Friday, September 13, 2019

ခ်င္းမိုင္ေခါက္ဆြဲ - မေလးရွားဘိန္းမုန႔္ - Mango Crepe Roll - fruit salad (သစ္သီးစုံသုုပ္)

ခ်င္းမိုင္ေခါက္ဆြဲ


Kao Soi Curry Paste အတြက္ ပါ၀◌င္ပစၥည္း
ၾကက္သြန္နီ                  - ၁၆၀ ဂရမ္
ၾကက္သြန္ျဖဴ                -  ၃၅ ဂရမ္
င႐ုတ္သီးေျခာက္           - ၂၀ ဂရမ္(ေရစိမ္ထားပါ)
ပတဲေကာ              -  ၁၂ ဂရမ္ (ႏုပ္ႏုပ္စဥ◌္းထားပါ)
စပါးလင္             - ၂ ေခ်ာင္း (ပါးပါးလွီးထားပါ)
ေရွာက္ဘီလူးအခြံ          - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၃ ဇြန္း
နံနံပင္အျမစ္               - ၈ ပင္
ငါးပိ              - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္း (မီးကင္ထားပါ)
နံနံေစ့              - စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
ဇီရာ            - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၃ ဇြန္း
င႐ုတ္ေကာင္းေစ့             - ၁၀ ေစ့
ဆား             - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္း

ေခါက္ဆြဲဟင္းရည္အတြက္ ပါ၀◌င္ပစၥည္း
ၾကက္ရိုးျပဳတ္ရည္           - ၂ လီတာ
ၾကက္သြန္နီ                - ၇၅ ဂရမ္ (ႏုပ္ႏုပ္စဥ◌္းထားပါ)
ၾကက္သြန္ျဖဴ           - ၂၅ ဂရမ္ (ႏုပ္ႏုပ္စဥ◌္းထားပါ)
င႐ုတ္သီးမွည့္အနီ            - ၃ ေတာင့္ (ႏုပ္ႏုပ္စဥ◌္းထားပါ)
ဆီ            - စားပြဲဇြန္း ၃ ဇြန္း
အုန္းနို့                - ၈၀၀ မီလီလီတာ
သံပရာရည္              - စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
ထိုင္းငံျပာရည္               - စားပြဲဇြန္း ၄ ဇြန္း
ထိုင္းထန္းလ်က္               - စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
ဆား           - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း

Garnish အတြက္ ပါ၀◌င္ပစၥည္း
ေခါက္ဆြဲအစို             - ၄၀၀ ဂရမ္ (၈ ပြဲအတြက္)
ေခါက္ဆြဲေျခာက္ေၾကာ္
င႐ုတ္သီးေၾကာ္
နံနံပင္               - အနည္းငယ္ (ပါးပါးလွီးထားပါ)
ၾကက္သြန္နီ   (ပါးပါးလွီးထားပါ)
ၾကက္သြန္ၿမိတ္  (ပါးပါးလွီးထားပါ)
သံပရာသီး (စိတ္ထားပါ)
ထိုင္းႀကံမဆိုင္  (ပါးပါးလွီးထားပါ)

ျပဳလုပ္နည္း
၁။ နံနံေစ့နဲ႔ ဇီရာကို ေလွာ္ၿပီးေထာင္းထားပါ။
၂။ Kao Soi Curry paste အတြက္လိုအပ္တဲ့ ပါ၀◌င္ပစၥည္းအားလုံးကို ေရာၿပီးေထာင္းထားပါ။
၃။ ၿပီးလၽွင္ ခ်က္မည့္အိုးထဲကို ဆီထည့္ၿပီး ႏုပ္ႏုပ္စဥ◌္းထားတဲ့ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီ၊ င႐ုတ္သီးအမွည့္အနီတို့ကို ထည့္ၿပီး ဆီသတ္ပါ။
၄။ ၿပီးလၽွင္ ေထာင္းထားတဲ့အႏွစ္ ေထာင္းထားတဲ့ ဇီရာနဲ႔ နံနံေစ့ကို ဆီသတ္ေပးပါ။ ၿပီးလၽွင္ အုန္းနို့တစ္ခြက္ထည့္ၿပီး ဆီသတ္ပါ။
၅။ ေမႊးၿပီး အေပၚဆီတက္လာရင္ ၾကက္သားထည့္ၿပီး ေမႊေပးပါ။
၆။ အသားအေရာင္ေျပာင္းၿပီးတင္းလာရင္ ၾကက္ျပဳတ္ရည္ထည့္ပါ။
၇။ ဆူလာရင္ က်န္တဲ့ အုန္းနို့ကို ျဖည္းျဖည္းခ်င္းေလာင္းထည့္ၿပီး ေမႊေပးပါ။
၈။ ၿပီးလၽွင္ ငံျပာရည္၊ ထိုင္းထန္းလ်က္၊ ဆား၊ သံပရာရည္ထည့္ၿပီး ေမႊေပးပါ။
၉။ မီးအရွိန္ေလ်ာ့ၿပီး ၾကက္သားႏူးေအာင္ခ်က္ပါ။ (၂၀- ၃၀ မိနစ္)
၁၀။ ၿပီးလၽွင္ တစ္ပြဲစာေခါက္ဆြဲထည့္ၿပီး ဟင္းရည္ေလာင္းထည့္ပါ။ ၿပီးလၽွင္ ေခါက္ဆြဲေျခာက္ေၾကာ္၊ နံနံပင္၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ၿမိတ္၊ ထိုင္းႀကံမဆိုင္၊ င႐ုတ္သီးေၾကာ္ထည့္ၿပီး သုံးေဆာင္ပါ။

#ChefMyintOoTha

မေလးရွားဘိန္းမုန႔္



ဂ်ဳံမွုန႔္               - ၂ ခြက္ (၂၆၅ ဂရမ္)
သၾကား              - စားပြဲဇြန္း ၆ ဇြန္း
ရိစ္                      - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
ဘိတ္ကင္ေပါင္ဒါ        - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁/၄ ဇြန္း
ဘိတ္ကင္ဆိုဒါ                   - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁/၈ ဇြန္း
ဆား                              - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁/၂ ဇြန္း
ကြက်ဥ                       - ၂ လုံး
ႏြားနို့                          - ၁ ၁/၂ ခြက္ (ေႏြးေနေအာင္ေႏႊးထားပါ)

အဆာသြတ္ရန္လိုအပ္တာေတြကေတာ့
ေျမပဲေလွာ္             - ၁ ၁/၂ ခြက္ (မညက္တညက္ေထာင္းထားပါ)
သၾကားအညိဳ                 - စားပြဲဇြန္း ၈ ဇြန္း
ေထာပတ္           - အနည္းငယ္

ျပဳလုပ္ပုံ
၁။ မုန႔္ႏွစ္ေဖ်ာ္ရန္အတြက္ ဇလုံႀကီးထဲကို ဂ်ဳံမွုန႔္၊ သၾကား၊ ရိစ္၊ ဘိတ္ကင္ေပါင္ဒါ၊ ဘိတ္ကင္ဆိုဒါ၊ ဆားတို့ကို ထည့္ၿပီး ေမႊထားပါ။
၂။ ၿပီးလၽွင္ ၾကက္ဥေဖာက္ထည့္ပါ။ ၿပီးလၽွင္ ႏြားနို့ထည့္ၿပီး ဇြန္းျဖင့္ ေမႊေပးပါ။
၃။ အားလုံးသမၿပီး မုန႔္ႏွစ္ပ်စ္ပ်စ္ရလာရင္ အဖုံးဖုံးၿပီး ၂/ ၃ နာရီခန႔္ႏွပ္ထားပါ။(ညအိပ္ထားမယ္ဆိုရင္ ေရခဲေသတာထဲထည့္ၿပီးထားပါ။ အသုံးမျပဳခင္ အခန္းအပူခ်ိန္မွာ မိနစ္ ၃၀ - ၄၀ ေလာက္ထားဖို့လိုပါတယ္)
၄။ ေျမပဲကို မညက္တညက္ေထာင္းပါ။ ၿပီးလၽွင္ သၾကားအညိဳနဲ႔ ေရာၿပီး ေမႊထားပါ။
၅။ ၂ / ၃ နာရီၾကာတဲ့အခါမွာ မုန႔္ႏွစ္က ႏွစ္ဆျဖစ္လာၿပီး အေပၚယံမွ ပူစီေဖာင္းေလးမ်ားကို ျမင္ရၿပီဆိုလၽွင္ ဘိန္းမုန႔္လုပ္လို့ရပါၿပီ။
၆။ ၁၂ လက္မအရြယ္ရွိတဲ့ မကပ္တဲ့ ဒယ္အိုးအျပားကို မီးဖိုေပၚတင္ၿပီးအပူေပးပါ။ ၿပီးလၽွင္ ဆီအနည္းငယ္သုတ္ပါ။ ၿပီးလၽွင္ ဟင္းခ်ိဳခတ္တဲ့ ေယာက္ခ်ိဳဇြန္းႀကီးနဲ႔ မုန႔္ႏွစ္ ၂ ဇြန္းခပ္ယူၿပီးထည့္ပါ။ အဖုံးဖုံးၿပီး မီးေအးေအးထားပါ။
၇။ ဘိန္းမုန႔္ရဲ့အေပၚယံမွာ အေပါက္ေလးေတြ ေတြ႕ရၿပီဆိုလၽွင္ ဘိန္းမုန႔္ကို ေကာ္ယူၿပီး သန႔္ရွင္းတဲ့ စားပြဲေပၚမွာခ်ထားပါ။
၈။ ၿပီးလၽွင္ ဘိန္းမုန႔္မ်က္ႏွာျပင္တစ္ခုလုံးကို ေထာပတ္သုတ္ပါ။ ၿပီးလၽွင္ ေျမပဲမထည့္ထားတဲ့တစ္ျခမ္းကို ေခါက္ယူၿပီး ေျမပဲထည့္ထားတဲ့အျခမ္းကို ဖုံးလိုက္ပါ။ (ႀကိဳက္ႏွစ္သက္ပါက ေျပာင္းဖူးခရင္မ္ကို ေျမပဲေပၚမွာထည့္နိုင္ပါတယ္။ ေခ်ာကလက္အေစ့ေလးေတြလည္း ထည့္နိုင္ပါတယ္။ အဲ့ဒါအျပင္ အုန္းယို ဒါမွမဟုတ္ အုန္းသီးဖတ္မ်ားမ်ားထည့္နိုင္ပါတယ္)
၉။ ၿပီးလၽွင္ ဘိန္းမုန႔္ကို ႏွစ္ျခမ္းျခမ္းပါ။ ဘိန္းမုန႔္အသားကို ၾကည့္လိုက္ပါက ပ်ားအုံလိုအေပါက္ေပါက္ေတြကို ျမင္ေနရမွာ ျဖစ္ပါတယ္။

Mango Crepe Roll
---------------------------------


 သရက္သီးေလးေတြ ၿမိဳင္ၿမိဳင္ဆိုင္ဆိုင္ေပၚေနတဲ့ ကာလျဖစ္ေနေတာ့ သရက္သီး အခ်ိဳပြဲေလးေတြ လုပ္စားဖို႔ စိတ္ကူးမိေနရင္းကေန Mango Crepe Roll ေလးလုပ္ဖို႔ စိတ္ကူး ရလာပါတယ္။ လုပ္ရတာလည္း ႐ိုးရွင္းလြယ္ကူၿပီး ခ်စ္ဖို႔ေကာင္းတဲ့ မုန္႔ေလးေတြကို သာသား၊ မီးမီးတို႔လည္း ႀကိဳက္ၾကမွာ အေသအခ်ာပါပဲ။

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• သရက္သီး  -  ၂ လံုး
• ဂ်ံဳ  -  ၁ ခြက္
• ၾကက္ဥ  -  ၂ လံုး
• ေထာပတ္  -  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
• ေဘကင္ေပါင္ဒါ  -  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
• သၾကား  -  စားပြဲဇြန္း ၂  ၁/၂ ဇြန္း
• ေရ  -  ၁ ခြက္

ျပဳလုပ္နည္း
၁။ ဦးစြာ သရက္သီးမွည့္ ၁ လံုးကို စက္ျဖင့္ ႀကိတ္ၿပီး ဆန္ခါတိုက္ထားပါ။ ေနာက္ ၁ လံုးကိုလည္း လက္ညႇိဳးလံုးခန္႔ လွီးထားပါ။
၂။ ၿပီးလွ်င္ ခြက္တစ္ခြက္ထဲမွာ ေထာပတ္ႏွင့္ သၾကားကို ေမႊ၍ ၾကက္ဥကို ၁ လံုးခ်င္း ေဖာက္ထည့္ၿပီး ေမႊပါ။ ထို႔ေနာက္ ဂ်ံဳမႈန္႔ႏွင့္ ေဘကင္ေပါင္ဒါကို ဆန္ခါခ်ၿပီး ႀကိတ္ထားေသာ သရက္သီးမ်ား ထည့္၍ ႏွံ႔စပ္ေအာင္ ေမႊပါ။
၃။ ၎ထဲသို႔ ေရကို ျဖည္းျဖည္းခ်င္းထည့္၍ ေမႊေပးၿပီး ေဆာ့စ္ထည့္တဲ့ဘူးထဲ ထည့္၍ ဒယ္အိုးပူမွာ ေထာပတ္အနည္းငယ္ သုတ္ၿပီး ဆန္ခါကြက္ေလးပံုစံ ေဖာ္ေပးပါ။
၄။ ၁ မိနစ္ခန္႔ အပူေပးၿပီးတဲ့အခါ ေနာက္တစ္ဖက္ကို ျပန္လွန္၍ ၁၀ စကၠန္႔ခန္႔  အပူေပးၿပီး မီးဖိုမွ ဆယ္ယူပါ။
၅။ တစ္ရြက္ခ်င္း ျပဳလုပ္ၿပီးလွ်င္ သရက္သီးတစ္ေခ်ာင္းကို တစ္ရြက္ထည့္ လိပ္ေပးၿပီး မိမိႏွစ္သက္ရာ ပ်ားရည္ (သို႔) Whipping Cream တို႔ျဖင့္ တြဲဖက္ စားသံုးႏိုင္ပါၿပီ။
--------------------------------------
May Phyo Thi

fruit salad (သစ္သီးစုံသုုပ္)


အခုုျပဳလုုပ္တဲ့ fruit salad ေလးကိုု ျမန္မာႏိုုင္ငံျပန္သြားတုုန္းက လူေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားကိုု လုုပ္ေကြ်းဖူးတဲ့အျပင္ ဝါဆိုုသကၠၤန္းကပ္ေတာ့လဲ ဘုုန္းဘုုန္းတိုု ့ကိုုကပ္ျဖစ္ပါတယ္။ ဘုုန္းဘုုန္းတိုု ့က အရမ္းေကာင္းတယ္လိုု ့ခ်ီးက်ဴးခံရတဲ့အျပင္ လူတိုုင္းလဲၾကိဳက္ၾကပါတယ္။ လူတိုုင္းၾကိဳက္တဲ့ ဒီသစ္သီးစုုံသုုပ္ေလးကိုု လုုပ္စားၾကည့္ရေအာင္ေနာ္။

ပါဝင္ေသာပစၥည္းမ်ား
၁။ ၾကိဳက္ႏွစ္သက္ရာသစ္သီးအစုုံ (ဖရဲသီး၊ သခြားေမြွးသီး၊ နာနတ္သီး၊ နဂါးေမာက္သီး၊ သစ္ေတာ္သီး၊ ငွက္ေပ်ာသီး၊ စေတာ္ဘယ္ရီသီး၊ စပ်စ္သီး) - တရုုတ္ ထမင္းစားပန္းကန္လုုံး ၅ လုုံးစာ
(အိစံကေတာ့ ဖရဲသီး၊ သခြားေမြွးသီး ႏွင့္ နာနတ္သီးကိုု အဓိကပါေအာင္ထည့္ပါတယ္။)
၂။ သံပုုရာသီး - ၁ စိတ္
၃။ ပ်ားရည္ - ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း
၄။ အသင့္စား အခ်ိဳပါျပီးသား ဒိန္ခ်ဥ္ - ထမင္းစားဇြန္း ၃ ဇြန္း
၅။ mayonnaise (မရိုုနီးစ္) - ထမင္းစားဇြန္း ၂ ဇြန္း
( ထမင္းစားဇြန္း = 1 tablespoon = 15 ml)

ျပဳလုုပ္နည္း
၁။ သစ္သီးမ်ားကိုု အတုုံးေလးေတြတုုံးထားျပီး ဇလုုံတခုုထဲကိုုထည့္ထားပါ။ သစ္သီးမ်ားထည့္ျပီးေရမ်ားရွိေနလွ်င္ ေရမ်ားကိုုသြန္ပစ္ပါ။
၂။ ထိုု ့ေနာက္ အသီးမ်ားေပၚကိုု သံပုုရာသီးညွစ္၊ ပ်ားရည္ဆမ္းျပီး ဇြန္းၾကီးၾကီးျဖင့္ ဖြဖြေလးသမေအာင္လုုပ္ပါ။
၃။ ထိုု ့ေနာက္ ဒိန္ခ်ဥ္ႏွင့္ mayonnaise တိုု ့ကိုုထည့္ရ်္ သမေအာင္လုုပ္ပါ။
၄။ ေရခဲေသတၱာထဲမွာ ၃ နာရီေလာက္ထားျပီး ေအးေအးေလးမွာစားမွပိုုစားလိုု ့ေကာင္းပါတယ္။ သုုံးေဆာင္ႏိုုင္ပါျပီရွင္။ (ျမန္ခ်င္ရင္ေတာ့ အေပၚအခဲခန္းထဲမွာ နာရီဝက္ေလာက္ထားျပီးလွ်င္ သုုံးေဆာင္ႏိုုင္ပါတယ္။)

No comments: