Friday, April 12, 2019

ေရာင္စုံေက်ာက္ေက်ာ - မုုန္႔လုုံးေရေပၚ - ကန္စြန္းဥ သာကူက်ိဳ -ေရာင္စံု မုန္႔ၾကာေစ့ - သၾကၤန္ထမင္း

သၾကၤန္ထမင္း
..................


 သၾကၤန္ထမင္းက ဖေယာင္းနံ႔ေလးသင္းေနတဲ့ ေရေအးေအးနဲ႔ စိမ္ထားတဲ့ ထမင္း ေလးပါ။ ဒါကိုမွ ငါးေျခာက္ေထာင္းေၾကာ္ေပ်ာ့ေပ်ာ့၊ င႐ုတ္သီးေျခာက္အေတာင့္၊ သရက္သီး အစိမ္းသုပ္ေလးနဲ႔ တြဲဖက္ၿပီး စားရတာမို႔ ေႏြအခါ ပူျပင္းလွတဲ့ရာသီ အစားအေသာက္ပ်က္ခ်ိန္မွာ ရင္ထဲအထိ ေအးၿပီး ၿမိန္ၿမိန္ယွက္ယွက္ စားျဖစ္ေစတဲ့ ထမင္းပါ။ သၾကၤန္စာဆိုေပမယ့္ ပူျပင္းတဲ့ေႏြရာသီမွာ လူႀကီးေတြကေတာ့ ထမင္းကို ေရဆမ္း၊ ငါးေျခာက္ေၾကာ္ေလး ေၾကာ္ထားၿပီးစားရင္ အျမဲထမင္းစားဝင္ေစပါတယ္။

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• ထမင္းခ်က္ရန္အတြက္ ဆန္ေကာင္းေကာင္း - ႏို႔ဆီဘူး ၂ လံုး
• ဖေယာင္းတိုင္ - ၁ တိုင္
ငါးေျခာက္ေၾကာ္ရန္အတြက္
• ငါးကြမ္းရွပ္ငါးေျခာက္  - ၁၅ က်ပ္သား
• ၾကက္သြန္နီ - ၂၅ က်ပ္သား
• ဆီ  - ၁၅ က်ပ္သား
• နႏြင္းမႈန္႔ - စတီးဇြန္း ၁ ဇြန္း
• ဆား -  သင့္သလို
 (ငါးေျခာက္ရဲ႕ အငန္ဓာတ္က်န္တဲ့အေပၚ  မူတည္ပါတယ္)
 • အရသာမႈန္႔ - အနည္းငယ္
• သၾကား - စတီးဇြန္း ၁ ဇြန္း
• မွ်င္ငါးပိ - ကြမ္းသီးလံုးခန္႔
• ဗမာငံျပာရည္ - စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
သရက္သီးစိမ္းသုပ္ရန္အတြက္
• သရက္သီးခပ္စိမ္းစိမ္း - ၁ လံုး
• ၾကက္သြန္ျဖဴနီဆီခ်က္  - အနည္းငယ္
• ပုစြန္ေျခာက္မႈန္႔  - စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
• ပဲအက်က္မႈန္႔ေမႊးေမႊး - စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
• ဆား  - အနည္းငယ္
• ငံျပာရည္ - အနည္းငယ္
• ၾကက္သြန္စိမ္း - ၂ လံုး (ပါးပါးလွီး)
• အရသာ - အနည္းငယ္
တို႔စားရန္အတြက္
• င႐ုတ္သီးေျခာက္ေတာင့္ - အနည္းငယ္


ျပဳလုပ္နည္း
 ဦးစြာ ဆန္ကို ေရေဆးၿပီး ေရမ်ားမ်ားနဲ႔ တည္ပါ။ ထမင္းဆူပြက္လာတဲ့အခါ ထမင္းေတြ ကြဲထြက္လာသည္အထိ အဆူခံၿပီးမွ ဆန္ခါႏွင့္ ေရစစ္၍ ထမင္းမ်ားကို အေစးဓာတ္ကုန္ေအာင္ ေရေလာင္းေဆးၿပီး ေရစစ္ထားပါ။ ထမင္းကို အေစးဓာတ္ ကုန္သည္အထိ ေရေဆးဖို႔က အေရးႀကီးပါတယ္။ ဒါမွ ဖေယာင္းရည္ဆမ္းစားတဲ့အခါ ဖေယာင္းရည္ ၾကည္ၾကည္လင္လင္ေလး ရပါမယ္။ မဟုတ္ရင္ ဖေယာင္းရည္က အေရာင္ေနာက္တတ္ပါတယ္။ ဖေယာင္းနံ႔ေလးရဖို႔အတြက္ ပန္းခေရက ၤူေအ လွ်ပ္စစ္ မီးဖိုကိုသာ အလြယ္သံုး ထားပါတယ္။ သန္႔စင္ထားတဲ့ မီးဖိုမ်က္ႏွာျပင္မွာ ဖေယာင္းတိုင္ လက္တစ္ဆစ္ခန္႔ ျဖတ္ၿပီး အပူေပးပါ။ ၿပီးလွ်င္ အိုးတစ္လံုး ေမွာက္တင္ပါ။ အေငြ႕ေတြ လိႈင္လိႈင္ထြက္လာရင္ အိုးကို ျပန္လွန္ယူၿပီး ေရသန္႔ေရ တစ္ဝက္ခန္႔ျဖည့္၊ အဖံုးအုပ္ၿပီး ခဏထားပါ။ ၁၅ မိနစ္ေလာက္ေနရင္ေတာ့ အိုးသန္႔သန္႔ထဲ ေရစစ္ထားတဲ့ ထမင္း ေတြထည့္ၿပီး အေပၚကေန ေရစစ္ခံကာ ဖေယာင္းရည္မ်ား ေလာင္းထည့္လိုက္ရင္ ဖေယာင္းနံ႔သင္းေနတဲ့ ထမင္းရပါၿပီ။
 ၿပီးလွ်င္ ငါးေျခာက္ေထာင္းေၾကာ္ပါမယ္။ ငါးေျခာက္ေထာင္းဖို႔အတြက္ ငါးေျခာက္ ကို ဦးစြာ ဆားရည္နဲ႔ နာရီဝက္ခန္႔ စိမ္ထားပါ။ အဲဒီလို စိမ္လိုက္ရင္ ငါးေျခာက္ထဲက အငန္ဓာတ္ေတြလည္း ဆားက ျပန္စုပ္ယူသြားလို႔ ငါးေျခာက္က မငန္ေတာ့ပါဘူး။ ေၾကာ္ေတာ့မယ္ဆိုရင္ ဆားရည္က ဆယ္ယူ၍ ေရ ၃၊ ၄ ထပ္ ေဆးၿပီး ျပဳတ္ပါမယ္။ ငါးေျခာက္ျပဳတ္ထားတုန္း ၾကက္သြန္နီကို ေလးစိတ္ကြဲ လွီးထားပါ။ ငါးေျခာက္ႏူးလာရင္ ဆယ္ယူၿပီး ဆံုထဲ ထည့္၊ ခပ္ဖြဖြေလး ပြတက္လာေအာင္ ေထာင္းပါ။ ဒါဆိုရင္ေတာ့ ေၾကာ္ရန္ အသင့္ပါရွင္။ ဒယ္အိုးထဲ ဆီထည့္ၿပီး ဦးစြာ င႐ုတ္သီးေျခာက္ ေတာင့္ေတြကို ႂကြပ္လာေအာင္ေၾကာ္ၿပီး ဆယ္ယူထားပါ။ ဆီထဲ နႏြင္းခတ္ၿပီး မွ်င္ငါးပိကို အရင္ထည့္၍ ဆီသတ္ပါ။ ငါးပိနံ႔ေလးေမႊးလာၿပီဆိုရင္ ေထာင္းထားတဲ့ ငါးေျခာက္မ်ား ထည့္ပါ။ ဆား၊ အရသာ၊ သၾကား၊ ငံျပာရည္ ထည့္ပါ။ ၾကက္သြန္ေလးစိတ္ကြဲ ထည့္ပါ။ ၾကက္သြန္ေတြ လည္း အိၿပီး ငါးေျခာက္ေတြလည္း ေရဓာတ္ကုန္ကာ ခပ္ထပ္ထပ္ေလး ျဖစ္လာရင္ေတာ့ အေပါ့၊ အငန္ျမည္းၿပီး ဖိုေပၚကေန ဒယ္အိုးကိုခ်လို႔ရပါၿပီ။
 သရက္ သီးစိမ္းေလး သုပ္ဖို႔အတြက္က သရက္သီးကို ျခစ္တံနဲ႔ျခစ္ပါ။ ေရတစ္ထပ္ ေဆးၿပီး သုပ္မယ့္ပန္းကန္ထဲ ေရစစ္ထည့္ပါ။ ပဲမႈန္႔၊ ပုစြန္ေျခာက္မႈန္႔၊ ဆား၊ အရသာ၊ ဆီခ်က္၊ ငံျပာရည္ ထည့္နယ္လိုက္ရင္ သရက္သီးအစိမ္းသုပ္ေလး ရပါၿပီ။
...............
ပန္းခေရ


ေရာင္စံု မုန္႔ၾကာေစ့ (Colorful Mini Glutinous Rice Ball)
......................................


 ျမန္မာမ်ားရဲ႕  ႏွစ္သစ္ကူးအခါသႀကၤန္မွာ မုန္ၾကာေစ့ကိုေတာ့ လူႀကီး၊ လူငယ္အားလံုး စုေပါင္းၿပီး ေပ်ာ္ေပ်ာ္ပါးပါး ျပဳလုပ္သံုးေဆာင္ေလ့ရွိၾကပါတယ္။ ထူးျခားတဲ့ မုန္႔မဟုတ္ေသာ္လည္း လုပ္စားရတာလြယ္ကူၿပီး စားေကာင္းေသာေၾကာင့္ မပါမျဖစ္တဲ့ မုန္႔ေလးမို႔ လုပ္နည္းေလး မွ်ေဝေပးလိုက္ပါတယ္။

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• ေကာက္ညႇင္းမႈန္႔  - ၄၀ဝ ဂရမ္
• ဆား  - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁/၂ ဇြန္း
• ထန္းလ်က္  - ၅၀ဝ ဂရမ္
• အုန္းသီးဖတ္ - ၁ ခြက္
• ႏို႔စိမ္း - ၁ ၁/၂ ခြက္ (ဆမ္းစားရန္)
• နို႔ဆီ - စားပြဲဇြန္း ၃ ဇြန္း
• နို႔စိမ္း - ၁ ခြက္ (မုန္႔သားနယ္ရန္)
• ေရ - လိုသေလာက္
 (မုန္႔သားနယ္လွ်င္ ေရလိုလွ်င္ ထည့္ပါ)
• အစားအေသာက္အေရာင္ - ၂ စက္ (အေရာင္တစ္မ်ိဳးကို ၂ စက္)

ျပဳလုပ္နည္း
၁။  ဇလံုအႀကီးထဲ ေကာက္ညႇင္းမႈန္႔၊ ဆား၊ ႏို႔ဆီ၊ ႏို႔စိမ္း ၁ ခြက္ ထည့္ၿပီး မုန္႔ႏွစ္လံုးလို႔ ရေသာ အေနအထားအထိ လက္ျဖင့္ ေသခ်ာနယ္ပါ။
၂။  ၿပီးလွ်င္ အဖံုးအုပ္ၿပီး မိနစ္ ၃၀ ခန္႔ ႏွပ္ထားပါ။ မုန္႔ႏွစ္သားမ်ားကို လိုသေလာက္ ခြဲၿပီး အေရာင္မ်ား ထည့္ၿပီး နယ္ႏွပ္ပါ။  (အေရာင္မုန္႔ၾကာေစ့လုပ္မယ္ဆိုလွ်င္)
၃။  ထန္းလ်က္ကို ေရထည့္၍ က်ိဳထားၿပီး အမိႈက္မ်ား စစ္ထားပါ။ အုန္းသီးျခစ္ထားပါ။
၄။  မုန္႔လံုးလံုးရန္ အသင့္ျဖစ္ပါက ေရေႏြးအိုးတစ္အိုးကို ဆူပြက္ေအာင္ တည္ထားပါ။ ေရေအးထည့္ထားေသာဇလံု အသင့္ထားပါ။
၅။  အားလံုးအသင့္ျဖစ္ပါက မုန္႔လံုး စတင္လံုးႏိုင္ပါၿပီ။ မုန္႔ႏွစ္ကို ၾကာေစ့အရြယ္ အလံုး ေလးမ်ား လံုးပါ။
၆။ ေရေႏြးအိုး ဆူပြက္ပါက လံုးထားၿပီးသား မုန္႔လံုးေလးမ်ားကို ထည့္၍ျပဳတ္ပါ။ ျပန္လည္ဆူပြက္ၿပီး မုန္႔လံုုးေလးမ်ား ေရေပၚ ေပၚလာပါက မုန္႔လံုးက်က္ၿပီးျဖစ္၍ ဆယ္ယူၿပီး ေရခဲေရထည့္ထားေသာ ေရေအးဇလံုထဲ စိမ္ထားေပးပါ။
၇။  ေအးသြားေသာ မုန္႔လံုးကို ဆယ္ယူ၍ ထန္းလ်က္ရည္ဆမ္းကာ အုန္းသီးဖတ္၊ ႏို႔စိမ္းထည့္ၿပီး တည္ခင္းသံုးေဆာင္ႏိုင္ပါၿပီ။
...................
Syi Lwin Food Garden

ကန္စြန္းဥ သာကူက်ိဳ



ကန္စြန္းဥ သာကူက်ိဳနည္းေမးထားတဲ့သူေတြအတြက္ေရးေပးလိုုက္ပါတယ္။ ကန္စြန္းဥ မၾကိဳက္ရင္မထည့္ပဲ သာကူက်ိဳခ်ည္းပဲလုုပ္ရင္လဲရပါတယ္။ ပူပူေႏြးေႏြးေလးနဲ ့စားလိုု ့ေကာင္းတဲ့ ကန္စြန္းဥ သာကူက်ိဳကိုု လုုပ္စားရေအာင္ေနာ္။

ပါဝင္ေသာပစၥည္းမ်ား
၁။ သာကူေစ့ - ၁ ခြက္ (သိုု ့) ၁၅၀ ဂရမ္
၂။ ေရ - ၅ ခြက္ (သိုု ့) ၁၂၀၀ မီလီလီတာ ml ( က်ဲက်ဲေလးေသာက္ခ်င္ရင္ ေရ ၆ ခြက္ (သို ့) ၁၅၀၀ ml ထည့္ပါ။)
၃။ ထန္းလ်က္ - ၁၅ က်ပ္သား (သိုု ့) ၂၀ သား (အခ်ိဳၾကိဳက္လွ်င္ ၂၀ သားထည့္ပါ။)
၄။ ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပုုံတပုုံ
၅။ ကန္စြန္းဥ - အၾကီး ၃ လုုံး
၆။ အုုန္းသီးဖတ္
၇။ အုုန္းႏိုု ့- ၂၀၀ မီလီလီတာ ml
(၁ ခြက္ = 240 ml = ရိုးရိုးေကာ္ဖီခြက္ ၁ခြက္)
(ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း = 1 tablespoon = 15 ml )
(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း = 1 teaspoon = 5 ml)

ျပဳလုုပ္နည္း
၁။ ကန္စြန္းဥကိုု ႏူးအိေနေအာင္ျပဳတ္ျပီးအတုုံးေလးေတြတုုံးထားပါ။ အုုန္းႏိုု ့ကိုုပြက္ေအာင္တည္ျပီးအေအးခံထားပါ။ သာကူကိုုေရေဆးျပီးေရစစ္ထားပါ။
၂။ ေရ ၅ ခြက္၊ဆားႏွင့္ ထန္းလ်က္တိုု ့ကိုုအိုုးၾကီးၾကီးတခုုထဲထည့္ျပီး ထန္းလ်က္မ်ားအရည္ေပ်ာ္လာသည္အထိတည္ပါ။ ထန္းလ်က္အရည္ေပ်ာ္သြားလွ်င္ ေရစစ္ျဖင့္ အမွိဳက္မ်ားစစ္ပါ။
၃။ ထိုု ့ေနာက္စစ္ထားေသာ ထန္းလ်က္ရည္ကိုု မီးဖိုုေပၚမွာပြက္လာေအာင္တည္ပါ။ ပြက္လာလွ်င္ သာကူေစ့မ်ားကိုုထည့္ရ်္ အဆက္မပ်က္ေမြွပါ။ သာကူေစ့ရဲ ့အျဖဴအစံမ်ားေပ်ာက္လွ်င္ တုုံးထားေသာ ကန္စြန္းဥမ်ားကိုုထည့္ရ်္ မီးဖိုုေပၚမွခ်ပါ။
၄။ ကန္စြန္းဥသာကူက်ိဳကိုုစားခါနီးလွ်င္ အုုန္းႏိုု ့ဆမ္း၊ အုုန္းသီးျဖဴးရ်္ သုုံးေဆာင္ႏိုုင္ပါျပီရွင္။

မုုန္႔လုုံးေရေပၚ



သၾကၤန္နားနီးတိုုင္း မုုန္႔လုုံးေရေပၚလုုပ္နည္းတင္ေပးပါလိုု႔ နွစ္တိုုင္းေတာင္းဆိုုၾကတယ္။ အိစံကလဲ ခဏခဏလုုပ္စားျဖစ္လိုု႔ တင္ျပီးသားလိုု႔ထင္ေနတာ။ အခုုလိုုက္ရွာေတာ့မွ မတင္ရေသးဘူးဆိုုတာသိေတာ့တယ္။ မုုန္႔လုုံးရဲ႔အခ်ိဳးအစားကေတာ့အျခား ျမန္မာမုုန္႔ေတြအခ်ိဳးအစားလိုုပဲ ေကာက္ညွင္း ၄ ဆ၊ ဆန္မႈန္႔ ၁ ဆနဲ႔လုုပ္ထားတာပါ။ လုုပ္စားၾကည့္ရေအာင္ေနာ္။

ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား (အလုုံး ၄၀ နည္းပါးစာ)
၁။ ေကာက္ညွင္းမွဳန္ ့- ၁ ခြက္ (သိုု ့) ထမင္းစားဇြန္း ၁၆ ဇြန္း
၂။ ဆန္ မွဳန္ ့- ထမင္းစားဇြန္း ၄ ဇြန္း
၃။ ေရ - ထမင္းစားဇြန္း ၉ ဇြန္း
၄။ ဆား - အနည္းငယ္
၅။ ထန္းလ်က္အခဲ - ၁၅ က်ပ္သား
၆။ အုုံးသီးျခစ္ဖတ္ - အနည္းငယ္
( ၁ ခြက္ = 240 ml = ရိုးရိုးေကာ္ဖီခြက္ ၁ ခြက္ ၊ ထမင္းစားဇြန္း = 1 tablespoon = 15 ml ၊ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း = 1 teaspoon = 5 ml)

ျပဳလုုပ္နည္း
၁။ ေကာက္ညွင္းမွဳန္ ့၊ ဆန္ မွဳန္ ့၊ဆားအနည္းငယ္ကိုု ေရာရ်္ ေရထမင္းစားဇြန္း ၉ ဇြန္းထည့္ျပီး သမလာေအာင္နယ္ထားပါ။ ထန္းလ်က္ခဲကိုု အတုုံးေသးေသးေလးေတြတုုံးထားပါ။ ငရုုတ္သီးစိမ္းေလးေတြကိုု ေသးေသးေလးေတြလွီးထားပါ။
၂။ မုုန္႔လုုံးလံုုးရန္အတြက္ နယ္ထားေသာမုုန္႔အႏွစ္ကိုု အရင္ဆုုံးအလုုံးေလးလုုံး၊ ျပီးရင္ အနည္းငယ္ျပားလိုုက္၊ အဲ့အျပားအလယ္ကိုု လက္ေခ်ာင္းနဲ႔ခ်ိဳင့္သြားေအာင္လုုပ္ျပီး ထန္းလ်က္အခဲေလးေတြထည့္ရ်္ လုုံးပါ။
၃။ လုုံးထားေသာ မုုန္႔လုုံးမ်ားကိုု ပြက္ပြက္ဆူေနေသာ ေရေႏြးထဲထည့္ပါ။ မုုန္႔လုုံးမ်ား ေရေပၚေပၚလာလွ်င္ ဆယ္ပါ။
၄။ မုုန္႔လုုံးေရေပၚ ေပၚကိုုအုုန္းသီးျခစ္ဖတ္မ်ားျဖဴးရ်္ သုုံးေဆာင္ႏိုုင္ပါျပီရွင္။

(ငရုုတ္သီးျဖင့္တခ်ိဳ႔မုုန္႔လုုံးမ်ားကိုုလဲ ျပဳလုုပ္နိုုင္ပါသည္။ အိစံတိုု႔ကေတာ့ ထန္းလ်က္နဲ႔ ၁၅ လုုံးေလာက္လုုံးမွ ငရုုတ္သီးနဲ႔ ကိုု ၁ လုုံးလုုံးပါတယ္။)

ေရာင္စုံေက်ာက္ေက်ာ



အိမ္မွာလုပ္တာကေတာ့ jello mix နွင့္ gelatin ကိုအသုံးျပဳ ျပီးလုပ္ပါတယ္။
ယခုျပဳလုပ္နည္းကိုေတာ့ တယ္လီဖုန္းတံဆိပ္နဲ ့လုပ္တဲ့နည္းပါ။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား (၂ဘန္းစာ)

တယ္လီဖုန္းတံဆိပ္ေက်ာက္ေက်ာမွဳန္ ့အေသး ၃ထုပ္
သၾကား
နို ့ဆီ (သို ့) နို ့စိမ္း
အေရာင္ပါေသာ အခ်ိဳရည္ ၂ မ်ိဳး (အမွုန္ ့နဲ့ေဖ်ာ္လဲရပါတယ္)

ျပဳလုပ္နည္း
ပထမဆုံး အေရာင္ပါတဲ ့ေက်ာက္ေက်ာကိုလုပ္ပါ။
ေက်ာက္ေက်ာမွဳန္ ့တထုပ္ကို ေရ ၁လီတာ (အခ်ိဳရည္ပါအျပီး) နွင့္ သျကား ၁၀သားအခ်ိဳရည္ပါတဲ ့ေရကို မီးဖိုေပၚမွာပြက္ေနေအာင္တည္ပါ။

ေက်ာက္ေက်ာမွဳန္ ့ကိုေရနည္းနည္းနဲ ့ေပ်ာ္ေအာင္ေဖ်ာ္ထားပါ။ အခ်ိဳရည္အိုးပြက္ရင္ သျကားထည့္ေမြွပါ။

သၾကားအရည္ေပ်ာ္သြားရင္ ေက်ာက္ေက်ာမွဳန္ ့ထည့္ေမြွပါ။

အရည္ကၾကည္သြားရင္ ထည့္မည့္ခြက္ထဲမွာ အေအးခံပါ။

ေနာက္အေရာင္ေက်ာက္ေက်ာကိုလဲအထက္နည္းအတိုင္းလုပ္ပါ။ ေက်ာက္ေက်ာ ၂ဘန္းကို လုံး၀ခဲေနတဲ့ အထိထားပါ။ ေက်ာက္ေက်ာ လုံး၀ခဲသြားရင္ ပုံထဲမွာ ပါတဲ ့အတိုင္း အတုံးေလးေတြ လွီးပါ။ ျပီးရင္ ၂ဘန္းကို မ်ွေအာင္ေရာလိုက္ပါ။

အျဖဴေရာင္ကိုေတာ့ နို ့ဆီနဲ ့လုပ္မည္ဆိုရင္ သၾကားထည့္ရန္မလိုပါဘူး ။ နို ့စိမ္းနဲ ့လုပ္ရင္ေတာ့ သၾကားထည့္ရပါတယ္။


အျဖဴေရာင္အတြက္ကိုေတာ့ ေရတလီတာ ၊နို ့ဆီ တဘူးနဲ ့ေလးပုတပုံ (သို ့) နုိ ့စိမ္း တဘူး ႏွင့္သျကား၁၀သား။

ေရကို အိုးေပၚမွာပြက္ေအာင္တည္ပါ။ ေရပြက္ရင္ နို ့ဆီ (သို ့)နိုစိမ္းနွင့္သျကားကိုထည့္ပါ။ ျပီးရင္ ေရနဲ့အရည္ေဖ်ာ္ထားေသာ ေက်ာက္ေက်ာကိုထည့္ပါ။

ေနာက္တေခါက္ပြက္ရင္ မီးဖိုေပၚမွ ခ်ျပီး ေအးသြားတဲ့အထိအေအးခံပါ။ ခဲမွာစိုးရင္ ေမြွေပးပါ။ (အပူေက်ာက္ေက်ာအရည္ကိုသြားထည့္လုိက္ရင္ ေရာင္စုံေက်ာက္ေက်ာေတြပါ ျပန္ျပီးအရည္ေပ်ာ္သြားျပီးမလွပါ။)

ေအးသြားေသာအျဖဴေရာင္ေက်ာက္ေက်ာအရည္ကို ခုနက အေရာင္ ၂ေရာင္ေရာထားေသာ ေက်ာက္ေက်ာ ၂ဘန္းကို အညီအမ်ွေလာင္းထည့္လိုက္ပါ။ ျပီးရင္ အေအးခံပါ။ တစ္ညထားရင္ ပိုေကာင္းပါတယ္။ အရမ္းခဲမွ ဓါးနဲ ့လွီးပါ။ (အာဂါးေက်ာက္ေက်ာမွဳန္ ့ကို သုံးလို ့မရပါ။ သူကခ်က္ခ်င္းခဲသြားလို ့ပါ။)

ေရာင္စံုသာဂူလံုး
..........................


 ကေလးေတြလည္းႀကိဳက္၊ လူႀကီးေတြလည္း
ႏွစ္သက္တဲ့ ေရာင္စံုသာဂူလံုးေလးကို သံုးေဆာင္ရင္း
သႀကၤန္တြင္းကို ျဖတ္သန္းလိုက္ပါေနာ္။

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• သာဂူေစ့ - ၅၀ က်ပ္သား
• သၾကား - ၅၀ က်ပ္သား
• ေဖ်ာ္ရည္စံု - အနည္းငယ္စီ
 (စေတာ္ဘယ္ရီ၊ သစ္ခြ၊ လိေမၼာ္)
• ဆား - အနည္းငယ္
• ေရ - ႏို႔ဆီဘူး ၈ ဘူး
• အုန္းသီး - ၂ လံုး (အမႈန္႔)

ျပဳလုပ္နည္း
၁။ သာဂူေစ့ေလးမ်ားကို ဖုန္၊ သဲ၊ ခဲ ကင္းစင္ရန္ ဆန္ခါႏွင့္ ျပာထားပါ။
၂။ ေရ ႏို႔ဆီဘူး ၈ ဘူးကို ပြက္ပြက္ဆူေအာင္ တည္ၿပီး ျပာထားေသာ သာဂူေစ့ထည့္၍
၁၀ မိနစ္ခန္႔ က်ိဳပါ။
၃။ ပြတက္လာေသာ သာဂူက်ိဳထဲ သၾကား၊ ဆား ထည့္ၿပီး ၁၀ မိနစ္ခန္႔ က်ိဳပါ။
၄။ သာဂူေစ့ေလးမ်ား မ်က္ဆံမေပ်ာက္ခင္ သာဂူက်ိဳ သံုးပံုတစ္ပံုစီကို ေဖ်ာ္ရည္အေရာင္ တစ္မ်ိဳးစီထည့္ၿပီး အိုးေလးမ်ားထဲ ခြဲထည့္၍ ၁၀ မိနစ္ခန္႔ ႏွပ္ထားပါ။
၅။ တစ္အိုးစီ အနည္းငယ္ေအးသြားလွ်င္ ဗန္းထဲ အေနေတာ္အပံုေလး မ်ား ပံုၿပီး အေအးခံပါ။
၆။ ေအးသြားလွ်င္ တစ္လုပ္စာအလံုးေလးမ်ား လံုးၿပီး ျခစ္ၿပီးသား အုန္းသီးေလးမ်ားႏွင့္ ငံု၍ လံုးပါ။
၇။ အားလံုး လံုးၿပီးသြားလွ်င္ အေရာင္အေသြး စံုလင္စြာႏွင့္ အုန္းနံ႔ေမႊးေမႊး၊ ေရာင္စံု သာဂူလံုးေလးမ်ားကို အရသာရွိစြာ သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါၿပီ။
............................
ေရႊရည္ၿဖိဳး
တင့္တင့္ ျမန္မာ့႐ိုးရာမုန္႔မ်ိဳးစံု

No comments: