Saturday, April 27, 2013

ေရႊဖရံုသီးျပဳတ္ခ်ိဳခ်ိဳ၊ ပဲျပားအစာသြပ္ ႏွင့္ ေဆာ့စ္ေကာင္းေကာင္း (သက္သတ္လြတ္)


သူငယ္ခ်င္းတို႕ေရ တစ္ခါတေလ စိတ္ကူးေပါက္မိတာက သက္သတ္လြတ္ဟင္းလ်ာကို တကယ္ေကာင္းေကာင္းေလး ခ်က္ျပဳတ္တတ္ရင္ ဘယ္အသားမွမစားဘဲ ေနမယ္လို႕ေပါ့ေနာ္။ ဟဲဟဲ ဒါေပမဲ့ သိတယ္မဟုတ္လား လူဆိုတာက လွ်ာဖ်ားအရသာေလးကို မက္ေမာတာ ရသာရံုကိုစြဲမက္တာက စြဲျမဲေနျပီဆိုေတာ့ကာ စိတ္ကူးပဲရွိပါတယ္ေလ။ အခု ရွမ္းျပည္ဘက္ျပန္ေရာက္တုန္း ေရႊဖရံုသီးခပ္စီးစီးေလးနဲ႕ ပဲျပားအစာသြပ္တို႕ကို ထမင္းပူပူေလးနဲ႕စားဖို႕ခ်က္ျပဳတ္လိုက္ပါတယ္ေနာ္။

ေရႊဖရုံသီးကေတာ့ ၀ယ္တတ္ၾကည့္တတ္မွ ခပ္စီးစီးေလးနဲ႕စားလို႕ေကာင္းမယ့္အသီးအမ်ိဳးအစားကိုရႏိုင္မယ္ထင္ပါတယ္။ တျခား ဟင္းခ်က္ပစၥည္းေတြကေတာ့ ေနရာတိုင္း၀ယ္လို႕လြယ္ေနတာပါပဲ။

ေရႊဖရံုသီးျပဳတ္ခ်ိဳခ်ိဳ
ေရႊဖရံုသီး - ေလးဆယ္သား (အခြံႏႊာေရေဆးျပီး တစ္လက္မအရြယ္တံုးထားပါ)၊ ၾကက္သြန္နီ - ႏွစ္ဥ (ပါးပါးလွီး ေရေဆးထားပါ)၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၁၀ျမႊာ (ညက္ေအာင္ေထာင္းထားပါ)၊ပင္စိမ္းရြက္ - အနည္းငယ္ (အရြက္ေျခြျပီး ေရေဆးထားရန္)၊ ဆား၊သၾကား အနည္းငယ္

ဟင္းခ်က္မည့္ ဒယ္အိုးထဲတြင္ ဆီအနည္းငယ္ထည့္၍ ဆီပူလွ်င္ ၾကက္သြန္အျဖဴ၊အနီထည့္ ဆီသတ္ပါ။ ၾကက္သြန္မ်ားႏြမ္းသြားရင္ ေရႊဖရံုသီး၊ေရ သင့္တင့္ရံုနဲ႕ ဆား၊ သၾကားတို႕ကိုထည့္ျပီး ေရႊဖရံုသီးႏူးတဲ့အထိ တည္ပါ။ ဟင္းရည္ဆူပြက္ျပီး ေရႊဖရံုသီးလည္းႏူးသြားရင္ အရသာျမည္းျပီး သံုးေဆာင္ပါ။

ပဲျပားအစာသြပ္ႏွင့္ ေဆာ့စ္ေကာင္းေကာင္း (သက္သတ္လြတ္)
ပဲျပား ၂တံုး၊ ပဲပင္ေပါက္ ၅က်ပ္သား၊ ေဂၚဖီ ၁စိတ္ (ႏွစ္ဆယ္သားခန္႕)၊ငရုတ္သီးအနီေတာင့္ ၁၀ေတာင့္၊ ငရုတ္ခ်ဥ္ေရ စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း၊ သၾကား၊ဆား အနည္းငယ္၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေဆာ့စ္ စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း၊ ဗီနီဂါရည္ စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း၊ ဆီ ၁၅က်ပ္သား

ျပဳလုပ္ပံု
ယခုျပဳလုပ္မည့္ဟင္းလ်ာမွာ ေဆာ့စ္ေကာင္းေကာင္းျဖစ္ေနမွ အရသာေတြ႕မွာျဖစ္ပါတယ္။ အထက္မွာေဖာ္ျပထားတဲ့ ငရုတ္ခ်ဥ္ေဆာ့စ္၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေဆာ့စ္၊ သၾကား၊ဗီနီဂါရည္၊ဆားနည္းနည္းတို႕ကိုခြက္တစ္ခုမွာထည့္ပါ။ ငရုတ္သီးစိမ္း အနီေတာင့္ကို အညွာေျခြ၊ အေစ့ပါ ေရာေထာင္းကာ ၄င္းခြက္ထဲေရာထည့္ျပီး သမေအာင္ ေမႊထားရပါမယ္။

ပဲပင္ေပါက္ကိုေရေဆးျပီး ႏွစ္ပိုင္းျဖတ္ထားပါ။ ေဂၚဖီကိုလည္း ပါးပါးႏုပ္ႏုပ္ေလးလွီးျပီး ေရေဆးထားပါ။ ပဲျပားအတံုးကို ၄ပိုင္း ပိုင္းျပီး ၄င္းအပိုင္းေတြကို ေထာင့္ျဖတ္ထပ္ပိုင္းကာ ၃ေျမွာင့္ပံုေတြရေအာင္လွီးပါ။

အားလံုးျပင္ဆင္ျပီးရင္ ဆီပူအိုးထဲတြင္ ပဲျပားအတံုးေလးမ်ားကို ေရႊေရာင္သန္းလာတဲ့အထိေၾကာ္ျပီး ပန္းကန္ထဲဆယ္ယူကာ ဆီစစ္ထားပါ။ 

ပဲျပားေၾကာ္မ်ား ေအးျပီဆိုရင္ ၃ေျမွာင့္ရဲ႕ အရွည္ဆံုးဘက္ကို ဓားနဲက အလ်ားလိုက္လွီးဟျပီး အစာသြတ္ရန္ေနရာထဲကို ပဲပင္ေပါက္ႏွင့္ ေဂၚဖီကို သင့္တင့္ရံုထည့္သြင္းျပီး ပန္းကန္ျပားတစ္ခ်ပ္မွာ အခ်ဥ္ေရ ပန္းကန္ကို ၀ိုင္းပတ္စီထည့္၍ ပဲျပားေၾကာ္အစာသြပ္ကို သုံးေဆာင္ ႏိုင္ျပီျဖစ္ပါတယ္။

အသားမပါရင္ မတင္းတိမ္ႏိုင္တဲ့သူမ်ားအတြက္ အရံဟင္းအျဖစ္ ၀က္ပ်ားအိုးကပ္ေၾကာ္ဟင္းကို စီစဥ္ေပးပါ့မယ္။

၀က္ပ်ားအိုးကပ္ေၾကာ္
၀က္သား (ေပါင္သားႏုႏု) အစိတ္သား၊ခ်င္း လက္တစ္ဆစ္ (ညက္ေအာင္ေထာင္းထားရန္)၊ ဆား၊သၾကား အနည္းငယ္၊ ပ်ားရည္ စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း၊ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႕ လက္ဖက္ရည္ဇြန္းေသး ၁ဇြန္း၊ ဆီ သံုးက်ပ္သားခန္႕

ပထမဆံုး ၀က္ပ်ားအိုးကပ္ေၾကာ္ကို ျပဳလုပ္ရာတြင္ မတူးမကပ္တဲ့ ဒယ္အိုးျပားကို အသံုးျပဳရမွာျဖစ္ပါတယ္။ ၀က္သားကို ႏွစ္လက္မ အရြယ္ ခပ္ပါးပါး အျပားအလႊာေလးျဖစ္ေအာင္လွီးပါ။ ၀က္သားကို ခ်င္း၊ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႕၊ပ်ားရည္၊ဆား၊သၾကားတို႕ျဖင့္ သမေအာင္ နယ္ပါ။ ျပီးရင္ ဒယ္အိုးျပားထဲ ဆီထည့္၍ ဆီပူလာရင္ ၀က္သားပ်ားျပားမ်ားကိုထည့္ျပီး အပူေပးပါ။ အက်က္ညီေအာင္ ဟိုဖက္ဒီဖက္ လွည့္ေပးပါ။ ၀က္သားကို ပါးပါးလႊာလႊာေလး လွီးထားတဲ့အတြက္ ႏူးျပီးအက်က္ျမန္ပါတယ္။ အေရာင္ကေလးမ်ား နီရဲလာျပီး အနံ႕ ေလးေမႊးလာရင္ ပန္းကန္ထဲ ဆယ္ယူပါ။ငရုတ္ေကာင္းရနံ႕နဲ႕ ခ်င္းနံ႕ေလး ေမႊးေနတဲ့ ၀က္ပ်ားအိုးကပ္ေၾကာ္ က်က္သြားပါျပီ။

No comments: