Friday, October 5, 2012

ငါးဖယ္အာလူးဆီျပန္၊ ၾကက္ဟင္းခါးသီးေၾကာ္၊ ၾကက္ေျခေထာက္ဟင္းရည္ခ်ဥ္စပ္


ဒီလအတြက္ ဆရာမလမင္းမိုမိုက ကြၽန္ေတာ္တို႕စားေနၾက ျမင္ေနၾက ငါးဖယ္ကို အာလူး၊ အုန္းႏို႕တို႕နဲ႕ဆီျပန္ေလးခ်က္တယ္၊ ၾကက္ဟင္းခါးသီးကို ပုစြန္ေျခာက္ေလးနဲ႕ေၾကာ္ကာ ၾကက္ေျခေထာက္ကို ခ်ဥ္စပ္ဟင္းရည္ေလးအျဖစ္ တြဲဖက္ခ်က္ျပဳတ္ေပးထားတာဗ်။

အရသာ အစံုရျပီး ထမင္းျမိန္ေစမယ့္ ဟင္းလ်ာအတြဲအဖက္ေတြပါပဲ။ ခ်က္စားၾကည့္ၾကပါဦးဗ်။

ငါးဖယ္အာလူးဆီျပန္
လုိအပ္ေသာပစၥည္းမ်ား
ငါးဖယ္ ၂၀သား၊ အာလူးအလတ္ ေလးလံုး၊ အုန္းႏို႕ရည္ အနည္းငယ္၊ ပုစြန္ငံျပာရည္ အနည္းငယ္၊ ဆီ ၁၀သား၊ ၾကက္သြန္နီ ႏွစ္ဥ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ငါးျမႊာ၊ ငရုတ္ပြေျခာက္ သံုးေတာင့္၊ ခ်င္း တစ္လက္မခန္႕၊ ၾကက္သြန္ျမိတ္ ႏွစ္ပင္ခန္႕၊ ငရုတ္သီးစိမ္းအနီ ႏွစ္-သံုးေတာင့္၊ ဆား နႏြင္း ဟင္းခတ္မႈန္႕ အနည္းငယ္စီ။

ခ်က္ရန္ ၾကာျမင့္ခ်ိန္ - ၂၅ မိနစ္
- ခ်င္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ညက္ညက္ေလးေထာင္းျပီး ငါးဖယ္နဲ႕ေရာေထာင္းပါ။
- နႏြင္းမႈန္႕၊ ဆား အနည္းငယ္ကိုပါ ေရာေထာင္းပါ။
- ငါးဖယ္ေစးလာရင္ ငါးဆုပ္ေတြလံုးပါ။ လံုးတဲ့အခါ သိပ္မျပားလြန္း၊ သိပ္မလံုးလြန္းပါနဲ႕။ တညင္းသီးပုံသဏၭာန္ အလယ္ေဖာင္းေဖာင္း ေလးလံုးတာ အသင့္ေတာ္ဆံုးပါ။
- ငါးဖယ္ဆုပ္ေတြကို ဆီနည္းနည္းနဲ႕ အေပၚယံတင္းေအာင္ ဆီပူလွိမ့္လိုက္ပါ။
- အာလူးေတြကို အေနေတာ္အရြယ္ စိတ္ထားပါ။ ၾကက္သြန္နီနဲ႕ ငရုတ္ပြကို ေထာင္းထားပါ။
- ဆီကိုအပူေပးျပီး ၾကက္သြန္၊ ငရုတ္သီးအႏွစ္ကို ခပ္ၾကာၾကာဆီသတ္ပါ။ ဆီေသရင္ အာလူးနဲ႕ ငါးဖယ္ကို အတူထည့္ပါ။ ဟင္းခတ္မႈန္႕ နဲ႕ ငံျပာရည္ ထည့္ပါ။ ေမႊျပီး လံုးေပးပါ။
- ခဏအၾကာမွာ အုန္းႏို႕ရည္ကို ေရာပါ။ အုန္းႏို႕ရည္ပ်စ္လာတဲ့အထိ ခ်က္ျပီးမွ အာလူးႏူးေအာင္မွန္းျပီး ေရထည့္ပါ။
- အာလူးႏူးရင္ ငါးဖယ္လည္းက်က္ပါျပီ။
- ၾကက္သြန္ျမိတ္နဲ႕ ငရုတ္သီးစိမ္းလွီးထည့္ျပီး မီးဖိုမွ ခ်ႏိုင္ပါျပီ။

ၾကက္ဟင္းခါးသီး ပုစြန္ေျခာက္ေၾကာ္
လိုအပ္ေသာပစၥည္းမ်ား
ၾကက္ဟင္းခါးသီးအၾကီး တစ္လံုး၊ ပုစြန္ေျခာက္မႈန္႕ စားပြဲဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း၊ ဆီ သံုးက်ပ္သားခန္႕၊ ၾကက္သြန္နီ ႏွစ္ဥ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ႏွစ္ျမႊာ၊ ဆား နႏြင္း ဟင္းခတ္မႈန္႕ အနည္းငယ္စီ။

ခ်က္ရန္ၾကာျမင့္ခ်ိန္ - ၁၅မိနစ္

- ၾကက္ဟင္းခါးသီးကို မိမိၾကိဳက္ႏွစ္သက္ရာ ပံုစံလွီးပါ။ ပါးပါးလွီးရင္ ခ်က္ခ်ိန္ျမန္ပါတယ္။
- ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီတို႕ကို ေတာက္ေတာက္စဥ္းထားပါ။
- ၾကက္ဟင္းခါးသီး၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ပုစြန္ေျခာက္မႈန္႕၊ ဆီ၊ ဆား၊ နနြင္းမႈန္႕၊ ဟင္းခတ္မႈန္႕ အားလံုးကို ခ်က္မယ့္အိုးမွာ ေရာျပီးနယ္ပါ။
- အရသာစိမ့္၀င္ကာ ၾကက္ဟင္းခါးသီး ႏြမ္းတဲ့အထိနယ္ျပီး မီးဖိုမွာတင္၍ လံုးခ်က္ပါ။ ဆီျပန္တဲ့အေနအထားေရာက္တဲ့အထိ ခပ္ၾကာ ၾကာေမႊေပးပါ။
- အဲဒီေနာက္ ၾကက္ဟင္းခါးသီးႏူးတဲ့အထိ ေရကို နည္းနည္းခ်င္းပဲ ထည့္ေပးပါ။
- ၾကက္ဟင္းခါးသီးႏူုးျပီး ဆီျပန္ရင္ အိုးခ်ႏိုင္ပါျပီ။

ၾကက္ေျခေထာက္ဟင္းရည္ခ်ဥ္စပ္
လိုအပ္ေသာပစၥည္းမ်ား
ၾကက္ေျခေထာက္ရိုး ေျခာက္ခုခန္႕၊ ခ်ဥ္ေစာ္ကားသီးေျခာက္ ႏွစ္-သံုးဖတ္ခန္႕၊ ၾကက္သြန္နီဥ တစ္ဥ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ သံုးမႊာ၊ ခ်င္း လက္တစ္ဆစ္ခန္႕၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ႏွစ္လံုး၊ ငရုတ္သီးစိမ္း ငါး-ေျခာက္ေတာင့္၊ နံနံပင္ - အနည္းငယ္၊ ပုစြန္ငံျပာရည္ အနည္းငယ္၊ ဟင္းခတ္မႈန္႕ အနည္းငယ္။

ခ်က္ရန္ၾကာခ်ိန္ - ၂၅ မိနစ္

- ၾကက္ေျခေထာက္ရိုးေတြကို အေရခြံခြာ သန္႕စင္ပါ။ ၾကက္သြန္နီကို အဖတ္ေတြ ခြာပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴကိုဓားျပားရိုက္ပါ။ ခ်င္းကို ပါးပါး လွီးပါ။ အားလံုးေရာျပီး ေရအနည္းငယ္နဲ႕ ဟင္းရည္ျပဳတ္ပါ။
- ငါးမိနစ္ခန္႕ ျပဳတ္ျပီးရင္ ခ်ဥ္ေစာ္ကားသီးေျခာက္ေတြကို ခ်ိဳးဖဲ့ျပီး ဟင္းရည္ထဲထည့္ကာ ဆက္ျပဳတ္ပါ။ ၾကာၾကာျပဳတ္ေလ၊ ၾကက္အခ်ိဳ ရည္ အရသာပိုေလျဖစ္ပါတယ္။ ၾကက္ေျခေထာက္ေတြ ႏူးေလာက္ရင္ ဟင္းရည္ ပန္းကန္ ႏွစ္လံုးစာေလာက္ ေရကို ခ်ိန္ဆထည့္ပါ။
- ဟင္းရည္ဆူပြက္လာရင္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကိုစိတ္ျပီး ငရုတ္သီးစိမ္းကို ထုကာထည့္ပါ။ ငံျပာရည္၊ ဟင္းခတ္မႈန္႕ထည့္ျပီး အေပါ့အငန္ျမည္းပါ။
- ခ်ဥ္ခ်ဥ္စပ္စပ္အရသာ စိတ္တိုင္းက်ရင္ နံနံပင္ေလးအုပ္ျပီး အိုးခ်ပါ။ ပူပူေလးသံုးေဆာင္ပါ။

Ref: The Chic Magazine – October 2012

No comments: