တစ္ပတ္ တစ္ပတ္ ကၽြန္ေတာ္တို႕ကုမၸဏီကေၾကာ္ျငာထည့္တဲ့ ဂ်ာနယ္မွာပါတဲ့
ဟင္းခ်က္နည္းတခ်ိဳ႕ရယ္ ကၽြန္ေတာ္ ဟုိသည္လွန္ေလွာ ဖတ္မိတဲ့ ဂ်ာနယ္အခ်ိဳ႕က ဟင္းခ်က္နည္းတခ်ိဳ႕ရယ္ကို
ကၽြန္ေတာ္ အလ်ဥ္းသင့္သလို စုစည္းေဖာ္ျပေနျဖစ္တဲ့ရည္ရြယ္ခ်က္က ကိုယ့္ သူငယ္ခ်င္းေတြ
အရသာရွိရွိ ဟင္းလ်ာေတြခ်က္ျပဳတ္စားၾကတဲ့အခါအေထာက္အကူျပဳေစလိုရင္းပါ။
အခ်ိန္အတြယ္ေတြကို ၾကည့္ရမွာ ကၽြန္ေတာ္က အေနာက္တိုင္းအခ်ိန္အတြယ္ေတြကို
မသိေတာ့ မ်ားေသာအားျဖင့္ အဲ့လိုဟင္းခ်က္နည္း ေတြကို စုေဆာင္းမႈမလုပ္တတ္ပါဘူး။ ျမန္မာ့အခ်ိန္အတြယ္နည္းေလးေတြနဲ႕
နီးစပ္တဲ့ဟာေလးေတြကိုပဲကူးျဖစ္ပါတယ္။ ထားပါ…. ကၽြန္ေတာ္က အနီေရာင္အသားေတြထက္စာရင္ ငါးတို႕ၾကက္သားတို႕ပုစြန္တို႕ကိုပိုစားျဖစ္ပါတယ္။
ဒါဟာ က်န္းမာေရးအေထာက္အကူျပဳ တဲ့အေလ့အက်င့္ေကာင္းတစ္ခုလို႕ေတာ့ထင္တာပါပဲ။
(၁)
ငါးကင္ႏွင့္ ပုစြန္ငါးပိေဆာ့စ္
ပမာဏ - ၁ဦးစာ
ခ်က္ျပဳတ္ခ်ိန္ - ၂၀ မိနစ္
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
- ငါးေသတၱာငါးအၾကီး
၁ ေကာင္
- ငွက္ေပ်ာရြက္
အနည္းငယ္
- ပုစြန္ငါးပိေဆာ့စ္အႏွစ္
ပုစြန္ငါးပိေဆာ့စ္ျပဳလုပ္ပံု
ပုစြန္ငါးပိဖုတ္ႏွင့္ ငရုတ္သီးေရာေထာင္းထားသည့္အႏွစ္ ဟင္းစားဇြန္း
၁ဇြန္းစာထဲကို သံပရာရည္ ဟင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း၊သၾကား ေကာ္ဖီဇြန္း ၁ဇြန္း၊ၾကာညိဳ႕အနည္းငယ္၊ၾကက္သြန္ျဖဴ
၂ျမႊာကို ပါးပါးလႊာျပီး ပါ၀င္ပစၥည္းအားလံုးကို သမေအာင္ေရာေမႊကာ ငါးကင္ေပၚကို ေလာင္းခ်၍ျဖစ္ေစ၊
ငါးအသားကို ၄င္းေဆာ့စ္အႏွစ္ခြက္ထဲသို႕ တို႕ျပီးျဖစ္ေစ စားသံုးႏိုင္ပါတယ္။
ငါးကင္ႏွင့္
ပုစြန္ငါးပိေဆာ့စ္ ျပဳလုပ္ပံု
ငါးေသတၱာငါးကို အေၾကးခြံမာ ငါးေသတၱာငါးအမ်ိဳးအစားကို ၀ယ္ပါ။
အေၾကးမထိုးပါႏွင့္။ ဓါးျဖင့္ ဗိုက္ကိုခြဲျပီး ကလီစာမ်ားထုတ္ပစ္ပါ။ ဗိုက္ထဲသို႕ ဆားျဖင့္
ပြတ္ျပီးေရေဆးပစ္ပါ။
ငါးကို ငွက္ေပ်ာရြက္ျဖင့္ ပတ္ျပီး ကင္စက္မွာ မိနစ္ ၂၀ သို႕မဟုတ္
က်က္သည္ဟု ယူဆရသည္အထိကင္ပါ။ ၁၀မိနစ္တစ္ခါအေပၚေအာက္လွန္ေပးပါ။
က်က္ျပီဆိုလွ်င္ ပန္းကန္ထဲထည့္ျပီး ငါးအေရခြံကို အျမီးဘက္မွ
ေထာင္ျပီးခြာပစ္ပါ။ ငါးအသားေပၚမွာ ပုစြန္ငါးပိေဆာ့စ္အႏွစ္လူးျပီး ထမင္းျဖဴႏွင့္စားသံုးႏိုင္ပါတယ္။
(၂)
ငါးငွက္ေပ်ာရြက္ကင္ (Otak – Otak)
အင္ဒိုနီးရွားမွာေတာ့ အဆန္းတက်ယ္မဟုတ္ေပမယ့္ ကိုယ္တို႕ျမန္မာျပည္မွာ
လုပ္စားလို႕ရေအာင္ သူငယ္ခ်င္းတစ္ေယာက္ ရဲ႕မွတ္စုထဲက ကူးယူေ၀ငွလိုက္ပါတယ္…… အရသာရွိစြာစားေသာက္ႏိုင္ေသာ
အာရွအစားအစာတစ္ခုေပါ့ေနာ္။
ပမာဏ - ၄ ဦးစာ
ျပင္ဆင္ခ်ိန္ - ၂ နာရီ
ခ်က္ျပဳတ္ခ်ိန္ - ၃၀ မိနစ္
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
ငါးအသား ၅၀၀ ဂရမ္ (၁ေပါင္) အရိုးထုတ္ျပီးစဥ္းထားပါ။ အုန္းႏို႕
၂၅၀ မီလီလီတာ (ဖန္ခြက္၁ခြက္စာ)၊ ေရ - ၂၅၀မီလီလီတာ (ဖန္ခြက္ ၁ခြက္စာ)၊ ဆား ေကာ္ဖီဇြန္း
၁ ၁/၂ ဇြန္းစာ၊ ငါးထုပ္ရန္ ငွက္ေပ်ာရြက္ သို႕မဟုတ္ အုန္းရြက္ အနည္းငယ္။
ငါးထဲထည့္ရန္
အႏွစ္
ၾကက္သြန္နီဥေသး ၁၀ဥ၊ စပါးလင္ ၂ ပင္(ေအာက္ေျခရွိ ႏူးညံ့ေသာအပိုင္းကိုယူျပီး
ႏုတ္ႏုတ္စဥ္းထားရန္)၊ခ်င္း ၆စင္တီမီတာခန္႕၊ အုန္းသီးဆန္ေၾကာ္ ဟင္းစားဇြန္း ၂ဇြန္းခန္႕၊
ငရုတ္သီးအမွည့္အနီအေတာင့္ရွည္ ၁၂ေတာင့္ အေစ့ထုတ္ျပီး ပါးပါးလွီးထားပါ။ ပုစြန္ေျခာက္
မႈန္႕ ဟင္းစားဇြန္း ၁ဇြန္း၊ ေရ ၂၅၀မီလီလီတာ (ဖန္ခြက္ ၁ခြက္စာ)၊
ျပဳလုပ္ပံု
ငါးထဲထည့္ရမည့္ အႏွစ္မ်ားအားလံုးကို ညက္ေအာင္ေထာင္းျပီး
ႏွံ႕စပ္ေအာင္ေရာေမႊပါ။
၄င္းအႏွစ္ႏွင့္ ငါးအသားအႏွစ္မ်ား၊ အုန္းႏို႕၊ ေရွာက္ရြက္ပါးပါးလွီးထားသည္မ်ားကို
ေသခ်ာစြာေရာနယ္ပါ။
ငွက္ေပ်ာရြက္ကို ေပ်ာ့ေပ်ာင္းေစရန္ မီးအပူရွိန္ျဖင့္ အနည္းငယ္ကင္ပါ။
အုန္းရြက္ကိုလည္းသံုးႏိုင္ပါတယ္။ ငွက္ေပ်ာရြက္ကို ၃၀စင္တီမီတာခန္႕ စတုရန္းပံုျဖတ္ပါ။
ငွက္ေပ်ာရြက္ထဲကို ငါးအႏွစ္ဟင္းစားဇြန္း ၃ဇြန္းစာခန္႕ထည့္ျပီး
ခပ္ျပားျပားရွည္ရွည္ (၃စင္တီမီတာ x ၆စင္တီမီတာအရြယ္အစားခန္႕) အထုပ္ျပဳလုပ္ပါ။ အထုပ္၏ထိပ္ႏွစ္ဘက္မွာ
သြားၾကားထိုးတံျဖင့္ထိုးကာပိတ္ပါ။
ျပီးလွ်င္ အကင္စက္ထဲမွာျဖစ္ေစ၊ မီးဖို Hotplate ေပၚမွာျဖစ္ေစ
၅မိနစ္ခန္႕ကင္ပါ။
အဆာေျပစားစရာ Snack အေနႏွင့္ျဖစ္ေစ၊ထမင္းျဖဴျဖင့္ျဖစ္ေစ၊ဆင္းဒ၀စ္ခ်္ထဲမွာ
အဆာပလာအေနႏွင့္ျဖစ္ေစ စားသံုးႏိုင္ပါတယ္။
(၃)
ငါးသံပုရာေပါင္း
ကကၠတစ္ (သို႕) ဆလားဗီးယား - ၁ ေကာင္၊ စပါးလင္ - ၁ ပင္၊
ၾကက္သြန္ျဖဴ ၁၅မႊာ၊ သံပုရာသီး - ၄လံုး၊ ငရုတ္သီးစိမ္း - စိတ္ၾကိဳက္၊ နံနံပင္ - သင့္ရံု၊
ငံျပာရည္ - ဇြန္းေသး ၃ဇြန္း၊ ၾကက္သားမႈန္႕ ဇြန္းေသး ၂ဇြန္း၊
ျပဳလုပ္နည္း
ပထမဆံုး ငါးကို အေၾကးထိုး၊ ဗိုက္ခြဲအူထုတ္သန္႕စင္ျပီး ၾကက္သားမႈန္႕နဲ႕
နယ္ထားပါတယ္။ အိုးတစ္လံုးထဲမွာ ေရေႏြးဆူေအာင္တည္ျပီး စပါးလင္ကို ဓားျပားရိုက္ထည့္ကာ
ငါးကိုပါ ထည့္ျပဳတ္လိုက္ပါတယ္။
ငါးျပဳတ္ေနစဥ္မွာ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ငရုတ္သီးစိမ္း၊ နံနံပင္တို႕ကို
ႏုပ္ႏုပ္စင္း (သို႕) ၾကိတ္ေခ်ျပီး ငံျပာရည္၊ သၾကား၊ဆား၊သံပရာရည္တို႕နဲ႕ ေဆာ့စ္ေဖ်ာ္လိုက္ပါတယ္။
ငါးက်က္တဲ့အခါ ပန္းကန္တစ္ခ်ပ္မွာ ဆယ္ယူျပီး အေပၚယံက ေဆာ့စ္ဆမ္းကာ
ငါးသံပရာေပါင္းဟင္းပြဲကို ျပင္ဆင္ႏိုင္ပါျပီ။
(ဒီဟင္းပြဲကိုျပင္ဆင္ထားတာကို ၾကည့္လိုက္တာ ခပ္လွလွ ပန္းကပ္ခပ္ပက္ပက္မွာ
ငါးကိုထည့္ ငါးပတ္လည္မွာ သခြားသီးခပ္ပါးပါး လွီးထားတာေလးေတြကိုရံ၊ ငါးေပၚကိုေတာ့ ေဆာ့စ္ကိုပံု၊
နံနံပင္ခက္အခ်ိဳ႕ကိုအလွဆင္ေပါ့ေနာ္။)
No comments:
Post a Comment