'လူမွာအမ်ိဳး ၾကက္မွာအရိုး' လို႕ဆိုၾကတယ္။ ၾကက္သားကေတာ့ တစ္ေကာင္လုံး အရိုးထိေအာင္ ဟင္းအမည္စံုအျဖစ္ခ်က္ျပဳတ္လို႕ရ ေနတာကိုးေနာ္။ ၾကက္အေရျပားကိုေတာ့ ဖယ္ျပီးခ်က္ျပဳတ္တတ္ၾကတယ္ အဆီမ်ားလို႕တဲ့ေလ။ အူကလီစာေတြကိုေတာ့ စားလို႕မသင့္ ေတာ္တဲ့အစိတ္အပိုင္းေလာက္သာ ဖယ္ရွားတတ္ၾကတာဗ်။ ဒီတစ္ခါေတာ့ ၾကက္သားနည္းလို႕ အိမ္သားကမ်ားေနလို႕အဆင္မေျပတဲ့ အခါမွာေတာ့ အာလူးလိုအသီးအႏွံနဲ႕ခ်က္ရင္ဟင္းျဖစ္တာပဲဆိုေတာ့ အဲလိုဆီျပန္ဟင္းေလးေတြအျပင္ ခ်ဥ္စပ္ခ်က္စားၾကရေအာင္ေနာ္။
(၁) ၾကက္သားအာလူးဟင္း
ပါ၀င္သည့္ပစၥည္းမ်ား
(၁) ၾကက္သား - ၃၀ သား
(၂) အာလူး - ၂၀သား
(၃) ဆီ – ၅က်ပ္သား
(၄) ၾကက္သြန္ျဖဴ/နီ – အနည္းငယ္
(၅) ဂ်င္း - အနည္းငယ္
(၆) ဟင္းခတ္မႈန္႔ – အနည္းငယ္
(၇) အေရာင္တင္ – စားပြဲတင္ဇြန္း (၁) ဇြန္း
(၈) ဆား၊နႏြင္း - အနည္းငယ္
ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္နည္း
ၾကက္သားကို အတံုးတံုးျပီး ဆား၊နႏြင္းနယ္ပါ။
အာလူးကို အခြံႏႊာျပီး အတံုးေလးမ်ားျဖစ္ေအာင္လွီးပါ။
အိုးထဲကို ဆီထည့္ျပီးဆီပူလာလွ်င္ ေထာင္းထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴ/နီ၊ ဂ်င္းထည့္ျပီးဆီသပ္ပါ။ အေရာင္တင္ (၁)ဇြန္းထည့္ပါ။ ဆား၊ နႏြင္းနယ္ထားေသာ ၾကက္သားထည့္ျပီးအုပ္ထားပါ။ တစ္ေရရလွ်င္ အာလူးထည့္ပါ။ အာလူးအိသြားျပီဆိုရင္ေတာ့ အေပါ့၊အငန္ျမည္း၍ သံုးေဆာင္လို႔ရပါျပီ။
(၂) ၾကက္သားသုပ္
ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား
ၾကက္သားေပါင္ ၂ ခု
ၾကက္သြန္နီ ၅ ဥ
ပဲငံျပာရည္ ထမင္းစားဇြန္း ၂ဇြန္း
သံပရာသီး ၁ လံုး
ငရုတ္သီးစိမ္း ၃ ေတာင့္
ဆား သင့္ရံု
ခ်က္ျပဳတ္နည္း
- ၾကက္ေပါင္ ၂ခု သို႔မဟုတ္ ရင္အုပ္ပိုင္း ၂ခုကို ဆားသင့္ရုံျဖင့္ ျပဳတ္ပါ။
- ေရအနည္းငယ္ျဖင့္ ေရခန္းျပဳတ္ျပီး ၾကက္သားႏူးလွ်င္ခ်ပါ။ ၾကက္သားကို အမွ်င္ေသးေသး ရေအာင္ လက္ျဖင့္ဆြဲေပးပါ။ ၾကက္သြန္နီ၊ ငရုတ္သီးစိမ္းတို႔ကို ပါးပါးလွီးျပီး အားလံုးေရာ၍ သံပရာရည္ညႇစ္ထည့္ကာ သံုးေဆာင္ပါ။
(ၾကက္ကင္ဆိုင္က ကင္ျပီးသား ၾကက္ေပါင္ေတြကိုလည္း အလားတူသုပ္စားလို႔ရပါတယ္။)
(၃) ၾကက္ကုန္းေဘာင္ၾကီးေက်ာ္
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
ၾကက္ရင္အုပ္သား - ၁၅ က်ပ္သား
ၾကက္သြန္နီ/ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၅လံုး
ပဲငံျပာရည္(အေနာက္) - စတီးဇြန္းအၾကီး ၂ဇြန္း
ဆား - အနည္းငယ္
ငရုတ္သီးေျခာက္/ခ်င္း - အနည္းငယ္
ပန္းေဂၚဖီ၊ ေရႊပဲသီး - အနည္းငယ္
မုန္လာဥနီ - အနည္းငယ္
အဆင့္ဆင့္ျပဳလုပ္ပံု
မုန္လာဥနီ ေရေဆးထားေသာ ၾကက္သားအား အေနေတာ္ေလးမ်ားျဖစ္ေအာင္တံုးပါ။ အသားတံုးေလးမ်ားအား ဆား၊ ပဲငံျပာရည္တို႕ႏွင့္ ေရာနယ္ျပီး ခဏထားထားပါ။ ျပီးလွ်င္ ၾကက္သြန္နီမ်ားကို အတံုးေလးမ်ားျဖစ္ေအာင္ ေလးျခမ္းျခမ္းျပီး ဆား၊ပဲငံျပာရည္တို႕ႏွင့္ ေရာနယ္ ထားပါ။ ဆီပူလာလွ်င္ ဦးစြာငရုတ္သီးေျခာက္မ်ားထည့္၍ ေမႊပါ။ နီရဲလာလွ်င္ ေခတၲ ဆယ္ျပီး ခ်င္းႏွင့္ ၾကက္သြန္ျဖဴကိုထည့္၍ ဆီသတ္ပါ။ အိုးထဲသို႕ နယ္ထားေသာ ၾကက္သားတံုးမ်ား ထည့္၍ေမႊပါ။ အသားႏူးလာလွ်င္ ၾကက္သြန္နီ အတံုးေလးမ်ား၊ ပန္းေဂၚဖီ၊ ေရႊပဲသီး၊ မုန္လာဥနီမ်ား ဆီသတ္ထားေသာ ငရုတ္သီးေျခာက္ေလးမ်ား ထည့္၍ သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါျပီ။
(၄) ႏွင္းခ်ယ္ရီၾကက္သားခ်ဥ္စပ္
ပါ၀င္သည့္ ပစၥည္းမ်ား
ၾကက္သား - ၅၀က်ပ္သား ခရမ္းခ်ဥ္သီး - ၅လံုး
ၾကက္သြန္ျဖဴ - အနည္းငယ္ ၾကက္သြန္နီ - ၅လံုး
ငပိ - အနည္းငယ္ ငရုတ္သီးအႏွစ္ - အနည္းငယ္
ငရုတ္သီးစိမ္း - အနည္းငယ္ ပင္စိမ္း^ခ်င္း - အနည္းငယ္
ငံျပာရည္/ဟင္းခ်ိဳမႈန္႕ - အနည္းငယ္
အဆင့္ဆင့္ျပဳလုပ္ပံု
ပထမဦးဆံုး ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို ေရခန္းေလးျပဳတ္ျပီး အခြံကိုခြာ၍ ႏုပ္ႏုပ္စဥ္းထားပါ။ ဒယ္အိုးထဲသို႕ ဆီအနည္းငယ္ထည့္၍ ခ်င္း၊ၾကက္သြန္ ျဖဴ၊နီမ်ားကို ထည့္၍္ဆီသတ္ပါ။ ငရုတ္သီးအႏွစ္ႏွင့္ မွ်င္ငပိကို ထည့္၍ဆီနာနာေလး သတ္ေပးပါ။ ထို႕ေနာက္ ပင္စိမ္းရြက္အနည္းငယ္ ထည့္ပါ။ အေရာင္ရဲ၍ အနံ႕ေမႊးလာလွ်င္ ၾကိတ္ထားေသာ ငရုတ္သီးအစိမ္းမ်ားကိုထည့္ ပါ။ အသင့္နယ္ထားေသာ ၾကက္သားတံုးေလး မ်ားကို အိုးထဲသို႕ထည့္ပါ။ ႏုပ္ႏုပ္စဥ္းထားေသာ ခရမ္းခ်ဥ္သီးမ်ားကိုဆက္၍ ထည့္ျပီး ေမႊပါ။ ဆူလာသည္အထိ ေရေႏြးထည့္၍ ခဏထား ပါ။ အသားမ်ားႏူး၍ အိသြားလွ်င္ အေပါ့၊အငံ ျမည္း၍ အသင့္ သံုးေဆာင္ႏိုင္ရန္ ပန္းကန္ျပားတစ္ခ်ပ္ထဲသို႕ ငွက္ေပ်ာ္ဖက္ေလးခင္း၍ ခ်က္ထားေသာ ၾကက္သားခ်ဥ္စပ္ဟင္းကို ထည့္ပါ။ အစပ္ၾကိဳက္သူမ်ားအေနျဖင့္ သီးသန္႕ စားႏိုင္ရန္ ေဘးပတ္ပတ္လည္တြင္ ငရုတ္သီး ကြင္းေလးမ်ားကို အစီအရီထည့္၍ သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါျပီ။
(၅) ၾကက္ရိုးနဲ႕ဘူးသီးဟင္းအတြက္
ၾကက္ရိုး သံုးဆယ္သား
ဆား၊နႏြင္း၊ငံျပာရည္ သင့္ရုံ
ၾကက္သြန္နီ၊ျဖဴ ႏွစ္ဥ
စပါးလင္ တစ္ေခ်ာင္း
ခရမ္းခ်ဥ္သီး သံုးလံုး
ဆီ ႏွစ္က်ပ္ခြဲသား
ေရႏို႕ဆီဘူး အေနေတာ္
ဘူးသီး ႏွစ္စိတ္ၾကီးၾကီး
ခ်က္ၾကည့္မယ္
ၾကက္ရိုးသံုးဆယ္သား (ၾကက္ေတာင္ပံတို႕ ၾကက္ေျခေထာက္တို႕ အသားကပ္ေနတဲ့အရိုးတို႕) ေလာက္၀ယ္၊ အေမႊးေျပာင္ ေအာင္ႏုတ္ ၊ ၾကက္ေျခေထာက္ကို အေရခြံႏႊာ၊ အရိုးေၾကမြသြားေအာင္ ဓားျပားနဲ႕ရိုက္၊ ၾကက္ရိုးအားလံုးကို အိုးထဲထည့္၊ ဆား၊နႏြင္း၊ငံျပာရည္သင့္ရုံနဲ႕ ၾကက္သြန္နီႏွစ္ဥ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴႏွစ္ဥ၊ စပါးလင္တစ္ေခ်ာင္းေရာေထာင္းထားတဲ့ အဆာနဲ႕ ခရမ္းခ်ဥ္သီးသံုးလံုးကို ၾကက္ရိုးအိုးထဲထည့္ျပီး ခပ္နာနာေလး နယ္ေပး၊ ဆီႏွစ္က်ပ္ခြဲသားထည့္၊ မီးဖိုေပၚတင္၊ ဆီျပန္လာ ေအာင္ လံုးရမယ္၊ အနံ႕ေမႊးျပီး အရည္ခမ္းရင္ ေရႏို႕ဆီဘူး တစ္လံုးစာေလာက္ထည့္မယ္၊ အရိုးႏူးေအာင္တည္ရမယ္၊ အရိုး ႏူးေလာက္ရင္ အခြံသင္ျပီး စိတ္ထားတဲ့ ဘူးသီးကိုထည့္ ၊ ဘူးသီး က်က္ရင္ နံနံပင္ ဒါမွမဟုတ္ ဆူးပုပ္ရြက္ တစ္စည္း ေလာက္ခပ္၊ အေပါ့အငံျမည္း၊ ေရအေနေတာ္ ထည့္ျပီးရင္ အိုးခ်လို႕ရျပီ။ ၾကက္ရိုးနဲ႕ ဘူးသီးဟင္းရျပီေပါ့။
(၆) ၾကက္ေျခေထာက္ ေခြးေတာက္ဟင္းခ်ိဳ
လိုအပ္ေသာပစၥည္းမ်ား
ၾကက္ေျခေထာက္ရိုး ငါးခုခန္႕၊ ေခြးေတာက္ရြက္သင္ျပီး လက္တစ္ဆုပ္ခန္႕၊ ၾကက္သြန္နီ ႏွစ္ဥ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ သံုးျမႊာ၊ ခ်င္း လက္တစ္ဆစ္၊ ဆား အနည္းငယ္စီ
ခ်က္ရန္ၾကာျမင့္ခ်ိန္ ၁၅မိနစ္ခန္႕
- ၾကက္ေျခေထာက္ကို ေရေႏြးေလာင္း၊ အေရခံြသင္ျပီး အဆစ္ေတြကို အနည္းငယ္ထုတ္ထားေပးပါ။
- ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ဆား၊ခ်င္းတို႕နဲ႕ အခ်ိဳရည္ထြက္ကာ ျဖဴလာေအာင္ျပဳတ္ပါ။ ေရအမ်ားၾကီးနဲ႕ တစ္ခါတည္း မျပဳတ္ပါနဲ႕။
- အရည္ခ်ိဳေလာက္ရင္ ၾကက္သြန္နီဥကို အဖတ္ခြာျပီးထည့္ပါ။ ေခြးေတာက္ရြက္ထည့္ပါ။
- အေပါ့အငန္ျမည္း၊ အဖံုးအုပ္ကာ ခ်က္ခ်င္းခ်ပါ။
- ပူပူေလးသံုးေဆာင္ရင္ ခံတြင္းလိုက္ေစတဲ့ ဟင္းခ်ိဳတစ္ခြက္ျဖစ္ပါတယ္။
No comments:
Post a Comment