ၾကက္သားဆိုတာမွာ ျမန္မာျပည္ကလူေတြက ေမြးျမဴေရးၾကက္သားႏွင့္
ဗမာၾကက္ဆိုျပီး ခြဲျခားေခၚေ၀ၚၾကတယ္၊ ၀ယ္ရတဲ့ေစ်းႏႈန္းက လည္းမတူၾကပါဘူး။
ဗမာၾကက္က အရာသာခ်ိဳတယ္ အသားနည္းျပီးေတာ့ ေမြးျမဴေရးၾကက္ကေတာ့
အသားထူပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ကိုယ္ခ်က္မည့္ဟင္းအမ်ိဳးအမည္ေပၚမူတည္ျပီး
ဘယ္ၾကက္သားမ်ိဳးႏွင့္ခ်က္မယ္ဆိုတာ ေရြးၾကတာေပါ့။ အရည္ေသာက္ဆိုရင္ ဗမာၾကက္
ေလးနဲ႕ခ်က္မယ္၊ ကုန္းေဘာင္ၾကီးေၾကာ္လို
အရြက္ေတြႏွင့္ေရာေႏွာေၾကာ္မယ္ဆိုရင္ ေမြးျမဴေရးၾကက္သားေလးႏွင့္ေပါ့ေနာ္။
(၁) ၾကက္ကခ်င္ခ်က္ဟင္း
လိုအပ္ေသာပစၥည္းမ်ား
ၾကက္သား ၄၀က်ပ္သား၊ မွ်စ္ခ်ဥ္ ၁၅က်ပ္သား၊
ၾကံမဆိုင္ - တစ္စည္း၊ ဆီ-ငါးက်ပ္သား၊
ငရုတ္ေျခာက္ပြ သံုးေတာင့္၊ ၾကက္သြန္နီ သံုးဥ၊
ၾကက္သြန္ျဖဴ ေလးျမႊာ၊ ခ်င္း လက္ႏွစ္ဆစ္ခန္႕၊
ရွမ္းနံနံ ၇၊၈ရြက္ခန္႕၊ ငရုတ္သီးစိမ္း ၁၅ေတာင့္၊
ဗမာငံျပာရည္ စားပြဲတင္ ႏွစ္ဇြန္း၊
သၾကား၊ဆား၊နႏြင္းမႈန္႕ အနည္းငယ္စီ
ခ်က္ရန္ၾကာျမင့္ခ်ိန္ နာရီ၀က္ခန္႕
- အႏွစ္အတြက္ ငရုတ္ေျခာက္ပြ၊ ၾကက္သြန္နီ-ျဖဴတို႕ကို ညက္ညက္ေထာင္းထားပါ။
-မွ်စ္ခ်ဥ္ကို ေရေႏြးပူပူေလာင္းျပီးနယ္ကာ အနံ႕ေပ်ာက္ေအာင္ေဆးထားပါ။
- အေနေတာ္ တံုးထားတဲ့ၾကက္သား၊ မွ်စ္ခ်ဥ္၊ ၾကံမဆိုင္တို႕ကို
ငရုတ္ၾကက္သြန္အႏွစ္၊ ခ်င္းပါးပါးလွီး၊ဆီ၊ဆား၊နႏြင္းမႈန္႕၊ငံျပာရည္၊
သြားပါ။
- ႏူးရင္ အေပါ့အငန္ျမည္း ရွမ္းနံနံေလးညႇပ္ထည့္ျပီး အိုးကိုအဖံုးပိတ္ခ်ႏိုင္ပါျပီ။
(၂) ၾကက္ရိုးႏွင့္ ေက်ာက္ဖရံုသီးဟင္းခ်ိဳ
လိုအပ္ေသာပစၥည္းမ်ား
ၾကက္အရိုး - အနည္းငယ္၊ ေက်ာက္ဖရံုသီး တစ္စိတ္၊
ၾကက္သြန္နီ - ၂ဥ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ - ေလးျမႊာ၊
ခ်င္းလက္တစ္ဆစ္၊
ဆား၊ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႕ အနည္းငယ္စီ
ခ်က္ရန္ၾကာျမင့္ခ်ိန္ - ၂၀မိနစ္ခန္႕
- ၾကက္ရိုးကို ခုတ္ထစ္သန္႕စင္ျပီး ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊
ခ်င္းတို႕ထုထည့္ျပီး ဆားထည့္ကာ ျပဳတ္အိုးတင္ထားပါ။
-ၾကက္ရိုးမွ အခ်ိဳရည္ထြက္လွ်င္ ေက်ာက္ဖရုံသီးအတံုးမ်ားထည့္ျပီး ဆက္ျပဳတ္ပါ။
- ေက်ာက္ဖရုံသီးႏူးလွ်င္ အေပါ့အငန္ျမည္း ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႕ခတ္ကာ ခ်ႏိုင္ပါျပီ။
- ပူပူေလးသံုးေဆာင္လွ်င္ ခံတြင္းကို ျမိန္ေစပါတယ္။ ခ်က္ရလြယ္သေလာက္
က်န္းမာေရးကို အေထာက္အကူျပဳေသာ စြပ္ျပဳတ္ ဟင္းရည္တစ္ခြက္ျဖစ္ပါတယ္။
(၃) ၾကက္အူထံုးမဆလာဟင္း
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
ၾကက္အူကိုင္ၿပီးသား - ၅၀ က်ပ္သား
ျပဳလုပ္ပံုအဆင့္ဆင့္
ၾကက္အူကို ခ်က္ျပဳတ္ဖို႔အတြက္ အေရးႀကီးဆံုးက အူကို ဆားနဲ႔ ေသေသခ်ာခ်ာ
ပြတ္သပ္ေဆးေၾကာဖို႔ပါပဲ။ ၿပီးရင္ ေရနဲ႔ အထပ္ထပ္ပြတ္သပ္ ေဆးေၾကာ ေပးပါ။
ေရေဆးၿပီးလို႔ စိတ္တိုင္းက်ၿပီဆိုရင္ အဆင္သင့္ေထာင္းထားတဲ့
ၾကက္သြန္ျဖဴနဲ႔ ခ်င္းကို သန္႔စင္ထားတဲ့ အူေပၚအရည္ညႇစ္ခ် ေပးရပါမယ္။
နႏြင္းမႈန္႔အနည္းငယ္၊ ဆားနဲ႔ဟင္းခတ္မႈန္႔တို႔ကို ထည့္ၿပီး ခုနက
ဆမ္းထားတဲ့ ခ်င္းေရပါ ႏွံ႔သြားေအာင္ နယ္ေပးပါ။ အားလံုးနယ္လို႔
ႏွံ႔သြားၿပီဆိုရင္ေတာ့ ၾကက္အူေလးေတြကို လက္ႏွစ္ေခ်ာင္းမွာ ရစ္ပတ္ၿပီး
တစ္ပတ္ရစ္ အထံုးေလးေတြ ထံုးေပးပါ။ အရွည္အတိုေပၚ မူတည္ၿပီး
အူတစ္ေခ်ာင္းကေန ႏွစ္ေခ်ာင္းအထိ အေနေတာ္အထံုးေလးရေအာင္ ထံုးႏိုင္ပါတယ္။
အရသာနယ္ထားၿပီးျဖစ္တဲ့ ၾကက္အူအထံုးေလးေတြရၿပီဆုိရင္ ၾကက္သြန္ဆီသပ္ဖို႔
ပထမဆံုး ခ်င္းနဲ႔ ၾကက္သြန္ျဖဴေထာင္း အနည္းငယ္ကို ဆီပူထဲကို
နႏြင္းမႈန္႔အနည္းငယ္နဲ႔ အတူ အရင္ထည့္ၿပီးမွ ၾကက္သြန္နီေထာင္းနဲ႔
င႐ုတ္သီးမႈန္႔ကို ထည့္ပါ့မယ္။ ဆီသပ္တာ အေနေတာ္ရၿပီဆိုမွ ဟင္းေမႊးမဆလာကို
အေနေတာ္ထည့္ၿပီး ေမႊေပးပါ။
ေနာက္ဆံုးမွာေတာ့ ခုနၾကက္အူထံုးေလးေတြကို ထည့္လိုက္လို႔ ရပါၿပီ။
ဆီပူပူထဲမွာ ၾကက္အူကို ထည့္ၿပီး အူအထံုးေလးေတြ မာလာတဲ့အထိ ေမႊေပးရပါမယ္။
ၾကက္အူေလးေတြ မာၿပီး ၾကက္သြန္ဆီသပ္နဲ႔ သမသြားၿပီဆိုမွ ေရထည့္ပါမယ္။ ေရကို
အထံုးေလးေတြ ျမဳပ္႐ံုအနည္းငယ္ပဲထည့္ကာ ေရခန္းသြားရင္ ေနာက္တစ္ေရထပ္ထည့္
ၿပီးမွ ဆီျပန္ေအာင္ ေစာင့္ၿပီး ခ်လို႔ရပါၿပီ။
ၾကက္အူက ခ်က္လိုက္ရင္ က်ဳံ႕သြားတာေၾကာင့္ မိသားစုမ်ားမယ္ဆိုရင္ေတာ့
ၾကက္အူကို ၅၀ က်ပ္သားထက္ပိုခ်က္ဖို႔ အႀကံျပဳပါရေစ။
(၄) ၾကက္သားႏွင့္ ကန္စြန္းရြက္ေၾကာ္
ပါ၀င္သည့္ပစၥည္းမ်ား
(၁) ကန္စြန္းရြက္ – ၃လက္မအပိုင္းမ်ား ျဖတ္ထားပါ။ (တစ္စည္းခြဲခန္႔)
(၂) ႏုပ္ႏုပ္စင္းထားေသာ ၾကက္သား - ၁၀၀ ဂရမ္
(၃) ငရုတ္သီးေတာင့္ – ၁၀ေတာင့္
(၄) ၾကက္သြန္ျဖဴ – ၁၀မႊာ
(၅) ပဲငံျပာရည္အၾကည္ – စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း
(၆) ပဲပိစပ္ – စားပြဲတင္ဇြန္း ၁၀က္ခန္႔
(၇) ခရုဆီ – စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း
(၈) ဆီ – စားပြဲတင္ဇြန္း ၃ဇြန္း
ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္နည္း
(၁) ၾကက္သြန္ျဖဴႏွင့္ ငရုတ္သီးေတာင့္မ်ား ေထာင္းပါ။
(၂) အိုးထဲသို႔ ဆီ၂ဇြန္းထည့္ျပီး ပူေအာင္တည္ပါ။ဆီပူလာလွ်င္
ကန္စြန္းရြက္ထည့္ပါ။ ေရအနည္းငယ္ထည့္ပါ။ မီးျပင္း ျပင္းျဖင့္ ေၾကာ္ပါ။
အဆက္မျပတ္ေမႊေပးပါ။ ျပီးလွ်င္ ပန္းကန္ျပားထဲ ေျပာင္းထည့္ထားပါ။
(၃) အိုးထဲသို႔ လက္က်န္ဆီထည့္ပါ။ ဆီပူလာလွ်င္ ေထာင္းထားေသာ
ၾကက္သြန္ျဖဴႏွင့္ ငရုတ္သီး ထည့္ေၾကာ္ပါ။ အနံ႔ေမႊးလာလွ်င္ ၾကက္သားထည့္ပါ။
ပဲပိစပ္၊ ခရုဆီႏွင့္ ပဲငံျပာရည္ထည့္ပါ။ ဟင္းက်က္လွ်င္ ေၾကာ္ထားေသာ
ကန္စြန္း ရြက္ေပၚ ခပ္ထည့္ပါ။ အရသာရွိတဲ့ ၾကက္သားကန္စြန္းရြက္ေၾကာ္
ရပါျပီ။
(၅) ၾကက္သားႏုိ႔ဆမ္း (ဟာ၀ိုင္အီ)
ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား
ၾကက္သား ၅၀သားမွ ၇၅က်ပ္သားအထိ
ၾကက္သြန္နီ ၂ ဥ
တရုတ္နံနံပင္ ၂ ပင္
ႏြားႏို႔ ၅၀ က်ပ္သား
ဟင္းႏုနယ္ တစ္စည္း
ခ်က္ျပဳတ္နည္း
- ၾကက္သားကို အေနေတာ္တံုး၍ ေရ၊ ၾကက္သြန္ (လွီးျပီးသား ေလးစိတ္ကြဲ)၊
တရုတ္နံနံ (အေနေတာ္ပိုင္းျဖတ္)၊ ဆားတို႔ႏွင့္ ေရာပါ။
- အဖံုးအုပ္ျပီး ဆူေအာင္တည္ပါ။
- မီးရွိန္ေလွ်ာ့ျပီး အတန္ၾကာဆူေနပါေစ။
- ထို႔ေနာက္ ၾကက္သားမ်ားကို ျပဳတ္ရည္မွ ဆယ္လိုက္ပါ။
- ဟင္းႏုနယ္ကို ႏို႔ထဲထည့္ျပီး အပူေပးပါ။
- ဟင္းႏုနယ္ႏူးလာလွ်င္ ျပဳတ္ရည္အိုးထဲသို႔ေလာင္းထည့္ပါ။
- ထို႔ေနာက္ ဟင္းထည့္မည့္ပန္းကန္ထဲသို႔ ၾကက္သားထည့္ျပီး
ထိုအေရာအေႏွာရည္မ်ား ေလာင္းခ်လိုက္ပါ။
ဗမာၾကက္ဆိုျပီး ခြဲျခားေခၚေ၀ၚၾကတယ္၊ ၀ယ္ရတဲ့ေစ်းႏႈန္းက လည္းမတူၾကပါဘူး။
ဗမာၾကက္က အရာသာခ်ိဳတယ္ အသားနည္းျပီးေတာ့ ေမြးျမဴေရးၾကက္ကေတာ့
အသားထူပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ကိုယ္ခ်က္မည့္ဟင္းအမ်ိဳးအမည္ေပၚမူတည္ျပီး
ဘယ္ၾကက္သားမ်ိဳးႏွင့္ခ်က္မယ္ဆိုတာ ေရြးၾကတာေပါ့။ အရည္ေသာက္ဆိုရင္ ဗမာၾကက္
ေလးနဲ႕ခ်က္မယ္၊ ကုန္းေဘာင္ၾကီးေၾကာ္လို
အရြက္ေတြႏွင့္ေရာေႏွာေၾကာ္မယ္ဆိုရင္ ေမြးျမဴေရးၾကက္သားေလးႏွင့္ေပါ့ေနာ္။
(၁) ၾကက္ကခ်င္ခ်က္ဟင္း
လိုအပ္ေသာပစၥည္းမ်ား
ၾကက္သား ၄၀က်ပ္သား၊ မွ်စ္ခ်ဥ္ ၁၅က်ပ္သား၊
ၾကံမဆိုင္ - တစ္စည္း၊ ဆီ-ငါးက်ပ္သား၊
ငရုတ္ေျခာက္ပြ သံုးေတာင့္၊ ၾကက္သြန္နီ သံုးဥ၊
ၾကက္သြန္ျဖဴ ေလးျမႊာ၊ ခ်င္း လက္ႏွစ္ဆစ္ခန္႕၊
ရွမ္းနံနံ ၇၊၈ရြက္ခန္႕၊ ငရုတ္သီးစိမ္း ၁၅ေတာင့္၊
ဗမာငံျပာရည္ စားပြဲတင္ ႏွစ္ဇြန္း၊
သၾကား၊ဆား၊နႏြင္းမႈန္႕ အနည္းငယ္စီ
ခ်က္ရန္ၾကာျမင့္ခ်ိန္ နာရီ၀က္ခန္႕
- အႏွစ္အတြက္ ငရုတ္ေျခာက္ပြ၊ ၾကက္သြန္နီ-ျဖဴတို႕ကို ညက္ညက္ေထာင္းထားပါ။
-မွ်စ္ခ်ဥ္ကို ေရေႏြးပူပူေလာင္းျပီးနယ္ကာ အနံ႕ေပ်ာက္ေအာင္ေဆးထားပါ။
- အေနေတာ္ တံုးထားတဲ့ၾကက္သား၊ မွ်စ္ခ်ဥ္၊ ၾကံမဆိုင္တို႕ကို
ငရုတ္ၾကက္သြန္အႏွစ္၊ ခ်င္းပါးပါးလွီး၊ဆီ၊ဆား၊နႏြင္းမႈန္႕၊ငံျပာရည္၊
သြားပါ။
- ႏူးရင္ အေပါ့အငန္ျမည္း ရွမ္းနံနံေလးညႇပ္ထည့္ျပီး အိုးကိုအဖံုးပိတ္ခ်ႏိုင္ပါျပီ။
(၂) ၾကက္ရိုးႏွင့္ ေက်ာက္ဖရံုသီးဟင္းခ်ိဳ
လိုအပ္ေသာပစၥည္းမ်ား
ၾကက္အရိုး - အနည္းငယ္၊ ေက်ာက္ဖရံုသီး တစ္စိတ္၊
ၾကက္သြန္နီ - ၂ဥ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ - ေလးျမႊာ၊
ခ်င္းလက္တစ္ဆစ္၊
ဆား၊ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႕ အနည္းငယ္စီ
ခ်က္ရန္ၾကာျမင့္ခ်ိန္ - ၂၀မိနစ္ခန္႕
- ၾကက္ရိုးကို ခုတ္ထစ္သန္႕စင္ျပီး ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊
ခ်င္းတို႕ထုထည့္ျပီး ဆားထည့္ကာ ျပဳတ္အိုးတင္ထားပါ။
-ၾကက္ရိုးမွ အခ်ိဳရည္ထြက္လွ်င္ ေက်ာက္ဖရုံသီးအတံုးမ်ားထည့္ျပီး ဆက္ျပဳတ္ပါ။
- ေက်ာက္ဖရုံသီးႏူးလွ်င္ အေပါ့အငန္ျမည္း ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႕ခတ္ကာ ခ်ႏိုင္ပါျပီ။
- ပူပူေလးသံုးေဆာင္လွ်င္ ခံတြင္းကို ျမိန္ေစပါတယ္။ ခ်က္ရလြယ္သေလာက္
က်န္းမာေရးကို အေထာက္အကူျပဳေသာ စြပ္ျပဳတ္ ဟင္းရည္တစ္ခြက္ျဖစ္ပါတယ္။
(၃) ၾကက္အူထံုးမဆလာဟင္း
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
ၾကက္အူကိုင္ၿပီးသား - ၅၀ က်ပ္သား
ျပဳလုပ္ပံုအဆင့္ဆင့္
ၾကက္အူကို ခ်က္ျပဳတ္ဖို႔အတြက္ အေရးႀကီးဆံုးက အူကို ဆားနဲ႔ ေသေသခ်ာခ်ာ
ပြတ္သပ္ေဆးေၾကာဖို႔ပါပဲ။ ၿပီးရင္ ေရနဲ႔ အထပ္ထပ္ပြတ္သပ္ ေဆးေၾကာ ေပးပါ။
ေရေဆးၿပီးလို႔ စိတ္တိုင္းက်ၿပီဆိုရင္ အဆင္သင့္ေထာင္းထားတဲ့
ၾကက္သြန္ျဖဴနဲ႔ ခ်င္းကို သန္႔စင္ထားတဲ့ အူေပၚအရည္ညႇစ္ခ် ေပးရပါမယ္။
နႏြင္းမႈန္႔အနည္းငယ္၊ ဆားနဲ႔ဟင္းခတ္မႈန္႔တို႔ကို ထည့္ၿပီး ခုနက
ဆမ္းထားတဲ့ ခ်င္းေရပါ ႏွံ႔သြားေအာင္ နယ္ေပးပါ။ အားလံုးနယ္လို႔
ႏွံ႔သြားၿပီဆိုရင္ေတာ့ ၾကက္အူေလးေတြကို လက္ႏွစ္ေခ်ာင္းမွာ ရစ္ပတ္ၿပီး
တစ္ပတ္ရစ္ အထံုးေလးေတြ ထံုးေပးပါ။ အရွည္အတိုေပၚ မူတည္ၿပီး
အူတစ္ေခ်ာင္းကေန ႏွစ္ေခ်ာင္းအထိ အေနေတာ္အထံုးေလးရေအာင္ ထံုးႏိုင္ပါတယ္။
အရသာနယ္ထားၿပီးျဖစ္တဲ့ ၾကက္အူအထံုးေလးေတြရၿပီဆုိရင္ ၾကက္သြန္ဆီသပ္ဖို႔
ပထမဆံုး ခ်င္းနဲ႔ ၾကက္သြန္ျဖဴေထာင္း အနည္းငယ္ကို ဆီပူထဲကို
နႏြင္းမႈန္႔အနည္းငယ္နဲ႔ အတူ အရင္ထည့္ၿပီးမွ ၾကက္သြန္နီေထာင္းနဲ႔
င႐ုတ္သီးမႈန္႔ကို ထည့္ပါ့မယ္။ ဆီသပ္တာ အေနေတာ္ရၿပီဆိုမွ ဟင္းေမႊးမဆလာကို
အေနေတာ္ထည့္ၿပီး ေမႊေပးပါ။
ေနာက္ဆံုးမွာေတာ့ ခုနၾကက္အူထံုးေလးေတြကို ထည့္လိုက္လို႔ ရပါၿပီ။
ဆီပူပူထဲမွာ ၾကက္အူကို ထည့္ၿပီး အူအထံုးေလးေတြ မာလာတဲ့အထိ ေမႊေပးရပါမယ္။
ၾကက္အူေလးေတြ မာၿပီး ၾကက္သြန္ဆီသပ္နဲ႔ သမသြားၿပီဆိုမွ ေရထည့္ပါမယ္။ ေရကို
အထံုးေလးေတြ ျမဳပ္႐ံုအနည္းငယ္ပဲထည့္ကာ ေရခန္းသြားရင္ ေနာက္တစ္ေရထပ္ထည့္
ၿပီးမွ ဆီျပန္ေအာင္ ေစာင့္ၿပီး ခ်လို႔ရပါၿပီ။
ၾကက္အူက ခ်က္လိုက္ရင္ က်ဳံ႕သြားတာေၾကာင့္ မိသားစုမ်ားမယ္ဆိုရင္ေတာ့
ၾကက္အူကို ၅၀ က်ပ္သားထက္ပိုခ်က္ဖို႔ အႀကံျပဳပါရေစ။
(၄) ၾကက္သားႏွင့္ ကန္စြန္းရြက္ေၾကာ္
ပါ၀င္သည့္ပစၥည္းမ်ား
(၁) ကန္စြန္းရြက္ – ၃လက္မအပိုင္းမ်ား ျဖတ္ထားပါ။ (တစ္စည္းခြဲခန္႔)
(၂) ႏုပ္ႏုပ္စင္းထားေသာ ၾကက္သား - ၁၀၀ ဂရမ္
(၃) ငရုတ္သီးေတာင့္ – ၁၀ေတာင့္
(၄) ၾကက္သြန္ျဖဴ – ၁၀မႊာ
(၅) ပဲငံျပာရည္အၾကည္ – စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း
(၆) ပဲပိစပ္ – စားပြဲတင္ဇြန္း ၁၀က္ခန္႔
(၇) ခရုဆီ – စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း
(၈) ဆီ – စားပြဲတင္ဇြန္း ၃ဇြန္း
ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္နည္း
(၁) ၾကက္သြန္ျဖဴႏွင့္ ငရုတ္သီးေတာင့္မ်ား ေထာင္းပါ။
(၂) အိုးထဲသို႔ ဆီ၂ဇြန္းထည့္ျပီး ပူေအာင္တည္ပါ။ဆီပူလာလွ်င္
ကန္စြန္းရြက္ထည့္ပါ။ ေရအနည္းငယ္ထည့္ပါ။ မီးျပင္း ျပင္းျဖင့္ ေၾကာ္ပါ။
အဆက္မျပတ္ေမႊေပးပါ။ ျပီးလွ်င္ ပန္းကန္ျပားထဲ ေျပာင္းထည့္ထားပါ။
(၃) အိုးထဲသို႔ လက္က်န္ဆီထည့္ပါ။ ဆီပူလာလွ်င္ ေထာင္းထားေသာ
ၾကက္သြန္ျဖဴႏွင့္ ငရုတ္သီး ထည့္ေၾကာ္ပါ။ အနံ႔ေမႊးလာလွ်င္ ၾကက္သားထည့္ပါ။
ပဲပိစပ္၊ ခရုဆီႏွင့္ ပဲငံျပာရည္ထည့္ပါ။ ဟင္းက်က္လွ်င္ ေၾကာ္ထားေသာ
ကန္စြန္း ရြက္ေပၚ ခပ္ထည့္ပါ။ အရသာရွိတဲ့ ၾကက္သားကန္စြန္းရြက္ေၾကာ္
ရပါျပီ။
(၅) ၾကက္သားႏုိ႔ဆမ္း (ဟာ၀ိုင္အီ)
ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား
ၾကက္သား ၅၀သားမွ ၇၅က်ပ္သားအထိ
ၾကက္သြန္နီ ၂ ဥ
တရုတ္နံနံပင္ ၂ ပင္
ႏြားႏို႔ ၅၀ က်ပ္သား
ဟင္းႏုနယ္ တစ္စည္း
ခ်က္ျပဳတ္နည္း
- ၾကက္သားကို အေနေတာ္တံုး၍ ေရ၊ ၾကက္သြန္ (လွီးျပီးသား ေလးစိတ္ကြဲ)၊
တရုတ္နံနံ (အေနေတာ္ပိုင္းျဖတ္)၊ ဆားတို႔ႏွင့္ ေရာပါ။
- အဖံုးအုပ္ျပီး ဆူေအာင္တည္ပါ။
- မီးရွိန္ေလွ်ာ့ျပီး အတန္ၾကာဆူေနပါေစ။
- ထို႔ေနာက္ ၾကက္သားမ်ားကို ျပဳတ္ရည္မွ ဆယ္လိုက္ပါ။
- ဟင္းႏုနယ္ကို ႏို႔ထဲထည့္ျပီး အပူေပးပါ။
- ဟင္းႏုနယ္ႏူးလာလွ်င္ ျပဳတ္ရည္အိုးထဲသို႔ေလာင္းထည့္ပါ။
- ထို႔ေနာက္ ဟင္းထည့္မည့္ပန္းကန္ထဲသို႔ ၾကက္သားထည့္ျပီး
ထိုအေရာအေႏွာရည္မ်ား ေလာင္းခ်လိုက္ပါ။
No comments:
Post a Comment