Tuesday, August 13, 2013

ငါးၾကင္းကြင္းေၾကာ္ - ဘဲေသြးသုပ္ - ၾကက္ရိုး sea food တံု႕ယမ္းဟင္းရည္





အဟမ္း အဟမ္း…..ဒီတစ္လအတြက္ ဆရာမလမင္းမိုမိုက ငါးၾကင္းသားေကာင္းေကာင္းေလးကို အကြင္းလိုက္လွီးျပီးေၾကာ္တယ္၊ ဘဲေသြးအတံုးေတြကို လွီးျဖတ္ျပီး သုပ္တယ္၊ ျပီးေတာ့ကာ ၾကက္ရိုးတို႕ ပုစြန္တို႕ ျပည္ၾကီးငါးတို႕ကို တံု႕ယမ္းအရသာဟင္းအရည္ ေသာက္ပံုစံမ်ိဳးခ်က္တယ္ ဘယ္ေလာက္မိုက္သလဲ…ရွလြတ္။

ငါးၾကင္းကြင္းေၾကာ္ကေတာ့ အိမ္ေတြမွာေၾကာ္စားေနၾကဆိုေပမယ့္ တျခားဟင္းအမယ္ႏွစ္ခုကေတာ့ ခ်က္ေနၾကပံုစံေလးမဟုတ္တာ ေၾကာင့္ အထူးအဆန္းေတာ့ျဖစ္ေနသား။ ဒါေပမဲ့ အျပင္အဆင္ေကာင္းတာေၾကာင့္လားမသိ ေတာ္ေတာ္စားေကာင္းမယ့္ပံုပါ။ ေျပာေနတာ ၾကာတယ္ သူငယ္ခ်င္းတို႕ ခ်က္စားၾကည့္ၾကပါဦး။

ငါးၾကင္းကြင္းေၾကာ္
လိုအပ္ေသာပစၥည္းမ်ား
ငါးၾကင္းကိုယ္ထည္ပိုင္း ၄၀သား၊ ဆီ ၁၀သား (ငါးေၾကာ္ျပီးလွ်င္ ပိုပါသည္)၊ ၾကက္သြန္နီ ဥၾကီးႏွစ္ဥ၊ ငရုတ္သီးခြဲျခမ္း စားပြဲဇြန္း တစ္ဇြန္း၊ ဆား၊နႏြင္း၊ဟင္းခတ္မႈန္႕ အနည္းငယ္စီ။

ခ်က္ရန္ၾကာျမင့္ခ်ိန္ - ၂၅ မိနစ္
ငါၾကင္းကိုယ္ထည္ကို အေၾကးထိုးသန္႕စင္ျပီး တစ္လက္မခန္႕အကြင္းမ်ားညီညီတံုးပါ။ ငါးကြင္းမ်ားကို ဆား၊နႏြင္း၊၊ဟင္းခတ္မႈန္႕တို႕ႏွင့္ အသာအယာဆုပ္နယ္ထားပါ။ ၾကက္သြန္နီ ပါးပါးလွီးျပီး ဆီပူတြင္ရြေအာင္ေၾကာ္ပါ။ ၾကက္သြန္နီ အ၀ါေရာင္သန္းလွ်င္ ဆီမ်ားခပ္ဖယ္ပစ္ ျပီး ငရုတ္သီးခြဲျခမ္းဖတ္မ်ားထည့္ကာ အိုးကို မီးဖိုမွခ် ေမႊပါ။ မီးဖိုေပၚတင္ရင္းေမႊရင္ ငရုတ္ၾကမ္းဖတ္မ်ားတူးသြားတတ္ပါတယ္။

ၾကက္သြန္နီနဲ႕ ငရုတ္ဖတ္မ်ား ဆီစစ္ထားပါ။ ခုန ဖယ္ထားတဲ့ဆီက်န္မွာ ငါးကြင္းမ်ားထည့္ျပီး မီးေအးေအးနဲ႕ေၾကာ္ေပးပါ။ အထက္ ေအာက္လွန္ပါ။ ငါးမ်ားက်က္လွ်င္ ဆီစစ္ျပီး ပန္းကန္ျပားမွာထည့္ပါ။ ခုနက ၾကက္သြန္ ငရုတ္ၾကမ္းေၾကာ္ေလးမ်ားကို အေပၚမွျဖဴးေပးပါ။

ဘဲေသြးသုပ္
လုိအပ္ေသာပစၥည္းမ်ား
ဘဲေသြး ေလးတံုး၊ ၾကက္သြန္နီ ႏွစ္ဥ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ေလးျမႊာ၊ ဆီ ႏွစ္က်ပ္သား၊ ငရုတ္သီးစိမ္း/ေျခာက္ ခုႏွစ္ေတာင့္၊ နံနံပင္ အနည္းငယ္၊ ပဲငံျပာရည္ စားပြဲဇြန္း တစ္ဇြန္း၊ ငရုတ္ဆီ စားပြဲဇြန္း တစ္ဇြန္းခြဲ၊ သံပရာသီးအေသး တစ္ျခမ္း၊ ဆား၊နႏြင္း၊ဟင္းခတ္မႈန္႕ အနည္းငယ္စီ

ခ်က္ရန္ၾကာျမင့္ခ်ိန္ - ၁၀ မိနစ္
ဘဲေသြးမ်ားကို ေရအနည္းငယ္နဲ႕ ျပဳတ္ထားပါ။ ၾကက္သြန္နီကို အကြင္းမ်ားလွီးပါ။
ၾကက္သြန္ျဖဴကို ေတာက္ေတာက္စဥ္းျပီး နႏြင္းအနည္းငယ္မွ်နဲ႕ ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္ ခ်က္ထားပါ။ နံနံပင္ရိတ္ရိတ္လွီးျပီး ငရုတ္သီးစိမ္းကို ပါးပါးလွီးထားပါ။

၇-၈မိနစ္ခန္႕ ျပဳတ္ထားေသာ ဘဲေသြးမ်ားကိုဆယ္ယူျပီး ေရေအးနဲ႕ေဆးပါ။ အေနေတာ္အတံုးေလးမ်ားလွီးပါ။
ပါ၀င္ေသာပစၥည္းအားလံုးထည့္ကာ သံပရာရည္ညွစ္ျပီး ဖြဖြနယ္ပါ။ အရသာထူးေသာ ဘဲေသြးသုပ္ ဟင္းရံပြဲေလးျဖစ္ပါတယ္။

ၾကက္ရိုး Seafood တံု႕ယမ္းဟင္းရည္
လုိအပ္ေသာပစၥည္းမ်ား
ၾကက္ေျခေထာက္ရိုး ခုႏွစ္ - ရွစ္ေခ်ာင္း၊ ျပည္ၾကီးငါးအေသး ၁၀သား၊ ပုစြန္ ၁၀သား၊ မွ်စ္ခ်ဥ္ ၁၀သားခန္႕၊ ငံုးဥ ၁၀လံုး၊ပဲျပား တစ္တံုး၊ စပါးလင္ ႏွစ္ပင္၊ခ်င္း ႏွစ္လက္မခန္႕၊ တံု႕ယမ္းဟင္းအႏွစ္ထုပ္ တစ္ထုပ္၊ အုန္းႏို႕မႈန္႕ စားပြဲဇြန္းသံုးဇြန္း၊ ႏြားႏို႕ တစ္ဖန္ခြက္ခြဲ၊ ဆီ ႏွစ္က်ပ္သား၊ ၾကက္သြန္နီ တစ္ဥ၊ မုန္လာဥနီ တစ္၀က္၊ မုန္႕ညင္းထုပ္ ငါးရြက္၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ႏွစ္လံုး၊ ငရုတ္သီးစိမ္း ခုႏွစ္ - ရွစ္ေတာင့္၊ ေရွာက္ရြက္ ငါးရြက္၊ သံပရာသီး တစ္လံုး၊ ပုစြန္ငံျပာရည္ စားပြဲဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း၊ငရုတ္အေရာင္တင္မႈန္႕ အနည္းငယ္၊ ဆား၊ဟင္းခတ္မႈန္႕ အနည္းငယ္စီ။

ခ်က္ရန္ၾကာျမင့္ခ်ိန္ ၄၀ မိနစ္
ၾကက္ေျခေထာက္ရိုးမ်ားကို သန္႕စင္ျပီးလွ်င္ စပါးလင္၊ ခ်င္းတို႕ကိုထုထည့္ကာ ေရအနည္းငယ္ႏွင့္ ႏူးေအာင္ျပဳတ္ထားပါ။ ျပည္ၾကီးငါး ပုစြန္တို႕ကို သန္႕စင္ပါ။ ဆား၊ဟင္းခတ္မႈန္႕နဲ႕ နယ္ထားပါ။ ဥနီကိုပါးပါးလွီးပါ။ မုန္႕ညင္းထုပ္ကို အေနေတာ္ျဖတ္ထားပါ။

ပဲျပားကိုအေနေတာ္တံုးထားပါ။ အုန္းႏို႕မႈန္႕ကို ေရက်က္ေအးအနည္းငယ္နဲ႕ ေဖ်ာ္ထားပါ။ ငံုးဥမ်ား က်က္ေအာင္ျပဳတ္ျပီး အခြံႏႊာထားပါ။ ဆီကိုပူျပီး ၾကက္သြန္နီအဖတ္ခြာကာအေရာင္တင္မႈန္႕ထည့္ျပီး ဆီသတ္ပါ။ ဆီေသရင္ မွ်စ္ခ်ဥ္ပါးပါးလွီးကာထည့္ျပီး မွ်စ္ခ်ဥ္ႏူးေအာင္ခ်က္ ပါ။ ၾကက္ရိုးျပဳတ္ အုန္းႏို႕၊ႏြားႏို႕ တို႕ကိုေရာထည့္ပါ။ တံု႕ယမ္းအႏွစ္ထုပ္ေဖာက္ထည့္ပါ။ ပဲျပားတံုးမ်ားထည့္ပါ။

ဟင္းရည္အနည္းအမ်ားတိုင္းဆျပီး ေရလိုရင္အနည္းငယ္ ထပ္ထည့္ပါ။ ငံျပာရည္၊ဟင္းခတ္မႈန္႕တို႕ ထည့္ျပီး အရသာသင့္ေတာ္ေအာင္ ျမည္းထားပါ။ ဟင္းရည္ပြက္ပြက္ဆူရင္ ျပည္ၾကီးငါး၊ ငံုးဥ၊ မုန္လာဥနီ၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီးစိတ္၊ ငရုတ္သီးစိမ္း၊ ေရွာက္ရြက္တို႕ကိုထည့္ပါ။

အခ်ဥ္ကဲလိုရင္ သံပရာရည္ညွစ္ျပီးထည့္ႏိုင္ပါတယ္။ အိုးခ်ခါနီးမွာ မုန္႕ညင္းထုပ္ကိုထည့္ပါမယ္။ အိုးကိုခ်ျပီးမွ ပုစြန္ ေနာက္ဆံုးထည့္ကာ အဖံုးခဏပိတ္ထားလိုက္ပါ။ ခဏေနရင္ ခ်ိဳခ်ဥ္ဆိမ့္ေမႊး တံု႕ယမ္းဟင္းရည္ကို ပူပူကေလး သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါျပီ။

No comments: