ဇီဝ ။ ။ ဒီတစ္ခါ ေဆြးေႏြးမယ့္ အခ်က္က "အစာစားေနစဥ္မွာ အစာ ပဲစားပါ" တဲ့ဗ်။
ဒီဃ ။ ။ အစာစားရင္း အျခား အလုပ္တစ္ခု မလုပ္ရဘူးလို႔ ဆိုလို တာေပါ့
ဇီဝ ။ ။ သင္အစာစားေနေသာ အခါ ဘာလုပ္ေနသလဲဆိုေသာ ကိစၥသည္ စားေနေသာ အစာကဲ့သို႔ပင္ အေရးႀကီးပါတယ္လို႔ ဆိုထားပါတယ္။ အဓိကကေတာ့ distraction လို႔ေခၚတဲ့ အာ႐ံုေထြျပား ေစေသာ အေႏွာင့္ အယွက္ေတြ မျဖစ္ေစပါနဲ႔တဲ့။
ဒီဃ ။ ။ ဘယ္လိုအလုပ္ေတြ လုပ္ရင္ ျဖစ္သလဲဗ်ာ။ နမူနာ ေျပာပါဦး
ဇီဝ ။ ။ ထမင္းစားေနရင္း တီဗီ ၾကည့္ျခင္း၊ သီခ်င္း နားေထာင္ျခင္း၊ ကြန္ပ်ဴတာ႐ိုက္ရင္း ထမင္းစားျခင္း စသည္တို႔ကို မလုပ္ရဘူးတဲ့။ ၂၀ဝ၉ ခုႏွစ္က အာဟာရဆိုင္ရာ ဂ်ာနယ္တစ္ခုမွာ ေဖာ္ျပခဲ့တဲ့ ေလ့လာမႈ တစ္ခုအရ အစာစားေနရင္း အေႏွာင့္အယွက္ ျဖစ္ခံရရင္ အစာအိမ္ နဲ႔ ဦးေႏွာက္တို႔ၾကားမွာ ဆက္သြယ္ ေပးေနေသာ ဝအီသြားျခင္းဆိုင္ရာ အခ်က္ေပး သေကၤတေတြဟာ ၾကားျဖတ္ ခံရတဲ့အတြက္ ဆက္သြယ္မႈ မေကာင္းေတာ့ဘူး။ အဲဒီေတာ့စားလို႔ ဝၿပီ၊ အီၿပီဆိုတဲ့ အခ်က္ေပး သေကၤတ ေတြလည္း ဦးေႏွာက္ကို မေရာက္ႏိုင္ ေတာ့တဲ့အတြက္ လူက ဝလို႔ဝမွန္း မသိဘဲ စားစရာေတြ တစ္ခုၿပီးတစ္ခု ဆက္စားေနမိေတာ့ တယ္တဲ့။ အစားအစာေတြ ဗိုက္ထဲ ပိုဝင္သြားတာေပါ့ ဗ်ာ။
ဒီဃ ။ ။ ေအးဟုတ္မယ္ဗ်။ ခင္ဗ်ား ေျပာမွ သတိထား မိေတာ့တယ္။ အရင္တုန္းကေတာ့ တီဗီၾကည့္ရင္း အာလူးေၾကာ္ေလးစား ဒါမွမဟုတ္ ေျပာင္း ဖူးေပါက္ေပါက္ေလး စားေနမိတာ ဇာတ္လမ္းမၿပီးမခ်င္းပဲဗ်ိဳ႕။ ကုန္သြားရင္ ေနာက္တစ္ထုပ္ထပ္ ေတာင္းေနမိတာ အခုမွ သတိထားမိ ေတာ့တယ္
ဇီဝ ။ ။ ဟင္းေတြစံုေနတဲ့ ထမင္း ဝိုင္းလိုမ်ိဳးမွာဆိုရင္ ပိုဆိုးေသးတယ္။ ဘာေၾကာင့္လဲဆိုေတာ့ အာ႐ံုက တီဗီ ဇာတ္လမ္းထဲေရာက္ေနေတာ့ ဟင္း ပန္းကန္ေတြကို ကိုယ္နဲ႔ တည့္တဲ့ ဟင္း လား၊ ေရွာင္ရမယ့္ အစားအစာလားဆို တာ သတိ မထားမိေတာ့ဘဲ ခပ္ထည့္ ၿပီး စားေနမိတတ္တယ္တဲ့ဗ်။ Wrong type of food ေတြ အလြန္ အကြ်ံ စားမိတာမ်ိဳး ျဖစ္တတ္သတဲ့။ အစားေလွ်ာ့စား ေနသူေတြ၊ က်န္းမာေရးနဲ႔ ညီၫြတ္တဲ့ စားေသာက္မႈပံုစံ က်င့္သံုးေနသူေတြ ပိုၿပီး သတိထား သင့္တာေပါ့ဗ်ာ။ ကိုယ္စားမယ့္ အစား အစာထဲမွာပဲ အာ႐ံုထားျခင္း အားျဖင့္ မွန္ကန္တဲ့ အစားအစာလည္း စားမိတယ္။ အပိုေတြလည္း အလြန္အကြ်ံ မစားမိေတာ့ဘူးေပါ့ဗ်ာ။
ဒီဃ ။ ။ ႐ုပ္ရွင္႐ံု သြားရင္လည္း မုန္႔ေတြ တစ္ေလွႀကီး ဝယ္ၿပီးမွ ႐ံုထဲ ဝင္တဲ့အက်င့္ကို ေတာ္ေတာ္ေဖ်ာက္ ယူရဦးမယ္
ဇီဝ ။ ။ အိမ္မွာ ထမင္းစားေတာ့ မယ္ဆိုရင္ ထမင္းစားပြဲဝိုင္းမွာ ထိုင္ခံု နဲ႔က်က်နနထိုင္ၿပီး ေနရာယူပါ။ စားပါ။ ကိုယ္စားမယ့္ အစားအစာေတြ ေပၚမွာပဲ အာ႐ံုစိုက္ပါ။ တီဗီကိုလည္း လွည့္မၾကည့္နဲ႔။ Laptop ယူလာၿပီး e.mail စစ္တာလည္း မလုပ္ပါနဲ႔တဲ့။ ပထမဆံုး ထမင္းပန္းကန္ ေပၚမွာ အာ႐ံုစိုက္ၿပီး စားလိုက္တာနဲ႔ပဲ ထမင္းစားတဲ့ အလုပ္ထဲမွာ ဈာန္ဝင္သြားမွာပါတဲ့ဗ်ာ။ အေရးႀကီးတဲ့ စကားမ်ိဳး မဟုတ္ဘဲနဲ႔ ထမင္းစားရင္း စကားဝိုင္းဖြဲ႕၍ ေျပာေန ျခင္းသည္လည္း အာ႐ံုကို အေႏွာင့္ အယွက္ျဖစ္ေစျခင္းတစ္မ်ိဳး ျဖစ္တယ္ လို႔ သိရပါတယ္ဗ်ာ။
ဒီဃ ။ ။ စကားဝိုင္းနဲ႔ ထမင္းဝိုင္း မကြဲျပားၾကတဲ့ လူေတြ ေနမွာေပါ့ဗ်ာ
ဇီဝ ။ ။ ဝအီလြယ္ေအာင္ စားတဲ့ လူေတြမွာ ႀကံဳေတြ႕ရႏိုင္တဲ့ ျပႆနာ တစ္ခုေတာ့ ရွိတယ္ဗ်။
ဒီဃ ။ ။ ဘာျပႆနာလဲဗ်ာ
ဇီဝ ။ ။ သူတို႔က ဝအီလြယ္ေအာင္ စားလိုက္ၾကတာ ဆိုေတာ့ အစာစားခ်ိန္ တစ္ခုနဲ႔ တစ္ခုၾကားမွာ ဆာတတ္တဲ့ အခ်ိန္နည္းသြားတာ မွန္ေပမယ့္ အခ်ိဳ႕ေသာ လူေတြအဖို႔ ေနာက္တစ္ႀကိမ္ အစာစားမယ့္ အခ်ိန္က ေဝးေသးတယ္ ဆိုရင္ ဆာေလာင္မႈလည္း ျဖစ္ေပၚ လာတတ္တယ္။ အဲဒီလိုအခါမ်ိဳးမွာ သေရစာတစ္ခုခု စားႏိုင္ပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ သေရစာရဲ႕ အရြယ္အစားနဲ႔ ပမာဏက ေသးငယ္ဖို႔လိုတယ္။ ဆိုလို တာက နည္းနည္း က်ဥ္းက်ဥ္းပဲ စားႏိုင္ ပါတယ္။ သေရစာဆိုေတာ့ ဝအီေအာင္ စားလို႔မရျခင္းပဲ ျဖစ္ပါတယ္။ ေလ့လာမႈမ်ားအရ ၁၉၇၇ ခုႏွစ္မွ ၂၀ဝ၆ ခုႏွစ္အတြင္းမွာ လူေတြရဲ႕ သေရစာစားတဲ့ အႀကိမ္ေရဟာ ၁၁ ရာခိုင္ႏႈန္း တိုးတက္မ်ားျပားလာခဲ့ သတဲ့။ အစာစားတဲ့ အခ်ိန္ ၂ ခု ျခားနားျခင္းကလည္း တိုလာတယ္။ လူေတြရဲ႕ ပ်မ္းမွ်အစာစားခ်ိန္ ၂ ခုၾကား အခ်ိန္ဟာ ယခင္တုန္းက ၄ နာရီခြဲရွိခဲ့ ရာကေန ယခုေတာ့ ပ်မ္းမွ် ၃ နာရီခြဲပဲ ရွိေတာ့သည္အထိ တိုလာတယ္လို႔ ၂၀ဝ၉ ခုႏွစ္တြင္ ျပဳလုပ္ခဲ့ေသာ အေမရိကန္ အာဟာရဂ်ာနယ္ရဲ႕ ေလ့လာမႈအရ သိရွိရပါတယ္။
ဒီဃ ။ ။ ဒီလိုဆို သေရစာေတြ၊ ဟမ္ဘာဂါလို မုန္႔ေတြ၊ အာလူး ေခ်ာင္းေၾကာ္ေတြ ပိုစားျဖစ္ကုန္ေတာ့ မွာေပါ့
ဇီဝ ။ ။ သေရစာရဲ႕ အမ်ိဳးအစား ကို သတ္မွတ္ ေပးထားပါတယ္ဗ်။ ခုနက ေျပာခဲ့သလို သေရစာရဲ႕ အရြယ္အစား ငယ္ရမယ္၊ အသား ဓာတ္ႏွင့္ အမွ်င္ဓာတ္ မ်ားမ်ားပါဝင္တဲ့ စားစရာျဖစ္ရမယ္။ အေစ့အဆန္လို သေရစာေတြ ျဖစ္ရမယ္လို႔လည္း ေျပာထားပါတယ္ဗ်ာ။ သေရစာတစ္ခုရဲ႕ ကယ္လိုရီတန္ဖိုးဟာ ၂၀ဝ ေအာက္မွာ ရွိရမယ္လို႔လည္း သတ္မွတ္ေပးထားပါ တယ္။ စည္သြတ္ဘူးလို အသင့္စား သေရစာေတြ ေရွာင္ရမယ္လို႔လည္း ဆိုထားပါတယ္။ အဲဒီလိုသာ လိုက္နာ က်င့္ႀကံ စားသံုးမယ္ဆိုရင္ တစ္ေနကုန္ လည္း အစာစားေနရၿပီး ကယ္လိုရီ လည္း မတက္ဘဲ စိတ္ေက်နပ္မႈ ရရွိသြားေစမွာ ျဖစ္ေၾကာင္း ေျပာၾကား ရင္းရပ္နားၾကစို႔ဗ်ာ။
Credit: Health Digest Journal
No comments:
Post a Comment