Monday, October 5, 2015

ခ်င္းရိုးရာ ငါးျပဳတ္ဟင္း - ငါးျပဳတ္ရည္ဟင္းခ်ိဳ - ခ်င္း မွည့္ခါးသီးေထာင္း



ခ်င္းလူမ်ိဳးေတြ ဟင္းခ်က္တဲ့အခါမွာ ဆီကို မသံုးျဖစ္သေလာက္သာ သံုးတတ္ျပီး ဟင္းအခ်ိဳအရသာမႈန္႕ကိုလည္း ထည့္မခ်က္ တတ္ပါဘူး။ အခ်ိဳဟင္းအရသာကိုၾကိဳက္တတ္သူမ်ားအတြက္ကို ဟင္းအခ်ိဳအရသာမႈန္႕ကို ခြက္တစ္ခုထဲ သပ္သပ္ထည့္ေပး တတ္ပါသတဲ့။ အသားကိုျပဳတ္စားတယ္ ျပီးေတာ့ အသားျပဳတ္ရည္ကို အသီးအရြက္အစံုထည့္ျပီး ဟင္းရည္အျဖစ္ ေသာက္ေလ့ရွိပါတယ္။
ေတာင္ေပၚေဒသမ်ားဘက္မွာေတာ့ ငါးဟင္းလ်ာကို မက္မက္ေမာေမာ သိပ္မခ်က္စားတတ္ၾကေပမယ့္ က်ေနာ္ကေတာ့ သူတို႕အခ်က္ နည္းတဲ့ ဟင္းလ်ာထဲမွာပါေသာ ငါးျပဳတ္ဟင္းတို႕ မွည့္ခါးသီးေထာင္းတို႕ ခ်က္စားပစ္မယ္။
ငါးျပဳတ္ဟင္းကို ဟားခါးခ်င္းေတြ လုပ္စားၾကတာပါတဲ့ေလ။
ခ်င္းရိုးရာ ငါးျပဳတ္ဟင္း
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
ေရခ်ိဳငါး (ငါးၾကင္းအေကာင္) ၅၀က်ပ္သား၊ ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္း၊ အခ်ိဳအရသာမႈန္႕ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္း၊ ပဲဆီေမႊး ၅က်ပ္သား၊ ႏွမ္း ၅က်ပ္သား။
ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္ပံု
ငါးကို အေၾကးခြံျခစ္ပစ္ျပီး ဗိုက္ခြဲအူထုတ္ကာ ေရေဆး၍ ဆား၊အခ်ိဳအရသာနယ္ထားပါ။ ႏွမ္းကိုေလွာ္ျပီး ဆားနဲ႕ေထာင္းထားပါ။
အားလံုးျပင္ဆင္ျပီးလွ်င္ ငါးကိုက်က္ေအာင္ျပဳတ္ျပီး ပန္းကန္ထဲဆယ္ပါ။
ပဲဆီကိုက်က္ေအာင္အပူေပးျပီးလွ်င္ ျပဳတ္ထားတဲ့ ငါးအေပၚကိုေလာင္းေပးပါ။ ႏွမ္းေထာင္းနဲ႕တြဲဖက္စားသံုးပါ။
ငါးျပဳတ္ဟင္းခ်ိဳ
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
ငါးျပဳတ္ရည္ ႏို႕ဆီဘူး၅ဘူး၊ ခ်င္း(ဂ်င္း) အနည္းငယ္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ အနည္းငယ္၊ ပင္စိမ္းရြက္ ၃စည္း၊ ရွမ္းနံနံ ၁စည္း။
ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္ပံု
ငါးျပဳတ္တဲ့ဟင္းရည္ကို ပြက္ပြက္ဆူေအာင္ တည္ပါ။ ဂ်င္း၊ၾကက္သြန္ျဖဴတို႕ကို ညက္ေအာင္ေထာင္းျပီး ငါးျပဳတ္ရည္ထဲကို ထည့္ျပဳတ္ပါ။
အခ်ိဳ၊အငန္ကိုေတာ့ သပ္သပ္ထည့္စားခ်င္လည္းစားပါ။ တစ္ခါတည္း ဟင္းရည္ထဲကို ထည့္ျပဳတ္ခ်င္လည္း ျပဳတ္ပါ။
ဟင္းရည္ဆူပြက္လွ်င္ ပင္စိမ္းရြက္၊ ရွမ္းနံနံတို႕ကို ေရေဆးျပီး ႏွစ္ပိုင္း သံုးပိုင္းျဖတ္ထည့္ကာ မီးဖိုေပၚမွခ်လိုက္ပါ။ ပူပူေႏြးေႏြးသံုးေဆာင္ရင္ ပို၍အရသာရွိပါတယ္။
ခ်င္း ငရုပ္သီးေထာင္း
ခ်င္းငရုပ္သီးေထာင္းထဲမွာ ခ်င္းေတြသံုးတဲ့ မွည့္အခါးသီး (ဆမ္ေတာ့ခ္ သို႕မဟုတ္ ေပ့ါေပၚရ္ - Pok Por) ပါ၀င္ပါတယ္။
မွည့္အခါးသီး အနည္းငယ္၊ ငရုပ္သီးစိမ္း ၁၀က်ပ္သား၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ႏွစ္က်ပ္ခြဲသား၊ ပင္စိမ္းရြက္ ၅စည္း၊ သံပရာသီး ၁လံုး၊ အခ်ိဳအရသာမႈန္႕ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ဇြန္း၊ ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ဇြန္း။
ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္ပံု
မွည့္အခါးသီးကို ေရေဆးထားပါ။ ငရုတ္သီးစိမ္းကို ေရေဆးျပီး က်က္ေအာင္ေလွာ္ပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴကို အခြံႏႊာထားပါ။ ပင္စိမ္းရြက္ကို ေရေဆးျပီး အေျခာက္ေလွာ္ပါ။
အားလံုးျပင္ဆင္ျပီးလွ်င္ မွည့္အခါးသီးနဲ႕ ငရုတ္သီးစိမ္းကို အရင္ညက္ေအာင္ေထာင္းပါ။
ျပီးလွ်င္ ၾကက္သြန္ျဖဴႏွင့္ ပင္စိမ္းရြက္၊ ဆား၊ အခ်ိဳအရသာမႈန္႕ အားလံုးထည့္ျပီး ေရာေထာင္းပါ။ အရသာရွိမယ့္ ခ်င္းငရုတ္သီးေထာင္း ခ်ိဳစပ္ေမႊးေလးပါ။ ငရုတ္သီးေထာင္းကို အသားျပဳတ္ေၾကာ္ အမ်ိဳမိ်ဳးနဲ႕ စားသံုးၾကပါတယ္။
 Credit: အန္တီမီးမီး ဟင္းခ်က္စာအုပ္

No comments: