ႀကိတ္မုန္႔
.............
ႀကိတ္မုန္႔ဆိုတာ မႏၱေလးၿမိဳ႕ရဲ႕ အထင္ကရ မုန္႔ေလး တစ္ခု ေန႔လယ္အဆာေျပ စားရတယ္လို႔ ေျပာပါတယ္။ ဆန္ကိုအေျခခံၿပီး လုပ္ရတာေလးပါေနာ္။ ကြ်န္မကေတာ့ ဆန္မႈန္႔ကို လုပ္ျပပါမယ္။ ဆန္အစစ္နဲ႔လုပ္ရင္ ပိုအဆင္ေျပ စြာ အရသာပိုရွိႏိုင္ေပမယ့္ ရည္ရြယ္ခ်က္ကိုက လြယ္လြယ္ကူကူ လိုက္လုပ္ေစခ်င္တာဆိုေတာ့ ဆန္မႈန္႔ေတြနဲ႔ပဲ လုပ္လို႔ရပါတယ္ဆိုတာေလးကို ျပခ်င္တာပါ။
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• ဆန္မႈန္႔ - ၁၅၀ ဂရမ္
• Yeast (တေဆး) - အခ်ိဳစားဇြန္း တစ္ဝက္
• ေရ - 500 ml
ျပဳလုပ္နည္းအဆင့္ဆင့္
၁။ ဆန္မႈန္႔နဲ႔ေရကို ေရာၿပီးေမႊထားပါ။ ဆန္မႈန္႔ေတြေၾက ေနပါေစ။ Yeast ကို ေရေႏြးေႏြးနဲ႔ ေဖ်ာ္ၿပီးေရာပါ။ ၁၅ မိနစ္ေလာက္ ထားထားပါ။
၂။ ဆန္မႈန္႔အရည္က်ဲက်ဲေလးရလွ်င္ မကပ္တဲ့အိုးကို ဆီသုတ္ပါ။ မီးေအးေအးနဲ႔ အပူေပးထားပါ။
၃။ မုန္႔ႏွစ္ရည္ကို ဇြန္းေလးနဲ႔ခပ္ယူၿပီး အရွည္လိုက္ေလး ေလာင္းထည့္ပါ။
၄။ ဒယ္ေပၚမွာ ေျခာက္လာၿပီး မုန္႔သားေပါက္လာလွ်င္ က်က္ပါၿပီ။
၅။ မုန္႔ကို တစ္ခုခ်င္းစီလုပ္ၿပီး ထပ္ထားပါ။
၆။ ညိဳေနေအာင္ ဆားကိုေလွာ္ထားတဲ့ ဆားေလွာ္ေထာင္း၊ ေျမပဲေထာင္း၊ ၾကက္သြန္နီ ေၾကာ္ေလးနဲ႔ မုန္႔သားကို ဆီေလးဆမ္းၿပီး စားလို႔ရပါၿပီ။
.................................
မအိသက္
HtetFamily's Creation
မေလးရွားခ်ဥ္စပ္ေခါက္ဆြဲ
(Asam Laksa Penang Laksa Hot and Sour Noodle in Fish Soup)
...........................
မေလးရွားခ်ဥ္စပ္ေခါက္ဆြဲ Asam Laksa ကို မေလးရွားနဲ႔ စင္ကာပူမွာ ေနရာေဒသအလိုက္ ျပင္ဆင္ ခ်က္ျပဳတ္ၾကပံုခ်င္း အနည္းငယ္ကြဲျပားၾကပါတယ္။ အခုခ်က္ထားတဲ့ နည္းကေတာ့ မေလးရွား ပီနန္းေဒသမွ ခ်က္နည္းပံုစံေလးပဲ ျဖစ္ပါတယ္။ စားေနၾကနဲ႔မတူဘဲ တစ္မူထူးျခားစြာ တည္ခင္းလိုေသာ အိမ္ရွင္မမ်ားႏွင့္ ဝါသနာရွင္မ်ားအတြက္ ခ်က္နည္းေလး မွ်ေဝေပးလိုက္ပါတယ္။ ခ်က္စားၾကည့္ရေအာင္ေနာ္။
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
ငါးကြမ္းရွပ္/ငါးပါးနီ - ၅၀ဝ ဂရမ္
ခ်င္း - လက္ ၂ ဆစ္
Asam (ခ်ဥ္ေစာ္ခါးသီးေျခာက္) - ၅ ဖတ္
မန္က်ည္းမွည့္ - လက္တစ္ဆုပ္
ေရ - ၆ ခြက္ (တစ္လီတာခြဲ)
မိႆလင္ဖူး - ၂ ဖူး
ဖက္ဖယ္ရြက္ (Laksa Leave) - ၅ ပင္
ဆား - စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
သၾကား - ၃ ဇြန္း
င႐ုတ္သီးေျခာက္ - ၁၅ ေတာင့္
ပုစြန္ငါးပိ - စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
စပါးလင္ - ၂ ေခ်ာင္း
င႐ုတ္သီးစိမ္း - ၄ေတာင့္
ၾကက္သြန္နီ - ၈ လံုး
အလွဆင္ရန္
ပူဒီနာအရြက္ေျခၽြ
နာနတ္သီး
သခြားသီးအမွ်င္
ၾကက္သြန္နီပါးပါးစိတ္
ျပင္ဆင္ျပဳလုပ္ပံု
၁။ ဦးစြာ ငါးကို ေရေဆးသန္႔စင္ကာ ခ်င္း၊ ဆား၊ ခ်ဥ္ေစာ္ခါးသီးေျခာက္ႏွင့္ ေရထည့္ၿပီး အဖံုးအုပ္ကာ ငါးႏူးေအာင္ျပဳတ္ထားပါ။
၂။ ငါးႏူးပါက ဆယ္ယူၿပီး အ႐ိုးမ်ား ႏႊင္ထားပါ။ အိုးထဲမွ အဖတ္မ်ား ဆယ္ယူၿပီး ငါးျပဳတ္ရည္ဟင္းရည္ ခ်က္ရန္ ဖယ္ထားပါ။
၃။ ငါးပိကို မီးကင္ထားပါ။ င႐ုတ္သီးေျခာက္ကို ေရစိမ္ထားၿပီး ပြလာပါက ၾကက္သြန္နီ၊ င႐ုတ္သီးေျခာက္၊ ငါးပိ၊ င႐ုတ္သီးစိမ္း၊ စပါးလင္အတြင္းပိုင္းကို ႏုပ္ႏုပ္စဥ္းထားသည္တို႔ကို ႀကိတ္စက္ျဖင့္ ညက္ေအာင္ ႀကိတ္ပါ။
၄။ ဟင္းရည္ခ်က္မယ့္အိုးထဲ ႀကိတ္ထားသည္တို႔ကို ထည့္ပါ။ ငါးျပဳတ္ရည္ကို ထည့္တည္ပါ။ မိႆလင္ ဖူးကို ထက္ျခမ္းျခမ္းထည့္ပါ။
၅။ ဆူပြက္ပါက မန္က်ည္းမွည့္အႏွစ္၊ ဆားႏွင့္ သၾကားတို႔ကိုထည့္ပါ။ ဖက္ဖယ္ရြက္ကို ေရေဆးသန္႔စင္ၿပီး အရြက္ေႁခြထည့္ပါ။
၆။ အရသာအေပါ့အငန္ျမည္းၿပီး မီးပိတ္ကာ သံုးေဆာင္ရန္ ခ်ဥ္စပ္ဟင္းရည္ အသင့္ျဖစ္ပါၿပီ။
၇။ မုန္႔တီဖတ္ကို ေရေႏြးေဖ်ာၿပီး ပန္းကန္ထဲထည့္ပါ။ ခ်ဥ္စပ္ဟင္းရည္ခပ္ထည့္ၿပီး အေပၚမွ ၾကက္သြန္ ပါးပါးလွီး၊ သခြားသီးအမွ်င္၊ နာနတ္သီးအေျမႇာင္းႏွင့္ ပူဒီနာတို႔ ထည့္ၿပီး တည္ခင္းသံုးေဆာင္ႏိုင္ပါၿပီ။
............................
Sofia
Pineapple Beignet (US measurement )
-------------------------
(Gboflotos- Ivory coast dessert)
Beignet ဟာ ျပင္သစ္ အစားအစာ ျဖစ္ျပီး ၊ ျပင္သစ္ေတြ တခၽိန္က စိုးမိုးခဲ႕ ဖူးတဲ႕ အာဖရိက နိုင္ငံတစ္နိုင္ငံ ျဖစ္တဲ႕ Ivory coast ဟာ ဒီ မုန္႕လုပ္နည္းကို သူတို႕ နည္း၊ဟန္ နဲ႕ ျပန္ ဖန္တီးခဲ႕ၾကတဲ႕ Dessert တစ္မၽိဳ းျဖစ္ပါတယ္။
ပါ၀င္ ပစၥည္း
========
ဂၽံဳမွုန္႕၅ ခြက္
၁၆ oz နာနတ္သီးရည္
လက္ၻရည္ ဇြန္း ၁ ဇြန္း မုန္႕ဖုတ္ဆိုဒါ
စားပြဲတင္ဇြန္း ၄ ဇြန္း ေထာပတ္(အခန္း အပူခၽိန္)
သၾကား ၂ခြက္
လုပ္နည္း
=======
နာနတ္သီးရည္ကို ပန္းကန္လံုးအၾကီးထဲ ထည္႕ပါ။
သၾကားကို ထည္႕ျပီး အရည္ေပၽာ္ေအာင္ ေမႊရပါမယ္။
ဖုန္႕ဖုတ္ဆိုဒါကို ထည္႕ျပီး ဂၽံဳမွုန္႕နဲ႕ ေထာပတ္ကို ထည္႕ရပါမယ္။
ဂၽံဳသား ေခၽာေမြ႕လာတဲ႕ အထိ နယ္ရပါမယ္။ ျပီးေတာ႕ မိနစ္ နွစ္ဆယ္ခန္႕နပ္ထားပါ။
အလံုးေတြလိပ္ဖို႕ အသားအရမ္းေပၽာ႕ေနရင္ ေရခဲေသတၱာထဲမွာ မိနစ္ ၃၀ ခန္႕ နပ္ထားပါ။
လက္မ ၀န္းကၽင္အလံုးငယ္ေလးေတြ လံုးျပီး ၃၂၀ ဒီက၇ီ ဖာရင္ဟိုက္ ွဆီပူမွာ ထည္႕ေၾကာ္ရပါတယ္။
ေၾကာ္ခၽိန္ ၅ မိနစ္ခန္႕ရွိပါတယ္။
ေၾကာ္ျပီးသြားရင္ သၾကားမွုန္႕ ျဖဴ းျပီး စားနိုင္ပါတယ္။
Chef Mang
*အေမျကီးရွင္ ထမင္းခ်ဥ္*
-----------------------------
ကၽြန္ေတာ့္ရဲ့အဖြားအေမျကီးရွင္ရဲ့ လက္ရာပါ. ကၽြန္ေတာ္တို့ငယ္ငယ္ကတည္းကခုခ်ိန္အထိအျမဲလုပ္စားျဖစ္တယ္. အထူးသျဖင့္ ဝါတြင္းကာလအဖိတ္ေန့ ညေနဆြမ္းေတာ္ျကီးလွည့္တဲ့အခါ ထမင္းခ်ဥ္နဲ့ဧည့္ခံျပီးကုသိုလ္ လုပ္ေလ့ရွိပါတယ္. သီတင္းက်ြတ္ ရြာကစာေရးတံမဲပြဲမွာထမင္းခ်ဥ္နဲ့ဧည့္ခံေက်ြးေမွြးပါတယ္. အေမျကီးရွင္ လက္ထက္ကေန. က်ေနာ့္ရဲအေမထိ ႏွစ္စဥ္မပ်က္ ေက်ြးေမြးဧည့္ခံပါတယ္.ခုခ်ိန္မွာဆိုယင္ ကၽြန္ေတာ့္ညီမအငယ္ဆံုးမွတာဝန္ဆက္ယူျပီးကုသိုလ္ယူေနစဲပါ။
ကၽြန္ေတာ္တို့ရဲ့ရြာဓေလ့ ျမန္မာရိုးရာထမင္းခ်ဥ္ကိုေပ်ာက္ကြယ္မသြားေအာင္ ကၽြန္ေတာ္တို့မိသားစုမွ ဆက္လက္ထိမ္းသိမ္းျပီးေနပါတယ္.။ ခုခ်ိန္ခါမွာ ႏိုင္ငံေပါင္းစံုမွ အစားအေသာက္မ်ိူးစံုကၽြန္ေတာ္တို့ႏိုင္ငံထဲဝင္ေရာက္လာတာကိုဝမ္းသာအားရျကိုဆိုသလို ၊ကၽြန္ေတာ္တို့ရဲ့ ျမန္မာ့ရိုးရာေက်းလက္အစားအစာကိုေပ်ာက္ကြယ္မသြားေအာင္.အခု cooking video ေလးကေနတင္ဆက္ေပးရတာျဖစ္ပါတယ္.ေနာက္ျပီးေတာ့ လူသိနည္းေသးတဲ့ ျမန္မာအစားအစာကိုလူပိုသိလာျပီးစားသံုးလာေစခ်င္တဲ့ အတြက္ပါ။
ပါ၀င္ပစၥည္း
၁။ထမင္းျဖဴ
၂။ဆား
၃။ဆီ
၄။ ျကက္သြန္ျဖဴ
၅။နႏြန္းမႈန္႕
၆။ခရမ္းခ်ဥ္သီးေဆာ့စ္
ထမင္းခ်ဥ္အႏွစ္ခ်က္ရန္လိုအပ္တာေတြကေတာ့…….
၁။ခရမ္းခ်ဥ္သီးမွည့္မွည့္
၂။ထန္းလ်က္
၃။ထမင္းခ်ဥ္နဲ့တြဲစားရန္လိုအပ္တာေတြကေတာ့…
၄။ၾကက္သြန္နီေျကာ္
၅။ေျမပဲဆံေျကာ္
၆။ငရုပ္သီးအေတာင့္ေျကာ္
၇။ၾကက္သားေျကာ္ (သို့) ဆိတ္သားေျကာ္။
ျပဳလုပ္နည္း
------------
၁. ခရမ္းခ်ဥ္သီးကိုအတံုးေသးေသးတံုးျပီးခ်က္မည့္အိုးထဲထည့္ပါ။
၂.ျပီးယင္ ထန္းလ်က္ထည့္ပါ။
၃. မန္က်ဥ္းသီးကို အရည္ေပ်ာ္ျပီးခရမ္းခ်ဥ္သီးအႏွစ္ရတဲ့အထိခ်က္ပါ.ျပီးယင္ မီးဖိုေပါမွာ ခ်ျပီးအေအးခံထားပါ။
၄.ျကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္ ခ်က္ဖို့အတြက္ ျကက္သြန္ျဖဴကိုမညက္တညက္ေထာင္းပါ။
၅.ဆီအိုးတည္ျပီးဆီပူေအာင္ တည္ထားပါ၊ဆီဝါခ်က္မွာျဖစ္တဲ့အတြက္ နႏြန္းမူန့္အနည္းငယ္ထည့္ပါ။
၆.ဆီပူသည္ႏွင့္ ေထာင္းထားတဲ့ ျကက္သြန္ျဖူထည့္ျပီးေျကာ္ပါ။ ျကက္သြန္ျဖူေရွြဝါေရာင္သမ္းလ်င္ ရပါျပီ။ၾကက္သြန္ုျဖဴမျကြမ္းေစရန္ သတိထားဖို့လိုပါတယ္။ ျပီးရင္ အပူခံတဲ့ခြက္ထဲထည့္ပါ။
၇.ထမင္းခ်ဥ္နယ္ဖို့အတြက္ လင္ဗန္းထဲကိုခ်က္ထားတဲ့ ထမင္းျဖန့္ျပီးထည့္ပါ။.ျပီးရင္ ခ်က္ထားတဲ့ ခရမ္းခ်ဥ္သီးအႏွစ္ ၊.ခရမ္းခ်ဥ္သီးေဆာ့စ္.ဆားထည့္ျပီးနယ္ပါ၊.ျပီးရင္ ျကိုက္ႏွစ္သက္တဲ့အရြယ္ အလံုးလံုးထားပါ။
၈. ထမင္းခ်ဥ္စားေတာ့မယ္ဆိုရင္စားသံုးမည့္ပန္းကန္ျပားတဲ့ ထမင္ခ်ဥ္လံုးကိုထည့္ျပီးေခ်လိုက္ပါ။.ျပီး၇င္ ျကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္ဝါ၊.ျကက္သြန္နီေျကာ္ထည့္ျပီးနယ္ပါ.ျပီးရင္ ေျမပဲဆံေျကာ္.၊ငရုပ္သီးေတာင့္ေျကာ္၊.ျကက္သြန္နီေျကာ္ျဖဴးျပီးသံုးေဆာင္ပါ။.ျကိုက္ႏွစ္သက္တဲ့ အသားေျကာ္ထည့္စားလည္းလိုက္ဖက္ပါတယ္။
.............
ႀကိတ္မုန္႔ဆိုတာ မႏၱေလးၿမိဳ႕ရဲ႕ အထင္ကရ မုန္႔ေလး တစ္ခု ေန႔လယ္အဆာေျပ စားရတယ္လို႔ ေျပာပါတယ္။ ဆန္ကိုအေျခခံၿပီး လုပ္ရတာေလးပါေနာ္။ ကြ်န္မကေတာ့ ဆန္မႈန္႔ကို လုပ္ျပပါမယ္။ ဆန္အစစ္နဲ႔လုပ္ရင္ ပိုအဆင္ေျပ စြာ အရသာပိုရွိႏိုင္ေပမယ့္ ရည္ရြယ္ခ်က္ကိုက လြယ္လြယ္ကူကူ လိုက္လုပ္ေစခ်င္တာဆိုေတာ့ ဆန္မႈန္႔ေတြနဲ႔ပဲ လုပ္လို႔ရပါတယ္ဆိုတာေလးကို ျပခ်င္တာပါ။
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• ဆန္မႈန္႔ - ၁၅၀ ဂရမ္
• Yeast (တေဆး) - အခ်ိဳစားဇြန္း တစ္ဝက္
• ေရ - 500 ml
ျပဳလုပ္နည္းအဆင့္ဆင့္
၁။ ဆန္မႈန္႔နဲ႔ေရကို ေရာၿပီးေမႊထားပါ။ ဆန္မႈန္႔ေတြေၾက ေနပါေစ။ Yeast ကို ေရေႏြးေႏြးနဲ႔ ေဖ်ာ္ၿပီးေရာပါ။ ၁၅ မိနစ္ေလာက္ ထားထားပါ။
၂။ ဆန္မႈန္႔အရည္က်ဲက်ဲေလးရလွ်င္ မကပ္တဲ့အိုးကို ဆီသုတ္ပါ။ မီးေအးေအးနဲ႔ အပူေပးထားပါ။
၃။ မုန္႔ႏွစ္ရည္ကို ဇြန္းေလးနဲ႔ခပ္ယူၿပီး အရွည္လိုက္ေလး ေလာင္းထည့္ပါ။
၄။ ဒယ္ေပၚမွာ ေျခာက္လာၿပီး မုန္႔သားေပါက္လာလွ်င္ က်က္ပါၿပီ။
၅။ မုန္႔ကို တစ္ခုခ်င္းစီလုပ္ၿပီး ထပ္ထားပါ။
၆။ ညိဳေနေအာင္ ဆားကိုေလွာ္ထားတဲ့ ဆားေလွာ္ေထာင္း၊ ေျမပဲေထာင္း၊ ၾကက္သြန္နီ ေၾကာ္ေလးနဲ႔ မုန္႔သားကို ဆီေလးဆမ္းၿပီး စားလို႔ရပါၿပီ။
.................................
မအိသက္
HtetFamily's Creation
မေလးရွားခ်ဥ္စပ္ေခါက္ဆြဲ
(Asam Laksa Penang Laksa Hot and Sour Noodle in Fish Soup)
...........................
မေလးရွားခ်ဥ္စပ္ေခါက္ဆြဲ Asam Laksa ကို မေလးရွားနဲ႔ စင္ကာပူမွာ ေနရာေဒသအလိုက္ ျပင္ဆင္ ခ်က္ျပဳတ္ၾကပံုခ်င္း အနည္းငယ္ကြဲျပားၾကပါတယ္။ အခုခ်က္ထားတဲ့ နည္းကေတာ့ မေလးရွား ပီနန္းေဒသမွ ခ်က္နည္းပံုစံေလးပဲ ျဖစ္ပါတယ္။ စားေနၾကနဲ႔မတူဘဲ တစ္မူထူးျခားစြာ တည္ခင္းလိုေသာ အိမ္ရွင္မမ်ားႏွင့္ ဝါသနာရွင္မ်ားအတြက္ ခ်က္နည္းေလး မွ်ေဝေပးလိုက္ပါတယ္။ ခ်က္စားၾကည့္ရေအာင္ေနာ္။
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
ငါးကြမ္းရွပ္/ငါးပါးနီ - ၅၀ဝ ဂရမ္
ခ်င္း - လက္ ၂ ဆစ္
Asam (ခ်ဥ္ေစာ္ခါးသီးေျခာက္) - ၅ ဖတ္
မန္က်ည္းမွည့္ - လက္တစ္ဆုပ္
ေရ - ၆ ခြက္ (တစ္လီတာခြဲ)
မိႆလင္ဖူး - ၂ ဖူး
ဖက္ဖယ္ရြက္ (Laksa Leave) - ၅ ပင္
ဆား - စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
သၾကား - ၃ ဇြန္း
င႐ုတ္သီးေျခာက္ - ၁၅ ေတာင့္
ပုစြန္ငါးပိ - စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
စပါးလင္ - ၂ ေခ်ာင္း
င႐ုတ္သီးစိမ္း - ၄ေတာင့္
ၾကက္သြန္နီ - ၈ လံုး
အလွဆင္ရန္
ပူဒီနာအရြက္ေျခၽြ
နာနတ္သီး
သခြားသီးအမွ်င္
ၾကက္သြန္နီပါးပါးစိတ္
ျပင္ဆင္ျပဳလုပ္ပံု
၁။ ဦးစြာ ငါးကို ေရေဆးသန္႔စင္ကာ ခ်င္း၊ ဆား၊ ခ်ဥ္ေစာ္ခါးသီးေျခာက္ႏွင့္ ေရထည့္ၿပီး အဖံုးအုပ္ကာ ငါးႏူးေအာင္ျပဳတ္ထားပါ။
၂။ ငါးႏူးပါက ဆယ္ယူၿပီး အ႐ိုးမ်ား ႏႊင္ထားပါ။ အိုးထဲမွ အဖတ္မ်ား ဆယ္ယူၿပီး ငါးျပဳတ္ရည္ဟင္းရည္ ခ်က္ရန္ ဖယ္ထားပါ။
၃။ ငါးပိကို မီးကင္ထားပါ။ င႐ုတ္သီးေျခာက္ကို ေရစိမ္ထားၿပီး ပြလာပါက ၾကက္သြန္နီ၊ င႐ုတ္သီးေျခာက္၊ ငါးပိ၊ င႐ုတ္သီးစိမ္း၊ စပါးလင္အတြင္းပိုင္းကို ႏုပ္ႏုပ္စဥ္းထားသည္တို႔ကို ႀကိတ္စက္ျဖင့္ ညက္ေအာင္ ႀကိတ္ပါ။
၄။ ဟင္းရည္ခ်က္မယ့္အိုးထဲ ႀကိတ္ထားသည္တို႔ကို ထည့္ပါ။ ငါးျပဳတ္ရည္ကို ထည့္တည္ပါ။ မိႆလင္ ဖူးကို ထက္ျခမ္းျခမ္းထည့္ပါ။
၅။ ဆူပြက္ပါက မန္က်ည္းမွည့္အႏွစ္၊ ဆားႏွင့္ သၾကားတို႔ကိုထည့္ပါ။ ဖက္ဖယ္ရြက္ကို ေရေဆးသန္႔စင္ၿပီး အရြက္ေႁခြထည့္ပါ။
၆။ အရသာအေပါ့အငန္ျမည္းၿပီး မီးပိတ္ကာ သံုးေဆာင္ရန္ ခ်ဥ္စပ္ဟင္းရည္ အသင့္ျဖစ္ပါၿပီ။
၇။ မုန္႔တီဖတ္ကို ေရေႏြးေဖ်ာၿပီး ပန္းကန္ထဲထည့္ပါ။ ခ်ဥ္စပ္ဟင္းရည္ခပ္ထည့္ၿပီး အေပၚမွ ၾကက္သြန္ ပါးပါးလွီး၊ သခြားသီးအမွ်င္၊ နာနတ္သီးအေျမႇာင္းႏွင့္ ပူဒီနာတို႔ ထည့္ၿပီး တည္ခင္းသံုးေဆာင္ႏိုင္ပါၿပီ။
............................
Sofia
Pineapple Beignet (US measurement )
-------------------------
(Gboflotos- Ivory coast dessert)
Beignet ဟာ ျပင္သစ္ အစားအစာ ျဖစ္ျပီး ၊ ျပင္သစ္ေတြ တခၽိန္က စိုးမိုးခဲ႕ ဖူးတဲ႕ အာဖရိက နိုင္ငံတစ္နိုင္ငံ ျဖစ္တဲ႕ Ivory coast ဟာ ဒီ မုန္႕လုပ္နည္းကို သူတို႕ နည္း၊ဟန္ နဲ႕ ျပန္ ဖန္တီးခဲ႕ၾကတဲ႕ Dessert တစ္မၽိဳ းျဖစ္ပါတယ္။
ပါ၀င္ ပစၥည္း
========
ဂၽံဳမွုန္႕၅ ခြက္
၁၆ oz နာနတ္သီးရည္
လက္ၻရည္ ဇြန္း ၁ ဇြန္း မုန္႕ဖုတ္ဆိုဒါ
စားပြဲတင္ဇြန္း ၄ ဇြန္း ေထာပတ္(အခန္း အပူခၽိန္)
သၾကား ၂ခြက္
လုပ္နည္း
=======
နာနတ္သီးရည္ကို ပန္းကန္လံုးအၾကီးထဲ ထည္႕ပါ။
သၾကားကို ထည္႕ျပီး အရည္ေပၽာ္ေအာင္ ေမႊရပါမယ္။
ဖုန္႕ဖုတ္ဆိုဒါကို ထည္႕ျပီး ဂၽံဳမွုန္႕နဲ႕ ေထာပတ္ကို ထည္႕ရပါမယ္။
ဂၽံဳသား ေခၽာေမြ႕လာတဲ႕ အထိ နယ္ရပါမယ္။ ျပီးေတာ႕ မိနစ္ နွစ္ဆယ္ခန္႕နပ္ထားပါ။
အလံုးေတြလိပ္ဖို႕ အသားအရမ္းေပၽာ႕ေနရင္ ေရခဲေသတၱာထဲမွာ မိနစ္ ၃၀ ခန္႕ နပ္ထားပါ။
လက္မ ၀န္းကၽင္အလံုးငယ္ေလးေတြ လံုးျပီး ၃၂၀ ဒီက၇ီ ဖာရင္ဟိုက္ ွဆီပူမွာ ထည္႕ေၾကာ္ရပါတယ္။
ေၾကာ္ခၽိန္ ၅ မိနစ္ခန္႕ရွိပါတယ္။
ေၾကာ္ျပီးသြားရင္ သၾကားမွုန္႕ ျဖဴ းျပီး စားနိုင္ပါတယ္။
Chef Mang
*အေမျကီးရွင္ ထမင္းခ်ဥ္*
-----------------------------
ကၽြန္ေတာ့္ရဲ့အဖြားအေမျကီးရွင္ရဲ့ လက္ရာပါ. ကၽြန္ေတာ္တို့ငယ္ငယ္ကတည္းကခုခ်ိန္အထိအျမဲလုပ္စားျဖစ္တယ္. အထူးသျဖင့္ ဝါတြင္းကာလအဖိတ္ေန့ ညေနဆြမ္းေတာ္ျကီးလွည့္တဲ့အခါ ထမင္းခ်ဥ္နဲ့ဧည့္ခံျပီးကုသိုလ္ လုပ္ေလ့ရွိပါတယ္. သီတင္းက်ြတ္ ရြာကစာေရးတံမဲပြဲမွာထမင္းခ်ဥ္နဲ့ဧည့္ခံေက်ြးေမွြးပါတယ္. အေမျကီးရွင္ လက္ထက္ကေန. က်ေနာ့္ရဲအေမထိ ႏွစ္စဥ္မပ်က္ ေက်ြးေမြးဧည့္ခံပါတယ္.ခုခ်ိန္မွာဆိုယင္ ကၽြန္ေတာ့္ညီမအငယ္ဆံုးမွတာဝန္ဆက္ယူျပီးကုသိုလ္ယူေနစဲပါ။
ကၽြန္ေတာ္တို့ရဲ့ရြာဓေလ့ ျမန္မာရိုးရာထမင္းခ်ဥ္ကိုေပ်ာက္ကြယ္မသြားေအာင္ ကၽြန္ေတာ္တို့မိသားစုမွ ဆက္လက္ထိမ္းသိမ္းျပီးေနပါတယ္.။ ခုခ်ိန္ခါမွာ ႏိုင္ငံေပါင္းစံုမွ အစားအေသာက္မ်ိူးစံုကၽြန္ေတာ္တို့ႏိုင္ငံထဲဝင္ေရာက္လာတာကိုဝမ္းသာအားရျကိုဆိုသလို ၊ကၽြန္ေတာ္တို့ရဲ့ ျမန္မာ့ရိုးရာေက်းလက္အစားအစာကိုေပ်ာက္ကြယ္မသြားေအာင္.အခု cooking video ေလးကေနတင္ဆက္ေပးရတာျဖစ္ပါတယ္.ေနာက္ျပီးေတာ့ လူသိနည္းေသးတဲ့ ျမန္မာအစားအစာကိုလူပိုသိလာျပီးစားသံုးလာေစခ်င္တဲ့ အတြက္ပါ။
ပါ၀င္ပစၥည္း
၁။ထမင္းျဖဴ
၂။ဆား
၃။ဆီ
၄။ ျကက္သြန္ျဖဴ
၅။နႏြန္းမႈန္႕
၆။ခရမ္းခ်ဥ္သီးေဆာ့စ္
ထမင္းခ်ဥ္အႏွစ္ခ်က္ရန္လိုအပ္တာေတြကေတာ့…….
၁။ခရမ္းခ်ဥ္သီးမွည့္မွည့္
၂။ထန္းလ်က္
၃။ထမင္းခ်ဥ္နဲ့တြဲစားရန္လိုအပ္တာေတြကေတာ့…
၄။ၾကက္သြန္နီေျကာ္
၅။ေျမပဲဆံေျကာ္
၆။ငရုပ္သီးအေတာင့္ေျကာ္
၇။ၾကက္သားေျကာ္ (သို့) ဆိတ္သားေျကာ္။
ျပဳလုပ္နည္း
------------
၁. ခရမ္းခ်ဥ္သီးကိုအတံုးေသးေသးတံုးျပီးခ်က္မည့္အိုးထဲထည့္ပါ။
၂.ျပီးယင္ ထန္းလ်က္ထည့္ပါ။
၃. မန္က်ဥ္းသီးကို အရည္ေပ်ာ္ျပီးခရမ္းခ်ဥ္သီးအႏွစ္ရတဲ့အထိခ်က္ပါ.ျပီးယင္ မီးဖိုေပါမွာ ခ်ျပီးအေအးခံထားပါ။
၄.ျကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္ ခ်က္ဖို့အတြက္ ျကက္သြန္ျဖဴကိုမညက္တညက္ေထာင္းပါ။
၅.ဆီအိုးတည္ျပီးဆီပူေအာင္ တည္ထားပါ၊ဆီဝါခ်က္မွာျဖစ္တဲ့အတြက္ နႏြန္းမူန့္အနည္းငယ္ထည့္ပါ။
၆.ဆီပူသည္ႏွင့္ ေထာင္းထားတဲ့ ျကက္သြန္ျဖူထည့္ျပီးေျကာ္ပါ။ ျကက္သြန္ျဖူေရွြဝါေရာင္သမ္းလ်င္ ရပါျပီ။ၾကက္သြန္ုျဖဴမျကြမ္းေစရန္ သတိထားဖို့လိုပါတယ္။ ျပီးရင္ အပူခံတဲ့ခြက္ထဲထည့္ပါ။
၇.ထမင္းခ်ဥ္နယ္ဖို့အတြက္ လင္ဗန္းထဲကိုခ်က္ထားတဲ့ ထမင္းျဖန့္ျပီးထည့္ပါ။.ျပီးရင္ ခ်က္ထားတဲ့ ခရမ္းခ်ဥ္သီးအႏွစ္ ၊.ခရမ္းခ်ဥ္သီးေဆာ့စ္.ဆားထည့္ျပီးနယ္ပါ၊.ျပီးရင္ ျကိုက္ႏွစ္သက္တဲ့အရြယ္ အလံုးလံုးထားပါ။
၈. ထမင္းခ်ဥ္စားေတာ့မယ္ဆိုရင္စားသံုးမည့္ပန္းကန္ျပားတဲ့ ထမင္ခ်ဥ္လံုးကိုထည့္ျပီးေခ်လိုက္ပါ။.ျပီး၇င္ ျကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္ဝါ၊.ျကက္သြန္နီေျကာ္ထည့္ျပီးနယ္ပါ.ျပီးရင္ ေျမပဲဆံေျကာ္.၊ငရုပ္သီးေတာင့္ေျကာ္၊.ျကက္သြန္နီေျကာ္ျဖဴးျပီးသံုးေဆာင္ပါ။.ျကိုက္ႏွစ္သက္တဲ့ အသားေျကာ္ထည့္စားလည္းလိုက္ဖက္ပါတယ္။
No comments:
Post a Comment