ကြၽန္ေတာ္ ဒီေန႕ပ်င္းပ်င္းရွိတာနဲ႕ ဟင္းခ်က္နည္းစာအုပ္ကိုေကာက္လွန္လိုက္တာ ၀က္သားဟင္းကိုအစပ္ခ်က္တယ္ ျပီးေတာ့ သရက္သီး ကိုခ်င္ရည္ဟင္းခ်က္ေသာက္တယ္ဆိုတဲ့ ရခိုင္ဟင္းလ်ာအတြဲအစပ္တစ္ခုကိုေတြ႕လို႕ စိတ္၀င္စားတာနဲ႕ျပန္လည္ေဖာက္သည္ခ်လိုက္ပါ တယ္ေနာ္။
၀က္သားအစပ္ခ်က္
ပါ၀င္သည့္ပစၥည္းမ်ား
၀က္သား (အဆီအသားေရာရာ) ၃၀က်ပ္သား၊ ၀က္သားသံုးထပ္သား ၃၀က်ပ္သား၊၊ ပဲငံျပာရည္ (စားပြဲဇြန္း) ၁/၂ ဇြန္း၊ ဆား၊ ဟင္းခတ္ မႈန္႕ အေနေတာ္၊ခ်င္းတက္ ၂က်ပ္သား၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၅က်ပ္သား၊ ၾကက္သြန္နီ ၂ ဥ၊ ငရုတ္သီးေျခာက္ ၁၅ေတာင့္၊ေရေႏြး ဓာတ္ဘူး တစ္ဘူးစာ၊ စိမ္းစားငါးပိ လက္မခန္႕၊ ဆီ စားပြဲဇြန္း ၂ဇြန္း
- ၀က္သားကို အဆီအေခါက္ညီေအာင္ တံုးထားျပီးေရေဆးပါ။
- ငရုတ္သီးေျခာက္ကို ညက္ေနေအာင္ ေထာင္းပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴနီ၊ခ်င္းေရာေထာင္းပါ။
- ေရေဆးထားေသာ ၀က္သားအိုးထဲ ငရုပ္သီးေထာင္း၊ဆား၊ဟင္းခတ္မႈန္႕၊ စိမ္းစားငါးပိ၊ပဲငံျပာရည္ စားပြဲဇြန္းတစ္၀က္ထည့္ျပီး နာနာ နယ္ပါ။
- ဆီစားပြဲ ၂ဇြန္းထည့္ပါ။
- မီးဖိုေပၚတင္ျပီး အသားလံုးေလွာ္ပါ။ ဆီျပန္လာလွ်င္ ေရေႏြးနည္းနည္းခ်င္းစီ ေလာင္းထည့္ေပးပါ။ ေရေႏြး ၄ၾကိမ္ထည့္ျပီး ဆီျပန္လာ လွ်င္ ႏူးအိျပီး စားသံုးရန္အသင့္ျဖစ္ေနမည့္ ၀က္သားဟင္း အစပ္ခ်က္ကိုရရွိပါမည္။
(မူရင္း ဟင္းခ်က္နည္းထဲမွာေတာ့ အဆီအသားေရာတဲ့၀က္သားကို ၁ပိႆာ၊ သံုးထပ္သားကို ၃၀က်ပ္သားလို႕ေျပာထားေပမယ့္ မိသားစု၀င္နည္းသူအတြက္ဆိုရင္ေတာ့ ပါ၀င္ပစၥည္းေတြကို လိုတိုးပိုေလ်ာ့လုပ္သင့္ေၾကာင္းပါ။)
ပဲပင္ေပါက္ပဲျပားေၾကာ္တာကေတာ့ လြယ္ကူတာေၾကာင့္မေဖာ္ျပေတာ့ဘဲ သရသ္သီးခ်ဥ္ရည္ဟင္းခ်က္နည္းေလးကို ဆက္လက္ေဖာ္ျပ လိုက္ပါတယ္။
သရက္သီးခ်ဥ္ရည္ဟင္း
ပါ၀င္သည့္ပစၥည္းမ်ား
သရက္သီး ၁လံုး၊ ၾကက္ရိုး ၅က်ပ္သားခန္႕ (သို႕မဟုတ္) ပုစြန္ေျခာက္ (သို႕) ပုစြန္ လက္တစ္ဆုပ္ခန္႕၊ စိမ္းစားငါးပိ လက္မခန္႕၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၂ဥ၊ ဆား၊ဟင္းခတ္မႈန္႕ အနည္းငယ္
ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္နည္း
-ၾကက္ရိုးကို ေရစင္ေအာင္ ေဆးပါ။ (သို႕) ပုစြန္ေခါင္းျဖဳတ္ပါ။ (သို႕) ပုစြန္ေျခာက္ ၁၅ေကာင္ခန္႕ကို ေရစိမ္ျပီး ေထာင္းပါ။
- ဒန္အိုးထဲ ေရႏို႕ဆီဘူး ၂လံုးခန္႕ထည့္ျပီး ေရဆူေအာင္တည္ပါ။
- ေရဆူလွ်င္ စိမ္းစားငါးပိ ထည့္ပါ။
- ၾကက္ရိုး(သို႕) ပုစြန္ေျခာက္ထည့္ပါ။
- သရက္သီး အခြံခြာျပီး ေရေဆးပါ။ အသားကို ပါးပါးလွီးထည့္ပါ။
- ဆား၊ဟင္းခတ္မႈန္႕ ထည့္ပါ။
- ျမည္းစမ္းၾကည့္ပါ။
- အေနေတာ္ျဖစ္ပါက ၾကက္သြန္ျဖဴ ဓားျပားရိုက္ထည့္ပါ။
- ၾကိဳက္တတ္ပါက ဆူးပုပ္ရြက္ခပ္ပါ။
- ေႏြရာသီမွာ အလြန္ေသာက္၍ေကာင္းပါသည္။
No comments:
Post a Comment