Saturday, December 24, 2016

Thanaka The Secret to Burmese Beauty ♡

သနပ္ခါးအေျကာင္း


ျမန္မာစကားမွာရွိတယ္ "အေပြးျမင္ အပင္သိ" တဲ့
အပင္အေၾကာင္းႏွံ႔စပ္သူက အေပြးျမင္ယံုမွ်ျဖင့္
အပင္ကိုေျပာႏိုင္သလိုပဲ
လူတစ္ေယာက္ရဲ့ အေျပာအဆိုအျပဳအမူအေနအထိုင္ၾကည့္ၿပီး
အဲဒီလူရဲ့ အက်င့္သီလကိုသိႏိုင္တယ္ေပါ့၊
ဒီလိုအဖိုးတန္တဲ့ျမန္မာစကားက
အထူးအားျဖင့္ သနပ္ခါးမွာေတာ့ တိုက္ရိုက္ႀကီး
သက္ဆိုင္ေနတာ သနပ္ခါးအေၾကာင္းေလ့လာေနတဲ့
ပညာရွင္ေတြအသိဆံုးပါ သနပ္ခါးတံုးေပၚက
အေပြး အသားအထူးအပါး အရစ္ပံုေဖၚမႈ
အရစ္အေရအတြက္စသည္တို႔ေပၚမူတည္လို႔
အဆိုပါသနပ္ခါးရဲ့အပင္ျဖစ္တည္ခဲ့ရမႈကိုသိရွိႏိုင္တယ္။
.
အေပြးေကာင္းမွ "ေထာင္းခနဲ"  ေနေအာင္ ေမႊးတတ္သလို
တာရွည္လည္းအေသြးခံတယ္တဲ့၊
.
ဘယ္လိုခြဲျခားမလဲ-
အေပြးအေခါက္က အညိဳေရာင္အေခါက္ႀကီးမ်ားျဖစ္ၿပီး
တစ္ခုႏွင့္တစ္ခုကပ္ေနမည္ အေပြးေခါက္တစ္ခုႏွင့္တစ္ခု
ၾကားမွာလည္း အျဖဴေရာင္အသားျမင္ေတြ႕ရမည္၊
အဆိုပါအျဖဴေရာင္အသားႏွင့္အေခါက္ၾကားမွာေတာ့
ပုဇြန္ဆီေရာင္ေလးျဖစ္ေနမယ္ဆိုရင္ အဲဒီသနပ္ခါးေမႊးပါမည္။
.
လက္သည္းျဖင့္ အေပြးကို အသာ ဖိဆိတ္ၾကည့္ပါ။
နစ္၀င္သြားရင္အေပြးႏုအေခါက္သားႏုလို႔ ၾကာရွည္ခံမွာမဟုတ္ဘူး၊
အေပြးႏုက အလြယ္တကူလဲကြာသြားတတ္တယ္ေလ။
မာတယ္အလြယ္တကူပဲ့မပါဘူးဆိုလွ်င္ေတာ့ အေပြးအေခါက္ေကာင္းေပါ့။
အသားလည္းပိုထူေနတတ္သလို
အေသြးခံၿပီး အေမြးပိုက်န္မွာေသခ်ာတယ္။
.
လက္ျဖင့္ကိုင္ဆၾကည့္လို႔ ေပါ့လြန္းေနလွ်င္ အသာျပန္ခ် ထားလိုက္ေတာ့၊
အဲဒီသနပ္ခါးကအသားက်စ္လစ္မႈမရွိတဲ့အမ်ိဳးမို႔ၾကာရွည္ခံမွာမဟုတ္သလို
ေမႊးဖို႔လဲမေသခ်ာဘူးတဲ့။ ဘာလို႔လဲဆို ဒီလိုအတုန္းမ်ိဳးက အပင္ႏုစဥ္မွာ
အသားက်စ္လစ္မႈမရွိတဲ့အတြက္ ခုတ္ထားတာၾကာတဲ့အခါ ေရဓါတ္ကုန္ခန္းမႈ
ျမန္ဆန္ၿပီး ေပါ့လြန္းသြားတာျဖစ္ပါတယ္။ သက္တမ္းရင့္တဲ့အပင္ကေတာ့
အသားက်စ္လစ္သိပ္သည္းမႈအားမ်ားတဲ့အတြက္ သိပ္သည္းစပိုမ်ားၿပီး
ေရဓါတ္လဲပိုမိုထိမ္းထားႏိုင္လို႔ အေလးခ်ိန္လဲရွိေနမွာျဖစ္ပါတယ္။
.
သနပ္ခါးတံုးရဲ့ထိပ္၀ရွိ အေခါက္နွင့္အသားအၾကားမွာ
မိႈင္းျပာျပာ အေရာင္ျဖစ္ေနရင္ မႈိတက္ေနတာျဖစ္လို႔
ေမႊးဖို႔မေသခ်ာလို အထားခံဖို႔လဲမေသခ်ာပါဘူး
မယူပဲအသာထားခဲ့လိုက္ပါ။
.
အလယ္က အသားေန ရာမွာပါ ျပာေနၿပီဆိုရင္ေတာ့
အလကားေပးေတာင္မယူပါနဲ႔တဲ့ အဲဒါမ်ိဳးက
ဘယ္ေလာက္ေသြးေသြးေမႊးမယ့္အမ်ိဳးမဟုတ္ပါဘူးတဲ့။
ဒီေလာက္ဆို သနပ္ခါးေကာင္းရဖို႔ ေရြးတတ္ေလာက္ပါၿပီ။
.
သနပ္ခါးရဲ့ေဆးဖက္၀င္ပံုေတြကေတာ့-
ျမန္မာ့ ေဆးက်မ္းမ်ားေဖၚျပခ်က္အရ
သနပ္ခါးသည္ပူ၏ ေသြးကိုၾကြေစ၏ ပူခါးခ်ဳပ္ပြင့္ျဖစ္၏၊
ငန္းမန္းကို ႏိုင္ေစ၏ အပူနာ အေအးနာႏွစ္မ်ိဳးလံုးတြင္သံုးနိုင္၏၊
အပင္၏ အရြက္ အသီး ပင္စည္ အျမစ္ အားလံုးကို
အသံုးျပဳနိုင္၏လို႔ ေဖာ္ျပ ထားပါတယ္။

အရြက္၏ ေဆးဖက္၀င္ပံု။
--------------------------
(၁) ၀က္႐ူးျပန္ ေရာဂါကု ေဆးေဖာ္စပ္ရာတြင္ အသံုးျပဳ ႏိုင္ပါတယ္။

(၂) အနာႀကီး ေရာဂါသည္ မ်ားအတြက္ အရြက္ကို ျပဳတ္၍ ေရခ်ိဳးၿပီး ေခြ်းေအာင္း ေပးပါ။

(၃) အရြက္ျပဳတ္ ရည္ကို ဆားမ်ားမ်ား ခတ္၍ ေသာက္ပါက ဌက္ဖ်ား ေရာဂါ ေပ်ာက္ေစ ပါတယ္။

(၄) ျမံဳ ေနေသာ အနာမ်ား အတြက္ အရြက္ကို ၾကိတ္၍ ဆန္ေဆးေရႏွင့္ ေသာက္ေပးပါ။

(၅) အရြက္ အေျခာက္ကို ေနလွန္း အမႈန္ ့ျပဳျပီး ကြမ္းသီး လံုးခန္ ့ပမာဏ အမႈန္ ့တို ့ကို ေရႏွင့္ ေသာက္ပါက အေဖါ အေရာင္ အနာအဆာႏွင့္ ကိုယ္တြင္း ေရာဂါ ဟူသမွ် ကင္းရွင္းပ ေပ်ာက္ေစ ပါတယ္။

အသီး၏ ေဆးဖက္၀င္ပံု။
-------------------------
(၁) အဆိပ္ေျဖေဆး၊ ခြန္အားတိုးေဆး၊ ေက်ာက္ေရာဂါ ကာကြယ္ေဆးႏွင့္ ျပင္းထန္ေသာ အဖ်ားေရာဂါ မ်ားအတြက္ ေဖၚစပ္ေသာ ေဆးမ်ားတြင္ ထည့္သြင္း အသံုးျပဳ နိုင္ပါတယ္္။

ပင္စည္၏ ေဆးဖက္၀င္ပံု။
--------------------------
(၁) ေနေလာင္ဒဏ္မွ ကာကြယ္ေပးပါတယ္။

(၂) ၀က္ျခံစိုမ်ားအတြက္ သနပ္ခါးတံုးကိုေသြး၍ သံပုရာရည္ အနည္းငယ္ထဲ့၍ လိမ္း ေပးပါ။

(၃) ၀က္ျခံ အမာရြတ္မ်ားအတြက္ သနပ္ခါးတံုးကို ပ်စ္ပ်စ္ေသြး၍ ေန ့ည လိမ္းေပးပါ။

(၄) သနပ္ခါးတံုးေသြး၍ ဆားအနည္း ငယ္ေရာထဲ့ လိမ္းေပးျခင္းျဖင့္ မိတ္အင္ပ်င္ တို႔ ယားယံျခင္းမွ သက္သာေစပါတယ္။

(၅) ေရေႏြးပူေလာင္ မီးပူေလာင္ဒဏ္ရာမ်ား အတြက္ သနပ္ခါးထူထူ လိမ္းအံုေပးျခင္းျဖင့္ ပကတိအတိုင္း အသားအေရကို ျပန္ရရိွေစပါတယ္။

(၆) အေရျပားပါးလႊာျပီး၊ ယားနာဖုေတြ မၾကာခဏ ထြက္ေလ့ ရွိသူမ်ား အဖို ့ ကာေဘာ္လိပ္ (သို ့) ဒတ္ေတာလ္ ကိုယ္တိုက္ ဆပ္ျပာသံုး၍ ေရခ်ိဳးသန္ ့စင္ၿပီးေနာက္ သနပ္ခါး ထူထူ လိမ္းပါ။

(၇) ငွက္ဖ်ား၊ ၀က္႐ူးျပန္ေရာဂါ၊ အနာႀကီးေရာဂါ၊ ႏွလံုးေရာဂါနဲ႔ အစာအိမ္နာတို႔ကို ကုသရာမွာလည္း သနပ္ခါးကို ေဆးအျဖစ္ အသံုးျပဳနိုင္ ပါတယ္။

(၈) သနပ္ခါးတံုး အႏွစ္သားကို ေသြး၍ လိမ္းေပး ျခင္းျဖင့္ အသားအေရ ေခ်ာေမြ ့ေအးျမ ေစပါတယ္ (ျခြင္းခ်က္ အေနျဖင့္ သနပ္ခါးလိမ္းတဲ့ အခါ ႏုနယ္တဲ့ မ်က္၀န္း တ၀ိုက္ကို ေရွာင္ လိမ္းသင့္ ပါတယ္။ အဘယ္ ေၾကာင့္ ဆိုေသာ္ သနပ္ခါး ပ်စ္ပ်စ္ ထူထူကို လိမ္း၍ ေျခာက္သြားတဲ့ အခါ အေရျပားကို တင္းဆြဲေန သလို ခံစား ရပါ လိမ့္မယ္။ ဒါ့ျပင္ မ်က္၀န္း တ၀ိုက္ အေရျပားကို ဆြဲ-ဆန့္-က်ံဳ ့့တြန္းအားျဖစ္ ေစၿပီး မ်က္၀န္း တစ္၀ိုက္ အေရျပားမ်ားကို တြန့္ေစ နိုင္ပါတယ္)

အျမစ္၏ေဆးဖက္၀င္ပံု။
------------------------
(၁) ၀မ္းႏႈတ္ေဆး၊ ေခြ်းထုတ္ေဆးတို ့ေဖာ္စပ္ရာမွာ ထည့္သံုးေလ့ ရွိပါတယ္။

(၂) အျမစ္ကို နႏြင္းမႈန္ ့ႏွင့္ေသြး၍ လိမ္းေပးပါက မီး ယပ္ေရာဂါသည္မ်ား ေသြးသားမွန္ကန္ေစပါတယ္။

(၃) ဆားႏွင့္ေသြးလိမ္းပါက အေညာင္း အညာေပ်ာက္ေစပါတယ္။

(၄) ကေလးခြ်ဲၾကပ္ျခင္းအတြက္ အျမစ္ကိုေသြး၍ ကြမ္းရြက္ စိမ္းေရႏွင့္ ဆတူ တိုက္ေပးျခင္းျဖင့္ ခြ်ဲအျမန္က်ေစပါတယ္။

(၅) သနပ္ခါးျမစ္ ငါးပဲသားကို ပ်ားရည္ ေျခာက္ပဲ စားႏွင့္ေရာ ၍ လ်က္ေပးျခင္းျဖင့္ ေျမြဆိပ္ေပ်ာက္ကင္း ေစပါတယ္ (သို ့) သနပ္ခါးျမစ္ကို သၾကား၊ ပ်ားရည္တို ့ႏွင့္ေရာ၍ လွ်က္ေပးပါက အစာအိမ္ရွိအဆိပ္ကို ေျပေစပါတယ္။

(၆) အျမစ္ကိုေသြး၍ ေန ့စဥ္မွန္မွန္ လိမ္းေပးျခင္းျဖင့္ အသားအေရႏုေခ်ာ ၀င္းမြတ္ေစပါတယ္။

သနပ္ခါး လူးေလ့ရွိတဲ့ သူအမ်ားစု ဆီက သနပ္ခါး ေကာင္းေၾကာင္း အမႊမ္းတင္ေျပာဆိုရာမွာ အျမဲၾကားေန ရတာေတြကေတာ့ " မိုးလင္းတာနဲ႔ မ်က္ႏွာေပၚမွာ သနပ္ခါးေလးရွိမွ က်က္သေရ ရွိတာ " "ျမန္မာ မိန္း ကေလးတိုင္း သနပ္ခါးကို အျမတ္တႏိုးနဲ႔ လိမ္းၾက တယ္ " "ျမန္မာမိန္းကေလးေတြရဲ႕ အသားအေရ လွတာဟာ သနပ္ခါးေၾကာင့္ေပါ့ " "သနပ္ခါး လူးထားရင္ လူကလန္းဆန္းတယ္ " " သနပ္ခါး နံ ့က စိတ္ၾကည္တယ္ ဒါေၾကာင့္ သနပ္ခါးကို အျမဲလူးတယ္ " ဆိုတဲ့ စကားေလးေတြဘဲျဖစ္ပါတယ္။ ျမန္မာႏုိင္ငံ ၏ သနပ္ခါးအမ်ိဳးစားထဲမွာ ရွင္မေတာင္ သနပ္ခါးတုိ႔ ၊ ေရႊဘို သနပ္ခါးတို႔ ဆိုတာ နာမည္ ႀကီးေတြ ပါ။

ေတးျပဳစာဆုိ နန္းေတာ္ေရွ႕ဆရာတင္ကေတာင္ “ေရႊဘိုသနပ္ခါးတုံးမ်ား ရန္ကုန္လိမ္းဖို ့ယူ ဘယ္လို အသားမည္းမည္း ၀ါ၀ါညက္ညက္ျဖဴူ” ဆိုၿပီးေတာ့ ေရးဖြဲ႕ခဲ့ပါေသးတယ္။ မွန္ပါတယ္။ တခ်ိဳ ့ဆိုလွ်င္ ေမြးတုန္း က ေတာ္ေတာ္ေလး အသားမဲခဲ့ေသာ္လည္း၊ သနပ္ခါး အ ႏွစ္သားတံုးကို ေရအနည္း ငယ္ျဖင့္ ေက်ာက္ျပင္ေပၚေသြး၍ ရလာတဲ့ မပ်စ္မက်ဲ သနပ္ခါး ရည္ျဖင့္ ေန႔ စဥ္ေန ့တိုင္း ေျခဆံုး ေခါင္းဆံုး လိမ္းခဲ့ တာေၾကာင့္ အသားေရဟာ သနပ္ခါးေရာင္လို ၀ါ၀ါ ၀င္း၀င္းေလး ျဖစ္လာခ့ဲ ပါတယ္ဆိုတဲ့ သာဓက မ်ားစြာလည္း ရွိခဲ့ တာေၾကာင့္ သနပ္ခါး ဆိုတာ ကၽြန္မတို႔ ျမန္မာ အမ်ိဳးသမီးေတြ အစဥ္အဆက္ သုံးစြဲခဲ့ ၾကတဲ့ ႐ိုးရာ အလွျပင္ ပစၥည္း တစ္မ်ိဳးဘဲ ျဖစ္ပါတယ္။

ေရွးျမန္မာ အညာ ေက်းလက္ ေတာသူေလး မ်ားရဲ႕ ဓေလ့ တစ္ခု ရွိပါေသးတယ္။ အဲဒါကေတာ့ သနပ္ခါးကို လက္ကေလးနဲ႔ သပ္ယူ ကာ နဖူးေပၚကို တင္၍ ဗုဒၶံ သရဏံ ဂစၦာမိ ၊ညာဘက္ပါးေပၚ တင္ကာ ဓမၼံ သရဏံ ဂစၦာမိ ၊ ဘယ္ဘက္ပါးေပၚ တင္ကာ သံဃံ သရ ဏံဂစၦာမိ ဟုဆိုကာ သနပ္ခါး လိမ္းရင္း သရဏဂံု တည္ေဆာက္ တတ္ၾက ပါတယ္။ အဘိုးအဘြားမ်ား လက္ထက္တုန္းက ကေလးငယ္မ်ား ကို သနပ္ခါး လိမ္းေပးတိုင္း ပါးစပ္ထဲကို သနပ္ခါး အနည္းငယ္ ခြန္႔ေပးေလ့ ရွိပါတယ္။ ကေလးငယ္ေတြကို သနပ္ခါးေကၽြးျခင္းျဖင့္ ေက်ာက္ေရာဂါႏွင့္ ဝက္သက္ေရာဂါမွ ကာကြယ္ေပးတဲ့ အျပင္ ဝမ္းအတြင္းမွ အပူ ကိုပါ ျငိမ္းေစပါတယ္။

၂၀၁၀ ျပည့္ႏွစ္မွာ ထိုင္းႏုိင္ငံရွိ သုေတသီတစ္စုဟာ သနပ္ခါး အေခါက္မွာ ပါတဲ့ ဓာတ္ပစၥည္းေတြကို အေသးစိတ္ ေလ့လာခဲ့ၾက ရာမွာ သနပ္ခါးမွာ အင္တီေအာက္ဆီဒင့္(ေခၚ) ခႏၶာကိုယ္ အက်ိဳးျပဳ ဓာတ္တိုးဆန္႔့က်င္ ပစၥည္းတစ္မ်ိဳး ပါ၀င္သလို၊ အသားအေရ ေရာင္ရမ္းျခင္းကို သက္သာေစတဲ့ ဓာတ္မ်ား အျပင္ ဘက္တီးရီးယား ေတြကို ေသေစတဲ့ ဓာတ္နဲ႔ အေရျပား အေရာင္ကို အေျပာင္း အလဲျဖစ္ေစတဲ့ ေဟာ္မုန္း ထြက္ရွိမႈကို ဟန္႔တားေပးတဲ့ ဓာတ္ေတြလည္း ပါ၀င္ေန တာကို ေတြ႔ရွိခဲ့ ၾကပါတယ္တဲ့။ သနပ္ခါးက ေနပူ ဒဏ္အျပင္ ေနေလာင္ျခင္း ျဖစ္ေစသည့္ အဆင့္ျမင့္ ခရမ္းလြန္ ေရာင္ျခည္ကိုပါ ကာကြယ္ ထားနိုင္ တယ္လို ့ အေရျပား အထူးကု ဆရာဝန္ႀကီး မ်ားကလည္း အၾကံျပဳ ေျပာၾကား ခဲ့ပါတယ္။

ကိုးကား -
(ႏႈတ္အားျဖင့္သင္ၾကားေျပာျပေပးတဲ့ဆရာကိုေဇာ္၀င္းႏိုင္၏ေျပာၾကားခ်က္အပါအ၀င္)
အရွင္သုမဂၤလ (စစ္ကုိင္း) - သနပ္ခါး
ေဆာင္းပါးရွင္ေပါက္ေပါက္ - သနပ္ခါး

No comments: