ဖက္ထုပ္ျပဳတ္
-----------------
ဒီဖက္ထုပ္ျပဳတ္က လြယ္ကူရိုးရွင္းၿပီး အရသာလည္းရွိတဲ့ ဟင္းလ်ာေလးပါ။ သားသား၊ မီးမီးတို့အတြက္ ေက်ာင္းပိတ္ရက္ေတြမွာ အလြယ္တကူ ျပင္ဆင္ေပးနိုင္ၿပီး အႀကိဳက္ ေတြ႕ေစတဲ့ ဖက္ထုပ္ျပဳတ္ ျဖစ္ပါတယ္။
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• ဝက္သား - ၁ဝဝ ဂရမ္
• ဆီ - လိုအပ္သလို
• ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၃ ႁမႊာ (ဓားျပားရိုက္ပါ)
• ေကာ္မွုန႔္ - စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
• ၾကက္သြန္နီ - ၁ လုံး (၄ စိတ္စိတ္ပါ)
• ဆား - အနည္းငယ္
• မုန္လာဥနီ၊ ေဂၚဖီ၊ မုန္ညင္း၊
ၾကက္သြန္ၿမိတ္ - အနည္းငယ္စီ
(ပါးပါးလွီးထားပါ)
• တ႐ုတ္နံနံ - အနည္းငယ္
• ဖက္ထုပ္အရြက္ - ၂၀ ရြက္ခန႔္
• ပဲျပား - ၁ တုံး
• ဟင္းခတ္မွုန႔္ - အနည္းငယ္
• ပဲငံျပာရည္အၾကည္ - အနည္းငယ္
• သၾကား - အနည္းငယ္
ျပဳလုပ္နည္း
၁။ ဇလုံတစ္လုံးထဲ ဝက္သားကို င႐ုတ္ေကာင္းမွုန႔္၊ ဆား၊ သၾကား၊ ေကာ္မွုန႔္ႏွင့္ ဆီ အနည္းငယ္ထည့္ၿပီး အရသာ နယ္ပါ။
၂။ အသားလုံး ၅ လုံးခန႔္ လုံးပါ။
၃။ ဝက္သားျပားကို ဖက္ထုပ္ထဲ ထည့္ပါ။
၄။ ဖက္ထုပ္ကို ျပဳတ္ပါ။
၅။ ေရဆူလာလၽွင္ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ ၿမိတ္ အနည္းငယ္၊ ဆား၊ သၾကား၊ င႐ုတ္ေကာင္းမွုန႔္၊ ဟင္းခတ္မွုန႔္ႏွင့္ ပဲငံျပာရည္အၾကည္တို့ကို ထည့္ပါ။
၆။ ေရဆူလာလၽွင္ ဝက္သားလုံးႏွင့္ ဖက္ထုပ္ကို တစ္ခါ
တည္း ထည့္ပါ။
၇။ ပဲျပားကို ထည့္ပါ။
၈။ ေရဆူလာလၽွင္ ပါးပါးလွီးထားတဲ့ အသီးအႏွံမ်ား
ထည့္ပါ။
၉။ ၿပီးလၽွင္ ပန္းကန္မွာျပင္ၿပီး သုံးေဆာင္နိုင္ပါၿပီ။
-----------------------------------
Eant Wint Htut
ၾကက္သားမဆလာေခါက္ဆြဲေၾကာ္
-----------------------------------------
ဒီေခါက္ဆြဲေၾကာ္ေလးကေတာ့ တစ္မ်ိဳးဆန္းသစ္ေစမယ့္ လြယ္ကူ ရိုးရွင္းတဲ့ ေခါက္ဆြဲေၾကာ္ေလးပါ။
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• ေခါက္ဆြဲ - ၁ဝဝ ဂရမ္
• ေဂၚဖီ - ၅ ဂရမ္ (ပါးပါးလွီးပါ)
• ၾကက္သား - ၁၅၀ ဂရမ္
• ခရမ္းခ်ဥ္သီး - ၂ လုံး (အေနေတာ္လွီးပါ)
• င႐ုတ္သီးစိမ္း - ၅ ေတာင့္ (ထက္ျခမ္းျခမ္းပါ)
• ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၅ ႁမႊာ (ဓားျပားရိုက္ပါ)
• ၾကက္သြန္နီ - ၁ လုံး (ႏုပ္ႏုပ္စဥ္းပါ)
• ၾကက္သြန္ၿမိတ္ - အနည္းငယ္ (အေနေတာ္လွီးပါ)
• ဆီ - စားပြဲဇြန္း ၅ ဇြန္း
• ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
• သၾကား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
• င႐ုတ္ေကာင္းမွုန႔္ - အနည္းငယ္
• မဆလာ - စားပြဲဇြန္း ၁ ၁/၂ ဇြန္း
• နႏြင္းမွုန႔္ - အနည္းငယ္
• ေကာ္မွုန႔္ - စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
• ၾကက္ဥ - ၁ လုံး
• ငံျပာရည္ - အနည္းငယ္
• င႐ုတ္အႏွစ္ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
• မုန္လာဥနီ - ၅ ဂရမ္
ျပဳလုပ္နည္း
၁။ ၾကက္သားကို ဆား၊ င႐ုတ္ေကာင္းမွုန႔္၊ နႏြင္းမွုန႔္၊
ေကာ္မွုန႔္၊ သၾကား၊ ငံျပာရည္ႏွင့္ ဆီတို့ကို ထည့္ၿပီး အရသာ နယ္ပါ။
၂။ ေခါက္ဆြဲထဲ ဆားအနည္းငယ္ထည့္ၿပီး ၃ မိနစ္ခန႔္
ထားပါ။
၃။ ၃ မိနစ္ျပည့္လၽွင္ ေရေအးႏွင့္ ေဆးပါ။
၄။ ဒယ္အိုးကို အပူေပးၿပီး ဆီထည့္ပါ။
၅။ ဆီပူလာလၽွင္ ၾကက္သြန္ျဖဴႏွင့္ ၾကက္သြန္နီကို ဆီ သတ္ပါ။
၆။ အနံ့ေမႊးလာလၽွင္ င႐ုတ္အႏွစ္ထည့္ပါ။
၇။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို အႏွစ္ရသည္အထိ ထည့္ႏွပ္ပါ။
၈။ မဆလာ၊ ဆား၊ သၾကား၊ င႐ုတ္ေကာင္းမွုန႔္ႏွင့္ ငံျပာရည္ တို့ကို ထည့္ပါ။
၉။ ေရအနည္းငယ္ထည့္ပါ။
၁၀။ အရသာနယ္ထားတဲ့ ၾကက္သားထည့္ပါ။
၁၁။ ႏုပ္ႏုပ္စဥ္းထားတဲ့ မုန္လာဥနီႏွင့္ ထက္ျခမ္းျခမ္းထားတဲ့ င႐ုတ္သီးစိမ္းထည့္ပါ။
၁၂။ ၾကက္ဥ ၁ လုံးကို ထည့္ေၾကာ္ပါ။
၁၃။ ေရဆူလာလၽွင္ ေခါက္ဆြဲထည့္ၿပီး ေၾကာ္ပါ။
၁၄။ ပါးပါးလွီးထားတဲ့ မုန္လာဥနီႏွင့္ ေဂၚဖီတို့ကို ထည့္ပါ။
၁၅။ လိုအပ္တဲ့အရသာမ်ား ထည့္ပါ။
၁၆။ အနံ့အရသာ ျပည့္စုံလၽွင္ ပန္းကန္မွာျပင္ၿပီး သုံးေဆာင္နိုင္ပါၿပီ။
----------------------------------
Eant Wint Htut
တုန္ယမ္းဖက္ထုပ္ေၾကာ္
-----------------------------
ဒီဖက္ထုပ္ေၾကာ္က တုန္ယမ္းအနံ့အရသာလည္း ရွိသလို လြယ္ကူရိုးရွင္းလွတဲ့ ဖက္ထုပ္ေၾကာ္ျဖစ္ပါတယ္။
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• ဆီ - လိုအပ္သလို
• ႃကက္ဥ - ၁ လုံး
• သၾကား - အနည္းငယ္
• ဝက္သား - ၁၅၀ ဂရမ္ (ႀကိတ္ထားပါ)
• ေကာ္မွုန႔္ - စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
• င႐ုတ္သီးစိမ္း - ၃ ေတာင့္ (ပါးပါးလွီးပါ)
• ဆား - အနည္းငယ္
• ဖက္ထုပ္ရြက္ - ၂၀ ရြက္ခန႔္
• တုန္ယမ္းခဲ - ၁ ခဲ
• ၾကက္သြန္ၿမိတ္ - အနည္းငယ္ (ႏုပ္ႏုပ္စဥ္းပါ)
• ရွမ္းနံနံ - အနည္းငယ္ (ႏုပ္ႏုပ္စဥ္းပါ)
• ၾကက္သြန္နီ - ၁ လုံး (ႏုပ္ႏုပ္စဥ္းပါ)
ျပဳလုပ္နည္း
၁။ ၾကက္ဥ ၁ လုံးကို ေဖာက္ၿပီး ေခါက္ထားပါ။
၂။ ႀကိတ္ထားတဲ့ ဝက္သား၊ ႏုပ္ႏုပ္စဥ္းထားတဲ့ ၾကက္သြန္ၿမိတ္၊ ရွမ္းနံနံ၊ င႐ုတ္ေကာင္းမွုန႔္၊ သၾကား၊ ေကာ္မွုန႔္၊ တုန္ယမ္း အႏွစ္ႏွင့္ ၾကက္ဥတို့ကို ထည့္ၿပီး ႏွံ့ေအာင္နယ္ပါ။
၃။ ဝက္သားရလၽွင္ ဖက္ထုပ္ရြက္ထဲ ထည့္ၿပီး ဖက္ထုပ္ထုပ္ပါ။
၄။ ၿပီးလၽွင္ ဖက္ထုပ္ကို ေၾကာ္ပါ။ အေရာင္သန္းလာၿပီး က်က္ၿပီ ဆိုလၽွင္ ရပါၿပီ။
------------------------------------------
Eant Wint Htut
ဝက္သား ကင္မ္ခ်ီ ပဲၾကာဆံသုပ္
-----------------------------------------
ဒီဟင္းလ်ာေလးကေတာ့ ကင္မ္ခ်ီအရသာကို ႀကိဳက္ႏွစ္သက္တဲ့ ပရိသတ္မ်ားအတြက္ အႀကိဳက္ေတြ႕ေစမယ့္ လြယ္ကူရိုးရွင္းတဲ့ ဟင္းလ်ာျဖစ္ပါတယ္။
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• ဝက္သားသုံးထပ္သား - ၂ဝဝ ဂရမ္
• တ႐ုတ္နံနံ - အနည္းငယ္ (အေနေတာ္လွီးပါ)
• မုန္လာဥနီ၊ ေဂၚဖီ - ၁၀ ဂရမ္စီ (ပါးပါးလွီးပါ)
• ကင္မ္ခ်ီ - ၁ဝဝ ဂရမ္
• ပဲၾကာဆံ - ၅ ဂရမ္ (၂၀ ဂရမ္ ေရစိမ္ၿပီး)
• ၾကက္ဥ - ၁ လုံး
• ဆီ - စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
• ပဲငံျပာရည္အေနာက္ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
• ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁/၂ ဇြန္း
• ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၄ ႁမႊာ (ဓားျပားရိုက္ပါ)
• ေကာ္မွုန႔္ - စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
• ႏွမ္း - အနည္းငယ္
• ခ႐ုဆီ - စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
• ၾကက္သြန္ၿမိတ္ - အနည္းငယ္ (အေနေတာ္လွီးပါ)
• င႐ုတ္ေကာင္းမွုန႔္ - အနည္းငယ္
• သၾကား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁/၂ ဇြန္း
ျပဳလုပ္နည္း
၁။ ၾကက္ဥ ၁ လုံးကို ေဖာက္ၿပီး ေခါက္ထားပါ။
၂။ ဝက္သားသုံးထပ္သားကို အေနေတာ္လွီးထားပါ။
၃။ ပဲၾကာဆံကို ေရေႏြးဆူဆူထဲမွာ ဆားထည့္ၿပီး ေရေႏြးေျဖာပါ။
၄။ ၁ မိနစ္ခန႔္ ေရေႏြးေျဖာၿပီးလၽွင္ ပဲၾကာဆံကို ျပန္ဆယ္ယူၿပီး ေရေအးႏွင့္ ျပန္ေဆးပါ။
၅။ ဒယ္အိုးကို အပူေပးၿပီး ဆီထည့္ပါ။
၆။ ဆီပူလာလၽွင္ ၾကက္သြန္ျဖဴကို ဆီသတ္ပါ။
၇။ ၾကက္သြန္ျဖဴဆီသတ္ၿပီးလၽွင္ ဝက္သားသုံးထပ္သား ထည့္ပါ။
၈။ ဝက္သားအနံ့ေမႊးလာလၽွင္ လွီးထားတဲ့ ေဂၚဖီ၊ မုန္လာဥနီႏွင့္ ကင္မ္ခ်ီထည့္ပါ။
၉။ အရသာအတြက္ ခ႐ုဆီ၊ ပဲငံျပာရည္အေနာက္၊ ဆား၊ သၾကား၊ င႐ုတ္ေကာင္းမွုန႔္ႏွင့္ ႏွမ္းတို့ကို ထည့္ပါ။
၁၀။ ေရအနည္းငယ္ထည့္ပါ။
၁၁။ ေရဆူလာလၽွင္ ေရေႏြးေျဖာထားတဲ့ ပဲၾကာဆံထည့္ပါ။
၁၂။ ေဖာက္ၿပီး ေခါက္ထားတဲ့ ၾကက္ဥကို ထည့္ေမႊပါ။
၁၃။ တ႐ုတ္နံနံႏွင့္ ၾကက္သြန္ၿမိတ္ကို ထည့္ပါ။
၁၄။ အနံ့အရသာျပည့္စုံလၽွင္ ႏွမ္းအနည္းငယ္ထည့္ၿပီး သုံးေဆာင္ နိုင္ပါၿပီ။
------------------------------------
Eant Wint Htut
-----------------
ဒီဖက္ထုပ္ျပဳတ္က လြယ္ကူရိုးရွင္းၿပီး အရသာလည္းရွိတဲ့ ဟင္းလ်ာေလးပါ။ သားသား၊ မီးမီးတို့အတြက္ ေက်ာင္းပိတ္ရက္ေတြမွာ အလြယ္တကူ ျပင္ဆင္ေပးနိုင္ၿပီး အႀကိဳက္ ေတြ႕ေစတဲ့ ဖက္ထုပ္ျပဳတ္ ျဖစ္ပါတယ္။
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• ဝက္သား - ၁ဝဝ ဂရမ္
• ဆီ - လိုအပ္သလို
• ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၃ ႁမႊာ (ဓားျပားရိုက္ပါ)
• ေကာ္မွုန႔္ - စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
• ၾကက္သြန္နီ - ၁ လုံး (၄ စိတ္စိတ္ပါ)
• ဆား - အနည္းငယ္
• မုန္လာဥနီ၊ ေဂၚဖီ၊ မုန္ညင္း၊
ၾကက္သြန္ၿမိတ္ - အနည္းငယ္စီ
(ပါးပါးလွီးထားပါ)
• တ႐ုတ္နံနံ - အနည္းငယ္
• ဖက္ထုပ္အရြက္ - ၂၀ ရြက္ခန႔္
• ပဲျပား - ၁ တုံး
• ဟင္းခတ္မွုန႔္ - အနည္းငယ္
• ပဲငံျပာရည္အၾကည္ - အနည္းငယ္
• သၾကား - အနည္းငယ္
ျပဳလုပ္နည္း
၁။ ဇလုံတစ္လုံးထဲ ဝက္သားကို င႐ုတ္ေကာင္းမွုန႔္၊ ဆား၊ သၾကား၊ ေကာ္မွုန႔္ႏွင့္ ဆီ အနည္းငယ္ထည့္ၿပီး အရသာ နယ္ပါ။
၂။ အသားလုံး ၅ လုံးခန႔္ လုံးပါ။
၃။ ဝက္သားျပားကို ဖက္ထုပ္ထဲ ထည့္ပါ။
၄။ ဖက္ထုပ္ကို ျပဳတ္ပါ။
၅။ ေရဆူလာလၽွင္ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ ၿမိတ္ အနည္းငယ္၊ ဆား၊ သၾကား၊ င႐ုတ္ေကာင္းမွုန႔္၊ ဟင္းခတ္မွုန႔္ႏွင့္ ပဲငံျပာရည္အၾကည္တို့ကို ထည့္ပါ။
၆။ ေရဆူလာလၽွင္ ဝက္သားလုံးႏွင့္ ဖက္ထုပ္ကို တစ္ခါ
တည္း ထည့္ပါ။
၇။ ပဲျပားကို ထည့္ပါ။
၈။ ေရဆူလာလၽွင္ ပါးပါးလွီးထားတဲ့ အသီးအႏွံမ်ား
ထည့္ပါ။
၉။ ၿပီးလၽွင္ ပန္းကန္မွာျပင္ၿပီး သုံးေဆာင္နိုင္ပါၿပီ။
-----------------------------------
Eant Wint Htut
ၾကက္သားမဆလာေခါက္ဆြဲေၾကာ္
-----------------------------------------
ဒီေခါက္ဆြဲေၾကာ္ေလးကေတာ့ တစ္မ်ိဳးဆန္းသစ္ေစမယ့္ လြယ္ကူ ရိုးရွင္းတဲ့ ေခါက္ဆြဲေၾကာ္ေလးပါ။
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• ေခါက္ဆြဲ - ၁ဝဝ ဂရမ္
• ေဂၚဖီ - ၅ ဂရမ္ (ပါးပါးလွီးပါ)
• ၾကက္သား - ၁၅၀ ဂရမ္
• ခရမ္းခ်ဥ္သီး - ၂ လုံး (အေနေတာ္လွီးပါ)
• င႐ုတ္သီးစိမ္း - ၅ ေတာင့္ (ထက္ျခမ္းျခမ္းပါ)
• ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၅ ႁမႊာ (ဓားျပားရိုက္ပါ)
• ၾကက္သြန္နီ - ၁ လုံး (ႏုပ္ႏုပ္စဥ္းပါ)
• ၾကက္သြန္ၿမိတ္ - အနည္းငယ္ (အေနေတာ္လွီးပါ)
• ဆီ - စားပြဲဇြန္း ၅ ဇြန္း
• ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
• သၾကား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
• င႐ုတ္ေကာင္းမွုန႔္ - အနည္းငယ္
• မဆလာ - စားပြဲဇြန္း ၁ ၁/၂ ဇြန္း
• နႏြင္းမွုန႔္ - အနည္းငယ္
• ေကာ္မွုန႔္ - စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
• ၾကက္ဥ - ၁ လုံး
• ငံျပာရည္ - အနည္းငယ္
• င႐ုတ္အႏွစ္ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
• မုန္လာဥနီ - ၅ ဂရမ္
ျပဳလုပ္နည္း
၁။ ၾကက္သားကို ဆား၊ င႐ုတ္ေကာင္းမွုန႔္၊ နႏြင္းမွုန႔္၊
ေကာ္မွုန႔္၊ သၾကား၊ ငံျပာရည္ႏွင့္ ဆီတို့ကို ထည့္ၿပီး အရသာ နယ္ပါ။
၂။ ေခါက္ဆြဲထဲ ဆားအနည္းငယ္ထည့္ၿပီး ၃ မိနစ္ခန႔္
ထားပါ။
၃။ ၃ မိနစ္ျပည့္လၽွင္ ေရေအးႏွင့္ ေဆးပါ။
၄။ ဒယ္အိုးကို အပူေပးၿပီး ဆီထည့္ပါ။
၅။ ဆီပူလာလၽွင္ ၾကက္သြန္ျဖဴႏွင့္ ၾကက္သြန္နီကို ဆီ သတ္ပါ။
၆။ အနံ့ေမႊးလာလၽွင္ င႐ုတ္အႏွစ္ထည့္ပါ။
၇။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို အႏွစ္ရသည္အထိ ထည့္ႏွပ္ပါ။
၈။ မဆလာ၊ ဆား၊ သၾကား၊ င႐ုတ္ေကာင္းမွုန႔္ႏွင့္ ငံျပာရည္ တို့ကို ထည့္ပါ။
၉။ ေရအနည္းငယ္ထည့္ပါ။
၁၀။ အရသာနယ္ထားတဲ့ ၾကက္သားထည့္ပါ။
၁၁။ ႏုပ္ႏုပ္စဥ္းထားတဲ့ မုန္လာဥနီႏွင့္ ထက္ျခမ္းျခမ္းထားတဲ့ င႐ုတ္သီးစိမ္းထည့္ပါ။
၁၂။ ၾကက္ဥ ၁ လုံးကို ထည့္ေၾကာ္ပါ။
၁၃။ ေရဆူလာလၽွင္ ေခါက္ဆြဲထည့္ၿပီး ေၾကာ္ပါ။
၁၄။ ပါးပါးလွီးထားတဲ့ မုန္လာဥနီႏွင့္ ေဂၚဖီတို့ကို ထည့္ပါ။
၁၅။ လိုအပ္တဲ့အရသာမ်ား ထည့္ပါ။
၁၆။ အနံ့အရသာ ျပည့္စုံလၽွင္ ပန္းကန္မွာျပင္ၿပီး သုံးေဆာင္နိုင္ပါၿပီ။
----------------------------------
Eant Wint Htut
တုန္ယမ္းဖက္ထုပ္ေၾကာ္
-----------------------------
ဒီဖက္ထုပ္ေၾကာ္က တုန္ယမ္းအနံ့အရသာလည္း ရွိသလို လြယ္ကူရိုးရွင္းလွတဲ့ ဖက္ထုပ္ေၾကာ္ျဖစ္ပါတယ္။
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• ဆီ - လိုအပ္သလို
• ႃကက္ဥ - ၁ လုံး
• သၾကား - အနည္းငယ္
• ဝက္သား - ၁၅၀ ဂရမ္ (ႀကိတ္ထားပါ)
• ေကာ္မွုန႔္ - စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
• င႐ုတ္သီးစိမ္း - ၃ ေတာင့္ (ပါးပါးလွီးပါ)
• ဆား - အနည္းငယ္
• ဖက္ထုပ္ရြက္ - ၂၀ ရြက္ခန႔္
• တုန္ယမ္းခဲ - ၁ ခဲ
• ၾကက္သြန္ၿမိတ္ - အနည္းငယ္ (ႏုပ္ႏုပ္စဥ္းပါ)
• ရွမ္းနံနံ - အနည္းငယ္ (ႏုပ္ႏုပ္စဥ္းပါ)
• ၾကက္သြန္နီ - ၁ လုံး (ႏုပ္ႏုပ္စဥ္းပါ)
ျပဳလုပ္နည္း
၁။ ၾကက္ဥ ၁ လုံးကို ေဖာက္ၿပီး ေခါက္ထားပါ။
၂။ ႀကိတ္ထားတဲ့ ဝက္သား၊ ႏုပ္ႏုပ္စဥ္းထားတဲ့ ၾကက္သြန္ၿမိတ္၊ ရွမ္းနံနံ၊ င႐ုတ္ေကာင္းမွုန႔္၊ သၾကား၊ ေကာ္မွုန႔္၊ တုန္ယမ္း အႏွစ္ႏွင့္ ၾကက္ဥတို့ကို ထည့္ၿပီး ႏွံ့ေအာင္နယ္ပါ။
၃။ ဝက္သားရလၽွင္ ဖက္ထုပ္ရြက္ထဲ ထည့္ၿပီး ဖက္ထုပ္ထုပ္ပါ။
၄။ ၿပီးလၽွင္ ဖက္ထုပ္ကို ေၾကာ္ပါ။ အေရာင္သန္းလာၿပီး က်က္ၿပီ ဆိုလၽွင္ ရပါၿပီ။
------------------------------------------
Eant Wint Htut
ဝက္သား ကင္မ္ခ်ီ ပဲၾကာဆံသုပ္
-----------------------------------------
ဒီဟင္းလ်ာေလးကေတာ့ ကင္မ္ခ်ီအရသာကို ႀကိဳက္ႏွစ္သက္တဲ့ ပရိသတ္မ်ားအတြက္ အႀကိဳက္ေတြ႕ေစမယ့္ လြယ္ကူရိုးရွင္းတဲ့ ဟင္းလ်ာျဖစ္ပါတယ္။
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• ဝက္သားသုံးထပ္သား - ၂ဝဝ ဂရမ္
• တ႐ုတ္နံနံ - အနည္းငယ္ (အေနေတာ္လွီးပါ)
• မုန္လာဥနီ၊ ေဂၚဖီ - ၁၀ ဂရမ္စီ (ပါးပါးလွီးပါ)
• ကင္မ္ခ်ီ - ၁ဝဝ ဂရမ္
• ပဲၾကာဆံ - ၅ ဂရမ္ (၂၀ ဂရမ္ ေရစိမ္ၿပီး)
• ၾကက္ဥ - ၁ လုံး
• ဆီ - စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
• ပဲငံျပာရည္အေနာက္ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
• ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁/၂ ဇြန္း
• ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၄ ႁမႊာ (ဓားျပားရိုက္ပါ)
• ေကာ္မွုန႔္ - စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
• ႏွမ္း - အနည္းငယ္
• ခ႐ုဆီ - စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
• ၾကက္သြန္ၿမိတ္ - အနည္းငယ္ (အေနေတာ္လွီးပါ)
• င႐ုတ္ေကာင္းမွုန႔္ - အနည္းငယ္
• သၾကား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁/၂ ဇြန္း
ျပဳလုပ္နည္း
၁။ ၾကက္ဥ ၁ လုံးကို ေဖာက္ၿပီး ေခါက္ထားပါ။
၂။ ဝက္သားသုံးထပ္သားကို အေနေတာ္လွီးထားပါ။
၃။ ပဲၾကာဆံကို ေရေႏြးဆူဆူထဲမွာ ဆားထည့္ၿပီး ေရေႏြးေျဖာပါ။
၄။ ၁ မိနစ္ခန႔္ ေရေႏြးေျဖာၿပီးလၽွင္ ပဲၾကာဆံကို ျပန္ဆယ္ယူၿပီး ေရေအးႏွင့္ ျပန္ေဆးပါ။
၅။ ဒယ္အိုးကို အပူေပးၿပီး ဆီထည့္ပါ။
၆။ ဆီပူလာလၽွင္ ၾကက္သြန္ျဖဴကို ဆီသတ္ပါ။
၇။ ၾကက္သြန္ျဖဴဆီသတ္ၿပီးလၽွင္ ဝက္သားသုံးထပ္သား ထည့္ပါ။
၈။ ဝက္သားအနံ့ေမႊးလာလၽွင္ လွီးထားတဲ့ ေဂၚဖီ၊ မုန္လာဥနီႏွင့္ ကင္မ္ခ်ီထည့္ပါ။
၉။ အရသာအတြက္ ခ႐ုဆီ၊ ပဲငံျပာရည္အေနာက္၊ ဆား၊ သၾကား၊ င႐ုတ္ေကာင္းမွုန႔္ႏွင့္ ႏွမ္းတို့ကို ထည့္ပါ။
၁၀။ ေရအနည္းငယ္ထည့္ပါ။
၁၁။ ေရဆူလာလၽွင္ ေရေႏြးေျဖာထားတဲ့ ပဲၾကာဆံထည့္ပါ။
၁၂။ ေဖာက္ၿပီး ေခါက္ထားတဲ့ ၾကက္ဥကို ထည့္ေမႊပါ။
၁၃။ တ႐ုတ္နံနံႏွင့္ ၾကက္သြန္ၿမိတ္ကို ထည့္ပါ။
၁၄။ အနံ့အရသာျပည့္စုံလၽွင္ ႏွမ္းအနည္းငယ္ထည့္ၿပီး သုံးေဆာင္ နိုင္ပါၿပီ။
------------------------------------
Eant Wint Htut
No comments:
Post a Comment