တောချက်မုန့်ဟင်းခါး
ပါဝင်ပစ္စည်းများ (၄ယောက်စာ)
မုန့်ဖတ် ၂၀ ကျပ်သား
ငါးရံ့ ၂ ကောင်
ပြုတ်ထားသော ဘဲဥ ၄ လုံး
သန့်စင်ထားသော ငှက်ပျောအူ အနည်းငယ်
ကြက်သွန်ဖြူ ၄ လုံး
ငြုပ်ကောင်းစေ့ ထမင်းစားဇွန်း ၂ ဇွန်း
စပါးလင် ၂ ချောင်း
ဆန်လှော်မှုန့် ထမင်းစားဇွန်း ၁ ဇွန်း
ကြက်သွန်ဥ ၁၀ ဥခန့်
ဆား လက်ဖက်ရည်ဇွန်း ၂ ဇွန်းခန့်
ငါးငံပြာရည် ထမင်းစားဇွန်း ၂ ဇွန်းခန့်
နနွင်းမှုန့် လက်ဖက်ရည်ဇွန်း ၁ ဝက်ခန့်
ထောင်းထားသော ထန်းလျက် ၁ လုံးခန့်
ရေ ၃ လီတာခန့်
ဆီ အနည်းငယ်
ပြင်ဆင်ချက်ပြုတ်ပုံ
- မုန့်ဟင်းခါးချက်မည့် အိုးထဲတွင် သန့်စင်ထားသော ငါး၊ နနွင်းမှုန့်၊ ငါးငံပြာရည်၊ ဆား၊ ထုထားသော စပါးလင်၊ ဆီအနည်းငယ် နှင့် ရေတို့ကိုထည့်ပြီး ငါးအသားများ နူးလာသည်အထိ ပြုတ်ပေးပါ။
- ငါးအသားများ နူးလာလျှင် ဆယ်ပြီး အရိုးနွှင်ထားပေးပါ။
- ဆူနေသော ငါးပြုတ်ရည်အိုးထဲသို့ ငှက်ပျောအူကိုထည့်ပြီး နူးစပြုသည်အထိ တည်ပေးပါ။
- ပြီးလျှင် ရေအနည်းငယ်ဖြင့် ဖျော်ထားသော ဆန်လှော်မှုန့်ရည်ကိုထည့်ပြီး သေချာမွှေပေးပါ။
- အရသာအတွက် ဆား၊ ထန်းလျက်တို့ကိုထည့်ပြီး မိမိလိုသလို ဖြည့်စွက်ပါ။ အရသာမျှတပြီး ဟင်းရည်ပွက်ပွက်ဆူလာလျှင် ပြုတ်ထားသော ဘဲဥများ၊ ကြက်သွန်ဥများကို ထည့်ကာ ဟင်းရည် ချိုမွှေးပြီး အနည်းငယ်ပိုကျလာသည် အထိ ဆက်တည်ပေးထားပါ။
- ပြီးလျှင် ညက်နေအောင် ထောင်းထားသော ကြက်သွန်ဖြူနှင့်ငြုပ်ကောင်းများကို ခပ်ပြီး ၅မိနစ်ခန့် ဆက်တည်ပြီးနောက်တွင် အချိန်တိုအတွင်း ပြုလုပ်နိုင်ပြီး ငြုပ်ကောင်းရနံ့လေး သင်းနေသော တောချက်မုန့်ဟင်းခါးကို မုန့်ဖတ်၊ ညှပ်ဖတ်၊ နံနံပင်၊ ပဲသီး၊ ငြုပ်သီးမှုန့်၊ အကြော်မျိုးစုံ တို့ဖြင့် တွဲဖက်သုံးဆောင်နိုင်ပါပြီ။
ချက်ပြုတ်ပြသူ - နှင်းနန္ဒာေ၀ (Nandar’s Kitchen)
သာခွေယိုင် (ထမင်းပေါင်းအိုးဖြင့်ချက်တဲ့နည်း)
သာခွေယိုင်ကို မွှေရတာလက်မညောင်းအောင်လို့ထမင်းပေါင်းအိုးဖြင့်ချက်တဲ့နည်းပါ။ တကယ့်နည်းကတော့ မီးဖိုပေါ်မှာတင်မွှေရတာ လက်ညောင်းလို့ဒီနည်းလေးကိုသုံးထားတာပါ။ အားလုံးလဲ အဆင်ပြေလိမ့်မယ်လို့ထင်ပါတယ်။ လုပ်စားကြည့်ရအောင်နော်။
ပါဝင်သောပစ္စည်းများ
၁။ ကောက်ညှင်းငချိတ် - ထမင်းပေါင်းအိုးမှာပါတဲ့ခွက်ဖြင့် ၂ ခွက် (သို့) နို့ဆီဘူးဖြင့် ၁ ခွက်ခွဲ
၂။ ဆား - လက်ဖက်ရည်ဇွန်းလေးပုံတပုံ
၃။ သကြားအညို - ထမင်းစားဇွန်း ၁၀ ဇွန်း (အညိုမရှိလျှင် အဖြူကိုထည့်လဲရပါတယ်။)
၄။ အုန်းနို့- ၄၀၀ ml
၅။ သကြား - ထမင်းစားဇွန်း ၄ဇွန်း
( ထမင်းစားဇွန်း = 1 tablespoon = 15 ml)
(လက်ဖက်ရည်ဇွန်း = 1 teaspoon = 5 ml)
ပြုလုပ်နည်း
၁။ ကောက်ညှင်းကိုရေဆေးပြီး မချက်ခင် ၈ နာရီအလိုကတည်းက ထမင်းပေါင်းအိုးထဲကိုထည့် ရေကို ရေအမှတ် ၅ မှာထည့်၊ (ရေအမှတ်မရှိလျှင် နဂိုထည့်နေတဲ့ရေရဲ့ ၂ ဆခွဲပိုထည့်ရပါတယ်။ နဂိုရေကို ဆန်ရဲ့လက်၁ဆစ်အထက်ထည့်ရင် လက်၂ ဆစ်ခွဲအထိရေထည့်ပါ။) ဆား၊ သကြားအညို ထမင်းစားဇွန်း ၁၀ ဇွန်းတို့ကိုထည့်ရျ် သမအောင်မွှေပြီး ၈နာရီလောက်ထားပါ။ (ဒီနိုင်ငံမှာ စားရတဲ့ သာခွေယိုင်က ပိုမွှေးပါတယ်။ အဲ့လိုမွှေးချင်ရင်တော့ ဆွမ်းမွှေးရွက် တရွက် (သို့) ဆွမ်းမွှေးအနံ့အရည် လက်ဖက်ရည်ဇွန်း လေးပုံတပုံကို ချက်မည့်အထဲ ထည့်ပါ။)
၂။ ပြီးမှ ထမင်းပေါင်းအိုးခလုပ်ကိုနှိပ်ရျ် ချက်ပါ။ (အိစံကတော့ မနက်ချက်မည်ဆိုလျှင် ညကတည်းက ထမင်းပေါင်းအိုးထဲထည့်ထားပြီး မနက်မှ ခလုပ်နှိပ်ပြီးချက်လိုက်တာပါ။)
၃။ ကျက်လျှင် မီးခလုပ်ကိုချက်ချင်းပိတ်ထားလိုက်ပြီးနှပ်ထားပါ။
၄။ အုန်းနို့ကိုမီးဖိုပေါ်တင်ရျ် သကြား ထမင်းစားဇွန်း ၄ ဇွန်းထည့်ပြီး သကြားများအရည်ပျော်သွားသည်အထိတည်ထားပါ။
၅။ စားခါနီးမှ ချက်ထားသော ကောက်ညှင်းငချိတ်လေးကို ပန်းကန်ထဲထည့်၊ အပေါ်က အုန်းနို့လေးဆမ်းရျ်သုံးဆောင်နိုင်ပါပြီရှင်။
ချက်ပြုတ်ပြသူ - Ei San
ကြက်သား ဒန်ပေါက် အလွယ်ချက်နည်း..
မမီးက ဘာစမာတီ ချက်နည်းကို သူများဆီက လေ့လာပီး လုပ်ကြည့်တာ..ရေလုံးဝ မဆေးဘူး..။ နောက်ပိုင်း စာတွေ ဖတ်ကြည့် တော့..U.S က ဆန်တွေကို ရေမဆေးလည်း ချက်နိုင်ပါတယ်တဲ့.. တခြားတိုင်းပြည်ကတင်သွင်းတဲ့ ဆန်တွေကိုတော့ ရေ ဆေး ရမယ်တဲ့..။
အိုးအပြည့် ဘယ်တော့မှ မချက်ပါနဲ့..။ မမီး ၅ ခွက် အိုးမှာ ၂ခွက်ဘဲ ချက်တယ်..အဲဒီ ထက်ပိုလိုက်တာနဲ အိုးကျပ်ပီး ထမင်းမလှ..။
မမီးတို့ စိတ်ကြိုက် မဆလာနံ့ သိတ်မများဘဲ..ထောပတ် အနည်းငယ်နဲ့ ချက်ထားတဲ့ အလွယ် ချက်လေးပါ..။ စားလို့ အရမ်းကောင်းပါတယ်..။
မမီး အရောင် အတွက် ကုကမံကို မသုံးဘဲ အလွယ်တကူ ရနိုင်တဲ့ အစာ ဆိုးဆေးတွေကို သုံးထားပါတယ်.. US မှာ နေသူတွေကတော့ ကိတ်မုန့် ပစ္စည်းတွေ ရောင်းတဲ့ အတန်းမှာ အလွယ်တကူ ရှာတွေ့နိုင်ပါတယ်..မြန်မာ မှာ နေသူများကတော့ သိမ်ကြီးဈေးနဲ့ ကိတ်မုန့် ပစ္စည်းရောင်းတဲ့ ဆိုင်တွေ..ပရဆေး ဆိုင်တွေမှာ ၇နိုင်မယ် လို့ ထင်ပါတယ်..။ သူငယ်ချင်းလေး တယောက် အကြံပေးဘူးတယ်.. ပဲငံပြာရည် အပျစ်အနည်းငယ်ထမင်းပေါ်မှာ ထည့်ပေးရင် အရောင်ပိုလှပါတယ်တဲ့...။
ကြက်သားဟင်း
1. ကြက်ပေါင် ................. ၂ ချောင်း
2. ကြက်သွန်ဖြူ ...............၂ မွှာ
3. ချင်း ပါးပါး ..................၁ ပြား
4. ကြက်သွန်နီ................ အရွယ် လတ် ၁ လုံး
5. ဆီ ..............................၂ စားပွဲဇွန်း
6. ငြုတ်သီးမှုန့်.................. ၁/၄ လက်ဘက်ရည်ဇွန်း ( အရောင်တင်မှုန့်)
7. ဒိန်ချဉ်........................... ၂ စားပွဲဇွန်း
8. ကြက်သွန်နီကြော် ........... ၃ စားပွဲဇွန်း
9. ဒန်ပေါက် မဆလာ........... ၁ စားပွဲဇွန်း
ချက်နည်း
1. ကြက်သားကို သန့်စင်အောင်ဆေး၊ ဆား ၊ဒန်ပေါက်မဆလာ၊ ဒိန်ချဉ် တို့ဖြင့် နယ်ပေးပီး ၁ နာရီခန့် နှပ်ထားပေးပါ။
2. ကြက်သွန်နီ၊ ကြက်သွန်ဖြူ၊ ၊ ချင်းတို့ကို ညက်အောင်ထောင်းပါ၊
3. အိုးတခုထဲမှာ ဆီ အနည်းငယ် ထည့်ပီး ထောင်းထားတဲ့ ကြက်သွန်ဖြူ/နီ၊ချင်း တို့ကို ဆီသတ်ပါ။
4. ကြက်သွန်နီသွေ့စပြုပီး မွှေးလာတဲ့အခါ အသင့် နှပ်ထားတဲ့ ကြက်သားများကို ထည့်ပြီး လှိမ့်ပါ၊ အသားတင်းလာတဲ့ အခါ ကြက်သွန်နီကြော် ထည့်မွှေပါ၊ ဒိန်ချဉ်က ထွက်လာတဲ့ ရေနဲ့ ကြက်သား နူးလာတဲ့ အထိ မီးအေးအေး နဲ့ ချက်ထားပါ၊ လိုအပ်ရင် ရေပူ အနည်းငယ်ထည့်ပေးပါ၊
ဒန်ပေါက်ထမင်း
1. ဘက်စမာတီဆန်.............. ၂ ခွက် ( rice cooker cup)
2. ထောပတ်(Ghee) .............၁ လက်ဘက်ရည်ဇွန်း
3. သစ်ကြပိုးခေါက် ................ ၁ လက္မ အရွယ်
4. ကရဝေးရွက်....................... ၁ ရွက်
5. ကြက်သွန်နီကြော် ..................၁/၂ ခွက် (rice cooker cup)
6. အဝါရောင်............................. ၂-၃ စက်
7. လိမ္မော်ရောင် .......................... ၁-၂ စက်
8. ဆား ..................................၁/၂ လက်ဘက်ရည်ဇွန်း
9. သကြား ..............................၁ လက်ဘက်ရည်ဇွန်း
ချက်နည်း
1. ထမင်းပေါင်းအိုးတစ်လုံးထဲမှာ ထောပတ်(Ghee) ထည့်ပါ၊ သစ်ကြပိုးခေါက်နဲ့ ကရဝေးရွက်ထည့်ပါ၊ ပူလာတဲ့ အခါ တချက် နှစ်ချက် မွှေပေးပါ၊ ဆန်ကို အခြောက် အတိုင်းထည့်ပါ၊ အဝါရောင် ၂-၃စက်ထည့်မွှေပေးပီရင် ဘက်စမာတီ ဆန် ၂ ခွက် အတွက် ရေ ၃ခွက် ထည့်ပီးချက်ပါ၊
2. ထမင်းကျက်တဲ့ အခါ တဝက် ကို ဖွဖွလေး ထမင်းမကြေအောင် ခပ်ထုတ်ပြီး ကြက်သွန်နီကြော် ဖြန့်ထည့်ပါ၊ ချက်ထားတဲ့ ကြက်သားနဲ့ အနှစ်များထည့်ပါ၊ အပေါ်မှ ဖယ်ထားတဲ့ ထမင်းပြန်အုပ်ပီး ၊ ရေ ၁ စားပွဲတင်ဇွန်း နဲ့ အသင့်စပ်ထားတဲ့ လိမ္မော်ရောင် ကို နေရာကျဲကျဲ ဖြန့်ထည့်ပါတယ်၊ အဖုံးပိတ်ပီး စားခါနီး အထိနှပ်ထားပါတယ်၊
3. ထမင်းခပ်တဲ့အခါ အရောင် သမသွားအောင် အနည်းငယ် ဖွပေးလိုက်ပီး၊ အိမ်ချက် ဒန်ပေါက်လေး သုံးဆောင်နိုင်ပါပြီ။
ချက်ပြုတ်ပြသူ - Meemetofu
စပိန်ထမင်းကြော်နည်း (Spanish Style Fried Rice)
.........................
စပိန်ထမင်းကြော်လို့ဆိုပေမဲ့ ရောချက်တဲ့နည်းနဲ
့ကြော်တဲ့ပုံစံနှစ်မျိုး ပြုလုပ်နိုင်ပါတယ်။ အခုတော့အလွယ်တကူကြော်တဲ့ပုံစံ ပြုလုပ်ထားခြင်းဖြစ်ပါတယ်။ စားနေကြ ထမင်း ကြော်နဲ့ အရသာကွဲပြားပြီး ထမင်းကြော်နှစ်သက်သူများအတွက် အကြိုက်တွေ့ စေမဲ့ရောင်စုံစပိန်ထမင်းကြော်ပဲဖြစ်ပါတယ်။ ကြော်စားကြည့်ရအောင်နော်။
ပါဝင်ပစ္စည်း ၅ ပွဲစာ
- ထမင်းဖြူ - ၅ပွဲ
- ကြက်သွန်နီ - တစ်လုံး
- ကြက်သွန်ဖြူ - ၃မြောင်း
- ကြက်အူချောင်း - ၂ချောင်း
- ကြက်သား/ပုစွန် - ၂၀ဝ ဂရမ်
- ငရုတ်ပွစိမ်း/နီ/ဝါ - တစ်လုံးခွဲ (တစ်ခြမ်းဆီ)
- ခရမ်းချဉ်သီးအနှစ် - ၃၀ဝ ဂရမ်
- ဆား - စားပွဲဇွန်း တစ်ဇွန်း
- သကြား - တစ်ဇွန်း
- သံလွင်ဆီ - ၅ဇွန်း
- ငရုတ်ကောင်း - အနည်းငယ်
- Paprika (အရောင်တင်) - တစ်ဇွန်း
- Oregano - တစ်ဇွန်း (optional)
(ဟင်းခတ်အမွှေးအကြိုင်)
- ကြက်သွန်မြိတ် - ၃ပင်
- သံပရိုသီး - တစ်လုံး
ပြုလုပ်နည်းအဆင့်ဆင့်
၁။ ဦးစွာကြော်မည့် ထမင်းဖြူကို အအေးခံထားပါ။ ကြက်သွန်နီ၊ ကြက်သွန်ဖြူ သေးသေးစိတ်ထားပါ။ ငရုတ်ပွ အရောင်သုံးမျိုးကို အရွယ်တူအတုံးစိတ်ထားပါ။ကြက်အူချောင်းနှင့် အသုံးပြုမည့် အသားပင်လယ်စာကို အသင့်ပြုလုပ်ထားပါ။
၂။ ခရမ်းချဉ်သီးအနှစ်ကို အသင့်သုံးသံဘူးများအသုံးပြုနိုင်ပြီး မရှိပါက ခရမ်းချဉ်သီး ၅ လုံးခန့်ကို ရေနွေးဖျော အစေ့ထုတ်အခွံခွာပြီးသေးသေးစိတ်ကာချက်ထားပါ။
၃။ အားလုံးအသင့်ဖြစ်ပါက ကြော်မည့်အိုးကို အပူပေးပြီး သံလွင်ဆီထည့်ပါ။
၄။ ကြက်သွန်နီကြက်သွန်ဖြူဆီသပ်ကာကြက်အူချောင်းအသားထည့်ကြော်ပါ။
၅။ အရောင်ပြောင်းပါက ငရုတ်ပွစိတ်ထားသည်ကိုထည့်ပါ။ ငရုတ်ကောင်းအရောင်တင်ထည့်ပြီး သမအောင် မွှေပေးပါ။ ခရမ်းချဉ်သီးအနှစ်ထည့်ပါ။
၆။ အအေးခံထားသော ထမင်းဖြူထည့်ပါ။ ဆား၊သကြားနှင့် အော်ရီဂါးနိုးထည့်ပြီး သမအောင်မွှေကာအရသာအပေါ့အငန်မြည်းပါ။
၇။ အရသာအနေတော်ပါက ကြက်သွန်မြိတ်သေးသေး စိတ်ထားသည်ကိုထည့်ပြီး သံပရိုသီးစိတ်ဖြင့် တွဲဖက် ပြီးတည်ခင်းနိုင်ပါပြီ။
* မကြော်ဘဲ တစ်ခါတည်းရောချက်လိုပါက ဆန်ကို ရေစိမ်ထားပြီး အထက်ပါနည်းအတိုင်း ဆီသတ်ပြီး ဆန်ချ ကြော်ကာ ကြက်ပြုတ်ရည်ထည့်ပြီး ထမင်းချက်သည့် နည်းအတိုင်းချက်နိုင်ပါတယ်။
* Paprika နှင့် Oregano ကိုစူပါမားကတ်များတွင် ရနိုင်ပါတယ်။
(Zawgyi )
ေတာခ်က္မုန႔္ဟင္းခါး
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား (၄ေယာက္စာ)
မုန႔္ဖတ္ ၂၀ က်ပ္သား
ငါးရံ႕ ၂ ေကာင္
ျပဳတ္ထားေသာ ဘဲဥ ၄ လုံး
သန႔္စင္ထားေသာ ငွက္ေပ်ာအူ အနည္းငယ္
ၾကက္သြန္ျဖဴ ၄ လုံး
ျငဳပ္ေကာင္းေစ့ ထမင္းစားဇြန္း ၂ ဇြန္း
စပါးလင္ ၂ ေခ်ာင္း
ဆန္ေလွာ္မႈန႔္ ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း
ၾကက္သြန္ဥ ၁၀ ဥခန႔္
ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္းခန႔္
ငါးငံျပာရည္ ထမင္းစားဇြန္း ၂ ဇြန္းခန႔္
နႏြင္းမႈန႔္ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဝက္ခန႔္
ေထာင္းထားေသာ ထန္းလ်က္ ၁ လုံးခန႔္
ေရ ၃ လီတာခန႔္
ဆီ အနည္းငယ္
ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္ပုံ
- မုန႔္ဟင္းခါးခ်က္မည့္ အိုးထဲတြင္ သန႔္စင္ထားေသာ ငါး၊ နႏြင္းမႈန႔္၊ ငါးငံျပာရည္၊ ဆား၊ ထုထားေသာ စပါးလင္၊ ဆီအနည္းငယ္ ႏွင့္ ေရတို႔ကိုထည့္ၿပီး ငါးအသားမ်ား ႏူးလာသည္အထိ ျပဳတ္ေပးပါ။
- ငါးအသားမ်ား ႏူးလာလွ်င္ ဆယ္ၿပီး အရိုးႏႊင္ထားေပးပါ။
- ဆူေနေသာ ငါးျပဳတ္ရည္အိုးထဲသို႔ ငွက္ေပ်ာအူကိုထည့္ၿပီး ႏူးစျပဳသည္အထိ တည္ေပးပါ။
- ၿပီးလွ်င္ ေရအနည္းငယ္ျဖင့္ ေဖ်ာ္ထားေသာ ဆန္ေလွာ္မႈန႔္ရည္ကိုထည့္ၿပီး ေသခ်ာေမႊေပးပါ။
- အရသာအတြက္ ဆား၊ ထန္းလ်က္တို႔ကိုထည့္ၿပီး မိမိလိုသလို ျဖည့္စြက္ပါ။ အရသာမွ်တၿပီး ဟင္းရည္ပြက္ပြက္ဆူလာလွ်င္ ျပဳတ္ထားေသာ ဘဲဥမ်ား၊ ၾကက္သြန္ဥမ်ားကို ထည့္ကာ ဟင္းရည္ ခ်ိဳေမႊးၿပီး အနည္းငယ္ပိုက်လာသည္ အထိ ဆက္တည္ေပးထားပါ။
- ၿပီးလွ်င္ ညက္ေနေအာင္ ေထာင္းထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴႏွင့္ျငဳပ္ေကာင္းမ်ားကို ခပ္ၿပီး ၅မိနစ္ခန႔္ ဆက္တည္ၿပီးေနာက္တြင္ အခ်ိန္တိုအတြင္း ျပဳလုပ္နိုင္ၿပီး ျငဳပ္ေကာင္းရနံ႕ေလး သင္းေနေသာ ေတာခ်က္မုန႔္ဟင္းခါးကို မုန႔္ဖတ္၊ ညွပ္ဖတ္၊ နံနံပင္၊ ပဲသီး၊ ျငဳပ္သီးမႈန႔္၊ အေၾကာ္မ်ိဳးစုံ တို႔ျဖင့္ တြဲဖက္သုံးေဆာင္နိုင္ပါၿပီ။
ခ်က္ျပဳတ္ျပသူ - ႏွင္းနႏၵာေ၀ (Nandar’s Kitchen)
သာေခြယိုုင္ (ထမင္းေပါင္းအိုုးျဖင့္ခ်က္တဲ့နည္း)
သာေခြယိုုင္ကိုု ေမြွရတာလက္မေညာင္းေအာင္လိုု ့ထမင္းေပါင္းအိုုးျဖင့္ခ်က္တဲ့နည္းပါ။ တကယ့္နည္းကေတာ့ မီးဖိုုေပၚမွာတင္ေမြွရတာ လက္ေညာင္းလိုု ့ဒီနည္းေလးကိုုသုုံးထားတာပါ။ အားလုုံးလဲ အဆင္ေျပလိမ့္မယ္လိုု ့ထင္ပါတယ္။ လုုပ္စားၾကည့္ရေအာင္ေနာ္။
ပါဝင္ေသာပစၥည္းမ်ား
၁။ ေကာက္ညွင္းငခ်ိတ္ - ထမင္းေပါင္းအိုုးမွာပါတဲ့ခြက္ျဖင့္ ၂ ခြက္ (သိုု ့) ႏိုု ့ဆီဘူးျဖင့္ ၁ ခြက္ခြဲ
၂။ ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္းေလးပုုံတပုုံ
၃။ သၾကားအညိုု - ထမင္းစားဇြန္း ၁၀ ဇြန္း (အညိဳမရွိလွ်င္ အျဖဴကိုုထည့္လဲရပါတယ္။)
၄။ အုုန္းႏိုု ့- ၄၀၀ ml
၅။ သၾကား - ထမင္းစားဇြန္း ၄ဇြန္း
( ထမင္းစားဇြန္း = 1 tablespoon = 15 ml)
(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း = 1 teaspoon = 5 ml)
ျပဳလုုပ္နည္း
၁။ ေကာက္ညွင္းကိုုေရေဆးျပီး မခ်က္ခင္ ၈ နာရီအလိုုကတည္းက ထမင္းေပါင္းအိုုးထဲကိုုထည့္ ေရကိုု ေရအမွတ္ ၅ မွာထည့္၊ (ေရအမွတ္မရွိလွ်င္ နဂိုုထည့္ေနတဲ့ေရရဲ ့ ၂ ဆခြဲပိုုထည့္ရပါတယ္။ နဂိုုေရကိုု ဆန္ရဲ ့လက္၁ဆစ္အထက္ထည့္ရင္ လက္၂ ဆစ္ခြဲအထိေရထည့္ပါ။) ဆား၊ သၾကားအညိုု ထမင္းစားဇြန္း ၁၀ ဇြန္းတိုု ့ကိုုထည့္ရ်္ သမေအာင္ေမြွျပီး ၈နာရီေလာက္ထားပါ။ (ဒီႏိုုင္ငံမွာ စားရတဲ့ သာေခြယိုုင္က ပိုုေမြွးပါတယ္။ အဲ့လိုုေမြွးခ်င္ရင္ေတာ့ ဆြမ္းေမြွးရြက္ တရြက္ (သိုု ့) ဆြမ္းေမြွးအနံ ့အရည္ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပုုံတပုုံကိုု ခ်က္မည့္အထဲ ထည့္ပါ။)
၂။ ျပီးမွ ထမင္းေပါင္းအိုုးခလုုပ္ကိုုႏွိပ္ရ်္ ခ်က္ပါ။ (အိစံကေတာ့ မနက္ခ်က္မည္ဆိုုလွ်င္ ညကတည္းက ထမင္းေပါင္းအိုုးထဲထည့္ထားျပီး မနက္မွ ခလုုပ္ႏွိပ္ျပီးခ်က္လိုုက္တာပါ။)
၃။ က်က္လွ်င္ မီးခလုုပ္ကိုုခ်က္ခ်င္းပိတ္ထားလိုုက္ျပီးႏွပ္ထားပါ။
၄။ အုုန္းႏိုု္ ့ကိုုမီးဖိုုေပၚတင္ရ်္ သၾကား ထမင္းစားဇြန္း ၄ ဇြန္းထည့္ျပီး သၾကားမ်ားအရည္ေပ်ာ္သြားသည္အထိတည္ထားပါ။
၅။ စားခါနီးမွ ခ်က္ထားေသာ ေကာက္ညွင္းငခ်ိတ္ေလးကို ပန္းကန္ထဲထည့္၊ အေပၚက အုုန္းႏိုု ့ေလးဆမ္းရ်္သုုံးေဆာင္ႏိုုင္ပါျပီရွင္။
ခ်က္ျပဳတ္ျပသူ - Ei San
ၾကက္သား ဒန္ေပါက္ အလြယ္ခ်က္နည္း..
မမီးက ဘာစမာတီ ခ်က္နည္းကို သူမ်ားဆီက ေလ့လာပီး လုပ္ၾကည့္တာ..ေရလုံးဝ မေဆးဘူး..။ ေနာက္ပိုင္း စာေတြ ဖတ္ၾကည့္ ေတာ့..U.S က ဆန္ေတြကို ေရမေဆးလည္း ခ်က္နိုင္ပါတယ္တဲ့.. တျခားတိုင္းျပည္ကတင္သြင္းတဲ့ ဆန္ေတြကိုေတာ့ ေရ ေဆး ရမယ္တဲ့..။
အိုးအျပည့္ ဘယ္ေတာ့မွ မခ်က္ပါနဲ႔..။ မမီး ၅ ခြက္ အိုးမွာ ၂ခြက္ဘဲ ခ်က္တယ္..အဲဒီ ထက္ပိုလိုက္တာနဲ အိုးက်ပ္ပီး ထမင္းမလွ..။
မမီးတို့ စိတ္ႀကိဳက္ မဆလာနံ့ သိတ္မမ်ားဘဲ..ေထာပတ္ အနည္းငယ္နဲ႔ ခ်က္ထားတဲ့ အလြယ္ ခ်က္ေလးပါ..။ စားလို့ အရမ္းေကာင္းပါတယ္..။
မမီး အေရာင္ အတြက္ ကုကမံကို မသုံးဘဲ အလြယ္တကူ ရနိုင္တဲ့ အစာ ဆိုးေဆးေတြကို သုံးထားပါတယ္.. US မွာ ေနသူေတြကေတာ့ ကိတ္မုန႔္ ပစၥည္းေတြ ေရာင္းတဲ့ အတန္းမွာ အလြယ္တကူ ရွာေတြ႕နိုင္ပါတယ္..ျမန္မာ မွာ ေနသူမ်ားကေတာ့ သိမ္ႀကီးေစ်းနဲ႔ ကိတ္မုန႔္ ပစၥည္းေရာင္းတဲ့ ဆိုင္ေတြ..ပရေဆး ဆိုင္ေတြမွာ ၇နိုင္မယ္ လို့ ထင္ပါတယ္..။ သူငယ္ခ်င္းေလး တေယာက္ အႀကံေပးဘူးတယ္.. ပဲငံျပာရည္ အပ်စ္အနည္းငယ္ထမင္းေပၚမွာ ထည့္ေပးရင္ အေရာင္ပိုလွပါတယ္တဲ့...။
ၾကက္သားဟင္း
1. ၾကက္ေပါင္ ................. ၂ ေခ်ာင္း
2. ၾကက္သြန္ျဖဴ ...............၂ မႊာ
3. ခ်င္း ပါးပါး ..................၁ ျပား
4. ၾကက္သြန္နီ................ အရြယ္ လတ္ ၁ လုံး
5. ဆီ ..............................၂ စားပြဲဇြန္း
6. ျငဳတ္သီးမွုန႔္.................. ၁/၄ လက္ဘက္ရည္ဇြန္း ( အေရာင္တင္မွုန႔္)
7. ဒိန္ခ်ဥ္........................... ၂ စားပြဲဇြန္း
8. ၾကက္သြန္နီေၾကာ္ ........... ၃ စားပြဲဇြန္း
9. ဒန္ေပါက္ မဆလာ........... ၁ စားပြဲဇြန္း
ခ်က္နည္း
1. ၾကက္သားကို သန႔္စင္ေအာင္ေဆး၊ ဆား ၊ဒန္ေပါက္မဆလာ၊ ဒိန္ခ်ဥ္ တို့ျဖင့္ နယ္ေပးပီး ၁ နာရီခန႔္ ႏွပ္ထားေပးပါ။
2. ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၊ ခ်င္းတို့ကို ညက္ေအာင္ေထာင္းပါ၊
3. အိုးတခုထဲမွာ ဆီ အနည္းငယ္ ထည့္ပီး ေထာင္းထားတဲ့ ၾကက္သြန္ျဖဴ/နီ၊ခ်င္း တို့ကို ဆီသတ္ပါ။
4. ၾကက္သြန္နီေသြ႕စျပဳပီး ေမႊးလာတဲ့အခါ အသင့္ ႏွပ္ထားတဲ့ ၾကက္သားမ်ားကို ထည့္ၿပီး လွိမ့္ပါ၊ အသားတင္းလာတဲ့ အခါ ၾကက္သြန္နီေၾကာ္ ထည့္ေမႊပါ၊ ဒိန္ခ်ဥ္က ထြက္လာတဲ့ ေရနဲ႔ ၾကက္သား ႏူးလာတဲ့ အထိ မီးေအးေအး နဲ႔ ခ်က္ထားပါ၊ လိုအပ္ရင္ ေရပူ အနည္းငယ္ထည့္ေပးပါ၊
ဒန္ေပါက္ထမင္း
1. ဘက္စမာတီဆန္.............. ၂ ခြက္ ( rice cooker cup)
2. ေထာပတ္(Ghee) .............၁ လက္ဘက္ရည္ဇြန္း
3. သစ္ၾကပိုးေခါက္ ................ ၁ လကၼ အရြယ္
4. ကရေဝးရြက္....................... ၁ ရြက္
5. ၾကက္သြန္နီေၾကာ္ ..................၁/၂ ခြက္ (rice cooker cup)
6. အဝါေရာင္............................. ၂-၃ စက္
7. လိေမၼာ္ေရာင္ .......................... ၁-၂ စက္
8. ဆား ..................................၁/၂ လက္ဘက္ရည္ဇြန္း
9. သၾကား ..............................၁ လက္ဘက္ရည္ဇြန္း
ခ်က္နည္း
1. ထမင္းေပါင္းအိုးတစ္လုံးထဲမွာ ေထာပတ္(Ghee) ထည့္ပါ၊ သစ္ၾကပိုးေခါက္နဲ႔ ကရေဝးရြက္ထည့္ပါ၊ ပူလာတဲ့ အခါ တခ်က္ ႏွစ္ခ်က္ ေမႊေပးပါ၊ ဆန္ကို အေျခာက္ အတိုင္းထည့္ပါ၊ အဝါေရာင္ ၂-၃စက္ထည့္ေမႊေပးပီရင္ ဘက္စမာတီ ဆန္ ၂ ခြက္ အတြက္ ေရ ၃ခြက္ ထည့္ပီးခ်က္ပါ၊
2. ထမင္းက်က္တဲ့ အခါ တဝက္ ကို ဖြဖြေလး ထမင္းမေၾကေအာင္ ခပ္ထုတ္ျပီး ၾကက္သြန္နီေၾကာ္ ျဖန႔္ထည့္ပါ၊ ခ်က္ထားတဲ့ ၾကက္သားနဲ႔ အႏွစ္မ်ားထည့္ပါ၊ အေပၚမွ ဖယ္ထားတဲ့ ထမင္းျပန္အုပ္ပီး ၊ ေရ ၁ စားပြဲတင္ဇြန္း နဲ႔ အသင့္စပ္ထားတဲ့ လိေမၼာ္ေရာင္ ကို ေနရာက်ဲက်ဲ ျဖန႔္ထည့္ပါတယ္၊ အဖုံးပိတ္ပီး စားခါနီး အထိႏွပ္ထားပါတယ္၊
3. ထမင္းခပ္တဲ့အခါ အေရာင္ သမသြားေအာင္ အနည္းငယ္ ဖြေပးလိုက္ပီး၊ အိမ္ခ်က္ ဒန္ေပါက္ေလး သုံးေဆာင္နိုင္ပါျပီ။
ခ်က္ျပဳတ္ျပသူ - Meemetofu
စပိန္ထမင္းေၾကာ္နည္း (Spanish Style Fried Rice)
.........................
စပိန္ထမင္းေၾကာ္လို႔ဆိုေပမဲ့ ေရာခ်က္တဲ့နည္းနဲ
့ေၾကာ္တဲ့ပုံစံႏွစ္မ်ိဳး ျပဳလုပ္နိုင္ပါတယ္။ အခုေတာ့အလြယ္တကူေၾကာ္တဲ့ပုံစံ ျပဳလုပ္ထားျခင္းျဖစ္ပါတယ္။ စားေနၾက ထမင္း ေၾကာ္နဲ႕ အရသာကြဲျပားၿပီး ထမင္းေၾကာ္ႏွစ္သက္သူမ်ားအတြက္ အႀကိဳက္ေတြ႕ ေစမဲ့ေရာင္စုံစပိန္ထမင္းေၾကာ္ပဲျဖစ္ပါတယ္။ ေၾကာ္စားၾကည့္ရေအာင္ေနာ္။
ပါဝင္ပစၥည္း ၅ ပြဲစာ
- ထမင္းျဖဴ - ၅ပြဲ
- ၾကက္သြန္နီ - တစ္လုံး
- ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၃ေျမာင္း
- ၾကက္အူေခ်ာင္း - ၂ေခ်ာင္း
- ၾကက္သား/ပုစြန္ - ၂၀ဝ ဂရမ္
- င႐ုတ္ပြစိမ္း/နီ/ဝါ - တစ္လုံးခြဲ (တစ္ျခမ္းဆီ)
- ခရမ္းခ်ဥ္သီးအႏွစ္ - ၃၀ဝ ဂရမ္
- ဆား - စားပြဲဇြန္း တစ္ဇြန္း
- သၾကား - တစ္ဇြန္း
- သံလြင္ဆီ - ၅ဇြန္း
- င႐ုတ္ေကာင္း - အနည္းငယ္
- Paprika (အေရာင္တင္) - တစ္ဇြန္း
- Oregano - တစ္ဇြန္း (optional)
(ဟင္းခတ္အေမႊးအႀကိဳင္)
- ၾကက္သြန္ၿမိတ္ - ၃ပင္
- သံပရိုသီး - တစ္လုံး
ျပဳလုပ္နည္းအဆင့္ဆင့္
၁။ ဦးစြာေၾကာ္မည့္ ထမင္းျဖဴကို အေအးခံထားပါ။ ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ေသးေသးစိတ္ထားပါ။ င႐ုတ္ပြ အေရာင္သုံးမ်ိဳးကို အ႐ြယ္တူအတုံးစိတ္ထားပါ။ၾကက္အူေခ်ာင္းႏွင့္ အသုံးျပဳမည့္ အသားပင္လယ္စာကို အသင့္ျပဳလုပ္ထားပါ။
၂။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးအႏွစ္ကို အသင့္သုံးသံဘူးမ်ားအသုံးျပဳနိုင္ၿပီး မရွိပါက ခရမ္းခ်ဥ္သီး ၅ လုံးခန့္ကို ေရႏြေးေဖ်ာ အေစ့ထုတ္အခြံခြာၿပီးေသးေသးစိတ္ကာခ်က္ထားပါ။
၃။ အားလုံးအသင့္ျဖစ္ပါက ေၾကာ္မည့္အိုးကို အပူေပးၿပီး သံလြင္ဆီထည့္ပါ။
၄။ ၾကက္သြန္နီၾကက္သြန္ျဖဴဆီသပ္ကာၾကက္အူေခ်ာင္းအသားထည့္ေၾကာ္ပါ။
၅။ အေရာင္ေျပာင္းပါက င႐ုတ္ပြစိတ္ထားသည္ကိုထည့္ပါ။ င႐ုတ္ေကာင္းအေရာင္တင္ထည့္ၿပီး သမေအာင္ ေမႊေပးပါ။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးအႏွစ္ထည့္ပါ။
၆။ အေအးခံထားေသာ ထမင္းျဖဴထည့္ပါ။ ဆား၊သၾကားႏွင့္ ေအာ္ရီဂါးနိုးထည့္ၿပီး သမေအာင္ေမႊကာအရသာအေပါ့အငန္ျမည္းပါ။
၇။ အရသာအေနေတာ္ပါက ၾကက္သြန္ၿမိတ္ေသးေသး စိတ္ထားသည္ကိုထည့္ၿပီး သံပရိုသီးစိတ္ျဖင့္ တြဲဖက္ ၿပီးတည္ခင္းနိုင္ပါၿပီ။
* မေၾကာ္ဘဲ တစ္ခါတည္းေရာခ်က္လိုပါက ဆန္ကို ေရစိမ္ထားၿပီး အထက္ပါနည္းအတိုင္း ဆီသတ္ၿပီး ဆန္ခ် ေၾကာ္ကာ ၾကက္ျပဳတ္ရည္ထည့္ၿပီး ထမင္းခ်က္သည့္ နည္းအတိုင္းခ်က္နိုင္ပါတယ္။
* Paprika ႏွင့္ Oregano ကိုစူပါမားကတ္မ်ားတြင္ ရနိုင္ပါတယ္။
No comments:
Post a Comment