Friday, October 13, 2017

ပုဇြန္ကင္ - ၀တ္ဆီဖတ္ေၾကာ္သုပ္ - ၾကက္သားအေခ်ာင္းေၾကာ္ႂကြပ္ႂကြပ္

နံနံ ပဲငံျပာရည္ေဆာ့စ္ ပုစြန္ကင္ 
(Prawn & Coriander Soy Sauce Grill)
..........................


 အခ်ိန္ခဏအတြင္း အရသာရွိရွိ ကင္စားလို႔ရမယ့္ ပုစြန္ကင္ကို အားလပ္ရက္ေတြမွာ ကင္စားလို႔ရေအာင္ မွ်ေဝလိုက္ပါတယ္။

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
- ပုစြန္ - ၃၀ သား

ေဆာ့စ္လုပ္ရန္ပစၥည္းမ်ား
- နံနံပင္ - ၃ ပင္ (ႏုပ္ႏုပ္စဥ္းထားပါ)
- ေရွာက္ရြက္ - ၂ ရြက္ (ႏုပ္ႏုပ္စဥ္းထားပါ)
- ဆား - အနည္းငယ္
- ေနၾကာဆီ - စားပြဲဇြန္း ၃ ဇြန္း
- င႐ုတ္သီးစိမ္း - ၂ ေတာင့္ (ႏုပ္ႏုပ္စဥ္းထားပါ)
- ပဲငံျပာရည္ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္းခြဲ
- ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၂ ႁမႊာ (ႏုပ္ႏုပ္စဥ္းထားပါ)
- သံပရာရည္ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္းခြဲ

ျပဳလုပ္နည္းအဆင့္ဆင့္
၁။ အာဗင္ကို ၂၀ဝ ဒီဂရီ အပူေပးထားပါ။
၂။ ဖန္ဇလံုအႀကီးထဲ ေဆာ့စ္လုပ္ရန္ ပါဝင္ပစၥည္းမ်ားထည့္ၿပီး ေသခ်ာခေလာက္ ထားပါ။ ၿပီးလွ်င္ ပုစြန္ေကာင္မ်ား ေဆာ့စ္ထဲထည့္ၿပီး ေသခ်ာ အရသာႏွံ႔ေအာင္ နယ္ကာ ၁၅-၂၀ မိနစ္ခန္႔ ေရခဲေသတၲာထဲ နွပ္ထားပါ။
၃။ အပူေပးထားေသာ အာဗင္ထဲ ေသခ်ာစီတင္ၿပီး တစ္ဖက္ကို ၂ မိနစ္ခြဲခန္႔ ကင္ပါ။  ပူပူေလး ႀကိဳက္ႏွစ္သက္ရာေဆာ့စ္ျဖင့္ တြဲဖက္သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါတယ္။
..............................
Syi Lwin Foods Garden


"ဝက္ဆီဖတ္ ခ်ဥ္စပ္သုပ္ – ၂ ပြဲစာ"



***... အခ်ဥ္ရည္လုပ္ရန္ လိုအပ္တာေလးေတြ …

1.    ငရုတ္ဆီ – 1/4 cup(60 ml)
2.    ပဲငံျပာရည္ အက်ဲ (thin soy sauce) – 1/4 cup(60 ml)
3.    မန္က်ည္းသီးအနွစ္ပ်စ္ပ်စ္ – ထမင္းစားဇြန္း ၂ ဇြန္း (30 ml)

4.    ငရုတ္သီးအေလွာ္မႈန္႔ – ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း (15 ml)
5.    သၾကား – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္း (10 ml)



    လိုအပ္ေသာ ပါဝင္ပၥည္မ်ားအားလံုး ေရာေဖ်ာ္လိုက္လွ်င္ လိုအပ္ေသာအခ်ဥ္ရည္ရပါၿပီ။



****... ဝက္ဆီဖတ္ ခ်ဥ္စပ္သုပ္ အတြက္ လိုအပ္တာေလးေတြ …

1.    နွစ္သက္သလိုလီွးထားေသာ ဝက္ဆီဖတ္ – 2 cups (500 ml)ခန္႔
2.    ပါးပါးလီွးကာေရေဆးထားေသာ ၾကက္သြန္နီ – 1 cup (250 ml)ခန္႔
3.    လွီးထားေသာ သခြါးသီး – 1 cup (250 ml)ခန္႔
4.    လွီးထားေသာ ခရမ္းခ်ဥ္သီး – 1 cup (250 ml)ခန္႔
5.    လီွးထားေသာ ပူစီနံ (mint) – 1/3 cup (80 ml)ခန္႔
6.    အခ်ဥ္ရည္


    အားလံုး ဇလံုထဲထည့္ကာ ဖြဖြနယ္သုပ္ၿပီးေနာက္ ဝက္ဆီဖတ္ ခ်ဥ္စပ္သုပ္ေလး အရသာရိွစြာ သံုးေဆာင္ရန္ အသင့္ျဖစ္ပါၿပီ။

Chaw Su

ျကက္သားအေခ်ာင္းေျကာ္ျကြပ္ျကြပ္ေလး



ဒီျကက္သားေျကာ္ကေတာ့ ကေလးေကာလူျကီးေတြပါ ျကိုက္ျကတာပါ။ အိမ္မွာ ေတာ့ အဲတာေျကာ္ထားရင္ ခဏေလးနဲ ့ကုန္သြားတတ္တယ္။ ဒီနည္းကို အိစံ ရန္ကုန္ကို သြားလည္တုံ းကအန္တီတေယာက္က ေျကာ္ေကြ်းလို ့စားေကာင္းလို ့နည္းေမးျကည့္ေတာ့ ပါ၀င္တဲ ့ပစၥည္းက ၄ မ်ိဳးထဲပါ။ လုပ္နည္းလြယ္ကူျပီး အရမ္းစားေကာင္းလို ့လုပ္စားျကည့္ေနာ္။

ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား
၁။ ျကက္သား အသားခ်ည္း -၂၅ က်ပ္သား (သို ့) ၁ ေပါင္
၂။ ပဲငံျပာရည္ အျကည္ - ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း နွင္ ့လက္ဖက္ရည္ ဇြန္း ၁ ဇြန္း
၃။ သျကား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း ခြဲ
၄။ အေျကာ္မွဳန္ ့- ထမင္းစားဇြန္း ၄ ဇြန္း ေမာက္ေမာက္

ျပဳလုပ္နည္း
၁။ ျကက္သားကိုေရေဆးျပီးလွ်င္ ေရစင္ေအာင္စစ္ထားပါ။ (သို ့) ေရေျပာင္ေအာင္ စကၠဴ နွင္ ့့သုတ္ပါ။

၂။ ျကက္သားကို အေခ်ာင္းလိုက္ကေလးေတြလွီးျပီး သျကားနွင္ ့ပဲငံျပာရည္တို ့ျဖင့္ မိနစ္ ၃၀ ခန္ ့နွပ္ထားပါ။ (မနွပ္ပဲေျကာ္လို ့လဲရပါတယ္။ ျကာျကာနွပ္ထားရင္ေတာ့ ပိုစားေကာင္းပါတယ္။)

၃။ ေျကာ္ခါနီးတြင္ အေျကာ္မွုန္ ့အကုန္လုံးကို ထည့္ျပီး ျကက္သား အေခ်ာင္းေတြ တြဲမေနပဲ တေခ်ာင္းခ်င္းစီမွာ အေျကာ္မွဳန္ ့မ်ားမ်ားကပ္ေနေအာင္ နယ္ေပးပါ။ (အေျကာ္မွဳန္ ့မ်ားအနည္းငယ္ ပိုေနတတ္ပါသည္။ ေရလုံး၀မထည့္ရပါ။)

၄။ ဒယ္အိုးထဲတြင္ ေျကာ္ရန္ ဆီထည့္ျပီး ဆီအ၇မ္းပူလာမွ ထည့္ေျကာ္ပါ။  အညိုေရာင္ သန္းလာလွ်င္ ဆီအိုးထဲမွ ဆယ္ျပီး ဆီစစ္ထားပါ။ ျကက္သားေျကာ္ ျကြပ္ျကြပ္ပူပူေလးကို သုံးေဆာင္နိုင္ပါသည္။

Ei San 

No comments: