သူငယ္ခ်င္းတို႕ေရ သူတကာေတြ
စားေသာက္ဖို႕ဒုကၡေရာက္ေနခ်ိန္မွာ ဟင္းခ်က္နည္း ေ၀မွ်လို႕ စိတ္ေတာ့မရွိပါဘူးေနာ္။ လူဆိုတာ
အလုပ္သာမလုပ္ခ်င္ မလုပ္မယ္ အစားအေသာက္ကေတာ့ စားခ်င္သားပဲဗ်ာ။ အခုလတ္တေလာ အုန္းထမင္းစားခ်င္စိတ္ျဖစ္မိတာ
ေၾကာင့္ အုန္းထမင္းေလးခ်က္မယ္ ၾကက္သားဟင္းဆီျပန္ေလးနဲ႕ အအီေျပခ်ဥ္ေပါင္ရြက္ဟင္းခ်ိဳေလးရယ္
ဘာလေခ်ာင္ေၾကာ္ေလးရယ္ လုပ္စားၾကမယ္ေနာ္။
ကိုယ့္၀န္းက်င္မွာရွိတာေလးနဲ႕ခ်က္ျပဳႏိုင္ဖို႕
အြန္လိုင္းအႏွံ႕ေျခဆန္႕ထားပါတယ္ သူငယ္ခ်င္းတို႕အဆင္ေျပပါေစ။
အုန္းထမင္း
လိုအပ္ေသာ စာရင္းႏွင့္ျပင္ဆင္ျခင္း
(၁) ဆန္္ ၅ လံုး(ဆန္ခ်ိန္ေသာေကာ္ခြက္ျဖင့္)
- ဆန္ကိုေဆး၍ ဇကာျဖင့္စစ္ထားပါ။ (၂) အုန္းႏို႕ဘူး တစ္ဘူး (ယိုးဒယားထုတ္ ႏို႕ဆီဘူးအရြယ္
အုန္းႏို႕ဘူး) (၃) ဆား - လက္ဖက္စားဇြန္း (၁)ဇြန္း၊ သၾကား - လက္ဖက္စားဇြန္း ၁ ဇြန္း
(၄) ၾကက္သြန္နီ (အခြံႏႊာထားေသာ ကြမ္းသီးလံုးအရြယ္ ၅ လံုး အလံုးေသးမ်ားမရပါက ရိုးရိုးၾကက္သြန္နီကိုတစ္ျခမ္းျခမ္း
တစ္ျခမ္းကို ေလးစိတ္ပိုင္းေပးပါ) (၅) ဆီ (ထမင္းစားဇြန္း ၁ဇြန္း)
စတင္ခ်က္ျပဳတ္ျခင္း
ဒယ္အိုးတစ္ခုထဲမွာ ဆီကို
ထမင္းစားဇြန္းတစ္ဇြန္းထည့္၊ အုန္းႏို႕ ဘူးေဖာက္ထည့္၊ ဆား/သၾကား လက္ဖက္စားဇြန္းတစ္ဇြန္းစီထည့္။
၄င္းကို မီးမွ်င္းမွ်င္းနဲ႕
အပူေပး၍ မူလအုန္းႏို႕ဘူး၏ ၂/၃ (သံုးပံုႏွစ္ပံု) ရေအာင္ၾကိဳပါ။
၅ လံုးဆန္႕ ထမင္းအိုးထဲမွာေဆး၍
စစ္ထားေသာ ဆန္ ၅လံုးထည့္၊ ေရ ၄ ခြက္ခြဲအတိထည့္၊ ၾကိဳထားတဲ့အုန္းႏို႕ ၁ခြက္ထည့္၊ ဥတစ္လံုး
ၾကက္သြန္နီ ၅လံုး (သို႕) လွီးထားတဲ့ၾကက္သြန္နီထည့္၊ ျပီးရင္ ခလုပ္ႏွိပ္၍ခ်က္ပါ။
ထမင္းမက်က္မီ (၁၀)မိနစ္အလိုမွာ
ထမင္းခ်က္အိုးအဖံုးကိုဟ၍ အထဲမွထမင္းမ်ားကို အထက္ေအာက္သမေအာင္ ေမႊေပးပါ။
ထမင္းခ်က္အိုးမွ ထမင္းက်က္ေၾကာင္းအခ်က္ျပ၍
(၁၀)မိနစ္ ေနျပီးလွ်င္ အုန္းထမင္းစား၍ရပါျပီ။
ၾကက္သားဆီျပန္
လိုအပ္ေသာ ပစၥည္း
ၾကက္တစ္ေကာင္ - ၾကက္သြန္နီ
၅ ဥ - မဆလာ
ခ်က္ျပဳတ္နည္း
ၾကက္တစ္ေကာင္လံုးကို အရြယ္ေတာ္အတံုးမ်ားတံုးျပီး
ေရေဆးကာ ဆား ၊ ဟင္းခတ္မႈံ႕၊ ငံျပာရည္၊ နႏြင္းျဖင့္နယ္ပါ။
ၾကက္သြန္နီကိုအခြံခြာကာ ပါးပါးလွီးပါ။
ျပီးေနာက္ ဒယ္အိုးျပားကိုမီးေပၚတင္ကာ ဆီ ဟင္းခ်က္ဇြန္းျဖင့္ (၃)ဇြန္းည့္ပါ။
ဆီက်က္လာလွ်င္
နႏြင္းအနည္းငယ္ထည့္ကာ ပါးပါးလွီးထားေသာ ၾကက္သြန္နီကိုထည့္ပါ။ ၾကက္သြန္က်က္ကာနီးတြင္
ငရုတ္သီးမႈံ႕လက္ဖက္ရည္ဇြန္းျဖင့္ ၂ဇြန္းထည့္ပါ။
ၾကက္သြန္က်က္လွ်င္ နယ္ထားေသာၾကက္သားကိုထည့္ကာ ဆား ဟင္းခတ္မႈန္႕ ငံျပာရည္ထည့္ကာ ၅မိနစ္ေလာက္ေမႊေပးပါ။
ၾကက္သားတင္းလာလွ်င္ ေရကို ၾကက္သားဖုံးရံုထည့္ကာ မီးျပင္းျပင္းျဖင့္တည္ပါ။
(၁၅) မိနစ္ေလာက္တည္ျပီး
ေရခမ္းလွ်င္ မဆလာ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း (၁)ဇြန္းထည့္ကာ ဆီျပန္လာသည္အထိ ေမႊေပးပါ။
ဆီျပန္လာျပီး
မဆလာအနံ႕ေမႊးလာလွ်င္ ၾကက္သားဆီျပန္အိုးကို မီးဖိုေပၚမွခ်ႏိုင္ပါျပီ။
ဘာလေခ်ာင္ေၾကာ္
လိုအပ္ေသာပစၥည္းမ်ား
အမႈန္႕ၾကိတ္ထားေသာ ပုဇြန္ေျခာက္
(၂၅) ဂရမ္ ၊ ၾကက္သြန္နီ ၅ ဥ (ပါးပါးလွီးထားပါ)၊
ၾကက္သြန္ျဖဴ (၁) ဥ (ပါးပါးလွီးထားပါ)၊ ငရုတ္သီး မီးေလွာ္မႈန္႕
ေၾကာ္ေလွာ္နည္း
ဒယ္အိုးျပားထဲသို႕ ဆီ ဟင္းခ်က္ဇြန္းျဖင့္
၅ဇြန္းေလာက္ထည့္ပါ။ ဆီပူလာေသာအခါ နႏြင္းအနည္းငယ္ထည့္၍ ပါးပါးလွီးထားေသာ ၾကက္သြန္နီကို
အ၀ါေရာင္သမ္းလာသည္အထိေၾကာ္ပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴကိုလည္း ထိုနည္းတူစြာေၾကာ္ပါ။ ေၾကာ္ထားေသာ
ၾကက္သြန္ ျဖဴ နီတို႕ကို ပန္းကန္ျပားထဲတြင္ ဆယ္ယူထည့္ထားပါ။
လက္က်န္ဆီကို မီးေပၚျပန္တင္ျပီး
အမႈန္႕ၾကိတ္ထားေသာ ပုဇြန္ေျခာက္ကို ထည့္ျပီး ၅မိနစ္ေလာက္ၾကာလွ်င္ ငရုတ္သီး မီးေလွာ္မႈန္႕ကိုထည့္ျပီး
ေမႊေပးပါ။ ျပီးလွ်င္ ေၾကာ္ထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၾကက္သြန္နီတို႕ကိုထည့္ကာ ဆား၊ ဟင္းခတ္မႈန္႕လိုသလိုထည့္၍
အားလံုးသမေအာင္ေမႊေပးပါ။ ခဏၾကာလွ်င္ အရသာရွိေသာ ဘာလေခ်ာင္ေၾကာ္ကို အသင့္စားႏိုင္ပါျပီ။
ခ်ဥ္ေပါင္ရည္က်ဲ
ဟင္းရည္အတြက္ ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္ပံု
ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္ - တစ္စည္း (အရြက္ခ်ည္းေျခြ၍ ေရေဆးထားရန္)
မွ်င္ငါးပိ(အခ်ိဳစား) - ကြမ္းသီးလံုးခန္႕
ၾကက္သားမႈန္႕၊ဆား - အနည္းငယ္
ၾကက္သြန္ျဖဴ -
၅ျမႊာ (အရံသင့္ ထုေထာင္းထားျပီး)
အေနေတာ္ ဒန္အိုးထဲတြင္ ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္၊ ၾကက္သားမႈန္႕၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊
ဆားႏွင့္ မွ်င္ငါးပိကို ေရအနည္းငယ္ေဖ်ာ္ထည့္ပါ။ေရကို ႏို႕ဆီဘူး ၄ဘူးခန္႕ထည့္ျပီး ဆူပြက္တဲ့အထိ
တည္ပါ။ ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္မ်ား၊ ႏူးျပီး အစိမ္းနံ႕ ေပ်ာက္သြားျပီဆိုရင္ အရသာျမည္း၍ သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါျပီ။
ဟင္းအစပ္အဟပ္က ခ်ိဳခ်ဥ္စပ္တြဲေနလို႕ ဒီကေန႕အတြက္ေတာ့ ထမင္းစားျမိန္ေစမယ့္ ဟင္းအတြဲအဖက္တစ္မ်ိဳးပါ။
အုန္းထမင္း+ၾကက္သားဆီျပန္ဟင္း+သရက္သီးပိုးတီသုပ္+ငံျပာရည္ေၾကာ္/ဘာလေခ်ာင္ေၾကာ္+ခ်ဥ္ေပါင္ဟင္းခ်ိဳ
စားလိုက္ရရင္ျဖင့္…..
Credit: www.myanmarcupid.net
No comments:
Post a Comment