အဆိုပါေတြ႕ရွိမႈေၾကာင့္ အႏၲရာယ္ကင္းစြာ အရက္ေသာက္ႏိုင္သည့္ ပမာဏကို အဝလြန္ သူမ်ားတြင္ ပို၍ ေလွ်ာ့ခ် သင့္ေၾကာင္း ပညာ ရွင္တို႔က အႀကံျပဳခဲ့ၾကသည္။
ကမာၻ႔ေနရာအခ်ဳိ႕တြင္ အသည္းပ်က္စီးမႈေၾကာင့္ ေသဆံုးမႈႏႈန္းျမင့္တက္လ်က္ရွိၿပီး ယခု ေလ့လာခ်က္၌ အရက္ေသာက္သံုးမႈ ပံုစံမ်ားကို အျပည့္အစံု ရွင္းျပျခင္း မျပဳႏိုင္ေသး ေၾကာင္း ယခုေလ့လာခ်က္ကို ဦးေဆာင္ျပဳလုပ္ခဲ့သူ ဂလပ္စကိုး တကၠသိုလ္မွ ေဒါက္တာ ကာ႐ိုးအယ္လ္ဟတ္က ဆို၏။
သူတို႔အဖြဲ႕သည္ အဝလြန္ျခင္းႏွင့္အရက္ ေသာက္သံုးမႈပမာဏတို႔ကို ေလ့လာခဲ့ၾကရာ ယင္းႏွစ္ခု ဒြန္တြဲတည္ရွိျခင္းက အသည္းေရာဂါ ျဖစ္ပြား ႏိုင္ေျခကို ပုိ၍ ျမင့္မားေစေၾကာင္း ေတြ႕ရွိခဲ့ရသည္။
သူသည္ ေလ့လာခ်က္ႏွစ္ရပ္ ျပဳလုပ္ခဲ့ၾကရာ ပထမေလ့လာခ်က္၌ ၁၉၆၅ ခုႏွစ္ႏွင့္ ၁၉၆၈ ခုႏွစ္အၾကား၌ လူမ်ားကို စတင္မွတ္တမ္းတင္ခဲ့ၿပီး ဒုတိယေလ့လာခ်က္၌ ၁၉၇၀ ျပည့္ႏွစ္ ႏွင့္ ၁၉၇၃ ခုႏွစ္ အၾကား၌ လူမ်ားကို စတင္မွတ္တမ္းတင္ခဲ့သည္။ ႏွစ္အုပ္စုစလံုးကို ၂၀၀၇ ခုႏွစ္အကုန္၌ ျပန္လည္စိစစ္ေလ့လာၾကည့္ခဲ့ၾကသည္။
ထိုသုိ႔ေလ့လာခဲ့ရာ၌ အဆိုပါအခ်ိန္အတြင္း လူေပါင္း ၈၀ သည္ အသည္းေရာဂါေၾကာင့္ ေသဆံုးခဲ့ၿပီး ၁၄၆ ဦးသည္ အသည္းေရာဂါႏွင့္ ဆက္ႏႊယ္ေသာ အေျခအေနရပ္မ်ား ေၾကာင့္ ေသဆံုးခဲ့ေၾကာင္း ေတြ႕ရွိခဲ့ရသည္။ ဒုတိယေလ့လာခ်က္၌ သုေတသန ျပဳလုပ္သူမ်ားသည္ ေဆး႐ံုမွတ္တမ္းမ်ားထဲမွ အသည္းေရာဂါျဖစ္ပြားသူ ၁၉၆ ဦးကို ေလ့လာခဲ့ၾကသည္။
ပံုမွန္ကုိယ္အေလးခ်ိန္ရွိသူ သို႔မဟုတ္ ပံုမွန္ေအာက္နိမ့္ေသာ သူမ်ားသည္ သီတင္းတစ္ပတ္လွ်င္ ၁၅ ႀကိမ္အရက္ေသာက္ပါက ၎တို႔ႏွင့္ ကုိယ္အေလးခ်ိန္ တူေသာ အျခားသူမ်ားထက္ အသည္းေရာဂါျဖစ္ႏိုင္ေျခ သံုးဆပိုမ်ားေၾကာင္း ေတြ႕ရွိခဲ့ရသည္။ သို႔ေသာ္ အရက္ ေသာက္သူသည္ အဝလြန္သူျဖစ္ပါက အသည္း ေရာဂါျဖစ္ႏိုင္ေျခ ခုႏွစ္ဆ ပိုမ်ားေၾကာင္း ေတြ႕ရွိရသည္ ဟုဆိုသည္။
Ref: Good Health
No comments:
Post a Comment