခ်ပ္ထည့္ျပီး ေရႊ၀ါေရာင္သန္းလာေအာင္ တစ္ဖက္ကို ၁မိနစ္ခြဲခန္႔စီ
ေၾကာ္ေပးပါ။ ထိုနည္းအတိုင္း က်န္သည့္ပလာတာမ်ား ဆက္ေၾကာ္ပါ။
ေၾကာ္ထားေသာ ပလာတာပူပူေႏြးေႏြးေပၚတြင္ လွီးထားေသာ ငွက္ေပ်ာသီးမ်ား
စီထည့္ျပီး အေပၚမွ ႏို႔ဆီ(သို႔မဟုတ္) ႏို႔စိမ္းဆမ္းျပီး သံုးေဆာင္ပါ။
အုန္းႏို႔ပဲတီစိမ္း မုန္႔လံုးေရေပၚ
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
ေကာက္ညႇင္းဆန္မႈန္႔ (အခြံခၽြတ္ထားေသာ) - ခြက္တစ္ဝက္
ပဲတီစိမ္း - ခြက္ ၃ ပံု၊ ၁ ပံု
အုန္းႏို႔ - ၂ ခြက္
ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၄ ပံု၊ ၁ ပံု
ထန္းလ်က္ - ခြက္တစ္ဝက္
ေရ - ခြက္ ၄ ပံု၊ ၁ ပံု
ျပဳလုပ္ပံုအဆင့္ဆင့္
ပဲတီစိမ္းကို ေရစင္ေအာင္ ေဆးပါ။ ေရခပ္ေႏြးေႏြးထဲထည့္ၿပီး ၃ နာရီခန္႔
စိမ္ထားပါ။ ၿပီးလွ်င္ ေရစစ္ၿပီး က်က္သည္အထိ ေပါင္းအိုးထဲ ထည့္ေပါင္းပါ။
ေပါင္းၿပီးပါက အိုးထဲမွ ထုတ္ၿပီး ညက္သြားေအာင္ ေခ်ေပးပါ။ အိုးတစ္လံုးထဲ
အုန္းႏို႔တစ္ဝက္ ေလာင္းထည့္ပါ။ သၾကားႏွင့္ ဆားထည့္ၿပီး မီးဖိုေပၚတည္ပါ။
အုန္းႏို႔ရည္ ဆူလာသည္အထိ အဆက္မျပတ္ ေမႊေပးပါ။ ဆူလာလွ်င္ မီးဖိုေပၚမွ
ခ်ပါ။
ေကာက္ညႇင္းဆန္မႈန္႔ႏွင့္ ေခ်ထားေသာ ပဲတီစိမ္းကို ေရာလိုက္ပါ။
တစ္ႀကိမ္လွ်င္ ေရနည္းနည္းစီခန္႔ ထည့္ၿပီး နယ္ေပးပါ။ အလံုးေလးမ်ား လံုး၍
ရေလာက္သည္အထိ ႏူးညံ့လာသည္အထိ ေရထည့္လိုက္၊ နယ္လိုက္လုပ္ပါ။
လက္မဝက္အခ်င္းအရြယ္ခန္႔ အလံုးေလးမ်ားလံုးေပးပါ။ ေရပြက္ပြက္ဆူေနေသာ အိုးထဲ
မုန္႔လံုးေလးမ်ား ထည့္ပါ။ မုန္႔လံုးေလးမ်ား က်က္လွ်င္ေရေပၚ
ေပၚလာပါလိမ့္မယ္။
၎တုိ႔ကို ဇကာေပါက္ပါေသာ ဇြန္းျဖင့္ ဆယ္ယူၿပီး ဆူေအာင္ တည္ထားေသာ
အုန္းႏို႔အိုးထဲ ေျပာင္းထည့္ပါ။ ထည့္ၿပီးလွ်င္ ၎အုန္းႏို႔အိုးကို
မီးဖိုေပၚ တစ္ဖန္ ျပန္ဆူေအာင္ ထပ္တည္ပါ။ ဆူလာလွ်င္ က်န္ေသာ
အုန္းႏို႔တစ္ဝက္ထပ္ထည့္ၿပီး ဆူေအာင္ ဆက္တည္ပါ။ ၿပီးလွ်င္ အိုးကို
မီးဖိုေပၚမွ ခ်ပါ။ သံုးေဆာင္ရန္ အသင့္ျဖစ္ပါၿပီ။
Ref: Myin Kwin
No comments:
Post a Comment