Monday, February 6, 2017

မေလးအုန္းထမင္းႏွင့္ၾကက္ကင္ - ၾကက္ကင္ ♡ - သခြားသီးျကြပ္ျကြပ္ခ်ဥ္ငံစပ္သုုပ္

မေလးအုန္းထမင္းႏွင့္ၾကက္ကင္
Nasi Lemak with Grilled Chicken
❀ ❀ ❀
ေနရာေဒသအသစ္တခုေ၇ာက္တိုင္းၾကံဳေတြ႔ရမွာကမတူညီတဲ့ေဒသအစားအစာပါဘဲ။တခ်ိဳ႕အစားအစာေတြကိုခ်က္ခ်င္းလက္ခံႏိုင္ေပမဲ့အခ်ိဳ႕ကိုက်မစားတတ္တာေတြၾကံဳေတြ႔ရတတ္ပါတယ္။ဒီထမင္းပြဲေလးကိုေတာ့ျမန္မာအစားအစာအုန္း ထမင္းနဲ့တူတာတာမို႔အလြယ္တကူဘဲလက္ခံႏိူင္ပါတယ္။မေလး႐ွားအစားအစာအေတာ္မ်ားမ်ားဟာျမန္မာအစားစာေတြနဲ႔နည္းစပ္မႈ႐ွိပါတယ္။ခ်က္ပံုခ်က္နည္းနွင့္အရသာအနည္းငယ္ကြဲျပားတတ္ပါတယ္။ Nasi Lemak မေလးအုန္းထမင္း ေလးကိုေတာ့ စကၤာပူရဲ႕ေနရာတိုင္းမွာ အလြယ္ တကူရ႐ွိႏိုင္ပါ တယ္။ Nasi Lemak မွာေတာ့ တြဲဖက္စားဖို႔ အဓ္ိက Sambal chilli sauce ေလးျဖစ္ပါတယ္။ Sambal လုပ္နည္းေလး တင္ထားေပးၿပီးသားပါ။ခ်က္ၾကည့္ရေအာင္ေနာ္။

Nasi Lemak ခ်က္ရန္လိုအပ္ေသာပစၥည္း
************************
ဆန္(ဘာစမစ္တီ) - ေပါင္းအိုးဆန္ခ်ိန္ခြက္ ၆ခြက္
အုန္းႏို႔ - ၅၀၀ml
ဆား - တစ္ဇြန္း
ဂ်င္း -လက္တစ္ဆစ္
စပါးလင္ - တစ္ေခ်ာင္း
ဆြမ္းေမြးရြက္ - ႏွစ္ေခ်ာင္း
ေရ - ၁၂ခြက္ (အုန္းႏို႔အပါ)

တြဲဖက္စားရန္
*******
ေျမပဲဆန္ေၾကာ္
ငါးနီတူးေျခာက္ေၾကာ္ ( ikan Bilis)
Sambal Chilli Sauce
သခြားသီးစိတ္
ၾကက္ဥျပဳတ္ / ၾကက္ဥေၾကာ္
ၾကက္ေတာင္ပံ/ၾကက္ေၾကာ္/ၾကက္ကင္
Otak

ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္ပံု
************
1.ဆန္ကိုေရေဆးၿပီးမိနစ္၃၀ခန္႔စိမ္ထားပါ။ေရခ်ိန္မွာ Basmati ဆန္အတြက္သာျဖစ္ပါတယ္။
2.ဂၽင္း၊ပါးပါးလွီးထည့္ပါ။စပါးလင္ကိုအနည္းငယ္ထုထည့္ပါ။3.ဆြမ္းေမြးရြက္ကိုထံုးထည့္ပါ။ဆားႏွင့္အုန္းႏို႔ထည့့္ပါ။4.အုန္းနိ႔ထည့္ၿပီးလိုအပ္ေသာေရပမာဏကိုထပ္ထည့္ၿပီးခလုတ္ႏွိပ္၍တည္ပါ။5.ဆယ္မိနစ္ခန္႔တြင္အထက္ေအာက္တခ်က္ေမြေပးၿပီးခလုတ္ျပဳတ္ပါကငွက္ေပ်ာဖက္သို႔ပန္းကန္တြင္တည္ခင္းၿပီးတြဲဖက္စားမည့္ၾကက္ဥ၊ၾကက္ကင္၊သခြားသီး၊ေျမပဲ၊ငါးေျခာက္ေၾကာ္၊sambal chilli တို႔ုျဖင့္တြဲဖက္သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါၿပီ။
.........

Sofia (05.02.2017)

ၾကက္ကင္ ♡ 
Grilled Chicken With Honey Orange Sauce


ၾကက္ကင္ကိုအရသာအမ်ိဳးမ်ိဳးျပင္ဆင္ျပဳလုပ္စားၾကေလ့႐ွိပါတယ္။ဒီတခါေတာ့ၾကက္ကင္အရသာကိုစားေနက်နဲ႔မတူပံုစံတမ်ိဳနဲ႔ျပင္ဆင္ျပဳလုပ္ထားပါတယ္။ကင္စားၾကည့္ရေအာင္ေနာ္။

ပါဝင္ပစၥည္း
********
ၾကက္ - တစ္ေကာင္ (၁.၂ကီလို)
ဆား - ဇြန္းတဝက္ (စားပြဲဇြန္း)
ပ်ားရည္ - ၃ဇြန္း
လိ​ေမၼာ္​သီး - တစ္လံုး
ခ႐ုဆီ - ၂ဇြန္း
နံနံပင္ - အနည္းငယ္
ပဲငပိအစပ္ - တစ္ဇြန္း (ကိုးရီးယား)
ႏွမ္းဆီ - ႏွစ္ဇြန္း
ၾကက္သြန္မိတ္အရင္း - ႏွစ္ပင္
ဂ်င္း - ၃ခ်ပ္

ျပင္ဆင္ျပဳလုပ္ပံု
***********
1.ၾကက္ကိုေရေဆးသန္႔စင္ၿပီးေရစစ္ထားကာေရေျခာက္ေအာင္ျပဳလုပ္ထားၿပီးဆားျဖင့္အတြင္းအျပင္အကုန္သမေအာင္နယ္ေပးထားပါ။
2.ပန္းကန္လံုးတခုတြင္ပ်ားရည္ခ႐ုဆီႏွမ္းဆီပဲငပိထည့္ပါ။လိေမၼာ္ရည္ညစ္ထည့္ပါ။နံနံပင္ေသးေသး စိတ္ထည့္ၿပီးသမေအာင္ေမြထားပါ။
3.ၾကက္သြန္မိတ္ႏွင့္နံနံပင္ကိုၾကက္၏ဝမ္းဗိုက္တြင္ထည့္ပါ။
4.ေဖ်ာ္ထားေသာေဆာ့စ္ျဖင့္ၾကက္ကိုအတြင္းအျပင္နယ္ေပးၿပီးအနည္းဆံုး၅နာရီတညေရေခဲေသတၱာတြင္ႏွပ္ထားပါ။
5.ovenကို၂၀၀ဒီဂရီအပူေပးၿပီးႏွပ္ခါးေသာၾကက္ကိုဘမ္းတြင္ထည့္ၿပီးမိနစ္၃၀မွ၄၅မိနစ္ကင္ေပးပါ။
6.မိနစ္၂၀တခါအထက္ေအာက္လွည့္ေပးပါ။
7.လိုခ်င္ေသာအေရာင္အေနအထားရပါကၾကက္သားက်က္မက်က္စစ္ၾကည့္ပါ။ၾကက္၏အထူဆံုးအသားေနရာကိုအခြၽန္တခုျဖင့္ထိုးၾကည့္ပါ။ထြက္လာေသာအရည္မွာၾကည္ေနလ်ွ င္အသားက်က္ၿပီျဖစ္၍ထုတ္ယူအေအးခံၿပီးလိုသလိုလွီးျဖတ္တည္ခင္းႏိုင္ပါၿပီ။မိမိႏွစ္သက္ရာေဆာ့စ္ႏွင့္တြဲဖက္တည္ခင္ႏိုင္ပါတယ္။

ေဆာ့ျပဳလုပ္နည္း(Orange Dressing)
************
လိေမၼာ္သီး -တစ္လံုး
လီမြန္ - ႏွစ္စိတ္
ဆား - အနည္းငယ္
နံနံပင္ - ႏွစ္ပင္
ၾကက္သြန္ျဖဴ - ႏွစ္ေျမာင္း
သံလြင္ဆီ - ၅ဇြန္း စားပြဲဇြန္း
င႐ုတ္ေကာင္း - အနည္းငယ္

***********
1.လိေမၼာ္သီးတလံုးကိုအခြံသင္ၿပီးခပ္ေသးေသးတံုးထားပါ။
2.နံနံပင္ၾကက္သြန္ျဖဴေသးေသးစိတ္ထည့္ပါ၊
3.လီမြန္ႏွစ္စိတ္ညစ္ထည့္ပါ။ဆားင႐ုတ္ေကာင္းထ
ည့္ၿပီးသံလြင္ဆီထည့္ကာသမေအာင္ေမြေပးၿပီးသံုးေဆာင္ႏိုင္ပါၿပီ။
...........
Sofia (05.02.2017)

Credit: http://sofiafoodparadise.blogspot.com

သခြားသီးျကြပ္ျကြပ္ခ်ဥ္ငံစပ္သုုပ္


သခြားသီးကိုု ျကြပ္ျကြပ္္ေလးျဖစ္ေအာင္လုုပ္ျပီး ခ်ဥ္ငံစပ္ေလးသုုပ္ထားတာပါ။ စားလိုု ့အလြန္ျမိန္ေစျပီး က်န္းမာေရး နွင့္ညီညြတ္တယ္။ လုုပ္စားရတာလဲ လြယ္ကူတာေျကာင့္လုုပ္စားျကည့္ရေအာင္ေနာ္။

ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား
၁။ သခြားသီး - ၁ လုုံး
၂။ ငရုုတ္သီးစိမ္း -၃ ေတာင့္
၃။ ပုုဇြန္ေျခာက္ေထာင္း - ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း
၄။ ျကက္သြန္ျဖဴ - ၃ မွြာ
၅။ ျမန္မာငံျပာရည္ (သိုု ့) ယိုုးဒယားငံျပာရည္ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
၆။ သျကား (သိုု ့) အခ်ိဳမွဳန္ ့- လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ ၀က္
၇။ သံပုုရာသီး - တ စိတ္
( ထမင္းစားဇြန္း = 1 tablespoon = 15 ml)
(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း = 1 teaspoon = 5 ml)

ျပဳလုုပ္နည္း
၁။ သခြားသီးကိုု အခြံႏြာေရေဆးျပီး အကြင္းလိုုက္ ပါးပါးအရင္လွီးပါ။ ထိုု ့ေနာက္ အကြင္းလိုုက္ကိုု အလ်ားလိုုက္ ေလးပိုုင္းပိုုင္းပါ။ ျပီးလွ်င္ ေရေအးထဲစိမ္ထားပါ။ (ျကြပ္လာပါလိမ့္မည္။)
၂။ ျကက္သြန္ျဖဴ နွင့္ ငရုုတ္သီးစိမ္းကိုု ညက္ေနေအာင္ေထာင္းထားပါ။
၃။ သုုပ္ခါနီးတြင္ သခြားသီးကိုု ေရစစ္ပါ။ ထိုု ့ေနာက္ သခြားသီးဖတ္မ်ားကိုု ညက္ေနေအာင္ေထာင္းထားေသာ ျကက္သြန္ျဖဴ၊ ငရုုတ္သီးစိမ္း၊ ပုုဇြန္ေျခာက္ေထာင္း၊ ျမန္မာငံျပာရည္ (သိုု ့) ယိုုးဒယားငံျပာရည္၊ သျကား(သိုု ့) အခ်ိဳမွဳန့္ ၊ သံပုုရာရည္တိုု ့ျဖင့္ နယ္ရ်္ သုုပ္ပါ။
၄။ သခြားသီးျကြပ္ျကြပ္ ခ်ဥ္ငံစပ္သုုပ္ကိုု အရသာရွိရွိသုုံးေဆာင္နိုုင္ပါျပီ။

Credit : ei san's homemade inspiration

No comments: