ဒီတစ္ခါလည္း အိမ္ရွင္မလက္ရာဆိုတဲ့ က႑မွ ျပန္လည္ကူးယူေဖာ္ျပမယ့္ ဟင္းအမယ္သံုးမ်ိဳး ကေတာ့ ၀က္ကလီစာခ်ိဳခ်ဥ္ဟင္း၊ မန္က်ည္းသီးစိမ္းပုစြန္ငါးပိခ်က္ ႏွင့္ ပဲကုလားဟင္း တို႕ပဲျဖစ္ပါတယ္။
လက္ရာရွင္ကေတာ့ စာေရးဆရာမ လမင္းမိုမိုပဲျဖစ္ေၾကာင္းပါ။
၀က္ကလီစာခ်ိဳခ်ဥ္ဟင္း
လိုအပ္ေသာပစၥည္းမ်ား
၀က္ကလီစာအစံု - ၃၀က်ပ္သား၊ ဆီ- ႏွစ္က်ပ္ခြဲသား၊
ၾကက္သြန္ဥနီ - ႏွစ္ျမႊာ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ - သံုးမႊာ၊
ခ်င္း - လက္ႏွစ္ဆစ္၊ ငရုတ္ပြ - တစ္ေတာင့္၊
ၾကက္သြန္ျမိတ္ - ႏွစ္ပင္၊ ခရုဆီ - စားပြဲတင္ဇြန္း တစ္ဇြန္း၊
ပဲငံျပာရည္အျပစ္ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း၊
ခ်ီတို ခရမ္းခ်ဥ္သီးေဆာ့စ္ - စားပြဲတင္ဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း၊
ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႕ - အနည္းငယ္စီ
ခ်က္ရန္ ၾကာျမင့္ခ်ိန္ - ရွစ္မိနစ္
- ၀က္ကလီစာအစံုကို ခ်င္း၊ဆားအနည္းငယ္ႏွင့္ အခ်ိန္ယူျပီး ႏူးေအာင္ျပဳတ္ပါ။
- အသည္းက က်က္လြယ္တဲ့အတြက္ ခဏအၾကာမွာ အရင္ၾကိဳထုတ္ထားရပါမယ္။ ကလီစာေတြနူးရင္ မိမိၾကိဳက္ႏွစ္သက္ရာ အရြယ္ပံုစံ လွီးျဖတ္ပါ။
- ဆီကို ဒယ္အိုးမွာအပူေပးျပီး ဆူလာရင္ ၾကက္သြန္ျဖဴကို အနည္းငယ္ထုျပီး ဆီသတ္ပါ။ ၾကက္သြန္ဥနီကို ထက္ျခမ္းျခမ္း အဖတ္ခြာျပီး ထည့္ပါ။ ခရုဆီထည့္ပါ။
- ၾကက္သြန္နီမႏြမ္းခင္ လွီးထားတဲ့ ကလီစာေတြထည့္ပါ။ ပဲငံျပာရည္အပ်စ္ထည့္ေမႊပါ။ ဆား...ဟင္းခ်ိဳမႈန္႕...သၾကားတို႕ကို ႏွံ႕ေအာင္ျဖဴး ထည့္ပါ။
- ကလီစာႏူးျပီးျဖစ္တဲ့အတြက္ အရသာႏွံ႕ရုံေရေလး ႏွစ္ဇြန္းေလာက္ထည့္လံုးပါ။ ေရျပန္ေျခာက္ရင္ ငရုတ္ပြလွီးစိတ္ထားတာ ထည့္ေမႊ ေပးပါ။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေဆာ့စ္နဲ႕ ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႕ ထည့္ျပီးႏွံ႕ေအာင္ ေမႊေပးပါ။
- ငရုတ္ပြ ခပ္စိမ္းစိမ္းမွာပဲခ်ျပီး အေပၚယံက ၾကက္သြန္ျမိတ္ေလးျဖဴးပါ။ ေမႊးပ်ံ႕ျပီး ခ်ိဳခ်ဥ္အရသာရွိတဲ့ ၀က္ကလီစာဟင္းပဲြေလး ျဖစ္ပါ တယ္။
မန္းက်ည္းသီးစိမ္းပုစြန္ငါးပိခ်က္
လိုအပ္ေသာပစၥည္းမ်ား
မန္းက်ည္းသီးစိမ္း - ငါးက်ပ္သား၊ ပုစြန္ေဖာ့ခ်ိတ္ - ငါးက်ပ္သား၊
ဆီ - သံုးက်ပ္သား၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ - သံုးမႊာ၊ ၾကက္သြန္နီ - ႏွစ္ဥ၊
ငရုတ္ပြေျခာက္ - ႏွစ္ေတာင့္၊ ပုစြန္ငံျပာရည္ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္းတစ္ဇြန္း၊
ငါးပိစိမ္းစား - အနည္းငယ္၊ နံနံပင္ - အနည္းငယ္၊
ငရုတ္သီးစိမ္း - ခုႏွစ္၊ရွစ္ေတာင့္၊ ဆား၊ဟင္းခ်ိဳမႈန္႕၊နႏြင္းမႈန္႕ - အနည္းငယ္စီ
ခ်က္ရန္ၾကာျမင့္ခ်ိန္ - ၁၅ မိနစ္
- မန္က်ည္းသီးစိမ္းကို ေရေဆးျပီး ဒယ္အိုးေျခာက္မွာ ခဏေလွာ္ေပးပါ။ ပူျပီးအနံ႕ေလးၾကြလာရင္ခ်ျပီး ငရုတ္ဆံုမွာ ဆားအနည္းငယ္နဲ႕ ေထာင္းထားပါ။
- ပုစြန္ကိုအခြံခြာ ေတာက္ေတာက္စဥ္းျပီး ဆားသင့္ရုံ၊ ဟင္းခ်ိဳမႈန္႕အနည္းငယ္တို႕နဲ႕နယ္ထားပါ။ ငရုတ္ေျခာက္ေရစိမ္ အေစ့ဖယ္ျပီး ၾကက္သြန္ျဖဴ၊နီတို႕နဲ႕ ညက္ညက္ေထာင္းထားပါ။
- ငရုတ္သီးစိမ္းေတာင့္ေတြကို ေလးစိတ္ကြဲထုထားပါ။ ဆီအပူေပးျပီး ငရုတ္သီးၾကက္သြန္ေထာင္းထားတာကို နနြင္းမႈန္႕ေလးနဲ႕ဆီ သတ္ပါ။
- ငါးပိစိမ္းစားေရေဖ်ာ္ထည့္ပါ။ ငရုတ္သီးစိမ္းထည့္ပါ။ မႊန္ျပီးေမႊးလာပါမယ္။ မန္က်ည္းသီးစိမ္းဆီသတ္ပါ။ ေရနည္းနည္းခ်င္းထည့္ေပးပါ။ ပုစြန္ငံျပာရည္ထည့္ပါ။ မန္က်ည္းသီးအေနေတာ္ရင္ ပုစြန္ထည့္ပါ။ ဆီျပန္ရင္ နံနံပင္ေလးအုပ္ျပီးခ်ႏိုင္ပါျပီ။
ပဲကုလားဟင္း
လိုအပ္ေသာပစၥည္းမ်ား
ကုလားပဲ - တစ္ဆယ္က်ပ္သား၊ ဆီ - ႏွစ္က်ပ္သား၊ ၾကက္သြန္နီ - ႏွစ္ဥ၊
ၾကက္သြန္ျဖဴ - ေလးျမႊာ၊ ငရုတ္ပြေျခာက္ - ႏွစ္ေတာင့္၊ ပ်ဥ္းေတာ္သိမ္ရြက္ - အနည္းငယ္၊
မဆလာ - စားပြဲတင္ဇြန္း တစ္ဇြန္း၊ ဆား၊ဟင္းခ်ိဳမႈန္႕၊နႏြင္းမႈန္႕ - အနည္းငယ္စီ
ခ်က္ရန္ၾကာျမင့္ခ်ိန္ - ၁၅မိနစ္
- ကုလားပဲကို သံုးနာရီခန္႕ ေရၾကိဳတင္စိမ္ထားျပီး ဆားအနည္းငယ္ႏွင့္ ခဏျပဳတ္ပါ။
- ပဲႏူးလွ်င္ ငရုတ္ဆံုတြင္ အေစ့ကြဲေအာင္ ေထာင္းပါ။ ငရုတ္ေျခာက္ေရစိမ္ အေစ့ဖယ္ျပီး ၾကက္သြန္ျဖဴ/နီ တို႕နဲ႕ညက္ညက္ေထာင္း ထားပါ။
- ဆီကိုအပူေပးျပီး ဆူလာလွ်င္ ငရုတ္သီးၾကက္သြန္ေထာင္းထားတာကို နႏြင္းမႈန္႕ထည့္ျပီး ဆီသတ္ပါ။ ကြၽမ္းကြၽမ္းေျခာက္ေျခာက္ျဖစ္ တဲ့အထိ ဆီေသလွ်င္ မဆလာတစ္၀က္ထည့္ျပီး ကုလားပဲေၾကမ်ားထည့္ပါ။
- ကုလားပဲဆီသတ္ျပီးလွ်င္ ပ်ဥ္းေတာ္သိမ္ရြက္ပါထည့္လံုးပါ။ ေရလိုသေလာက္ထည့္ျပီးခ်က္ပါ။ ဆား၊ ဟင္းခ်ိဳမႈန္႕ထည့္ပါ။ ပြက္ပြက္ဆူ လွ်င္ျမည္းပါ။ အရသာအေနေတာ္လွ်င္ မဆလာတစ္၀က္ထပ္ထည့္ျပီး အဖံုးပိတ္ခ်ပါ။ ခဏအၾကာတြင္ ပူပူေႏြးေႏြးသံုးေဆာင္ပါ။
No comments:
Post a Comment