ခ်ဥ္စပ္အရသာၾကက္ေၾကာ္
------------------------------
ဒီၾကက္ေၾကာ္နည္းေလးက ျမန္ျမန္ဆန္ဆန္ေၾကာ္လို့ရၿပီး ခ်ဥ္စပ္အရသာေလးမို့ ထမင္းခ်ိဳင့္ ထည့္ယူရာမွာ အဆင္ေျပၿပီး စားလို့ၿမိန္ေစတဲ့ ဟင္းလ်ာတစ္မည္ပါ။
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• ၾကက္ေပါင္လုံး - ၁၅ က်ပ္သား
• မန္က်ည္းမွည့္ရည္ - စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
• င႐ုတ္ခြဲျခမ္း - စားပြဲဇြန္း ၁/၂ ဇြန္း
• ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ၁/၂ ဇြန္း
• သၾကား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
• ခ်င္း - လက္တစ္ဆစ္
• ၾကက္သြန္ျဖဴဥေသး - ၁ လုံး
• မဆလာ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
• ဆီ - ၅ က်ပ္သား
• နႏြင္းမွုန႔္ - အနည္းငယ္
ျပဳလုပ္နည္း
ဦးစြာ ၾကက္ေပါင္လုံးေလးေတြကို ေရမေဆးခင္ ဆားအနည္းငယ္နဲ႔ နယ္ၿပီးမွ ေရေဆးပါ။ အဲဒါဆိုအနံ့အသက္လည္းကင္းၿပီး အသားေရာင္လည္း ပိုမိုၾကည္လင္လွပပါတယ္။ မည္သည့္ အသားကိုမဆို အဲဒီနည္းနဲ႔ေဆးေၾကာသန႔္စင္နိုင္ပါတယ္။ ေရေဆးၿပီးတဲ့ ၾကက္ေပါင္ကို နႏြင္းမွုန႔္၊ ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္းတစ္ဝက္ႏွင့္ နယ္ၿပီး ျြကပ္ရြလာေအာင္ မီးေအးေအးႏွင့္ ေၾကာ္ပါ။ ၾကက္ေၾကာ္ကို ဆယ္ယူၿပီး ဆီမ်ားေနလၽွင္ အနည္းငယ္ ခပ္ထုတ္ထားပါ။ မန္က်ည္းမွည့္ရည္၊ သၾကားႏွင့္ ဆားတို့ကို ေဖ်ာ္ထားပါ။ ခ်င္းႏွင့္ ၾကက္သြန္ျဖဴကို ေရာေထာင္းၿပီး က်န္ဆီထဲ ထည့္ ေၾကာ္ပါ။ ျြကပ္ရြေမႊးလာလၽွင္ မဆလာထည့္ပါ။ ေဖ်ာ္ထားေသာ မန္က်ည္းမွည့္ရည္ ထည့္ပါ။ အႏွစ္ေျခာက္ေျခာက္ျဖစ္လာလၽွင္ င႐ုတ္ခြဲျခမ္းထည့္၍ ေၾကာ္ထားေသာ ၾကက္သားထည့္ၿပီး ၾကက္ေၾကာ္ႏွင့္ အႏွစ္မ်ား တစ္သားတည္းျဖစ္သြားလၽွင္ ရပါၿပီ။
-------------------------------
ပန္းခေရ
ဒံေပါက္
--------------
ဒံေပါက္ခ်က္နည္းေလးကို အဆင္ေျပေျပ ခ်က္နိုင္ေအာင္လို့ ပန္းခေရက မၽွေဝေရးသားေပးလိုက္ပါတယ္။
မဆလာျပဳလုပ္ရန္အတြက္ ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• သစ္ႀကံပိုးေခါက္ - အနည္းငယ္
• နာနတ္ပြင့္ - ၁ ပြင့္
• ဇီရာေစ့ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၃ ဇြန္း
• ေလးညႇင္းပြင့္ - ၄ ပြင့္
• ဖာလာေစ့ - ၂ ေစ့
• စမုန္စပါး - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁/၂ ဇြန္း
• ကရေဝးရြက္ - ၁ ရြက္
ျပဳလုပ္နည္း
အထက္ေဖာ္ျပပါ အေမႊးအရြက္ႏွင့္ အေစ့အဆန္တို့ကို မီးေအးေအးျဖင့္ ေလွာ္ၿပီး ေၾကညက္ေအာင္ ေထာင္းပါ။
ၾကက္သားႏွပ္ရန္အတြက္ ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• ၾကက္သား - ရဝဝ ဂရမ္
• ခ်င္း - ၁၀ ဂရမ္
• ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၁ လုံး
• င႐ုတ္သီးအစိမ္းမွုန႔္ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
• မဆလာ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္း
• ဂီးေထာပတ္ - စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
• ဒိန္ခ်ဥ္ - စားပြဲဇြန္း ၃ ဇြန္း
• ၾကက္သြန္ေၾကာ္ - စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
• ဆား - အနည္းငယ္
• သၾကား - အနည္းငယ္
• အရသာမွုန႔္ - အနည္းငယ္
ျပဳလုပ္နည္း
ဇလုံတစ္လုံးထဲ ၾကက္သား၊ ေထာင္းထားေသာ ခ်င္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ င႐ုတ္သီးအစိမ္းမွုန႔္၊ ေထာင္းထားေသာ မဆလာ၊ ဂီးေထာပတ္၊ ဒိန္ခ်ဥ္၊ ၾကက္သြန္ေၾကာ္၊ ဆား၊ သၾကားႏွင့္ အရသာမွုန႔္တို့ကို ထည့္၍ ႏွံ့စပ္ေအာင္နယ္ၿပီး ၃ နာရီခန႔္ ႏွပ္ထားပါ။
ဒံေပါက္ထမင္းအတြက္ ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• ကုံကုမံ (အေရာင္အမွုန႔္) - အနည္းငယ္
• နို့စိမ္း - စားပြဲဇြန္း ၈ ဇြန္း
• မဆလာ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္း
• ၾကက္သြန္ေၾကာ္ - ၃၀ ဂရမ္
• အရသာမွုန႔္ - အနည္းငယ္
• သၾကား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၅ ဇြန္း
• ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
• အရသာမွုန႔္ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္း
• ေလးညႇင္းပြင့္ - ၄ ပြင့္
• ကရေဝးရြက္ - ၁ ရြက္
• ဇီရာေစ့ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
• သစ္ႀကံပိုးေခါက္ - အနည္းငယ္
• ဖာလာေစ့ - ၂ ေစ့
• ဆန္ - ၄ ဘူး
• ဂီးေထာပတ္ - ၃၀ ဂရမ္
• ငွက္ေပ်ာရြက္ - အနည္းငယ္
• ပူဒီနာရြက္ - ၁ စည္း
• သီဟိုဠ္ေစ့ - ၂၀ ဂရမ္
• စပ်စ္ေျခာက္ - ၂၀ ဂရမ္
• ဒိန္ခ်ဥ္ - ၂၀ ဂရမ္
• ဂ်ဳံမွုန႔္ - ၃၀ ဂရမ္
ျပဳလုပ္နည္း
၁။ ဦးစြာ ခြက္ထဲ နို့စိမ္းႏွင့္ ကုံကုမံ အနည္းငယ္ထည့္ၿပီး သမေအာင္ေမႊထားပါ။
၂။ ဇလုံတစ္လုံးထဲ ၾကက္သြန္ေၾကာ္၊ ေထာင္းထားေသာ မဆလာ ၂ ဇြန္း၊ အရသာမွုန႔္ အနည္းငယ္၊ သၾကား အနည္းငယ္ႏွင့္ ဆား အနည္းငယ္တို့ကို ထည့္ၿပီး သမေအာင္ နယ္ထားပါ။
၃။ အိုးႀကီးႀကီးတစ္လုံးထဲ ေရ ၃ လီတာခန႔္ ထည့္ၿပီး ဆား ၄ ဇြန္း၊ သၾကား ၄ ဇြန္း၊ အရသာမွုန႔္ ၂ ဇြန္း၊ ေလးညႇင္းပြင့္ ၄ ပြင့္၊ ကရေဝးရြက္ ၁ ရြက္၊ ဇီရာေစ့ ၁ ဇြန္း၊ သစ္ႀကံပိုးေခါက္ အနည္းငယ္၊ ဖာလာေစ့ ၂ ေစ့ႏွင့္ ဆန္ ၄ ဘူးတို့ကို ထည့္ၿပီး ဆူေအာင္ တည္ပါ။ ေရဆူလာၿပီး ဆန္သား သုံးပုံႏွစ္ပုံခန႔္ က်က္သည္အထိတည္ပါ။ ဆန္ခါထဲ ဆန္မ်ား သြန္ခ်ၿပီး ေရစစ္ထားပါ။ အေငြ႕မ်ား လြင့္မထြက္သြားေအာင္ အဖုံးတစ္ခုျဖင့္ အုပ္ထားပါ။
၄။ ဒံေပါက္ခ်က္မည့္အိုးကို ေထာပတ္သုတ္ၿပီး ငွက္ေပ်ာရြက္ခင္းပါ။ ျပဳတ္ထားေသာ ထမင္း အနည္းငယ္ ထည့္ပါ။ ႏွပ္ထားေသာ ၾကက္သားမ်ားကို ထမင္းအေပၚမွာ ထပ္ထည့္ပါ။ ထမင္း ထပ္ထည့္ၿပီး အေပၚမွာ နယ္ထားေသာ ၾကက္သြန္ေၾကာ္မ်ားကို ျဖဴးပါ။ ေဖ်ာ္ထားေသာ ကုံကုမံအရည္ကို အေပၚမွာ ဆမ္းပါ။ ဂီးေထာပတ္၊ သီဟိုဠ္ေစ့၊ စပ်စ္ေျခာက္၊ ဒိန္ခ်ဥ္ႏွင့္ ပူဒီနာရြက္တို့ကို ထမင္းအေပၚမွာ ထပ္ျဖဴးပါ။ ၿပီးလၽွင္ အေပၚမွာ ထမင္းထပ္ထည့္ၿပီး အဆာ ပလာမ်ားအေပၚမွာ ထပ္ျဖဴးပါ။ ထမင္း၊ ၾကက္သား၊ အဆာပလာမ်ားကို ႏွစ္ထပ္ခန႔္ ထည့္
ၿပီးလၽွင္ အေငြ႕ လုံေစရန္အတြက္ ဂ်ဳံမွုန႔္ကို ေရျဖင့္နယ္ၿပီး အိုးအနားပတ္ပတ္လည္မွာ ကပ္၍ အဖုံးဖုံးၿပီး မီးဖိုေပၚမွာ စခ်က္လို့ရပါၿပီ။ ဒံေပါက္ထမင္းအိုးကို မီးျပင္းျပင္းျဖင့္ ၁၅ မိနစ္၊
မီးအလယ္အလတ္ျဖင့္ ၁၅ မိနစ္၊ မီးေအးေအးျဖင့္ ၁၅ မိနစ္ခန႔္ ႏွပ္ၿပီးလၽွင္ သုံးေဆာင္နိုင္ပါၿပီ။
------------------------------------------
ပန္းခေရ
------------------------------
ဒီၾကက္ေၾကာ္နည္းေလးက ျမန္ျမန္ဆန္ဆန္ေၾကာ္လို့ရၿပီး ခ်ဥ္စပ္အရသာေလးမို့ ထမင္းခ်ိဳင့္ ထည့္ယူရာမွာ အဆင္ေျပၿပီး စားလို့ၿမိန္ေစတဲ့ ဟင္းလ်ာတစ္မည္ပါ။
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• ၾကက္ေပါင္လုံး - ၁၅ က်ပ္သား
• မန္က်ည္းမွည့္ရည္ - စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
• င႐ုတ္ခြဲျခမ္း - စားပြဲဇြန္း ၁/၂ ဇြန္း
• ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ၁/၂ ဇြန္း
• သၾကား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
• ခ်င္း - လက္တစ္ဆစ္
• ၾကက္သြန္ျဖဴဥေသး - ၁ လုံး
• မဆလာ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
• ဆီ - ၅ က်ပ္သား
• နႏြင္းမွုန႔္ - အနည္းငယ္
ျပဳလုပ္နည္း
ဦးစြာ ၾကက္ေပါင္လုံးေလးေတြကို ေရမေဆးခင္ ဆားအနည္းငယ္နဲ႔ နယ္ၿပီးမွ ေရေဆးပါ။ အဲဒါဆိုအနံ့အသက္လည္းကင္းၿပီး အသားေရာင္လည္း ပိုမိုၾကည္လင္လွပပါတယ္။ မည္သည့္ အသားကိုမဆို အဲဒီနည္းနဲ႔ေဆးေၾကာသန႔္စင္နိုင္ပါတယ္။ ေရေဆးၿပီးတဲ့ ၾကက္ေပါင္ကို နႏြင္းမွုန႔္၊ ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္းတစ္ဝက္ႏွင့္ နယ္ၿပီး ျြကပ္ရြလာေအာင္ မီးေအးေအးႏွင့္ ေၾကာ္ပါ။ ၾကက္ေၾကာ္ကို ဆယ္ယူၿပီး ဆီမ်ားေနလၽွင္ အနည္းငယ္ ခပ္ထုတ္ထားပါ။ မန္က်ည္းမွည့္ရည္၊ သၾကားႏွင့္ ဆားတို့ကို ေဖ်ာ္ထားပါ။ ခ်င္းႏွင့္ ၾကက္သြန္ျဖဴကို ေရာေထာင္းၿပီး က်န္ဆီထဲ ထည့္ ေၾကာ္ပါ။ ျြကပ္ရြေမႊးလာလၽွင္ မဆလာထည့္ပါ။ ေဖ်ာ္ထားေသာ မန္က်ည္းမွည့္ရည္ ထည့္ပါ။ အႏွစ္ေျခာက္ေျခာက္ျဖစ္လာလၽွင္ င႐ုတ္ခြဲျခမ္းထည့္၍ ေၾကာ္ထားေသာ ၾကက္သားထည့္ၿပီး ၾကက္ေၾကာ္ႏွင့္ အႏွစ္မ်ား တစ္သားတည္းျဖစ္သြားလၽွင္ ရပါၿပီ။
-------------------------------
ပန္းခေရ
ဒံေပါက္
--------------
ဒံေပါက္ခ်က္နည္းေလးကို အဆင္ေျပေျပ ခ်က္နိုင္ေအာင္လို့ ပန္းခေရက မၽွေဝေရးသားေပးလိုက္ပါတယ္။
မဆလာျပဳလုပ္ရန္အတြက္ ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• သစ္ႀကံပိုးေခါက္ - အနည္းငယ္
• နာနတ္ပြင့္ - ၁ ပြင့္
• ဇီရာေစ့ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၃ ဇြန္း
• ေလးညႇင္းပြင့္ - ၄ ပြင့္
• ဖာလာေစ့ - ၂ ေစ့
• စမုန္စပါး - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁/၂ ဇြန္း
• ကရေဝးရြက္ - ၁ ရြက္
ျပဳလုပ္နည္း
အထက္ေဖာ္ျပပါ အေမႊးအရြက္ႏွင့္ အေစ့အဆန္တို့ကို မီးေအးေအးျဖင့္ ေလွာ္ၿပီး ေၾကညက္ေအာင္ ေထာင္းပါ။
ၾကက္သားႏွပ္ရန္အတြက္ ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• ၾကက္သား - ရဝဝ ဂရမ္
• ခ်င္း - ၁၀ ဂရမ္
• ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၁ လုံး
• င႐ုတ္သီးအစိမ္းမွုန႔္ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
• မဆလာ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္း
• ဂီးေထာပတ္ - စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
• ဒိန္ခ်ဥ္ - စားပြဲဇြန္း ၃ ဇြန္း
• ၾကက္သြန္ေၾကာ္ - စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
• ဆား - အနည္းငယ္
• သၾကား - အနည္းငယ္
• အရသာမွုန႔္ - အနည္းငယ္
ျပဳလုပ္နည္း
ဇလုံတစ္လုံးထဲ ၾကက္သား၊ ေထာင္းထားေသာ ခ်င္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ င႐ုတ္သီးအစိမ္းမွုန႔္၊ ေထာင္းထားေသာ မဆလာ၊ ဂီးေထာပတ္၊ ဒိန္ခ်ဥ္၊ ၾကက္သြန္ေၾကာ္၊ ဆား၊ သၾကားႏွင့္ အရသာမွုန႔္တို့ကို ထည့္၍ ႏွံ့စပ္ေအာင္နယ္ၿပီး ၃ နာရီခန႔္ ႏွပ္ထားပါ။
ဒံေပါက္ထမင္းအတြက္ ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• ကုံကုမံ (အေရာင္အမွုန႔္) - အနည္းငယ္
• နို့စိမ္း - စားပြဲဇြန္း ၈ ဇြန္း
• မဆလာ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္း
• ၾကက္သြန္ေၾကာ္ - ၃၀ ဂရမ္
• အရသာမွုန႔္ - အနည္းငယ္
• သၾကား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၅ ဇြန္း
• ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
• အရသာမွုန႔္ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္း
• ေလးညႇင္းပြင့္ - ၄ ပြင့္
• ကရေဝးရြက္ - ၁ ရြက္
• ဇီရာေစ့ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
• သစ္ႀကံပိုးေခါက္ - အနည္းငယ္
• ဖာလာေစ့ - ၂ ေစ့
• ဆန္ - ၄ ဘူး
• ဂီးေထာပတ္ - ၃၀ ဂရမ္
• ငွက္ေပ်ာရြက္ - အနည္းငယ္
• ပူဒီနာရြက္ - ၁ စည္း
• သီဟိုဠ္ေစ့ - ၂၀ ဂရမ္
• စပ်စ္ေျခာက္ - ၂၀ ဂရမ္
• ဒိန္ခ်ဥ္ - ၂၀ ဂရမ္
• ဂ်ဳံမွုန႔္ - ၃၀ ဂရမ္
ျပဳလုပ္နည္း
၁။ ဦးစြာ ခြက္ထဲ နို့စိမ္းႏွင့္ ကုံကုမံ အနည္းငယ္ထည့္ၿပီး သမေအာင္ေမႊထားပါ။
၂။ ဇလုံတစ္လုံးထဲ ၾကက္သြန္ေၾကာ္၊ ေထာင္းထားေသာ မဆလာ ၂ ဇြန္း၊ အရသာမွုန႔္ အနည္းငယ္၊ သၾကား အနည္းငယ္ႏွင့္ ဆား အနည္းငယ္တို့ကို ထည့္ၿပီး သမေအာင္ နယ္ထားပါ။
၃။ အိုးႀကီးႀကီးတစ္လုံးထဲ ေရ ၃ လီတာခန႔္ ထည့္ၿပီး ဆား ၄ ဇြန္း၊ သၾကား ၄ ဇြန္း၊ အရသာမွုန႔္ ၂ ဇြန္း၊ ေလးညႇင္းပြင့္ ၄ ပြင့္၊ ကရေဝးရြက္ ၁ ရြက္၊ ဇီရာေစ့ ၁ ဇြန္း၊ သစ္ႀကံပိုးေခါက္ အနည္းငယ္၊ ဖာလာေစ့ ၂ ေစ့ႏွင့္ ဆန္ ၄ ဘူးတို့ကို ထည့္ၿပီး ဆူေအာင္ တည္ပါ။ ေရဆူလာၿပီး ဆန္သား သုံးပုံႏွစ္ပုံခန႔္ က်က္သည္အထိတည္ပါ။ ဆန္ခါထဲ ဆန္မ်ား သြန္ခ်ၿပီး ေရစစ္ထားပါ။ အေငြ႕မ်ား လြင့္မထြက္သြားေအာင္ အဖုံးတစ္ခုျဖင့္ အုပ္ထားပါ။
၄။ ဒံေပါက္ခ်က္မည့္အိုးကို ေထာပတ္သုတ္ၿပီး ငွက္ေပ်ာရြက္ခင္းပါ။ ျပဳတ္ထားေသာ ထမင္း အနည္းငယ္ ထည့္ပါ။ ႏွပ္ထားေသာ ၾကက္သားမ်ားကို ထမင္းအေပၚမွာ ထပ္ထည့္ပါ။ ထမင္း ထပ္ထည့္ၿပီး အေပၚမွာ နယ္ထားေသာ ၾကက္သြန္ေၾကာ္မ်ားကို ျဖဴးပါ။ ေဖ်ာ္ထားေသာ ကုံကုမံအရည္ကို အေပၚမွာ ဆမ္းပါ။ ဂီးေထာပတ္၊ သီဟိုဠ္ေစ့၊ စပ်စ္ေျခာက္၊ ဒိန္ခ်ဥ္ႏွင့္ ပူဒီနာရြက္တို့ကို ထမင္းအေပၚမွာ ထပ္ျဖဴးပါ။ ၿပီးလၽွင္ အေပၚမွာ ထမင္းထပ္ထည့္ၿပီး အဆာ ပလာမ်ားအေပၚမွာ ထပ္ျဖဴးပါ။ ထမင္း၊ ၾကက္သား၊ အဆာပလာမ်ားကို ႏွစ္ထပ္ခန႔္ ထည့္
ၿပီးလၽွင္ အေငြ႕ လုံေစရန္အတြက္ ဂ်ဳံမွုန႔္ကို ေရျဖင့္နယ္ၿပီး အိုးအနားပတ္ပတ္လည္မွာ ကပ္၍ အဖုံးဖုံးၿပီး မီးဖိုေပၚမွာ စခ်က္လို့ရပါၿပီ။ ဒံေပါက္ထမင္းအိုးကို မီးျပင္းျပင္းျဖင့္ ၁၅ မိနစ္၊
မီးအလယ္အလတ္ျဖင့္ ၁၅ မိနစ္၊ မီးေအးေအးျဖင့္ ၁၅ မိနစ္ခန႔္ ႏွပ္ၿပီးလၽွင္ သုံးေဆာင္နိုင္ပါၿပီ။
------------------------------------------
ပန္းခေရ
No comments:
Post a Comment