Saturday, December 10, 2016

သုံးထပ္သားႏွင့္ကိုက္လန္အခ်ိဳ ခ်က္ - ပုစြန္ခ်ဥ္စပ္အစိမ္းသုပ္ - ငါးေျခာက္ႏွင့္မုန္လာဥျဖဴ အခ်ဥ္ခ်က္ - ခရမ္းခ်ဥ္သီးငရုတ္သီးေထာင္း

သုံးထပ္သားႏွင့္ကိုက္လန္အခ်ိဳ ခ်က္
•••••••••••••••••••••••••••••••••

သုံးထပ္သား..................၂၅ က်ပ္သား
ကိုက္လန္.......................၂ စည္း
ၾကက္သြန္နီ....................၁ လုံး (ႏုပ္ႏုပ္စင္း)
ၾကက္သြန္ၿဖဴ....................၃ တက္
ခ်င္းၾကီးၾကီး....................၁ တက္
ပဲငံၿပာရည္အၾကည္...........၃ ဇြန္း
တရုတ္ဟင္းခ်က္အရက္......၁ ဇြန္း
ခရုဆီ............................၁ ဇြန္း
သၾကား..........................၁ ဇြန္း
နာနတ္ပြင့္.......................၂ ပြင့္ ( မီးကင္ၿပီးအနည္းငယ္ရိုက္ၿပားပါ)

ခ်င္းႏွင့္ၾကက္သြန္ၿဖဴ ကိုညႇက္္ေနေအာင္ေထာင္းပါ။

ကိုက္လန္မ်ားကိုလည္းေႁခြၿပီးေရေဆး ၊စစ္ထားပါ။

သုံးထပ္သားေတြကိုသန္႔စင္ၿပီးမိမိႏွစ္သက္သလိုတုံးပါ။

 သၾကား၊ ခရုဆီ ၊ ဟင္းခတ္မွဳန္႔ ၊ တရုတ္ဟင္းခ်က္အရက္၊ ပဲငံၿပာရည္အၾကည္ (လိုအပ္ပါကဆားအနည္းငယ္ၿဖည့္စြက္) တို႔ႏွင့္ေရာေမႊကာခ်င္း၊ၾကက္သြန္
ၿဖဴ ေထာင္းကိုအရည္ညွစ္ခ်ကာနယ္ၿပီး(၃၀) မိနစ္
ခန္႔ႏွပ္ထားပါ။

ႏွပ္ထားတာအခ်ိန္ၿပည့္ၿပီဆိုရင္ေတာ့ဒယ္အိုးတစ္လုံးမွာဆီအနည္းငယ္ကိုအပူေပးကာၾကက္သြန္နီကိုေမႊးလာေအာင္ဆီသတ္ပါ။

မီးဖုတ္ၿပီးဓါးၿပားရိုက္ထားတဲ့နာနတ္ပြင့္ေလးလဲထည့္ပါ။

ၾကက္သြန္နီေတြေမႊးလာၿပီဆိုရင္ေတာ့နယ္ၿပီးႏွပ္ထားတဲ့၀က္သားေတြထည့္ကာအဖုံးပိတ္ၿပီးမီးရိွန္
ေအးေအးမွာနွပ္ခ်က္..ခ်က္ပါ။

၀က္သားေတြႏွဴးလာၿပီဆိုမွေႁခြထားတဲ့ကိုက္လန္မ်ားထည့္ေပါင္းကာ( ၁၀) မိနစ္ခန္႔အဖုံးပိတ္ၿပီး ခ်က္ပါ။

ဒါမွသာကိုက္လန္ဖူးေလးမ်ားက၀က္သားဟင္းအရည္ကိုၿပည့္၀စြာစုပ္ယူမွာျဖစ္သလိုႏွဴးအိေပမယ့္အေရာင္မေၿပာင္းေသးတဲ့ကိုက္လန္စိမ္းစိမ္းေလးမ်ားကိုရရိွမွာၿဖစ္ပါတယ္။

ပုစြန္ခ်ဥ္စပ္အစိမ္းသုပ္
•••••••••••••••••••••


ပုစြန္အစိမ္း...................၂၀က်ပ္သား
င႐ုတ္သီးစိမ္းနီ...............၁၀ေတာင့္
ၾကက္သြန္ျဖဴ..................၅တက္
သေဘာၤသီးစိမ္း...............၁စိတ္
ခရမ္းခ်ဥ္သီး................... ၂လုံး
႐ွမ္းနံနံ..........................အနည္းငယ္
သံပုရာသီး......................၃လုံး
ငါးငံျပာရည္.....................၂ဇြန္း
သၾကား..........................၁ဇြန္း
ဟင္းခတ္မွဳန္႔ +ၾကက္သားမွဳန္႔..အနည္းငယ္စီ

ပထမဆုံးပုစြန္ေတြကိုေခါင္းခ်ိဳးၿပီးအခြံခြာပါ။

ဆားႏွင့္သံပုရာရည္ေလးအနည္းငယ္ညႇစ္ၿပီးအရသာနယ္ကာႏွပ္ထားပါ။

ၾကက္သြန္ျဖဴ ႏွင့္ င႐ုတ္သီးစိမ္းနီကိုႏုပ္ႏုပ္စဥ္းပါ။

သေဘၤာသီးစိမ္းကိုအမွ်င္ျခစ္ပါ။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးႏွင့္႐ွမ္းနံနံကိုပါးပါးလွီးပါ။

ငါးငံျပာရည္ႏွင့္သၾကား၊ၾကက္သားမွဳန္႔၊ ဟင္းခတ္မွဳန္႔တို႔ကိုေပ်ာ္ဝင္႐ုံေလးအပူေပးကာအေအးခံထားပါ။

ဇလုံတစ္ခုအတြင္းမွာအပူေပးထားေသာငါးငံျပာရည္အေရာထဲသို႔သံပုရာသီးညႇစ္ထည့္ပါ။သံပုရာအခြံေလးေတြပါထည့္ပါ။

ႏုပ္ႏုပ္စဥ္းထားတဲ့င႐ုတ္သီးစိမ္းႏွင့္ၾကက္သြန္ျဖဴ အေရာကိုထည့္ေမႊေပးပါ။

ေပ်ာ္ဝင္သြားၿပီဆိုရင္အမွ်င္ျခစ္ထားတဲ့သေဘၤာသီးစိမ္းႏွင့္ပါးပါးလွီးထားတဲ့ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊႐ွမ္းနံနံတို႔ကိုထည့္ေမႊပါ။

ေနာက္ဆုံးမွအရသာနယ္ထားတဲ့ပုစြန္အစိမ္းေတြထည့္ၿပီးသမေအာင္ေမႊေပးလိုက္႐ုံပါ။


ငါးေျခာက္ႏွင့္မုန္လာဥျဖဴ အခ်ဥ္ခ်က္
••••••••••••••••••••••••••••••••••


မိမိႏွစ္သက္ရာငါးေျခာက္...........၃မႊာ
မုန္လာဥျဖဴ...........................၂လုံး
ၾကက္သြန္နီေသး....................၁လုံး
ၾကက္သြန္ျဖဴ..........................၅တက္
ခရမ္းခ်ဥ္သီးမွည့္.....................၃လုံး
နံနံပင္.................................၅ပင္
မ်န္က်ည္းသီးမွည့္....................အနည္းငယ္

ငါးရံ႕ေျခာက္(သို႔မဟုတ္)မိမိႏွစ္သက္ရာငါးေျခာက္ကိုအေနေတာ္အတုံးေလးမ်ားတုံးၿပီးေရေႏြးစိမ္ထားပါ။

မုန္လာဥျဖဴ ကိုအခြံခြာၿပီးႀတိဂံပုံကဲ့သို႔ခပ္ေစာင္းေစာင္းတုံးပါ။

ၾကက္သြန္နီႏွင့္ၾကက္သြန္ျဖဴ ကိုခပ္ၾကမ္းၾကမ္းေထာင္းပါ။

ခရမ္းခ်ဥ္သီးကိုခပ္ႀကီးႀကီးလွီးပါ။

ဒန္အိုးတစ္လုံးမွာမုန္လာဥမွလြဲ ၿပီးက်န္တဲ့အရာအားလုံးကိုနႏြင္းမႈန္႔ေလးပါသည္ဆို႐ုံထည့္၊ငါးငံျပာရည္၊ၾကက္သားမႈန္႔၊ဟင္းခတ္မႈန္႔တို႔ထည့္ကာလုံးၿပီးခ်က္ပါ။

အနည္းငယ္လုံးခ်က္ၿပီးတာနဲ႔ အတုံးငယ္မ်ားလွီးထားေသာမုန္လာဥျဖဴ ေတြထည့္ပါ။အဖုံးအုပ္ထားေပးပါ။

မုန္လာဥေတြႏြမ္းသြားၿပီဆိုမွေရကိုျမဳပ္႐ုံေလးထည့္ပါ။တစ္ပြက္ဆူပါေစ။

ဆူလာၿပီဆိုမွမန္က်ည္းမွည့္ရည္(သို႔) မရမ္းျပားေျခာက္၊ခ်ဥ္ေစာ္ကားသီးေျခာက္တို႔ျဖင့္အခ်ဥ္အရသာျဖည့္စြက္ပါ။

မိမိႏွစ္သက္တဲ့အရသာရၿပီဆိုလ်ွင္ေတာ့င႐ုတ္သီးစိမ္းခြဲ ျခမ္း ႏွစ္ေတာင့္ေလာက္ႏွင့္နံနံပင္ေလးအုပ္ေပးပါ။

ဟင္းရည္ပုံစံမ်ိဳးမဟုတ္ပဲေရစပ္စပ္အခ်ဥ္ခ်က္ေလးသာျဖစ္ပါတယ္။

ခရမ္းခ်ဥ္သီးငရုတ္သီးေထာင္း
••••••••••••••••••••••••••••


ခရမ္းခ်ဥ္သီးၾကီးၾကီးမွည့္မွည့္.......၅ လုံး
ၾကက္သြန္ၿဖဴ..........................၅ တက္
ငရုတ္သီးေၿခာက္ေတာင့္............၂၀ ေတာင့္ခန္႔
ၾကက္သြန္ၿမိတ္+နံနံပင္..............၃ ပင္စီ
ဆား...................................
ဟင္းခတ္မွဳန္႔..........................

ခရမ္းခ်ဥ္သီးကိုမီးေသြးမီးဖို( မီးက်ီးခဲ)ေအးေအးေလးမွာ သံဇကာေလးခံၿပီးတစ္ခုလုံးအက်က္ညီေအာင္လွည့္ကင္ေပးပါ။

အေအးခံထားၿပီးအခြံေလးေတြႏႊာထားပါ။

ငရုတ္သီးအေၿခာက္ေတာင့္ႏွင့္ၾကက္သြန္ၿဖဴ ကိုမီးေအးေအးမွာေမႊးေနေအာင္ေလွာ္ပါ။
(ငရုတ္သီးေလွာ္တာေရာ၊ခရမ္းခ်ဥ္သီးမီးဖုတ္တာပါမီးရိွန္ေအးမွေမႊးပါတယ္)

ေလွာ္ထားတဲ့အေရာကိုဆား၊ဟင္းခတ္မွဳန္႔တို႔ႏွင့္အတူညွက္ေနေအာင္ေထာင္းပါ။

ညွက္ၿပီဆိုရင္ေတာ့မီးဖုတ္ထားတဲ့ခရမ္းခ်ဥ္သီးေတြထည့္ၿပီးက်ည္ေပြ႕ႏွင့္ျကိတ္ေခ်ေပးပါ။

ပါးပါးလွီးထားတဲ့ၾကက္သြန္ၿမိတ္+နံနံပင္ေလးေတြေရာေမႊၿပီးရင္ခရမ္းခ်ဥ္သီးငရုတ္သီးေထာင္းရပါၿပီ။

ခ်က္ျပဳတ္ျပသူ - ကို၀င္းႏိုင္သိန္း

No comments: