Monday, February 8, 2016

ပဲပုစြန္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးသုပ္ - ကဏန္းမန္က်ည္းမွည့္ခ်က္ - ေခ်ာင္းငါးၾကင္း င႐ုတ္သီးေၾကာ္




......................................
ေပါ့ပါးေပ်ာ္ရႊင္ ခ်က္ေစခ်င္
......................................

'ေက်ာင္းသားေဟာင္းေတြ ေတြ႕ၾကေတာ့ သီခ်င္းဆိုတဲ့ သူကဆို၊ စကားေတြေျပာတဲ့သူကေျပာ အေတာ္ေပ်ာ္စရာ ေကာင္းတာပဲ'

'သူမ်ားေျပာတာ၊ ဆိုတာပဲ ေငးၾကည့္ရတယ္။ ကိုယ္က ဘာမွမေျပာတတ္ဘူး။ စင္ေပၚေရာက္ရင္ လူ ေတြၾကည့္ရင္း ေျပာမယ္စိတ္ကူးထားတဲ့ဟာေတြလည္း ဘယ္ေရာက္ ကုန္မွန္းမသိဘူး'

'အဲ့ဒါ စကားေျပာမကြၽမ္းက်င္လို႔ . . .'

'ဟုတ္မွာ၊ မင္းေျပာသလို စကားေျပာ မကြၽမ္းက်င္ တာေရာ၊ လူေၾကာက္တာ ေရာ၊ ကိုယ့္ကိုယ္ကို ယ္မယံုၾကည္ တာေရာ အားလံုးေပါင္းေတာ့ လူေရွ႕စကားမေျပာရဲတာ ေနမွာ'

'စိတ္ဓာတ္က်တာျမန္လိုက္တာ၊ ကြၽမ္းက်င္ခ်င္ရင္ ေလ့က်င့္လို႔ရတယ္။ တစ္ခါ၊ ႏွစ္ခါ၊ သံုးခါ . . . အခါတစ္ရာ၊ အခါတစ္ေထာင္၊ အခါတစ္ေသာင္းဆိုရင္ေတာ့ မင္းလူေရွ႕မွာ စကားေျပာလို႔ရေလာက္ပါၿပီ။'

'တကယ္စဥ္းစားၾကည့္ေတာ့၊ ဝါသနာနဲ႔လည္းဆိုင္ မယ္ထင္တယ္။ လူေတြ အမ်ားႀကီးၾကားထဲ ကိုယ္မသြား ခ်င္ဘူး။ စကားေတြ အမ်ားႀကီးလည္း မေျပာတတ္ဘူး။ စကားေျပာေကာင္းဖို႔ အခါတစ္ေသာင္းမက်င့္ႏိုင္ဘူး။'

'ေကာင္းပါေလ့၊ ဟင္းပဲြေပါင္း တစ္ေသာင္းေလာက္ ေတာ့ ခ်က္ၿပီးၿပီမဟုတ္ လား'

'မင္းေျပာမွပဲ အသက္ႏွစ္ဆယ္ေက်ာ္ေလာက္က တည္းက ခ်က္လာတဲ့ဟင္းပဲြေတြ၊ ေရထားရင္ ပဲြေပါင္း တစ္ေသာင္းေလာက္ေတာ့ရွိမယ္ထင္တယ္'

'ဒါေၾကာင့္ ဟင္းပဲြေတြကို ၾကည့္တာနဲ႔တင္ ဘာနဲ႔ဘာ နဲ႔ ထည့္ခ်က္ၿပီး ဘယ္လို အရသာဆိုတာကို ဆရာမျပဘဲနဲ႔ ဟင္းခ်က္တတ္တာ မင္းရဲ႕ ကြၽမ္းက်င္မႈေတြေပါ့'

'ဟုတ္တယ္၊ ဝါသနာပါလို႔လားမသိဘူး။ ဟင္းခ်က္တဲ့ အသားငါး၊ အသီးအရြက္ ထည့္ရတဲ့ အနံ႔အရသာ အကုန္လံုး စိတ္ဝင္စားစရာေကာင္းၿပီး ဘယ္အခါၾကည္ၾကည့္ မ႐ိုး ႏိုင္ေအာင္ကို အၿမဲဆန္းသစ္ေနတယ္လို႔ ခံစားရတယ္။ ဟင္းခ်က္နည္းစာအုပ္ေတြဆို လည္း အလြတ္နီးပါးရေအာင္ ကို ဖတ္ထားတယ္'

'ဒါဆို ဒီေန႔အတြက္ ဖတ္ထားတဲ့ဟာေတြထဲက ခ်က္ မွာလား၊ စိတ္ကူးထဲကဟာ ခ်က္မွာလား . . .'

'ေစ်းထဲက ဝယ္လို႔ရတဲ့ အသားငါးေတြနဲ႔ ခ်က္မွာ၊ ကဏန္းမန္က်ည္းမွည့္ဟင္း အရည္ေသာက္နဲ႔၊ အၿမဲတမ္းရွိ ေနတတ္တဲ့ ေခ်ာင္းငါးၾကင္း၊ င႐ုတ္သီးေၾကာ္၊ ပဲပုစြန္ခရမ္း ခ်ဥ္သီးသုပ္၊ ပူစီနံ ငါးပိ ေထာင္း'

ေခ်ာင္းငါးၾကင္းသံုး ဆယ္သား ေရစင္စင္ ေဆး၊ အေၾကးခံြခြာၿပီး အကြင္းလုိက္ တံုးမယ္၊ ဆား၊ အရသာ လက္ ဖက္ရည္ဇြန္းတစ္ ဝက္ဆီနဲ႔ နႏြင္း (ဆ ႏြင္း)အနည္းငယ္ ေရာနယ္ၿပီး ဆီတစ္ဆယ္သားထည့္ေၾကာ္မယ္။ အထက္ေအာက္ သာ သာလွန္ေပးၿပီး ငါးေၾကာ္ေတြ ေရႊဝါေရာင္ ေတာက္လာရင္ ဆယ္ၿပီး ပန္းကန္ထဲထည့္မယ္။ က်န္ဆီထဲကို ၾကက္သြန္ျဖဴ တစ္ဥ ညက္ေအာင္ေထာင္းထားတာနဲ႔ ၾကက္သြန္နီတစ္ဥ ပါးပါးလွီးထားတာ ထည့္ေၾကာ္မယ္။ ၾကက္သြန္ဖတ္ေတြ က်က္ၿပီး အနံ႔ေမႊးလာရင္ မီးအရွိန္ေလွ်ာ့ ၿပီး င႐ုတ္သီးအၾကမ္း ဖတ္ စတီးဇြန္းအေသးတစ္ဇြန္း၊ ဆား အရသာ နည္းနည္းစီ ထည့္ျဖည့္ၿပီး ေၾကာ္ထားတဲ့ငါးနဲ႔ ေရာေမႊလုိက္ရင္ ငါးၾကင္း င႐ုတ္သီးေၾကာ္ရပါၿပီ။

ကဏန္းဟင္းအတြက္ ကဏန္းလတ္ဆက္တာ သံုး ေကာင္ အခံြခြာ ေရစင္စင္ေဆးၿပီး လက္မေတြကို အရသာ ဝင္ေအာင္ သာသာအက္သြားေအာင္ ထုေပးမယ္။ ဆား၊ အရသာ၊ လက္ဖက္ရည္ဇြန္းတစ္ဇြန္းေလွ်ာ့ေလွ်ာ့နဲ႔ ငါး ငံျပာရည္အခ်ဳိ၊ စတီးဇြန္းတစ္ဇြန္း ထည့္နယ္ထားပါမယ္။

အဆာအတြက္ စပါးလင္တစ္ေခ်ာင္း ပါးပါးလွီး၊ င႐ုတ္သီးပြအေစ့ထုတ္ေရစိမ္ ႏွစ္ေတာင့္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴငါး တက္ ေရာေထာင္းထားတာကို ဆီႏွစ္က်ပ္သားနဲ႔ အဆီသတ္ ပါမယ္။ အနံ႔ေမႊးလာရင္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးႏွစ္လံုးႀကိတ္ထားတာ ထပ္ထည့္ၿပီး ကဏန္းေတြထည့္ပါမယ္။ ကဏန္းထဲပါတဲ့ အရည္ခန္းၿပီး အရသာဝင္သြားရင္ ေရလီတာဝက္နဲ႔အတူ မန္က်ည္းမွည့္အႏွစ္ စတီးဇြန္းႀကီးႏွစ္ဇြန္း၊ င႐ုတ္သီးအစိမ္း အမွည့္ ဆယ္ေတာင့္ဓားျပား ႐ိုက္ထားတာ၊ ထပ္ျဖည့္ၿပီး ပြက္ပြက္ဆူလာေအာင္ အဖံုးအုပ္ၿပီး ငါးမိနစ္တည္မယ္။ အိုးခ်ခါ နီးရင္ေတာ့ နံနံပင္၊ ရွမ္းနံနံခတ္ၿပီးအရသာ ခ်ဥ္စပ္နဲ႔ ကဏန္းဟင္းရပါၿပီ။ ကဏန္းခ်က္မယ့္ ဆို လတ္ဆတ္တဲ့ ကဏန္းျဖစ္ဖုိ႔ အေရႀကီးပါတယ္။

ပဲပုစြန္သုပ္အတြက္လည္း ပဲပုစြန္တစ္ဆယ္သား ေဘးက အေျမႇးေတြဖယ္ၿပီး ေရဆူဆူမွာ သံုးမိနစ္ျပဳတ္မယ္။ အေနေတာ္လွီးၿပီး ၾကက္သြန္နီတစ္ခု ပါးပါးလွီး၊ ေျမပဲမႈန္႔ တစ္ဇြန္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္တစ္ဇြန္း၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီးခ်က္ တစ္ဇြန္း၊ ဆားအရသာအေန ေတာ္ထည့္ၿပီး ေရာနယ္လိုက္ ရင္ ပဲပုစြန္သုပ္ရပါၿပီ။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးအတြင္းနဲ႔ ႏွမ္းေစ့ေလး ေတြ အေပၚက တင္လိုက္ရင္ စားလို႔ျဖစ္ပါၿပီ။

ပူစီနံငါးပိေထာင္းအတြက္ ငါးပိတစ္ဇြန္းစာ၊ င႐ုတ္သီး အစပ္ႀကိဳက္သေလာက္ ပုစြန္ေျခာက္မႈန္႔ (သို႔) အေကာင္ တစ္ဇြန္း၊ ပူစီနံအရြက္ႏွစ္ဆယ္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴသံုးတက္၊ အားလံုးေရာေထာင္းၿပီး၊မီးကင္လုိက္ရင္ ပူစီနံငါးပိေထာင္းရ ပါၿပီ။ သခြားသီး၊ သရက္ကင္း၊ သံပရာသီးပါးပါးလွီးနဲ႔ တို႔ရင္ လုိက္ဖက္ပါတယ္။

ဘယ္အလုပ္မဆို ကြၽမ္းက်င္ေအာင္ ႀကိဳးစားလို႔ ျဖစ္ ေပမယ့္။ ဝါသနာအရင္းခံ တဲ့ အလုပ္ဆိုရင္ ပိုစိတ္ဝင္စား ဖို႔ေကာင္းၿပီး လုပ္လို႔လုပ္မွန္းမသိဘဲ သက္သာေပ်ာ္ရႊင္ေန မွာ အမွန္ပါပဲ။
ပဲပုစြန္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးသုပ္
...................................
• ပဲပုစြန္ - ၁ဝ က်ပ္သား
• ၾကက္သြန္နီ - ၁ ဥ
• ေျမပဲမႈန္႔ - ၁ ဇြန္း
• ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္ - ၁ ဇြန္း
• ခရမ္းခ်ဥ္သီးခ်က္ - ၁ ဇြန္း
• ဆား - အနည္းငယ္
• အရသာမႈန္႔ - အနည္းငယ္
ကဏန္းမန္က်ည္းမွည့္ခ်က္
...................................
• ကဏန္း - ၃ ေကာင္
• စပါးလင္ - ၁ ေခ်ာင္း
• င႐ုတ္ပြ - ၂ ေတာင့္
• ဆီ - ၂ က်ပ္သား
• ေရ - လီတာဝက္
• မန္က်ည္းမွည့္ - စတီးဇြန္းႀကီး ၂ ဇြန္း
• င႐ုတ္သီးစိမ္း - ၁ဝ ေတာင့္
• ခရမ္းခ်ဥ္သီး - ၂ လံုး
• ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
• ငံျပာရည္အခ်ဳိ - စတီးဇြန္း ၁ ဇြန္း
ေခ်ာင္းငါးၾကင္း င႐ုတ္သီးေၾကာ္
...................................
• ေခ်ာင္းငါးၾကင္း - ၃ဝ သား
• ဆီ - ၁ဝ သား
• ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၁ ဥ
• ၾကက္သြန္နီ - ၁ ဥ
• င႐ုတ္သီးအၾကမ္းဖက္ - စတီးဇြန္း ၁ ဇြန္း
• နႏြင္း - အနည္းငယ္
• ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္
• အရသာမႈန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္
...........................
ေဒၚနန္းဆန္းဆန္းေအး
အဓိပတိ (ျဖဴး)

No comments: