ဘဲဆီေပါင္းထမင္း (Duck Confit and Rice)
------------------------------------------------------
ဘဲသားကို ပုံမွန္ေပါင္းေနက်လိုမ်ိဳးမဟုတ္ဘဲ ဥေရာပစတိုင္လ္ ဆီစိမ္ၿပီး ေပါင္းတဲ့နည္းဟာလည္း ဘဲသားအရသာကို ထူးကဲေကာင္းမြန္ေစတဲ့ ခ်က္နည္းတစ္မ်ိဳးပါပဲ။
Oven ကို အသုံးျပဳၿပီး အခ်ိန္ၾကာၾကာ ေပါင္းရတယ္ဆိုေပမယ့္လည္း အရသာကေတာ့ တစ္မူပိုထူးျခားလွပါတယ္။ ဘဲေပါင္းဆီနဲ႔ ခ်က္ထားတဲ့ ထမင္းကို တြဲဖက္လိုက္တဲ့ အခ်ိန္ မွာေတာ့ လိုက္ဖက္မွုရွိလွတဲ့ ဘဲဆီေပါင္းထမင္းကို ရရွိမွာျဖစ္ပါတယ္။
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• ဘဲေပါင္ - ၂ ခု
• ဆီ - ၁ လီတာ
• လိေမၼာ္သီး - ၁ လုံး
• ကရေဝးရြက္ - ၁ ရြက္
• င႐ုတ္ေကာင္းေစ့ - အနည္းငယ္
• ဆား - အနည္းငယ္
• ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၁ လုံး
• ဟင္းခတ္အေမႊးရြက္ (Thyme) - အနည္းငယ္
ထမင္းခ်က္ရန္အတြက္ ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• ဆန္ - ၃၀ ဂရမ္
• ေရ - ၅၀ မီလီလီတာ
• ဆီ (ဘဲသားေပါင္းထားေသာဆီ) - စားပြဲဇြန္း ၃ ဇြန္း
• ၾကက္သြန္ျဖဴ - အနည္းငယ္
• ခ်င္း - အနည္းငယ္
ျပဳလုပ္နည္း
၁။ ဦးစြာ ဘဲေပါင္ျခမ္း ၂ ျခမ္းကို သန႔္စင္ေအာင္ ေဆးထားပါ။ ေဆးထားေသာ ဘဲေပါင္ျခမ္း တို့ကို ဇလုံတစ္လုံးထဲထည့္ၿပီး ၎ဇလုံထဲ လိေမၼာ္သီးကို အဝိုင္းေလးမ်ား စိတ္ၿပီး အရည္ ညႇစ္ထည့္ပါ။ လိေမၼာ္သီးအဖတ္ေလးေတြကိုလည္း ဘဲသားထဲ ထည့္ပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴ အလုံးလိုက္ကိုလည္း ထက္ျခမ္းျခမ္းၿပီး ထည့္ပါ။ ဆား၊ ကရေဝးရြက္၊ င႐ုတ္ေကာင္းေစ့ႏွင့္ ဟင္းခတ္အေမႊးရြက္တို့ကိုလည္း ထည့္၍ သမေအာင္ နယ္ၿပီး ၁ နာရီခြဲခန႔္ ႏွပ္ထားပါ။
၂။ ၁ နာရီခြဲခန႔္ႏွပ္ထားေသာ ဘဲသားမ်ားကို ေရစင္ေအာင္ျပန္ၿပီး ေဆးပါ။ ေရေဆးၿပီးၿပီဆိုလၽွင္ အိုးတစ္လုံးထဲ ထည့္ၿပီး ဆီကို ဘဲသားမ်ားျမဳပ္သည္အထိ ထည့္ပါ။ ၿပီးလၽွင္ အပူခ်ိန္ 100˚C အိုဗင္ထဲထည့္ၿပီး ၄ နာရီခန႔္ၾကာေအာင္ ထည့္ထားပါ။ ၄ နာရီအခ်ိန္ျပည့္သြားၿပီ ဆိုလၽွင္ အိုဗင္ထဲက ထုတ္ၿပီး ဘဲသားမ်ားကို ပန္းကန္ထဲမွာ ထည့္ထားပါ။
၃။ ဘဲသားနဲ႔တြဲစားဖို့အတြက္ ထမင္းတည္ပါမယ္။ ဘဲသားေပါင္းထားေသာ ဆီထည့္ၿပီး ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ခ်င္းႏွင့္ ဆန္တို့ကို ထည့္၍ ေမႊပါ။ ၿပီးလၽွင္ ေရထည့္ၿပီး ထမင္းကို တည္ပါ။ ထမင္းရၿပီဆိုလၽွင္ ေပါင္းထားေသာ ဘဲသားနဲ႔ တြဲဖက္ၿပီး သုံးေဆာင္နိုင္ပါၿပီ။
--------------------------------------
Jenny
ၾကက္ျြကပ္လီမြန္ေဆာ့စ္
------------------------------
လုပ္ရတာလည္း လြယ္ကူၿပီး အရသာလည္း ရွိေစမယ့္ ၾကက္ျြကပ္လီမြန္ေဆာ့စ္ေလးပါ။ ကဲ... ခ်က္နည္းေလး ၾကည့္ရေအာင္ပါ။
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• ၾကက္သား - ၃ဝဝ ဂရမ္
• သံပရိုသီး (Lemon) - ၂ လုံး
• ဆား၊ သၾကား၊ င႐ုတ္ေကာင္းမွုန႔္ - အနည္းငယ္
• ေကာ္မွုန႔္ - စားပြဲဇြန္း ၃ ဇြန္း
• ဂ်ဳံမွုန႔္ - စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
• ဆီ - ေၾကာ္ရန္
• ၾကက္သြန္နီ - ၁ လုံး
• ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၆ ႁမႊာ
• ခ်င္း - ၅ ဂရမ္
• င႐ုတ္သီးအနီ - ၁ ေတာင့္
• ၾကက္သြန္ၿမိတ္ - အနည္းငယ္
• ႏွမ္းဆီေမႊး - အနည္းငယ္
• ေရ
ျပဳလုပ္နည္း
ၾကက္သြန္နီကို အေနေတာ္အတုံးေလးမ်ား တုံးပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴကို ဓားျပားရိုက္ၿပီး ႏုပ္ႏုပ္ စဥ္းပါ။ ခ်င္းကို အမၽွင္ေလးမ်ား လွီးျဖတ္ၿပီး င႐ုတ္သီးအနီႏွင့္ ၾကက္သြန္ၿမိတ္တို့ကို ပါးပါးလွီး
ထားပါ။ သံပရိုသီးကို အရည္ညႇစ္ထားပါ။ ၾကက္သားကို အေနေတာ္ အတုံးမ်ား လွီး၍ င႐ုတ္ ေကာင္းမွုန႔္၊ ဆား၊ သံပရိုအရည္၊ သၾကား၊ ႏွမ္းဆီေမႊးႏွင့္ ဆီ အနည္းငယ္ ထည့္ၿပီး အရသာနယ္ပါ။ ၿပီးလၽွင္ ေကာ္မွုန႔္ႏွင့္ ဂ်ဳံမွုန႔္တို့ႏွင့္ နယ္ပါ။ ၿပီးလၽွင္ ဆီဆူဆူမွာ ျြကပ္သည္အထိ ေၾကာ္ပါ။
ဒယ္အိုးကို အပူေပးၿပီး ဆီထည့္၍ ဆီပူလာလၽွင္ ၾကက္သြန္ျဖဴႏွင့္ ခ်င္းကို ဆီသတ္ပါ။ အနံ့ ေမႊးလာလၽွင္ ၾကက္သြန္နီထည့္ၿပီး သံပရိုရည္မ်ားထည့္ပါ။ ေရႏွင့္ ဆား၊ သၾကား၊ င႐ုတ္ေကာင္းမွုန႔္ တို့ကို ထည့္ပါ။ ၿပီးလၽွင္ ေၾကာ္ထားေသာ ၾကက္သားမ်ား ထည့္ပါ။ င႐ုတ္သီးအနီ ထည့္၍ ၾကက္သြန္ ၿမိတ္ထည့္ၿပီး ေကာ္ရည္ ထည့္ပါ။ ၿပီးလၽွင္ ပန္းကန္ထဲမွာ ထည့္ပါ။ ၿပီးလၽွင္ ၾကက္သြန္ၿမိတ္ႏွင့္ လီမြန္အခြံတို့ ျဖဴးထည့္ပါ။
-------------------------------
Eant Wint Htut
ဒံေပါက္ (Biryani)
----------------------
ဒံေပါက္ခ်က္နည္းပုံစံ မ်ားစြာရွိပါတယ္။ မိမိစိတ္ႀကိဳက္ပုံစံျဖင့္ ခ်က္နိုင္ပါတယ္။ အခုခ်က္ထားတဲ့ခ်က္နည္းကေတာ့ ကၽြန္မတို့မိသားစုအႀကိဳက္ပုံစံပါ။ ဟင္းခတ္အေမႊး အႀကိဳင္ အနံ့သင္းသင္းနဲ႔ အဆီအအိမ့္ေလၽွာ့ထားျခင္း ျဖစ္ပါတယ္။ ဒံေပါက္ခ်က္နည္းက တစ္ေယာက္နဲ႔ တစ္ေယာက္ အနည္းငယ္ကြဲျပားၾကပါတယ္။ ဆိုဖီယာကေတာ့ ဒံေပါက္ကို ဆီမ်ားမ်ား၊ အႏွစ္မ်ားမ်ားနဲ႔ စားရတာ မႀကိဳက္ပါဘူး။ အခုခ်က္ထားတာက ၾကက္သားနဲ႔ ထမင္းကို ခြဲခ်က္ထားတာပါ။
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• ဒံေပါက္ဆန္ (Basmati Rice) - ၁ ျပည္
• ၾကက္သြန္နီ - ၃၀ က်ပ္သား
(ၾကက္သြန္ေၾကာ္ေျခထားတဲ့ ထမင္းစားပန္းကန္လုံး ၁ လုံး)
• ဆား - စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
• ဒံေပါက္မဆလာ - ၁ ဇြန္း
• သၾကား - ၂ ဇြန္း
• အခ်ိဳမွုန႔္ - ၁/၂ ဇြန္း
• ဆီ - ၅ က်ပ္သား
• ေထာပတ္ - ၅ က်ပ္သား
• သီဟိုဠ္ေစ့ - ၁၀ က်ပ္သား
• စပ်စ္ေျခာက္ - ၅ က်ပ္သား
• ပဲစိမ္းလုံး - ၁၀ က်ပ္သား
• အစိမ္းေရာင္
• လိေမၼာ္ေရာင္
ဆန္ျပဳတ္ရန္ လိုအပ္ေသာပစၥည္းမ်ား
• ကရေဝးရြက္ - ၅ ရြက္
• သစ္ႀကံပိုးေခါက္ - ၂ ေခ်ာင္း
• ဆား - ၁ ဇြန္း
ၾကက္သားခ်က္ရန္
ၾကက္သားကို အရင္ဆုံး လိုသလိုခုတ္ထစ္ၿပီး ဆား၊ နႏြင္းမွုန႔္၊ အေရာင္တင္မွုန႔္၊ ၾကက္သြန္ေၾကာ္၊ ဒိန္ခ်ဥ္၊ ခ်င္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ဆီ၊ မဆလာတို့ႏွင့္ ႏွပ္ထားပါ။ ၾကက္သားကို အႏွစ္အနည္းငယ္နဲ႔ ၾကက္သားႏွပ္ပုံစံ ခ်က္ထားပါ။
ဒံေပါက္မဆလာ
• ဇီရာ - ၅ က်ပ္သား
• ဖာလာေစ့ - ၈ ေစ့
• ေလးညႇင္း - ၈ ေစ့ (ေလွာ္ၿပီး ႀကိတ္ထားပါ)
ၾကက္သြန္ေၾကာ္အေရာ
ၾကက္သြန္နီေၾကာ္ကို အရင္ေၾကေအာင္ ေျခပါ။ ေျခၿပီးပါက ပန္းကန္လုံးတစ္လုံးျဖင့္ ခ်ိန္ၿပီး ဇလုံတစ္လုံးထဲထည့္၍ ဆား ၁ ဇြန္း၊ သၾကား ၂ ဇြန္း၊ အခ်ိဳမွုန႔္ ဇြန္းတစ္ဝက္၊ ႀကိတ္ထားတဲ့ မဆလာ
၁ ဇြန္း ေမာက္ေမာက္ထည့္ၿပီး ေရာေမႊထားပါ။
ဒံေပါက္ခ်က္နည္း
၁။ ဒံေပါက္ဆန္ကို မိနစ္ ၃၀ ခန႔္ ေရစိမ္ထားပါ။
၂။ ေရေႏြးအိုးတည္ၿပီး ဆူပြက္ပါက ကရေဝးရြက္ႏွင့္ သစ္ႀကံပိုးေခါက္ထည့္ပါ။ ဆား ၁ ဇြန္းထည့္၍ စိမ္ထားတဲ့ ဆန္ကို ေရစစ္ၿပီး ထည့္ျပဳတ္ပါ။ တစ္ဝက္က်က္ အေနအထားရပါက ဆန္ခါထဲမွာ ေရစစ္ထားပါ။
၃။ ၿပီးလၽွင္ အဖုံးလုံတဲ့ အိုးတစ္လုံးထဲ ဆန္ကို သုံးပုံတစ္ပုံခန႔္ထည့္ပါ။ အရသာေရာစပ္ၿပီးသား ၾကက္သြန္ေၾကာ္တစ္ဝက္ကို ဆန္အေပၚမွာ ျဖန႔္ခင္းပါ။
၄။ အေပၚမွာ ဆန္တစ္ပုံထပ္ခင္းပါ။ က်န္ၾကက္သြန္ေၾကာ္တစ္ဝက္ကို ခင္းထည့္ပါ။
၅။ ၿပီးလၽွင္ လက္က်န္ဆန္မ်ားကို ခင္းထည့္ၿပီးလၽွင္ သီဟိုဠ္ေစ့၊ စပ်စ္ေျခာက္ႏွင့္ ပဲစိမ္းလုံးတို့ကို ထည့္ပါ။
၆။ ထမင္းအိုးေထာင့္တစ္ေနရာမွာ အေရာင္ (၂)မ်ိဳးကို ေနရာျခား၍ ေရေဖ်ာ္ၿပီး ထည့္ပါ။ ၿပီးလၽွင္ အဖုံးလုံေအာင္ ဖုံး၍ ေအာက္မီးမ်ားမ်ားျဖင့္ ခဏတည္ၿပီး အပူေပးပါ။
၇။ အေငြ႕ထြက္ပါက ေအာက္မီးေလၽွာ့ခ်ၿပီး အေပၚမီး၊ ေအာက္မီးနည္းနည္းျဖင့္ ႏွပ္ေပးပါ။
၈။ အေငြ႕ေကာင္းေကာင္းထြက္လာပါက ထမင္းနပ္ပါၿပီ။
၉။ ႏွပ္ၿပီးသားထမင္းကို မီးဖိုေပၚမွခ်၍ (ႏွပ္ထားတဲ့ အိုးက်ယ္က်ယ္ျပန႔္ျပန႔္ရွိပါက အိုးခ်ိန္းရန္မလို) အိုးႀကီးႀကီး (သို့) ဗန္းႀကီးႀကီးတစ္ခုထဲ သြန္ခ်ၿပီး ဆီႏွင့္ ေထာပတ္ထည့္၍ ျဖည္းျဖည္းခ်င္း ဆန္လုံးမပ်က္ေအာင္ သာသာေလးေရာေမႊေပးပါ။
၁၀။ ထမင္း၊ ၾကက္သြန္ေၾကာ္၊ အရသာ၊ အေရာင္အားလုံးကို ေယာက္မျဖင့္ သာသာေလး ေရာေမႊ၍ အိုးထဲ ျပန္ထည့္ၿပီး ဖုံးအုပ္ထားပါ။
၁၁။ ႏွပ္ထားတဲ့ ၾကက္သားႏွင့္ ပြဲျပင္ၿပီး သခြားသီးခ်ဥ္၊ ပူဒီနာ၊ ဘာလေခ်ာင္တို့ျဖင့္ တြဲဖက္သုံးေဆာင္ နိုင္ပါၿပီ။
ေနာက္တစ္နည္းကေတာ့ အသားႏွင့္ ထမင္းကို ေရာခ်က္လိုပါက အသားကို တစ္ဝက္က်က္ အေနအထားအထိ ခ်က္ထားၿပီး ထမင္းႏွပ္သည့္အခ်ိန္ အိုးေအာက္ေျခမွာ အသားႏွင့္ အႏွစ္ တို့ကိုခင္း၍ အေပၚမွာျပဳတ္ထားတဲ့ ဆန္တစ္ထပ္၊ ၾကက္သြန္တစ္ထပ္ခင္းၿပီး အထက္ပါနည္း အတိုင္း ျပဳလုပ္နိုင္ပါတယ္။
-------------------------------------
Sofia
------------------------------------------------------
ဘဲသားကို ပုံမွန္ေပါင္းေနက်လိုမ်ိဳးမဟုတ္ဘဲ ဥေရာပစတိုင္လ္ ဆီစိမ္ၿပီး ေပါင္းတဲ့နည္းဟာလည္း ဘဲသားအရသာကို ထူးကဲေကာင္းမြန္ေစတဲ့ ခ်က္နည္းတစ္မ်ိဳးပါပဲ။
Oven ကို အသုံးျပဳၿပီး အခ်ိန္ၾကာၾကာ ေပါင္းရတယ္ဆိုေပမယ့္လည္း အရသာကေတာ့ တစ္မူပိုထူးျခားလွပါတယ္။ ဘဲေပါင္းဆီနဲ႔ ခ်က္ထားတဲ့ ထမင္းကို တြဲဖက္လိုက္တဲ့ အခ်ိန္ မွာေတာ့ လိုက္ဖက္မွုရွိလွတဲ့ ဘဲဆီေပါင္းထမင္းကို ရရွိမွာျဖစ္ပါတယ္။
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• ဘဲေပါင္ - ၂ ခု
• ဆီ - ၁ လီတာ
• လိေမၼာ္သီး - ၁ လုံး
• ကရေဝးရြက္ - ၁ ရြက္
• င႐ုတ္ေကာင္းေစ့ - အနည္းငယ္
• ဆား - အနည္းငယ္
• ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၁ လုံး
• ဟင္းခတ္အေမႊးရြက္ (Thyme) - အနည္းငယ္
ထမင္းခ်က္ရန္အတြက္ ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• ဆန္ - ၃၀ ဂရမ္
• ေရ - ၅၀ မီလီလီတာ
• ဆီ (ဘဲသားေပါင္းထားေသာဆီ) - စားပြဲဇြန္း ၃ ဇြန္း
• ၾကက္သြန္ျဖဴ - အနည္းငယ္
• ခ်င္း - အနည္းငယ္
ျပဳလုပ္နည္း
၁။ ဦးစြာ ဘဲေပါင္ျခမ္း ၂ ျခမ္းကို သန႔္စင္ေအာင္ ေဆးထားပါ။ ေဆးထားေသာ ဘဲေပါင္ျခမ္း တို့ကို ဇလုံတစ္လုံးထဲထည့္ၿပီး ၎ဇလုံထဲ လိေမၼာ္သီးကို အဝိုင္းေလးမ်ား စိတ္ၿပီး အရည္ ညႇစ္ထည့္ပါ။ လိေမၼာ္သီးအဖတ္ေလးေတြကိုလည္း ဘဲသားထဲ ထည့္ပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴ အလုံးလိုက္ကိုလည္း ထက္ျခမ္းျခမ္းၿပီး ထည့္ပါ။ ဆား၊ ကရေဝးရြက္၊ င႐ုတ္ေကာင္းေစ့ႏွင့္ ဟင္းခတ္အေမႊးရြက္တို့ကိုလည္း ထည့္၍ သမေအာင္ နယ္ၿပီး ၁ နာရီခြဲခန႔္ ႏွပ္ထားပါ။
၂။ ၁ နာရီခြဲခန႔္ႏွပ္ထားေသာ ဘဲသားမ်ားကို ေရစင္ေအာင္ျပန္ၿပီး ေဆးပါ။ ေရေဆးၿပီးၿပီဆိုလၽွင္ အိုးတစ္လုံးထဲ ထည့္ၿပီး ဆီကို ဘဲသားမ်ားျမဳပ္သည္အထိ ထည့္ပါ။ ၿပီးလၽွင္ အပူခ်ိန္ 100˚C အိုဗင္ထဲထည့္ၿပီး ၄ နာရီခန႔္ၾကာေအာင္ ထည့္ထားပါ။ ၄ နာရီအခ်ိန္ျပည့္သြားၿပီ ဆိုလၽွင္ အိုဗင္ထဲက ထုတ္ၿပီး ဘဲသားမ်ားကို ပန္းကန္ထဲမွာ ထည့္ထားပါ။
၃။ ဘဲသားနဲ႔တြဲစားဖို့အတြက္ ထမင္းတည္ပါမယ္။ ဘဲသားေပါင္းထားေသာ ဆီထည့္ၿပီး ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ခ်င္းႏွင့္ ဆန္တို့ကို ထည့္၍ ေမႊပါ။ ၿပီးလၽွင္ ေရထည့္ၿပီး ထမင္းကို တည္ပါ။ ထမင္းရၿပီဆိုလၽွင္ ေပါင္းထားေသာ ဘဲသားနဲ႔ တြဲဖက္ၿပီး သုံးေဆာင္နိုင္ပါၿပီ။
--------------------------------------
Jenny
ၾကက္ျြကပ္လီမြန္ေဆာ့စ္
------------------------------
လုပ္ရတာလည္း လြယ္ကူၿပီး အရသာလည္း ရွိေစမယ့္ ၾကက္ျြကပ္လီမြန္ေဆာ့စ္ေလးပါ။ ကဲ... ခ်က္နည္းေလး ၾကည့္ရေအာင္ပါ။
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• ၾကက္သား - ၃ဝဝ ဂရမ္
• သံပရိုသီး (Lemon) - ၂ လုံး
• ဆား၊ သၾကား၊ င႐ုတ္ေကာင္းမွုန႔္ - အနည္းငယ္
• ေကာ္မွုန႔္ - စားပြဲဇြန္း ၃ ဇြန္း
• ဂ်ဳံမွုန႔္ - စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
• ဆီ - ေၾကာ္ရန္
• ၾကက္သြန္နီ - ၁ လုံး
• ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၆ ႁမႊာ
• ခ်င္း - ၅ ဂရမ္
• င႐ုတ္သီးအနီ - ၁ ေတာင့္
• ၾကက္သြန္ၿမိတ္ - အနည္းငယ္
• ႏွမ္းဆီေမႊး - အနည္းငယ္
• ေရ
ျပဳလုပ္နည္း
ၾကက္သြန္နီကို အေနေတာ္အတုံးေလးမ်ား တုံးပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴကို ဓားျပားရိုက္ၿပီး ႏုပ္ႏုပ္ စဥ္းပါ။ ခ်င္းကို အမၽွင္ေလးမ်ား လွီးျဖတ္ၿပီး င႐ုတ္သီးအနီႏွင့္ ၾကက္သြန္ၿမိတ္တို့ကို ပါးပါးလွီး
ထားပါ။ သံပရိုသီးကို အရည္ညႇစ္ထားပါ။ ၾကက္သားကို အေနေတာ္ အတုံးမ်ား လွီး၍ င႐ုတ္ ေကာင္းမွုန႔္၊ ဆား၊ သံပရိုအရည္၊ သၾကား၊ ႏွမ္းဆီေမႊးႏွင့္ ဆီ အနည္းငယ္ ထည့္ၿပီး အရသာနယ္ပါ။ ၿပီးလၽွင္ ေကာ္မွုန႔္ႏွင့္ ဂ်ဳံမွုန႔္တို့ႏွင့္ နယ္ပါ။ ၿပီးလၽွင္ ဆီဆူဆူမွာ ျြကပ္သည္အထိ ေၾကာ္ပါ။
ဒယ္အိုးကို အပူေပးၿပီး ဆီထည့္၍ ဆီပူလာလၽွင္ ၾကက္သြန္ျဖဴႏွင့္ ခ်င္းကို ဆီသတ္ပါ။ အနံ့ ေမႊးလာလၽွင္ ၾကက္သြန္နီထည့္ၿပီး သံပရိုရည္မ်ားထည့္ပါ။ ေရႏွင့္ ဆား၊ သၾကား၊ င႐ုတ္ေကာင္းမွုန႔္ တို့ကို ထည့္ပါ။ ၿပီးလၽွင္ ေၾကာ္ထားေသာ ၾကက္သားမ်ား ထည့္ပါ။ င႐ုတ္သီးအနီ ထည့္၍ ၾကက္သြန္ ၿမိတ္ထည့္ၿပီး ေကာ္ရည္ ထည့္ပါ။ ၿပီးလၽွင္ ပန္းကန္ထဲမွာ ထည့္ပါ။ ၿပီးလၽွင္ ၾကက္သြန္ၿမိတ္ႏွင့္ လီမြန္အခြံတို့ ျဖဴးထည့္ပါ။
-------------------------------
Eant Wint Htut
ဒံေပါက္ (Biryani)
----------------------
ဒံေပါက္ခ်က္နည္းပုံစံ မ်ားစြာရွိပါတယ္။ မိမိစိတ္ႀကိဳက္ပုံစံျဖင့္ ခ်က္နိုင္ပါတယ္။ အခုခ်က္ထားတဲ့ခ်က္နည္းကေတာ့ ကၽြန္မတို့မိသားစုအႀကိဳက္ပုံစံပါ။ ဟင္းခတ္အေမႊး အႀကိဳင္ အနံ့သင္းသင္းနဲ႔ အဆီအအိမ့္ေလၽွာ့ထားျခင္း ျဖစ္ပါတယ္။ ဒံေပါက္ခ်က္နည္းက တစ္ေယာက္နဲ႔ တစ္ေယာက္ အနည္းငယ္ကြဲျပားၾကပါတယ္။ ဆိုဖီယာကေတာ့ ဒံေပါက္ကို ဆီမ်ားမ်ား၊ အႏွစ္မ်ားမ်ားနဲ႔ စားရတာ မႀကိဳက္ပါဘူး။ အခုခ်က္ထားတာက ၾကက္သားနဲ႔ ထမင္းကို ခြဲခ်က္ထားတာပါ။
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• ဒံေပါက္ဆန္ (Basmati Rice) - ၁ ျပည္
• ၾကက္သြန္နီ - ၃၀ က်ပ္သား
(ၾကက္သြန္ေၾကာ္ေျခထားတဲ့ ထမင္းစားပန္းကန္လုံး ၁ လုံး)
• ဆား - စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
• ဒံေပါက္မဆလာ - ၁ ဇြန္း
• သၾကား - ၂ ဇြန္း
• အခ်ိဳမွုန႔္ - ၁/၂ ဇြန္း
• ဆီ - ၅ က်ပ္သား
• ေထာပတ္ - ၅ က်ပ္သား
• သီဟိုဠ္ေစ့ - ၁၀ က်ပ္သား
• စပ်စ္ေျခာက္ - ၅ က်ပ္သား
• ပဲစိမ္းလုံး - ၁၀ က်ပ္သား
• အစိမ္းေရာင္
• လိေမၼာ္ေရာင္
ဆန္ျပဳတ္ရန္ လိုအပ္ေသာပစၥည္းမ်ား
• ကရေဝးရြက္ - ၅ ရြက္
• သစ္ႀကံပိုးေခါက္ - ၂ ေခ်ာင္း
• ဆား - ၁ ဇြန္း
ၾကက္သားခ်က္ရန္
ၾကက္သားကို အရင္ဆုံး လိုသလိုခုတ္ထစ္ၿပီး ဆား၊ နႏြင္းမွုန႔္၊ အေရာင္တင္မွုန႔္၊ ၾကက္သြန္ေၾကာ္၊ ဒိန္ခ်ဥ္၊ ခ်င္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ဆီ၊ မဆလာတို့ႏွင့္ ႏွပ္ထားပါ။ ၾကက္သားကို အႏွစ္အနည္းငယ္နဲ႔ ၾကက္သားႏွပ္ပုံစံ ခ်က္ထားပါ။
ဒံေပါက္မဆလာ
• ဇီရာ - ၅ က်ပ္သား
• ဖာလာေစ့ - ၈ ေစ့
• ေလးညႇင္း - ၈ ေစ့ (ေလွာ္ၿပီး ႀကိတ္ထားပါ)
ၾကက္သြန္ေၾကာ္အေရာ
ၾကက္သြန္နီေၾကာ္ကို အရင္ေၾကေအာင္ ေျခပါ။ ေျခၿပီးပါက ပန္းကန္လုံးတစ္လုံးျဖင့္ ခ်ိန္ၿပီး ဇလုံတစ္လုံးထဲထည့္၍ ဆား ၁ ဇြန္း၊ သၾကား ၂ ဇြန္း၊ အခ်ိဳမွုန႔္ ဇြန္းတစ္ဝက္၊ ႀကိတ္ထားတဲ့ မဆလာ
၁ ဇြန္း ေမာက္ေမာက္ထည့္ၿပီး ေရာေမႊထားပါ။
ဒံေပါက္ခ်က္နည္း
၁။ ဒံေပါက္ဆန္ကို မိနစ္ ၃၀ ခန႔္ ေရစိမ္ထားပါ။
၂။ ေရေႏြးအိုးတည္ၿပီး ဆူပြက္ပါက ကရေဝးရြက္ႏွင့္ သစ္ႀကံပိုးေခါက္ထည့္ပါ။ ဆား ၁ ဇြန္းထည့္၍ စိမ္ထားတဲ့ ဆန္ကို ေရစစ္ၿပီး ထည့္ျပဳတ္ပါ။ တစ္ဝက္က်က္ အေနအထားရပါက ဆန္ခါထဲမွာ ေရစစ္ထားပါ။
၃။ ၿပီးလၽွင္ အဖုံးလုံတဲ့ အိုးတစ္လုံးထဲ ဆန္ကို သုံးပုံတစ္ပုံခန႔္ထည့္ပါ။ အရသာေရာစပ္ၿပီးသား ၾကက္သြန္ေၾကာ္တစ္ဝက္ကို ဆန္အေပၚမွာ ျဖန႔္ခင္းပါ။
၄။ အေပၚမွာ ဆန္တစ္ပုံထပ္ခင္းပါ။ က်န္ၾကက္သြန္ေၾကာ္တစ္ဝက္ကို ခင္းထည့္ပါ။
၅။ ၿပီးလၽွင္ လက္က်န္ဆန္မ်ားကို ခင္းထည့္ၿပီးလၽွင္ သီဟိုဠ္ေစ့၊ စပ်စ္ေျခာက္ႏွင့္ ပဲစိမ္းလုံးတို့ကို ထည့္ပါ။
၆။ ထမင္းအိုးေထာင့္တစ္ေနရာမွာ အေရာင္ (၂)မ်ိဳးကို ေနရာျခား၍ ေရေဖ်ာ္ၿပီး ထည့္ပါ။ ၿပီးလၽွင္ အဖုံးလုံေအာင္ ဖုံး၍ ေအာက္မီးမ်ားမ်ားျဖင့္ ခဏတည္ၿပီး အပူေပးပါ။
၇။ အေငြ႕ထြက္ပါက ေအာက္မီးေလၽွာ့ခ်ၿပီး အေပၚမီး၊ ေအာက္မီးနည္းနည္းျဖင့္ ႏွပ္ေပးပါ။
၈။ အေငြ႕ေကာင္းေကာင္းထြက္လာပါက ထမင္းနပ္ပါၿပီ။
၉။ ႏွပ္ၿပီးသားထမင္းကို မီးဖိုေပၚမွခ်၍ (ႏွပ္ထားတဲ့ အိုးက်ယ္က်ယ္ျပန႔္ျပန႔္ရွိပါက အိုးခ်ိန္းရန္မလို) အိုးႀကီးႀကီး (သို့) ဗန္းႀကီးႀကီးတစ္ခုထဲ သြန္ခ်ၿပီး ဆီႏွင့္ ေထာပတ္ထည့္၍ ျဖည္းျဖည္းခ်င္း ဆန္လုံးမပ်က္ေအာင္ သာသာေလးေရာေမႊေပးပါ။
၁၀။ ထမင္း၊ ၾကက္သြန္ေၾကာ္၊ အရသာ၊ အေရာင္အားလုံးကို ေယာက္မျဖင့္ သာသာေလး ေရာေမႊ၍ အိုးထဲ ျပန္ထည့္ၿပီး ဖုံးအုပ္ထားပါ။
၁၁။ ႏွပ္ထားတဲ့ ၾကက္သားႏွင့္ ပြဲျပင္ၿပီး သခြားသီးခ်ဥ္၊ ပူဒီနာ၊ ဘာလေခ်ာင္တို့ျဖင့္ တြဲဖက္သုံးေဆာင္ နိုင္ပါၿပီ။
ေနာက္တစ္နည္းကေတာ့ အသားႏွင့္ ထမင္းကို ေရာခ်က္လိုပါက အသားကို တစ္ဝက္က်က္ အေနအထားအထိ ခ်က္ထားၿပီး ထမင္းႏွပ္သည့္အခ်ိန္ အိုးေအာက္ေျခမွာ အသားႏွင့္ အႏွစ္ တို့ကိုခင္း၍ အေပၚမွာျပဳတ္ထားတဲ့ ဆန္တစ္ထပ္၊ ၾကက္သြန္တစ္ထပ္ခင္းၿပီး အထက္ပါနည္း အတိုင္း ျပဳလုပ္နိုင္ပါတယ္။
-------------------------------------
Sofia
No comments:
Post a Comment