သုံးထပ္သားနဲ.ကိုက္လန္
>>>>>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>>>>>
သုံးထပ္သား..................၅၀ က်ပ္သား
ကိုက္လန္ဖူး.....................၃ စည္း
ၾကက္သြန္နီ....................၁ လုံး (ႏုပ္ႏုပ္စင္း)
ၾကက္သြန္ၿဖဴ...................၃ တက္
ခ်င္းၾကီးၾကီး....................၁ တက္
ပဲငံၿပာရည္အၾကည္...........၃ ဇြန္း( ထမင္းစားဇြန္း)
တရုတ္ဟင္းခ်က္အရက္......၁ ဇြန္း( ..........။......)
ခရုဆီ............................၁ ဇြန္း( .......။.........)
သၾကား..........................၁ ဇြန္း(........။.........)
ဟင္းခတ္မွဳန္. ..................၁ ဇြန္း( လက္ဖက္ရည္ဇြန္း)
နာနတ္ပြင့္.......................၂ ပြင့္ ( မီးကင္ၿပီးအနည္းငယ္ရိုက္ၿပားပါ)
ခ်င္းႏွင့္ၾကက္သြန္ၿဖဴကို ညွက္ေနေအာင္ေထာင္းပါ။
ကိုက္လန္ဖူးေလးမ်ားကိုလည္းသင္ၿပီးေရေဆး ၊စစ္ထားပါ။
သုံးထပ္သားေတြကို သန္.စင္ၿပီး..မိမိႏွစ္သက္သလိုတုံးကာ ၊ သၾကား၊ ခရုဆီ ၊ ဟင္းခတ္မွဳန္. ၊ တရုတ္ဟင္းခ်က္အရက္၊ ပဲငံၿပာရည္အၾကည္ (လိုအပ္ပါကဆားအနည္းငယ္ၿဖည့္စြက္) တို.ႏွင့္ေရာေမႊကာ..ခ်င္း၊ၾကက္သြန္
ၿဖဴေထာင္းကိုအရည္ညွစ္ခ်ကာ..နယ္ၿပီး..(၃၀) မိနစ္ခန္.ႏွပ္ထားပါ။
ႏွပ္ထားတာအခ်ိန္ၿပည့္ၿပီဆိုရင္ေတာ့..ဒယ္အိုးတစ္လုံးမွာဆီအနည္းငယ္ေလး
ကိုအပူေပးကာ..ၾကက္သြန္နီကိုေမႊးလာေအာင္ဆီသတ္ပါ။ မီးဖုတ္ၿပီးဓါးၿပားရိုက္ထားတဲ့နာနတ္ပြင့္ေလးလည္းထည့္ပါ။
ၾကက္သြန္နီေတြေမႊးလာၿပီဆိုရင္ေတာ့..နယ္ၿပီးႏွပ္ထားတဲ့၀က္သားေတြထည့္
ကာအဖုံးပိတ္ၿပီး..မီးေအးေအးမွာနွပ္ခ်က္..ခ်က္ပါ။
၀က္သားေတြႏွဴးလာၿပီဆိုမွာ..သင္ထားတဲ့ကိုက္လန္ဖူးေလးမ်ားထည့္ေပါင္း
ကာ( ၁၀) မိနစ္ခန္.အဖုံးပိတ္ၿပီး ခ်က္ပါ။
ဒါမွသာကိုက္လန္ဖူးေလးမ်ားက၀က္သားဟင္းအရည္ကိုၿပည့္၀စြာစုပ္ယူမွာ
ၿဖစ္သလို..ႏွဴးအိေပမယ့္အေရာင္မေၿပာင္းေသးတဲ့ကိုက္လန္ဖူးစိမ္းစိမ္းေလးမ်ားကိုရရိွမွာၿဖစ္ပါတယ္...။
ဒန္.သလြန္ရြက္နဲ.ဖရုံႏုဟင္းခ်ိဳ
*******************
ေရ........................၁ လီတာခြဲ
ပုစြန္ေၿခာက္............၁ ဇြန္း( ထမင္းစားဇြန္း)
ၾကက္သြန္ၿဖဴ...........၂ တက္
ဒန္.သလြန္ရြက္........၂ စည္း
ဖရုႏုႏု....................၃ လုံး( ၆-၈ စိတ္)
ဆား......................၂ ဇြန္း( လက္ဖက္ရည္ဇြန္း)
ဟင္းခတ္မွဳန္. ..........၁ ဇြန္း(.............။.........)
ငရုတ္ေကာင္းမွဳန္.......သင့္ရုံ
ၾကက္သြန္ၿဖဴနဲ.ပုစြန္ေၿခာက္ကိုခပ္ၾကမ္းၾကမ္းေလးေထာင္းၿပီး..ခ်က္မယ့္အိုး
ထဲမွာ ေရနဲ.အတူစတင္အပူေပးပါ (အဖုံးပိတ္ထားပါ )
ဒန္.သလြန္ရြက္ကိုမသင္ခင္..အခက္လိုက္ေရစင္စင္ေဆးပါ( သင္ၿပီးမွေဆးရင္
အနည္းအမ်ားဆုံးရွဳံးတတ္ပါသည္)
ေရဆူလာၿပီဆိုဆား၊ ဟင္းခတ္မွဳန္.တို.ႏွင့္အရသာသြင္းကာ...ဖရုံးသီးႏုႏုေလး
မ်ားထည့္ေပါင္းပါ။ (အဖုံးပိတ္ထားပါ )
စားသုံးေတာ့မယ္ဆိုမွ..ဒန္.သလြန္ရြက္ကိုခပ္ၿပီးငရုတ္ေကာင္းမွဳန္.ေလးၿဖဴး
ေပးပါ ( ၾကိဳတင္ထည့္ (သို.) ထည့္ၿပီးအဖုံးပိတ္ထားမယ္ဆိုရင္..အရြက္ေတြ
၀ါသြားလို.ၾကည့္မေကာင္းေတာ့ပါဘူး..)
*******************
ေရ........................၁ လီတာခြဲ
ပုစြန္ေၿခာက္............၁ ဇြန္း( ထမင္းစားဇြန္း)
ၾကက္သြန္ၿဖဴ...........၂ တက္
ဒန္.သလြန္ရြက္........၂ စည္း
ဖရုႏုႏု....................၃ လုံး( ၆-၈ စိတ္)
ဆား......................၂ ဇြန္း( လက္ဖက္ရည္ဇြန္း)
ဟင္းခတ္မွဳန္. ..........၁ ဇြန္း(.............။.........)
ငရုတ္ေကာင္းမွဳန္.......သင့္ရုံ
ၾကက္သြန္ၿဖဴနဲ.ပုစြန္ေၿခာက္ကိုခပ္ၾကမ္းၾကမ္းေလးေထာင္းၿပီး..ခ်က္မယ့္အိုး
ထဲမွာ ေရနဲ.အတူစတင္အပူေပးပါ (အဖုံးပိတ္ထားပါ )
ဒန္.သလြန္ရြက္ကိုမသင္ခင္..အခက္လိုက္ေရစင္စင္ေဆးပါ( သင္ၿပီးမွေဆးရင္
အနည္းအမ်ားဆုံးရွဳံးတတ္ပါသည္)
ေရဆူလာၿပီဆိုဆား၊ ဟင္းခတ္မွဳန္.တို.ႏွင့္အရသာသြင္းကာ...ဖရုံးသီးႏုႏုေလး
မ်ားထည့္ေပါင္းပါ။ (အဖုံးပိတ္ထားပါ )
စားသုံးေတာ့မယ္ဆိုမွ..ဒန္.သလြန္ရြက္ကိုခပ္ၿပီးငရုတ္ေကာင္းမွဳန္.ေလးၿဖဴး
ေပးပါ ( ၾကိဳတင္ထည့္ (သို.) ထည့္ၿပီးအဖုံးပိတ္ထားမယ္ဆိုရင္..အရြက္ေတြ
၀ါသြားလို.ၾကည့္မေကာင္းေတာ့ပါဘူး..)
ခရမ္းခ်ဥ္သီးငရုတ္သီးေထာင္း
******************
ခရမ္းခ်ဥ္သီးၾကီးၾကီးမွည့္မွည့္..............၅ လုံး
ၾကက္သြန္ၿဖဴ............................. ၅ တက္
ငရုတ္သီးေၿခာက္ေတာင့္...............၂၀ ေတာင့္ခန္.
ပုစြန္ေၿခာက္.............................၁ ၁/၂ ဇြန္း( ထမင္းစားဇြန္း)
ၾကက္သြန္ၿမိတ္+နံနံပင္................၃ ပင္စီ
ဆား.......................................၁ဇြန္း(ထမင္းစား)
ပာင္းခတ္မွဳန္............................၁/၂ ဇြန္း(လက္ဖက္ရည္ )
ပုစြန္ေၿခာက္ကိုဆီပူပူေလးမွာၾကြပ္ေနေအာင္ေၾကာ္ပါ( မတူးေစရ )
ခရမ္းခ်ဥ္သီးကိုမီးေသြးမီးဖို( မီးက်ီးခဲ)ေအးေအးေလးမွာ သံဇကာေလးခံၿပီး..တစ္ခုလုံးအက်က္ညီေအာင္လွည့္ကင္ေပးပါ။
အေအးခံထားၿပီးအခြံေလးေတြႏႊာထားပါ။
ငရုတ္သီးအေၿခာက္ေတာင့္ႏွင့္ၾကက္သြန္ၿဖဴကိုမီးေအးေအးမွာေမႊးေနေအာင္
ေလွာ္ပါ။
(ငရုတ္သီးေလွာ္တာေရာ၊ခရမ္းခ်ဥ္သီးမီးဖုတ္တာပါမီးေအးမွ...ထူးၿခားတဲ့ေမႊး
ရနံ.ကိုရမွာပါ။
ေလွာ္ထားတဲ့အေရာကိုဆား၊ဟင္းခတ္မွဳန္.တို.ႏွင့္အတူညွက္ေနေအာင္
ေထာင္းပါ။ပုစြန္ေၿခာက္ေၾကာ္ေလးေတြကိုလည္းေရာေထာင္းပါ။
ညွက္ၿပီဆိုရင္ေတာ့...မီးဖုတ္ထားတဲ့ခရမ္းခ်ဥ္သီးေတြထည့္ၿပီးက်ည္ေပြ.
နဲ.ၾကိတ္ေခ်ေပးပါ။
ပါးပါးလွီးထားတဲ့ၾကက္သြန္ၿမိတ္+နံနံပင္ေလးေတြေရာေမႊၿပီးရင္ခရမ္းခ်ဥ္သီးငရုတ္သီးေထာင္းရပါၿပီ..။
ထူးၿခားတဲ့ပုစြန္ေၿခာက္နဲ.ခရမ္းခ်ဥ္သီးငရုတ္သီးေထာင္းတစ္မ်ိဳးၿဖစ္တာေသခ်ာလွပါတယ္...။
မွတ္ခ်က္ ။ လက္ဖက္ရည္ဇြန္းသည္..လက္ဖက္စားဇြန္းၿဖစ္ၿပီး..ထမင္းစားဇြန္းသည္..စားပြဲတင္ဇြန္းအရွည္မ်ိဳး ( အိႏၵိယကလာတဲ့ဟင္းရည္ေသာက္စတီးဇြန္းမဟုတ္ပါ)
******************
ခရမ္းခ်ဥ္သီးၾကီးၾကီးမွည့္မွည့္..............၅ လုံး
ၾကက္သြန္ၿဖဴ............................. ၅ တက္
ငရုတ္သီးေၿခာက္ေတာင့္...............၂၀ ေတာင့္ခန္.
ပုစြန္ေၿခာက္.............................၁ ၁/၂ ဇြန္း( ထမင္းစားဇြန္း)
ၾကက္သြန္ၿမိတ္+နံနံပင္................၃ ပင္စီ
ဆား.......................................၁ဇြန္း(ထမင္းစား)
ပာင္းခတ္မွဳန္............................၁/၂ ဇြန္း(လက္ဖက္ရည္ )
ပုစြန္ေၿခာက္ကိုဆီပူပူေလးမွာၾကြပ္ေနေအာင္ေၾကာ္ပါ( မတူးေစရ )
ခရမ္းခ်ဥ္သီးကိုမီးေသြးမီးဖို( မီးက်ီးခဲ)ေအးေအးေလးမွာ သံဇကာေလးခံၿပီး..တစ္ခုလုံးအက်က္ညီေအာင္လွည့္ကင္ေပးပါ။
အေအးခံထားၿပီးအခြံေလးေတြႏႊာထားပါ။
ငရုတ္သီးအေၿခာက္ေတာင့္ႏွင့္ၾကက္သြန္ၿဖဴကိုမီးေအးေအးမွာေမႊးေနေအာင္
ေလွာ္ပါ။
(ငရုတ္သီးေလွာ္တာေရာ၊ခရမ္းခ်ဥ္သီးမီးဖုတ္တာပါမီးေအးမွ...ထူးၿခားတဲ့ေမႊး
ရနံ.ကိုရမွာပါ။
ေလွာ္ထားတဲ့အေရာကိုဆား၊ဟင္းခတ္မွဳန္.တို.ႏွင့္အတူညွက္ေနေအာင္
ေထာင္းပါ။ပုစြန္ေၿခာက္ေၾကာ္ေလးေတြကိုလည္းေရာေထာင္းပါ။
ညွက္ၿပီဆိုရင္ေတာ့...မီးဖုတ္ထားတဲ့ခရမ္းခ်ဥ္သီးေတြထည့္ၿပီးက်ည္ေပြ.
နဲ.ၾကိတ္ေခ်ေပးပါ။
ပါးပါးလွီးထားတဲ့ၾကက္သြန္ၿမိတ္+နံနံပင္ေလးေတြေရာေမႊၿပီးရင္ခရမ္းခ်ဥ္သီးငရုတ္သီးေထာင္းရပါၿပီ..။
ထူးၿခားတဲ့ပုစြန္ေၿခာက္နဲ.ခရမ္းခ်ဥ္သီးငရုတ္သီးေထာင္းတစ္မ်ိဳးၿဖစ္တာေသခ်ာလွပါတယ္...။
မွတ္ခ်က္ ။ လက္ဖက္ရည္ဇြန္းသည္..လက္ဖက္စားဇြန္းၿဖစ္ၿပီး..ထမင္းစားဇြန္းသည္..စားပြဲတင္ဇြန္းအရွည္မ်ိဳး ( အိႏၵိယကလာတဲ့ဟင္းရည္ေသာက္စတီးဇြန္းမဟုတ္ပါ)
ပဲေစာင္း၀ါးသီးသုပ္
************
ပဲေစာင္း၀ါးသီး.............၂၀က်ပ္သား
ၾကက္သြန္နီ................ ၂ လုံး..
ၾကက္သြန္ၿဖဴ............... ၁၀ တက္
ေၿမပဲ.........................၁/၂ ခြက္( လက္ဖက္ရည္ပန္းကန္လုံး)
ႏွမ္း..........................၂ ဇြန္း (ထမင္းစားဇြန္း)
ဆား..........................အနည္းငယ္
ပာင္းခတ္မွဳန္. ..............အနည္းငယ္
ပဲေစာင္း၀ါးသီးေတြကို...အညွာ၊ ထိပ္ပိုင္းေတြလွီးၿဖတ္ၿပီး..
အိုးတစ္လုံးတြင္ဆားအနည္းငယ္ခပ္ၿပီး ေရေႏြးဆူဆူမွာ(၃) မိနစ္
ခန္.ၿပဳတ္ပါ...။ထို.ေနာက္ဇကာဆစ္ခုထဲသို.စစ္ထုတ္ၿပီး..ေအးသြားသည္အထိေရေအးေလာင္းခ်ပါ။( ေရခဲရိွလွ်င္ ေရခဲေရထဲ၅မိနစ္ခန္.စိမ္ထားပါ)
ထို.ေနာက္ေရမ်ားအားလုံးကုန္စင္သည္အထိ..ညွစ္ထုတ္ပါ။
မိိမိႏွစ္သစ္သလိုအရြယ္ေတာ္မ်ားပါးပါးလွီးပါ..။
ၾကက္သြန္နီကိုပါးပါးလွီး၊ေရႊအိုေရာင္ရေအာင္ေၾကာ္ယူၿပီးဆီစစ္ထားပါ။
ၾကက္သြန္ၿဖဴကိုႏဳပ္ႏုပ္စဥ္းၿပီး...ဆီအနည္းငယ္မွ..ဆီသတ္ပါ..နႏြင္းမွဳန္.ေလး
ပါတယ္ဆိုရုံေလာက္ထည့္ၿပီး..ၾကြပ္ရြသည္အထိဆီသတ္ေပးပါ..။
ေၿမပဲကိုေလွာ္ၿပီး..အခြံခြ်တ္ကာမညက္တညက္ေလးေထာင္းပါ။
ႏွမ္းေတြကိုလည္းေလွာ္ၿပီး...သန္.စင္ထားပါ..။
အားလုံးအဆင္သင့္ၿဖစ္ရင္ေတာ့ဇလုံၾကီးၾကီးတစ္ခုမွာအားလုံးေရာထည့္ၿပီးနွံ.ေအာင္နယ္ပါ..အခ်ဥ္ၾကိဳက္တတ္ပါက..သံပုရာရည္(သို.) မန္က်ည္းမွည့္ရည္ေလးထည့္ေပးႏိူင္ပါတယ္..။
ၾကက္သြန္နီေၾကာ္ နဲ.နွမ္းေလွာ္ေလးေတြကိုအေပၚကၿဖဴးကာအလွဆင္သုံးေဆာင္ႏိူင္ပါတယ္..။
************
ပဲေစာင္း၀ါးသီး.............၂၀က်ပ္သား
ၾကက္သြန္နီ................ ၂ လုံး..
ၾကက္သြန္ၿဖဴ............... ၁၀ တက္
ေၿမပဲ.........................၁/၂ ခြက္( လက္ဖက္ရည္ပန္းကန္လုံး)
ႏွမ္း..........................၂ ဇြန္း (ထမင္းစားဇြန္း)
ဆား..........................အနည္းငယ္
ပာင္းခတ္မွဳန္. ..............အနည္းငယ္
ပဲေစာင္း၀ါးသီးေတြကို...အညွာ၊ ထိပ္ပိုင္းေတြလွီးၿဖတ္ၿပီး..
အိုးတစ္လုံးတြင္ဆားအနည္းငယ္ခပ္ၿပီး ေရေႏြးဆူဆူမွာ(၃) မိနစ္
ခန္.ၿပဳတ္ပါ...။ထို.ေနာက္ဇကာဆစ္ခုထဲသို.စစ္ထုတ္ၿပီး..ေအးသြားသည္အထိေရေအးေလာင္းခ်ပါ။( ေရခဲရိွလွ်င္ ေရခဲေရထဲ၅မိနစ္ခန္.စိမ္ထားပါ)
ထို.ေနာက္ေရမ်ားအားလုံးကုန္စင္သည္အထိ..ညွစ္ထုတ္ပါ။
မိိမိႏွစ္သစ္သလိုအရြယ္ေတာ္မ်ားပါးပါးလွီးပါ..။
ၾကက္သြန္နီကိုပါးပါးလွီး၊ေရႊအိုေရာင္ရေအာင္ေၾကာ္ယူၿပီးဆီစစ္ထားပါ။
ၾကက္သြန္ၿဖဴကိုႏဳပ္ႏုပ္စဥ္းၿပီး...ဆီအနည္းငယ္မွ..ဆီသတ္ပါ..နႏြင္းမွဳန္.ေလး
ပါတယ္ဆိုရုံေလာက္ထည့္ၿပီး..ၾကြပ္ရြသည္အထိဆီသတ္ေပးပါ..။
ေၿမပဲကိုေလွာ္ၿပီး..အခြံခြ်တ္ကာမညက္တညက္ေလးေထာင္းပါ။
ႏွမ္းေတြကိုလည္းေလွာ္ၿပီး...သန္.စင္ထားပါ..။
အားလုံးအဆင္သင့္ၿဖစ္ရင္ေတာ့ဇလုံၾကီးၾကီးတစ္ခုမွာအားလုံးေရာထည့္ၿပီးနွံ.ေအာင္နယ္ပါ..အခ်ဥ္ၾကိဳက္တတ္ပါက..သံပုရာရည္(သို.) မန္က်ည္းမွည့္ရည္ေလးထည့္ေပးႏိူင္ပါတယ္..။
ၾကက္သြန္နီေၾကာ္ နဲ.နွမ္းေလွာ္ေလးေတြကိုအေပၚကၿဖဴးကာအလွဆင္သုံးေဆာင္ႏိူင္ပါတယ္..။
Credit: ဟင္းခ်က္နည္းမ်ား
No comments:
Post a Comment