Sunday, February 24, 2013

ငါးက်ည္းေျခာက္ ငါးပိခ်က္၊ ၾကက္သားသုပ္၊ ဘူးညြန္႕ေၾကာ္ခ်က္


 ငါးက်ည္းေျခာက္ ငါးပိခ်က္၊ ၾကက္သားသုပ္၊ ဘူးညြန္႕ေၾကာ္ခ်က္ သို႕ ဘူးညြန္႕ဟင္းခ်ိဳ(ပုစြန္ေျခာက္)
ရံုပတီသီး၊ မုန္လာဥ၊ ခရမ္းသီး၊ မုန္လာခ်ဥ္ တို႕စရာ

အိမ္ကအေဖကေလ ငါ့သား မင္းရန္ကုန္ကျပန္လာရင္ ငါးက်ည္းေျခာက္၀ယ္လာခဲ့ အမ်ိဳးမ်ိဳးခ်က္စားလို႕ရတယ္ဆိုတာၾကီး ပဲဗ်။ တျခားမုန္႕ေတြဘာေတြမမွာဘူးရယ္။ မဆီမဆိုင္ေျပာတာေတာ့မဟုတ္ပါဘူးဗ်ာ ဒီတစ္ပတ္ ငါးက်ည္းေျခာက္ငါးပိခ်က္ေလး ခ်က္စား လို႕သတိတရေျပာမိျခင္းပါ။

ငါးက်ည္းေျခာက္ငါးပိခ်က္ေလးရယ္ ၾကက္သားကိုဆီမပါဘဲသုပ္မယ္ ျပီးေတာ့ ဘူးညြန္႕ေၾကာ္ခ်က္ေလးကိုခ်က္မယ္ေနာ္။ ျပီးေတာ့ ရံုးပတီသီး မုန္လာဥ ခရမ္းသီးတို႕ကို ေရေႏြးနဲ႕အေနေတာ္ေဖ်ာကာ မုန္လာခ်ဥ္ကိုေတာ့ ပန္းကန္ေလးနဲ႕ထည့္ျပီး အတို႕အျမွဳပ္အစံု အလင္အျဖစ္ ဖန္တီးလိုက္မယ္ ထမင္းျမိန္ေစေရာေပါ့။

တစ္ခုေတာ့ထပ္ေျပာရဦးမယ္ ကၽြန္ေတာ္က အသီးအရြက္ေတြ မေၾကာ္မခ်က္ခင္ Good maid ကထုတ္တဲ့ အသီးအႏွံ႕ေဆးတဲ့ အရည္ေလးနဲ႕ ေသခ်ာေဆးျပီးမွ ေရနဲ႕ဖြားဖြားပါေအာင္ျပန္ေဆးလိုက္ေသးတာ။ ပစၥည္းေၾကျငာေပးတာေတာ့ဟုတ္ဘူး ဟိုတေလာက ဂ်ာနယ္မွာဖတ္လိုက္ရပါတယ္ မိသားစုတစ္စုလား အလုပ္သမားတစ္စုလားမသိ ပိုးသတ္ေဆးအၾကြင္းအက်န္ေတြ မကင္းေသးတဲ့ အသီးအရြက္ေတြကို ေၾကာ္ေလွာ္ခ်က္ျပဳတ္စားလိုက္တာ အစာအဆိပ္သင့္ျပီး ဒုကၡေရာက္ကုန္ၾကသတဲ့။ ဒါေၾကာင့္ သတိတရ ထည့္ေျပာလိုက္ျခင္းပါေနာ္။

ငါးက်ည္းေျခာက္ငါးပိခ်က္
ပါ၀င္သည့္ပစၥည္းမ်ား

ငါးက်ည္းေျခာက္၊ ၂ ၁/၂ က်ပ္သား၊ ငရုတ္သီးေျခာက္ ၂ ၁/၂ က်ပ္သား၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၄ဥ၊ ၾကက္သြန္နီ ၄ ဥ၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ၅၀က်ပ္သား၊ စိမ္းစားငါးပိ ဆီးျဖဴသီး ၂လံုးခန္႕၊ ငံျပာရည္ ၂ဇြန္း၊ ဆား အေနေတာ္၊ ဟင္းခတ္မႈန္႕ အေနေတာ္၊ နံနံပင္ အေနေတာ္၊ ငရုတ္သီးစိမ္း ၁၅ေတာင့္ခန္႕၊ ဆီ ၂က်ပ္သား၊

ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္နည္း
ပထမဦးစြာ ငါးက်ည္းေျခာက္ကို ေရစိမ္ပါ။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို အေစ့ထုတ္ျပီး ပါးပါးလွီးပါ။ ငရုတ္သီးေျခာက္ကို မညက္တညက္ေထာင္းပါ။

ၾကက္သြန္နီ ၁ဥကို ရွစ္စိတ္ခန္႕ စိတ္ပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴ မညက္တညက္ေထာင္းပါ။ 

ၾကက္သြန္ျဖဴနီ ဆီသတ္ပါ။ ငရုတ္သီးေျခာက္ ေထာင္းထည့္ပါ။ ငရုတ္သီးစိမ္းညွပ္ထည့္ျပီး ခရမ္းခ်ဥ္သီး ဆီျပန္လာလွ်င္ ေရစိမ္ထားေသာ ငါးက်ည္းေျခာက္ကို အေနေတာ္ အရြယ္ေလးမ်ား ႏႊင္ထည့္ပါ။
ငံျပာရည္နည္းနည္းထည့္ပါ။ လိုအပ္လွ်င္ ဆား၊ဟင္းခတ္မႈန္႕ ထည့္ပါ။

နံနံပင္ထည့္ပါ။

အေပါ့အငံျမည္းပါ။ ေရစပ္စပ္ထည့္ျပီး ဆီျပန္လာလွ်င္ ခ်လိုက္ပါ။
အသင့္စားသံုးႏိုင္ပါျပီ။

ၾကက္သားသုပ္ (ဆီမပါ)
ပါ၀င္သည့္ပစၥည္းမ်ား

ၾကက္သား (စီပီ) ၂၅က်ပ္သား၊ ၾကက္သြန္နီ(ဥၾကီး) ၁၀က်ပ္သား၊ နံနံပင္ ၁၀ပင္၊ ငရုတ္သီးစိမ္း ၁၅ေတာင့္၊ ဟင္းခတ္မႈန္႕၊ဆား လိုသေလာက္၊ သံပရာသီး ၁ လံုး

ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္နည္း
CP ၾကက္ ၂၀က်ပ္သား ေရစင္ေအာင္ေဆးျပီး ဆားဟင္းခတ္မႈန္႕ထည့္၊ ေရနည္းနည္းထည့္ျပီး အဖံုးဖံုးကာ ေရခန္းေအာင္ျပဳတ္ပါ။
အက်က္ညီေအာင္ ျပန္လွန္ေပးပါ။

ၾကက္သားျပဳတ္ထားစဥ္ ၾကက္သြန္နီ ပါးပါးလွီးထားပါ။

ငရုတ္သီးစိမ္းကို ပါးပါးညွပ္ထားပါ။

ၾကက္သားက်က္လွ်င္ အေအးခံျပီး အမႊာေလးမ်ားျဖစ္ေအာင္ ႏႊာလိုက္ပါ။

ထမင္းပြဲျပင္ကာနီးမွ ငရုတ္သီးစိမ္း၊ ၾကက္သြန္၊ ဟင္းခတ္မႈန္႕၊ ဆား၊ နံနံပင္ တစ္၀က္ထည့္ျပီး ေရာနယ္ပါ။
သံပရာရည္ ညွစ္ထည့္ႇ၍နယ္ျပီး ဟင္းကို ပန္းကန္ထဲကို ထည့္ျပီးမွ က်န္ေနသည့္ နံနံပင္ကို လွေအာင္ျဖဴးလိုက္ပါ။

ဘူးညြန္႕ဟင္းခ်ိဳ
ပါ၀င္သည့္ပစၥည္းမ်ား

ဘူးညြန္႕ လတ္လတ္ထြားထြား ၆ ညြန္႕ခန္႕၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၂ဥ၊ စိမ္းစားငါးပိ(ရခိုင္) ဆီးျဖဴသီးခန္႕၊ ပုစြန္ေျခာက္ ၁၅ေကာင္ (သို႕) ၾကက္သား(ရိုး) ၅က်ပ္သား၊ နံနံပင္ ၂ ပင္၊ ဆူးပုပ္ညြန္႕ ၃ညြန္႕

ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္နည္း
ပုစြန္ေျခာက္ကို ညက္ေအာင္ ေထာင္းပါ။ ပုစြန္ေျခာက္မႈန္႕ကို ေရႏို႕ဆီ ၃လံုးခန္႕ထည့္ျပီး ေရဆူအိုးတည္ပါ။
ငါးပိထည့္ပါ။

ဘူးညြန္႕ကို အရိုးအရြက္သီးျခားဆီ ႏႊင္ျပီး ေရေဆးထားပါ။

ဟင္းရည္အိုး က်ိဳက္က်ိဳက္ဆူလာလွ်င္ ဆား၊ဟင္းခတ္မႈန္႕ ထည့္ပါ။ ျပီးလွ်င္ ဘူးရိုးကို အရင္ထည့္ပါ။ ဘူးရိုးႏူးခ်ိန္တြင္ ဘူးရြက္ထည့္ပါ။

အဖံုးခဏ အုပ္ထားပါ။ ၃ မိနစ္ခန္႕ရွိလွ်င္ အဖံုးဖြင့္လိုက္ပါ။ အေပါ့အငန္ျမည္းပါ။

အေပါ့အငန္ေတာ္လွ်င္ ဆူးပုပ္ရြက္ႏွင့္ နံနံပင္ခပ္ပါ။ မညက္တညက္ေထာင္းထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴထည့္ပါ။ ငရုတ္သီး ဆားေထာင္းႏွင့္ လိုက္ဖက္ပါသည္။

No comments: