Friday, February 10, 2012

Food ID

လူေတြ ေန႕စဥ္ခ်က္ျပဳတ္စားသံုးၾကတဲ့ ဟင္းလ်ာေတြထဲမွာ ဟင္းခတ္အေမႊးအၾကိဳင္အျဖစ္ အသံုးျပဳေနတဲ့ ၾကက္သြန္ထဲမွာမွ အမ်ိဳးအစား ေတြ ကြဲကြဲျပားျပား ရွိေနပါေသးတယ္။ ၾကက္သြန္ဟာ ဘယ္လိုအမ်ိဳးအစားပဲျဖစ္ျဖစ္ ခႏၶာကိုယ္အတြက္ အက်ိဳးျပဳတဲ့ စားေသာက္ကုန္ တစ္မ်ိဳးျဖစ္တာေတာ့ အေသအခ်ာပါပဲ။

(၁) Yellow Onion

Bombay Onion လို႕ေခၚေ၀ၚၾကတဲ့ ဒီၾကက္သြန္နီဥတစ္မ်ိဳးဟာ ၾကီးမားတဲ့အျဖဴေရာင္အသား ရွိပါတယ္။ အရသာျပင္းျပီး ေျခာက္ ေသြ႕ ကာ အ၀ါေရာင္သန္းတဲ့ အခြံညိဳေတြနဲ႕ ဖံုးအုပ္ထားတာျဖစ္ပါတယ္။

(၂) Big Red Onion

Spanish onion လို႕ လူသိမ်ားတဲ့ ဒီၾကက္သြန္အမ်ိဳးအစားကေတာ့ ခရမ္းေရာင္သမ္းတဲ့ အနီေရာင္အတြင္းသား ရွိပါတယ္။ ခ်ိဳျမျမ အရသာကို ေပးစြမ္းပါတယ္။

(၃) Shallots

ၾကက္သြန္နီအုပ္စုထဲမွာပဲပါ၀င္တဲ့ Shallots ဟာ အျဖဴေရာင္နဲ႕ ခရမ္းေရာင္ ေရာယွက္တဲ့အတြင္းသားရွိျပီး ၾကက္သြန္နီနဲ႕ ၾကက္သြန္ျဖဴ ရဲ႕ၾကား ခ်ိဳျမတဲ့အရသာရွိပါတယ္။ ေျခာက္ေသြ႕ျပီး အခြံပါးတဲ့ဥမ်ိဳးကို ေရြး၀ယ္သင့္ပါတယ္။

(၄) Garlic

ဟင္းလ်ာေတြတိုင္းမွာ မရွိမျဖစ္ပါ၀င္ေလ့ရွိတာကေတာ့ Garlic လို႕ေခၚတဲ့ ၾကက္သြန္ျဖဴပါပဲ။ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၀ယ္ယူတဲ့အခါ အေညႇာက္ မထြက္တဲ့ ထိပ္၀ိုင္း၀ိုင္းအမ်ိဳးအစားကို ေရြးခ်ယ္၀ယ္ယူပါ။

(၅) Rose Onion

အရသာျပင္းျပီး စူးရွတဲ့ ဒီၾကက္သြန္အမ်ိဳးအစားဟာ အရြယ္အစားအမ်ိဳးမ်ိဳး ရရွိႏိုင္ပါတယ္။ လံုး၀န္းျပီး ေၾကးနီေရာင္အခြံရွိတဲ့ဥမ်ိဳးကို ေရြး ခ်ယ္သင့္ပါတယ္။ ဟင္းလ်ာအမ်ိဳးမ်ိဳးမွာ ပံုစံအမ်ိဳးမ်ိဳးနဲ႕ထည့္သြင္းခ်က္ျပဳတ္ၾကပါတယ္။

(၆) Green Onion

ၾကက္သြန္ျမိတ္ကေတာ့ ၾကက္သြန္ဥျဖစ္လာေတာ့မယ့္ ၾကက္သြန္ပင္အႏုေလးေတြ ျဖစ္ပါတယ္။ အျမစ္ေတြကို လွီးထုတ္ပစ္ျပီး ဥနဲ႕ အရြက္ေတြကို ေရစင္စင္ေဆးကာ ရိပ္ရိပ္ေလးလွီးျပီး စားသံုးေလ့ရွိၾကပါတယ္။ စြပ္ျပဳတ္နဲ႕ အသုပ္ေတြထဲမွာလည္း ထည့္သြင္းစား သံုးႏိုင္ပါတယ္။

No comments: