Thursday, February 14, 2013

ၾကက္သားကတ္တလိတ္၊ ၀က္လက္မွ်စ္ခ်ဥ္၊ ၾကံမဆိုင္ ဟင္းရည္နဲ႕ မႈိကန္စြန္းေၾကာ္


ဆရာမ လမင္းမိုမိုက ဒီတစ္ခါ မိသားစုေတြ၀န္း၀န္း၀ိုင္း၀ိုင္းစားလို႕ရမယ့္ ဟင္းအတြဲအစပ္ကိုခ်က္ျပဳတ္ေပးလိုက္ပါတယ္။ ၾကက္သား ကတ္တလိတ္ေၾကာ္၊ ၀က္လက္မွ်စ္ခ်ဥ္ ၾကံမဆိုင္ဟင္းရည္ေလးနဲ႕အတူ မိႈကန္စြန္းကိုလည္းေၾကာ္ေပးထား ပါတယ္။

အာလူးကတ္တလိတ္ေၾကာ္သလို ေၾကာ္ထားတဲ့ ၾကက္သားကတ္တလိတ္၊ သိပ္မအီတဲ့ ၀က္လက္မွ်စ္ခ်ဥ္ၾကံမဆိုင္ ဟင္းရည္ရယ္ အသီးအရြက္မပါမျဖစ္ဆိုေတာ့ မႈိကန္စြန္းေၾကာ္ေလးရယ္ ေကာင္းမွေကာင္း….ထမင္းပူပူေလးနဲ႕သာ အပီဆြဲလိုက္ၾကေတာ့ သူငယ္ခ်င္းတို႕ေရ။

ၾကက္သားကတ္တလိတ္
လိုအပ္ေသာပစၥည္းမ်ား

ၾကက္ရင္ပံု အသားခ်ည္း ၂၅က်ပ္သားခန္႕၊ ဆီ ၂၀က်ပ္သား၊ ၾကက္သြန္နီ သံုးဥ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ငါးျမႊာ၊ ၾကက္သြန္ျမိတ္ ႏွစ္ပင္၊ ခ်င္း ႏွစ္လက္မ တစ္တံုး၊ ၾကက္ဥ တစ္လံုး၊ ပဲငံျပာရည္ စားပြဲတင္ ႏွစ္ဇြန္း၊ ခရုဆီ စားပြဲတင္ဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း၊ ၾကက္သားမႈန္႕ စားပြဲတင္ တစ္ဇြန္း၊ ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႕ စားပြဲတင္ တစ္ဇြန္း၊ ေျပာင္းေကာ္မႈန္႕ အနည္းငယ္၊ ေပါင္မုန္႕ေျခာက္မႈန္႕ အနည္းငယ္၊ ဆား အသင့္အတင့္။

ခ်က္ရန္ၾကာျမင့္ခ်ိန္ - ၂၅ မိနစ္

-       ၾကက္ရင္ပံုသားကို စက္ၾကိတ္ျပီးသားေတြ စီးတီးမတ္မ်ားမွာ ဘူးေလးေတြနဲ႕ ရႏိုင္ပါတယ္။ စက္ၾကိတ္ျပီးသားေလးေတြ သံုးႏိုင္ရင္ ပိုအဆင္ေျပျပီး မရႏိုင္ရင္ေတာ့ ရင္ပံုသားႏုႏုကို ေၾကမြႏူးညံ့တဲ့အထိ ဓားနဲ႕ေတာက္ေတာက္စဥ္းပါ။

-       ၾကက္သြန္ျမိတ္ကို ရိတ္ရိတ္လွီးပါ။ အားလံုးေရာေႏွာျပီး ပဲငံျပာရည္၊ ခရုဆီ၊ ၾကက္သားမႈန္႕၊ ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႕၊ ဆားတို႕နဲ႕ ေရာေႏွာပါ။

-       ခ်င္းကို ညက္ညက္ေထာင္း အရည္ညွစ္ထည့္ျပီး ႏွံ႕ေအာင္နယ္ေပးပါ။ နယ္ျပီး ၾကက္သားကို မိနစ္ ၂၀ခန္႕ ေရခဲေသတၱာမွ ထည့္ႏွပ္ထားပါ။

-       အဲဒီေနာက္ ၾကက္သားကို ေျပာင္းေကာ္မႈန္႕ေလးနဲ႕ ဆုပ္ကာ အေနေတာ္အရြယ္လံုးပါ။ သိပ္လံုးလြန္း ေဖာင္းလြန္းရင္ အတြင္းသားမက်က္မွာစိုးရတဲ့အတြက္ ခံုညင္းျပားမ်ားသဏၭၭာန္လံုးတာ အဆင္ေျပပါတယ္။

-       မလံုးမျပား ၾကက္သားေလးေတြကို ၾကက္ဥေခါက္ရည္မွာႏွစ္ျပီး ေပါင္မုန္႕ေျခာက္မႈန္႕ကပ္ပါ။ မီးေအးေအးမွာ အခ်ိန္ယူျပီး ေၾကာ္ပါ။ ၾကက္သားကတ္တလိတ္ဟာ ေအးသြားရင္ စားလို႕ေကာင္းမွာ မဟုတ္တဲ့အတြက္ အိုးက ဆယ္ျပီးျပီးခ်င္း ပူပူကေလး သံုးေဆာင္ပါ။

၀က္လက္မွ်စ္ခ်ဥ္ဟင္းရည္
လိုအပ္ေသာပစၥည္းမ်ား
၀က္လက္အေနေတာ္ တစ္ေခ်ာင္း၊ မွ်စ္ခ်ဥ္ ၁၅က်ပ္သားခန္႕၊ ၾကံမဆိုင္ ၁၀သား၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ သံုးမႊာ၊ ခ်င္း ၂လက္မ တစ္တံုး၊ ငရုတ္သီးစိမ္း ၁၀ေတာင့္၊ သၾကား စားပြဲဇြန္း တစ္ဇြန္းေမာက္ေမာက္၊ ပဲငံျပာရည္ အပ်စ္/အက်ဲ အနည္းငယ္စီ၊ ဆား၊ဟင္းခ်ိဳမႈန္႕ အနည္းငယ္စီ။

ခ်က္ရန္ၾကာျမင့္ခ်ိန္ - မိနစ္ ၅၀

-       ၀က္လက္တစ္ေခ်ာင္းကို ဆိုင္မွာပဲ အကြင္းကေလးေတြ တံုးခဲ့ဖို႕လိုပါတယ္။ အေမႊးအမွ်င္ ကင္းစင္ေအာင္ သန္႕စင္ျပီးရင္ ေရစစ္ျပီး သၾကားနဲ႕နယ္ရပါမယ္။

-       ဒယ္အိုးကို အေငြ႕ထြက္ေအာင္ ၾကိဳတင္အပူေပးထားျပီး ၀က္လက္မ်ားထည့္ေလွာ္လိုက္ပါ။ ေလွာ္ေနရင္းက ၀က္လက္မ်ား  နီညိဳေရာင္သန္းလာပါမယ္။ နီညိဳေရာင္သန္းကာ အနားကၽြမ္းျပီး ေမႊးပ်ံ႕တဲ့ရနံ႕ထြက္လာမွ ေပါင္းအိုးထဲေျပာင္းထည့္လိုက္ပါ။
-       မွ်စ္ခ်ဥ္ကို ပါးပါးလွီးပါ။ ၾကံမဆိုင္ကို အေနေတာ္လွီးျဖတ္ပါ။ ဂ်င္းကို ပါးပါးလွီးပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴကိုထုပါ။ ငရုတ္သီးစိမ္း အပါအ၀င္ ဆား၊ဟင္းခ်ိဳမႈန္႕နဲ႕ ပဲငံျပာရည္ အပ်စ္အက်ဲအားလံုးေရာကာ ေပါင္းအိုးထဲထည့္ပါ။။

-       ေရကို အသားတံုးအထက္ လက္ႏွစ္လံုးခန္႕ ထည့္ျပီး နာရီ၀က္ မိနစ္ ၄၀ခန္႕ ေပါင္းအိုးႏွင့္ ေပါင္းခ်က္ပါ။ ေရခန္း အသားႏူးလွ်င္ အိုးကိုခ်ကာ ေရကိုမိမိႏွစ္သက္သေလာက္ ထပ္ထည့္ပါ။ အေပါ့အငံျမည္း၍ ဆူေအာင္ျပန္တည္ပါ။ ေရဆူလွ်င္ ခ်လို႕ရပါျပီ။ အရသာရွိလွတဲ့ ဟင္းရည္တစ္ခြက္ျဖစ္ပါတယ္။ 

မႈိကန္စြန္းေၾကာ္
လိုအပ္ေသာပစၥည္းမ်ား
ကန္စြန္းရြက္ တစ္စည္း၊ မႈိ ၁၅က်ပ္သားခန္႕၊ ဆီ ႏွစ္က်ပ္ခြဲသား၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ သံုးမႊာ၊ ဆား၊ဟင္းခ်ိဳမႈန္႕ အနည္းငယ္စီ။

ၾကာျမင့္ခ်ိန္ - ၅ မိနစ္

ကန္စြန္းရြက္ကို ဆိတ္ျပီး အရိုးအရြက္ ခြဲျခားပါ။ မႈိကိုသန္႕စင္ပါ။ ဆီကို အပူေပးျပီး ၾကက္သြန္ျဖဴထုကာ ဆီသတ္ပါ။ ကန္စြန္းရိုးႏွင့္မႈိကို ဦးစြာအတူထည့္ေၾကာ္ပါ။

ဆား၊ဟင္းခ်ိဳမႈန္႕ သင့္ေတာ္ရံုထည့္ပါ။ လိုအပ္လွ်င္ ေရေလးအနည္းငယ္ေတာက္၍ ေၾကာ္ပါ။ မႈိႏူးလွ်င္ ကန္စြန္းရြက္မ်ားထည့္ပါ။ ကန္စြန္းရြက္ႏြမ္းလွ်င္ စိမ္းေရာင္မေပ်ာက္မီခ်ပါ။

No comments: