ဆွေမျိုးမေ့သွားစေမယ့် ကြက်သားဆာတေး
အားလုံးပဲ မင်္ဂလာပါ။ ဒီတစ်ခါမှာတော့ ထမင်းနဲ့ တွဲဖက်စားရင်လည်း လိုက်ဖက်မှုရှိသလို သူ့ချည်းပဲ စားမယ်ဆိုရင်လည်း အရသာရှိတဲ့ ကြက်သားဆာတေး ပြုလုပ်နည်းကို ဝေမျှပေးချင်ပါတယ်။
ပါဝင်ပစ္စည်းများ
ကြက်ပေါင် ၆၈၀ (ဂမ် (အရိုးနှင့် အရေခွံတို့ကို ဖယ်ပြီး အတုံးငယ် တုံးထားပါ)
အုန်းနို့ ၆၀ မီလီလီတာ
ငါးငံပြာရည် လက်ဖက်ရည်ဇွန်း ၂ ဇွန်း
ပဲငံပြာရည် လက်ဖက်ရည်ဇွန်း ၂ ဇွန်း
ငရုတ်သီးအနှစ် လက်ဖက်ရည်ဇွန်း ၂ ဇွန်း
သကြား လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တစ်ဝက်
သံပုယိုရည် စားပွဲတင်ဇွန်း ၁ ဇွန်း
ဆီ စားပွဲတင်ဇွန်း ၂ ဇွန်း
ပြုလုပ်နည်း အဆင့်ဆင့်
၁။ အကင်တုတ်ထိုးကို တစ်နာရီခန့် ရေစိမ်ထားပေးလိုက်ပါ။ ထိုကဲ့သို့ ရေစိမ်ထားခြင်းက အကင်တုတ်ထိုးများ မီးလောင်ကျွမ်းခြင်းမှ ကာကွယ်ပေးနိုင်ပါတယ်။
၂။ ကြက်သားကို အုန်းနို့၊ ငါးငံပြာရည်၊ ပဲငံပြာရည်၊ ငရုတ်သီးအနှစ်၊ သကြား၊ သံပုယိုရည်တို့ဖြင့် သမအောင် နယ်ဖတ်ပြီးတဲ့နောက်မှာ မိနစ် ၃၀ ခန့် နှပ်ထားလိုက်ပါ။ တစ်ညခန့် ထားထားမယ်ဆိုရင်တော့ ပိုမိုအရသာရှိပါတယ်။
၃။ ထိုကဲ့သို့ နှပ်ထားပြီးတဲ့နောက်မှာ ကြက်သားတုံးများကို အကင်တုတ်ထိုးထဲတွင် ထိုးထည့်ထားလိုက်ပါ။ တစ်ချောင်းကို ၄ တုံးမှ ၇ တုံးအထိ ထိုးထည့်နိုင်ပါတယ်။
၄။ ဒယ်အိုးအပြားကို အပူပေးပြီး ဆီ စားပွဲတင်ဇွန်း ၂ ဇွန်းထည့်ပါ။ ဆီပူလာပါက ကြက်သားတုတ်ထိုးများထည့်ကာ ၁၀ မိနစ်ခန့် ကင်ပေးလိုက်ပါ။ ထို့နောက် အခြားတစ်ဖက်သို့လှန်ကာ နောက်ထပ် ၁၀ မိနစ် ထပ်ကင်ပေးလိုက်ပါ။ (သင့်အနေနဲ့ ဒယ်အိုးနဲ့ မကင်ချင်ဘဲ အကင်မီးဖိုဖြင့် ကင်ပေးမယ်ဆိုလည်း ရပါသေးတယ်။)
ဒါဆိုရင်တော့ ကြက်သားဆာတေးလေး ရရှိသွားပါပြီ။ မိမိကြိုက်နှစ်သက်ရာအချဉ်ရည်၊ ဆော့စ်တို့ဖြင့် အရသာရှိရှိ တွဲဖက်စားသုံးနိုင်ပါတယ်။
Source: Thewoksoflife.com
ထိုင်းစတိုင်လ်ကြက်ကောင်လုံးကင်
---------------------------------------------
ထိုင်းနိုင်ငံ နေရာအနှံ့အပြားမှာ တွေ့ရတဲ့ ကြက်ကင်ပါ။ ပြင်ဆင်ရတာ မခက်ခဲပေမဲ့ နှပ်ထားရမယ့်အချိန်လိုပါတယ်။ နှပ်ထားတဲ့အချိန်ကို မပေးရင်တော့
အရသာ ကောင်းကောင်းမရနိုင်ပါဘူး။ နောက်တစ် ချက်က မီးဖိုနဲ့ကင်တဲ့အခါ မီးအေးအေးနဲ့ စိတ်ရှည်ဖို့တော့ လိုပါတယ်။ Oven နဲ့ ကင်မယ်ဆိုရင်လည်း အဆင်ပြေတဲ့အတွက် ကင်နည်းကိုလည်း ရေးထားပေးပါတယ်။
ပါဝင်ပစ္စည်းများ
ကြက် - ၁ ကောင် (၁ ပိဿာ ၂၀ ကျပ်သား)
ကြက်သွန်ဖြူ - ၄ မြွှာ
နံနံပင်အမြစ် - ၆ ပင်
ငရုတ်သီးစိမ်းအနီ - ၂၅ ဂရမ်
ငရုတ်ကောင်းစေ့အဖြူ - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း ၁ ဇွန်း
နံနံစေ့ - စားပွဲဇွန်း ၁၁ ဇွန်း (လှော်ထားပါ)
စပါးလင် - ၂ ချောင်း (ပါးပါးလှီးထားပါ)
ထိုင်းငံပြာရည် - စားပွဲဇွန်း ၃ ဇွန်း
ပဲငံပြာရည် အကြည် - စားပွဲဇွန်း ၃ ဇွန်း
ပဲငံပြာရည်အနောက် - စားပွဲဇွန်း ၁ ဇွန်း
ပြုလုပ်နည်း
ပထမဦးဆုံး လှော်ထားတဲ့ နံနံစေ့နဲ့ ငရုတ်ကောင်းစေ့ကို ထောင်းပါ။ ပြီးလျှင် နံနံပင်အမြစ်နဲ့ စပါးလင် ထည့်ပြီး ထောင်းပါ။ ညက်သွားရင် ကြက်သွန်ဖြူ ထည့်ပြီး ထောင်းပါ။ ငရုတ်သီးစိမ်း ထည့်ထောင်းပါ။အားလုံးညက်ရင် ငရုတ်ဆုံထဲကို ငံပြာရည်၊ ပဲငံပြာ ရည်အကြည်၊ ပဲငံပြာရည်အနောက် ထည့်ပြီး မွှေပေးပါ။ ဒါဆိုရင် အသားနှပ်ဖို့ အဆင်သင့်ဖြစ်ပါပြီ။
ကြက်ရဲ့ နောက်ဖက်ခြမ်းမှာရှိတဲ့ ခလယ်ရိုးကို ကတ်ကြေးနဲ့ ကိုက်ထုတ်ပစ်ပါ။ ပြီးလျှင် ရင်ပုံသားဘက် ကို လှန်ပြီး လက်ဖြင့်ဖိချလိုက်ရင် ကြက်သားပြားသွား ပြီး လိပ်ပြာပုံစံဖြစ်သွားမှာပါ။ ပြီးလျှင် ကြက်သားကို ဇလုံထဲထည့်ပြီး စောစောက အသားနှပ်ဖို့ ပြင်ထားတဲ့ အနှစ်ကို ခပ်ထုတ်ပြီး ကြက်သား တစ်ကောင်လုံး နှံ့စပ် အောင်နယ်ပေးပါ။ ပြီးလျှင် အနည်းဆုံး ၂-၃ နာရီခန့် နှပ်ထားပေးပါ။ အကောင်းဆုံးကတော့ တစ်ညသိပ်ထားရင် အကောင်းဆုံး ဖြစ်ပါတယ်။ မီးသွေးနဲ့ကင် မယ်ဆိုရင် မီးအရမ်းမပြင်းဘဲ ဖြည်းဖြည်းနဲ့ စိတ်ရှည်ရှည် ကင်ပေးဖို့ လိုပါတယ်။ Oven နဲ့ကင်မယ်ဆိုရင် Oven ကို ၁၈၀ ံC မှာ ၁၀ မိနစ် ကြိုတင် အပူပေးထားပါ။Oven နဲ့ ဆံ့မယ့် ဗန်းထဲကို နှပ်ထားတဲ့ကြက်သား ထည့်ပါ။ ပြီးလျှင် ခဲဖတ်နဲ့အုပ်ပြီး ၂၅ မိနစ်ခန့် ကင်ပါ။ပြီးလျှင် ခဲဖတ်ကို ဖွင့်ပြီး နောက်ထပ် ၁၅-၂၀ မိနစ်ခန့် ကင်ပေးပါ။ ဒါဆိုရင် မွှေးပြီး ရွှေညိုရောင်သန်းတဲ့ ကြက်ကင် ရပါပြီ။
ကြက်ကင်နဲ့ စားဖို့ ဆော့စပ်နည်း
မန်ကျည်းရည် - စားပွဲဇွန်း ၁၀ ဇွန်း
ထိုင်းငံပြာရည် - စားပွဲဇွန်း ၃ ဇွန်း
ထိုင်းထန်းလျက် - စားပွဲဇွန်း ၁ ဇွန်း
သံပရာရည် - စားပွဲဇွန်း ၂ ဇွန်း
ငရုတ်သီးအကျက်မှုန့် - ၃ ဇွန်း
ကြက်သွန်မြိတ် - ၄ ပင် (ပါးပါးလှီးထားပါ)
ကြက်သွန်နီဥအသေး - ၃ လုံး (ပါးပါးလှီးထားပါ)
နံနံပင် - ၃ ပင် (ပါးပါးလှီးထားပါ)
ပြုလုပ်နည်း
အိုးအသေးတစ်လုံးထဲကို မန်ကျည်းရည်၊ ထိုင်း ငံပြာရည်၊ ထိုင်းထန်းလျက်ထည့်ပြီး မီးဖိုပေါ်တင်ပြီး အပူပေးပါ။ ထိုင်းထန်းလျက်ပျော်သွားအောင် အပူပေးပါ။ ထိုင်းထန်းလျက် ပျော်သွားရင် အအေးခံထားပါ။ အေးသွားရင် ပါးပါးလှီးထားတဲ့ နံနံပင်၊ ကြက်သွန်မြိတ်၊ ကြက်သွန်နီ ထည့်ပါ။ ငရုတ်သီးလှော်မှုန့်ထည့်ပါ။ ပြီးလျှင် သံပရာရည် ညှစ်ပြီး မွှေပေးပါ။ ဒါဆိုရင် ကြက်ကင်မွှေးမွှေးနဲ့ တို့စားမယ့် အချဉ်ရည်ရပါပြီ။
-------------------------
Myint Oo Tha
ငါးကင်နှင့် မန်ကျည်းဆော့စ်
---------------------------------
ပါဝင်ပစ္စည်းများ
ကကတစ်ငါး - ၁ ကောင် (၅ဝဝ ဂရမ်)
ငရုတ်ကောင်း - ၂ ဂရမ်
ကြက်သွန်ဖြူ - ၁၅ ဂရမ်
ငရုတ်သီးစိမ်း - ၅ တောင့်
ရှမ်းနံနံ - ၁၀ ဂရမ်
ခရမ်းချဉ်သီးဆော့စ် - စားပွဲဇွန်း ၂ ဇွန်း
ဆီ - စားပွဲဇွန်း ၂ ဇွန်း
ဆား - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း ၁/၂ ဇွန်း
ငရုတ်သီးအစိမ်းမှုန့် - စားပွဲဇွန်း ၁ ဇွန်း
လီမွန်သီး - ၁ ခြမ်း
ရုံးပတီသီး - ၇ တောင့်
ဆလတ်ရွက် - ၁ စည်း
မန်ကျည်းဆော့စ်အတွက် ပါဝင်ပစ္စည်းများ
မန်ကျည်းအနှစ် - ၈ဝဝ မီလီလီတာ
ထန်းလျက် - ၁ဝဝ ဂရမ်
ငံပြာရည် - စားပွဲဇွန်း ၃ ဇွန်း
သီဟိုဠ်စေ့ - ၁ဝဝ ဂရမ်
နံနံမြစ် - ၅ ပင်
ကြက်သွန်ဖြူ - ၄၅ ဂရမ်
ငရုတ်သီးစိမ်းအနီ - ၇ တောင့်
ငရုတ်သီးစိမ်းအသေး - ၁၅ တောင့်
နံနံပင် - ၁၀ ဂရမ်
ပြုလုပ်နည်း
ငါးကို သေချာစွာ ဆေးကြောသန့်စင်၍ အလယ်ရိုး ထုတ်ပြီး ဓားဖြင့် မွှန်းပါ။ ငရုတ်ကောင်း၊ ကြက်သွန်ဖြူ၊ ငရုတ်သီးစိမ်းနှင့် ရှမ်းနံနံတို့ကို ကျေညက်အောင် ထောင်းပြီး ပန်းကန်လုံးတစ်လုံးထဲ ထည့်ပါ။ ခရမ်းချဉ် သီးဆော့စ်၊ ဆီ၊ ဆားနှင့် ငရုတ်သီးအစိမ်းမှုန့်တို့ကို ထပ်မံထည့်ပါ။ လီမွန်သီးကို ပါးပါးလှီး၍ အရည်ညှစ် ထည့်ပြီး အားလုံးကို သမအောင် နယ်ပါ။ ပန်းကန်ထဲမှာ နယ်ထားသော အရသာဆော့စ်ကို ကင်မည့် ငါးမှာ သေချာစွာ သုတ်နယ်ပေးပါ။ ခဲပတ်ကို ငါးတစ်ကောင် ကင်မည့်အနေအထား ဖြတ်ယူထားပါ။ ပထမဦးစွာ ခဲပတ်ကို ခင်းပါ။ ခဲပတ်အပေါ်မှာ ငှက်ပျောရွက်ခင်းပြီး အရသာနယ်ထားသော ငါးကို တင်ပါ။ ငါးအပေါ်မှာ ငှက်ပျောရွက်ထပ်တင်ပြီး ခဲပတ်ကို သေချာလုံခြုံစွာ ထုပ်ပိုးပါ။ ခဲပတ်ဖြင့် ထုပ်ပိုးပြီးသော ငါးကို မီးဖြင့် ကျက်အောင် သေချာစွာကင်ပါ။
မန်ကျည်းဆော့စ်အတွက် သီဟိုဠ်စေ့ကို ကျေညက်အောင်ထောင်းပြီး ခွက်တစ်ခွက်ထဲ ထည့် ထားပါ။ နံနံမြစ်၊ ကြက်သွန်ဖြူ၊ ငရုတ်သီးစိမ်းအနီနှင့် ငရုတ်သီးစိမ်းအသေးတို့ကိုလည်း ကျေညက်အောင် ထောင်းပါ။ အနှစ်တိုက်ထားသော မန်ကျည်းအနှစ်၊ ငံပြာရည် နှင့် ထန်းလျက်တို့ကို အိုးတစ်လုံးထဲ ထည့်၍ မီးအေးအေးဖြင့် ဆူအောင်တည်ပြီး အအေးခံထားပါ။ ပန်းကန်ထဲ အအေးခံထားသော မန်ကျည်းနှစ်အရည်၊ ထောင်းထားသော သီဟိုဠ်စေ့၊ ကြက်သွန်ဖြူနှင့် ငရုတ်သီးစိမ်းတို့ကို ထည့်ပြီး သေချာစွာမွှေပါ။ ငါးကင် နှင့်တွဲစားမည့် ရုံးပတီသီးကို မီးအေးအေးဖြင့် ကင်ပါ။ ကင်ထားသော ငါးကင်၊ မန်ကျည်းဆော့စ်နှင့် ရုံးပတီသီးကင်၊ ဆလတ်ရွက်တို့ကို တွဲဖက် စားသုံးနိုင်ပါပြီ။
-------------------------
Htain Lin Maung
(Zawgyi)
ေဆြမ်ိဳးေမ့သြားေစမယ့္ ၾကက္သားဆာေတး
အားလံုးပဲ မဂၤလာပါ။ ဒီတစ္ခါမွာေတာ့ ထမင္းနဲ႔ တြဲဖက္စားရင္လည္း လိုက္ဖက္မႈရွိသလို သူ႔ခ်ည္းပဲ စားမယ္ဆိုရင္လည္း အရသာရွိတဲ့ ၾကက္သားဆာေတး ျပဳလုပ္နည္းကို ေဝမွ်ေပးခ်င္ပါတယ္။
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
ၾကက္ေပါင္ ၆၈၀ (ဂမ္ (အရိုးႏွင့္ အေရခြံတို႔ကို ဖယ္ၿပီး အတံုးငယ္ တံုးထားပါ)
အုန္းႏို႔ ၆၀ မီလီလီတာ
ငါးငံျပာရည္ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္း
ပဲငံျပာရည္ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္း
ငရုတ္သီးအႏွစ္ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္း
သၾကား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္
သံပုယိုရည္ စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
ဆီ စားပြဲတင္ဇြန္း ၂ ဇြန္း
ျပဳလုပ္နည္း အဆင့္ဆင့္
၁။ အကင္တုတ္ထိုးကို တစ္နာရီခန္႔ ေရစိမ္ထားေပးလိုက္ပါ။ ထိုကဲ့သုိ႔ ေရစိမ္ထားျခင္းက အကင္တုတ္ထိုးမ်ား မီးေလာင္ကြ်မ္းျခင္းမွ ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။
၂။ ၾကက္သားကို အုန္းႏို႔၊ ငါးငံျပာရည္၊ ပဲငံျပာရည္၊ ငရုတ္သီးအႏွစ္၊ သၾကား၊ သံပုယိုရည္တို႔ျဖင့္ သမေအာင္ နယ္ဖတ္ၿပီးတဲ့ေနာက္မွာ မိနစ္ ၃၀ ခန္႔ ႏွပ္ထားလိုက္ပါ။ တစ္ညခန္႔ ထားထားမယ္ဆိုရင္ေတာ့ ပိုမိုအရသာရွိပါတယ္။
၃။ ထိုကဲ့သို႔ ႏွပ္ထားၿပီးတဲ့ေနာက္မွာ ၾကက္သားတံုးမ်ားကို အကင္တုတ္ထိုးထဲတြင္ ထိုးထည့္ထားလိုက္ပါ။ တစ္ေခ်ာင္းကို ၄ တံုးမွ ၇ တံုးအထိ ထိုးထည့္ႏိုင္ပါတယ္။
၄။ ဒယ္အိုးအျပားကို အပူေပးၿပီး ဆီ စားပြဲတင္ဇြန္း ၂ ဇြန္းထည့္ပါ။ ဆီပူလာပါက ၾကက္သားတုတ္ထိုးမ်ားထည့္ကာ ၁၀ မိနစ္ခန္႔ ကင္ေပးလိုက္ပါ။ ထို႔ေနာက္ အျခားတစ္ဖက္သို႔လွန္ကာ ေနာက္ထပ္ ၁၀ မိနစ္ ထပ္ကင္ေပးလိုက္ပါ။ (သင့္အေနနဲ႔ ဒယ္အိုးနဲ႔ မကင္ခ်င္ဘဲ အကင္မီးဖိုျဖင့္ ကင္ေပးမယ္ဆိုလည္း ရပါေသးတယ္။)
ဒါဆိုရင္ေတာ့ ၾကက္သားဆာေတးေလး ရရွိသြားပါၿပီ။ မိမိႀကိဳက္ႏွစ္သက္ရာအခ်ဥ္ရည္၊ ေဆာ့စ္တို႔ျဖင့္ အရသာရွိရွိ တြဲဖက္စားသံုးႏိုင္ပါတယ္။
Source: Thewoksoflife.com
ထိုင္းစတိုင္လ္ၾကက္ေကာင္လုံးကင္
---------------------------------------------
ထိုင္းႏိုင္ငံ ေနရာအႏွံ႔အျပားမွာ ေတြ႕ရတဲ့ ၾကက္ကင္ပါ။ ျပင္ဆင္ရတာ မခက္ခဲေပမဲ့ ႏွပ္ထားရမယ့္အခ်ိန္လိုပါတယ္။ ႏွပ္ထားတဲ့အခ်ိန္ကို မေပးရင္ေတာ့
အရသာ ေကာင္းေကာင္းမရႏိုင္ပါဘူး။ ေနာက္တစ္ ခ်က္က မီးဖိုနဲ႔ကင္တဲ့အခါ မီးေအးေအးနဲ႔ စိတ္ရွည္ဖို႔ေတာ့ လိုပါတယ္။ Oven နဲ႔ ကင္မယ္ဆိုရင္လည္း အဆင္ေျပတဲ့အတြက္ ကင္နည္းကိုလည္း ေရးထားေပးပါတယ္။
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
ၾကက္ - ၁ ေကာင္ (၁ ပိႆာ ၂၀ က်ပ္သား)
ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၄ ႁမႊာ
နံနံပင္အျမစ္ - ၆ ပင္
င႐ုတ္သီးစိမ္းအနီ - ၂၅ ဂရမ္
င႐ုတ္ေကာင္းေစ့အျဖဴ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
နံနံေစ့ - စားပြဲဇြန္း ၁၁ ဇြန္း (ေလွာ္ထားပါ)
စပါးလင္ - ၂ ေခ်ာင္း (ပါးပါးလွီးထားပါ)
ထိုင္းငံျပာရည္ - စားပြဲဇြန္း ၃ ဇြန္း
ပဲငံျပာရည္ အၾကည္ - စားပြဲဇြန္း ၃ ဇြန္း
ပဲငံျပာရည္အေနာက္ - စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
ျပဳလုပ္နည္း
ပထမဦးဆုံး ေလွာ္ထားတဲ့ နံနံေစ့နဲ႔ င႐ုတ္ေကာင္းေစ့ကို ေထာင္းပါ။ ၿပီးလွ်င္ နံနံပင္အျမစ္နဲ႔ စပါးလင္ ထည့္ၿပီး ေထာင္းပါ။ ညက္သြားရင္ ၾကက္သြန္ျဖဴ ထည့္ၿပီး ေထာင္းပါ။ င႐ုတ္သီးစိမ္း ထည့္ေထာင္းပါ။အားလုံးညက္ရင္ င႐ုတ္ဆုံထဲကို ငံျပာရည္၊ ပဲငံျပာ ရည္အၾကည္၊ ပဲငံျပာရည္အေနာက္ ထည့္ၿပီး ေမႊေပးပါ။ ဒါဆိုရင္ အသားႏွပ္ဖို႔ အဆင္သင့္ျဖစ္ပါၿပီ။
ၾကက္ရဲ႕ ေနာက္ဖက္ျခမ္းမွာရွိတဲ့ ခလယ္႐ိုးကို ကတ္ေၾကးနဲ႔ ကိုက္ထုတ္ပစ္ပါ။ ၿပီးလွ်င္ ရင္ပုံသားဘက္ ကို လွန္ၿပီး လက္ျဖင့္ဖိခ်လိုက္ရင္ ၾကက္သားျပားသြား ၿပီး လိပ္ျပာပုံစံျဖစ္သြားမွာပါ။ ၿပီးလွ်င္ ၾကက္သားကို ဇလုံထဲထည့္ၿပီး ေစာေစာက အသားႏွပ္ဖို႔ ျပင္ထားတဲ့ အႏွစ္ကို ခပ္ထုတ္ၿပီး ၾကက္သား တစ္ေကာင္လုံး ႏွံ႔စပ္ ေအာင္နယ္ေပးပါ။ ၿပီးလွ်င္ အနည္းဆုံး ၂-၃ နာရီခန႔္ ႏွပ္ထားေပးပါ။ အေကာင္းဆုံးကေတာ့ တစ္ညသိပ္ထားရင္ အေကာင္းဆုံး ျဖစ္ပါတယ္။ မီးေသြးနဲ႔ကင္ မယ္ဆိုရင္ မီးအရမ္းမျပင္းဘဲ ျဖည္းျဖည္းနဲ႔ စိတ္ရွည္ရွည္ ကင္ေပးဖို႔ လိုပါတယ္။ Oven နဲ႔ကင္မယ္ဆိုရင္ Oven ကို ၁၈၀ ံC မွာ ၁၀ မိနစ္ ႀကိဳတင္ အပူေပးထားပါ။Oven နဲ႔ ဆံ့မယ့္ ဗန္းထဲကို ႏွပ္ထားတဲ့ၾကက္သား ထည့္ပါ။ ၿပီးလွ်င္ ခဲဖတ္နဲ႔အုပ္ၿပီး ၂၅ မိနစ္ခန႔္ ကင္ပါ။ၿပီးလွ်င္ ခဲဖတ္ကို ဖြင့္ၿပီး ေနာက္ထပ္ ၁၅-၂၀ မိနစ္ခန႔္ ကင္ေပးပါ။ ဒါဆိုရင္ ေမႊးၿပီး ေ႐ႊညိဳေရာင္သန္းတဲ့ ၾကက္ကင္ ရပါၿပီ။
ၾကက္ကင္နဲ႔ စားဖို႔ ေဆာ့စပ္နည္း
မန္က်ည္းရည္ - စားပြဲဇြန္း ၁၀ ဇြန္း
ထိုင္းငံျပာရည္ - စားပြဲဇြန္း ၃ ဇြန္း
ထိုင္းထန္းလ်က္ - စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
သံပရာရည္ - စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
င႐ုတ္သီးအက်က္မႈန႔္ - ၃ ဇြန္း
ၾကက္သြန္ၿမိတ္ - ၄ ပင္ (ပါးပါးလွီးထားပါ)
ၾကက္သြန္နီဥအေသး - ၃ လုံး (ပါးပါးလွီးထားပါ)
နံနံပင္ - ၃ ပင္ (ပါးပါးလွီးထားပါ)
ျပဳလုပ္နည္း
အိုးအေသးတစ္လုံးထဲကို မန္က်ည္းရည္၊ ထိုင္း ငံျပာရည္၊ ထိုင္းထန္းလ်က္ထည့္ၿပီး မီးဖိုေပၚတင္ၿပီး အပူေပးပါ။ ထိုင္းထန္းလ်က္ေပ်ာ္သြားေအာင္ အပူေပးပါ။ ထိုင္းထန္းလ်က္ ေပ်ာ္သြားရင္ အေအးခံထားပါ။ ေအးသြားရင္ ပါးပါးလွီးထားတဲ့ နံနံပင္၊ ၾကက္သြန္ၿမိတ္၊ ၾကက္သြန္နီ ထည့္ပါ။ င႐ုတ္သီးေလွာ္မႈန႔္ထည့္ပါ။ ၿပီးလွ်င္ သံပရာရည္ ညႇစ္ၿပီး ေမႊေပးပါ။ ဒါဆိုရင္ ၾကက္ကင္ေမႊးေမႊးနဲ႔ တို႔စားမယ့္ အခ်ဥ္ရည္ရပါၿပီ။
-------------------------
Myint Oo Tha
ငါးကင္ႏွင့္ မန္က်ည္းေဆာ့စ္
---------------------------------
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
ကကတစ္ငါး - ၁ ေကာင္ (၅ဝဝ ဂရမ္)
င႐ုတ္ေကာင္း - ၂ ဂရမ္
ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၁၅ ဂရမ္
င႐ုတ္သီးစိမ္း - ၅ ေတာင့္
ရွမ္းနံနံ - ၁၀ ဂရမ္
ခရမ္းခ်ဥ္သီးေဆာ့စ္ - စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
ဆီ - စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁/၂ ဇြန္း
င႐ုတ္သီးအစိမ္းမွုန႔္ - စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
လီမြန္သီး - ၁ ျခမ္း
႐ုံးပတီသီး - ၇ ေတာင့္
ဆလတ္ရြက္ - ၁ စည္း
မန္က်ည္းေဆာ့စ္အတြက္ ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
မန္က်ည္းအႏွစ္ - ၈ဝဝ မီလီလီတာ
ထန္းလ်က္ - ၁ဝဝ ဂရမ္
ငံျပာရည္ - စားပြဲဇြန္း ၃ ဇြန္း
သီဟိုဠ္ေစ့ - ၁ဝဝ ဂရမ္
နံနံျမစ္ - ၅ ပင္
ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၄၅ ဂရမ္
င႐ုတ္သီးစိမ္းအနီ - ၇ ေတာင့္
င႐ုတ္သီးစိမ္းအေသး - ၁၅ ေတာင့္
နံနံပင္ - ၁၀ ဂရမ္
ျပဳလုပ္နည္း
ငါးကို ေသခ်ာစြာ ေဆးေၾကာသန႔္စင္၍ အလယ္ရိုး ထုတ္ၿပီး ဓားျဖင့္ မႊန္းပါ။ င႐ုတ္ေကာင္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ င႐ုတ္သီးစိမ္းႏွင့္ ရွမ္းနံနံတို့ကို ေက်ညက္ေအာင္ ေထာင္းၿပီး ပန္းကန္လုံးတစ္လုံးထဲ ထည့္ပါ။ ခရမ္းခ်ဥ္ သီးေဆာ့စ္၊ ဆီ၊ ဆားႏွင့္ င႐ုတ္သီးအစိမ္းမွုန႔္တို့ကို ထပ္မံထည့္ပါ။ လီမြန္သီးကို ပါးပါးလွီး၍ အရည္ညႇစ္ ထည့္ၿပီး အားလုံးကို သမေအာင္ နယ္ပါ။ ပန္းကန္ထဲမွာ နယ္ထားေသာ အရသာေဆာ့စ္ကို ကင္မည့္ ငါးမွာ ေသခ်ာစြာ သုတ္နယ္ေပးပါ။ ခဲပတ္ကို ငါးတစ္ေကာင္ ကင္မည့္အေနအထား ျဖတ္ယူထားပါ။ ပထမဦးစြာ ခဲပတ္ကို ခင္းပါ။ ခဲပတ္အေပၚမွာ ငွက္ေပ်ာရြက္ခင္းၿပီး အရသာနယ္ထားေသာ ငါးကို တင္ပါ။ ငါးအေပၚမွာ ငွက္ေပ်ာရြက္ထပ္တင္ၿပီး ခဲပတ္ကို ေသခ်ာလုံျခဳံစြာ ထုပ္ပိုးပါ။ ခဲပတ္ျဖင့္ ထုပ္ပိုးၿပီးေသာ ငါးကို မီးျဖင့္ က်က္ေအာင္ ေသခ်ာစြာကင္ပါ။
မန္က်ည္းေဆာ့စ္အတြက္ သီဟိုဠ္ေစ့ကို ေက်ညက္ေအာင္ေထာင္းၿပီး ခြက္တစ္ခြက္ထဲ ထည့္ ထားပါ။ နံနံျမစ္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ င႐ုတ္သီးစိမ္းအနီႏွင့္ င႐ုတ္သီးစိမ္းအေသးတို့ကိုလည္း ေက်ညက္ေအာင္ ေထာင္းပါ။ အႏွစ္တိုက္ထားေသာ မန္က်ည္းအႏွစ္၊ ငံျပာရည္ ႏွင့္ ထန္းလ်က္တို့ကို အိုးတစ္လုံးထဲ ထည့္၍ မီးေအးေအးျဖင့္ ဆူေအာင္တည္ၿပီး အေအးခံထားပါ။ ပန္းကန္ထဲ အေအးခံထားေသာ မန္က်ည္းႏွစ္အရည္၊ ေထာင္းထားေသာ သီဟိုဠ္ေစ့၊ ၾကက္သြန္ျဖဴႏွင့္ င႐ုတ္သီးစိမ္းတို့ကို ထည့္ၿပီး ေသခ်ာစြာေမႊပါ။ ငါးကင္ ႏွင့္တြဲစားမည့္ ႐ုံးပတီသီးကို မီးေအးေအးျဖင့္ ကင္ပါ။ ကင္ထားေသာ ငါးကင္၊ မန္က်ည္းေဆာ့စ္ႏွင့္ ႐ုံးပတီသီးကင္၊ ဆလတ္ရြက္တို့ကို တြဲဖက္ စားသုံးနိုင္ပါၿပီ။
-------------------------
Htain Lin Maung
No comments:
Post a Comment