Tuesday, December 6, 2011

ၾကက္သားဟင္း ခ်က္စားရေအာင္ (အပိုင္း ၂)

ၾကက္သားကို ဆီျပန္၊ ဆီလည္ေရလည္၊ ေၾကာ္ျပီးသုပ္၊ ေရေႏြးေငြ႕နဲ႕ေပါင္း
စသျဖင့္ခ်က္ျပဳတ္စားလို႕ရပါတယ္။ ကြၽန္ေတာ္ကေတာ့ ဆီ သိပ္မျပန္တဲ့
တိုင္းရင္းသားရိုးရာနည္းနဲ႕ခ်က္တဲ့ၾကက္သားဟင္းေတြကို
ပိုျပီးခံတြင္းေတြ႕ပါတယ္။ ထပ္မံျပီးေတာ့ စုေေဆာင္းေတြ႕ရွိ သမွ်ထဲက
ႏွစ္သက္စရာဟင္းခ်က္နည္းေလးေတြကို ထပ္မံေ၀မွ်ပါဦးမယ္။
(၁) ၾကက္ကၫြတ္ဟင္းလ်ာ
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
ၾကက္သား(အသား) - ၁၀ က်ပ္သား၊
တ႐ုတ္ပဲငါးပိ (ယိုးဒယားမွဝင္ေသာ ပုလင္းႏွင့္ပဲငါးပိ) - ထမင္းစားဇြန္း ၃ ဇြန္း၊
စိမ္းၿပီးႏုေနတဲ့ ကၫြတ္ဆယ္ေခ်ာင္းစည္း - တစ္စည္း
ၾကက္သြန္နီ - ေလးလံုး။
ျပဳလုပ္ပံုအဆင့္ဆင့္
ၾကက္သားအသားေလးေတြကိုပဲ ခပ္ပါးပါးလွီးၿပီး ဟင္းခတ္မႈန္႔ ဆား၊
နႏြင္းတို႔နဲ႔ နယ္ၿပီး ႏွပ္ထားပါ။ ကၫြတ္အေခ်ာင္းေလးေတြကိုေတာ့
ေရစင္ေအာင္ေဆးၿပီး အရင္းပိုင္းက ခပ္ရင့္ရင့္အပိုင္းေတြကို
လွီးျဖတ္လိုက္ပါ။ ၿပီးရင္ေတာ့ အေနေတာ္ သံုးပိုင္းပိုင္းၿပီး
ကၫြတ္ေခ်ာင္းေလးေတြကို ခပ္ဖြဖြေလး ဓားျပား႐ိုက္ရပါမယ္။ အေခ်ာင္းေလးေတြ
ပံုမပ်က္ေစဖို႔ အေရးႀကီးပါတယ္။ ေနာက္ဆံုးျပင္ရမွာကေတာ့ ၾကက္သြန္ဥနီပဲ
ျဖစ္ပါတယ္။ ၾကက္သြန္နီကို အလံုးလိုက္ အကြင္းေလးေတြကြင္းၿပီး
လွီးထားရပါမယ္။
စခ်က္ၿပီဆိုရင္ေတာ့ ဆီအနည္းငယ္ထဲကို ၾကက္သြန္နီကို အရင္ထည့္ၿပီး
အကြင္းလိုက္ေလးေတြ ထြက္သြားတဲ့အထိ ေမႊေပးပါ။ ၿပီးရင္ ၾကက္သားထည့္ၿပီး
ဆီနဲ႔ လံုးသြားေအာင္ ေမႊေပးရပါမယ္။ ၿပီးရင္ေတာ့ ၾကက္သားႏူးသြားေအာင္
ေရနည္းနည္း ထည့္ၿပီး အုပ္ေပးပါ။ ေရခန္းသြားၿပီး ဆီသံ ညံလာၿပီဆိုရင္ေတာ့
ဓားျပား႐ိုက္ထားတဲ့ ကၫြတ္ကို မီးျပင္းျပင္းမွာထည့္ၿပီး ေမႊေပးပါ။
မီးအားေကာင္းမွ ကၫြတ္က အစိမ္းေရာင္ မပ်က္ဘဲ ႏူးညံ့သြားမွာပါ။
အသီးအရြက္ကို က်က္မွ၊ ႏူးမွ ႀကိဳက္တဲ့သူေတြကေတာ့ ေရေလးနည္းနည္း
ဖ်န္းေပးၿပီး ေမႊေပးရပါမယ္။ ကၫြတ္ေခ်ာင္းေလးေတြ စိမ္းၿပီး
ႏူးေလာက္ၿပီးဆိုရင္ေတာ့ ပုလင္းထဲက တ႐ုတ္ပဲငါးပိကို
သံုးဇြန္းေလာက္ခပ္ထည့္ပါ။ ပဲငါးပိအရည္က အေလးဘက္ သြားတာေၾကာင့္
ခပ္ေပါ့ေပါ့စားခ်င္သူေတြ အရည္ကို စစ္ၿပီး ပဲအေစ့ေလးေတြကိုပဲ
ထည့္သင့္ပါတယ္။ အရသာေပၚၾကည့္ၿပီး အရည္ကိုခ်ိန္ဆၿပီး ထပ္ထည့္လို႔လည္း
ရပါတယ္။ ပဲငါးပိထည့္ၿပီးသြားရင္ေတာ့ ၃၊၄ ခါေလာက္ေမႊေပးၿပီး
ခ်လိုက္လို႔ရပါၿပီ။
(၂) ၾကက္သားကင္အစပ္သုပ္
ပါ၀င္သည့္ပစၥည္းမ်ား
ကင္ထားေသာ ၾကက္ရင္ပံုသား - ၂ခု
ၾကက္သြန္ျမိတ္ – ၃ပင္ (၁လက္မခြဲ အရွည္ခန္႔ လွီးထားပါ)
ဆလတ္ရြက္ ၊ ေဂၚဖီထုပ္ႏွင့္ ခရမ္းခ်ဥ္သီး အလႊာမ်ား (အတို႔အျမႇဳပ္အတြက္)
အခ်ဥ္ျပဳလုပ္ရန္
ႏုပ္ႏုပ္စင္းထားေသာ ငရုတ္သီးအနီေတာင့္ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္း
ေလွာ္ထားေသာေျမပဲ – စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္းခြဲ (ေထာင္းထားပါ)
ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၄ပံု ၁ပံု
သၾကား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္း
ငံျပာရည္ – စားပြဲတင္ဇြန္း ၂ဇြန္း
ရွာလကာရည္ – စားပြဲတင္ဇြန္း ၂ဇြန္းခန္႔
သံပရာရည္ – စားပြဲတင္ဇြန္း ၂ဇြန္း
ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္နည္းအဆင့္ဆင့္
(၁) အခ်ဥ္ရည္ျပဳလုပ္ရန္အတြက္ ေျမပဲမွလြဲ၍ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ားအားလံုးကို
အိုးထဲထည့္ျပီး ဆူလာေအာင္ မီးအေန ေတာ္ျဖင့္ တည္ ထားပါ။ ဆူလာလွ်င္
မီးပိတ္ျပီး ေျမပဲထည့္ေမႊေပးပါ။
(၂) ၾကက္သားကို အလႊာေလးမ်ားလႊာျပီး ပန္းကန္လံုးတစ္ခုထဲထည့္ပါ။ အိုးထဲမွ
အခ်ဥ္ရည္မ်ား ေလာင္းထည့္ျပီး သမေအာင္ေမႊ ေပးပါ။ ၾကက္သြန္ျမိတ္ထည့္ျပီး
ထပ္ေမႊပါ။
(၃) ပန္းကန္ျပားတစ္ခ်ပ္ထဲတြင္ ဆလတ္ရြက္၊ေဂၚဖီထုပ္ႏွင့္
ခရမ္းခ်ဥ္သီးအလႊာမ်ားခင္းျပီး ၾကက္သားသုပ္ထည့္ပါ။ သံုးေဆာင္ရန္
အဆင္သင့္ျဖစ္ပါျပီ။
(၃) ၾကက္အသည္းအျမစ္ထမင္း
ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား
ၾကက္သြန္နီ ၄လံုး
ၾကက္အသည္းအျမစ္ ၁၅က်ပ္သား
ဆန္ ၂လံုး
မုန္လာရြက္ တစ္ပင္
တရုတ္နံနံပင္ အနည္းငယ္
မႈိ ၁၀က်ပ္သား
ဆီ ၅ က်ပ္သား
ငရုတ္ေကာင္း၊ဆား၊ခ်င္း အနည္းငယ္
ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္နည္း
- ၾကက္အသည္းအျမစ္ကိုျပဳတ္၍ သင့္ေလ်ာ္ရုံ လွီးတံုးထားပါ။
- ၾကက္သြန္၊ တရုတ္နံနံ၊ မုန္လာရြက္တို႔ကိုလည္း လွီးထားျပီး ဆီႏွင့္ေၾကာ္ပါ။
- ဟင္းရြက္ႏူးလွ်င္ မႈိ၊ၾကက္အသည္းအျမစ္ျပဳတ္တို႔ကို ေရေဆးျပီးသား
ဆန္၊ဆား၊ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႔၊ခ်င္းတို႔ႏွင့္ အားလံုးေရာ၍
ေပါင္းအိုးတြင္ထည့္ပါ။
- ေစာေစာက ၾကက္အသည္းအျမစ္ျပဳတ္ရည္တို႔ကိုလည္း ထည့္၍ေပါင္းပါ။
(၄) ၾကက္သားမႊေၾကာ္
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
ၾကက္သား - ၂၅ က်ပ္သား
ဆီ - ၁၀ က်ပ္သား
ၾကက္သြန္နီ - ၃လံုး
ငရုတ္ေကာင္းအၾကမ္းမႈန္႕ - အနည္းငယ္
ၾကက္သားမႈန္႕ - အနည္းငယ္
ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၂ လံုး
ပထမဆံုးအေနနဲ႕ ၾကက္သားကို ေရစင္ေအာင္ေဆး၍ျပဳတ္ထားပါ။
ၾကက္သားမ်ားႏူးလာလွ်င္ အသားႏႊင္၍ အရုိးကိုဖယ္ ထားပါ။ ႏႊင္ထား ေသာ အသားကို
ၾကက္သားမႈန္႕ႏွင့္နယ္ပါ။ ဒယ္အိုးထဲသို႕ ဆီထည့္၍ ဆီပူလာလွ်င္
အသားႏႊင္ထားေသာ ၾကက္သားကိုထည့္၍ အၾကြပ္ ေၾကာ္ျပီး ဆယ္ထားပါ။ ျပီးလွ်င္
ၾကက္သြန္နီႏွင့္ ၾကက္သြန္ျဖဴကို ပါးပါးလွီး၍ ၾကက္သား ေၾကာ္ထားေသာ
ဆီအိုးထဲသို႕ထည့္ေၾကာ္ပါ။ ၾကက္သြန္မ်ားနီ၍ ၾကြပ္လာလွ်င္
ငရုတ္သီးအၾကမ္းမႈန္႕ထည့္ပါ။ ျပီးလွ်င္ အၾကြပ္ေၾကာ္ထားေသာၾကက္သားကို
ျပန္ထည့္ျပီး ေရာေၾကာ္ လွ်င္ ၾကက္သားမႊေၾကာ္တစ္ခြက္ရပါျပီ။
(၅) ၾကက္သားနာနတ္သီးခ်က္
ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား
ၾကက္သား ၃၀ က်ပ္သား
နာနတ္သီးမွည့္ တစ္လံုး
ပဲငံျပာရည္ ၂ဇြန္း
ေကာ္ရည္ ၂ဇြန္း
တရုတ္နံနံ ၁စည္း
ခရမ္းခ်ဥ္သီး ၂လံုး
ငရုတ္ေကာင္း၊ဆား သင့္ရုံ
ဆီ ၅က်ပ္သား
ခ်က္ျပဳတ္နည္း
- ၾကက္သားကို ေရေဆးခုတ္ျဖတ္ျပီး ဆားႏွင့္နယ္ပါ။
- ထို႕ေနာက္ ညိုလာေအာင္ ဆီႏွင့္ အျပန္ျပန္ အလွန္လွန္ေၾကာ္ပါ။
- နာနတ္သီးစိတ္မ်ားႏွင့္ ပဲငံျပာရည္ကိုထည့္ပါ။
- အဖံုးအုပ္ျပီး ၁၅မိနစ္ဆူေနပါေစ။
- ေရႏွင့္ေကာ္ရည္ကို သမေအာင္ေရာျပီး ထပ္ထည့္လိုက္ပါ။
- ေစးပ်စ္လာသည္အထိ ေမႊခ်က္ပါ။
- တရုတ္နံနံ ၊ခရမ္းခ်ဥ္သီး (ေလးစိတ္စိတ္)၊ ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႕တို႕ကို ထည့္ပါ။
- အဖံုးအုပ္ျပီး ၁၀မိနစ္ ဆူေနပါေစ။
- ထမင္းပူပူႏွင့္ သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါသည္။
















No comments: