Thursday, November 28, 2013

ေျမြသားေၾကာ္ခ်က္ - ငါးပိသုပ္ - ၀ါးပိုးမွ်စ္စိမ္းတာလေပါ



ကၽြန္ေတာ္ ျမန္မာဟင္းအတြဲအစပ္ေလးေတြမတင္တာ သံုးေလးလမကရွိေနပါျပီ။ အခု ကၽြန္ေတာ့္သူငယ္ခ်င္း တစ္ေယာက္ ခ်က္စား တဲ့ဟင္းကို သူငယ္ခ်င္းတို႕နဲ႕မွ်ေ၀ဖို႕အေၾကာင္းဖန္လာပါတယ္။ ကၽြန္ေတာ့္အေနႏွင့္ကေတာ့ ကိုယ္စားေနၾက သားငါးမ်ားကလြဲ လို႕မစားေသာက္တတ္ပါဘူး။ ဒါေပမဲ့ တခ်ိဳ႕ေသာသူငယ္ခ်င္းေတြမ်ား စားခ်င္မလားဆိုျပီး မွ်ေ၀လိုက္တာ ျဖစ္ပါတယ္။

မ်ားေသာအားျဖင့္ေတာ့ အေအးပိုင္းေဒသ အသားငါးရွားပါးတဲ့ေဒသတစ္ခ်ိဳ႕မွာ စားေသာက္က်တဲ့ဟင္းလ်ာပါ။ ေျမြသား…အဲ အဆိပ္မရွိဘူးလို႕ ယူဆရတဲ့ လင္းေျမႊသားကိုခ်က္စားၾကတာပါ။ ကၽြန္ေတာ္ကေတာ့ ေၾကာ္ထားပါတယ္။ ငါးပိေလးကိုသုပ္ ၀ါးပိုးမွ်စ္စိမ္း ေလးကို တာလေပါဟင္းခ်က္ အတြဲမိမိစားၾကည့္ၾကပါ ခင္ဗ်ာ့။

ေျမြသားေၾကာ္ခ်က္
ပါ၀င္ေသာ  ပစၥည္းမ်ား


လင္းေျမြ - တစ္ေကာင္၊ ငရုတ္သီး ၃ေတာင့္၊ ၾကက္သြန္နီ ၅ လံုး၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၅ လံုး၊ မဆလာ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္း၊ ဆီ ၁၀က်ပ္သား။

ျပင္ဆင္ပံ
(၁) လင္းေျမြကို ေခါင္းျဖတ္ပစ္ပါ။ အူ၊အသည္းမ်ားကို ထုတ္ပစ္ပါ။
(၂) ၄င္းတို႕ကို အိုးတစ္လံုးတြင္ထည့္၍ ေရျမဳပ္ရံုထည့္ျပီးျပဳတ္ပါ။

ျပဳလုပ္နည္းအဆင့္ဆင့္
(၁) ေျမြသားႏူးလာလွ်င္ အေရခြံႏႊာပါ။ အသားမ်ားကို ၾကက္သြန္၊ ခ်င္း၊ငရုတ္၊မဆလာတို႕ႏွင့္ေရာ၍ ညက္ေအာင္ေထာင္းပါ။
(၂) ေထာင္း၍ညက္လွ်င္ ငါးဖယ္ဆုပ္ကဲ့သို႕ အလံုးကေလးမ်ားလံုးပါ။
(၃) ၄င္းတို႕ကို ဆီႏွင့္ေၾကာ္ပါ။ နီေရာင္သန္းလာသည့္အထိေၾကာ္ျပီး က်က္လွ်င္ သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါသည္။

ငါးပိသုပ္
ပါ၀င္ေသာ ပစၥည္းမ်ား

မွ်င္ငါးပိေကာင္းေကာင္း ၅က်ပ္သား၊ ၾကက္သြန္နီ ၃လံုး၊ ငရုတ္သီးစိမ္း အနည္းငယ္၊ ဟင္းခတ္မႈန္႕ အနည္းငယ္၊ သံပရာသီး ၁လံုး။

ျပင္ဆင္ပံု
(၁) မွ်င္ငါးပိကို မီးကင္ပါ။ တူးေနေသာ အမည္းမ်ားဖယ္ပါ။
(၂) ၾကက္သြန္နီ၊ ငရုတ္သီးစိမ္း ပါးပါးလွီးထားပါ။

ျပဳလုပ္နည္းအဆင့္ဆင့္
(၁) သုပ္မည့္ပန္းကန္ထဲသို႕ မီးကင္ထားေသာ ငါးပိမ်ားထည့္ပါ။
(၂) ျပီးလွ်င္ လွီးထားေသာ ၾကက္သြန္နီ၊ ငရုတ္သီးစိမ္းမ်ားထည့္ပါ။
(၃) ဟင္းခတ္မႈန္႕ အနည္းငယ္ထည့္၍ သံပရာသီးညွစ္ျပီးသုပ္ပါ။
(၄) အေပါ့၊အငန္ျမည္း၍ စားသံုးႏိုင္ပါသည္။

၀ါးပိုးမွ်စ္စိမ္းတာလေပါ
ပါ၀င္ေသာ ပစၥည္းမ်ား

၀ါးပိုးမွ်စ္၏ထိပ္ပိုင္း - ၁၀က်ပ္သား၊ ပိႏၷဲေစ့(ျပဳတ္ျပီး) ၁၀ေစ့၊ ရံုးပတီသီး ၄ေတာင့္၊ငရုတ္ရြက္ ၄ညြန္႕၊ ဆူးပုပ္ရြက္ ၅ညြန္႕၊ ပင္စိမ္းရြက္ ၅ညြန္႕၊ ကုလားေအာ္သီး ၅ေတာင့္၊ ဆား အနည္းငယ္။

ျပင္ဆင္ပံု
၁။မွ်စ္ကိုပါးပါးလွီး၍ ေရေခတၱစိမ္ထားပါ။ ေရစင္စင္ေဆးျပီး ပထမေရတစ္ေရျပဳတ္၍ ေရသြန္လိုက္ပါ။ မွ်စ္အနံ႕ကုန္သြားေအာင္ျပဳတ္ပါ။
၂။ ၾကက္သြန္နီပါးပါးလွီးထားပါ။ ပိႏၷဲေစ့ကိုထု၍ထားပါ။
၃။ ရံုးပတီသီး၊ ငရုတ္ရြက္၊ဆူးပုပ္ရြက္၊ ကုလားေအာ္သီးတို႕ကို ေရေဆးျပီး လွီးျဖတ္ထားပါ။

ျပဳလုပ္နည္းအဆင့္ဆင့္
(၁) ခ်က္မည့္အိုးတြင္ မွ်စ္ထည့္ပါ။ ေရကိုမိမိခ်က္လိုသေလာက္ထည့္ပါ။
(၂) ဆန္မႈန္႕အစိမ္း နည္းနည္း၊ ေရေဖ်ာ္၍ထည့္ျပဳတ္ပါ။ မျပတ္ေမႊေပးပါ။
(၃) ေရဆူလာလွ်င္ ဆားကိုလိုသေလာက္ထည့္ျပီး ဆက္တည္ထားပါ။
(၄) ပါးပါးလွီးထားေသာ ၾကက္သြန္နီ၊ ထု၍ထားေသာ ပိႏၷဲေစ့ကိုထည့္ပါ။
(၅) စားကာနီးတြင္ ဟင္းရြက္မ်ားထည့္၍အဖံုးအုပ္ျပီး မီးဖိုေပၚမွခ်၍ စားသံုးႏိုင္ပါသည္။

ကဲ ထမင္းစားျမိန္ၾကပါေစ... ကၽြန္ေတာ္ကေတာ့ ေျမြသားစားဘူးေနာ္...သူငယ္ခ်င္းတို႕ပဲစား...ဟဲဟဲ

No comments: