ကၽြန္ေတာ္တို႕ မႏၱေလးမွာေလ ေန႕ခင္းပိုင္းဆိုရင္ စစ္ကိုင္းဘက္က
ႏို႕ႏွင့္ႏို႕ထြက္မုန္႕ေတြ ျမန္မာမႈမုန္႕ေလးေတြကို ေခါင္းရြက္ဗန္းနဲ႕ လာေရာင္းတဲ့ ေစ်းသည္ေလးေတြရွိပါတယ္။
ဆန္မုန္႕၊ မုန္႕ဦးေႏွာက္၊ မုန္႕ဖက္ထုပ္၊ထန္းသီးမုန္႕၊ေကာက္လႈိင္းၾကည္မုန္႕၊ မုန္႕လိပ္ျပာ
စတဲ့မုန္႕ေလးေတြပါတာေပါ့ေနာ္။ ကၽြန္ေတာ္ကေတာ့ ကေလးေတြအတြက္ပဲဆိုဆို ႏို႕ထမင္းပ်စ္ပ်စ္ကို
ထန္းလ်က္ရည္နဲ႕စားရတာ အၾကိဳက္ဆံုးပါပဲ။
အခု သူငယ္ခ်င္းတို႕လည္းအလြယ္တကူလုပ္စားလို႕ရမယ္ သိပ္လည္းလက္မ၀င္တဲ့
ေကာက္ညွင္းထုပ္နဲ႕ မုန္႕ဦးေႏွာက္ မုန္႕ႏွစ္မ်ိဳး လုပ္စားတဲ့နည္းေလးေတြကိုေ၀မွ်လိုက္ပါတယ္။
ေကာက္ညွင္းထုပ္
ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား
ေကာက္ညွင္းဆန္ - ႏို႕ဆီဘူး ႏွစ္ဘူး
ငွက္ေပ်ာသီး - တစ္ဖီး
အုန္းသီး - တစ္လံုး
ငွက္ေပ်ာဖက္ႏွင့္ ၾကိဳး
ေကာက္ညွင္းထုပ္လုပ္နည္း
- ေကာက္ညွင္းကို
ႏွစ္နာရီခန္႕ ေရစိမ္ျပီးေနာက္ ေရကို သြန္လိုက္ပါ။ (ေရကို ကုန္ေအာင္မသြန္ပါႏွင့္)
- ငွက္ေပ်ာသီးမ်ားကို
ထက္ျခမ္းျခမ္း၍ထား။
- ငွက္ေပ်ာဖက္ကို
ေနလွန္း၍ ေရေဆးထားပါ။
-
ငွက္ေပ်ာဖက္ေပၚတြင္
ေကာက္ညွင္းကို စတီးဟင္းခတ္ဇြန္းႏွင့္ ေမာက္ေမာက္ႏွစ္ဇြန္း ျဖန္႕ထည့္၍ အေပၚတြင္ ငွက္ေပ်ာသီး
အျခမ္းတင္ျပီး ထုပ္ပါ။ ၄င္းနည္းအတိုင္း အထုပ္ႏွစ္ထုပ္ရလွ်င္ ႏွစ္ထုပ္ကို ပူး၍ ႏွီးျဖင့္သံုးခ်က္ခန္႕
တင္းတင္းခ်ည္ပါ။ဤကဲ့သို႕ အထုပ္မ်ားရသေလာက္ ထုပ္ပါ။
-
ေကာက္ညွင္းထုပ္ျမွဳပ္ျပီး
အေပၚတြင္ ငါးလက္မခန္႕တက္ေအာင္ေရထည့္ျပီး မီးဖိုေပၚတြင္ သံုးနာရီခန္႕ၾကာေအာင္ျပဳတ္ပါ။
အခ်ိန္ေစ့လွ်င္ ႏူးနပ္ေသာေကာက္ညွင္းထုပ္မ်ားကိုအိုးမွထည့္၍ ဖက္မွေျဖျပီးလွ်င္ အုန္းသီးျဖဴး၍
စားသံုးႏိုင္ပါသည္။
မုန္႕ဦးေႏွာက္
ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား
ဆန္ - ႏို႕ဆီဘူး
ေလးဘူး
အုန္းသီး - တစ္လံုး
ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္
သၾကား - ၃၀ က်ပ္သား
မုန္႕လုပ္နည္း
- ဆန္ကို
တစ္ညေရစိမ္ျပီးၾကိတ္ပါ။ အိတ္ျဖင့္ထည့္၍ အေလးတစ္ခုခုျဖင့္ဖိထားျပီး ေရစစ္ပါ။
- အုန္းသီးကိုျခစ္၍
အုန္းႏို႕ညွစ္ထားပါ။
- ဆား၊
အုန္းႏို႕ရည္ႏွင့္ မုန္႕ႏွစ္ေရာ၍ေဖ်ာ္ပါ။
- မီးဖိုေပၚတြင္တင္၍
က်ိဳပါ။ က်ိဳေနစဥ္ ေမႊေပးပါ။
- မုန္႕က်က္လွ်င္
အဆင့္သင့္ျပင္ထားေသာ ဗန္းထဲသို႕ေလာင္းထည့္ျပီး အေအးခံထားပါ။
- ေအးလွ်င္
အတံုးတံုး၍ သၾကားျဖဴးျပီး သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါသည္။
စာၾကြင္း
။ ။ အေဒၚအပ်ိဳၾကီးရဲ႕ မွတ္စုစာအုပ္ထဲမွကူးယူေဖာ္ျပသည္။
No comments:
Post a Comment