Friday, February 2, 2018

ငါးသံပုရာေပါင္း _ ကဏန္းေပ်ာ့ေၾကာ္_ကယားရိုးရာ ခရုျပဳတ္ဟင္းရည္

ကယားရိုးရာ ခရုျပဳတ္ဟင္းရည္



ဒီခရုေလးေတြကိုေတာ့ ရွမ္းျပည္ကို ေရာက္ မွခ်က္စား လို႔ ေကာင္းေၾကာင္းသိခဲ့ရၿပီး ကယားျပည္ေရာက္ခဲ့မယ္ဆိုရင္ေတာ့ ျမည္းျဖစ္ေအာင္ျမည္းရမဲ့ ရိုးရာဟင္းတပြဲထဲ ပါ ဝင္ေၾကာင္း သိခဲ့ရတာပါ။ အစားအေသာက္ဇီဇာေၾကာင္ေသာသူက ဘယ္ေတာ့မွဝယ္ မေကၽြးသလို အစားအေသာက္အသစ္ဆို စမ္းသပ္ခ်င္ေသာ ကၽြန္မတို႔ ေတြ႕ၾကေလေသာအခါ စားၾကမယ္၊ခ်က္ၾကမယ္အဖြဲ႕  က အဖြဲ႕ဝင္ေတြအားကိုးနဲ႔ ဟင္းခ်က္နည္း ေလး ေတြသိခြင့္ရလာခဲ့ပါတယ္။ ရွမ္းခ်က္၊ကယားခ်က္၊ကရင္ခ်က္၊ရခိုင္ခ်က္ စသည္ျဖင့္ အမ်ိဳးမ်ိဳး ေတြပါ။ ဒါ့အျပင္ ကယားျပည္နယ္ ေန႔ ဆိုင္တန္းေလးေတြမွာျမည္းစမ္းရင္   ကိုယ့္အႀကိဳက္ ျပန္လည္ဆန္းသစ္ထားေသာ ခ်က္ပံုေလး ကို မၽွေပးလိုက္ပါရေစရွင့္......

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား 
၁။ ခရု                                  ႏို႔ဆီဗူး ၂ဗူး
၂။ ငရုတ္သီး                           ၅ေတာင့္
၃။ ဂ်င္း                                 လက္တဆစ္
၄။ ၾကက္သြန္ျဖဴ                        တဥ
၅။ ဆား                                လက္ဖက္ရည္ဇြန္းတဇြန္း
၆။ ေရ                                   ၁လီတာ
၇။ ဆီ                                  ထမင္းစားဇြန္း၂ဇြန္း
၈။မက္ခါငရုတ္သီးမႈန္႔              ႏွစ္သက္သေလာက္
      သို႔မဟုတ္
     မက္ခါသီးမႈန္႔



ျပဳလုပ္ပံု

 ေရျမဳပ္ေအာင္စိမ္ၿပီး တရက္ခန္႔ထားပါ။ တေန႔ကို ၃/၄ ႀကိမ္ေလာက္ ေရလႈပ္ေဆးၿပီး ေရျပန္လဲေပးပါ။ ခရုကိုယ္တြင္းရွိသဲႏွင့္အမွိုက္မ်ား စင္သြားပါမည္။ ၂ရက္ခန္႔ ထားေပးႏိုင္က ပိုေကာင္း ပါသည္။
ခရုထိပ္ခၽြန္ဘက္ ၃ရစ္ေျမာက္ေလာက္ေနရာကို ဓားႏွင့္ ခုတ္ျဖတ္ထုတ္ပါ။ ေရႏွင့္ျပန္ေဆးပါ။ဂ်င္း၊ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ငရုတ္သီးစိမ္းကို ေရာေထာင္းထားပါ။ ဟင္းခ်က္မည့္အိုးတြင္ဆီထည့္ပါ။ဂ်င္းေထာင္းထားေသာအေရာကို ဆီသတ္ပါ။ ၾကက္သြန္ႏြမ္းလာလၽွင္ ခရုထည့္ပါ ။ ဆား ထည့္ပါ။ ခရုျမဳပ္ရံု ေရထည့္ပါ။ ပြက္ေအာင္တည္ပါ ၁၀မိနစ္ခန္႔ထပ္တည္ပါ။မက္ခါ မႈန္႔ သို႔မဟုတ္ မက္ခါငရုတ္သီးမႈန္႔ကို လိုသေလာက္ခပ္၍သံုးေဆာင္ပါ။


Tips
● ခရုထိပ္ျဖတ္ရျခင္းမွာ စုပ္ၿပီးစားေသာအခါ အလြယ္တကူ ထြက္လာေစရန္ျဖစ္သည္။

● ဆီသတ္စဥ္ ဆီတုိဖူး အနည္းငယ္ထည့္ပါကလည္း ပိုေကာင္းပါသည္။

●ရိုးရာဟင္းတြင္ စြန္တန္ေျခာက္မထည့္ပါ။ မထည့္ပါက ခ်ိဳစပ္ေလး စားေကာင္းပါသည္။ခ်ိဳခ်ဥ္စပ္အရသာကိုရရန္ စြန္တန္ေျခာက္ကိုထည့္သံုးၾကည့္ပါသည္။တမ်ိဳးေကာင္းပါသည္။

ဤဟင္းခ်က္နည္းကို  


[ေနာက္တစ္နည္း - ဂ်င္း ၾကက္သြန္ျဖဴထည့္ေထာင္းတဲ့ထဲကို ဖယ္ဖယ္ ပင္စိမ္းေလးထပ္တည့္ ၿပီးေရထည့္ၿပီရင္ ဆန္ေလာ္မူန္ေလးနဲနဲထည့္ၿပီး ခ်ခံနီး မက္ခါသီး| ပင္စိမ္း နံနံေလးအုပ္]


ကဏန္းေပ်ာ့ေၾကာ္



ကဏန္းေပ်ာ႔ေၾကာ္ကေတာ့ အိမ္မွာလုုပ္စားရင္ ေၾကာ္ရတာသာနံတာ စားလိုု႔ေကာင္းျပီး မ်ားမ်ားလဲစားရတယ္။ အိစံကေတာ့ ထုုံးစံအတိုုင္း ေသျပီးခါစ ကဏန္းေလးေတြကိုု အနံ႔ရွဴၾကည့္ျပီး အနံံ႔မနံရင္ဝယ္ပါတယ္။ အနံ႔ရွဴတယ္ဆိုုလိုု႔ၾကံဳတုုံးေျပာျပရအုုံးမယ္။ တရက္က အိစံအမ်ိဳးသားနဲ ့ကဏန္းသြားဝယ္တာ ကဏန္းကိုုလတ္မလတ္ရွဴၾကည့္တာကိုု ဘာေျပာတယ္ထင္လဲ။ အရမ္းလဲရွဴမေနနဲ႔အုုံးတဲ့ မေသေသးရင္ နင့္ႏွာေခါင္းၾကီးညွပ္ထည့္လိုုက္အုုံးမယ္တဲ့။ ကိုုယ္ေတာင္လွန္႔သြားတယ္။ အိစံတိုု႔အိမ္မွာေတာ့ ကဏန္းေပ်ာ့ေၾကာ္ကိုုခဏခဏလုုပ္စားျဖစ္ပါတယ္။ ၾကြပ္ၾကြပ္ေလးျဖစ္ေအာင္ေၾကာ္ရင္ တေကာင္လုုံးဝါးစားလိုု႔ရေတာ့ အၾကိဳက္ပဲေပါ့။ ကဲေၾကာ္စားၾကည့္ရေအာင္ေနာ္။


ပါဝင္ေသာပစၥည္းမ်ား
၁။ ကဏန္းေပ်ာ့ (blue crab) - ၅ ေကာင္
၂။ ၾကက္ဥ - ၂ လုုံး
၃။ ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၈ ပုုံတပုုံ
၄။ အေၾကာ္မႈန္႔ - ၁ ခြက္ = ထမင္းစားဇြန္း ၁၆ ဇြန္း
၅။ ေၾကာ္ရန္ဆီ
( ထမင္းစားဇြန္း = 1 tablespoon = 15 ml)
(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း = 1 teaspoon = 5 ml)

ျပဳလုုပ္နည္း
၁။ ပထမဆုုံး ကဏန္းရဲ ့အခြံကိုုခြာရ်္ သန္႔စင္ေအာင္ေဆးပါ။ ကဏန္းရဲ ့အေပၚက အခြံမာကိုုခြာျပီး ေလအိတ္ေလးမ်ားကိုု ထုုတ္ပါ။ (ကဏန္းကိုုသန္႔စင္ရာမွာ ေရေဆးစရာမလိုုပါဘူး။ တကယ္လိုု႔စိတ္မသန္႔လိုု႔ေရေဆးခ်င္လွ်င္ အေပၚအခြံမာကိုုမခြာခင္အရင္ေရေဆးပါ။ အခြံမာခြာျပီးမွေရေဆးလွ်င္ ကဏန္းဥေတြ ေရထဲပါသြားတတ္လိုု႔ပါ။) ျပီးလွ်င္ ကဏန္းရဲ ့ဦးေခါင္းထိပ္နားကမာမာေလးေတြကိုုခ်ိဳးလိုုက္ပါ။ ကဏန္းကိုုဓါးျဖင့္ ကိုုယ္ပိုုင္းအလယ္တည့္တည့္ကိုု ၂ ပိုုင္းပိုုင္းလိုုက္ပါ။
၂။ ၾကက္ဥကိုု ကဏန္းႏွစ္လိုု႔ရႏိုုင္မည့္ ပန္းကန္ထဲမွာ ဆားထည့္ရ်္ ခေလာက္ထားပါ။
၃။ အေၾကာ္မႈန္႔ကိုု ပန္းကန္ျပားထဲမွာျဖန္႔ရ်္ ထည့္ထားပါ။
၄။ ေၾကာ္မည့္ဆီ ပူလာလွ်င္ ကဏန္းတပိုုင္းကိုုယူရ်္ ခေလာက္ထားေသာ ၾကက္ဥအရည္ထဲကိုုအရင္ႏွစ္၊ အေၾကာ္မႈန္႔ကိုုမ်ားမ်ားလူးရ်္ ထည့္ေၾကာ္ပါ။
၅။ ကဏန္းေပ်ာ့ေၾကာ္မ်ား အညိဳေရာင္သန္းလာလွ်င္ ဆီအိုုးထဲမွဆယ္ရ်္ ဆီစစ္ထားပါ။ ပူပူေႏြးေႏြးနဲ ့ၾကြပ္ၾကြပ္ေလး ကဏန္းေပ်ာ့ေၾကာ္ကိုုသုုံးေဆာင္ႏိုုင္ပါျပီရွင္။

ခ်က္ျပဳတ္ျပသူ - အိစံ


ငါးသံပုရာေပါင္း ျပဳလုပ္နည္း
#############


စပါးလင္၁စည္း
ဂ်င္း ၃ျပား
င႐ုတ္သီး ၂က်ပ္သား
ပင္စိမ္း ၁စည္း
ဖက္ဖယ္ ၁စည္း
႐ွမ္းနံနံ ၁ စည္း
သံပုရာသီး ၁လံုး
ၾကက္သြန္ျဖဴ ၅က်ပ္သား
ကကၠတစ္ငါး ၃၀သား (ငါးဝယ္ရင္ ပါးဟပ္ျဖဲၾကည့္ပါ။ရဲေနတာကိုေရြးပါ)
အရင္ဆံုး ေရေႏြးတည္ထားပါ။
အိုးထဲကို
ငံျပာရည္ ၃ဇြန္း
႐ွာလကာရည္​ ၂ဇြန္း
ဆား နဲနဲ ေနာက္ စပါးလင္ကို ထု ထည့္ၿပီး ပြက္ေအာင္တည္ထားပါ။
ငါးကို ပါးဟပ္ထုတ္ ဗိုက္ခြဲ ကလီစာထုတ္။ ဓားနဲ႔မႊန္းၿပီး ခ႐ုဆီ ငံျပာရည္ ဆား နယ္ၿပီး ႏွပ္ထားပါ။
ငါးစာအတြက္ ဖက္ဖယ္ရြက္ ပင္စိမ္း င႐ုတ္သီးစိမ္း ႐ွမ္းနံနံ ၾကက္သြန္ျဖဴကို က်ိတ္ ထားပါ။ ၿပီးရင္ ငံျပာရည္ နဲနဲေလး နယ္ထားပါ။ ၃ပံု ၂ပံု ကို ငါးဗိုက္ထဲသြတ္အစာမထြက္ေအာင္ စပါလင္ အရြက္နဲ႔ တုတ္ထားပါ။
ေရေႏြးအိုး ပြက္ပြက္ဆူလာရင္ အရသာ အေပါ့အငန္ အခ်ဥ္ျမည္းပါ။ ငါးထည့္ပါ အဖံုးအုပ္ပါ ၁၀မိနစ္ေနရင္ ေနာက္တဖက္လွည့္ပါ။ေနာက္တဖက္ကို ၁၀မိနစ္ထား။
ၿပီးရင္ အစာ ခ်န္ထားတာေလး အေပၚမွာျဖဴး ေပး။ သံပုရာသီး ကို အကြင္းေလး လွီးထည့္။ ရၿပီ။ သံပုရာသီး ကို စကတည္းက ထည့္တည္ရင္ ခါသြားတက္ပါတယ္။ မီးပိတ္ၿပီး မွ သံပုရာသီးထည့္။

Credit-ေပစိလက္ရာ

No comments: