Friday, December 24, 2021

ငါးကြင်းသားပွကြော် - မုန်ညှင်းဖူးပေါင်း - ပဲပုပ်ထောင်း - စွမ်ထန် (မျှစ်ချဉ်ခြောက်) ဟင်းရည်

ငါးကြင်းသားပွကြော် - မုန်ညှင်းဖူးပေါင်း - ပဲပုပ်ထောင်း - စွမ်ထန် (မျှစ်ချဉ်ခြောက်) ဟင်းရည်


ငါးကြင်းသားပွကြော်




ပါ၀င်ပစ္စည်းများ

ငါးကြင်းသား - ငါးဆယ္သား

ဆား၊သကြား၊ငံပြာရည် - အနည်းငယ်စီ

ဆီ - ၂၅ကျပ်သား


ပြင်ဆင်ပြုလုပ်ပုံ

ငါးကြင်းသားကို အကြေးခွံများ စင်အောင်ပြုလုပ်၍ ရေစင်အောင်ဆေးပြီး ဒန်အိုး သို့မဟုတ် ဒယ်အိုးတစ်လုံးထဲတွင် ငါးများထည့်ကာ ဆား၊ သကြား၊ ငံပြာရည်တို့နဲ့ အသားထဲစိမ့်၀င်အောင် နယ်ပါ။ ပြီးရင် ရေအနည်းငယ်သာထည့်ပြီး ငါးကျက်ရုံလေးပြုတ်ပါ။ ရေခမ်းပြီး ငါးကျက်ရင် အေအးခံကာ ငါးကို အသားချည်းနွှင်ထားပါ။ ပြီးလျှင် ဆီပူအိုးထဲတွင် ဆီများများဖြင့် ငါးအသားများထည့်ကြော်ပါ။ အကျက်ညီအောင် အပေါ် အောက် မွှေပေးပါ။ ငါးမ်ား ရွှေဝါရောင်သမ်းပြီး ကြွပ်ယွသွားရင် ပန်းကန်ထဲ ဆည်ထည့်လို့ရပါပြီ။ ငါးကြင်းသားပွကြော်ကို သခြားသီး၊ ဂေါ်ဖီ၊ ငရုတ်သီးစိမ်း၊ သံပရာရည်တို့နဲ့ သုပ်စားနိုင်ပါတယ်။


မုန့်ညှင်းဖူးပေါင်း




သျှမ်းမုန့်ညှင်းပေါင်းကို နေရာဒေသအလိုက် လုပ်နည်းလုပ်ဟန်အနည်းငယ်ကွဲပြားတတ်ကြပါတယ်။ အခုပြောပြမယ့် မုန့်ညင်းပေါင်းကတော့ သျှမ်းပြည်မြောက်ပိုင်းက ပုံစံလေးပဲဖြစ်ပါတယ်။ မုန့်ညင်းပေါင်းကို နံနက်ခင်းအဆာပြေအဖြစ်လည်း စားတတ်ကြတယ်။

ပါ၀င်ပစ္စည်းများ

မုန့်ညင်းဖူး - ၅၀၀ ဂရမ်

ဆန်မှုန့် - ၁၀၀ ဂရမ်

ဟင်းခတ်မှုန့် - တစ်ဇွန်း

ဆား - လဖက်ရည်ဇွန်းတစ်ဇွန်း

နနွင်း - အနည်းငယ်

ဆီ - ၅၀ ဂရမ်

ခရမ်းချဉ်သီး - ၁လုံး

ဂျင်း - လက်တစ်ဆစ်

ရေ - အနည်းငယ်

ပဒဲကော - ၃ ပြား

ပြင်ဆင်ပြုလုပ်နည်း

(၁) မုန်ညှင်းဖူးကို ရေဆေးသန့်စင်ပြီး လိုသလို လှီးဖြတ်ကာ ပါ၀င်ပစ္စည်းတွေအားလုံးထည့်ကာ ရောနယ်ပါ။

(၂) ပြီးလျှင် မီးဖိုပေါ်က ဆူပွက်နေသော ပေါင်းအိုးအဖုံးကိုဖွင့်လျက်ထည့်ကာပေါင်းပါ။

(၃) မုန့်ညင်းအိလာပါက ပန်းကန်တွင်ထည့်ခင်းပြီး ကြက်သွန်ဖြူဆီချက်၊ ငရုတ်သီးဆီချက်တို့ဖြင့်တွဲဖက်သုံးဆောင်နိုင်ပါပြီ။


ပဲပုတ်ထောင်း




သျှမ်းပြည်အလွမ်းပြေ ပဲပုတ်ထောင်းဖြစ်ပါတယ်။ ထောင်းနည်းကတော့ တစ်နေရာနှင့် တစ်နေရာ သိပ္မကြဲဘဲ တစ်ချို့က ခရမ်းချဉ်သီးကို ပြုတ်ပြီးထည့်ထောင်းလေ့ရှိပါတယ်။ မီးကင်ပြီးထောင်းလျှင် ပိုပြီးအရသာပြည့်စုံစေမှာဖြစ်ပါတယ်။ ပဲပုတ်ထောင်းတစ်ခွက်ရှိပါက ထမင်း၀ိုင်းမှာ တခြားဟင်းကောင်းမပါလည်း ထမင်းမြိန်စေမယ့် ဟင်းရံတစ်ခွက်ဖြစ်ပါတယ်။


လိုအပ်ပစ္စည်းများ

ခရမ်းချဉ်သီး - ၅လုံး

သျှမ်းပဲပုတ် - ၃ ချပ်

ကြက်သွန်ဖြူ - ၅ မြွှာ

ငရုတ်သီးစိမ်း အနီရောင် - ၁၀တောင့်

ဆား - လဖက်ရည်ဇွန်း တစ်၀က်

ဟင်းခတ်မှုန့် - အနည်းငယ်

နံနံပင် - အနည်းငယ်

ဆီ - ၃ ဇွန်း

ပြုလုပ်နည်း

ခရမ်းချဉ်သီးကို ရေဆေးပြီး မီးဖုတ္ထားပါ။ သျှမ်းပဲပုတ်ကို မီးကင်ထားပါ။ ငရုတ်သီးစိမ်း၊ ကြက်သွန်ဖြူကို မွှေးလာသည်အထိ ကင်ထားပါ။ လှော်ထားလည်းရပါတယ်။

အားလုံးအဆင်သင့်ဖြစ်ပါက ငရုတ်ဆုံတွင် ကြက်သွန်ဖြူ၊ ငရုတ်သီးနှင့် သျှမ်းပဲပုတ်တို့ကို အရင်ထောင်းပါ။

ပြီးလျှင် ခရမ်းချဉ်သီး မီးကင်ထားသည်ကို အခွံသင်ထည့်ပြီး သာသာထောင်းပါ။

အရသာဖြည့်စွက်ပါ။ ခရမ်းချဉ်သီးကြေညက်ပါက အရသာအပေါ့အငန်မြည်းကာ ပန်းကန်တွင်ထည့်ပါ။

နံနံပင်သေးသေးစိပ်ထည့်ပြီး ဆီစမ်းပါ။ သမအောင်မွှေပြီး နှစ်သက်ရာ အသီးအနှံ အတို့အမြုပ်ဖြင့်တွဲဖက်ကာ ထမင်း၀ိုင်းတွင် တည်ခင်း သုံးဆောင်နိုင်ပါပြီ။


စွန်ထန် (မျှစ်ချဉ်ခြောက်) ဟင်းရည်




သျှမ်းပြည်မယ် စွမ်ထန်လို့ခေါ်ကြတဲ့ အချဉ်ဟင်းရည်ဖြစ်ပါတယ်။ အလွယ်ကူဆုံးနဲ့ အမြန်ဆုံးပြုလုပ်နိုင်တဲ့ ဟင်းချိုလည်းဖြစ်ပါတယ်။ စွမ်ထန်ခြောက်၊ ချဉ်စော်ကားသီးခြောက်တို့နဲ့လည်းအစားထိုးပြုလုပ်နိုင်ပါတယ်။

ပါ၀င်ပစ္စည်းများ

စွမ်ထန်/မျှစ်ချဉ်ခြောက်/ချဉ်စော်ကားသီးခြောက် - လက်တစ်ဆုပ်

ကြက်သွန်နီ - တစ်လုံး

ခရမ်းချဉ်သီး - တစ်လုံး

ဂျင်း - လက်တစ်ဆစ်

ငရုတ်သီးစိမ်း - ၂တောင့်

ကြက်ပြုတ်ရည်/ရေနွေးဆူဆူ - တစ္လီတာ

ဆား - လဖက်ရည်ဇွန်း တစ်ဇွန်း

ဟင်းခတ်မှုန့် - တစ်ဇွန်း

ကြက်သွန်မြိတ် - တစ်ပင်

နံနံပင် - အနည်းငယ်

ပြင်ဆင်ပြုလုပ်ပုံ

နှစ်သက်ရာ စွန်ထန်ခြောက်၊ မျှစ်ချဉ်ခြောက် သို့မဟုတ် ချဉ်စော်ကားသီးခြောက်ကို ရေဆေးထားပါ။

ကြက်ပြုတ်ရည် သို့မဟုတ် ရေနွေးပွက်ပွက်ဆူတည်ထားပါ။

ကြက်သွန်ပါးပါးလှီး၊ ငြင်းကိုထုပြားထားပါ။ ငရုတ်သီးစိမ်း ထပ်ခြမ်းခြမ်းထားပါ။ ကြက်သွန်မြိတ်၊ နံနံပင် တစ်လက်မခန့်ဖြတ်ထားပါ။

အားလုံးအသင့်ဖြစ်ပါက ဟင်းချိုတည်ခင်းမည့် ပန်းကန်တွင် အသင့်ထည့်ထားပါ။ ဆားနှင့် ဟင်းခတ်မှုန့်ထည့်ပါ။

ထမင်းစား၀ိုင်းတွင် တည်ခင်းမည့်အချိန်မှသာ ကြက်ပြုတ်ရည် သို့မဟုတ် ရေနွေးဆူဆူကိုလောင်းထည့်ပြီး ပန်းကန်ကို ငါးမိနစ်ခန့် အုပ်ထားပြီးနောက် အရသာ အပေါ့အငန်မြည်းကာ တည်ခင်းနိုင်ပါပြီ။

ချဉ်စော်ကားသီးခြောက်ကို အသုံးပြုပါက အသီးခြောက်ကို ကြက်ပြုတ်ရည် သို့မဟုတ် ရေနွေးပွက်ပွက်ဆူတည်ထားသည့်ထဲတွင် အချဉ်အရသာထွက်လာစေရန် ထည့်ပြုတ်ပေးပါ။

ရေနွေးဆူဆူဖြင့် သတ်သက်လွတ်လုပ်နိုင်သလို ကြက်ပြုတ်ရည်နှင့် အသားထည့်ပြီးလည်းလုပ်နိုင်ပါတယ်။


ငါးၾကင္းသားပြေၾကာ္ - မုန္ညွင္းဖူးေပါင္း - ပဲပုပ္ေထာင္း - စြမ္ထန္ (မွ်စ္ခ်ဥ္ေျခာက္) ဟင္းရည္


ငါးၾကင္းသားပြေၾကာ္




ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

ငါးၾကင္းသား - ငါးဆယ္သား

ဆား၊သၾကား၊ငံျပာရည္ - အနည္းငယ္စီ

ဆီ - ၂၅က်ပ္သား


ျပင္ဆင္ျပဳလုပ္ပံု

ငါးၾကင္းသားကို အေၾကးခြံမ်ား စင္ေအာင္ျပဳလုပ္၍ ေရစင္ေအာင္ေဆးျပီး ဒန္အိုး သို႕မဟုတ္ ဒယ္အိုးတစ္လံုးထဲတြင္ ငါးမ်ားထည့္ကာ ဆား၊ သၾကား၊ ငံျပာရည္တို႔နဲ႔ အသားထဲစိမ့္၀င္ေအာင္ နယ္ပါ။ ျပီးရင္ ေရအနည္းငယ္သာထည့္ျပီး ငါးက်က္ရံုေလးျပဳတ္ပါ။ ေရခမ္းျပီး ငါးက်က္ရင္ အေအးခံကာ ငါးကို အသားခ်ည္းႏႊင္ထားပါ။ ျပီးလွ်င္ ဆီပူအိုးထဲတြင္ ဆီမ်ားမ်ားျဖင့္ ငါးအသားမ်ားထည့္ေၾကာ္ပါ။ အက်က္ညီေအာင္ အေပၚ ေအာက္ ေမႊေပးပါ။ ငါးမ်ား ေရႊ၀ါေရာင္သမ္းျပီး ၾကြပ္ယြသြားရင္ ပန္းကန္ထဲ ဆည္ထည့္လို႔ရပါျပီ။ ငါးၾကင္းသားပြေၾကာ္ကို သခြားသီး၊ ေဂၚဖီ၊ ငရုတ္သီးစိမ္း၊ သံပရာရည္တို႔နဲ႔ သုပ္စားႏိုင္ပါတယ္။


မုန္႕ညွင္းဖူးေပါင္း




သွ်မ္းမုန္႔ညွင္းေပါင္းကို ေနရာေဒသအလိုက္ လုပ္နည္းလုပ္ဟန္အနည္းငယ္ကြဲျပားတတ္ၾကပါတယ္။ အခုေျပာျပမယ့္ မုန္႔ညင္းေပါင္းကေတာ့ သွ်မ္းျပည္ေျမာက္ပိုင္းက ပံုစံေလးပဲျဖစ္ပါတယ္။ မုန္႔ညင္းေပါင္းကို နံနက္ခင္းအဆာေျပအျဖစ္လည္း စားတတ္ၾကတယ္။


ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

မုန္႔ညင္းဖူး - ၅၀၀ ဂရမ္

ဆန္မႈန္႔ - ၁၀၀ ဂရမ္

ဟင္းခတ္မႈန္႔ - တစ္ဇြန္း

ဆား - လဖက္ရည္ဇြန္းတစ္ဇြန္း

နႏြင္း - အနည္းငယ္

ဆီ - ၅၀ ဂရမ္

ခရမ္းခ်ဥ္သီး - ၁လံုး

ဂ်င္း - လက္တစ္ဆစ္

ေရ - အနည္းငယ္

ပဒဲေကာ - ၃ ျပား

ျပင္ဆင္ျပဳလုပ္နည္း

(၁) မုန္ညွင္းဖူးကို ေရေဆးသန္႔စင္ျပီး လိုသလို လွီးျဖတ္ကာ ပါ၀င္ပစၥည္းေတြအားလံုးထည့္ကာ ေရာနယ္ပါ။

(၂) ျပီးလွ်င္ မီးဖိုေပၚက ဆူပြက္ေနေသာ ေပါင္းအိုးအဖံုးကိုဖြင့္လ်က္ထည့္ကာေပါင္းပါ။

(၃) မုန္႔ညင္းအိလာပါက ပန္းကန္တြင္ထည့္ခင္းျပီး ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္၊ ငရုတ္သီးဆီခ်က္တို႔ျဖင့္တြဲဖက္သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါျပီ။


ပဲပုတ္ေထာင္း




သွ်မ္းျပည္အလြမ္းေျပ ပဲပုတ္ေထာင္းျဖစ္ပါတယ္။ ေထာင္းနည္းကေတာ့ တစ္ေနရာႏွင့္ တစ္ေနရာ သိပ္မကြဲဘဲ တစ္ခ်ိဳ႕က ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို ျပဳတ္ျပီးထည့္ေထာင္းေလ့ရွိပါတယ္။ မီးကင္ျပီးေထာင္းလွ်င္ ပိုျပီးအရသာျပည့္စံုေစမွာျဖစ္ပါတယ္။ ပဲပုတ္ေထာင္းတစ္ခြက္ရွိပါက ထမင္း၀ိုင္းမွာ တျခားဟင္းေကာင္းမပါလည္း ထမင္းျမိန္ေစမယ့္ ဟင္းရံတစ္ခြက္ျဖစ္ပါတယ္။


လိုအပ္ပစၥည္းမ်ား

ခရမ္းခ်ဥ္သီး - ၅လံုး

သွ်မ္းပဲပုတ္ - ၃ ခ်ပ္

ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၅ ျမႊာ

ငရုတ္သီးစိမ္း အနီေရာင္ - ၁၀ေတာင့္

ဆား - လဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္

ဟင္းခတ္မႈန္႔ - အနည္းငယ္

နံနံပင္ - အနည္းငယ္

ဆီ - ၃ ဇြန္း


ျပဳလုပ္နည္း

ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို ေရေဆးျပီး မီးဖုတ္ထားပါ။ သွ်မ္းပဲပုတ္ကို မီးကင္ထားပါ။ ငရုတ္သီးစိမ္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴကို ေမႊးလာသည္အထိ ကင္ထားပါ။ ေလွာ္ထားလည္းရပါတယ္။

အားလံုးအဆင္သင့္ျဖစ္ပါက ငရုတ္ဆံုတြင္ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ငရုတ္သီးႏွင့္ သွ်မ္းပဲပုတ္တို႔ကို အရင္ေထာင္းပါ။

ျပီးလွ်င္ ခရမ္းခ်ဥ္သီး မီးကင္ထားသည္ကို အခြံသင္ထည့္ျပီး သာသာေထာင္းပါ။

အရသာျဖည့္စြက္ပါ။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေၾကညက္ပါက အရသာအေပါ့အငန္ျမည္းကာ ပန္းကန္တြင္ထည့္ပါ။

နံနံပင္ေသးေသးစိပ္ထည့္ျပီး ဆီစမ္းပါ။ သမေအာင္ေမႊျပီး ႏွစ္သက္ရာ အသီးအႏွံ အတို႔အျမဳပ္ျဖင့္တြဲဖက္ကာ ထမင္း၀ိုင္းတြင္ တည္ခင္း သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါျပီ။


စြန္ထန္ (မွ်စ္ခ်ဥ္ေျခာက္) ဟင္းရည္




သွ်မ္းျပည္မယ္ စြမ္ထန္လို႔ေခၚၾကတဲ့ အခ်ဥ္ဟင္းရည္ျဖစ္ပါတယ္။ အလြယ္ကူဆံုးနဲ႔ အျမန္ဆံုးျပဳလုပ္ႏိုင္တဲ့ ဟင္းခ်ိဳလည္းျဖစ္ပါတယ္။ စြမ္ထန္ေျခာက္၊ ခ်ဥ္ေစာ္ကားသီးေျခာက္တို႔နဲ႔လည္းအစားထိုးျပဳလုပ္ႏိုင္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

စြမ္ထန္/မွ်စ္ခ်ဥ္ေျခာက္/ခ်ဥ္ေစာ္ကားသီးေျခာက္ - လက္တစ္ဆုပ္

ၾကက္သြန္နီ - တစ္လံုး

ခရမ္းခ်ဥ္သီး - တစ္လံုး

ဂ်င္း - လက္တစ္ဆစ္

ငရုတ္သီးစိမ္း - ၂ေတာင့္

ၾကက္ျပဳတ္ရည္/ေရေႏြးဆူဆူ - တစ္လီတာ

ဆား - လဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း

ဟင္းခတ္မႈန္႔ - တစ္ဇြန္း

ၾကက္သြန္ျမိတ္ - တစ္ပင္

နံနံပင္ - အနည္းငယ္

ျပင္ဆင္ျပဳလုပ္ပံု

ႏွစ္သက္ရာ စြန္ထန္ေျခာက္၊ မွ်စ္ခ်ဥ္ေျခာက္ သို႕မဟုတ္ ခ်ဥ္ေစာ္ကားသီးေျခာက္ကို ေရေဆးထားပါ။

ၾကက္ျပဳတ္ရည္ သို႕မဟုတ္ ေရေႏြးပြက္ပြက္ဆူတည္ထားပါ။

ၾကက္သြန္ပါးပါးလွီး၊ ျငင္းကိုထုျပားထားပါ။ ငရုတ္သီးစိမ္း ထပ္ျခမ္းျခမ္းထားပါ။ ၾကက္သြန္ျမိတ္၊ နံနံပင္ တစ္လက္မခန္႔ျဖတ္ထားပါ။

အားလံုးအသင့္ျဖစ္ပါက ဟင္းခ်ိဳတည္ခင္းမည့္ ပန္းကန္တြင္ အသင့္ထည့္ထားပါ။ ဆားႏွင့္ ဟင္းခတ္မႈန္႔ထည့္ပါ။

ထမင္းစား၀ိုင္းတြင္ တည္ခင္းမည့္အခ်ိန္မွသာ ၾကက္ျပဳတ္ရည္ သို႕မဟုတ္ ေရေႏြးဆူဆူကိုေလာင္းထည့္ျပီး ပန္းကန္ကို ငါးမိနစ္ခန္႔ အုပ္ထားျပီးေနာက္ အရသာ အေပါ့အငန္ျမည္းကာ တည္ခင္းႏိုင္ပါျပီ။

ခ်ဥ္ေစာ္ကားသီးေျခာက္ကို အသုံုးျပဳပါက အသီးေျခာက္ကို ၾကက္ျပဳတ္ရည္ သို႕မဟုတ္ ေရေႏြးပြက္ပြက္ဆူတည္ထားသည့္ထဲတြင္ အခ်ဥ္အရသာထြက္လာေစရန္ ထည့္ျပဳတ္ေပးပါ။

ေရေႏြးဆူဆူျဖင့္ သတ္သက္လြတ္လုပ္ႏိုင္သလို ၾကက္ျပဳတ္ရည္ႏွင့္ အသားထည့္ျပီးလည္းလုပ္ႏိုင္ပါတယ္။

No comments: