Tuesday, April 9, 2013

၀က္နံရိုး ဂ်ဴးျမစ္ဟင္း၊ ဒန္႕သလြန္သီး ႏွင့္ငါးခ်ဥ္ရည္၊ခရမ္းၾကြ႔ပ္သီးငါးပိခ်က္

ဒီတစ္လ ဆရာမလမင္းမိုမိုခ်က္ျပဳတ္ေပးတဲ့ဟင္းအတြဲအစပ္ေလးကေတာ့ ဗမာဆန္ဆန္ဟင္းအတြဲအစပ္လို႕ဆိုႏိုင္မယ္ ထင္ပါတယ္။ ၀က္နံရိုးကို ဂ်ဴးျမစ္ေလးနဲ႕ခ်က္၊ ဒန္႕သလြန္သီးကို ငါးနဲ႕ခ်ဥ္ရည္ခ်က္ျပီး ခရမ္းၾကြပ္သီးငါးပိခ်က္ေလးနဲ႕ ထမင္းစားျမိန္ဖြယ္ေလးပါ။

၀က္နံရိုး ဂ်ဴးျမစ္ဟင္း
လိုအပ္ေသာပစၥည္းမ်ား
၀က္နံရိုးႏု ၅၀က်ပ္သား၊ ဆီ ႏွစ္က်ပ္သားခန္႕၊ ဂ်ဴးျမစ္ လက္တစ္ဆုပ္ခန္႕၊ ၾကက္သြန္နီ ႏွစ္ဥ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ေလးျမႊာ၊ ခ်င္း ႏွစ္လက္မခန္႕၊ ခရမ္းခ်ဥ္ေဆာ့စ္ စားပြဲဇြန္းႏွစ္ဇြန္း၊ ပဲငံျပာရည္အက်ဲ စားပြဲဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း၊ ခရုဆီ စားပြဲဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း၊ ထန္းလ်က္ တစ္လံုး၊ အေရာင္တင္ ငရုတ္မႈန္႕ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း၊ ဆား ဟင္းခတ္မႈန္႕ အနည္းငယ္စီ။

ခ်က္ရန္ၾကာျမင့္ခ်ိန္ - ၄၅မိနစ္
၀က္နံရိုးမ်ားကို သန္႕စင္ျပီးလွ်င္ အေနေတာ္တံုးပါ။ ခ်င္းညက္ညက္ေထာင္းညွစ္ထားေသာ အရည္ထည့္ပါ။
ၾကက္သြန္ျဖဴ ထုေထာင္း၍ထည့္ပါ။

ထန္းလ်က္ကို ထု၍ အရည္ေဖ်ာ္ထည့္ပါ။ ခရမ္းခ်ဥ္ေဆာ့စ္၊ ပဲငံျပာရည္၊ခရုဆီ၊ ဆားဟင္းခတ္မႈန္႕၊ အေရာင္တင္ငရုတ္မႈန္႕ တို႕ထည့္ျပီး အရသာရေအာင္နယ္ပါ။

ေရခဲေသတၱာတြင္ ၁၀မိနစ္ခန္႕ထားပါ။

ထို႕ေနာက္ Pressure Cooker တြင္ၾကက္သြန္နီဥမ်ားစိတ္၍ထည့္၊ ဆီထည့္၊ ေရျမဳပ္ေအာင္ ထည့္၍ ၂၅မိနစ္ခန္႕ခ်က္ပါ။
ထို႕ေနာက္ အိုးကိုအဖံုးဖြင့္၍ သန္႕စင္ျပီး ဂ်ဴးျမစ္မ်ားထည့္ပါ။ အုိးထဲအရည္က်န္လွ်င္ လက္က်န္အရည္ႏွင့္ ဆက္ခ်က္ျပီး အရည္မက်န္လွ်င္ ေရအနည္းငယ္မွ် ထည့္ခ်က္ပါ။

ေရကို ဂ်ဴးျမစ္အႏူးႏွင့္ မွန္းဆပါ။ ဂ်ဴးျမစ္မ်ားႏူး၍ အရည္ပ်စ္ပ်စ္အႏွစ္ေလးက်န္လွ်င္အိုးခ်၍ သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါျပီ။

ဒန္႕သလြန္သီးႏွင့္ ငါးခ်ဥ္ရည္
လိုအပ္ေသာပစၥည္းမ်ား
ဒန္႕သလြန္သီး ေျခာက္ေတာင့္၊ ဆီ သံုးက်ပ္သားခန္႕၊ ငါး ၂၀သား၊(ငါးၾကင္း၊ ငါးရံ႕၊ငါးတန္ ႏွစ္သက္ရာႏွင့္ခ်က္ႏိုင္ပါတယ္။ ဒီဟင္းပြဲမွာေတာ့ ငါးရံ႕ကိုသံုးထားပါတယ္) နႏြင္းမႈန္႕ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း ၾကက္သြန္နီ ႏွစ္ဥ၊ ငရုတ္ပြအေျခာက္ ေလးေတာင့္၊ ခ်င္း တစ္လက္မခန္႕၊ ငပိစိမ္းစား စားပြဲဇြန္း တစ္ဇြန္း၊ နံနံပင္ အနည္းငယ္၊ ငရုတ္သီးစိမ္း ရွစ္ေတာင့္၊ မန္က်ည္းသီး သင့္ရံု၊ ပုစြန္ငံျပာရည္ စားပြဲဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း၊ ဆား ဟင္းခတ္မႈန္႕ အနည္းငယ္

ခ်က္ရန္ ၾကာျမင့္ခ်ိန္ - ၂၀မိနစ္
ဒန္႕သလြန္သီးကို အမွ်င္သင္ အေနေတာ္ပိုင္းျဖတ္ထားပါ။ ဟင္းခတ္မႈန္႕တို႕ႏွင့္ နယ္ထားပါ။ ငရုတ္ပြေျခာက္ေရစိမ္၍ ၾကက္သြန္နီႏွင့္ ညက္ညက္ေထာင္းပါ။ ဆီအပူေပးျပီး ၾကက္သြန္ငရုတ္ႏွစ္ကို ဆီသတ္ပါ။

ခ်င္းပါးပါးလွီးထည့္ပါ။ ဒန္႕သလြန္သီး ထည့္ေမႊပါ။ မန္က်ည္းရည္ေဖ်ာ္၍ သင့္ေတာ္ရံုမွန္းထည့္ပါ။ ငါးပိစိမ္းစားအရည္ေဖ်ာ္ ထည့္ပါ။ ငရုတ္သီးစိမ္းေတာင့္မ်ားထည့္ပါ။ ဒန္႕သလြန္သီး ႏူးေယာင္ရွိလွ်င္ ငါးမ်ားထည့္ပါ။ အတန္ၾကာ လံုးေမႊခ်က္ပါ။

ထို႕ေနာက္ ငါးက်က္လာလွ်င္ ေရကိုလိုအပ္သလိုမွန္းဆထည့္ျပီးခ်က္ပါ။ ေရဆူလာလွ်င္ ငံျပာရည္၊ ဆား၊ဟင္းခ်ိဳမႈန္႕တို႕ႏွင့္ အရသာသင့္တင္ေအာင္ျမည္းပါ။ အရသာအေပါ့အငန္၊ ေရအနည္းအမ်ား လိုသလိုရလွ်င္ နံနံပင္မ်ားထည့္ေမႊျပီး အိုးခ်ႏိုင္ပါျပီ။

ခရမ္းၾကြပ္သီးငါးပိခ်က္
လိုအပ္ေသာပစၥည္းမ်ား
ခရမ္းၾကြပ္သီး ၁၀လံုး၊ ဆီ ငါးက်ပ္သား၊ ပုစြန္ေျခာက္မႈန္႕ စားပြဲဇြန္း ႏွစ္ဇြန္းေမာက္ေမာက္၊ ၾကက္သြန္နီ ႏွစ္ဥ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ သံုးျမႊာ၊ ငရုတ္သီးစိမ္း ၁၀ေတာင့္၊ ငါးပိစိမ္းစား စားပြဲဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း၊ ပုစြန္ငံျပာရည္ အနည္းငယ္၊ နႏြင္း ဟင္းခတ္မႈန္႕ အနည္းငယ္။

ခ်က္ရန္ၾကာျမင့္ခ်ိန္ - ၁၅မိနစ္ခန္႔
ခရမ္းၾကြပ္သီးမ်ားကို ေရစင္စင္ေဆးျပီး ေလးစိတ္စိတ္ပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊နီတို႕ကို ေတာက္ေတာက္စဥ္းထားပါ။ ငရုတ္သီး စိမ္းကို ခပ္ညက္ညက္ေထာင္းထားပါ။

ဒယ္အိုးတြင္ထည့္ရန္ အမည္မ်ားအားလံုး တစ္ျပိဳင္နက္ထည့္ျပီးလက္ျဖင့္ႏြမ္းတဲ့အထိဆုပ္ကာနယ္ေပးပါ။ အိုးကိုမီးဖို တြင္တင္၍ လံုးခ်က္ပါ။

ဆီေျခာက္၍ အိုးကပ္လွ်င္ ေရကို စားပြဲဇြန္းနဲ႕သာ တစ္ခါနည္းနည္းခ်င္းထည့္ပါ။ ခရမ္းၾကြပ္သီးႏူးအိလွ်င္ ဆီျပန္ေစ၍ အိုးခ်ႏိုင္ပါျပီ။ အလြန္ထမင္းျမိန္ေစေသာ ဟင္းတစ္ပြဲျဖစ္ပါတယ္။

No comments: