သုံးထပ္သားႏွင့္ကိုက္လန္အခ်ိဳ ခ်က္
•••••••••••••••••••••••••••••••••
သုံးထပ္သား..................၂၅ က်ပ္သား
ကိုက္လန္.......................၂ စည္း
ၾကက္သြန္နီ....................၁ လုံး (ႏုပ္ႏုပ္စင္း)
ၾကက္သြန္ၿဖဴ....................၃ တက္
ခ်င္းၾကီးၾကီး....................၁ တက္
ပဲငံၿပာရည္အၾကည္...........၃ ဇြန္း
တရုတ္ဟင္းခ်က္အရက္......၁ ဇြန္း
ခရုဆီ............................၁ ဇြန္း
သၾကား..........................၁ ဇြန္း
နာနတ္ပြင့္.......................၂ ပြင့္ ( မီးကင္ၿပီးအနည္းငယ္ရိုက္ၿပားပါ)
ခ်င္းႏွင့္ၾကက္သြန္ၿဖဴ ကိုညႇက္္ေနေအာင္ေထာင္းပါ။
ကိုက္လန္မ်ားကိုလည္းေႁခြၿပီးေရေဆး ၊စစ္ထားပါ။
သုံးထပ္သားေတြကိုသန္႔စင္ၿပီးမိမိႏွစ္သက္သလိုတုံးပါ။
သၾကား၊ ခရုဆီ ၊ ဟင္းခတ္မွဳန္႔ ၊ တရုတ္ဟင္းခ်က္အရက္၊ ပဲငံၿပာရည္အၾကည္ (လိုအပ္ပါကဆားအနည္းငယ္ၿဖည့္စြက္) တို႔ႏွင့္ေရာေမႊကာခ်င္း၊ၾကက္သြန္
ၿဖဴ ေထာင္းကိုအရည္ညွစ္ခ်ကာနယ္ၿပီး(၃၀) မိနစ္
ခန္႔ႏွပ္ထားပါ။
ႏွပ္ထားတာအခ်ိန္ၿပည့္ၿပီဆိုရင္ေတာ့ဒယ္အိုးတစ္လုံးမွာဆီအနည္းငယ္ကိုအပူေပးကာၾကက္သြန္နီကိုေမႊးလာေအာင္ဆီသတ္ပါ။
မီးဖုတ္ၿပီးဓါးၿပားရိုက္ထားတဲ့နာနတ္ပြင့္ေလးလဲထည့္ပါ။
ၾကက္သြန္နီေတြေမႊးလာၿပီဆိုရင္ေတာ့နယ္ၿပီးႏွပ္ထားတဲ့၀က္သားေတြထည့္ကာအဖုံးပိတ္ၿပီးမီးရိွန္
ေအးေအးမွာနွပ္ခ်က္..ခ်က္ပါ။
၀က္သားေတြႏွဴးလာၿပီဆိုမွေႁခြထားတဲ့ကိုက္လန္မ်ားထည့္ေပါင္းကာ( ၁၀) မိနစ္ခန္႔အဖုံးပိတ္ၿပီး ခ်က္ပါ။
ဒါမွသာကိုက္လန္ဖူးေလးမ်ားက၀က္သားဟင္းအရည္ကိုၿပည့္၀စြာစုပ္ယူမွာျဖစ္သလိုႏွဴးအိေပမယ့္အေရာင္မေၿပာင္းေသးတဲ့ကိုက္လန္စိမ္းစိမ္းေလးမ်ားကိုရရိွမွာၿဖစ္ပါတယ္။
ပုစြန္ခ်ဥ္စပ္အစိမ္းသုပ္
•••••••••••••••••••••
ပုစြန္အစိမ္း...................၂၀က်ပ္သား
င႐ုတ္သီးစိမ္းနီ...............၁၀ေတာင့္
ၾကက္သြန္ျဖဴ..................၅တက္
သေဘာၤသီးစိမ္း...............၁စိတ္
ခရမ္းခ်ဥ္သီး................... ၂လုံး
႐ွမ္းနံနံ..........................အနည္းငယ္
သံပုရာသီး......................၃လုံး
ငါးငံျပာရည္.....................၂ဇြန္း
သၾကား..........................၁ဇြန္း
ဟင္းခတ္မွဳန္႔ +ၾကက္သားမွဳန္႔..အနည္းငယ္စီ
ပထမဆုံးပုစြန္ေတြကိုေခါင္းခ်ိဳးၿပီးအခြံခြာပါ။
ဆားႏွင့္သံပုရာရည္ေလးအနည္းငယ္ညႇစ္ၿပီးအရသာနယ္ကာႏွပ္ထားပါ။
ၾကက္သြန္ျဖဴ ႏွင့္ င႐ုတ္သီးစိမ္းနီကိုႏုပ္ႏုပ္စဥ္းပါ။
သေဘၤာသီးစိမ္းကိုအမွ်င္ျခစ္ပါ။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးႏွင့္႐ွမ္းနံနံကိုပါးပါးလွီးပါ။
ငါးငံျပာရည္ႏွင့္သၾကား၊ၾကက္သားမွဳန္႔၊ ဟင္းခတ္မွဳန္႔တို႔ကိုေပ်ာ္ဝင္႐ုံေလးအပူေပးကာအေအးခံထားပါ။
ဇလုံတစ္ခုအတြင္းမွာအပူေပးထားေသာငါးငံျပာရည္အေရာထဲသို႔သံပုရာသီးညႇစ္ထည့္ပါ။သံပုရာအခြံေလးေတြပါထည့္ပါ။
ႏုပ္ႏုပ္စဥ္းထားတဲ့င႐ုတ္သီးစိမ္းႏွင့္ၾကက္သြန္ျဖဴ အေရာကိုထည့္ေမႊေပးပါ။
ေပ်ာ္ဝင္သြားၿပီဆိုရင္အမွ်င္ျခစ္ထားတဲ့သေဘၤာသီးစိမ္းႏွင့္ပါးပါးလွီးထားတဲ့ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊႐ွမ္းနံနံတို႔ကိုထည့္ေမႊပါ။
ေနာက္ဆုံးမွအရသာနယ္ထားတဲ့ပုစြန္အစိမ္းေတြထည့္ၿပီးသမေအာင္ေမႊေပးလိုက္႐ုံပါ။
ငါးေျခာက္ႏွင့္မုန္လာဥျဖဴ အခ်ဥ္ခ်က္
••••••••••••••••••••••••••••••••••
မိမိႏွစ္သက္ရာငါးေျခာက္...........၃မႊာ
မုန္လာဥျဖဴ...........................၂လုံး
ၾကက္သြန္နီေသး....................၁လုံး
ၾကက္သြန္ျဖဴ..........................၅တက္
ခရမ္းခ်ဥ္သီးမွည့္.....................၃လုံး
နံနံပင္.................................၅ပင္
မ်န္က်ည္းသီးမွည့္....................အနည္းငယ္
ငါးရံ႕ေျခာက္(သို႔မဟုတ္)မိမိႏွစ္သက္ရာငါးေျခာက္ကိုအေနေတာ္အတုံးေလးမ်ားတုံးၿပီးေရေႏြးစိမ္ထားပါ။
မုန္လာဥျဖဴ ကိုအခြံခြာၿပီးႀတိဂံပုံကဲ့သို႔ခပ္ေစာင္းေစာင္းတုံးပါ။
ၾကက္သြန္နီႏွင့္ၾကက္သြန္ျဖဴ ကိုခပ္ၾကမ္းၾကမ္းေထာင္းပါ။
ခရမ္းခ်ဥ္သီးကိုခပ္ႀကီးႀကီးလွီးပါ။
ဒန္အိုးတစ္လုံးမွာမုန္လာဥမွလြဲ ၿပီးက်န္တဲ့အရာအားလုံးကိုနႏြင္းမႈန္႔ေလးပါသည္ဆို႐ုံထည့္၊ငါးငံျပာရည္၊ၾကက္သားမႈန္႔၊ဟင္းခတ္မႈန္႔တို႔ထည့္ကာလုံးၿပီးခ်က္ပါ။
အနည္းငယ္လုံးခ်က္ၿပီးတာနဲ႔ အတုံးငယ္မ်ားလွီးထားေသာမုန္လာဥျဖဴ ေတြထည့္ပါ။အဖုံးအုပ္ထားေပးပါ။
မုန္လာဥေတြႏြမ္းသြားၿပီဆိုမွေရကိုျမဳပ္႐ုံေလးထည့္ပါ။တစ္ပြက္ဆူပါေစ။
ဆူလာၿပီဆိုမွမန္က်ည္းမွည့္ရည္(သို႔) မရမ္းျပားေျခာက္၊ခ်ဥ္ေစာ္ကားသီးေျခာက္တို႔ျဖင့္အခ်ဥ္အရသာျဖည့္စြက္ပါ။
မိမိႏွစ္သက္တဲ့အရသာရၿပီဆိုလ်ွင္ေတာ့င႐ုတ္သီးစိမ္းခြဲ ျခမ္း ႏွစ္ေတာင့္ေလာက္ႏွင့္နံနံပင္ေလးအုပ္ေပးပါ။
ဟင္းရည္ပုံစံမ်ိဳးမဟုတ္ပဲေရစပ္စပ္အခ်ဥ္ခ်က္ေလးသာျဖစ္ပါတယ္။
ခရမ္းခ်ဥ္သီးငရုတ္သီးေထာင္း
••••••••••••••••••••••••••••
ခရမ္းခ်ဥ္သီးၾကီးၾကီးမွည့္မွည့္.......၅ လုံး
ၾကက္သြန္ၿဖဴ..........................၅ တက္
ငရုတ္သီးေၿခာက္ေတာင့္............၂၀ ေတာင့္ခန္႔
ၾကက္သြန္ၿမိတ္+နံနံပင္..............၃ ပင္စီ
ဆား...................................
ဟင္းခတ္မွဳန္႔..........................
ခရမ္းခ်ဥ္သီးကိုမီးေသြးမီးဖို( မီးက်ီးခဲ)ေအးေအးေလးမွာ သံဇကာေလးခံၿပီးတစ္ခုလုံးအက်က္ညီေအာင္လွည့္ကင္ေပးပါ။
အေအးခံထားၿပီးအခြံေလးေတြႏႊာထားပါ။
ငရုတ္သီးအေၿခာက္ေတာင့္ႏွင့္ၾကက္သြန္ၿဖဴ ကိုမီးေအးေအးမွာေမႊးေနေအာင္ေလွာ္ပါ။
(ငရုတ္သီးေလွာ္တာေရာ၊ခရမ္းခ်ဥ္သီးမီးဖုတ္တာပါမီးရိွန္ေအးမွေမႊးပါတယ္)
ေလွာ္ထားတဲ့အေရာကိုဆား၊ဟင္းခတ္မွဳန္႔တို႔ႏွင့္အတူညွက္ေနေအာင္ေထာင္းပါ။
ညွက္ၿပီဆိုရင္ေတာ့မီးဖုတ္ထားတဲ့ခရမ္းခ်ဥ္သီးေတြထည့္ၿပီးက်ည္ေပြ႕ႏွင့္ျကိတ္ေခ်ေပးပါ။
ပါးပါးလွီးထားတဲ့ၾကက္သြန္ၿမိတ္+နံနံပင္ေလးေတြေရာေမႊၿပီးရင္ခရမ္းခ်ဥ္သီးငရုတ္သီးေထာင္းရပါၿပီ။
ခ်က္ျပဳတ္ျပသူ - ကို၀င္းႏိုင္သိန္း
•••••••••••••••••••••••••••••••••
သုံးထပ္သား..................၂၅ က်ပ္သား
ကိုက္လန္.......................၂ စည္း
ၾကက္သြန္နီ....................၁ လုံး (ႏုပ္ႏုပ္စင္း)
ၾကက္သြန္ၿဖဴ....................၃ တက္
ခ်င္းၾကီးၾကီး....................၁ တက္
ပဲငံၿပာရည္အၾကည္...........၃ ဇြန္း
တရုတ္ဟင္းခ်က္အရက္......၁ ဇြန္း
ခရုဆီ............................၁ ဇြန္း
သၾကား..........................၁ ဇြန္း
နာနတ္ပြင့္.......................၂ ပြင့္ ( မီးကင္ၿပီးအနည္းငယ္ရိုက္ၿပားပါ)
ခ်င္းႏွင့္ၾကက္သြန္ၿဖဴ ကိုညႇက္္ေနေအာင္ေထာင္းပါ။
ကိုက္လန္မ်ားကိုလည္းေႁခြၿပီးေရေဆး ၊စစ္ထားပါ။
သုံးထပ္သားေတြကိုသန္႔စင္ၿပီးမိမိႏွစ္သက္သလိုတုံးပါ။
သၾကား၊ ခရုဆီ ၊ ဟင္းခတ္မွဳန္႔ ၊ တရုတ္ဟင္းခ်က္အရက္၊ ပဲငံၿပာရည္အၾကည္ (လိုအပ္ပါကဆားအနည္းငယ္ၿဖည့္စြက္) တို႔ႏွင့္ေရာေမႊကာခ်င္း၊ၾကက္သြန္
ၿဖဴ ေထာင္းကိုအရည္ညွစ္ခ်ကာနယ္ၿပီး(၃၀) မိနစ္
ခန္႔ႏွပ္ထားပါ။
ႏွပ္ထားတာအခ်ိန္ၿပည့္ၿပီဆိုရင္ေတာ့ဒယ္အိုးတစ္လုံးမွာဆီအနည္းငယ္ကိုအပူေပးကာၾကက္သြန္နီကိုေမႊးလာေအာင္ဆီသတ္ပါ။
မီးဖုတ္ၿပီးဓါးၿပားရိုက္ထားတဲ့နာနတ္ပြင့္ေလးလဲထည့္ပါ။
ၾကက္သြန္နီေတြေမႊးလာၿပီဆိုရင္ေတာ့နယ္ၿပီးႏွပ္ထားတဲ့၀က္သားေတြထည့္ကာအဖုံးပိတ္ၿပီးမီးရိွန္
ေအးေအးမွာနွပ္ခ်က္..ခ်က္ပါ။
၀က္သားေတြႏွဴးလာၿပီဆိုမွေႁခြထားတဲ့ကိုက္လန္မ်ားထည့္ေပါင္းကာ( ၁၀) မိနစ္ခန္႔အဖုံးပိတ္ၿပီး ခ်က္ပါ။
ဒါမွသာကိုက္လန္ဖူးေလးမ်ားက၀က္သားဟင္းအရည္ကိုၿပည့္၀စြာစုပ္ယူမွာျဖစ္သလိုႏွဴးအိေပမယ့္အေရာင္မေၿပာင္းေသးတဲ့ကိုက္လန္စိမ္းစိမ္းေလးမ်ားကိုရရိွမွာၿဖစ္ပါတယ္။
ပုစြန္ခ်ဥ္စပ္အစိမ္းသုပ္
•••••••••••••••••••••
ပုစြန္အစိမ္း...................၂၀က်ပ္သား
င႐ုတ္သီးစိမ္းနီ...............၁၀ေတာင့္
ၾကက္သြန္ျဖဴ..................၅တက္
သေဘာၤသီးစိမ္း...............၁စိတ္
ခရမ္းခ်ဥ္သီး................... ၂လုံး
႐ွမ္းနံနံ..........................အနည္းငယ္
သံပုရာသီး......................၃လုံး
ငါးငံျပာရည္.....................၂ဇြန္း
သၾကား..........................၁ဇြန္း
ဟင္းခတ္မွဳန္႔ +ၾကက္သားမွဳန္႔..အနည္းငယ္စီ
ပထမဆုံးပုစြန္ေတြကိုေခါင္းခ်ိဳးၿပီးအခြံခြာပါ။
ဆားႏွင့္သံပုရာရည္ေလးအနည္းငယ္ညႇစ္ၿပီးအရသာနယ္ကာႏွပ္ထားပါ။
ၾကက္သြန္ျဖဴ ႏွင့္ င႐ုတ္သီးစိမ္းနီကိုႏုပ္ႏုပ္စဥ္းပါ။
သေဘၤာသီးစိမ္းကိုအမွ်င္ျခစ္ပါ။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးႏွင့္႐ွမ္းနံနံကိုပါးပါးလွီးပါ။
ငါးငံျပာရည္ႏွင့္သၾကား၊ၾကက္သားမွဳန္႔၊ ဟင္းခတ္မွဳန္႔တို႔ကိုေပ်ာ္ဝင္႐ုံေလးအပူေပးကာအေအးခံထားပါ။
ဇလုံတစ္ခုအတြင္းမွာအပူေပးထားေသာငါးငံျပာရည္အေရာထဲသို႔သံပုရာသီးညႇစ္ထည့္ပါ။သံပုရာအခြံေလးေတြပါထည့္ပါ။
ႏုပ္ႏုပ္စဥ္းထားတဲ့င႐ုတ္သီးစိမ္းႏွင့္ၾကက္သြန္ျဖဴ အေရာကိုထည့္ေမႊေပးပါ။
ေပ်ာ္ဝင္သြားၿပီဆိုရင္အမွ်င္ျခစ္ထားတဲ့သေဘၤာသီးစိမ္းႏွင့္ပါးပါးလွီးထားတဲ့ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊႐ွမ္းနံနံတို႔ကိုထည့္ေမႊပါ။
ေနာက္ဆုံးမွအရသာနယ္ထားတဲ့ပုစြန္အစိမ္းေတြထည့္ၿပီးသမေအာင္ေမႊေပးလိုက္႐ုံပါ။
ငါးေျခာက္ႏွင့္မုန္လာဥျဖဴ အခ်ဥ္ခ်က္
••••••••••••••••••••••••••••••••••
မုန္လာဥျဖဴ...........................၂လုံး
ၾကက္သြန္နီေသး....................၁လုံး
ၾကက္သြန္ျဖဴ..........................၅တက္
ခရမ္းခ်ဥ္သီးမွည့္.....................၃လုံး
နံနံပင္.................................၅ပင္
မ်န္က်ည္းသီးမွည့္....................အနည္းငယ္
ငါးရံ႕ေျခာက္(သို႔မဟုတ္)မိမိႏွစ္သက္ရာငါးေျခာက္ကိုအေနေတာ္အတုံးေလးမ်ားတုံးၿပီးေရေႏြးစိမ္ထားပါ။
မုန္လာဥျဖဴ ကိုအခြံခြာၿပီးႀတိဂံပုံကဲ့သို႔ခပ္ေစာင္းေစာင္းတုံးပါ။
ၾကက္သြန္နီႏွင့္ၾကက္သြန္ျဖဴ ကိုခပ္ၾကမ္းၾကမ္းေထာင္းပါ။
ခရမ္းခ်ဥ္သီးကိုခပ္ႀကီးႀကီးလွီးပါ။
ဒန္အိုးတစ္လုံးမွာမုန္လာဥမွလြဲ ၿပီးက်န္တဲ့အရာအားလုံးကိုနႏြင္းမႈန္႔ေလးပါသည္ဆို႐ုံထည့္၊ငါးငံျပာရည္၊ၾကက္သားမႈန္႔၊ဟင္းခတ္မႈန္႔တို႔ထည့္ကာလုံးၿပီးခ်က္ပါ။
အနည္းငယ္လုံးခ်က္ၿပီးတာနဲ႔ အတုံးငယ္မ်ားလွီးထားေသာမုန္လာဥျဖဴ ေတြထည့္ပါ။အဖုံးအုပ္ထားေပးပါ။
မုန္လာဥေတြႏြမ္းသြားၿပီဆိုမွေရကိုျမဳပ္႐ုံေလးထည့္ပါ။တစ္ပြက္ဆူပါေစ။
ဆူလာၿပီဆိုမွမန္က်ည္းမွည့္ရည္(သို႔) မရမ္းျပားေျခာက္၊ခ်ဥ္ေစာ္ကားသီးေျခာက္တို႔ျဖင့္အခ်ဥ္အရသာျဖည့္စြက္ပါ။
မိမိႏွစ္သက္တဲ့အရသာရၿပီဆိုလ်ွင္ေတာ့င႐ုတ္သီးစိမ္းခြဲ ျခမ္း ႏွစ္ေတာင့္ေလာက္ႏွင့္နံနံပင္ေလးအုပ္ေပးပါ။
ဟင္းရည္ပုံစံမ်ိဳးမဟုတ္ပဲေရစပ္စပ္အခ်ဥ္ခ်က္ေလးသာျဖစ္ပါတယ္။
ခရမ္းခ်ဥ္သီးငရုတ္သီးေထာင္း
••••••••••••••••••••••••••••
ခရမ္းခ်ဥ္သီးၾကီးၾကီးမွည့္မွည့္.......၅ လုံး
ၾကက္သြန္ၿဖဴ..........................၅ တက္
ငရုတ္သီးေၿခာက္ေတာင့္............၂၀ ေတာင့္ခန္႔
ၾကက္သြန္ၿမိတ္+နံနံပင္..............၃ ပင္စီ
ဆား...................................
ဟင္းခတ္မွဳန္႔..........................
ခရမ္းခ်ဥ္သီးကိုမီးေသြးမီးဖို( မီးက်ီးခဲ)ေအးေအးေလးမွာ သံဇကာေလးခံၿပီးတစ္ခုလုံးအက်က္ညီေအာင္လွည့္ကင္ေပးပါ။
အေအးခံထားၿပီးအခြံေလးေတြႏႊာထားပါ။
ငရုတ္သီးအေၿခာက္ေတာင့္ႏွင့္ၾကက္သြန္ၿဖဴ ကိုမီးေအးေအးမွာေမႊးေနေအာင္ေလွာ္ပါ။
(ငရုတ္သီးေလွာ္တာေရာ၊ခရမ္းခ်ဥ္သီးမီးဖုတ္တာပါမီးရိွန္ေအးမွေမႊးပါတယ္)
ေလွာ္ထားတဲ့အေရာကိုဆား၊ဟင္းခတ္မွဳန္႔တို႔ႏွင့္အတူညွက္ေနေအာင္ေထာင္းပါ။
ညွက္ၿပီဆိုရင္ေတာ့မီးဖုတ္ထားတဲ့ခရမ္းခ်ဥ္သီးေတြထည့္ၿပီးက်ည္ေပြ႕ႏွင့္ျကိတ္ေခ်ေပးပါ။
ပါးပါးလွီးထားတဲ့ၾကက္သြန္ၿမိတ္+နံနံပင္ေလးေတြေရာေမႊၿပီးရင္ခရမ္းခ်ဥ္သီးငရုတ္သီးေထာင္းရပါၿပီ။
ခ်က္ျပဳတ္ျပသူ - ကို၀င္းႏိုင္သိန္း
No comments:
Post a Comment