၀က္နားရြက္ျပာေရာဂါျပန္႕ႏွံ႕ေနတဲ့အတြက္ မႏၲေလးဘက္မွာ ၀က္သားကိုသိပ္ျပီးခ်က္ျပဳတ္ မစားၾကပါဘူး။ ဒါေပမဲ့ ကြၽန္ေတာ္ကေတာ့ ၀က္သားကိုသိပ္မေရွာင္ႏိုင္တဲ့အထဲမွာပါပါတယ္။
ဒီတစ္လေတာ့ ဆရာမလမင္းမိုမိုက ၀က္သားကို ခရမ္းခ်ဥ္သီးနဲ႕ ဆီျပန္ေလးခ်က္...ကညြတ္နဲ႕ေရာေၾကာ္မယ္....အရည္ေသာက္ကို အအီေျပ ခ်ဥ္ေပါင္ ခရမ္းသီးခ်ည္ရည္ပ်စ္ပ်စ္ကေလးခ်က္ပါမယ္တဲ့။
၀က္သားသံုးထပ္သား ခရမ္းခ်ဥ္သီးဆီျပန္ဟင္း
လိုအပ္ေသာပစၥည္းမ်ား
- ၀က္သံုးထပ္သား ၃၀က်ပ္သား၊ ဆီႏွစ္က်ပ္သားခန္႕
- ခရမ္းခ်ဥ္သီးမွည့္ သံုးလံုး၊ ငရုတ္သီးအနီပြ ငါးေတာင့္၊ ေျခာက္ေတာင့္
- ၾကက္သြန္နီ သံုးဥ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ေလးျမႊာ
- ငရုတ္ေျခာက္အပြ သံုးေတာင့္၊ ခ်င္း လက္တစ္ဆစ္ခန္႕
- သၾကား မန္က်ည္းေစ့ႏွစ္ေစ့ခန္႕
- ဆား၊ နႏြင္း၊ ဟင္းခ်ိဳမႈန္႕ အနည္းငယ္စီ
ခ်က္ရန္ၾကာျမင့္ခ်ိန္ မိနစ္ ၃၀-၄၀ခန္႕
- ၀က္သားသံုးထပ္သားကို အေနေတာ္အတံုးေလးမ်ားတံုးျပီး ဆား၊ သၾကား၊ ဟင္းခ်ိဳမႈန္႕တို႕နဲ႕နယ္ထားပါ။
- ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို အေပၚခြံတင္းရုံ မီးဖုတ္ပါ။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးအေပၚခြံကိုခြာျပီး ထက္ျခမ္းခြဲအေစ့ထုတ္၊ ဇြန္းျဖင့္ေျခထားပါ။
- ငရုတ္ေျခာက္အပြကို ေရေႏြးစိမ္ျပီး အေစ့ထုတ္ကာ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊နီတို႕နဲ႕ ညက္ညက္ေထာင္းထားပါ။ခ်င္းကိုပါးပါးလွီးထားပါ။
- ၀က္သား၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီးႏွစ္၊ ၾကက္သြန္ႏွစ္၊ ခ်င္း၊နႏြင္းတို႕ကိုအားလံုးေရာျပီး အရသာေရာေႏွာ စိမ့္၀င္ေအာင္ လက္ႏွင့္ဆုပ္ညႇစ္နယ္ျပီး ၁၀မိနစ္ခန္႕ႏွပ္ထားပါ။ သံုးထပ္သားျဖစ္တဲ့အတြက္ ဆီသိပ္ထည့္ရန္မလိုပါဘူး။
- ဆီအနည္းငယ္ကို ဒယ္အိုးမွာဆူေအာင္ အပူေပးပါ။ နယ္ထားတဲ့၀က္သားႏွင့္ အႏွစ္မ်ားကိုေလာင္းထည့္ေမႊပါ။ ခပ္ၾကာၾကာလံုးေမႊျပီး ေရေျခာက္ကာ အသံတဖ်စ္ဖ်စ္ျမည္လာသည္အထိလံုးပါ။
- အဲဒီေနာက္ ေရကိုနည္းနည္းျခင္းထည့္ကာ အဖံုးအုပ္ျပီး ႏူးသည္အထိခ်က္သြားပါ။ ႏူးရင္အရသာအေပါ့အငန္ျမည္းကာ ငရုတ္သီး ေတာင့္ေလးမ်ားအုပ္ျပီး အိုးခ်ႏိုင္ပါျပီ။
၀က္သား ကညြတ္ေၾကာ္
လိုအပ္ေသာပစၥည္းမ်ား
- ၀က္သား ၅က်ပ္သားခန္႕၊ ကညြတ္ ၂၀က်ပ္သားခန္႕၊ဆီ ႏွစ္က်ပ္သားခန္႕၊ ပဲငံျပာရည္အေနာက္ တစ္စက္ခန္႕၊
- ၾကက္သြန္ျဖဴ ငါးျမႊာ၊ ဆား၊ ဟင္းခ်ိဳမႈန္႕ အနည္းငယ္စီ
ေၾကာ္ရန္ၾကာျမင့္ခ်ိန္ ငါးမိနစ္
- ၀က္သားကို ေရျမဳပ္ေအာင္ထည့္ျပီး ဆားအနည္းငယ္ႏွင့္ျပဳတ္ပါ။ အခ်ပ္ျပားမွားလွီးျပီး ခပ္ေသးေသးျပန္စိတ္လွီးေပးထားပါ။
- ကညြတ္ကို ရင့္တဲ့အပိုင္းဖယ္ျပီး လက္ႏွစ္ဆစ္ အပိုင္းေလးမ်ားပိုင္းကာ ဆားအနည္းငယ္ပါေသာေရတြင္ ငါးမိနစ္ခန္႕စိမ္ထားပါ။
- ဆီကို အပူေပးျပီး ၾကက္သြန္ျဖဴကို ဖြဖြထုကာဆီသတ္ပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၀ါေရာင္သန္းလွ်င္ ၀က္သားတံုးေလးမ်ားထည့္ေၾကာ္ပါ။
- ဆားဟင္းခ်ိဳမႈန္႕ အနည္းငယ္မွ်စီထည့္ပါ။
- ကညြတ္ႏူးရန္ ေရအနည္းငယ္ေတာက္ျပီး အဖံုးခဏအုပ္ေၾကာ္ပါ။ ကညြတ္ခပ္စိမ္းစိမ္းေလးမွာပဲ ခ်ျပီးပူပူေႏြးေႏြးသံုးေဆာင္ပါ။
ခ်ဥ္ေပါင္ ခရမ္းသီးခ်ဥ္ရည္ဟင္း
လိုအပ္ေသာပစၥည္းမ်ား
- ခ်ဥ္ေပါင္ သံုးစည္း၊ ခရမ္းသီးရွည္ ႏွစ္လံုး၊ ပုစြန္ေျခာက္ သို႕မဟုတ္ ပုစြန္စို အနည္းငယ္၊ ဆီ ႏွစ္က်ပ္သားခန္႕၊ ၾကက္သြန္နီ ႏွစ္ဥ
- ၾကက္သြန္ျဖဴ ေလးျမႊာ၊ ငရုတ္သီးစိမ္း ၁၀ေတာင့္၊ ငါးပိစိမ္းစား လက္ႏွစ္ဆစ္၊ ပုစြန္ငံျပာရည္၊ ဟင္းခ်ိဳမႈန္႕ အနည္းငယ္
ခ်က္ရန္ၾကာျမင့္ခ်ိန္ ဆယ္မိနစ္
- ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္ကိုသင္ျပီး ေရစင္စင္ေဆးထားပါ။ ခရမ္းသီးရွည္ကို အကြင္းမ်ားလွီးထားပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴ-နီကို မညက္တညက္ ေထာင္း ထားပါ။
- ဟင္းအိုးထဲမွာ ခ်ဥ္ေပါင္၊ ဆီ၊ ခရမ္းသီး၊ ၾကက္သြန္ႏွစ္၊ ပုစြန္၊ ငါးပိစိမ္းစား၊ ဟင္းခ်ိဳမႈန္႕၊ ငရုတ္သီးစိမ္းအားလံုးေရာေမႊျပီး ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္ ႏြမ္းတဲ့အထိ ဖိဆုပ္ျပီးနယ္ေပးပါ။
- အဲဒီေနာက္ မီးဖိုေပၚတင္ျပီး လံုးခ်က္ပါ။ အားလံုးေရာေႏွာ ေၾကမြႏူးအိျပီး အႏွစ္ပ်စ္ပ်စ္ေလးျဖစ္ျပီဆိုရင္ ေရလိုခ်င္သေလာက္ ထည့္ပါ။
- အရည္က်ဲမဟုတ္ဘဲ ပ်စ္ပ်စ္ေလးဆိုရင္ ပိုအရသာရွိပါတယ္။ ဆူရင္ အေပါ့အငန္ျမည္းျပီး ခ်ႏိုင္ပါျပီ။
No comments:
Post a Comment