Sunday, February 14, 2016

အမဲသားေကာက္စိုက္မခ်က္ - ပဲၾကီးႏွပ္ဆီျပန္ - မုလာဥျဖဴသုပ္ - ဘဲဥဆူးပုတ္ေကာက္ညွင္းလိပ္ႏွင့္ ငါးပိပန္ေထြေဖ်ာ္ - ျမင္းခြာရြက္ဟင္းခ်ိဳ



ရံုးပိတ္ရက္ သံုးေလးရက္ဆက္ေနတဲ့အတြက္ အညာဘက္က ခ်က္ျပဳတ္တတ္တဲ့ ဟင္းလ်ာအတြဲအစပ္အခ်ိဳ႕ကို ခ်က္ျပဳတ္စားျဖစ္ၾက ပါတယ္။ ဟင္းခ်က္နည္းေလးေတြကေတာ့ စုတုျပဳထဲကေပါ့ေနာ္။

အမဲသားကိုေတာ့ ေတာ္တန္ရံုမစားျဖစ္ပါဘူး။ ေရွာင္တယ္ရယ္လို႕မဟုတ္ေပမဲ့ တစ္ခါတေလ လယ္တီဆရာေတာ္ၾကီးကိုမ်က္လံုးထဲ ျမင္ေယာင္မိတာေၾကာင့္ လွ်ာအလိုမလိုက္ျဖစ္ဘူးဆိုပါေတာ့။ အခုေတာ့ သူငယ္ခ်င္းေတြစုျပီးခ်က္စားၾကတာမွာ ကိုယ္တစ္ေယာက္ တည္းထူးမေနခ်င္တာေၾကာင့္စားျဖစ္ပါတယ္။

အမ်ားအားျဖင့္ အညာဘက္က ပဲအမ်ိဳးမ်ိဳးကိုမပါမျဖစ္ခ်က္ျပဳတ္စားတတ္ၾကတာပါ။ အရည္ေသာက္ပဲျဖစ္ျဖစ္ ပဲႏွပ္လိုဆီျပန္ေလးပဲ ျဖစ္ျဖစ္ေပါ့။ ကဲ ထမင္းျမိန္ၾကပါေစ သူငယ္ခ်င္းမ်ား။

အမဲသားေကာက္စိုက္မခ်က္ 

*ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
အမဲသား ၂၅က်ပ္သား၊ ၾကက္သြန္နီ ၃လံုး၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၁ဥ၊ ငရုတ္သီးေျခာက္ ၅ - ၆ ေတာင့္၊ ဆီ ၇က်ပ္ခြဲသား၊ ဆား/ဂ်င္း/နႏြင္း အနည္းငယ္စီ။

*ျပင္ဆင္ပံု
အမဲသားေကာက္စိုက္သမခ်က္ခ်က္ဖို႔ပထမဆံုးအမဲသားကိုျပဳတ္လံုးလံုးပံုကိုေျပာျပပါ့မယ္။အမဲသားကိုသင့္႐ုံေတာ္႐ုံေလးေတြတံုး၊ျပီးေတာ့ဆားေလးနႏြင္းေလးေတာ္႐ုံနဲ႔နယ္၊ေရကိုအမဲသားတံုးေတြျမႇဳပ္ေနေအာင္ျဖည့္၊မီးေသြးမီးေအးေအးေပၚမွာတင္၊ေရခန္းခါနီးေတာ့ဆီေလးနည္းနည္းထည့္ျပီးေမႊေပးလိုက္တယ္။ေရခန္းသြားေတာ့ဟင္းအိုးကိုမီးဖိုေပၚကခ်လိုက္ေရာ။နႏြင္းေလးပါေလကာဆိုေတာ့အမဲသားအညႇီေပ်ာက္သြားျပီးအမဲသားအတံုးေလးေတြကလည္းခပ္၀ါ၀ါေလးေတြျဖစ္ေနပါလိမ့္မယ္။နႏြင္းသိပ္မ်ားသြားရင္ေတာ့အမဲသားအတံုးအ၀ါၾကီးေတြျဖစ္ေနပါလိမ့္မယ္။အသားတံုးေတြနယ္တုန္းမွာဆားကိုေလွ်ာ့ထည့္ျပီးနယ္ရတယ္။
ဘာလို႔လဲဆိုေတာ့ဆားအေပါ့အငန္ကိုေနာက္မွၾကည့္ျပီးျပင္တာပါ။ဟင္းအိုးကိုေရအျပည့္နဲ႔မီးဖိုေပၚတင္လိုက္ျပီးေရေတြတပြက္ပြက္ဆူလာေတာ့ဒန္အိုးဖံုးေလးဂလပ္ဂလပ္ဆိုျမည္လာမယ္။အဲဒီအခါေရာက္ေတာ့မွအဖံုးကိုအသာေလးလွပ္ျပီးအေပၚေရေလးကိုျမည္းၾကည့္လိုက္၊ေပါ့ေသးတယ္ဆိုရင္ဆားထပ့္ထည့္လိုက္လို႔ရတယ္။
အစကတည္းကဆားကသိပ္မ်ားသြားမယ္ဆိုရင္ေတာ့အမဲသားအတံုးေတြကိုဆားအငန္ဓာတ္၀င္သြားျပီးျပန္ျပင္လို႔ခက္သြားပါျပီ။ဒါေၾကာင့္အသားတံုးေတြကိုစျပီးနယ္ကတည္းကဆား၊နႏြင္းကိုေလွ်ာ့ထည့္ရတယ္။ေနာက္ဆံုးေရခန္းခါနီးဆီထည့္ေတာ့လည္းအမ်ားၾကီးမထည့္ရဘူး။
အိုးေအာက္ေျခမွာဆီေလးနည္းနည္းပဲရွိေနျပီးအသားတံုးေတြအိုးဖင္မွာကပ္မေန႐ုံေလာက္ပဲဆီကိုတည့္ရတာ။အဲလိုဟင္းခ်က္ဆီဆိုတာမွာလည္းပဲဆီကိုသံုးရပါတယ္။ႏွမ္းဆီကိုအဲလိုအသားလံုးဖို႔သံုးလိုက္ရင္အသားေတြခါးသြားမယ္။အဲဒီလိုအသားေတြကိုေရနဲ႕ျ႔ပဳတ္ပဲဆီေလးနဲ႔လံုးတာကိုျပဳတ္လံုးလံုးတယ္လို႔ေခၚပါတယ္။

*ခ်က္ျပဳတ္ပံု
အမဲသားေကာက္စိုက္မခ်က္ကိုခ်က္မယ္ဆိုရင္အမဲသားကိုအသားခ်ည္းမ၀ယ္ပါဘူး။အသားနဲ႔အရြတ္အေၾကာတြဲလ်က္၀ယ္ပါတယ္။အဲဒီအေၾကာအရြတ္ပါတဲ့ျပဳတ္လံုးလံုးျပီးသားအမဲသားအဖတ္ေလးေတြကိုပါးပါးေသးေသးေလးလွွီးတယ္။
ျပီးေတာ့ခရမ္းခ်ဥ္သီးေလးေတြလည္းပါးပါးလီွးတယ္။အညာင႐ုတ္သီးေတာင့္ပြေတြကိုေလးစိပ္စိပ္၊ၾကက္သြန္နီကိုရိတ္ရိတ္ေလးေတြလွီး၊ၾကက္သြန္ျဖဴေလးေတြကိုေထာင္း၊အားလံုးလည္းျပီးေရာဒယ္ပိုင္းေလးထဲအသားနဲ႔အဆာပလာေတြအကုန္ေရာထည့္၊ဒယ္အိုးထဲေရသံုးပံုႏွစ္ပံုေလာက္ထည့္ဆီေလးပါေလကာေလာင္းထည့္၊မီးဖိုေပၚတင္ေရေတြပြက္ပြက္ဆူလာေတာ့အကုန္လံုးေရာေမႊ၊ျပီးေတာ့အေပၚေရကိုေသာက္ၾကည့္၊အေပါ့အငန္ျမည္း၊ဆားလို၊မလုိၾကည့္၊ခဏၾကာရင္ဒန္အိုးအဖံုးေလးလွပ္ၾကည့္၊ေရအေနေတာ္ေလာက္ဆိုရင္ခ်လိုက္။
အမဲသားဖတ္ေလးေတြဟင္းရည္ထဲျမႇဳပ္ေနျပီးခရမ္းခ်ဥ္သီးၾကက္သြန္ျဖဴ၊နီေတြကလည္းေၾကသြားျပီးင႐ုတ္သီးအပြအဖတ္ေတြေဘာေလာေပၚေနတဲ့ ‘အမဲသားေကာက္စိုက္မခ်က္’ ကိုေတြ႔ရပါလိမ့္မည္။ 

(ခ်က္ျပဳတ္ျပသူ - အသည္းပါေမာကၡ ေဒါက္တာခင္ေမာင္၀င္း)

မုန္လာျဖဴသုပ္
...................
 
ကိုရီးယားစတိုင္လ္ ဟင္းရံတစ္မ်ဳိးျဖစ္တဲ့မုန္လာျဖဴသုပ္ပါ။လုပ္ရလည္းအရမ္းလြယ္ၿပီးအခ်ိန္တုိတြင္းမွာပဲလုပ္စားလုိ႔ရပါတယ္။

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
.......................
• မုန္လာဥျဖဴ - ဥႀကီး၁ဥ (အခံြႏႊာထားေပးပါ)
• ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း၃ပံု၁ပံု
• သၾကား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း၂ဇြန္း
• ရွလကာရည္ - စားပြဲဇြန္းတစ္ဝက္
• င႐ုတ္သီးမႈန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း၂ဇြန္းခြဲ
• ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၁ႁမႊာ (ႏုပ္ႏုပ္စဥ္းပါ)
• ၾကက္သြန္ၿမိတ္ - စည္းဝက္ (ပါးပါးလွီးပါ)
• ႏွမ္း - အနည္းငယ္

သုပ္နည္း
................
၁။အရင္ဆံုးမုန္လာဥျဖဴမ်ားကိုျခစ္တံျဖင့္ျခစ္ေပးပါ။
၂။ၿပီးမွဆားႏွင့္မုန္လာဥျဖဴမ်ားကို၅မိနစ္ခန္႔နယ္ထားပါ။
၃။ၿပီးလွ်င္ေရျဖင့္ျပန္ေဆးၿပီးၾကက္သြန္ျဖဴ၊ၾကက္သြန္ၿမိတ္၊င႐ုတ္သီးမႈန္႔၊သၾကားတုိ႔ျဖင့္သမေအာင္ေရာနယ္ေပးပါ။
၄။အေပၚမွႏွမ္းေလးမ်ားျဖဴးေပးၿပီးအရသာရွိေသာမုန္လာျဖဴသုပ္ကိုသံုးေဆာင္ႏုိင္ပါၿပီ။
........................
Wutyee Food House
http://www.wutyeefoodhouse.com/

ပဲၾကီးဟင္းဆီျပန္

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
ပဲၾကီး ၂၅က်ပ္သား၊ ဆီ ၅က်ပ္သား၊ ၾကက္သြန္နီ ၅ဥ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၂ဥ၊ ငံျပာရည္ စားပြဲဇြန္း ၂ဇြန္း၊ ဆူးပုပ္ရြက္ တစ္စည္း၊ နႏြင္းမႈန္႔ အနည္းငယ္၊ ဆား သင့္ရံု။

ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္ပံု

ပဲၾကီးသည္ အခြံခၽြတ္ျပီးေသာ ပဲၾကီးေရစိမ္ျဖစ္ရပါမည္။ ၄င္းကို ေရသန္႔ေရေအးႏွင့္ ေကာင္းစြာေဆးေၾကာျပီးေနာက္ နႏြင္းမႈန္႔ အနည္းငယ္ႏွင့္ ဆီထည့္၍ အနည္းငယ္ ႏွံ႔ရံုေမႊမည္။ ေရသင့္ရံုံထည့္ကာ ခ်က္မည္။

ပဲၾကီး ႏူးကာနီးတြင္ ၾကက္သြနနီကို လွီးထည့္မည္။ ဆားႏွင့္ ငံျပာရည္လည္းဖ်န္းျပီးထည့္မည္။ ေမႊလိုေသာ္ မေမႊဘဲ အိုးကိုလႈပ္ေပးရသည္။ အရည္ဆူျပီးေနာက္တြင္ မီးျပင္းမထိုးရပါ။

ဆီျပန္ေသာ္ ဆူးပုပ္ရြက္ကိုေရေဆးျပီး ခတ္ကာခ်စားႏိုင္သည္။ ဆူးပုပ္ရြက္မၾကိဳက္ေသာ္ ၾကက္သြန္ျဖဴကို ဓားျပားရိုက္ကာ အုပ္ႏိုင္သည္။ ပဲၾကီးဟင္းခ်ိဳမွာလည္း ထိုနည္းအတိုင္းပင္ျဖစ္သည္။ ဆီျပန္ျခင္းႏွင့္ ေရမ်ားျခင္းသာျခားနားသည္။

ဘဲဥ၊ဆူးပုတ္ေကာက္ညႇင္းလိပ္ႏွင့္ငပိပန္ေထြေဖ်ာ္
•••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••



ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
ဘဲဥ...................၃လုံး၊ဆူးပုတ္..............၂စည္း၊ၾကက္သြန္နီ..........၁လုံး၊ ဆား/ဟင္းခတ္မႈန္႔/င႐ုတ္ေကာင္း........အနည္းငယ္စီ၊
ေကာက္ညႇင္းေပါင္း...လက္တစ္ဆုပ္ခန္႔။


ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္ပံု
ဘဲဥကိုအေၾကာျပတ္သည္အထိေခါက္ပါ။
ဆား၊ဟင္းခတ္မႈန္႔၊င႐ုတ္ေကာင္းတို႔ျဖင့္အရသာသြင္းပါ။
ပါးပါးလွီးထားေသာၾကက္သြန္နီႏွင့္ဆူးပုတ္ရြက္ကိုထည့့္ၿပီးသမေအာင္ေမႊေပးပါ။
ဒယ္အိုးျပားထဲမွာမေပါက္ေစပဲမထူမပါးအဝိုင္းခ်ပ္ေလးရေအာင္ေၾကာ္ပါ။
ေကာက္ညႇင္းေပါင္းကိုဘဲဥဆူးပုတ္ေၾကာ္ရဲ႕အနားတဖက္မွာအနည္းငယ္စီထည့္ၿပီးက်စ္ေနေအာင္လိပ္ပါ။
အေနေတာ္အရြယ္တစ္ခ်ပ္စီရဖို႔ဓားထက္ထက္ႏွင့္လွီးေပးပါ။
ငါးပိပန္ေထြေဖ်ာ္ ေလးျဖင့္တို႔ၿပီးတြဲဖက္သုံးေဆာင္ပါ။

ငါးပိပန္ေထြေဖ်ာ္
••••••••••••••••

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
ငါးပိ.................၁ဇြန္း၊င႐ုတ္သီးစိမ္း ....၅ေတာင့္၊ၾကက္သြန္ျဖဴ......၃တက္၊သံပုရာရည္........၁ဇြန္း၊ထန္းလ်က္.........၁လုံး။

ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္ပံု
ငါးပိကိုဇြန္းေလးမွာကပ္ၿပီးမီးအနည္းငယ္ကင္ေပးပါ။
ထန္းလ်က္ကိုပါးပါးလွီးထားပါ။
ၾကက္သြန္ျဖဴႏွင့္ င႐ုတ္သီးစိမ္း ကိုႏြမ္း႐ုံေလးေလွာ္ပါ။
ေလွာ္ထားေသာအေရာႏွင့္ထန္းလ်က္ကိုဦးစြာေထာင္းပါ။
ညႇက္သြားၿပီဆိုမွငါးပိထၫ့္ေထာင္းပါ။သၾကား၊သံပုရာရည္၊ငါးငံျပာရည္တို႔ျဖင့္အရသာျဖည့္စြက္ပါ။

ျမင္းခြာရြက္ဟင္းခါး

ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား
ျမင္းခြာရြက္ ၃စည္း၊ ပုစြန္ေျခာက္/ငါးပိ အနည္းငယ္၊ ၾကက္သြန္နီ ၂လံုး၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၁ဥ၊ ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႕/ငံျပာရည္/ဟင္းခတ္မႈန္႕ သင့္ရံု။

ျပင္ဆင္ပံု
ျမင္းခြာရြက္ကို အရိုးမ်ားဖယ္၍ ေရစင္ေအာင္ေဆးထားပါ။
ၾကက္သြန္ျဖဴကို ဓားျပားရိုက္ထားပါ။

ခ်က္ျပဳတ္ပံုအဆင့္ဆင့္
အိုးထဲသို႕ ငါးပိ၊ ဓားျပားရိုက္ထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴထည့္ပါ။
ေရကို အေနေတာ္ထည့္၍ ဆူေအာင္တည္ထားပါ။
ေရဆူလာလွ်င္ ျမင္းခြာရြက္၊ငံျပာရည္၊ ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႕၊ ဟင္းခတ္မႈန္႕တို႕ကိုထည့္ပါ။ ခဏေနလွ်င္ အေပါ့၊အငန္ျမည္း၍ သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါျပီ။ 
 
Credit: ဟင္းခ်က္နည္းစာအုပ္မ်ား

No comments: