Friday, December 6, 2019

ၾကက္သားမဆလာထမင္းေၾကာ္ - ၾကက္သားေၾကးအိုး - ဆိတ္ျခင္ဆီရိုးစြပ္ျပဳတ္ - Chilli Crab

ၾကက္သားမဆလာထမင္းေၾကာ္
---------------------------------------


ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• ၾကက္သား  -  ၁၅၀ ဂရမ္
• ထမင္း  -  ၁ ပြဲ
• ခရမ္းခ်ဥ္သီး  -  ၂ လုံး (အေနေတာ္လွီးပါ)
• င႐ုတ္သီးစိမ္း  -  ၅ ေတာင့္ခန႔္ (ထက္ျခမ္းျခမ္းပါ)
• ၾကက္သြန္ျဖဴ  -  ၅ ႁမႊာ (ဓားျပားရိုက္ပါ)
• ၾကက္သြန္နီ  -  ၁ လုံး (ႏုပ္ႏုပ္စဥ္းပါ)
• ၾကက္သြန္ၿမိတ္  -  အနည္းငယ္ (ပါးပါးလွီးပါ)
• ဆီ  -  စားပြဲဇြန္း ၅ ဇြန္း
• ဆား  -  အနည္းငယ္
• သၾကား  -  အနည္းငယ္
• င႐ုတ္ေကာင္းမွုန႔္  -  အနည္းငယ္
• မဆလာ  -  စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
• နႏြင္းမွုန႔္  -  အနည္းငယ္
• ေကာ္မွုန႔္  -  စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
• ကြက်ဥ  -  ၁ လုံး
• ငံျပာရည္  -  အနည္းငယ္
• င႐ုတ္အႏွစ္  -  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
• မုန္လာဥနီ  -  ၅ ဂရမ္ (အတုံးေလးမ်ားတုံးပါ)


ျပဳလုပ္နည္း
 ၁။ ၾကက္သားကို ပါးပါးလွီးပါ။ ပါးပါးလွီးထားတဲ့ ၾကက္သားကို ဆား၊ သၾကား၊ င႐ုတ္ ေကာင္းမွုန႔္၊ နႏြင္းမွုန႔္၊ မဆလာ၊ ဆီႏွင့္ ေကာ္မွုန႔္ အနည္းငယ္ ထည့္ၿပီး အရသာနယ္ပါ။
 ၂။ ဒယ္အိုးကို အပူေပးၿပီး ဆီထည့္ပါ။
 ၃။ ဆီပူလာလၽွင္ ၾကက္သြန္ျဖဴႏွင့္ ၾကက္သြန္နီကို ဆီသတ္ပါ။
 ၄။ အနံ့ေမႊးလာလၽွင္ င႐ုတ္အႏွစ္ထည့္ပါ။
 ၅။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို အႏွစ္ရသည္အထိ ထည့္ႏွပ္ပါ။
 ၆။ မဆလာ၊ ဆား၊ သၾကား၊ င႐ုတ္ေကာင္းမွုန႔္ႏွင့္ ငံျပာရည္တို့ကို ထည့္ပါ။
 ၇။ ေရအနည္းငယ္ထည့္ပါ။
 ၈။ အရသာနယ္ထားတဲ့ ၾကက္သားထည့္ပါ။
 ၉။ ႏုပ္ႏုပ္စဥ္းထားတဲ့ မုန္လာဥနီႏွင့္ ထက္ျခမ္းျခမ္းထားတဲ့ င႐ုတ္သီးကိုထည့္ပါ။
၁၀။ ၾကက္ဥ ၁ လုံးကို ထည့္ေၾကာ္ပါ။
၁၁။ ထမင္းထည့္ၿပီး ေၾကာ္ပါ။
၁၂။ ပါးပါးလွီးထားတဲ့ ၾကက္သြန္ၿမိတ္ႏွင့္ မဆလာကို ျဖဴးၿပီး ထည့္ပါ။
၁၃။ အနံ့၊ အရသာ ျပည့္စုံလၽွင္ ပန္းကန္မွာျပင္ၿပီး သုံးေဆာင္နိုင္ပါၿပီ။
---------------------------------
Eant Wint Htut


ၾကက္သားေၾကးအိုး
-------------------------------------


 ေၾကးအိုးကို လူႀကီး၊ လူငယ္မေရြး ႏွစ္သက္ၾကမယ္လို့ ထင္ပါတယ္။ အာဟာရလည္းျဖစ္သလို ျပဳလုပ္ရလြယ္ကူၿပီး ေပါ့ေပါ့ပါးပါးနဲ႔ ညစာအျဖစ္လည္း သုံးေဆာင္နိုင္ပါတယ္။ ခ်က္နည္းမ်ား တစ္ေယာက္နဲ႔တစ္ေယာက္ မတူညီကြဲျပားမွုမ်ား ရွိၾကမွာျဖစ္ၿပီး အဲဒီနည္းေလးကေတာ့ လြယ္ကူျမန္ဆန္တဲ့
နည္းေလးမို့ မၽွေဝေပးလိုက္ပါတယ္။

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား (၁ ပြဲစာ)
• ၾကက္ရိုးျပဳတ္ရည္  -  ၁ အိုး
• ၾကက္သားလုံး  -  ၅ လုံး
• ဆန္ၾကာဆံ (သို့) ဆန္ျပားေခါက္ဆြဲ  -  လက္တစ္ဆုပ္
• မုန္ညင္းျဖဴ (သို့) မုန္ညင္းစိမ္း  -  ၂ ပင္
• ေရႊပဲသီး/ပန္းပြင့္  -  လက္တစ္ဆုပ္ခန႔္
• မုန္လာဥနီ  -  အနည္းငယ္
• ငုံးဥ  -  ၃ လုံး
• ငါးဖယ္လုံး  -  ၃ လုံး
• ဆား  -  စားပြဲဇြန္း ၁/၂ ဇြန္း
• ဟင္းခတ္မွုန႔္/သၾကား  -  အနည္းငယ္
• ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္  -  optional
• င႐ုတ္ေကာင္းမွုန႔္
• တြဲဖက္စားရန္ ေဆာ့စ္
• ခ်င္း  -  အနည္းငယ္
• ေကာ္မွုန႔္  -  အနည္းငယ္


ျပဳလုပ္နည္း
၁။ ေၾကးအိုးျပဳလုပ္ရန္အတြက္ ဦးစြာ ၾကက္ရိုးျပဳတ္ရည္ေကာင္းေကာင္း လိုအပ္ပါတယ္။ ၾကက္ရိုးျပဳတ္ရည္ျပဳလုပ္ရန္ ၾကက္ရိုးကို ေရေဆးသန႔္စင္ထားပါ။အိုးတစ္အိုးမွာ ေရဆူေအာင္တည္ၿပီး ဆူပြက္လာပါက ၾကက္ရိုးကို ထည့္၍  ၂ မိနစ္ခန႔္ တည္ၿပီး အထက္ေအာက္ေမႊ၍ အရိုးမ်ားကို ဆယ္ယူပါ။ ေနာက္အိုးတစ္အိုးထဲ ေရေႏြးေျဖာထားေသာ ၾကက္ရိုးမ်ားထည့္ၿပီး လိုအပ္ေသာေရပမာဏထည့္ပါ။ ခ်င္းအနည္းငယ္ထုထည့္ပါ။ မုန္လာဥျဖဴရွိလၽွင္ ထည့္ၿပီး ဆူပြက္ေအာင္တည္ပါ။ ဆူပြက္ပါက မီးကို အေသးဆုံးအထိ ေလၽွာ့ခ်ၿပီး မီးေအးေအးျဖင့္ ၃ နာရီခန႔္ တည္ပါ။ အေပၚယံတက္လာေသာ အညစ္ အေၾကးမ်ားကို ခပ္ထုတ္ပါ။ မီးျပင္းျပင္းျဖင့္ ဆူပြက္ေအာင္ မတည္ရပါ။ ၾကက္ျပဳတ္ရည္မ်ား ျဖဴေဖြးၿပီး ေနာက္သြားတတ္ပါတယ္။
၂။ ၾကက္ရိုးျပဳတ္ရည္အစား ၾကက္သားတုံးမ်ားကို  အသုံးျပဳၿပီး ၾကက္ရိုးျပဳတ္ရည္အျဖစ္ သုံးနိုင္ပါတယ္။
၃။ ၾကက္ျပဳတ္ရည္တည္ထားစဥ္ ေၾကးအိုးျပဳလုပ္ရန္ လိုအပ္ေသာ ပါဝင္ပစၥည္းမ်ားကို ျပင္ဆင္ထားပါ။
၄။ ၾကာဆံကို ၁ နာရီခန႔္ ေရစိမ္ထားပါ။ မုန္ညင္း၊ ေရႊပဲသီး၊ မုန္လာဥနီႏွင့္ ငါးဖယ္လုံး တို့ကို လွီးျဖတ္ထားပါ။ ငုံးဥျပဳတ္ထားပါ။ ၾကက္သားကို ႏုပ္ႏုပ္စဥ္း၍ ဆား၊ ဟင္းခတ္မွုန႔္/ေကာ္မွုန႔္ထည့္ၿပီး သမေအာင္ေမႊ၍ အလုံးေလးမ်ား လုပ္ထားပါ။
၅။ အားလုံးအဆင္သင့္ျဖစ္ပါက စားခါနီးမွသာ ေၾကးအိုးခ်က္ပါ။ ေၾကးအိုးခ်က္ရန္ အိုးေသးေသးတစ္အိုးထဲ ၾကက္ရိုးျပဳတ္ရည္တစ္ပြဲစာ ထည့္ပါ။ ၾကက္သား ႏွင့္ ၾကာဆံထည့္ၿပီး ဆူပြက္ေအာင္ တည္ပါ။ ဆား၊ သၾကားႏွင့္ ဟင္းခတ္မွုန႔္ထည့္ပါ။ ၾကာဆံႏူးပါက မုန္ညင္း၊ မုန္လာဥနီ၊ ေရႊပဲသီး၊ ငါးဖယ္လုံးႏွင့္ ငုံးဥျပဳတ္တို့ကို ထည့္ပါ။ ဆန္ျပားေခါက္ဆြဲျဖင့္ စားလိုပါက ဆန္ျပားကို ပန္းကန္ထဲမွာ ထည့္ထားၿပီးမွသာ ခ်က္ၿပီးသား ဟင္းခ်ိဳကို ေလာင္းထည့္ပါ။
၆။ အရသာအေပါ့အငန္ျမည္း၍ ပန္းကန္ထဲမွာ တည္ခင္းၿပီး ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္ႏွင့္ င႐ုတ္ေကာင္းမွုန႔္ျဖဴး၍ ႏွစ္သက္ရာေဆာ့စ္ျဖင့္ တြဲဖက္သုံးေဆာင္ နိုင္ပါၿပီ။
--------------------------------------------------
Sofia

ေၾကးအိုးဆီခ်က္
---------------------


 နာမည္ႀကီးၿပီး လူႀကိဳက္မ်ားတဲ့ ေၾကးအိုးျပဳလုပ္နည္းေလးကို တင္ျပၿပီးသား ျဖစ္တာမို့  ေၾကးအိုးနည္းတူ လူႀကိဳက္မ်ားတဲ့  ေၾကးအိုးဆီခ်က္ျပဳလုပ္နည္းကို တြဲဖက္ တင္ျပေပးလိုက္ပါတယ္။

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား (၁ ပြဲစာ)
• ၾကက္ရိုးျပဳတ္ရည္  -  ၁ အိုး
• ၾကက္သားလုံး  -  ၅ လုံး
• ဆန္ၾကာဆံ (သို့) ဆန္ျပားေခါက္ဆြဲ  -  လက္တစ္ဆုပ္
• မုန္ညင္းျဖဴ (သို့) မုန္ညင္းစိမ္း  -  ၂ ပင္
• ေရႊပဲသီး/ပန္းပြင့္  -  လက္တစ္ဆုပ္ခန႔္
• မုန္လာဥနီ  -  အနည္းငယ္
• ငုံးဥ  -  ၃ လုံး
• ငါးဖယ္လုံး  -  ၃ လုံး
• ဆားရည္ (သို့) ပဲငံျပာရည္အၾကည္  -  စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
• ဟင္းခတ္မွုန႔္/သၾကား  -  အနည္းငယ္
• ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္  -  ၂ ဇြန္း
• င႐ုတ္ေကာင္းမွုန႔္
• တြဲဖက္စားရန္ ေဆာ့စ္


ျပဳလုပ္နည္း
၁။ ျပင္ဆင္ျပဳလုပ္ပုံအစမွာ ေၾကးအိုးနည္းတူျဖစ္ၿပီး ၾကက္ျပဳတ္ရည္ထဲ ပါဝင္ပစၥည္း မ်ားထည့္ျပဳတ္၍ ၾကက္သားက်က္ၿပီး ၾကာဆံႏူးအိပါက ဆန္ခါတစ္ခုျဖင့္ အရည္ မ်ားကို စစ္ခ်ေပးပါ။ ဆန္ျပားျဖင့္ ျပဳလုပ္လိုပါက ေနာက္ဆုံးမွသာ ဆန္ျပားကို ေရာထည့္ၿပီး ဆန္ခါျဖင့္ စစ္ပါ။
၂။ ၿပီးလၽွင္ ဇလုံငယ္တစ္ခုထဲထည့္ပါ။ ဆားရည္ (သို့) ပဲငံျပာရည္အၾကည္ ၁ ဇြန္း ထည့္ပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္ ၂ ဇြန္း ထည့္၍ သမေအာင္ တူျဖင့္ ဆြၿပီး ေမႊပါ။
၃။ အရသာအေပါ့အငန္ျမည္း၍ တည္ခင္းမည့္ပန္းကန္မွာ ၾကာဆံဖတ္မ်ား ဦးစြာ ထည့္ၿပီး အေပၚမွာ က်န္ဟင္းသီးဟင္းရြက္၊ ၾကက္သားလုံး၊ ငါးဖယ္လုံးႏွင့္ ငုံးဥတို့ကို ထည့္ပါ။ ေနာက္ဆုံးမွာ င႐ုတ္ေကာင္းမွုန႔္ အနည္းငယ္ျဖဴးၿပီး ႏွစ္သက္ရာေဆာ့စ္ႏွင့္ ၾကက္ျပဳတ္ဟင္းခ်ိဳတို့ျဖင့္ တြဲဖက္တည္ခင္းနိုင္ပါၿပီ။
-------------------------------------
Sofia


ဆိတ္ျခင္ဆီရိုးစြပ္ျပဳတ္
------------------------------------


 ဆိတ္ျခင္ဆီရိုးစြပ္ျပဳတ္က အညႇီနံ့ကင္းၿပီး အားလည္းရွိေစပါတယ္။ နံျပားနဲ႔စားလည္း ေကာင္းပါတယ္။

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• ဆိတ္ျခင္ဆီရိုး  -  ၂၅ က်ပ္သား
• မဆလာ  -  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
• ခ်င္း  -  လက္တစ္ဆစ္
• ၾကက္သြန္ျဖဴဥေသး  -  ၁ လုံး
• ပ်ဥ္းေတာ္သိမ္ရြက္  -  ၂၀ ရြက္ခန႔္
• ဆား  -  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁  ၁/၂ ဇြန္း
• နႏြင္းမွုန႔္  -  အနည္းငယ္
• အရသာမွုန႔္  -  အနည္းငယ္ (ဇြန္းဖ်ားခန႔္)
• သံပရာသီး  -  ၁ စိတ္


ျပဳလုပ္နည္း
 (ပါယား) ဆိတ္ရိုးကို ေရ ၃ ထပ္ေလာက္ ေျပာင္ေအာင္ ေဆးပါ။ ၿပီးလၽွင္ ဂ်ဳံမွုန႔္ကို ေရေဖ်ာ္ၿပီး ၅ မိနစ္ခန႔္ စိမ္ထားပါ။ ေရျပန္ေဆး၍ ေရေႏြးဆူဆူထဲ အရိုးကို ၂ မိနစ္ ထည့္ျပဳတ္ၿပီး ေရေအးႏွင့္ ျပန္ေဆးထားပါ။ ပါဝင္ပစၥည္းမ်ားႏွင့္ ဆိတ္ရိုးကို ပိုင္နိုင္စြာနယ္ၿပီး အနည္းဆုံး ၁၅ မိနစ္ခန႔္ ႏွပ္ ထားပါ။ တည္ခါနီး ဆိတ္ရိုးထဲ ေရေႏြးေလာင္းၿပီး တည္ပါ။ တည္တာလြန္သြားလၽွင္ ျခင္ဆီမ်ား အျပင္ထြက္လာတတ္လို့ အေနေတာ္ေလးျပဳတ္၍ ခ်ခါနီးမွာ မဆလာအနည္းငယ္ထပ္အုပ္ၿပီး ေသာက္လို့ရပါၿပီ။ ဒီအတိုင္းလည္း ေသာက္လို့ ေကာင္းသလို ပ်စ္ပ်စ္ေသာက္ခ်င္လၽွင္ ကုလားပဲ အနည္းငယ္ ထည့္ျပဳတ္ပါ။ အေစ့ေပ်ာက္ၿပီး ႏူးအိသည္အထိ တည္ပါ။
-------------------------------------------------------------
ပန္းခေရ

Chilli Crab (ကဏန္းင႐ုတ္သီးအႏွစ္ခ်က္)
----------------------------------------------------


ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• ကဏန္း  -  ရဝဝ ဂရမ္
• င႐ုတ္သီးအႏွစ္  -  စားပြဲဇြန္း ၃ ဇြန္း
• စပါးလင္  -  ၂ ေခ်ာင္း
• ခ်င္း  -  အနည္းငယ္
• ပတဲေကာ  -  အနည္းငယ္
• ၾကက္သြန္နီ  -  ၁ လုံး
• ၾကက္သြန္ျဖဴ  -  ၁ လုံး
• ဆီတိုဟူး  -  အနည္းငယ္
• ခရမ္းခ်ဥ္သီးေဆာ့စ္  -  စားပြဲဇြန္း ၃ ဇြန္း
• သၾကား  -  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္း
• ဆား  -  အနည္းငယ္
• ေရ  -  ၃၀ မီလီလီတာ
• ဆီ  -  ၃၀ မီလီလီတာ (ေၾကာ္ရန္)
• ကြက်ဥ  -  ၁ လုံး
• ေကာ္မွုန႔္  -  အနည္းငယ္
• နံနံပင္  -  အနည္းငယ္


ျပဳလုပ္နည္း
၁။ ဦးစြာ ကဏန္းေတြကို သန႔္စင္ေအာင္ ေရေဆးၿပီး ဆီပူပူထဲ ထည့္၍ ေၾကာ္ပါ။ ေၾကာ္ထားတဲ့ ကဏန္းေတြကို ဆီစစ္ၿပီး သီးသန႔္ဖယ္ထားပါ။
၂။ စပါးလင္၊ ခ်င္း၊ ပတဲေကာ၊ ၾကက္သြန္နီႏွင့္  ၾကက္သြန္ျဖဴတို့ကို ေထာင္းပါ။ အိုးထဲ ဆီ အနည္းငယ္ထည့္ၿပီး ေထာင္းထားတဲ့အႏွစ္မ်ားကို ထည့္ပါ။ ၿပီးလၽွင္ င႐ုတ္သီးအႏွစ္၊
ဆီတိုဟူး၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေဆာ့စ္၊ ေရ၊ သၾကား၊ ဆားႏွင့္ ကဏန္းတို့ကို ထည့္ၿပီး ၅ မိနစ္ခန႔္ တည္ထားပါ။
၃။ ေနာက္ဆုံးမွာ ၾကက္ဥေခါက္ထားတာ ထည့္ပါ။ ေကာ္မွုန႔္ကို ေရေဖ်ာ္ၿပီး ထည့္၍ ေမႊၿပီး နံနံပင္ေလးအုပ္ကာ အရသာရွိတဲ့ ကဏန္းင႐ုတ္သီးအႏွစ္ခ်က္ေလးကို သုံးေဆာင္နိုင္ပါၿပီ။
---------------------------
Tin Tin Oo

No comments: