Saturday, October 28, 2017

နယ္က ဟင္းေလး သံုးခြက္

ေတာင္သူေလးရဲ႕  ပဲေတာင့္ရွည္ေဘာက်ိတ္ပုစြန္ဟင္း
(The Famer Long Green Bean with Shrimp)
.........................................


 ေတာင္ေပၚယာခင္းေတြမွာ စိုက္ပ်ိဳးထားတဲ့ ပဲေတာင့္ရွည္ လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ခူးလာၿပီး အျပန္ ေခ်ာင္းထဲက သယ္လာတဲ့ ေဘာက်ိတ္ ပုစြန္ လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္နဲ႔အတူ ခ်က္စားတဲ့ ဟင္းျဖစ္ပါတယ္။ လတ္ဆတ္တာဆိုေတာ့ အရသာက သဘာဝအခ်ိဳကို ရရွိေစၿပီး အခ်ိန္တိုတို  စားခ်င္ ဖြယ္ရာေကာင္းေသာ ဟင္းလ်ာတစ္ခြက္ျဖစ္ပါတယ္။  စည္အႀကိဳက္ ျပန္လည္ျပဳျပင္ၿပီး အားလံုးလည္း ျပန္ခ်က္စားၾကည့္လို႔ရေအာင္ မွ်ေဝလိုက္ပါတယ္။

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
- ေဘာက်ိတ္ပုစြန္ - ၁၀ က်ပ္သား
 (ေရစင္ေအာင္ ေဆးထားပါ)
- ပဲေတာင့္ရွည္(ပဲသီး) - ၃ စည္း
 (အေနေတာ္ အရွည္ေလးမ်ား ပိုင္းထားပါ)
- င႐ုတ္သီးစိမ္း - ၁၀ ေတာင့္
 (ခပ္ေသးေသးေလးမ်ား ညႇပ္ထားပါ)
- ငံျပာရည္ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္းခြဲ
- ဆား - အနည္းငယ္
- နႏြင္းမႈန္႔ - အနည္းငယ္
- နံနံပင္ - ၃ ပင္
 (ခပ္ၾကမ္းၾကမ္းေလး ျဖတ္ထားပါ)

ျပဳလုပ္နည္းအဆင့္ဆင့္
၁။ ဟင္းအိုးထဲ ေရကို ပဲေတာင့္ရွည္ ျမဳပ္႐ံုထည့္ကာ ပါဝင္ပစၥည္း မ်ားအားလံုးထည့္ၿပီး တည္ပါ။
၂။ ပဲေတာင့္ရွည္အရမ္းႏူးအိသည္အထိ မတည္ပါႏွင့္။
၃။ ေရခန္းသြားလွ်င္ ဆားအေပါ့၊ အငန္ျမည္းၿပီး လိုတာထပ္ ျဖည့္ပါ။ မီးဖိုေပၚမွ ခ်ၿပီး နံနံပင္အုပ္ပါ။ ဗိုက္ဆာဖြယ္ရာ  ဆြဲေဆာင္မႈအနံ႔ေလးႏွင့္ ဟင္းတစ္ခြက္ရလာမွာပါ။
..............................
Syi Lwin Foods Garden

သထံုမွ်စ္ငါးေပါင္းထုပ္
.......................


 အာရွႏိုင္ငံေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားမွာ ငါးေပါင္းထုပ္အမ်ိဳးအစားေပါင္း မ်ားစြာရွိပါတယ္။ ကြ်န္ေတာ္တို႔ ျမန္မာႏိုင္ငံေဒသေတြမွာလည္း တစ္ေနရာ နဲ႔တစ္ေနရာ မတူညီတဲ့ ငါးေပါင္းထုပ္ေတြရွိပါတယ္။ အဲဒီထဲမွ လူအမ်ားစု မသိေသးတဲ့ သထံုမွ်စ္ငါးေပါင္းထုပ္နဲ႔ မိတ္ဆက္ေပးခ်င္ပါတယ္။ သထံု ငါးေပါင္းထုပ္ကို ေတာင္ဇင္းရြက္နဲ႔ ထုပ္ေလ့ရွိပါတယ္။ ရဲယိုရြက္နဲ႔ ထုပ္ႏိုင္ သလို ငွက္ေပ်ာရြက္နဲ႔လည္း ထုပ္ၿပီး ေပါင္းႏိုင္ပါတယ္။ ကြ်န္ေတာ္ကေတာ့ အျမင္မွာ ဆန္းၿပီးလွေနဖို႔အတြက္ ခြက္ထဲမွာ ငွက္ေပ်ာရြက္ခင္းၿပီး ေပါင္း ထားပါတယ္။ အရသာကိုလည္း စပ္စပ္ေလးျဖစ္ေနဖို႔အတြက္ င႐ုတ္သီး စိမ္းထည့္ၿပီး ေပါင္းပါတယ္။

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
- ငါးၾကင္း - ၃၃၀ ဂရမ္
- နႏြင္းမႈန္႔ - အနည္းငယ္
- ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္
- ဆီ - စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
- မွ်စ္ - ၂၀ဝ ဂရမ္ (ျပဳတ္ၿပီးထားပါ)
- ၾကက္သြန္နီ - ၉၅ ဂရမ္ (ပါးပါးလွီးထားပါ)
- နႏြင္းမႈန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္
- အသားမႈန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
- ဆန္မႈန္႔ - စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
- င႐ုတ္သီးစိမ္း - ၅ ေတာင့္ (ပါးပါးလွီးထားပါ)

ျပဳလုပ္နည္းအဆင့္ဆင့္
၁။ ငါးကို အေနေတာ္အရြယ္တံုးကာ ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္းတစ္ဝက္၊ နႏြင္းမႈန္႔ အနည္းငယ္ႏွင့္ ေရာၿပီး နယ္ထားပါ။
၂။ ၿပီးလွ်င္ ဒယ္အိုးအေသးတစ္လံုးထဲ ဆီထည့္ၿပီး ဆီပူသည္ႏွင့္ ငါးထည့္ကာ ဆီသတ္ ေပးပါ။ ၿပီးလွ်င္ ဆယ္ယူထားပါ။
၃။ မွ်စ္ကို ျပဳတ္ၿပီး ဆယ္ယူထားပါ။
၄။ ၿပီးလွ်င္ ဇလံုတစ္လံုးထဲ မွ်စ္ထည့္ပါ။ ၿပီးလွ်င္ လွီးထားေသာ ၾကက္သြန္နီ၊ ဆန္မႈန္႔၊ အသားမႈန္႔၊ နႏြန္းမႈန္႔ႏွင့္ င႐ုတ္သီးစိမ္းထည့္ၿပီး နယ္ပါ။
၅။ ၿပီးလွ်င္ ငွက္ေပ်ာရြက္၊ ဒါမွမဟုတ္ ေတာင္ဇင္းရြက္ထဲ နယ္ထားေသာ မွ်စ္ႏွင့္ ဆီသတ္ထားတဲ့ ငါးထည့္ၿပီးထုပ္ပါ။
၆။ ၿပီးလွ်င္ ေပါင္းအိုးထဲထည့္ၿပီး မိနစ္ ၃၀ ခန္႔ ေပါင္းပါ။
** (ပံုထဲမွာ ပါတဲ့အတိုင္း ခြက္ပံုစံအတိုင္း ေပါင္းမည္ဆိုလွ်င္ ခြက္တစ္ခြက္ထဲ ငွက္ေပ်ာရြက္ ၃-၄ ထပ္ခင္းၿပီး အေပၚမွာ ရွည္ထြက္ေနတဲ့ ငွက္ေပ်ာရြက္ကို လွန္ခ်ၿပီး သားေရပင္ႏွင့္ စည္းထားပါ။ ၿပီးလွ်င္ နယ္ထားတဲ့ မွ်စ္ အနည္း ငယ္ႏွင့္ ဆီသတ္ထားတဲ့ ငါး ၃-၄ တံုးထည့္ၿပီး ေပါင္းအိုးမွာ မိနစ္ ၃၀ ခန္႔ ေပါင္းပါ။ ၿပီးလွ်င္ ေပါင္းအိုးမွထုတ္ယူၿပီး ငွက္ေပ်ာ ရြက္ခြက္ႏွင့္ တည္ခင္းႏိုင္သလို ငွက္ေပ်ာခြက္ထဲမွ မွ်စ္ငါးေပါင္း ထုပ္ကို ထုတ္ယူၿပီးလည္း တည္ ခင္းႏိုင္ပါတယ္။
.....................................
MyintOoTha

သက္သတ္လြတ္ ပံုလံုသီးအဆာသြတ္ဟင္းလ်ာ
...................................



ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
- ပဲျပား - ၁ တံုး
- အသားတု - ၁၀ ဥခန္႔ (ေရစိမ္ၿပီး)
- ၾကက္သြန္ၿမိတ္ - အနည္းငယ္
- ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၃ ႁမႊာ
- ၾကက္သြန္နီ - ၁ လံုး
- ပဲငံျပာရည္ (အေနာက္) - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္း
- သက္သတ္လြတ္ဟင္းခတ္မႈန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္း
- ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတစ္ပံု
- င႐ုတ္ေကာင္းမႈန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတစ္ပံု
- ပံုလံုသီး - ၁ လံုးခန္႔
- ဆီ - စားပြဲဇြန္း ၃ ဇြန္း

ျပဳလုပ္နည္းအဆင့္ဆင့္
၁။ ပဲျပား၊ အသားတုႏွင့္ ၾကက္သြန္ၿမိတ္ကို ႏုပ္ႏုပ္စဥ္းၿပီး  ပံုလံုသီး (အေနေတာ္လွီးၿပီး) ထဲ အဆာသြတ္ေပးပါ။
၂။ ၾကက္သြန္ျဖဴ/နီကို ႀကိတ္ၿပီး ဆီသတ္ေပးပါ။ အနံ႔ေမႊးလာၿပီဆိုလွ်င္ ပဲငံျပာရည္ (အေနာက္)ႏွင့္ အရသာမ်ားထည့္ေပးပါ။
၃။ ေရထည့္ေပးပါ။ ၿပီးလွ်င္ အဆာသြတ္ထားေသာ ပံုလံုသီးမ်ား ထည့္ေပးပါ။
၄။ အနံ႔အရသာလည္း ျပည့္စံုလာၿပီ၊ ပံုလံုသီးလည္းႏူးလာၿပီဆိုလွ်င္ ပန္းကန္ျဖင့္ ျပင္ၿပီး သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါၿပီ။
..........................
အံ့ဝင့္ထြဋ္ (MRTV-4)

Credit: Food Magazine (Myanmar) 

No comments: