ပ်ဳိေမမ်ား အသားအေရလွပစိုျပည္ေစရန္ ေရွာင္သင့္ ေဆာင္သင့္သည့္ အစားအစာ
==================================================
♠ မင္းခ်မ္းေျမ႕(ပုသိမ္)
ကမၻာေပၚတြင္ လူမ်ဳိးအသီးသီး တုိင္းႏုိင္ငံအစံုရွိၾကရာတြင္ အသားအေရာင္ ကြဲျပားမႈတို႔လည္း ရွိၾကပါေသာ္လည္း အသားေရာင္ ““ျဖဴ””သည္ ““ညိဳ””သည္ျဖစ္ေစ၊ အသားအေရာင္ မေရြးလူတုိင္းလက္ခံထားသည့္ စံႏႈန္းတစ္ခုမွာ ““အသားအေရ စိုျပည္ေခ်ာေမြ႕ျခင္း””ဆိုသည့္ ဂုဏ္အဂၤါတစ္ခုသည္ အလွကမၻာ၏ ေတာ္၀င္““စံ””သတ္မွတ္ခ်က္တစ္ခုအျဖစ္ ထင္ရွားလွပါသည္။
အသားျဖဴေသာ္လည္း အသားေရေျခာက္ေသြ႕၍ ညစ္ႏြမ္းၾကမ္းတမ္းေနလွ်င္ ခႏၶာကိုယ္အခ်ဳိးအဆစ္ လွေနပါေသာ္လည္း တစ္ခုခုလိုေနသလို ၿပီးျပည့္စံုသည့္ အလွတရားကို မသိမ္းပိုက္ ႏုိင္ပါ။
ထို႔ေၾကာင့္ လွပျခင္းကို ျမတ္ႏိုးၾကကုန္ေသာ ပ်ဳိေမမ်ားသည္ မိမိတို႔၏ မ်က္ႏွာႏွင့္ အသားအေရလွပစိုျပည္ရႊန္းလဲ့ေစရန္ အလွျပင္ပစၥည္း ေကာ့စ္မက္တစ္မ်ား၊ ဓာတုျဒပ္ေပါင္းေဖာ္ ျမဴလာမ်ားႏွင့္ ေဖာ္စပ္ထုတ္လုပ္ထားေသာ အသားအေရ ထိန္း အလွပစၥည္းမ်ားကိုခ်ည္း အားကိုးမေနၾကဘဲ မိမိတို႔၏ ပတ္၀န္းက်င္တြင္ ေန႔စဥ္ေတြ႕ျမင္ေနရၿပီး အလြယ္တကူရွာေဖြယူငင္၍ အသံုးျပဳႏုိင္ၾကသည့္ သဘာ၀ပစ္ၥည္းေအာ္ဂဲနစ္ အပင္ထြက္ သီးႏွံမ်ားကိုသာ သံုးစြဲ၍ ပ်ဳိေမတို႔၏မ်က္ႏွာႏွင့္ အသားအေရကို မိမိတို႔ကိုယ္တုိင္စိတ္တုိင္းက် ျပဳျပင္ထိန္းသိမ္းႏုိင္ၾကမည့္ နည္းစနစ္မ်ားကို စာေရးသူသည္ အဓိကထားတင္ျပေပးပါမည္။
ထိုသို႔ ပ်ဳိေမမ်ား မ်က္ႏွာႏွင့္ အသားအေရကို သဘာ၀ နည္းက် ထိန္းသိမ္းၾကမည္ဆိုလွ်င္ ပထမဦးစြာ ပ်ဳိေမမ်ား၏ ခႏၶာကိုယ္တြင္း ကိုယ္တြင္းေရာင္ရမ္းမႈ
Inflammation ကို မျဖစ္ေပၚေစရန္ အထူးဂ႐ုျပဳရမည္ျဖစ္ပါသည္။
အေၾကာင္းမွာ လူ႔ခႏၶာကိုယ္တြင္ ကိုယ္တြင္းေရာင္ရမ္းမႈ (Inflammation) အစျပဳလာခဲ့ၿပီဆိုလွ်င္ ေရွးဦးစြာ မ်က္ႏွာျပင္တြင္ ေျပာင္းလဲမႈမ်ား စတင္လာပါသည္။
အထူးသျဖင့္ မ်က္ႏွာအစ္လာျခင္း၊ မ်က္ခြံမို႔လာျခင္း၊ မ်က္ကြင္းညိဳလာျခင္း၊ ၀က္ၿခံ၊ အဖုအပိမ့္၊ မွဲ႔ေျခာက္၊ တင္းတိပ္ထြက္ျခင္း၊ ေခၽြးေပါက္မ်ားပိတ္၍ အသားအေရေျခာက္ေသြ႕လာျခင္း၊ ကိုယ္သားကိုယ္ေရ ေအးျမမႈမရွိျခင္းတို႔ႏွင့္အတူ မီးယပ္ေသြး မမွန္ျခင္း မီးယပ္ျဖဴအဆင္းမ်ားျခင္း၊ ဆီး၊ ၀မ္း၊ ေသြး၊ ေလတို႔ မွ်တမႈမရွိ၊ ခ်ဳိ႕ယြင္းမႈမ်ားျဖစ္ေပၚလာျခင္း စသည္အေၾကာင္း အခ်က္မ်ားျဖစ္ေပၚလာၿပီး။ မွန္ကန္သင့္ေလ်ာ္သည့္ နည္းလမ္း မ်ားျဖင့္ ကိုယ္တြင္းေရာင္ရမ္းမႈကို မေလွ်ာ့ခ်ႏုိင္ခဲ့ၾကလွ်င္ ေရာဂါ ေ၀ဒနာစြဲကပ္လာသည့္ အဆင့္သို႔ ကူးေျပာင္းလာႏုိင္ပါသည္။
ထိုသို႔ ကိုယ္တြင္းေရာင္ရမ္းမႈကို အားေပးလႈံ႔ေဆာ္ေစတတ္သည့္ အစာအာဟာရမ်ားကို ေရွာင္ၾကဥ္ရန္ အထူးလိုအပ္ပါသည္။
#ကိုယ္တြင္းေရာင္ရမ္းမႈကိုျဖစ္ေပၚအားေပးေစသည့္ေရွာင္ရမည့္အစားအစာမ်ား
(၁) ျပည့္၀တဲ့ ဖက္တီးအက္စစ္ (Fatty Acid) ဓာတ္အမ်ား ဆံုးပါ၀င္ဖြဲ႕စည္းထားေသာ အမဲဆီ၊ ၀က္ဆီ၊ မလုိင္၊ ေထာပတ္ စသည့္တိရစ္ၦာန္ထြက္အဆီမ်ားႏွင့္ အုန္းဆီ (Coconut Oil) မ်ား၊ သာမန္အခန္းအပူခ်ိန္တြင္ ဒီအတုိင္းထားလုိက္လွ်င္ပင္ ခဲသြားေစသည့္ အဆီမ်ားသည္ ျပည့္၀ဆီမ်ားျဖစ္ၿပီး ေရာင္ရမ္းမႈကို ပိုဆိုးေစ၍ ေရွာင္ၾကဥ္ရပါမည္။
(၂) Fatty Acid ဓာတ္မ်ားတဲ့ ျပည့္၀ဆီေတြကိုေရွာင္ၿပီး ““မျပည့္၀တဲ့ဆီ””ေတြကို ေရြးခ်ယ္စားေသာက္ပါေသာ္လည္း ထို ““မျပည့္၀ဆီ””မ်ားသည္ အဖံုးဖြင့္ထားတာၾကာ၍ ေလ သလပ္မႈမ်ားျခင္း၊ အပူရွိန္မ်ားသည့္ေနရာတြင္ ထားမိ ျခင္း၊ ေနေရာင္ထိုးမႈမ်ားျခင္း စသည့္အေျခအေနမ်ားေၾကာင့္ (Oxidized) ျဖစ္၍ ဓာတ္ပ်က္သြားေစၿပီး ၎ဆီကို စားသံုးမိခဲ့လွ်င္လည္း ေရာင္ရမ္းမႈကို အားေပးတဲ့ (Proinflammatory) အာနိသင္ရွိၾက၍ ေရွာင္ၾကဥ္ရပါမည္။
(၃) အသားကင္မ်ား၊ ယမ္းစိမ္းႏွင့္ ျပဳျပင္ထားေသာ ၀က္အူေခ်ာင္း၊ အမဲသားေျခာက္၊ ငါးေျခာက္စသည္တို႔ကိုသတိျပဳ ေရွာင္ၾကဥ္ပါ။
(၄) အခ်ဳိဓာတ္သၾကားမ်ားစြာပါ၀င္ေသာ အစားအေသာက္မ်ားႏွင့္ အသင့္စား (Ready Made)အစားအစာမ်ားကို ေရွာင္ပါ။
(၅) မွ်စ္ခ်ဥ္၊ ပုစြန္ခ်ဥ္၊ ငါးခ်ဥ္၊ တညင္းသီး၊ ဆူးပုပ္ရြက္၊ ငါးပိေကာင္၊ ဒူးရင္းသီး စသည္တို႔ကို ေရွာင္ပါ။
(၆) အရက္၊ ဘီယာႏွင့္ ကဖင္းဓာတ္ (Caffeine) မ်ားမ်ားပါ၀င္ေသာ အခ်ဳိရည္မ်ားေသာက္သံုးျခင္းတို႔ကို ေရွာင္ၾကဥ္ရပါမည္။
(၇) စည္သြတ္ဘူးမ်ား၊ တာရွည္ခံေအာင္ မႈိသတ္ေဆးသြင္း ထားေသာအစားအစာမ်ားကိုေရွာင္ပါ။
(၈) ဓာတ္ေျမၾသဇာ၊ ပိုးသတ္ေဆးဓာတ္ႂကြင္း မ်ားျပားစြာ ပါ၀င္ေနေသာ သီးႏွံမ်ားကိုေရွာင္ပါ။
(၉) ေဆးတို႔၍ အမွည့္ခံထားသည့္ အသီးမ်ားကိုေရွာင္ပါ။
(သဘာ၀အတုိင္းရင့္မွည့္ျခင္း၊ မဟုတ္သည့္ သစ္သီးမ်ား စသည္တို႔ကုိ ပ်ဳိေမမ်ား၊ အထူးေရွာင္ရွားသင့္သည့္အစား အစာမ်ားျဖစ္ပါသည္။)
#ေရာင္ရမ္းမႈကို တားဆီးေလွ်ာ့ခ်ေပးႏုိင္သည့္ သဘာ၀ထြက္အစားအစာမ်ား
အစာလည္းေဆး၊ ေဆးလည္းအစာဆိုသကဲ့သို႔ သဘာ၀က ဖန္တီးလက္ေဆာင္ေပးထားသည့္ ေရာင္ရမ္းမႈကို ေလွ်ာ့ခ်တားဆီးေပးႏုိင္သည့္ (Anti-inflammatory Property) အာနိသင္ဓာတ္ေပါႂကြယ္၀တဲ့ အစားအစာမ်ားကို ဂ႐ုျပဳစားေသာက္ ေပးၾကမည္ဆိုလွ်င္ သဘာ၀က ဖန္တီးေပးထားသည့္ ေရာင္ ရမ္းမႈကို တားဆီးေလွ်ာ့ခ်ေပးႏုိင္တဲ့ အစားအစာေတြဟာ ေဆးအျဖစ္ သက္ေရာက္မႈရွိ႐ံုသာမက အရသာလည္းရွိၿပီး ခႏၶာကိုယ္အတြက္လိုအပ္ေနတဲ့ ဗီတာမင္ႏွင့္သတ္ၳဳဓာတ္ေတြလည္း မ်ားစြာပါ၀င္ေနၾကပါသည္။
၎င္းတို႔မွာ . . .
(၁) အမွ်င္ဓာတ္ႂကြယ္၀သည့္ သီးႏွံမ်ားျဖစ္ၾကေသာ လတ္ဆတ္သည့္ သစ္သီး၀လံမ်ား ဥပမာ သစ္ေတာ္သီး၊ ပန္းသီး၊ ငွက္ေပ်ာသီး၊ သရက္သီး၊ မာလကာသီး၊ သံပရာသီး၊ ကၽြဲေကာသီး၊ လိေမ္ၼာ္သီး စသည့္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ား၊ ကၫြတ္၊ ပန္းမံုလာ၊ မံုညင္း၊ ဟင္းနႏြယ္၊ ေျပာင္းဖူး၊ ရဲယိုရြက္၊ ပဲသီးမ်ဳိးစံု၊ မုန္လာဥ၊ ခရမ္းသီး စသည့္ သီးႏွံမ်ား(ဓာတ္ေျမၾသဇာႏွင့္ ပိုးသတ္ေဆးဓာတ္ႂကြင္း ကင္းသည့္ သီးႏွံျဖစ္ဖို႔ေတာ့လိုအပ္ပါသည္)
သစ္သီးေျခာက္မ်ား (Dired Fruits) မ်ားျဖစ္သည့္ တ႐ုတ္ ဆီးသီးေျခာက္၊ စပ်စ္သီးေျခာက္၊ စြန္ပလြံသီးေျခာက္၊ ကတြတ္ သီးယို၊ သရက္သီးေျခာက္၊ မရမ္းသီးေျခာက္စသည္တို႔သည္ အမွ်င္ဓာတ္ေပါႂကြယ္၀ၿပီး ေရာင္ရမ္းမႈကို ေလွ်ာ့ခ်တားဆီး ေပးႏုိင္ပါသည္။
(၂) မျပည့္၀ဆီပါ၀င္မႈရာႏႈန္းမ်ားၾကသည့္ သံလြင္ဆီ၊ ေျမပဲဆီ၊ ႏွမ္းဆီ၊ ေျပာင္းဆီ၊ ပဲပုပ္ဆီ၊ ေနၾကာဆီ၊ ဆူးပန္းဆီ၊ ခ်ဥ္ေပါင္ေစ့ဆီစသည့္ လတ္ဆတ္ၿပီး အရည္အေသြးကို ထိန္းသိမ္းထားသည့္ ဆီေကာင္း၊ ဓာတ္မပ်က္ေသးသည့္ ဆီတို႔ကို သာစားသံုးပါ။
(၃) ဗီတာမင္စီ (Vitamin C) ဓာတ္မ်ားစြာပါ၀င္ေသာ သစ္သီး၀လံမ်ားသည္ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ (Anti-Oxidant) အာနိသင္ရွိသည့္ ဗီတာမင္ဓာတ္ျဖစ္ေသာေၾကာင့္ ေရာင္ရမ္း ျခင္းကို ထိန္းသိမ္းေပးႏုိင္စြမ္း (Anti-inflammatory Property) အာနိသင္မ်ားစြာပါ၀င္ေနၾကသည္။
မာလကာသီး၊ တ႐ုတ္နံနံ ၊ ပန္းေဂၚဖီစိမ္း၊ င႐ုတ္သီးစိမ္း၊ သံပ႐ိုသီး၊ ေဂၚဖီထုပ္(အနီ ေရာင္)၊ လိေမၼာ္သီး၊ ဆီးျဖဴသီး၊ လုိင္ခ်ီး၊ သရက္သီးစိမ္း၊ နာနတ္သီး၊ သလဲသီး၊ ေဂြးသီးစသည့္ သစ္သီး၀လံမ်ား ကို စားသံုးေပးရမည္။
(၄) ပင္လယ္ေရေမွာ္၊ ေက်ာက္ပြင့္၊ ငါးေသတ္ၱာငါး၊ ငါးကြမ္းရွပ္၊ ငါးပါးနီစသည္တို႔သည္ ေရာင္ရမ္းမႈကို ေလွ်ာ့ခ်ေပးႏုိင္သည့္ အစားအစာမ်ားျဖစ္ပါသည္။
(၅) နႏြင္း၊ ခ်င္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ င႐ုတ္ေကာင္း၊ နံနံေစ့၊ ဇီယာ၊ ပ်ဥ္းေတာ္သိမ္ရြက္၊ ပူစီနံစသည္ ဟင္းခတ္အေမႊး အႀကိဳင္မ်ားသည္လည္း အာနိသင္ထက္ၾကပါသည္။
(၆) ေရေႏြးၾကမ္း တြင္ ဖေလဖိုႏြိဳက္ဓာတ္ပါ၀င္ေနေသာေၾကာင့္ ေရာင္ရမ္းမႈကိုေလ်ာ့ နည္းေစၿပီး ႏွလံုးေရာဂါႏွင့္ ကင္ဆာျဖစ္ႏုိင္တဲ့ ဓာတ္ေတြကိုလည္း ေလွ်ာ့ခ်ႏုိင္ေၾကာင္း သုေတသနေတြ႕ရွိထားၿပီးျဖစ္၍ ေရေႏြးၾကမ္းကို ေန႔စဥ္(၇/၈)ရြက္ခန္႔ ေသာက္သံုးသင့္ပါသည္။
ထို႔အတူ ျမန္မာမ်ားအႀကိဳက္ လက္ဖက္အသားကို သုပ္စားျခင္းကလည္း အလားတူအက်ဳိးမ်ားကို ရေစပါသည္။
သို႔ေသာ္ ပ်ဳိေမမ်ား မီးယပ္ေသြးသားျဖစ္ခါနီး ၇ ရက္ အလိုႏွင့္ ေသြးသားေပၚေနစဥ္အတြင္းမွာေတာ့ လက္ဖက္စားသံုးျခင္းကို ေခတၱေရွာင္ထားလွ်င္ ပို၍သင့္ေတာ္ပါသည္။ လက္ဖက္တြင္ ပါ၀င္သည့္ အဖန္ဓာတ္က ေသြးသားကိုခ်ဳပ္ေစသည့္ သတ္ၱိရွိေသာေၾကာင့္ျဖစ္ပါသည္။
(၇) သေဘၤာသီးတြင္ ပါပိန္း (Papain) ဓာတ္ပါ၀င္ေနလွ်င္ ပ႐ိုတင္းဓာတ္ကို ေခ်ဖ်က္ေပးႏုိင္သည့္ အင္ဇိုင္းမ်ဳိးျဖစ္ပါသည္။ ဗီတာမင္စီ၊ Vit E ဓာတ္တို႔လည္း ပါ၀င္ေနပါေသးသည္။
ထို႔ေၾကာင့္ Papain ဓာတ္က ေရာင္ရမ္းမႈကို ေလွ်ာ့ခ်ေပးႏုိင္ၿပီး အစာေျခစနစ္ကို ေကာင္းမြန္ေစေသာေၾကာင့္ ဆီး၊ ၀မ္း မွန္ကန္မႈကိုလည္း အက်ဳိးျပဳၿပီး အသားအေရကို ၾကည္လင္ ေတာက္ပေစသည့္ေရာင္ျခယ္ဓာတ္ကလည္း ျဖည့္စြက္ထားပါ ေသးသည္။
သေဘၤာသီးကဲ့သို႔ အက်ဳိးျပဳေစသည့္ အသီးတစ္မ်ဳိးမွာ နာနတ္သီးျဖစ္ပါသည္။ နာနတ္သီးမွာ ဘ႐ိုမီလိန္း (Bromelain) အင္ဇိုင္းဓာတ္ပါ၀င္ေန၍ အစာေျခစနစ္ကိုအားေပးၿပီး အဆစ္ေရာင္၊ ေလးဖက္နာေရာဂါမ်ားႏွင့္ အျခားေရာင္ရမ္းမႈတို႔ကို ေလွ်ာ့ခ်ေပးႏုိင္စြမ္းရွိပါသည္။
(၈) စေတာ္ဘယ္ရီ၊ ဘလူးဘယ္ရီ၊ ဘရန္ဘယ္ရီ ၊ ရက္စ္ဘယ္ရီ ၊ ဘလက္ဘယ္ရီစသည္ ဘယ္ရီသီးအုပ္စု၀င္တို႔သည္ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ ဓာတ္ေပါမ်ားႂကြယ္၀ၾက၍ ကင္ဆာေရာဂါ၊ ကာကြယ္ ျခင္းႏွင့္ ေရာင္ရမ္းမႈတို႔ကိုေလွ်ာ့ခ်ႏုိင္သည့္ အစြမ္းသတ္ၱိျပည့္စံုၾကသျဖင့္ စားေသာက္ ေပးရေပမည္။
(၉) သံလြင္ဆီ (Extra Virgin Olive Oil)ကိုစပိန္တို႔က က်န္းမာ၍ အသက္ရွည္ေစသည့္ ေဆးအျဖစ္ သတ္မွတ္ထားၾကပါသည္။
သံလြင္ဆီမွာ ေပၚလီဖီေနာလ္(ခ္)ဓာတ္ပါ၀င္ၿပီး ႏွလံုးႏွင့္ ေသြးေၾကာမ်ားအတြင္း ေရာင္ရမ္းမႈကို ကာကြယ္ေပးႏုိင္ၿပီး မိုႏိုအန္ဆက္က်ဴးေရး တစ္အက္စစ္ဓာတ္ (Mono-Unsaturated Fatty Acid-M.U.F.A) ပါ၀င္ေန၍ ေလးဖက္နာ၊ အဆစ္ေရာင္ျခင္းကိုလည္း ေလွ်ာ့ခ်ေစႏုိင္ပါသည္။
(၁၀) ေရာင္ရမ္းမႈကိုေလွ်ာ့ခ်ေပးႏုိင္သည့္ ထိပ္တန္းအစားအစာမ်ားတြင္ ေဂၚဖီပန္းအစိမ္း (Broccoli) ကလည္း အစြမ္းထက္ပါသည္။ ၎တြင္ ဆဲလ္ဖိုရာကိန္း (Sulforaphane) ဓာတ္က ကင္ဆာကိုျဖစ္ေစႏုိင္သည့္ ဓာတ္မ်ားကို ေခ်ဖ်က္ေပးႏုိင္သည့္ အစြမ္းရွိပါသည္။
ပန္းေဂၚဖီစိမ္းကို စားေပးျခင္းျဖင့္ ကိုယ္တြင္းအဆိပ္ဓာတ္ေတြကို ေခ်ဖ်က္ေပးၿပီး ေရာင္ရမ္းမႈကို ေလွ်ာ့က်သြားေစပါသည္။
ယခုေဖာ္ျပပါသစ္သီး၀လံ၊ အသီးအႏွံမ်ားသည္ ပ်ဳိေမတို႔မ်က္ႏွာျပင္ ႏွင့္ ခႏၶာကိုယ္အသားအေရစိုျပည္ႏုပ်ဳိေစၿပီး က်န္းမာက်စ္လ်စ္သည့္အလွ တရားမ်ားကို အစြမ္းကုန္ေဖာ္ထုတ္ေပးေစမည့္ အစြမ္းထက္အစားအစာ၊ သစ္သီး၀လံမ်ားျဖစ္ပါသည္။
အထက္ေဖာ္ျပပါ ၁၀ မ်ဳိးတို႔အနက္ မိမိတို႔ႏွင့္ အဆင္ေျပအလွမ္းမီ သည့္အစားအစာမ်ားကို အထူးဂ႐ုျပဳစားေသာက္ေပးမည္ဆိုလွ်င္ လြန္စြာ အက်ဳိးမ်ားလွပါသည္ဟု တုိက္တြန္းႏႈိးေဆာ္လုိက္ပါသည္။
ယခုေနာက္ဆံုးပိတ္လက္ေဆာင္အေနျဖင့္ ပ်ဳိေမမ်ားအတြက္ အသားအေရလွပေစျခင္းအတြက္ အေကာင္းဆံုး ႐ိုးရာတုိင္းရင္း ေဆးနည္းတစ္ခုကို ေဖာ္ျပေပးလုိက္ပါသည္။
အဲဒါကေတာ့
(၁) နႏြင္းစစ္စစ္အမႈန္႔ ၁၀က်ပ္သား
(၂) ခ်င္းေျခာက္အမႈန္႔ ၁ က်ပ္သား
(၃) ပ်ားရည္စစ္စစ္ ၅၀က်ပ္သား
၄င္းေဆးသံုးမ်ဳိးကို ေသခ်ာသမ မွ်တသြားေအာင္ေဖ်ာ္စပ္၍ ေနႏွင့္ သံုးရက္လွန္းပါ။ (ခ်က္ပါ) ၿပီးလွ်င္ ေလလံုစြာထားၿပီး နံနက္ည စားပြဲ ဇြန္း(၁)ဇြန္း၊ ေရက်က္ေအးျဖင့္ ပံုမွန္ေသာက္ေပးသြားပါက ပ်ဳိေမမ်ား ေရႊသား႐ုပ္သြင္ႏႈိင္းမမီသည့္ အလွတရားမ်ားကို ပိုင္ဆုိင္ႏုိင္ၾကၿပီး ေသြးသားမွန္ကန္၍ ““ေရၾကည္ေသာက္လွ်င္ျမင္ရမေလာက္ပင္””ဆိုသည့္ မင္းဂံဘုတ္ရြာသူ သီခ်င္းစာသားထဲကလို လွပေဂးႂကြယ္ႏုိင္ၾကမည္မွာ မလြဲေပ။
(THE CHIC MAGAZINE - November 2016 Issue မွ)
==================================================
♠ မင္းခ်မ္းေျမ႕(ပုသိမ္)
ကမၻာေပၚတြင္ လူမ်ဳိးအသီးသီး တုိင္းႏုိင္ငံအစံုရွိၾကရာတြင္ အသားအေရာင္ ကြဲျပားမႈတို႔လည္း ရွိၾကပါေသာ္လည္း အသားေရာင္ ““ျဖဴ””သည္ ““ညိဳ””သည္ျဖစ္ေစ၊ အသားအေရာင္ မေရြးလူတုိင္းလက္ခံထားသည့္ စံႏႈန္းတစ္ခုမွာ ““အသားအေရ စိုျပည္ေခ်ာေမြ႕ျခင္း””ဆိုသည့္ ဂုဏ္အဂၤါတစ္ခုသည္ အလွကမၻာ၏ ေတာ္၀င္““စံ””သတ္မွတ္ခ်က္တစ္ခုအျဖစ္ ထင္ရွားလွပါသည္။
အသားျဖဴေသာ္လည္း အသားေရေျခာက္ေသြ႕၍ ညစ္ႏြမ္းၾကမ္းတမ္းေနလွ်င္ ခႏၶာကိုယ္အခ်ဳိးအဆစ္ လွေနပါေသာ္လည္း တစ္ခုခုလိုေနသလို ၿပီးျပည့္စံုသည့္ အလွတရားကို မသိမ္းပိုက္ ႏုိင္ပါ။
ထို႔ေၾကာင့္ လွပျခင္းကို ျမတ္ႏိုးၾကကုန္ေသာ ပ်ဳိေမမ်ားသည္ မိမိတို႔၏ မ်က္ႏွာႏွင့္ အသားအေရလွပစိုျပည္ရႊန္းလဲ့ေစရန္ အလွျပင္ပစၥည္း ေကာ့စ္မက္တစ္မ်ား၊ ဓာတုျဒပ္ေပါင္းေဖာ္ ျမဴလာမ်ားႏွင့္ ေဖာ္စပ္ထုတ္လုပ္ထားေသာ အသားအေရ ထိန္း အလွပစၥည္းမ်ားကိုခ်ည္း အားကိုးမေနၾကဘဲ မိမိတို႔၏ ပတ္၀န္းက်င္တြင္ ေန႔စဥ္ေတြ႕ျမင္ေနရၿပီး အလြယ္တကူရွာေဖြယူငင္၍ အသံုးျပဳႏုိင္ၾကသည့္ သဘာ၀ပစ္ၥည္းေအာ္ဂဲနစ္ အပင္ထြက္ သီးႏွံမ်ားကိုသာ သံုးစြဲ၍ ပ်ဳိေမတို႔၏မ်က္ႏွာႏွင့္ အသားအေရကို မိမိတို႔ကိုယ္တုိင္စိတ္တုိင္းက် ျပဳျပင္ထိန္းသိမ္းႏုိင္ၾကမည့္ နည္းစနစ္မ်ားကို စာေရးသူသည္ အဓိကထားတင္ျပေပးပါမည္။
ထိုသို႔ ပ်ဳိေမမ်ား မ်က္ႏွာႏွင့္ အသားအေရကို သဘာ၀ နည္းက် ထိန္းသိမ္းၾကမည္ဆိုလွ်င္ ပထမဦးစြာ ပ်ဳိေမမ်ား၏ ခႏၶာကိုယ္တြင္း ကိုယ္တြင္းေရာင္ရမ္းမႈ
Inflammation ကို မျဖစ္ေပၚေစရန္ အထူးဂ႐ုျပဳရမည္ျဖစ္ပါသည္။
အေၾကာင္းမွာ လူ႔ခႏၶာကိုယ္တြင္ ကိုယ္တြင္းေရာင္ရမ္းမႈ (Inflammation) အစျပဳလာခဲ့ၿပီဆိုလွ်င္ ေရွးဦးစြာ မ်က္ႏွာျပင္တြင္ ေျပာင္းလဲမႈမ်ား စတင္လာပါသည္။
အထူးသျဖင့္ မ်က္ႏွာအစ္လာျခင္း၊ မ်က္ခြံမို႔လာျခင္း၊ မ်က္ကြင္းညိဳလာျခင္း၊ ၀က္ၿခံ၊ အဖုအပိမ့္၊ မွဲ႔ေျခာက္၊ တင္းတိပ္ထြက္ျခင္း၊ ေခၽြးေပါက္မ်ားပိတ္၍ အသားအေရေျခာက္ေသြ႕လာျခင္း၊ ကိုယ္သားကိုယ္ေရ ေအးျမမႈမရွိျခင္းတို႔ႏွင့္အတူ မီးယပ္ေသြး မမွန္ျခင္း မီးယပ္ျဖဴအဆင္းမ်ားျခင္း၊ ဆီး၊ ၀မ္း၊ ေသြး၊ ေလတို႔ မွ်တမႈမရွိ၊ ခ်ဳိ႕ယြင္းမႈမ်ားျဖစ္ေပၚလာျခင္း စသည္အေၾကာင္း အခ်က္မ်ားျဖစ္ေပၚလာၿပီး။ မွန္ကန္သင့္ေလ်ာ္သည့္ နည္းလမ္း မ်ားျဖင့္ ကိုယ္တြင္းေရာင္ရမ္းမႈကို မေလွ်ာ့ခ်ႏုိင္ခဲ့ၾကလွ်င္ ေရာဂါ ေ၀ဒနာစြဲကပ္လာသည့္ အဆင့္သို႔ ကူးေျပာင္းလာႏုိင္ပါသည္။
ထိုသို႔ ကိုယ္တြင္းေရာင္ရမ္းမႈကို အားေပးလႈံ႔ေဆာ္ေစတတ္သည့္ အစာအာဟာရမ်ားကို ေရွာင္ၾကဥ္ရန္ အထူးလိုအပ္ပါသည္။
#ကိုယ္တြင္းေရာင္ရမ္းမႈကိုျဖစ္ေပၚအားေပးေစသည့္ေရွာင္ရမည့္အစားအစာမ်ား
(၁) ျပည့္၀တဲ့ ဖက္တီးအက္စစ္ (Fatty Acid) ဓာတ္အမ်ား ဆံုးပါ၀င္ဖြဲ႕စည္းထားေသာ အမဲဆီ၊ ၀က္ဆီ၊ မလုိင္၊ ေထာပတ္ စသည့္တိရစ္ၦာန္ထြက္အဆီမ်ားႏွင့္ အုန္းဆီ (Coconut Oil) မ်ား၊ သာမန္အခန္းအပူခ်ိန္တြင္ ဒီအတုိင္းထားလုိက္လွ်င္ပင္ ခဲသြားေစသည့္ အဆီမ်ားသည္ ျပည့္၀ဆီမ်ားျဖစ္ၿပီး ေရာင္ရမ္းမႈကို ပိုဆိုးေစ၍ ေရွာင္ၾကဥ္ရပါမည္။
(၂) Fatty Acid ဓာတ္မ်ားတဲ့ ျပည့္၀ဆီေတြကိုေရွာင္ၿပီး ““မျပည့္၀တဲ့ဆီ””ေတြကို ေရြးခ်ယ္စားေသာက္ပါေသာ္လည္း ထို ““မျပည့္၀ဆီ””မ်ားသည္ အဖံုးဖြင့္ထားတာၾကာ၍ ေလ သလပ္မႈမ်ားျခင္း၊ အပူရွိန္မ်ားသည့္ေနရာတြင္ ထားမိ ျခင္း၊ ေနေရာင္ထိုးမႈမ်ားျခင္း စသည့္အေျခအေနမ်ားေၾကာင့္ (Oxidized) ျဖစ္၍ ဓာတ္ပ်က္သြားေစၿပီး ၎ဆီကို စားသံုးမိခဲ့လွ်င္လည္း ေရာင္ရမ္းမႈကို အားေပးတဲ့ (Proinflammatory) အာနိသင္ရွိၾက၍ ေရွာင္ၾကဥ္ရပါမည္။
(၃) အသားကင္မ်ား၊ ယမ္းစိမ္းႏွင့္ ျပဳျပင္ထားေသာ ၀က္အူေခ်ာင္း၊ အမဲသားေျခာက္၊ ငါးေျခာက္စသည္တို႔ကိုသတိျပဳ ေရွာင္ၾကဥ္ပါ။
(၄) အခ်ဳိဓာတ္သၾကားမ်ားစြာပါ၀င္ေသာ အစားအေသာက္မ်ားႏွင့္ အသင့္စား (Ready Made)အစားအစာမ်ားကို ေရွာင္ပါ။
(၅) မွ်စ္ခ်ဥ္၊ ပုစြန္ခ်ဥ္၊ ငါးခ်ဥ္၊ တညင္းသီး၊ ဆူးပုပ္ရြက္၊ ငါးပိေကာင္၊ ဒူးရင္းသီး စသည္တို႔ကို ေရွာင္ပါ။
(၆) အရက္၊ ဘီယာႏွင့္ ကဖင္းဓာတ္ (Caffeine) မ်ားမ်ားပါ၀င္ေသာ အခ်ဳိရည္မ်ားေသာက္သံုးျခင္းတို႔ကို ေရွာင္ၾကဥ္ရပါမည္။
(၇) စည္သြတ္ဘူးမ်ား၊ တာရွည္ခံေအာင္ မႈိသတ္ေဆးသြင္း ထားေသာအစားအစာမ်ားကိုေရွာင္ပါ။
(၈) ဓာတ္ေျမၾသဇာ၊ ပိုးသတ္ေဆးဓာတ္ႂကြင္း မ်ားျပားစြာ ပါ၀င္ေနေသာ သီးႏွံမ်ားကိုေရွာင္ပါ။
(၉) ေဆးတို႔၍ အမွည့္ခံထားသည့္ အသီးမ်ားကိုေရွာင္ပါ။
(သဘာ၀အတုိင္းရင့္မွည့္ျခင္း၊ မဟုတ္သည့္ သစ္သီးမ်ား စသည္တို႔ကုိ ပ်ဳိေမမ်ား၊ အထူးေရွာင္ရွားသင့္သည့္အစား အစာမ်ားျဖစ္ပါသည္။)
#ေရာင္ရမ္းမႈကို တားဆီးေလွ်ာ့ခ်ေပးႏုိင္သည့္ သဘာ၀ထြက္အစားအစာမ်ား
အစာလည္းေဆး၊ ေဆးလည္းအစာဆိုသကဲ့သို႔ သဘာ၀က ဖန္တီးလက္ေဆာင္ေပးထားသည့္ ေရာင္ရမ္းမႈကို ေလွ်ာ့ခ်တားဆီးေပးႏုိင္သည့္ (Anti-inflammatory Property) အာနိသင္ဓာတ္ေပါႂကြယ္၀တဲ့ အစားအစာမ်ားကို ဂ႐ုျပဳစားေသာက္ ေပးၾကမည္ဆိုလွ်င္ သဘာ၀က ဖန္တီးေပးထားသည့္ ေရာင္ ရမ္းမႈကို တားဆီးေလွ်ာ့ခ်ေပးႏုိင္တဲ့ အစားအစာေတြဟာ ေဆးအျဖစ္ သက္ေရာက္မႈရွိ႐ံုသာမက အရသာလည္းရွိၿပီး ခႏၶာကိုယ္အတြက္လိုအပ္ေနတဲ့ ဗီတာမင္ႏွင့္သတ္ၳဳဓာတ္ေတြလည္း မ်ားစြာပါ၀င္ေနၾကပါသည္။
၎င္းတို႔မွာ . . .
(၁) အမွ်င္ဓာတ္ႂကြယ္၀သည့္ သီးႏွံမ်ားျဖစ္ၾကေသာ လတ္ဆတ္သည့္ သစ္သီး၀လံမ်ား ဥပမာ သစ္ေတာ္သီး၊ ပန္းသီး၊ ငွက္ေပ်ာသီး၊ သရက္သီး၊ မာလကာသီး၊ သံပရာသီး၊ ကၽြဲေကာသီး၊ လိေမ္ၼာ္သီး စသည့္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ား၊ ကၫြတ္၊ ပန္းမံုလာ၊ မံုညင္း၊ ဟင္းနႏြယ္၊ ေျပာင္းဖူး၊ ရဲယိုရြက္၊ ပဲသီးမ်ဳိးစံု၊ မုန္လာဥ၊ ခရမ္းသီး စသည့္ သီးႏွံမ်ား(ဓာတ္ေျမၾသဇာႏွင့္ ပိုးသတ္ေဆးဓာတ္ႂကြင္း ကင္းသည့္ သီးႏွံျဖစ္ဖို႔ေတာ့လိုအပ္ပါသည္)
သစ္သီးေျခာက္မ်ား (Dired Fruits) မ်ားျဖစ္သည့္ တ႐ုတ္ ဆီးသီးေျခာက္၊ စပ်စ္သီးေျခာက္၊ စြန္ပလြံသီးေျခာက္၊ ကတြတ္ သီးယို၊ သရက္သီးေျခာက္၊ မရမ္းသီးေျခာက္စသည္တို႔သည္ အမွ်င္ဓာတ္ေပါႂကြယ္၀ၿပီး ေရာင္ရမ္းမႈကို ေလွ်ာ့ခ်တားဆီး ေပးႏုိင္ပါသည္။
(၂) မျပည့္၀ဆီပါ၀င္မႈရာႏႈန္းမ်ားၾကသည့္ သံလြင္ဆီ၊ ေျမပဲဆီ၊ ႏွမ္းဆီ၊ ေျပာင္းဆီ၊ ပဲပုပ္ဆီ၊ ေနၾကာဆီ၊ ဆူးပန္းဆီ၊ ခ်ဥ္ေပါင္ေစ့ဆီစသည့္ လတ္ဆတ္ၿပီး အရည္အေသြးကို ထိန္းသိမ္းထားသည့္ ဆီေကာင္း၊ ဓာတ္မပ်က္ေသးသည့္ ဆီတို႔ကို သာစားသံုးပါ။
(၃) ဗီတာမင္စီ (Vitamin C) ဓာတ္မ်ားစြာပါ၀င္ေသာ သစ္သီး၀လံမ်ားသည္ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ (Anti-Oxidant) အာနိသင္ရွိသည့္ ဗီတာမင္ဓာတ္ျဖစ္ေသာေၾကာင့္ ေရာင္ရမ္း ျခင္းကို ထိန္းသိမ္းေပးႏုိင္စြမ္း (Anti-inflammatory Property) အာနိသင္မ်ားစြာပါ၀င္ေနၾကသည္။
မာလကာသီး၊ တ႐ုတ္နံနံ ၊ ပန္းေဂၚဖီစိမ္း၊ င႐ုတ္သီးစိမ္း၊ သံပ႐ိုသီး၊ ေဂၚဖီထုပ္(အနီ ေရာင္)၊ လိေမၼာ္သီး၊ ဆီးျဖဴသီး၊ လုိင္ခ်ီး၊ သရက္သီးစိမ္း၊ နာနတ္သီး၊ သလဲသီး၊ ေဂြးသီးစသည့္ သစ္သီး၀လံမ်ား ကို စားသံုးေပးရမည္။
(၄) ပင္လယ္ေရေမွာ္၊ ေက်ာက္ပြင့္၊ ငါးေသတ္ၱာငါး၊ ငါးကြမ္းရွပ္၊ ငါးပါးနီစသည္တို႔သည္ ေရာင္ရမ္းမႈကို ေလွ်ာ့ခ်ေပးႏုိင္သည့္ အစားအစာမ်ားျဖစ္ပါသည္။
(၅) နႏြင္း၊ ခ်င္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ င႐ုတ္ေကာင္း၊ နံနံေစ့၊ ဇီယာ၊ ပ်ဥ္းေတာ္သိမ္ရြက္၊ ပူစီနံစသည္ ဟင္းခတ္အေမႊး အႀကိဳင္မ်ားသည္လည္း အာနိသင္ထက္ၾကပါသည္။
(၆) ေရေႏြးၾကမ္း တြင္ ဖေလဖိုႏြိဳက္ဓာတ္ပါ၀င္ေနေသာေၾကာင့္ ေရာင္ရမ္းမႈကိုေလ်ာ့ နည္းေစၿပီး ႏွလံုးေရာဂါႏွင့္ ကင္ဆာျဖစ္ႏုိင္တဲ့ ဓာတ္ေတြကိုလည္း ေလွ်ာ့ခ်ႏုိင္ေၾကာင္း သုေတသနေတြ႕ရွိထားၿပီးျဖစ္၍ ေရေႏြးၾကမ္းကို ေန႔စဥ္(၇/၈)ရြက္ခန္႔ ေသာက္သံုးသင့္ပါသည္။
ထို႔အတူ ျမန္မာမ်ားအႀကိဳက္ လက္ဖက္အသားကို သုပ္စားျခင္းကလည္း အလားတူအက်ဳိးမ်ားကို ရေစပါသည္။
သို႔ေသာ္ ပ်ဳိေမမ်ား မီးယပ္ေသြးသားျဖစ္ခါနီး ၇ ရက္ အလိုႏွင့္ ေသြးသားေပၚေနစဥ္အတြင္းမွာေတာ့ လက္ဖက္စားသံုးျခင္းကို ေခတၱေရွာင္ထားလွ်င္ ပို၍သင့္ေတာ္ပါသည္။ လက္ဖက္တြင္ ပါ၀င္သည့္ အဖန္ဓာတ္က ေသြးသားကိုခ်ဳပ္ေစသည့္ သတ္ၱိရွိေသာေၾကာင့္ျဖစ္ပါသည္။
(၇) သေဘၤာသီးတြင္ ပါပိန္း (Papain) ဓာတ္ပါ၀င္ေနလွ်င္ ပ႐ိုတင္းဓာတ္ကို ေခ်ဖ်က္ေပးႏုိင္သည့္ အင္ဇိုင္းမ်ဳိးျဖစ္ပါသည္။ ဗီတာမင္စီ၊ Vit E ဓာတ္တို႔လည္း ပါ၀င္ေနပါေသးသည္။
ထို႔ေၾကာင့္ Papain ဓာတ္က ေရာင္ရမ္းမႈကို ေလွ်ာ့ခ်ေပးႏုိင္ၿပီး အစာေျခစနစ္ကို ေကာင္းမြန္ေစေသာေၾကာင့္ ဆီး၊ ၀မ္း မွန္ကန္မႈကိုလည္း အက်ဳိးျပဳၿပီး အသားအေရကို ၾကည္လင္ ေတာက္ပေစသည့္ေရာင္ျခယ္ဓာတ္ကလည္း ျဖည့္စြက္ထားပါ ေသးသည္။
သေဘၤာသီးကဲ့သို႔ အက်ဳိးျပဳေစသည့္ အသီးတစ္မ်ဳိးမွာ နာနတ္သီးျဖစ္ပါသည္။ နာနတ္သီးမွာ ဘ႐ိုမီလိန္း (Bromelain) အင္ဇိုင္းဓာတ္ပါ၀င္ေန၍ အစာေျခစနစ္ကိုအားေပးၿပီး အဆစ္ေရာင္၊ ေလးဖက္နာေရာဂါမ်ားႏွင့္ အျခားေရာင္ရမ္းမႈတို႔ကို ေလွ်ာ့ခ်ေပးႏုိင္စြမ္းရွိပါသည္။
(၈) စေတာ္ဘယ္ရီ၊ ဘလူးဘယ္ရီ၊ ဘရန္ဘယ္ရီ ၊ ရက္စ္ဘယ္ရီ ၊ ဘလက္ဘယ္ရီစသည္ ဘယ္ရီသီးအုပ္စု၀င္တို႔သည္ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ ဓာတ္ေပါမ်ားႂကြယ္၀ၾက၍ ကင္ဆာေရာဂါ၊ ကာကြယ္ ျခင္းႏွင့္ ေရာင္ရမ္းမႈတို႔ကိုေလွ်ာ့ခ်ႏုိင္သည့္ အစြမ္းသတ္ၱိျပည့္စံုၾကသျဖင့္ စားေသာက္ ေပးရေပမည္။
(၉) သံလြင္ဆီ (Extra Virgin Olive Oil)ကိုစပိန္တို႔က က်န္းမာ၍ အသက္ရွည္ေစသည့္ ေဆးအျဖစ္ သတ္မွတ္ထားၾကပါသည္။
သံလြင္ဆီမွာ ေပၚလီဖီေနာလ္(ခ္)ဓာတ္ပါ၀င္ၿပီး ႏွလံုးႏွင့္ ေသြးေၾကာမ်ားအတြင္း ေရာင္ရမ္းမႈကို ကာကြယ္ေပးႏုိင္ၿပီး မိုႏိုအန္ဆက္က်ဴးေရး တစ္အက္စစ္ဓာတ္ (Mono-Unsaturated Fatty Acid-M.U.F.A) ပါ၀င္ေန၍ ေလးဖက္နာ၊ အဆစ္ေရာင္ျခင္းကိုလည္း ေလွ်ာ့ခ်ေစႏုိင္ပါသည္။
(၁၀) ေရာင္ရမ္းမႈကိုေလွ်ာ့ခ်ေပးႏုိင္သည့္ ထိပ္တန္းအစားအစာမ်ားတြင္ ေဂၚဖီပန္းအစိမ္း (Broccoli) ကလည္း အစြမ္းထက္ပါသည္။ ၎တြင္ ဆဲလ္ဖိုရာကိန္း (Sulforaphane) ဓာတ္က ကင္ဆာကိုျဖစ္ေစႏုိင္သည့္ ဓာတ္မ်ားကို ေခ်ဖ်က္ေပးႏုိင္သည့္ အစြမ္းရွိပါသည္။
ပန္းေဂၚဖီစိမ္းကို စားေပးျခင္းျဖင့္ ကိုယ္တြင္းအဆိပ္ဓာတ္ေတြကို ေခ်ဖ်က္ေပးၿပီး ေရာင္ရမ္းမႈကို ေလွ်ာ့က်သြားေစပါသည္။
ယခုေဖာ္ျပပါသစ္သီး၀လံ၊ အသီးအႏွံမ်ားသည္ ပ်ဳိေမတို႔မ်က္ႏွာျပင္ ႏွင့္ ခႏၶာကိုယ္အသားအေရစိုျပည္ႏုပ်ဳိေစၿပီး က်န္းမာက်စ္လ်စ္သည့္အလွ တရားမ်ားကို အစြမ္းကုန္ေဖာ္ထုတ္ေပးေစမည့္ အစြမ္းထက္အစားအစာ၊ သစ္သီး၀လံမ်ားျဖစ္ပါသည္။
အထက္ေဖာ္ျပပါ ၁၀ မ်ဳိးတို႔အနက္ မိမိတို႔ႏွင့္ အဆင္ေျပအလွမ္းမီ သည့္အစားအစာမ်ားကို အထူးဂ႐ုျပဳစားေသာက္ေပးမည္ဆိုလွ်င္ လြန္စြာ အက်ဳိးမ်ားလွပါသည္ဟု တုိက္တြန္းႏႈိးေဆာ္လုိက္ပါသည္။
ယခုေနာက္ဆံုးပိတ္လက္ေဆာင္အေနျဖင့္ ပ်ဳိေမမ်ားအတြက္ အသားအေရလွပေစျခင္းအတြက္ အေကာင္းဆံုး ႐ိုးရာတုိင္းရင္း ေဆးနည္းတစ္ခုကို ေဖာ္ျပေပးလုိက္ပါသည္။
အဲဒါကေတာ့
(၁) နႏြင္းစစ္စစ္အမႈန္႔ ၁၀က်ပ္သား
(၂) ခ်င္းေျခာက္အမႈန္႔ ၁ က်ပ္သား
(၃) ပ်ားရည္စစ္စစ္ ၅၀က်ပ္သား
၄င္းေဆးသံုးမ်ဳိးကို ေသခ်ာသမ မွ်တသြားေအာင္ေဖ်ာ္စပ္၍ ေနႏွင့္ သံုးရက္လွန္းပါ။ (ခ်က္ပါ) ၿပီးလွ်င္ ေလလံုစြာထားၿပီး နံနက္ည စားပြဲ ဇြန္း(၁)ဇြန္း၊ ေရက်က္ေအးျဖင့္ ပံုမွန္ေသာက္ေပးသြားပါက ပ်ဳိေမမ်ား ေရႊသား႐ုပ္သြင္ႏႈိင္းမမီသည့္ အလွတရားမ်ားကို ပိုင္ဆုိင္ႏုိင္ၾကၿပီး ေသြးသားမွန္ကန္၍ ““ေရၾကည္ေသာက္လွ်င္ျမင္ရမေလာက္ပင္””ဆိုသည့္ မင္းဂံဘုတ္ရြာသူ သီခ်င္းစာသားထဲကလို လွပေဂးႂကြယ္ႏုိင္ၾကမည္မွာ မလြဲေပ။
(THE CHIC MAGAZINE - November 2016 Issue မွ)
No comments:
Post a Comment