Friday, July 8, 2011

အိမ္ရွင္မလက္ရာမ

ဒီတစ္လ ဆရာမလမင္းမိုမိုရဲ႕ အိမ္ရွင္မလက္ရာမွ ကူးယူေဖာ္ျပမယ့္ဟင္းခ်က္နည္းကေတာ့ ငါးနဲ႕ခ်ဥ္ေပါင္ခ်ဥ္ဆိမ့္ဟင္းေလးကို အဓိကဟင္းအျဖစ္ခ်က္မယ္၊ ဟင္းရံအျဖစ္ ပဲပင္ေပါက္ပဲျပားသုပ္နဲ႕ အရည္ေသာက္ကို ၾကက္ေျခေထာက္ေခြးေတာက္ရြက္ဟင္းခ်ိဳေလး ခ်က္တဲ့နည္းေတြျဖစ္ပါတယ္။ ခ်ိဳခဥ္ငန္စပ္အရသာစံုတဲ့ထမင္းပြဲေလးျဖစ္ေစမွာပါ။
ငါးခ်ဥ္ေပါင္ ခ်ဥ္ဆိမ့္ဟင္း
လိုအပ္ေသာပစၥည္းမ်ား
ငါးျမင္း သို႕မဟုတ္ ငါးတန္ ၄၀က်ပ္သား၊ ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္ ႏွစ္စည္း၊ ဆီ ငါးက်ပ္သား၊ ငရုတ္သီးစိမ္း ခုႏွစ္/ရွစ္ေတာင့္၊ ငရုတ္ေျခာက္ပြ ေလးေတာင့္၊ ၾကက္သြန္နီ သံုးဥ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ေလးျမႊာ၊ ခ်င္း လက္တစ္ဆစ္၊ ငါးပိစိမ္းစား လက္တစ္ဆစ္ခန္႕၊ ပုစြန္ငံျပာရည္ စားပြဲတင္ဇြန္း တစ္ဇြန္း၊ ဆား/နႏြင္း အနည္းငယ္စီ
ခ်က္ရန္ၾကာျမင့္ခ်ိန္ မိနစ္ ၂၀-၂၅ ခန္႕
- ငါးျမင္းရရင္ အဆင္ေျပေပမယ့္ ငါးျမင္းစစ္ရဖို႕ ခဲယဥ္းတဲ့အတြက္ ေစ်းမွာခုတ္သားလို႕ေခၚတဲ့ ငါးတန္ရရင္လည္းျဖစ္ပါတယ္။ ငါးကို အလယ္ရိုးဖယ္ျပီး အေနေတာ္အတံုးမ်ားတံုးပါ။
- ငါးပိစိမ္းစားအနည္းငယ္၊ ပုစြန္ငံျပာရည္ ခ်င္းေထာင္းရည္၊ ဆား၊ နႏြင္းမႈန္႕အနည္းငယ္တို႕နဲ႕နယ္ျပီး ခဏထားပါ။ ငရုတ္ေျခာက္ပြ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊နီတို႕ကို အႏွစ္အတြက္ ညက္ညက္ေထာင္းပါ။
- ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္ကို အညႇာမပါေအာင္သင္၊ ေရစင္စင္ေဆးျပီး ငါးပိစိမ္းစားအနည္းငယ္၊ ငရုတ္သီး၊ ၾကက္သြန္ႏွစ္၊ ဆီ၊ ငရုတ္သီးစိမ္းေတာင့္ တို႕ အားလံုးေရာကာ ေၾကမြစိမ့္၀င္တဲ့အထိ ေသေသခ်ာခ်ာ ဆုပ္ညႇစ္နယ္ေပးပါ။ အဲဒီနယ္ထားတဲ့ ခ်ဥ္ေပါင္ကို ဒယ္အိုးမွာထည့္ျပီး လံုး ခ်က္ပါ။
- ခ်ဥ္ေပါင္လည္းေၾကမြႏူးအိ၊ ဆီလည္းေသေအာင္ ၾကာၾကာေမႊခ်က္ပါ။ ခ်ဥ္ေပါင္ႏူးက်က္ရင္ အိုးရဲ႕ေဘးကို ဆြဲကပ္ထားျပီး ဆီလက္က်န္ ေလးထဲ ငါးထည့္ခ်က္ပါ။ ငါးအျပင္သားက်က္ရင္ ခ်ဥ္ေပါင္နဲ႕ျပန္ေရာျပီး ငါးမေၾကေအာင္ အသာအယာေမႊေပးပါ။ ငါးအတြင္းသားႏူး ေလာက္ရုံေရေလးအနည္းငယ္ထည့္ပါ။ ဆားထည့္ အေပါ့အငန္ျမည္းပါ။ ေရခန္းဆီျပန္ျပီဆိုရင္ အိုးခ်ႏိုင္ပါျပီ။
ပဲပင္ေပါက္ ပဲျပားသုပ္
လိုအပ္ေသာပစၥည္းမ်ား
ပဲပင္ေပါက္ ငါးက်ပ္သားခန္႕၊ ပဲျပား တစ္တံုး၊ ဆီခ်က္ခ်က္ရန္ ဆီသင့္ရုံ၊ မန္က်ည္းမွည့္ အနည္းငယ္၊ ၾကက္သြန္နီ သံုးဥ၊ နံနံပင္ အနည္းငယ္၊ ငရုတ္သီးစိမ္း ေလး-ငါးေတာင့္၊ ငရုတ္သီးမႈန္႕ အက်က္၊ ပုစြန္ငံျပာရည္၊ဆား အနည္းငယ္စီ
ျပင္ဆင္ခ်ိန္ ၁၀မိနစ္ခန္႕
- ေရေႏြးဆူဆူမွာ ပဲပင္ေပါက္ကိုႏွစ္ျပီး ေရေႏြးေျဖာပါ။ ကိုယ့္အၾကိဳက္အေနေတာ္ မွန္းဆယ္ျပီး ေရခဲရည္မွာ စိမ္ထားပါ။ ပဲျပားကို ပါးပါး လွီးဆားနဲ႕နယ္ျပီး ဆီပူမွာ အေပၚယံတင္းရံုေၾကာ္ပါ။
- ၾကက္သြန္နီ ႏွစ္ဥ ပါးပါးလွီး ဆီခ်က္ခ်က္ထားပါ။ ပဲပင္ေပါက္ေရစစ္ညႇစ္ပါ။ ပဲပင္ေပါက္ ပဲျပား၊ ၾကက္သြန္နီဥ တစ္ဥ ပါးပါးလွီး၊ နံနံပင္ ပါးပါးလွီး၊ မန္က်ည္းမွည့္ရည္၊ ငရုတ္သီးစိမ္း၊ ငရုတ္က်က္မႈန္႕၊ဆီခ်က္၊ ငံျပာရည္ အားလံုးေရာသမေအာင္နယ္ေပးပါ။
- ပုစြန္ေျခာက္မႈန္႕ထည့္ရင္လည္း ပိုအရသာထူးပါတယ္။ ပုစြန္ေျခာက္၊ ငံျပာရည္မထည့္ဘဲ သက္သက္လြတ္ဟင္းတစ္ခြက္အျဖစ္လည္း သုပ္စားႏိုင္ပါတယ္။
ၾကက္ေျခေထာက္ ေခြးေတာက္ဟင္းခ်ိဳ
လိုအပ္ေသာပစၥည္းမ်ား
ၾကက္ေျခေထာက္ရိုး ငါးခုခန္႕၊ ေခြးေတာက္ရြက္သင္ျပီး လက္တစ္ဆုပ္ခန္႕၊ ၾကက္သြန္နီ ႏွစ္ဥ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ သံုးျမႊာ၊ ခ်င္း လက္တစ္ဆစ္၊ ဆား အနည္းငယ္စီ
ခ်က္ရန္ၾကာျမင့္ခ်ိန္ ၁၅မိနစ္ခန္႕
- ၾကက္ေျခေထာက္ကို ေရေႏြးေလာင္း၊ အေရခံြသင္ျပီး အဆစ္ေတြကို အနည္းငယ္ထုတ္ထားေပးပါ။
- ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ဆား၊ခ်င္းတို႕နဲ႕ အခ်ိဳရည္ထြက္ကာ ျဖဴလာေအာင္ျပဳတ္ပါ။ ေရအမ်ားၾကီးနဲ႕ တစ္ခါတည္း မျပဳတ္ပါနဲ႕။
- အရည္ခ်ိဳေလာက္ရင္ ၾကက္သြန္နီဥကို အဖတ္ခြာျပီးထည့္ပါ။ ေခြးေတာက္ရြက္ထည့္ပါ။
- အေပါ့အငန္ျမည္း၊ အဖံုးအုပ္ကာ ခ်က္ခ်င္းခ်ပါ။
- ပူပူေလးသံုးေဆာင္ရင္ ခံတြင္းလိုက္ေစတဲ့ ဟင္းခ်ိဳတစ္ခြက္ျဖစ္ပါတယ္။

No comments: