Thursday, April 25, 2013

စားေသာက္ဆိုင္မ်ားတြင္ စားမည္ဆိုလွ်င္ သတိျပဳဖြယ္အခ်က္မ်ား



တရုတ္စားေသာက္ဖြယ္ရာမ်ား (Chinese Menus)

၁။အစားအေသာက္အားလံုးလိုလို အဆီဓာတ္ျမင့္မားသလို သၾကားနဲ႕ဆားလည္း မ်ားစြာအသံုးျပဳပါတယ္။

၂။ အစားအေသာက္မွာမယ္ဆိုရင္ Battered ဂ်ံဳ၊ၾကက္ဥနဲ႕ ႏို႕ရည္ေရာထားတဲ့ အႏွစ္၊ Deep Fried ၾကြပ္ရြေနေအာင္ ေၾကာ္ထားတာမ်ိဳး (သို႕မဟုတ္) Crispy ၾကြပ္ၾကြပ္ရြရြမြမြျဖစ္ေအာင္ ေၾကာ္ေလွာ္ထားတာမ်ိဳးေတြကို မမွာဘဲ ေပါင္းထား တဲ့ဟင္း၊ ဆီပူထိုးေၾကာ္ထားတဲ့ ဟင္းသီးဟင္းရြက္နဲ႕ ဆီနဲ႕ေၾကာ္တာမ်ိဳးထက္ ျပဳတ္ခ်က္ခ်က္တဲ့ ဟင္းေတြကိုမွာပါ။

၃။ ၀က္ခ်ိဳခ်ဥ္ေၾကာ္နဲ႕ ၾကက္ဥထမင္းေၾကာ္ကိုေရွာင္ပါ။ အဆီ ၆၀ ဂရမ္နဲ႕ ၁၃၃၀ ကယ္လိုရီေလာက္ပါပါတယ္။

၄။ ဘဲၾကြပ္ေၾကာ္မွာ ၆၅၀ ကယ္လိုရီနဲ႕ မုန္႕အိုးကင္းေၾကာ္၄ခ်ပ္မွာလည္း အဆီ ၃၆ ဂရမ္ပါ၀င္တဲ့အတြက္ေရွာင္ဖို႕လို ပါတယ္။

၅။ အခ်ိဳပြဲအတြက္ကေတာ့ အဆီဓာတ္ အနည္းငယ္သာပါ၀င္တဲ့ လိုင္ခ်ီးသီး(တရုတ္ဆီးသီး)က သင့္ေတာ္ပါတယ္။

ေရွာင္ရန္
-       ဘဲၾကြပ္ေၾကာ္ - ၀က္ခ်ိဳခ်ဥ္ - ၀က္နံရိုး - ေခါက္ဆြဲေၾကာ္ - ၾကက္ဥ ထမင္းေၾကာ္ - ပုစြန္ၾကြပ္ေၾကာ္

စားသင့္သည္မ်ား
-       ဟင္းခ်ိဳရည္ - ဟင္းသီးဟင္းရြက္၊ ၾကက္သား (သို႕မဟုတ္) ပုစြန္ - ဟင္းရြက္ခ်ိဳခ်ဥ္ - ဆီပူထိုးထားတဲ့ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ - ထမင္းနဲ႕ ေခါက္ဆြဲျပဳတ္

အိႏၵိယ စားေသာက္ဖြယ္ရာမ်ား (Indian Menus)

၁။ ဆီ၊ခရင္မ္၊ေထာပတ္နဲ႕ မဆလာ အသံုးမ်ားပါတယ္။

၂။ အဆီနည္းတဲ့ ခ်ပါတီမွာ အဆီ ၁၁ ဂရမ္ေလာက္သာ ပါ၀င္တဲ့အတြက္ အဆီမ်ားတဲ့ ခ်ပါတီအစား စားသင့္ပါတယ္။

၃။ ၾကက္သား မဆလာခ်က္မွာ ၈၆၀ ကယ္လိုရီနဲ႕ အဆီ ၄၇ ဂရမ္ပါ၀င္ပါတယ္။

ေရွာင္ရန္
-       စမူဆာ - အေၾကာ္အားလံုး - ၾကက္သား မဆလာခ်က္ - သိုးသား

စားသင့္သည္မ်ား
-       အဆီနည္း ခ်ပါတီ - ပဲနီေလးဟင္း - ဟင္းသီးဟင္းရြက္ဟင္း - ကုလားပဲဟင္း

ပီဇာ ႏွင့္ အီတလီေခါက္ဆြဲ (Pizza and Pasta Menus)

၁။ ပီဇာနဲ႕ အီတလီေခါက္ဆြဲကို ၾကက္သြန္ျဖဴ ေပါင္မုန္႕၊ အခ်ိဳရည္တို႕နဲ႕အတူ အမ်ားၾကီး စားျဖစ္သြားတာမ်ိဳးကိုေရွာင္ပါ။

၂။ ပီဇာစားရင္ မိတ္ေဆြမ်ား၊ မိသားစုမ်ားနဲ႕ ေပါင္းစားပါ။ တစ္ခုလုံးဆိုရင္ ကယ္လိုရီ ၁၀၀၀ ကေန ၁၄၀၀နဲ႕ အဆီဓာတ္ ၆၀ ဂရမ္ေလာက္ပါ၀င္ပါတယ္။

၃။ ပီဇာစားမယ္ဆိုရင္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ားမ်ားနဲ႕စားပါ။ ဒိန္ခဲကိုလည္း တျခားဒိန္ခဲေတြထက္ ဆိတ္ႏို႕ကေန ထုတ္လုပ္တဲ့ Goat's Cheese ကိုစားပါ။ အဆီနည္းလို႕ျဖစ္ပါတယ္။

၄။ အေပၚမွာ ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႕မ်ားမ်ားပါတဲ့ အသား၊ ၀က္ေပါင္ေျခာက္၊၀က္အူေခ်ာင္း၊ ၾကိတ္ထားတဲ့ အမဲသားနဲ႕ ၀က္သားေတြကိုေရွာင္ပါ။ အဆီေရာ ဆားပါ မ်ားမ်ားပါလို႕ျဖစ္ပါတယ္။

၅။ ပီဇာနဲ႕တြဲျပီး ေပါင္မုန္႕အကာ အနားသားကို မစားပါနဲ႕။ နဂိုကမွ ကယ္လိုရီေရာ အဆီပါမ်ားေနျပီးသား ပီဇာကို ထပ္ျပီး ကယ္လိုရီ ၂၀၀နဲ႕ အဆီ ၁၅ ဂရမ္ေလာက္ တိုးသြားေစႏိုင္လို႕ပါပဲ။

၆။ ၾကက္သြန္ျဖဴပါတဲ့ ေပါင္မုန္႕ Garlic bread ကိုစားမယ့္အစား ခရမ္းခ်ဥ္သီး အစိမ္းသုပ္ျဖစ္ေစ အသားနဲ႕ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ ျပဳတ္ရည္၊ ေခါက္ဆြဲ (သို႕မဟုတ္) ဆန္ျပဳတ္ရည္ကို စားပါ။

၇။ အီတလီေခါက္ဆြဲ စားမယ္ဆိုရင္ ရိုးရိုး ခရမ္းခ်ဥ္သီး (သို႕မဟုတ္) ဟင္းသီးဟင္းရြက္ ငရုတ္ဆီကိုပဲေရြးပါ။

၈။ အဆီဓာတ္ အမ်ားၾကီးပါတဲ့ ခရင္မ္၊ ဒိန္ခဲ၊၀က္အူေခ်ာင္းနဲ႕ အျမွဳပ္ထတတ္တဲ့ အရည္မ်ိဳးကိုေရွာင္ပါ။

ေရွာင္ရန္
-       အီတလီေခါက္ဆြဲနဲ႕အတူ ခရင္မ္နဲ႕ ေထာပတ္ ငရုတ္ဆီကိုတြဲမစားပါနဲ႕။
-       အီတလီေခါက္ဆြဲနဲ႕ Bolognese ငရုတ္ဆီ
-       ဒိန္၊အသား၊ခရမ္းခ်ဥ္သြတ္မုန္႕
-       အသား၊ငရုတ္ေကာင္းနဲ႕ေရာေၾကာ္ထားတဲ့ ပီဇာ
-       အရသာေလးတဲ့ၾကက္၊ အမဲသားအူေခ်ာင္း Salami (သို႕မဟုတ္) ဒိန္ခဲအမ်ားၾကီးျဖဴးထားတဲ့ ပီဇာ။
-       ၾကက္သြန္ျဖဴ ေပါင္မုန္႕၊ မုန္႕ေခ်ာင္း

စားသင့္သည္မ်ား
-       အီတလီေခါက္ဆြဲနဲ႕ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ (သို႕မဟုတ္) ပင္လယ္စာ အေျခခံတဲ့ ငရုတ္ဆီ
-       အီတလီေခါက္ဆြဲနဲ႕ ေဒါက္ခြရြက္ (သို႕မဟုတ္) ricotta
-       အာလူး (သို႕မဟုတ္) ဂ်ံဳကိုလံုးျပီး ခ်က္ထားတဲ့ အီတလီဟင္းနဲ႕ ခရမ္းခ်ဥ္သီး အေျခခံ ငရုတ္ဆီတြဲျပီးစားပါ။
-       ပီဇာနဲ႕ ဟင္းသီးဟင္းရြက္
-       အရြက္စိမ္းသုပ္မွာ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊သံလြင္ဆီနဲ႕ ေထာပတ္သီး
-       ဟင္းသီးဟင္းရြက္နဲ႕ အီတာလ်ံ သားျပြမ္းထမင္း
-       ခရင္မ္ အမာစားနဲ႕ ေစးပ်စ္တဲ့ ေက်ာက္ေက်ာလိုမ်ိဳး အစားအစာ

ဘာဂါ စားေသာက္ဆိုင္မ်ား (Burger Restaurants)

၁။ ဆိုဒ္အေသးဆံုးကိုပဲစားပါ။ ၾကီးမားေလ ကယ္လိုရီနဲ႕ အဆီဓာတ္မ်ားမ်ားပါေလျဖစ္ပါတယ္။

၂။ ရိုးရိုးအမဲသားဘာဂါမွာ ၂၅၃ ကယ္လိုရီနဲ႕ ၇.၇ ဂရမ္ အဆီဓာတ္ပါ၀င္ျပီး တျခားအစာမ်ားပါတဲ့အခါမွာေတာ့ ၅၀၀ကေန ၈၀၀ ကယ္လိုရီနဲ႕ အဆီဓာတ္ ၂၃ကေန ၅၀ဂရမ္အထိပိုမ်ား သြားပါတယ္။

၃။ ၾကက္သား၊ အရြက္သုပ္မွာ ဆီနဲ႕ ရွာလကာရည္ေရာထားတဲ့ စားျမိန္ရည္ မထည့္ပါနဲ႕။ ၃၀၀ကယ္လိုရီနဲ႕ အဆီ ၁၁ ဂရမ္ပါ၀င္လို႕ ျဖစ္ပါတယ္။

၄။ ဘာဂါစားမယ္ဆိုရင္ ငရုတ္ဆီ၊ဆီနဲ႕ ရွာလကာ စားျမိန္ရည္ Dressings နဲ႕ ၾကက္ဥ၊ ဆီ၊ ရွာလကာရည္ စားျမိန္ရည္ Mayonnaise တို႕ကိုေရွာင္လိုက္ပါ။

ေရွာင္ရန္
-       အမ်ားၾကီးမစားပါနဲ႕ - အမဲသား ဘာဂါ၊ ၾကက္သား ဘာဂါ၊ အာလူးေၾကာ္၊ အေၾကာ္ဟူသမွ် - မုန္႕လက္ေကာက္ပံု ဆီေၾကာ္ ကိတ္မုန္႕ (ဒိုးနတ္) - ပန္းသီးနဲ႕ ဖုတ္ထားတဲ့ မုန္႕

စားသင့္သည္မ်ား
-       ကင္ထားတဲ့ အမဲသားဘာဂါ - မီးေတာက္နဲ႕ကင္ထားတဲ့ ၾကက္သား ဘာဂါ - ၾကက္သားအနည္းငယ္နဲ႕ အရြက္သုပ္ - အသီးအႏွံမ်ား - ၾကက္သားကင္ညွပ္ ေပါင္မုန္႕

ဂ်ပန္ စားေသာက္ဖြယ္ရာမ်ား (Japan Menus)
၁။ ဆူရွီ အစားအေသာက္မ်ားအားလံုးဟာ အဆီနည္းနည္းသာ ပါ၀င္တဲ့အတြက္ ေကာင္းမြန္သင့္ေတာ္ပါတယ္။

၂။ မီဆို စြပ္ျပဳပ္ Miso Soup နဲ႕ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ (သို႕မဟုတ္) ေခါက္ဆြဲ။

၃။ က်န္းမာေရးနဲ႕ ျပည့္စံုတဲ့ ပန္းဂ်ံဳ (buck wheat) နဲ႕ျပဳလုပ္ထားတဲ့ ဆိုဘာေခါက္ဆြဲ (Soba Noodles)

၄။ ၾကြပ္ရြေအာင္ေၾကာ္ထားတဲ့ tempura ကိုေတာ့ေရွာင္ပါ။

၅။ ထမင္းေၾကာ္ထက္ ျပဳတ္ခ်က္ထားတဲ့ ထမင္းကိုသာစားပါ။

ေရွာင္ရန္
-       ထမင္းေၾကာ္ - ၾကြပ္ရြေနတဲ့ ဟင္းမ်ား

စားသင့္သည္မ်ား
-       Miso စြပ္ျပဳပ္ရည္ - Soba ေခါက္ဆြဲ - ဆူရွီ - ဆာရွီမီ - ဆူကီယာကီ - ေက်ာက္ပြင့္၊ပင္လယ္ေရညွိပါ ဟင္းလ်ာမ်ား
-       Nori ထမင္းလိပ္မ်ား - ၾကက္ (သို႕မဟုတ္) အမဲသား Teriyaki ဟင္း

Credit: သရဖူမဂၢဇင္း - ၂၀၁၃ ဧျပီလထုတ္ပါ နန္းအိအိဇာရဲ႕ ပိန္ေစျခင္း၏လွ်ိဴ႕၀ွက္ခ်က္မ်ား အခန္းဆက္ေဆာင္းပါးမွ

No comments: