ထမနဲ (အလြယ္နည္း)
လြယ္ကူျပီး အခ်ိန္အျကာျကီး ထိုးစ၇ာမလိုပဲ စားလို ့ေကာင္းတဲ့ ထမနဲ ထိုးနည္းပါ။
တပို ့တြဲ လျပည့္ေန ့ေ၇ာက္ခါနီးေတာ့ ထမနဲ စမ္းထိုးျကည့္တယ္။ ၂ ခါေျမာက္မွာ အ၇သာရွိျပီး လြယ္ကူတဲ ့နည္းကို ၇လို ့မွ်ေ၀တာပါ။ အိစံကေတာ့ ေကာက္ညွင္းအမည္းနဲ ့လုပ္တဲ ့ထမနဲ ကိုျကိုက္ေတာ့ ေကာက္ညွင္းအမည္းကိုပဲသုံးထားပါတယ္။ ေကာက္ညွင္းအမည္းနဲ ့ဆိုေတာ့ နွမ္းကိုလဲ အျဖဴကိုပဲ သုံးထားပါတယ္။ ဒီ နည္းက အမ၀မ္းကြဲ တေယာက္ ကသင္ေပးထားတာပါ။
ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား
၁။ ေကာက္ညွင္းအမည္း (သို ့) အျဖဴ - ဆန္ခ်ိန္ခြက္ ၂ ခြက္ (ထမင္းေပါင္းအိုးမွာပါတဲ ့ဆန္ခ်ိန္ခြက္)
၂။ နွမ္းအျဖဴ - ထမင္းစားဇြန္း ၂ ဇြန္း
(ေကာက္ညွင္း အျဖဴကို သုံးလွ်င္ နွမ္း အမည္း ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း နွင့္ နွမ္းအျဖဴ ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း)
၃။ အုံးသီး အဖတ္- ၁ ခြက္ (သို ့) လက္တဆုပ္စာ
၄။ ေျမပဲ - ခြက္ တ ၀က္
၅။ ဂ်င္း - လက္တဆစ္
၆။ ဆီ - ခြက္ ေလးပုံ သုံးပုံ
၇။ ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း ခြဲ
ျပဳလုပ္နည္း
၁။ ဂ်င္းကို အေခ်ာင္းေလးမ်ားျဖစ္ေအာင္ လွီးထားပါ။ ေျမပဲ တ၀က္ကို ေထာင္းထားပါ။ (အ၇မ္းညက္စ၇ာမလိုပါ။) ေနာက္ထပ္ ေျမပဲ တ၀က္ကို အလုံးကြဲ၇ုံ ပဲ ေထာင္းပါ။
၂။ ေကာက္ညွင္း အမည္းကို ေပါင္းအိုးထဲမွာ ထည့္ရ်္ ေ၇အမွတ္ ၄ မွာထားျပီး ထမင္းခ်က္တဲ ့အတိုင္းခ်က္ပါ။ ေကာက္ညွင္းက်က္လွ်င္ ၁၅ မိနစ္ ခန္ ့အဖုံးမဖြင့္ပဲ နွပ္ထားပါ။ (ေရနည္းနည္း က်န္ေနတတ္ပါတယ္။)
၃။ ထမနဲ ထိုးမည့္ ဒယ္အိုးထဲ တြင္ ဆီထည့္ရ်္ ဆီ က်က္ လာလွ်င္ အုံးသီးဖတ္ မ်ားထည့္ေျကာ္ပါ။ အနီေ၇ာင္ သန္းလာလွ်င္ အုံးသီးဖတ္မ်ားကို ဆယ္ထားပါ။
၄။ အုံးသီးဖတ္ ေျကာ္ထားေသာ ဆီထဲကို ဂ်င္း ထည့္ပါ။ ဂ်င္း အနံ ေမြွးလာလွ်င္ ခ်က္ထားေသာ ေကာက္ညွင္းမ်ားကို ထည့္ပါ။ ထမင္းအိုးထဲ မွာ ေရအနည္းငယ္ က်န္ေနခဲ ့လွ်င္ အဲေ၇ကိုပါထည့္ရ်္ လုံးပါ။ ဆားထည့္ပါ။ ၅ မိနစ္ေလာက္ လုံးျပီးလွ်င္ အနည္းငယ္ ညက္ေအာင္ေထာင္းထားေသာ ေျမပဲမ်ားကိုထည့္ပါ။ ၁၅ မိနစ္ (သို ့) မိနစ္ ၂၀ ခန္ ့ေရေျခာက္ျပီး ေကာက္ညွင္း မ်ား လံုးလာျပီး ဆီျပန္လာသည္အထိ ထိုးပါ။
၅။ ေရေျခာက္ျပီး ေကာက္ညွင္းမ်ားလုုံးလာလွ်င္ နွမ္း၊ အလုုံးကြဲ၇ံုုေထာင္းထားေသာေျမပဲ နွင့္ ေျကာ္ထားေသာ အုုံးသီးဖတ္ တ၀က္ကိုု ထည့္ရ်္ ေမြွပါ။ အကုုန္ နွံ ့လွ်င္ မီးဖိုုေပၚမွ ခ်ပါ။
၆။ ပန္းကန္ထဲတြင္ထမနဲ ကိုု ထည့္ ခ်န္ထားေသာ အုုံးသီးဖတ္ေျကာ္ကိုု အေပၚက ျဖဴးျပီး သုုံးေဆာင္နိုုိင္ပါျပီ။
(၁ ခြက္= 1 cup= 240 ml, ထမင္းစားဇြန္း = 1 tablespoon = 15ml, လက္ဖက္၇ည္ဇြန္း= 1 teaspoon = 5 ml)
No comments:
Post a Comment