Monday, July 4, 2011

Flavor Fixer

ဗီနီဂါကို စပ်စ္သီး၊ သစ္သီး(သို႕မဟုတ္) အေစ့အဆန္မ်ားက ျပဳလုပ္ထားတာျဖစ္ပါတယ္။ သြားရည္ယိုေလာက္ေအာင္ အနံ႕အရသာ ေကာင္းမြန္တဲ့ အစားအစာေတြကို ဖန္တီးဖို႕အတြက္ေတာ့ မရွိမျဖစ္ ပါ၀င္ရမယ့္ ပစၥည္းတစ္မ်ိဳးပါပဲ။

Red and White Wine Vinegars

သနပ္အမ်ိဳးမ်ိဳးနဲ႕ Salad ေတြကိုျပင္ဆင္ဖို႕အတြက္ အေကာင္းဆံုးဗီနီဂါေတြပါ။ အနီေရာင္ဗီနီဂါကို အမဲသား၊၀က္သားနဲ႕ ဟင္းသီးဟင္း ရြက္ေတြအတြက္ အသံုးျပဳၾကျပီး အျဖဴေရာင္ဗီနီဂါကို ၾကက္သားနဲ႕ငါးတို႕အတြက္ သံုးစြဲေလ့ရွိၾကပါတယ္။

Distilled Vinegar

အရသာစူးတဲ့ ဒီဗီနီဂါကို ပမာဏအနည္းငယ္သာ သံုးစြဲရပါမယ္။ မလိုင္ထုတ္ျပီးတဲ့ ႏို႕ခ်ဥ္ျပဳလုပ္ရာမွာလည္းေကာင္း၊ အဆီေလ်ာ့နည္းတဲ့ ႏို႕ေထာပတ္ျပဳလုပ္ရာမွာလည္းေကာင္း အသံုးျပဳၾကပါတယ္။

Malt Vinegar

မုေယာစပါးမွ ထုတ္လုပ္ထားေသာ ဗီနီဂါဟာ အနည္းငယ္ခ်ိဳျမတဲ့အရသာရွိပါတယ္။ ငါး၊ပါးပါးလွီးျပီးေၾကာ္ရတဲ့ အစားအစာမ်ားကို ေၾကာ္ ခ်က္ရာမွာ ဟင္းခတ္အေမႊးအၾကိဳင္တစ္မ်ိဳးအျဖစ္ ထည့္သြင္းအသံုးျပဳေလ့ရွိၾကပါတယ္။

Balsamic Vinegar

၀က္သစ္ခ်သားနဲ႕ျပဳလုပ္ထားတဲ့ စည္းမ်ားထဲမွာ ဆယ္ႏွစ္(သို႕မဟုတ္) ႏွစ္သက္တမ္းၾကာရွည္စြာထားရွိတဲ့ သက္တမ္းရွည္ၾကာတဲ့ အညိဳ ေရာင္၀ိုင္ဗီနီဂါျဖစ္တဲ့အတြက္ ေစ်းအၾကီးဆံုး ဗီနီဂါမ်ားထဲမွာ တစ္ခုအပါအ၀င္ျဖစ္ပါတယ္။ သနပ္အမ်ိဳးမ်ိဳးနဲ႕ Salad မ်ားျပင္ဆင္ဖို႕ အ တြက္ အေကာင္းဆံုးပါ၀င္ပစၥည္းတစ္မ်ိဳးျဖစ္ပါတယ္။ ခ်ိစ္ေတြေပၚဆမ္းျပီးေတာ့လည္း သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါတယ္။

Apple Cider Vinegar

အသီးအႏွံမ်ားကို သနပ္ျပဳလုပ္ရာမွာနဲ႕ Salad မ်ားျပင္ဆင္ဖို႕အတြက္ေတာ့ အေကာင္းဆံုးဗီနီဂါတစ္မ်ိဳးပါ။ စပ်စ္သီးအစား ပန္းသီးကို အသံုးျပဳကာ ထုတ္လုပ္ထားတာျဖစ္ပါတယ္။ ငါးနဲ႕ၾကက္သားမ်ားကို ႏူးအိေပ်ာ့ေပ်ာင္းသြားေစဖို႕အတြက္ အသံုးျပဳေလ့ရွိပါတယ္။ အသားရဲ႕ ေကာင္းမြန္တဲ့အရသာကို ပိုမိုထင္ရွားသိသာလာေစပါတယ္။

Black Chinese Vinegar

ဂ်ံဳ၊ Sorghum လို႕ေခၚတဲ့ အေစ့အဆန္တစ္မ်ိဳးနဲ႕ ႏွံစားေျပာင္းတို႕က ထုတ္လုပ္ထားတာျဖစ္ပါတယ္။ ၀က္ေျခေထာက္စြပ္ျပဳတ္ကဲ့သို႕ ေသာ တရုတ္ဟင္းလ်ာမ်ားနဲ႕တြဲဖက္စားသံုးႏိုင္ဖို႕ အခ်ဥ္ျပဳလုပ္ရာမွာ ႏုပ္ႏုပ္စဥ္းထားတဲ့ ခ်င္းနဲ႕ ဒီဗီနီဂါကို ေရာေႏွာကာ အသံုးျပဳ ေလ့ရွိပါတယ္။

Rice Vinegar

တရုတ္ဗီနီဂါ အနီနဲ႕အျဖဴဟာ စူးရွတဲ့အရသာျပင္းျပင္းရွိပါတယ္။ ဂ်ပန္ဗီနီဂါမ်ားကေတာ့ အရသာေပါ့ပါတယ္။ ပဲပိစ္အႏွစ္၊ ခ်င္း၊ ငရုတ္သီး၊ႏွမ္း၊ၾကက္သြန္နီတို႕နဲ႕ ေရာေႏွာအသံုးျပဳေလ့ရွိၾကပါတယ္။

Ref: Women's Weekly

No comments: